Dodaj do ulubionych

Spada sprzedaż nowych samochodów

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.04, 10:10
Ale pieprzenie. Przyczyna sa tylko i wylacznie wysokie ceny nowych samochodow
i male zarobki w Polsce oraz glod samochodow. Jesli za 1-2tys. euro mozna
kupic za granica calkiem niezly samochod w stylu 10 letniej Astry, ZX czy 405
to nie ma sie co dziwic ze popyt na nowe samochody spada. Teza o sprowadzaniu
zlomu nienadajacego sie do jezdzenia kupy sie trzyma. Zlom to sie kiedys
sprowadzalo na lawetach, teraz wiekszosc samochodow sama wjezdza. A nowe ?
Bylem w salonie Citroena gdzie nowe c3 kosztuje ponad 30tys a wyposazone jest
w takie duperele jak automatyczne wlaczanie wycieraczek, swiatel, czy
awaryjnych w trakcie ostrego hamowania. Za te wszystkie perdoly trzeba slono
placic a de facto nikomu nie sa potrzebne. Jedynie Fiat ma zdrowe podejscie
i ogranicza wyposazenie tak aby udalo sie obnizyc cene. I to skutkuje
pozytywnie - 1 miejsce w sprzedazy. Inni powinni sie uczyc.

D.
Obserwuj wątek
    • Gość: shago Re: Spada sprzedaż nowych samochodów IP: 212.182.117.* 06.09.04, 10:31
      polecam artykuł w Rzepie dot. nadrzędnosći prawa EU nad polskim w tym akcyzy
      obecnie milosciwie nam panujacej. ci co sprowadzili auto i podatek zaplacili
      proponuję niech ruszają do kancelarii i niech zakladają sprawy. wygrana
      gwarantowana a takich dsetek jak skarbowe to nie ma nigdzie na swiecie.
    • Gość: automaniak Re: Spada sprzedaż nowych samochodów IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 06.09.04, 10:33
      I znowu garbatego winią za to, że ma dzieci proste. Ciekawe czy po
      synchronizacji cen nasze zarobki też zostaną poddane tej operacji. Jak nie to ja
      się wypisuję z takiej UE...
      • Gość: Grzeniu Re: Spada sprzedaż nowych samochodów IP: 213.227.114.* 06.09.04, 13:20
        Jak bede zarabial tyle co srednia w UE (starej oczywiscie), to z palcem w d...
        kupie sobie nowy samochod nawet po cenach spoza Polski. A na razie kupuje
        uzywane, bo na takie mnie stac. Faktem jest, ze sprowadzanie kilkunastoletnich
        gratow jest przesada, ale swiadczy to wylacznie o stanie zamoznosci naszego
        spoleczenstwa.
        • Gość: mibla Re: Spada sprzedaż nowych samochodów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.04, 14:56
          Nie uważam za przesadę sprowadzanie kilkunastoletnich aut. Sam sprowadziłem
          sobie 13 letnie renault 19. wyniosło mnie 5 tysięcy razem z akcyzą (którą
          zamierzam odzyskać) i naprawami drobnych usterek :> Taką kwotą dysponowałem - w
          naszym cudnym kraju mógłbym za to kupic zjedzonego już prawie w całości poloneza
          caro czy malucha "eleganta" (elegant za 5 tysięcy to byłby wypas - hehe) no albo
          jakiegoś 20 letniego zachodniego grata, ale juz zarejestrowanego w kraju.

I niech mi ktoś powie co jest większym zagrożeniem na drodze? Maluch, Polonez,
          20 letni złom zarejestrowany w kraju, czy auto 13 letnie które bez problemu
          przechodzi badania techniczne? Który z tych pojazdów mniej zanieczyszcza środowisko?
          Kogoś boli, że na drodze zrobiło się ciaśniej... więc panowie z wiejskiej już
          myślą co z tym zrobić...
    • Gość: Turquoise Więcej podwyżek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.04, 11:21
      Więcej podwyżek! Wtedy z pewnością wzrośnie sprzedaż.
    • r306 Analitycy... 06.09.04, 12:54
      Kurcze, to juz zakrawa na paranoje z tymi 'analitykami' rynku samochodowego...
      Przeciez oczywistym jest, ze rok 2003 byl rekordowy co do sprzedazy aut nowych,
      bo ludzie robili wszystko aby kupic je taniej przed wejsciem do UE. Jak mozna
      porownywac dane z 2003 z danymi z 2004? Przeciez to chore i jesli tak robi
      jakis analityk to sie zwyczajnie dyskredytuje.
      Jak tez mozna zestawiac import aut uzywanych, z ktorych 90% to auta 10cio
      letnie i starsze za 1000 euro i mniej z zakupem aut nowych za 7 000 euro?
      Przeciez kupujacy w obu przypadkach to zupelnie inni ludzie!
      Jakbym zrobil kidys takie zestawienie na labolatorium ze statystyki, to by mnie
      wywalili z zajec!

Malo kto podaje, jakie sa zyski z rejestrowania tych sprowadzanych aut - a sa
      to zyski niebagatelne. Za te pieniadze lokalne samorzady moga jakos inwestowac.
      Ciekaw jestem zestawienia - zyski z legalizacji na polskim rynku aut uzywanych
      (oplaty rejestracyjne, tlumaczenia dokumentow, wyrobienie polskich odpowiedkow,
      oplaty za przeglady techniczne, oslawiona akcyza), a zyski z podatkow i akcyzy
      od aut nowych. Wszystkie przeslanki mowia, ze 'analitykom' zamkneloby to buzie
      na dlugo.

Kiedys badano jaki odsetek nowych samochodow jest kupowany w Polsce na kredyt -
      dane sa zatrwazajace. Banki wciaz nazekaja na "zle" kredyty, w tym kredyty
      samochodowe, a 'analitycy' widza tylko slupki sprzedarzy nowych aut.
      A GW powtarza za tymi 'autorytetami' to jak mantre... Rzygac sie chce.
      • Gość: automaniak Re: Analitycy... IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 06.09.04, 14:35
        > Jakbym zrobil kidys takie zestawienie na labolatorium ze statystyki, to by mnie

Bo to jest tak, że to nie Statystyka tylko Marketing ;-)
    • Gość: Wasz ciec I jachty tez coraz gorzej ida.. IP: HTTP1.* / 200.62.146.* 06.09.04, 16:48
      wczoraj po flaszy ze szwagroszczakiem-smy przeczytali ze jachty tanieja!
      Niestety, nie zdazylismy w koleje - wszyskie uplynnili juz :-(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka