Dodaj do ulubionych

Czy urzędy wojewódzkie przechytrzyły Urząd Zamó...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 23:19
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: mr.marbak cena wskazana przez IBM...ha,ha.ha. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 04:25
      Zapłacili cenę wskazaną czyli katalogową...
      mądry tyle nie płaci, ale ten co ma w tym interes...

lewy interes ....i tyle
      • Gość: miki Re: cena wskazana przez IBM...ha,ha.ha. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 20:24
        Kurcze "przechytrzyły"??? Napisaliby, że to przestępcza działalność
    • Gość: informatyk Każdy dealer oprogramowania ma do 60% zniżki od IP: 193.59.95.* 02.02.05, 07:24
      ceny katalogowej. Więc zakładając nawet jego 10% marżę - bo takie ceny dają
      polskie firmy przy dużej konkurenji na sprzedaż oprogramowania, to urzędy
      zapłaciłyby o 50% mniej niż cena katalogowa. Gdzie jest policja gospodarcza???
      Wsadzić do mamra organizatorów przetargu a z Urzędu Zamówień Publicznych
      wywalić kolesi za niekompetencję.
      • Gość: dealer Re: Każdy dealer oprogramowania ma do 60% zniżki IP: *.gdata.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 09:52
        masz na myśli upust na OS/390, czy w ogole na soft? bo jak na soft ogólnie to
        chyba na innej planecie; a co do meritum, to cuś tu brzydko pachnie
    • Gość: xxx ha ha ha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 11:24
      system operacyjny (program organizujący pracę komputera)

takiej definicji jeszcze nie słyszałem
      • Gość: yyy ja też nie słyszałem IP: *.bzmw.gov.pl / *.crowley.pl 02.02.05, 12:04
        ale jak dla mnie to może być
        • Gość: mixer Upusty są inne dla klientów a inne dla partnerów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 13:39
          i co kogo obchodzi kto ile zarabia, ważne jest czy naruszono prawo czy nie
    • Gość: Konsultant Złodzieska ustawa Pzp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 15:18
      Jeszcze raz się potwierdza, że Prawp zamówień publicznych to złodziejska
      ustawa, bo zostało przygotowane przez prawników UZP.
    • Gość: j23 Re: Każdy dealer oprogramowania ma do 60% zniżki IP: *.bopp.com 02.02.05, 19:17
      Nie wiem czy to norma czy wyjątek ale widziałem kontrakty IBM na sprzęt w
      których cena końcowa to "List price" - 55%. Wszystko zależy m.in. od wielkości
      zakupu i tego kto kupuje/perspektyw na współpracę....
    • Gość: dostawca Też mi nowość !!! IP: *.mmj.pl / 217.153.84.* 02.02.05, 19:44
      Apel do dziennikarzy! Przyjżyjcie się "przetargom" w PKP, urzedach skarbowych,
      miejskich i podobnych. Cała skorumpowana budzetówka marnotrawi miliardy złotych
      rocznie i wszyscy mają to w dupie!
    • Gość: PIOTR ciszej nad ta trumną... IP: 212.75.* / *.cza.warszawa.supermedia.pl 03.02.05, 08:13
      Artykuł opisuje sytuację dość typową dla produktów informatycznych: do pewnych
      typów dużych komputerów oprogramowanie pn. "system operacyjny" wytwarza
      wyłącznie ich producent. Oprogramowanie to, w wersji podstawowej, jest
      zazwyczaj częścią zakupu komputera /bez niego komputer jest tylko bezuzytecznym
      sprzętem/. Rozumiem zatem, że komputery wraz z tym oprogramowaniem BYŁY na
      wyposażeniu Urzędów Wojewódzkich, i zaszła potrzeba dokupienia nowszej wersji
      Systemu Operacyjnego OS/390 bądź rozbudowy licencji na już posiadaną wersję,
      bądź inna sytuacja tego typu.
      W tej sytuacji występowanie o zgodę do UZP na to, aby pozwolił na zakup
      bezprzetargowy, bo "dostawca jest jeden", jest nieporozumieniem: wiadomo, że
      chodzi o zakup określonego, JEDYNEGO produktu, i tu UZP nie jest potrzebny.
      Sedno w tym, KTO ma być jego dostawcą, i tu już mamy wielu potencjalnych
      dostawców, typowo - dealerów produktów f-my IBM. Wprawdzie IBM sugeruje im, a
      czasem wręcz narzuca, ceny minimalne dla końcowego odbiorcy, ale w praktyce ten
      sam produkt dostarczany przez róznych dealerów będzie się różnił co do ceny,
      warunków dostawy, instalacji, serwisu itp. I to powoduje konieczność
      przeprowadzenia przetargu. To wszystko. Prosto i bez emocji. A czy ktoś
      manipulowł UZP badź nadinterpretował jego opinie? Oczywiście, ale po to jest
      UZP, aby takie oczywistości wyłapywać.
    • Gość: KraK To jest strategia IBM IP: *.welnowiec.net 03.02.05, 09:20
      IBM _ZAWSZE_ podpisuje umowy dla usera koncowego poprzez partnerow.
      • Gość: hbs Jaka strategia? IP: 217.97.138.* 03.02.05, 10:16
        Byc moze masz racje, ale IBM ma wiecej niz jednego partnera w Polsce zatem
        konkretny dostawca powinien zostac wybrany w drodze przetargu. A dlaczego tak
        sie nie stalo? Urzedy Wojewodzkie zaplacily wiecej nizby mogly zaplacic -
        kolejny raz zmarnotrawiono pieniadze podatnikow. W imie czego? Po stronie UW nie
        bylo korzysci w postaci niskiej ceny. Nie mozna powiedziec, ze bedzie korzysc w
        postaci dobrze wykonanej uslugi - nie bylo przetargu, nie ma porownania. Wiec
        gdzie jest korzysc po stronie UW? ja chyba wiem gdzie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka