Gość: michał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 23:19 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mr.marbak cena wskazana przez IBM...ha,ha.ha. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 04:25 Zapłacili cenę wskazaną czyli katalogową... mądry tyle nie płaci, ale ten co ma w tym interes... lewy interes ....i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: cena wskazana przez IBM...ha,ha.ha. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 20:24 Kurcze "przechytrzyły"??? Napisaliby, że to przestępcza działalność Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: informatyk Każdy dealer oprogramowania ma do 60% zniżki od IP: 193.59.95.* 02.02.05, 07:24 ceny katalogowej. Więc zakładając nawet jego 10% marżę - bo takie ceny dają polskie firmy przy dużej konkurenji na sprzedaż oprogramowania, to urzędy zapłaciłyby o 50% mniej niż cena katalogowa. Gdzie jest policja gospodarcza??? Wsadzić do mamra organizatorów przetargu a z Urzędu Zamówień Publicznych wywalić kolesi za niekompetencję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dealer Re: Każdy dealer oprogramowania ma do 60% zniżki IP: *.gdata.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 09:52 masz na myśli upust na OS/390, czy w ogole na soft? bo jak na soft ogólnie to chyba na innej planecie; a co do meritum, to cuś tu brzydko pachnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx ha ha ha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 11:24 system operacyjny (program organizujący pracę komputera) takiej definicji jeszcze nie słyszałem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy ja też nie słyszałem IP: *.bzmw.gov.pl / *.crowley.pl 02.02.05, 12:04 ale jak dla mnie to może być Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mixer Upusty są inne dla klientów a inne dla partnerów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 13:39 i co kogo obchodzi kto ile zarabia, ważne jest czy naruszono prawo czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konsultant Złodzieska ustawa Pzp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 15:18 Jeszcze raz się potwierdza, że Prawp zamówień publicznych to złodziejska ustawa, bo zostało przygotowane przez prawników UZP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j23 Re: Każdy dealer oprogramowania ma do 60% zniżki IP: *.bopp.com 02.02.05, 19:17 Nie wiem czy to norma czy wyjątek ale widziałem kontrakty IBM na sprzęt w których cena końcowa to "List price" - 55%. Wszystko zależy m.in. od wielkości zakupu i tego kto kupuje/perspektyw na współpracę.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dostawca Też mi nowość !!! IP: *.mmj.pl / 217.153.84.* 02.02.05, 19:44 Apel do dziennikarzy! Przyjżyjcie się "przetargom" w PKP, urzedach skarbowych, miejskich i podobnych. Cała skorumpowana budzetówka marnotrawi miliardy złotych rocznie i wszyscy mają to w dupie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIOTR ciszej nad ta trumną... IP: 212.75.* / *.cza.warszawa.supermedia.pl 03.02.05, 08:13 Artykuł opisuje sytuację dość typową dla produktów informatycznych: do pewnych typów dużych komputerów oprogramowanie pn. "system operacyjny" wytwarza wyłącznie ich producent. Oprogramowanie to, w wersji podstawowej, jest zazwyczaj częścią zakupu komputera /bez niego komputer jest tylko bezuzytecznym sprzętem/. Rozumiem zatem, że komputery wraz z tym oprogramowaniem BYŁY na wyposażeniu Urzędów Wojewódzkich, i zaszła potrzeba dokupienia nowszej wersji Systemu Operacyjnego OS/390 bądź rozbudowy licencji na już posiadaną wersję, bądź inna sytuacja tego typu. W tej sytuacji występowanie o zgodę do UZP na to, aby pozwolił na zakup bezprzetargowy, bo "dostawca jest jeden", jest nieporozumieniem: wiadomo, że chodzi o zakup określonego, JEDYNEGO produktu, i tu UZP nie jest potrzebny. Sedno w tym, KTO ma być jego dostawcą, i tu już mamy wielu potencjalnych dostawców, typowo - dealerów produktów f-my IBM. Wprawdzie IBM sugeruje im, a czasem wręcz narzuca, ceny minimalne dla końcowego odbiorcy, ale w praktyce ten sam produkt dostarczany przez róznych dealerów będzie się różnił co do ceny, warunków dostawy, instalacji, serwisu itp. I to powoduje konieczność przeprowadzenia przetargu. To wszystko. Prosto i bez emocji. A czy ktoś manipulowł UZP badź nadinterpretował jego opinie? Oczywiście, ale po to jest UZP, aby takie oczywistości wyłapywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KraK To jest strategia IBM IP: *.welnowiec.net 03.02.05, 09:20 IBM _ZAWSZE_ podpisuje umowy dla usera koncowego poprzez partnerow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hbs Jaka strategia? IP: 217.97.138.* 03.02.05, 10:16 Byc moze masz racje, ale IBM ma wiecej niz jednego partnera w Polsce zatem konkretny dostawca powinien zostac wybrany w drodze przetargu. A dlaczego tak sie nie stalo? Urzedy Wojewodzkie zaplacily wiecej nizby mogly zaplacic - kolejny raz zmarnotrawiono pieniadze podatnikow. W imie czego? Po stronie UW nie bylo korzysci w postaci niskiej ceny. Nie mozna powiedziec, ze bedzie korzysc w postaci dobrze wykonanej uslugi - nie bylo przetargu, nie ma porownania. Wiec gdzie jest korzysc po stronie UW? ja chyba wiem gdzie... Odpowiedz Link Zgłoś