Gość: nuta Re: Producenci żywności kontra supermarkety IP: *.unifr.ch 11.06.04, 12:43 ciekawe jak to jest, ze wszyscy mowia o tanszym zbozu, a producenci caly czas otym, ze ma byc drozej za makarony i cala reszte. Ktos tu probuje nas niezle oszukac, byc moze tak jak z cukrem, ktorego ponoc mamy za duzo, a ktory kosztuje fortune lub jak z wolowina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Producenci żywności kontra supermarkety IP: *.aster.pl / *.acn.pl 11.06.04, 12:48 W prezentowanych w rozważanym wątku opiniach dotyczących produkcji spożywczej, różnorakich, brakuje mi jednego odniesienia. Tzw. "szacowany próg wydolności" dla rolnictwa w Polsce zakłada zatrudnienie w niniejszym na poziomie(rząd wielkości)100000. Na chwilę obecną, ze względu na "odziedziczoną specyfikę" w rozważanym sektorze mamy doczyniemia z liczbą rzędu miliona. W tym kontekscie, czy przypadkiem wspomniana "konieczność zapewnienia opłacalności kosztów produkcji" to nie jest przypadkiem próba wymuszenia finansowania niewydolnej gałezi gospodarki oraz ucieczka od konieczności bolesnych zmian strukturalnych? Odpowiedz Link Zgłoś
dyplomata NORMALNA wojna o ceny 11.06.04, 12:54 Po co ten halas? Przeciez to wszystko jest normalna wojna o ceny w ekonomii rynkowej. Sprzedajacy chce sprzedaca jak najdrozej a kupujacy kupic jak najtaniej. Zakazane sa tylko monopole. Jesli producenci podwyzsza ceny a konsument nie bedzie mial kasy to nie sprzedadza produktu. A jesli beda zmuszeni sprzedawac ponizej kosztow to zbankrutuja. W koncu ceny sie ustabilizuja na poziomie rownowagi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www.opp.pl TYLKO RAZEM ! IP: *.zabierzow.sdi.tpnet.pl 11.06.04, 12:52 Nie za często czytam GW ,ale może ten artykuł zapoczątkuje coś ważnego w naszym środowisku małych i średnich firm! .Pójdziemy my drobni producenci po rozum do głowy i nie dajmy się tym gigantom nie płacącym złotówki podatku dochodowego! FILANTROPII?. U nas w Poznaniu coś zaczęli w tym temacie robić .Dziekuję Pani Redaktor K.Naszkowskiej ,że podjęła problem . I do wspólnej pracy więcej na naszej stronie Ogólnopolskiego Porozumienia Piekarzy www.opp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom_holandia ceny makaronu w Unii IP: *.demon.nl 11.06.04, 12:53 NIEPRAWDA JEST ZE U NAS JEST NAJTANSZY MAKARON, W HOLANDII MOZNA W SKLEPIE KUPIC MAKARON W PACZKACH PO 500 GRAM ZA 15 CENTOW (=OKOLO 69 GROSZY), I TO NIE W ZADNYM HIPERMARKECIE TYLKO OSIEDLOWYM SKLEPIKU. NIECH POLSKIE MAKARONOROBY OBNIZAJA KOSZTA, A NIE NABIJAJA LUDZI W BUELKE!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws tania Holandia IP: *.dip.t-dialin.net 13.06.04, 22:10 To tam tanio u was w Holandii. Jutro wybiore sie do sklepu, zeby zobaczyc ile makaron kosztuje w Berlinie. Tak z pamieci, to bym powiedzial, ze nie mniej niz 50 centow. Moze ty bys jeszcze raz w twoim osiedlowym sklepiku sprawdzil, czy ty nie nabijasz ludzi w butelke bo w te 15 centow jakos mi sie nie chce wierzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak WWW.OPP.PL IP: *.zabierzow.sdi.tpnet.pl 11.06.04, 13:01 Tak Trzymać!Krakusy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania www.opp.pl IP: *.zabierzow.sdi.tpnet.pl 11.06.04, 13:12 gratuluję pomysłu Panowie Piekarze - świetna ta Wasza strona Ogólnopolskiego Porozumienia Piekarzy www.opp.pl - zawsze wiedziałam, że Krakusy to KRAKUSY walczćie - jestem z Wami!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janunio Gazeto prosimy spraw by ceny wzrosły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 13:26 Czy wy żeście łby potracili !!! Przecież najważniejsza jest cena finalna i trzeba wymuszać na producentach optymalizację kosztów. Na ten przykład TAXI na benzynie (a nie na gazie ) serwisowana w autoryzowanych salonach będzie deficytowa nawet przy stawce 5 zł za km. Jeżeli sieci płacą w terminie 6 m-cy po dostawie czy nawet sprzedaży to jest to wszystko w interesie naszym czyli kupującego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wacio Re: Producenci żywności kontra supermarkety IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 11.06.04, 13:26 cyt."Sieci broni Andrzej Maria Faliński, sekretarz generalny Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji zrzeszającej hiper- i supermarkety: - Działają one zgodnie z prawem, które dopuszcza twardą grę rynkową o ceny między dostawcą a odbiorcą." wszystko to prawda ale należy pamiętać , że jakość jest również pochodną ceny i drapieżnie obniżając ceny musimy mieć świadomość że kupujemy towar niższej jakości (co oczywiście nie dowodzi że jak drogo to i jakość wysoka) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: Producenci żywności kontra supermarkety IP: 82.177.71.* 11.06.04, 13:45 Ty durny "patioto", cokolwiek by to nie znaczyło, tak ci się pali do podwyżek żywności???Mnie bardziej ciekawi jak nasi dzielni jej producenci przez lata "dopłacając" nie zbankrutowali, toż to istny cud gospodarczy nad Wisełką!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: redaktur Re: Producenci żywności kontra supermarkety IP: 80.51.234.* 11.06.04, 13:53 ty kretynie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janunio Jestem producentem makaronu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 13:55 Mam potrzeby i moja rodzina też. Jestem w radzie nadzorczej i za 22 tyś zł miesieęcznie nie dam rady naprawdę. Dzięki naszej akcji członkowie rad nadzorczych i może też trochę Zarządy spółek dostaną podwyżki bo ci na hali to niech dziękują bogu, że mają pracę. Nie po to kończyłem technikóm drobiarskie w Wąchocku żebym nie mógł zwiedzić świat a dzieci studiowały na tanich uczelniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Re: Producenci żywności kontra supermarkety IP: *.acn.pl 11.06.04, 15:47 chyba powinno być kontra konsumenci.Przecież to my zapłacimy więcej.Bo tych kliku producentów makaronu chce naszym kosztem zbić majątek.A ja liczę na to,że skoro jesteśmy w UE to po podwyżce cen makaronu polskiego ten włoski będzie tańszy więc po co przepłacać skoro nie widać różnicy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łomatkojedyno! Wszystkiemu winni są francuscy Żydzi... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.06.04, 15:53 ...polskie pedały, cykliści, szalikowcy, holenderskie jałówki oraz niejaka Zyta z Bobrowników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Re: Producenci żywności kontra supermarkety IP: *.vc.shawcable.net 11.06.04, 16:18 "Wreszcie Francuscy i Niemieccy ZYDZI( do nich nalezy prawie 90 % sieci supermarketów-dla niepoznaki jeden koncern wystepuje pod kilkoma nazwami) nie beda zbijac kasy na polskich małych firmach...!!!!!!!! " I zeby bylo jeszcze bardziej sciemnione, ZYDZI uzywaja nazw implikujacych inne rasy. Np: Hong Kong Enterprises, lub Fuji Inc., a wiadomo, ze wlascicielami sa szmoncesi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolita Re: Producenci żywności kontra supermarkety IP: *.mclink.it 11.06.04, 16:29 We Wloszech, w kraju makaronow, jeden z najlepszych - Barilla kosztuje za paczke (1/2 kg) 90 centow czyli przeliczajac na zlotowki wychodzi 3,6. Sa tez makarony dobrej jakosci ale mniej znanych firmy ktore kosztuja mniej a te w discoutach mozna kupic za 30 centow za paczke. Czyli stwierdzenie ze 3.8 zl za paczke to najnizsza cena w Unii to zwykle blazenstwo. Zyjemy w epoce internetu i latwo jest, na szczescie, skontrolowac wiarygodnosc niektorych danych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobi113 Re: Producenci żywności kontra supermarkety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 18:02 oni nie piszą o cenie paczki (400g) ale o cenie kilograma makaronu sieroto !!! czytaj dokładniej artykuł a potem pisz na forum !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kichote Re: Producenci żywności kontra supermarkety IP: 213.16.62.* 11.06.04, 16:37 pogorszylo ci sie, biedaku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenior A dostawcy dostawców ? IP: *.tkdami.pl 11.06.04, 16:46 Ciekawym tylko, czy podobną politykę makaroniarze i drobiarze zastosują także wobec swoich dostawców - głównie producentów opakowań - folii, kartonów, tacek, etykiet, etc. ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homer ty parszywy antysemito, oni maja racje ale ty jest IP: 80.72.38.* 11.06.04, 16:53 palantem ktory zawsze bedzie spszatal po domach zydow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Wylejcie wodę z mózgów IP: *.gdynia.mm.pl 11.06.04, 17:06 Dla osób, które widzą rację bytu hipermarketów przez pryzmat 1,99, 2,99, 3,49, proponuję, aby się zastanowiły. Przerzucanie kosztów promocji na producentów i dostawców w efekcie da ich upadłość - nie dziwcie się wtedy, że najpierw obniżą wam pensje, a potem stracicie pracę. Tzw. wyprzedaże również wyprzadażami nie są - są to skalkulowane promocje, które grożą zwrotem towarów producentom ich plajtą. Na promocją hipermarkety nie tracą - nie ma tu żadnej troski o klienta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jandalf Re: Wylejcie wodę z mózgów IP: *.gdansk.agora.pl 11.06.04, 21:08 bardzo celne uwagi na niskie ceny w marketach skladaja sie jeszcze zwolnienia podatkowe firma buduje market i uzyskuje kilkuletnie zwolnienie z placenia podatku bo "tworzy miejsca pracy" (czy ktos obliczyc ile miejsc odbiera?) podczas gdy pan Zenek ze sklepu za rogiem nie ma takich praw, pan Zenek gdy zarobi wyda pieniadze na miejscu, market gdy zarobi wyda 500 albo 1000 km dalej brawa dla samorzadowcow zwalnaiajcych markety z placenia podatkow na szczescie wreszcie pojawiaja sie w samorzadach ludzie ktorzy to zauwazaja a po zatym nie mam nic przeciwko marketom, raz na miesiac do nich jezdze, sa rzeczy (duze i ciezkie) ktore wygodniej sie tam kupuje twarozek, pieczywo, warzywa itp kupuje i chce kupowac w sklepach kolo domu bo w nich jestem klientem, a w markecie jestem nikim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shanky Re: Producenci żywności kontra supermarkety IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 11.06.04, 23:53 Wreście skńczy się dyktatura i bandyckie zachowania hipermarketów!!! Na pochybel!!! Odpowiedz Link Zgłoś
waldemarr Re: Producenci żywności kontra supermarkety 12.06.04, 11:54 Wykrzykując o Zydach nie pomożesz. Jedyny sposób: idę do osiedlowego sklepiku i tam kupię sobie makaron i kawałek kurczaka. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sineira Re: Producenci żywności kontra supermarkety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.04, 13:35 Małe sklepiki są same sobie winne. W 3 sklepikach w mojej okolicy jest dokładnie ten sam asortyment (podstawowe art. spoż.), w dodatku przeterminowany i kiepskiej jakości. Kobieta, która widzi mnie niemal codziennie, potrafi wcisnąć "samobieżny" kawałek ścierwa. Koło domu kupuję tylko mięso (zawsze u tej samej pani, bo tylko do niej mam zaufanie), chleb i warzywa, po resztę jeżdżę raz w tygodniu do Auchan. Tam mam szerszy wybór i nigdy mi się nie trafił towar zepsuty - a w osiedlowych sklepikach już kilka razy. Jeszcze jedno - kiedy wracam z pracy u piekarni i u rzeźnika zastaję niemal puste półki, bo "wszystko już wyszło". Muszę prosić, żeby mi następnego dnia coś odłożono. Jeśli nasi drobni przedsiębiorcy w taki sposób rozumieją konkurencję, to chyba coś tu jest nie tak! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ara Re: Producenci żywności kontra supermarkety IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 13.06.04, 09:55 Wypłata 550zł cena za kg kurczaka 100zł - myslę że niebawem będziemy jeść liście z drzew Odpowiedz Link Zgłoś
bowa79 Re: Producenci żywności kontra supermarkety 13.06.04, 10:00 Producenci żywności po prostu chcą, żebyśmy drożej płacili za żywność, bo zachłaność zagłuszyła w nich już wszelki rozsądek. Z drugiej strony wciąż nie mogę zrozumieć dlaczego tak uparcie chcą sprzedawać właśnie w supermarketach. Przecież jest tyle możliwości eksportu. A oni zachowują się tak, jakby się bardziej martwili o supermarkety niż ich właściciele. Tylko o nas się nie martwią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws No wlasnie! IP: *.dip.t-dialin.net 13.06.04, 20:34 To dzieki tej wstretnej UE hipermarketom dostanie sie w dupe a nie dzieki panskiemu pieniactwu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: Producenci żywności kontra supermarkety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.04, 19:27 Patriota,drogi chłopcze dba o interes swego państwa nie używając przy tym obelżywych słów w stosunku do innych narodów.Ty niestety jesteś zwykłym ścierwem,które dostarcza tylko argumentów tym którzy oskarżają Polaków o antysemityzm. Odpowiedz Link Zgłoś