Dodaj do ulubionych

Zakładanie startupu

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.12, 15:42
Co sądzicie o inkubatorach? Czy faktycznie są one w stanie pomóc studentom i absolwentom rozkręcić własny biznes? Ja właśnie się dowiedziałem o dość interesującym pomyśle - nie dość, że dostaje się dotację z Unii, to jeszcze można korzystać z technologii zewnętrznych firm, które mogą być potencjalnie naszymi sponsorami. Problem polega na tym tylko, że, jak sama nazwa wskazuje, Małopolski Park Technologii Informacyjnych jest przeznaczony raczej dla osób z konkretnego regionu (bądź gotowych się przeprowadzić), ale tak, czy inaczej, moim zdaniem warto się zapoznać z pomysłem. Zapowiada się bardzo ciekawie - miejmy nadzieję, że podobne ośrodki powstaną również gdzie indziej w kraju.
Obserwuj wątek
    • trynus startup strony 09.01.12, 23:45
      Wydaje mi sie, ze korzystajac z inkubatora oddajesz wzamian czesc swoich praw autorskich lub procent zyskow, co jest sporym minusem. Glowy jednak nei dam.
    • das_bot Inkubatorów jest pełno 10.01.12, 11:16
      Gamma Rebels, SpeedUp, Startup School. Możesz sobie poczytać na startupfest. Oczywiście co do zasad w tej branży obowiązuje porozumienie ponad podziałami - w zamian za stosunkowo niewielkie pieniądze pozbywasz się bardzo znacznych udziałów w firmie i często także decydującego głosu co do jej przyszłości.
      • Gość: atomizer Re: oddajesz, ale masz pewność, że sam zarobisz? IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.12, 13:04
        tak, oddajesz sporo w zamian za ''mało'' kasy. ale nie masz żadnej pewności, że zarobisz cokolwiek więcej samemu. 98 proc. startupów kończy się na 1 pomyśle...
      • Gość: niddhog Re: Inkubatorów jest pełno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.12, 15:52
        Aż się skontaktowałem z tym MPTI, bo wasze posty mnie trochę zaniepokoiły :) Okazuje się, że nie trzeba tam oddawać żadnych udziałów, ani nic - dostaje się dofinansowanie unijne, biuro po preferencyjnych cenach i można korzystać z dostępnych tam laboratoriów. Wniosek? To chyba coś więcej niż inkubator - w każdym razie tak to wygląda z tego, co wyczytałem i usłyszałem, a to już jest bardzo obiecujące :)
      • Gość: befree Re: Inkubatorów jest pełno IP: 83.142.186.* 17.10.12, 13:06
        pełno nie pełno, mnie cieszy, że one powstają, moim zdaniem na pewno mogą pomóc w tym, żeby nasza firma się rozwijała, żeby nam się dobrze pracowało. Ale o czym na pewno warto pamiętać, wybór jest duży, ale nie wszystkie oferują to samo, więc warto jest porównać i wybrać, co nam się najbardziej opłaca. Moim zdaniem dużo do zaoferowania ma wspominane MPTI, inwestycja, projekt na pewno pomoże w rozwoju naszej firmy.
    • Gość: RabbitOffice Wroc Re: Zakładanie startupu IP: *.adsl.inetia.pl 17.09.13, 12:19
      Alternatywnym rozwiązaniem jest wynajęcie adresu w wirtualnym biurze. W Rabbit Office miesięczny koszt to 100 zł brutto, a w zamian otrzymujesz prestiżowy adres dla swojej firmy, obsługę korespondencji - powiadamianie, skanowanie i wysyłkę. Dodatkowo prowadzimy księgowość, udzielamy porad prawnych i wykonujemy tłumaczenia językowe! RabbitOffice
    • Gość: martha Re: Zakładanie startupu IP: *.adsl.inetia.pl 23.09.13, 09:24
      Oczywiście wszystko zależy od tego jaki biznes zamierzasz prowadzić. Owszem inkubatory mogą być na początkowym etapie pomocne, ale też zamykają wiele dróg. Jest kilka innych metod na wypromowanie start-upu (choćby promocja na b2b deal), ale czasami inkubatory mogą w tym przeszkadzać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka