Dodaj do ulubionych

Zamówienia publiczne

19.09.15, 20:53
Witam

Mam pytanko, może akurat ktoś będzie coś wiedział więcej na ten temat.

Wystartowaliśmy w przetargu na wykonanie pewnej usługi geodezyjnej. Termin składania ofert był ustalony na 4.09.15 r. Oferta została wysłana w terminie. Okazało się 4.09.15 że oferta naszej firmy jest ofertą najniższa - a jedynym warunkiem była najniższa cena.

11.09.15 roku dostaliśmy pismo odnośnie rażąco niskiej ceny, żebyśmy udzielili wyjaśnień dotyczących elementów oferty mających wpływ na wysokość ceny. Ponadto na podstawie art. 26 ust. 3 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 roku Prawo zamówień Publicznych wezwali nas do uzupełnienia aktualnego odpisu z właściwego rejestru lub centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt. 2 ustawy, wystawione nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert.. Wyjaśnienia mieliśmy złożyć do 16.09.15 r.

W wyjaśnieniach oczywiście dokładnie opisałem wszystkie koszty związane z wykonaniem zadania - z rozbiciem na ilość pracowników, oraz czas przeznaczony na każdą część zadania.
Do wyjaśnień oczywiście dołączyłem aktualny odpis z CEIDG - który ściągnąłem 13.09.15 ze strony: prod.ceidg.gov.pl/ceidg/ceidg.public.ui/search.aspx

Dnia 18.09.15 roku otrzymaliśmy pismo w którym Starosta ... zawiadamia nas o tym że nasza oferta została wykluczona z postępowania w oparciu o art. 89 ust. 1 pkt 5 w związku z art. 24 ust. 4 Zamówień Publicznych.
Powodem wykluczenia jest - tak napisali w piśmie: "Powodem wykluczenia jest błędne uzupełnienie odpisu z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej. Dokument ten wystawiony powinien być nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert. Termin składania ofert upłynął dnia 4.09.2015 r., a uzupełniony dokument wystawiono 13.09.2015 r. "

Może ktoś jest w stanie mi pomóc. Bardzo proszę. Według mnie powinni nas wykluczyć tylko wtedy kiedy dokument CEIDG zostałby: wystawiony powinien być nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert. Nic w tym zdaniu nie ma mowy o tym że dokument nie może zostać wystawiony po terminie składania - skoro kazali mi go uzupełnić. Ty bardziej że na tym dokumencie jest dokładnie napisane że od momentu kiedy otworzyliśmy naszą działalność do dnia wystawienia wniosku firma nie została zamknięta ani nie była zawieszona. W piśmie o wykluczeniu naszej oferty ktoś wytłuścił pół zdania które brzmi: przed upływem terminu składania ofert. Zgodziłbym się z tym jeżeli nie było by pierwszej części tego zdania: wystawiony powinien być nie wcześniej niż 6 miesięcy - co razem daje: wystawiony powinien być nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert.

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Zbyszek
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka