captainsmith 17.02.05, 18:45 Commodity derivatives? Dla was to buraki albo kapusta w duzych ilosciach. "Specjalisci" z KGHM. ,,1, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: piotr Re: KGHM stracił na zabezpieczeniach IP: 38.119.107.* 18.02.05, 00:13 Tak do końca nie rozumiem ani zarzutów przedmówcy ani obecnego Zarządu. Transakcje zabezpieczające prowadzone są m.in. poto, aby zapewnić odpowiednią rentowność na kapitałach własnych w spółce na poziomie wymaganym przez właścicieli (np. tzw. współczynnik ROE, jeżeli będzie to na poziomie powiedzmy 20% to jest to całkiem przyzwoicie dla takiej spółki jak KGHM). Jeżeli taką rentowność dawała cena miedzi na poziomie >2k USD za tonę to transakcje zabezpieczające należało zrobić. Przecież właścicieli interesuje rentowność w PLN. KGHM nie jest od tego, aby brać na siebie ryzyka kursowe albo ryzyko oceny sytuacji gospodarczej w Chinach. Od tego są inni. Zarząd ma patrzeć na rentowność firmy i osiągać wymagany poziom przy minimalnym możliwym ryzyku. I tyle (albo aż tyle). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KTOS Re: KGHM stracił na zabezpieczeniach IP: *.man.busko.pl 18.02.05, 00:37 najgozrej jak jakis tuman napisze artykul i nie o co chodzi.. w koncu transakcje zabezpieczajace robi sie po to aby zagwarantowac sobie okreslony poziom np CU a ze CU poszla wyzej wiec za taka gwarancje sie placi Gdyby spadla KGHM by zarobil kupe kasy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fgf kazdy idiota wiedzial, ze surowce ida w gore IP: *.dslextreme.com 18.02.05, 01:47 Trzeba byc powaznym ignorantem, aby wypowiadac takie kwestie: "Zarzutów Błądka nie chcą komentować byli szefowie KGHM. Nowo mianowany wiceminister skarbu Stanisław Speczik (do wiosny prezes KGHM) wielokrotnie tłumaczył jednak, że wzrost cen był zaskoczeniem dla prawie wszystkich analityków. Potwierdzeniem jego słów może być to, że również inni wielcy producenci miedzi ponieśli straty na transakcjach zabezpieczających." Albo liczyc na jeszcze wieksza glupote dziennikarzy lub prokuratury. Osobiscie obserwowalem rynek wegla i moge wskazac dziesiatki dyskusji na TYM TUTAJ portalu, gdzie pisalismy, ze wegiel i surowce pojda w gore na POL ROKU zanim to sie stalo. Najwyrazniej mieliscie panowie inne interesy, a teraz lgacie w zywe oczy. A moze pieniadze zarobione na zabezpieczeniach transakcji pojechaly na konta wiecznie nieumarlej SLD????? Nieprzewidziec wzrostu miedzi to byl po prostu idiotyzm!!! Zwlaszcza jak sie jest producentem z calym dzialem analitycznym! Te analizy sa przegladane i to nie tylko przeze mnie ale tez innych specjalistow. Paranoja!!!! Sami zobaczcie: www.kghm.pl/gielda07.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry przynajmniej mogli zaplanowac zysk IP: *.brtn.cable.ntl.com 18.02.05, 02:23 dobrze ze zawieraja kontrakty na ceny surowcow, szkoda ze na 100% sprzedazy. Ok, byc moze teraz KGHM ma wyzsze zyski, ale wiaze sie to z wiekszym ryzykiem. Kontrakty pozwalaly "przewidziec przyszlosc" i zyski koncernu, teraz nie wiemy co sie bedzie dzialo. poza tym podpis pod wykresem mowi "ceny srebra" a na wykresie jest produkcja. Chyba ktos wkleil zly wykres, ale kompletnie bezmyślnie, bo to nawet się nie odnosi do tekstu. Dla "fachowców" Gazety to pewnie bez znaczenia, wykres to wykres. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nitq Re: KGHM stracił na zabezpieczeniach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.05, 05:55 kolejny idiota który zarządza, skąd oni się biorą, inwestorzy wycofujcie pieniążki z KGHM, firma będzie miała kłopoty i to w krótkim okresie, jezu czy w Polsce występują sami debile!! brawo autor artykułu , wychwytywać debili ilu tylko się da, i podkreślać ich nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RzaDKI Re: KGHM stracił na zabezpieczeniach IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / *.kghm.pl 18.02.05, 06:08 DZIWNY JESTES CZLOWIEKU. TA POLSKA NIGDY SIE NIE ZMIENI. NAJPIERW MUSZA SIE ZMIENIC RELACJE POMIEDZY TWOIMI SZARYMI KOMORKAMI. MUSISZ JE ZE SOBA POGODZIC. POROZMAWIAMY PO ICH STRAJKU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawiedziony Re: KGHM stracił na zabezpieczeniach IP: 62.159.112.* 18.02.05, 08:21 A ja stracilem w zeszlym roku na ubezpieczeniu samochodowym. Wybulilem kupe kasy na skladke, a zwrotu zadnego... A sasiad mi nawet mówil, ze sie nic nie stanie, on jezdzi bez ubezpieczenia i dobrze jest. A teraz mi zona afere robi i dochodzenia chce, ze niby agent ubezpieczeniowy to mój kumpel i sie pewnie podzielilismy, a ona mogla sobie ciuch jakis kupic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed Re: KGHM stracił na zabezpieczeniach IP: *.ols.vectranet.pl 20.02.05, 17:46 Czy może jeździłeś po alkoholu, wówczas nie płacą z AC? To nie wina agenta, tylko Twoja, a może wziąłeś franszyzę lub nie zatrzymałeś się przy znaku STOP i obcieli Ci 30% z wypłaty AC? Jestem ciekaw szczegółów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zorientowany Łatwo sie mądrzyc po faktach-bylo nieoczekiwane IP: *.arkonskie.v.pl 18.02.05, 12:16 Nie siedze bezposrednio w rynku metali,ale z skorelowanym Moge powiedziec,ze w malym stopniu stabilizowalismy ceny jak sie pojawily na bardzo wysokim poziomie i podobnie robilo wielu innych Okazalo sie potem PO RAZ PIERWSZY W ROZSADNEJ HISTORII, ze te ceny to jeszcze byl mały pikuś przed wielkim odpałem Nie spotkałem NIKOGO, KTO PRZEWIDYWAŁ TAKIE WZROSTY CEN Byli "marzyciele",ale i oni MARZYLI o pojedynczych cenach o jakies 40pct nizszych od najwyzszych osiagnietych Jest to podbne do "banki internetowej" z 1999/2000 , kiedy to nikomu sie nie snily takie ceny,a potem "specjalisci" wyceniali np Optimusa po ponad 500 zl (dzis jest po 9, madrale) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirec 1 mld do budżetu np. na służbe zdrowia IP: *.ld.euro-net.pl 19.02.05, 10:44 Wyobrażcie sobie ile to szczęścia dla narodu i rządu RP. Odpowiedz Link Zgłoś
holota_grasujaca_w_internecie Re: KGHM stracił na zabezpieczeniach 22.02.05, 11:42 www.eldoradokghm.com.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś