Dodaj do ulubionych

KGHM stracił na zabezpieczeniach

17.02.05, 18:45
Commodity derivatives?
Dla was to buraki albo kapusta w duzych ilosciach.
"Specjalisci" z KGHM.
,,1,
Obserwuj wątek
    • Gość: piotr Re: KGHM stracił na zabezpieczeniach IP: 38.119.107.* 18.02.05, 00:13
      Tak do końca nie rozumiem ani zarzutów przedmówcy ani obecnego Zarządu.
      Transakcje zabezpieczające prowadzone są m.in. poto, aby zapewnić odpowiednią
      rentowność na kapitałach własnych w spółce na poziomie wymaganym przez
      właścicieli (np. tzw. współczynnik ROE, jeżeli będzie to na poziomie powiedzmy
      20% to jest to całkiem przyzwoicie dla takiej spółki jak KGHM). Jeżeli taką
      rentowność dawała cena miedzi na poziomie >2k USD za tonę to transakcje
      zabezpieczające należało zrobić. Przecież właścicieli interesuje rentowność w
      PLN. KGHM nie jest od tego, aby brać na siebie ryzyka kursowe albo ryzyko oceny
      sytuacji gospodarczej w Chinach. Od tego są inni. Zarząd ma patrzeć na
      rentowność firmy i osiągać wymagany poziom przy minimalnym możliwym ryzyku. I
      tyle (albo aż tyle).
      • Gość: KTOS Re: KGHM stracił na zabezpieczeniach IP: *.man.busko.pl 18.02.05, 00:37
        najgozrej jak jakis tuman napisze artykul i nie o co chodzi.. w koncu
        transakcje zabezpieczajace robi sie po to aby zagwarantowac sobie okreslony
        poziom np CU
        a ze CU poszla wyzej wiec za taka gwarancje sie placi
        Gdyby spadla KGHM by zarobil kupe kasy..
    • Gość: fgf kazdy idiota wiedzial, ze surowce ida w gore IP: *.dslextreme.com 18.02.05, 01:47
      Trzeba byc powaznym ignorantem, aby wypowiadac takie kwestie:

"Zarzutów Błądka nie chcą komentować byli szefowie KGHM. Nowo mianowany
      wiceminister skarbu Stanisław Speczik (do wiosny prezes KGHM) wielokrotnie
      tłumaczył jednak, że wzrost cen był zaskoczeniem dla prawie wszystkich
      analityków. Potwierdzeniem jego słów może być to, że również inni wielcy
      producenci miedzi ponieśli straty na transakcjach zabezpieczających."

Albo liczyc na jeszcze wieksza glupote dziennikarzy lub prokuratury.
      Osobiscie obserwowalem rynek wegla i moge wskazac dziesiatki dyskusji na TYM
      TUTAJ portalu, gdzie pisalismy, ze wegiel i surowce pojda w gore na POL ROKU
      zanim to sie stalo.

Najwyrazniej mieliscie panowie inne interesy, a teraz lgacie w zywe oczy.
      A moze pieniadze zarobione na zabezpieczeniach transakcji pojechaly na konta
      wiecznie nieumarlej SLD?????

Nieprzewidziec wzrostu miedzi to byl po prostu idiotyzm!!!
      Zwlaszcza jak sie jest producentem z calym dzialem analitycznym!
      Te analizy sa przegladane i to nie tylko przeze mnie ale tez innych
      specjalistow. Paranoja!!!! Sami zobaczcie:

www.kghm.pl/gielda07.php

• Gość: jerry przynajmniej mogli zaplanowac zysk IP: *.brtn.cable.ntl.com 18.02.05, 02:23
      dobrze ze zawieraja kontrakty na ceny surowcow, szkoda ze na 100% sprzedazy. Ok,
      byc moze teraz KGHM ma wyzsze zyski, ale wiaze sie to z wiekszym ryzykiem.
      Kontrakty pozwalaly "przewidziec przyszlosc" i zyski koncernu, teraz nie wiemy
      co sie bedzie dzialo.
      poza tym podpis pod wykresem mowi "ceny srebra" a na wykresie jest produkcja.
      Chyba ktos wkleil zly wykres, ale kompletnie bezmyślnie, bo to nawet się nie
      odnosi do tekstu. Dla "fachowców" Gazety to pewnie bez znaczenia, wykres to wykres.
    • Gość: nitq Re: KGHM stracił na zabezpieczeniach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.05, 05:55
      kolejny idiota który zarządza, skąd oni się biorą, inwestorzy wycofujcie
      pieniążki z KGHM, firma będzie miała kłopoty i to w krótkim okresie, jezu czy w
      Polsce występują sami debile!! brawo autor artykułu , wychwytywać debili ilu
      tylko się da, i podkreślać ich nazwiska.
    • Gość: RzaDKI Re: KGHM stracił na zabezpieczeniach IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / *.kghm.pl 18.02.05, 06:08
      DZIWNY JESTES CZLOWIEKU. TA POLSKA NIGDY SIE NIE ZMIENI. NAJPIERW MUSZA SIE
      ZMIENIC RELACJE POMIEDZY TWOIMI SZARYMI KOMORKAMI. MUSISZ JE ZE SOBA POGODZIC.
      POROZMAWIAMY PO ICH STRAJKU.
    • Gość: zawiedziony Re: KGHM stracił na zabezpieczeniach IP: 62.159.112.* 18.02.05, 08:21
      A ja stracilem w zeszlym roku na ubezpieczeniu samochodowym. Wybulilem kupe
      kasy na skladke, a zwrotu zadnego... A sasiad mi nawet mówil, ze sie nic nie
      stanie, on jezdzi bez ubezpieczenia i dobrze jest. A teraz mi zona afere robi i
      dochodzenia chce, ze niby agent ubezpieczeniowy to mój kumpel i sie pewnie
      podzielilismy, a ona mogla sobie ciuch jakis kupic...
      • Gość: ed Re: KGHM stracił na zabezpieczeniach IP: *.ols.vectranet.pl 20.02.05, 17:46
        Czy może jeździłeś po alkoholu, wówczas nie płacą z AC? To nie wina agenta,
        tylko Twoja, a może wziąłeś franszyzę lub nie zatrzymałeś się przy znaku STOP i
        obcieli Ci 30% z wypłaty AC? Jestem ciekaw szczegółów.
    • Gość: Zorientowany Łatwo sie mądrzyc po faktach-bylo nieoczekiwane IP: *.arkonskie.v.pl 18.02.05, 12:16
      Nie siedze bezposrednio w rynku metali,ale z skorelowanym

Moge powiedziec,ze w malym stopniu stabilizowalismy ceny jak sie pojawily na
      bardzo wysokim poziomie i podobnie robilo wielu innych

Okazalo sie potem PO RAZ PIERWSZY W ROZSADNEJ HISTORII, ze te ceny to jeszcze
      byl mały pikuś przed wielkim odpałem

Nie spotkałem NIKOGO, KTO PRZEWIDYWAŁ TAKIE WZROSTY CEN

Byli "marzyciele",ale i oni MARZYLI o pojedynczych cenach o jakies 40pct
      nizszych od najwyzszych osiagnietych

Jest to podbne do "banki internetowej" z 1999/2000 , kiedy to nikomu sie nie
      snily takie ceny,a potem "specjalisci" wyceniali np Optimusa po ponad 500 zl
      (dzis jest po 9, madrale)
    • Gość: mirec 1 mld do budżetu np. na służbe zdrowia IP: *.ld.euro-net.pl 19.02.05, 10:44
      Wyobrażcie sobie ile to szczęścia dla narodu i rządu RP.
    • holota_grasujaca_w_internecie Re: KGHM stracił na zabezpieczeniach 22.02.05, 11:42
      www.eldoradokghm.com.pl/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka