Dodaj do ulubionych

Gazety w sieci stają się płatne, czyli rusza sy...

IP: *.itsa.net.pl 04.09.12, 11:55
Życzę Wam jak najmniejszych wpływów za ograniczanie dostępu do sieci,
Mam nadzieję ze wkrótce zbankrutujecie
Obserwuj wątek
    • nerwus0 Richards!! Eksperymenty to sobie rób w Chinach. 04.09.12, 12:02
      System Piano mam tam, gdzie plecy kończą swą szlachetną nazwę
      a nogi się jeszcze nie zaczęły.
    • asperamanka Gazety w sieci stają się płatne, czyli rusza sy... 04.09.12, 12:08
      "Z badań PBI/Gemius wynika, że 42 serwisy biorące udział w projekcie przyciągają ok. 14 mln użytkowników miesięcznie, ale Peter Richards jest ostrożny. - Mówiłbym o 10 mln, a więc mam nadzieję, że za rok będziemy mogli powiedzieć, że 100 tys. osób choćby raz kupiło abonament w systemie - mówi."

To ja tu czegoś nie rozumiem. W tym układzie 100 tysięcy osób choć raz w ciągu roku wykupujących abonament daje (100.000 x 19,90) niecałe 2 miliony złotych przychodu rocznie. Z tego właściciel systemu zabiera 30%, czyli dla wydawców zostaje 1,4 mln. zł. Dla wydawcy inicjującego "ruch" jest 40% wpływów, więc możemy założyć, że w tym goofnianym towarzystwie różnych "Logo" i innych "Extremów" te 40% zgarnie Wyborcza, czyli 1,2 mln. zł. Jednocześnie dla reklamodawców jest jakąś wartością przyciągnięcie 10 milionów klikających na artykuł, ale dla 100 tysięcy klikających, to nawet idiota nie będzie wydawał pieniędzy na reklamę? Ale za to wqrvienie internautów na wydawcę jest bezcenne.

To gdzie tu jest geszeft? Bo na razie, z tych informacji, cały ten ruch z "Piano" wygląda na klasyczny strzał w stopę, w dodatku z haubicoarmaty.
      • xegar Re: Gazety w sieci stają się płatne, czyli rusza 04.09.12, 14:36
        > To gdzie tu jest geszeft?

Geszeft nie jest na artykułach, tylko na danych osobowych czytającego. Kupując papierową gazetę w kiosku jesteś anonimowy. Czytając darmo w Internecie anonimowy nie jesteś, ale śledzenie Ciebie jest dość trudne. Rejestracja w systemie Piano pozwala powiązać konkretne osoby z artykułami, jakie czytają. To bardzo użyteczna informacja, pozwalająca określić, kto jakie poglądy ma, jak one ewoluują i czy za jakiś czas nie będą stanowiły zagrożenia dla systemu.

Xe.

PS. Pozdrowienia dla Państwa. Państwo wie o kogo chodzi.
        • tornson Re: Gazety w sieci stają się płatne, czyli rusza 04.09.12, 14:49
          xegar napisał:

> > To gdzie tu jest geszeft?
          >
          > Geszeft nie jest na artykułach, tylko na danych osobowych czytającego. Kupując
          > papierową gazetę w kiosku jesteś anonimowy. Czytając darmo w Internecie anonimo
          > wy nie jesteś, ale śledzenie Ciebie jest dość trudne. Rejestracja w systemie Pi
          > ano pozwala powiązać konkretne osoby z artykułami, jakie czytają. To bardzo uży
          > teczna informacja, pozwalająca określić, kto jakie poglądy ma, jak one ewoluują
          > i czy za jakiś czas nie będą stanowiły zagrożenia dla systemu.
          A jaka korzyść dla reżimu ze śledzenia tych którzy czytają "poprawne" gazety?
    • caramelooo I dobrze 04.09.12, 12:10
      może więcej osób zacznie czytać lepsze zagraniczne tytuły.

polecam Guardian.
      • Gość: cougar polecam Independent i The Telegraph IP: *.man.poznan.pl 04.09.12, 12:24
        jw.
        • Gość: cougar Re: polecam Independent i The Telegraph IP: *.man.poznan.pl 04.09.12, 12:25
          i jeszcze Forbesa
      • bolek_i_jego_worek Re: I dobrze 04.09.12, 13:08
        A ja z wiadomości lokalnych polecam "Hawaii 24/7"
      • baalsaack Re: I dobrze 04.09.12, 13:11
        Dokładnie, ja również polecam "Guardiana" :) Problemem może być jednak to, że... nie jest po polsku :P

Nigdy nie zamierzam płacić czemuś, co nazywa się Piano Media. Gdybym już miał się kiedykolwiek zdecydować za płacenie za dostęp do treści gazet w Internecie, to tylko gdyby opłata trafiała wyłącznie do pisma, którym jestem zainteresowany. Tak jest chyba w przypadku "Polityki" i jest to dla mnie jeszcze do zaakceptowania. A nie że 30% tych pieniędzy trafia do kogoś, kogo jedyną "zasługą" jest wprowadzanie tego rodzaju ograniczeń. Niby za co dostaje te pieniądze?
        • Gość: Gość Ja rozważyłbym wsparcie konkretnego dziennikarza IP: *.adsl.inetia.pl 04.09.12, 13:20
          Całej machiny administracyjnej koncernu utrzymywać mi się nie chce.

I taka będzie przyszłość płatnego internetu - mikropłatności przekazywane bezpośrednio konkretnym ludziom, których pisanie nam się podoba, więc chcielibyśmy, żeby pisali dalej.

A podstawowe informacje plus pogoda, giełda itp. będą za darmo i to w nadmiarze jako dodatki do reklam.
          • antobojar W GW mógłbym płacić naszej Kasi Wiśniewskiej, prof 04.09.12, 13:42
            .. Środzie.. i Ogórkowi..
            Wsio.. szlus.. that's it..
            No i .. niechętnie.. mógłbym dorzucić się do ściepy na korektora..
            • kamyk_wj Re: W GW mógłbym płacić naszej Kasi Wiśniewskiej, 04.09.12, 14:58
              O tak, dla korektora, dla korektora!
              Coś ze cztery lata temu postanowiłem, że nie będę czytał artykułów z błędami językowymi. Nie wytrzymałem w postanowieniu stwierdziwszy, że w jednym z numerów GW nie mogę doczytać do końca żadnego artykułu. Ten stan się pogłębia. Na razie broni się jeszcze tylko Żakowski. Reszta to dysleksja, dysgrafia, dysfunkcja i dyskopatia.
    • Gość: Artur Gazety w sieci stają się płatne, czyli rusza sy... IP: *.co.uk 04.09.12, 12:12
      Oby Wam nie wyszlo!
      Na szczescie na internecie jest obfitosc darmowych i dobrych jakosciowo portali informacyjnych, wiec poczekam az piano upadnie i wroci wam rozsadek.
      Polecam BBC, guardian, spiegel, al jazeera, reuters, economist, statesman, bloomberg plus cala masa mediow z USA
    • sepamaxi Gazety w sieci stają się płatne, czyli rusza sy... 04.09.12, 12:13
      Popieram przedmowcow w 100%. Jak wywalicie reklamy ze swoich stron wtedy mozecie mowic o jakis abonamentach. Ciekaw jestem ilu jest obecnie naiwniakow placacych te Piano srano?
      • Gość: Ziółko Re: Gazety w sieci stają się płatne, czyli rusza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.12, 13:01
        Mam podobne zdanie jak przedmówcy (przedpiscy;-)) Albo reklamy, albo abonament, wybieraj gazeto. Do tej pory zdarzało mi się nawet kilka reklam kliknąć w ciągu dnia, uważałem to za rodzaj zapłaty, chociaż w najmniejszym stopniu nawet mnie nie interesowały.
        Jak w tym Piano nie będzie ani jednej reklamy, nawet najmarniejszej, wtedy może się zdecyduję.
        ---------------------------------------
        bigosogroch.blogspot.com/
    • Gość: kirdan1 Gazety w sieci stają się płatne, czyli rusza sy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.12, 12:47
      Na pohybel!

Ps. Tytuł jest nierzetelny, bo sugeruje że wszystkie gazety stają się płatne. Tymczasem to tylko kilka liczących się tytułów, na czele z "GW" która - nie oszukujmy się - najlepsze lata ma dawno za sobą.
    • johanek4e Gazety w sieci stają się płatne, czyli rusza sy... 04.09.12, 13:08
      Bez PROSTYCH opłat SMS-owych(1-2 tygodniowa usługa z "kluczem") czarno to widzę. a takiej możliwości nie zauważyłem w Piano.Czyżby wewnętrzna(i nie tylko)konkurencja powiedziała - nie.
    • Gość: Kuba Gazety w sieci stają się płatne, czyli rusza sy... IP: 204.58.248.* 04.09.12, 13:11
      Orzeszki? Czyżbym wyczuwał kolejnego gimnazjalistę który nawet takich prostych kalek językowych nie wyłapuje?
    • antobojar Dziękuje Piano!!Jestem nałogowym czytaczem,i to.. 04.09.12, 13:28
      .. od dziecka, kiedy to mając lat 4,5, sam nauczyłem się czytać...
      Zaniepokoiłem się tym nałogiem kiedy, jadąc autobusem i nie mając nic do czytania.. zacząłem czytać bilet autobusowy..
      Postanowiłem zacząć walkę z nałogiem..
      I trudno ocenić moją wdzięczność gdy pojawiło się Piano.. System pokazał w jaskrawy sposób że, zachęcony jeszcze opłatą którą bym wniósł i chciałbym coś za nią dostać, w prosty, aczkolwiek podstępny sposób, zostałbym wciągnięty w wałęsanie się od gazety do gazety, od jednej opinii do drugiej, i to tak intensywnie, że nie mógłbym pewnie się zdobyć na uformowanie własnej opinii..
      Dlatego darmową ofertę w GW wykorzystałem parę razy.. i postanowiłem: ŻADNEGO PIANO I TYM PODOBNYCH W MOIM KOMPIE..
      Przetrenowałem to wcześniej, gdy medialny gangster, Rupert Murdoch, wprowadził opłaty za Times'a i WSJ..
      Co ciekawe, jego The Sun, którym poddaje kretynizacji masy Brytyjczyków, jest za friko..
      Dlaczego ciekawe..? A dlatego że pewnie, jego spece od marketingu wykalkulowali sobie że najskuteczniej jest ogłupiać prosty lud za darmo, z dużą dawką seksu i przemocy.. a tych snobów z "wyższych" warstw społecznych.. za ich własne pieniądze..
      Jak to ładnie brzmi na przyjęciu: " Wiesz, ja w zasadzie po wykupieniu Piano, mam naprawdę rzetelny obraz tego, co się dziej w polityce i gospodarce.."
      Ha ha ha ha ha ha ha...
      Polityczny i społeczny instynkt Polaków, wolno, ale dojrzewa... Wróżę KLAPĘ..!!
    • zdzisiek66 Gazety w sieci stają się płatne, czyli rusza sy... 04.09.12, 13:36
      Mam nadzieję, że za miesiąc GW pochwali się liczbą abonentów :)
    • Gość: future2000 Gazety w sieci stają się płatne, czyli rusza sy... IP: *.adsl.inetia.pl 04.09.12, 14:01
      Wprowadzanie opłat za towar średniej jakości, a takim jest GW, to początek końca tej gazety.
    • rum11 Gazety w sieci stają się płatne, czyli rusza sy... 04.09.12, 14:07
      ci co płacą za te wszystkie postkomunistyczne brednie upadli całkowicie na głowe,zeby płacić za takie bzdety.Ale jak chca niech płacą ich sprawa.
      • nerwus0 Re: Gazety w sieci stają się płatne, czyli rusza 04.09.12, 14:20
        No to czym będziesz pisał po rumie? Teraz czytasz cały
        artykuł a i tak bredzisz, a co dopiero jak nie przeczytasz.
        • gostuniop Re: Gazety w sieci stają się płatne, czyli rusza 04.09.12, 14:37
          Gazwyb Gazwybem, ale co w tym szemranym towarzystwie robi Polskie Radio???
          Tego jednego nie rozumiem.
          Z pozostałymi wypowiedziami całkowita zgoda, zwłaszcza z antobojara o czytaniu :-)))
          Ja też wreszcie będę mógł odstawić tego okropnego GazWyba, od którego nie potrafiłem się odpępowić od 1990 roku.
      • tornson Re: Gazety w sieci stają się płatne, czyli rusza 04.09.12, 14:47
        rum11 napisał:

> ci co płacą za te wszystkie postkomunistyczne brednie upadli całkowicie na głow
        > e,zeby płacić za takie bzdety.Ale jak chca niech płacą ich sprawa.
        W jakim sensie postkomunistyczne?
    • ajsrod Za mało tytułów! 04.09.12, 14:43
      Za mało tytułów jest w Piano! Jeśli dorzucicie Politykę, Przekrój i Rzepę chętnie zapłacę.
    • tornson Nie wiem czy większymi frajerami są ludki które 04.09.12, 14:46
      będą płacić tym palantom, czy wydawcy tych gazetetek którzy tak się dali przecwelić jakimś piano-cwaniakom.
    • Gość: Tłumacz Gazety w sieci stają się płatne, czyli rusza sy... IP: 157.25.137.* 04.09.12, 14:52
      'peanuts' w tym kontekście to nie orzeszki lecz grosze ...
    • tornson A może by tak pomyśleć nad opodatkowaniem 04.09.12, 14:53
      pasożytów w rodzaju tych Piano Media. No ale jak długo krajem rządzić będą pachołki koncernów i finansjery tak długo nie będzie o tym mowy.

PS. dla lemingów nie jestem z PiSu, nienawidzę ich tak samo jak waszego PO, coby mi tu frajerzy nie dawali pod spodem głupawych komentarzy.
    • Gość: kaja regulamin Piano niezgodny z prawem IP: *.acn.waw.pl 04.09.12, 15:08
      Czekałam na możliwość wyrażenia na forum co sądzę o systemie Piano..
      W trakcie rejestracji w systemie Piano trzeba wyrazić zgodę na przesyłanie informacji handlowych i przetwarzanie danych osobowych w celach marketingowych (Regulamin rozdział II punkt 2 www.pianomedia.pl/policy). Jest to niezgodne z prawem. Was, droga Gazeto i innych zainteresowanych, odsyłam na stronę GIODO www.giodo.gov.pl/317/id_art/1507/j/pl/
      Wstyd, że Wyborcza współpracuje z firmą, która łamie polskie prawo.
    • blust "Wybitne" tresci PIANO 04.09.12, 15:44
      Piano prowadzono zeby utrzymywac mozliwosc publikowania "wybitnych"tresci, tk mowia na swojej stronie internetowej.

Oto przyklady tych "wybitnych" tresci, z maili ktore dostalem od systemu Piano:

Pomyśl, zanim polubisz
      Facebook i jego „Lubię to!”. Polubienie marki na Facebooku może być wykorzystane przez złodziei wizerunku w ramach tzw. reklam społecznościowych. Nie chcesz, by Twoja twarz była wykorzystana w reklamie – uważaj, gdzie klikasz.

Turystyka: Tania Bułgaria
      Co zrobić z ostatnimi dwoma tygodniami wakacji i dlaczego obrać Bułgarię za kierunek? Które miejsca są tam ciekawe i co warto zwiedzić? Oto dlaczego region Morza Czarnego znowu przeżywa rozkwit.

Jak urządzić kuchnię, by była wygodna
      Kuchnia to bardzo ważne miejsce każdego domu. Jak ją urządzić by była wygodna, gdzie ułożyć blat i co to jest trójkąt roboczy? Praktyczne porady dotyczące urządzania kuchennych wnętrz.

Moda w wersji dla ostrożnych
      Co nosić, gdy panujące w modzie trendy są zbyt śmiałe, a chce się wyglądać modnie?

Łączenie barw w jednym pokoju
      Ciepłe kolory czy zimne? A może razem? Łączenie barw w pomieszczeniach to duże pole do eksperymentowania. Miesięcznik „Murator” radzi, jak zrobić to najlepiej.

Nihilizm, cynizm, sarkazm, orgazm
      „Duży Format” dostarcza informacji na temat tego, co widzowie filmu „Zakochani w Rzymie” Woody’ego Allena chcieliby wiedzieć, ale nie mieli kogo o to zapytać.

Adaptacja poddasza od A do Z
      Jak doprowadzić instalacje na poddasze, jak ułożyć folię dachową od środka oraz jakie ściany działowe można tam zbudować? „Murator Dom” radzi, jak w praktyce zabrać się do remontu strychu.

Słodka rewolucja
      A gdyby tak sztuczną czekoladę w popularnej wuzetce zastąpić czekoladą prawdziwą? Tadeusz Pióro i Marek Bieńczyk dyskutują w magazynie „Kuchnia” o wierności polskiej tradycji w przepisach na ciastka.

Seks w Internecie
      Prostytucja w sieci jest intratnym biznesem, a portale sprzedające tego rodzaju usługę mają tysiące klientów. O sposobie, w jaki wielu mężczyzn lubi dziś spędzać wieczory, pisze „Nowa Trybuna Opolska”

Mysle ze zaoszczedze 20zl i obejde sie bez tych wybitnych tresci.
      • nerwus0 Re: "Wybitne" tresci PIANO 04.09.12, 16:44
        Tzn. dobrze, że sobie dałem na wstrzymanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka