Gość: TPSA *****Następstwa tej zmiany***** UWAGA ABONENCI !!! IP: 207.236.152.* 17.08.05, 19:03 Już wyjaśniam co nąstapi (w niedługim czasie) po wydłużeniu numerów: 1. Abonent telefonu stacjonarnego przestanie płacić w taryfie miedzymiastowej co będzie możliwe dzięki podwyżkom abonamentu i/lub opłat za minutę bieżącą. 2. Abonent telefonu stacjonarnego przestając płacić w taryfie miedzymiastowej, przestanie również płacić "dodatkowo" za wykonanie połączenia z siecią "mobile", czyli telefonem komórkowym. 3. Abonent telefonu komórkowego zacznie płacić za minuty połączeń "przychodzących", czyli tych wykonanych z telefonów tak stacjonarnych jak i komórkowych. Ceny kontraktów i/lub "pre-paid" mogą nieznacznie stanieć (decyzja sieci). Generalnie, przeciętne koszty użytkowania telefonu stacjonarnego i komórkowego wzrosną. A w banialuki o przenoszeniu numeru z Krakowa do Wrocławia uwieżą - mam nadzieje - tylko ci, którzy co roku sie przeprowadzają z miasta to miasta. Wiekszość, niestety, to bezdomni. Ilu z nich ma telefony stacjonarne? Ilu z nich jest zainteresowana zachowaniem tego numeru przeprowadzając sie na drugi koniec Polski. Pod Wasza rozwage, Z poważaniem, TPSA ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qba Re: *****Następstwa tej zmiany***** UWAGA ABONENC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 19:25 Ciekawym na jakich analizach opierasz stwierdzenie że ceny wzrosną. Ja co prawda analitykiem rynków telekomunikacyjnych nie jestem, ale z tego co mi z doświadczenia i obserwacji wiadomo, ceny połączeń spadną. Zobaczysz i tyla. joł! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TPSA Re: *****Następstwa tej zmiany***** UWAGA ABONENC IP: 207.236.152.* 17.08.05, 22:43 Qba kolego. Przyszedł juz czas na to, aby komóry zaczeły życ własnym życiem, tzn. być opłacane za "air time" a nie połączenia wychodzace tylko. Wraz z wprowadzeniem opłat za "air time", atrakcyjność komórek spadnie. A co wzrosnie? Popyt na stacjonarne! Popyt=profit. Jak masz popyt, dyktujesz ceny! Nie mówiąc już o tym, że ktoś musi zapłacić za całą tą zmiane infrastruktury połączen. No, zgadnij kto... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qba Re: *****Następstwa tej zmiany***** UWAGA ABONENC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 22:57 Hmmm, szanuję twoje zdanie, ale i tak uważam iż w ciągu najbliższych lat ceny połączeń będą spadały szczególnie tych GSM (które po budowie infrastruktury UMTS będą śmiesznie tanie). I właśnie dlatego uważam iż to TP SA będzie musiała równać w dół do cen komórek, gdyż będą one nadal dużo atrakcyjniejsze niż ceny stacjonarnych. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autochton A kto zaplaci wszystkie zgloszenia aktual. NIP-2? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 19:59 nie zauwazylem zadnego glosu na temat tysiecy ton papieru ktory WSZYSCY podatnicy w tym zidiocialym kraju zuzyja na poinformowanie Urzedu Skarbowego o zmianie numeru telefonicznego na formularzu NIP-2. Jest to zgodnie z prawem ich obowiazkiem. Gratuluje idiotom warzsawsko-mazowieckim. Wygnac ich na Sybir, tam gdzie ich miejsce. Jedynie Poczta sie ucieszy - drobnych kilkanascie milionow zetow dodatkowego przychodu. Cyt."tym sie Polak do historii wkupi, ze i przed szkoda i po szkodzie glupi." niejaki Mikolaj Rej. Nic dodac, nic ujac. Odpowiedz Link Zgłoś
lehoo Re: Będą dłuższe numery telefoniczne 17.08.05, 20:33 No co by tu jeszcze qrva spiędrolić ? Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Re: Będą dłuższe numery telefoniczne 17.08.05, 20:54 BUHAHAHAHAHAHAHAHA! kulczykowego TELEPSA już nic nie uratuje.Nawet żeby mi dawali złoty numer i tysiąc darmowych minut-ja ich OLEWAM! i polecam to wszystkim rozsądnie myślącym.Ale będą jaja,jak mszyce i moherowe berety będą się mylić,a jak ich tzw."specjaliści"będą to wszystko rozwiązywać.TEMU TRUPOWI NIC JUŻ NIE POMOŻE! BUHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAH! Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Blokada numerów 17.08.05, 22:05 A co jak ktoś ma zablokowane 0-700? Automatycznie ma zablokowane wszystkie numery zaczynające się na 0 - międzymiastowe, infolinie etc. Czy będzie mógł taki delikwent korzystać z telefonu, czy też będzie można spokojnie się podpiąć [pod 0-700 i dzwonić do Australii np? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miętus Rachunki pewnie też będą dłuższe o dwie cyfry... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.08.05, 22:25 ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trik Re: Będą dłuższe numery telefoniczne IP: *.zeblach.com.pl 18.08.05, 08:19 Większych bzdur nie czytałem już dawno. Gdzie w cywilizowanym świecie by dzwonić do sąsiadki trzeba wykręcać kierunkowy?? i to z zerem ?? A co jeśli korzystam z usług prefixowych ? Chyba mi się odechce do niej dzwonić po tym jak będę musiał wystukać 0-prefix-kierunkowy-numer. Ludzie! to 14 cyfr! Bo polska jest dużym krajem!? W USA takich bzdur nie ma ! Poza tym rozmowy lokalne w obrębie jednego kierunkowego są gratis i bez ograniczeń! Dlaczego nasza TPSA ku temu się nie kwapi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Będą dłuższe numery telefoniczne IP: 212.160.172.* 18.08.05, 11:56 owszem kwapi się Dwa miesiące temu TPSA planowała wprowadzić darmowe połączenia lokalne i międzymiastowe (w ramach abonamentu) Nie zgodziła się na to TELE2. Było o tym głośno w prasie więc na pewno to zauważyłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tkath NACIAGANIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 12:04 A dla mnie jest nic innego jak próba naciągania zwykłego abonenta na kasę. Dokładnie tak samo jak planują zrobić operatorzy komórkowi, zzyli przeniesienie numeru. Tak jak piszą np. z Krakowa do Szczecina, czy w komórkach np. z Idei do Plusa. Na czym to ma polegać???? Ano na tym, że jeśli ktoś ma numer powiedzmy warszawski i dzwoni do znajomego z warszawy, to płaci jak za połączenie lokalne. Załóżmy teraz taką sytuację: jeden z nich wyprowadza sie do Krakowa i zabiera numer. Jeśli w Krakowie będzie miał ten sam numer, to zakładam, ze nie poinformuje kolegi z Warszawy, ze zmienił, bo po co. Ma ten sam (rzeczona korzyść dla abonenta). I ten dzwoniąc do niego juz nie płaci jak za lokalne tylko międzymiastowe. To samo będzie przy zmianie operatora komórkowego (tu w o wiele większej skali). Fakt, ze ludzie „ponacinają” się tylko do pierwszego rachunku, na którym zobaczą, że ze "Zdzisiem" rozmawiali znacznie drożej niż zazwyczaj. W skali kraju takich "naciętych" będzie mnóstwo, a to gigantyczne pieniądze dla operatorów. I znów szumnie ogłaszana korzyść stanie się korzyścią tylko dla operatora... Cóż, widać tak już musi być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uuuuuuuu Re: NACIAGANIE IP: 212.160.172.* 18.08.05, 12:31 Naciąganie ????? Chyba nie znasz realiów rynku telekomunikacyjnego Przenośność numeru jest zupełnie nieopłacalna dla operatorów i wprowadzają ją tylko na żądanie URTiP Wprowadzenie przenośności w obrębie tej samej strefy to dla TPSA koszt kilkaset milionów złotych a w obrębie całego kraju przynajmniej kilkanaście miliardów. Ilu może być potencjalnych uzytkowników tej usługi ? kilkuset w skali kraju po 60 złotych za sztukę. Nawet jeżeli operator dokradnie trochę, naciągając innych abonentów to i tak nie ma szans na zwrot nakładów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hiro Re: Nieprawdziwa informacja IP: 212.160.172.* 18.08.05, 12:34 Autor pisze nieprawdę pisząc "W efekcie osoba zmieniająca miejsce zamieszkania, np. z Krakowa do Szczecina, będzie mogła zabrać ze sobą swój numer stacjonarny." Nie będze można w Szczecinie mieć numeru z Krakowa tj 12xxxxxxx. Przenośność dotyczy wyłącznie jedej strefy numeracyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyTP "PRAWO OSTATNIEJ MILI" - przeczytajcie IP: 195.136.7.* 18.08.05, 12:58 Poszukajcie informacji na ten temat. To prawo (wolny dostep do prsylacza) obowiazuje juz dawno we wszystkich krajach UE. Poza Polska. TP (oddzial zagraniczny Fr5ancy Telekom) stwiedzila ze "jej przepisy UE nie dotycza". Kradna w Polsce, choc wielu z nas mogloby bez oplat przelaczyc sie do nawet o polowe tanszego operatora. Nie wszedzie jest tani dostep do internetu. w wielu regionach TP nadal oferuje jedynie to za 130zl, okolo 7-9kbps lub.. modem dial-up jedynie. Konkurencja daje internet za 60zl miesiecznie. Tam TP SA broni "swoich" drutow szczegolnie sktuecznie. Mnie juz parokrotnie pobili - tylko za to ze prosze aby dopuscili do skrzynki technikow "Netii". Nie stac mnie na tak drogie uslugi jak te w monopolu Telekomunikacji "Polskiej". Dlaczego moga bezkarnie lamac PRAWO? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyTP Re: "PRAWO OSTATNIEJ MILI" - przeczytajcie IP: 195.136.7.* 18.08.05, 13:09 Prosze, wybaczcie mi bledy. Apeluje do Was czlowiek u kresu wytrzymalosci nerwowej. Pisalem juz chyba wszedzie, poza Unia Europejska i strasburgiem. Ale i tam napisze. Monopole w... XXI wieku???... Komus naprawde pomylily sie kalendarze? Traktowanie KLIENTA jak niewolnika odcinanie go od dostepu do szefow, tylko "Bzdurna Linia" ze studentami ktorych instruuja: podasz telefon kogos z szefowstwa to wylecisz bez zaplaty. Tak mi wyjasnil jeden, podajac swoj identyfikator. To normalne? Dlaczego Jasnie Panowie Dyrektorzy ukrywaja sie przed swoimi niewolnikami? Dlaczego TP SA nie respektuje Prawa UE, np. darmowe bilingi, wolnosc rynkowa? Przeciez to jest prawo OBOWIAZKOWE. Swiete krowy w Polsce mamy? Swiete Krowy z TP-Szmaty?... Pomyslcie o tym! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzich Re: "PRAWO OSTATNIEJ MILI" - przeczytajcie IP: 212.160.172.* 18.08.05, 13:24 TPSA posiada ofertę na tzw "ostatnią milę" 126.48.16.48/pdf/biznes/operatorzy/oferta_ramowa_LLU.pdf Problem w tym że centrale innych operatora nie znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie central TPSA. Pociągnięcie kabla z centrali TP do swojej centrali to ten sam koszt (a prawdopodobnie nawet większy) niż pociągnięcie kabla z mieszkania abonenta do centrali i dlatego operatorzy nie palą się do tego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyTP Re: "PRAWO OSTATNIEJ MILI" - przeczytajcie IP: 195.136.7.* 18.08.05, 13:49 Dziekuje Ci ze zauwazyles moj apel. Ja ten dokument znam i mam. Mam ponad piec aktowek wojen z nimi. Sprawa polega na tym ze oni nie respektuja tego co sami pisza i twiedza "-nie ma sily ktora nas do tego zmusi. Nie stac cie? To nie uzywaj.". Dokladnie jest to zabezpieczona w piwnicy bloku skrzynka abonencka, teraz dodatkowo obudowana betonem bo byly wlamania - takie osiedle - dzwoniacych na lewo i doladowujacych karty na handel na pobliskim targu. Kabel "Netia" mi dociagnela pod sama ta skrzynke. Niestety TP SA twierdzi ze nie musi skrzynki udostepniac, i juz. Apelowalem do wladz miasta i gminy ale twierdza 'ze to nie ich sprawa" i zebym pisal do UOKiK, do ktorego juz dziesiatki razy pisalem i znam ich argumentacje: nie zalatwiamy problemow indywidualnych. Mozemy tylko doradzic. Ale ja swietnie wiem to co teoretycznie powinienem wiedziec. Teraz place dwa abonamenty (i tak mi Netia na reke poszla) oraz nie mam zadnej szansy na zmiane operatora. Dzis rano zadzwonil anonimowo ktos kto przedstawil sie "pracownik tepesa" i oznajmil mi ze "Neostrada bedzie dla dostepna w styczniu przyszlego roku". A jesli ja nie chce ani TP SA ani czekania do stycznia, i chce dostep w Netii za 62zl bez zadnych "promocji"? Czy jestem naprawde BEZRADNY?.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyTPŚcierA Wywalmy TPŚcierę i dziwkę Górską z Polski!!! IP: 195.136.7.* 18.08.05, 15:17 Po co nam ta bandza pijakow, pedałów, oszustów i zlodziei? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzich Re: "PRAWO OSTATNIEJ MILI" - przeczytajcie IP: 212.160.172.* 19.08.05, 09:27 Po przeczytaniu oferty TPSA zauważyłem że dołączenie powinno nastąpić głównie w budynkach (centralach) TPSA gdzie są do tego odpowiednie warunki (przełącznice, splittery). W Twoim przypadku zastosowanie może mieć pkt 3.9.2 3.9.2. Lokalizacja Wyniesiona W przypadku braku możliwości technicznych zapewnienia Operatorowi Korzystającemu Sali Kolokacyjnej lub Powierzchni Dedykowanej lub na żądanie Operatora Korzystającego, dostęp do LPA może być zrealizowany przez TP poprzez połączenie uwolnionych LPA na PG Telekomunikacji Polskiej z urządzeniami operatora Korzystającego zainstalowanymi w Lokalizacji Wyniesionej za pomocą kabla korespondencyjnego ..... Szafki w piwnicach nie są najlepiej przystosowane do przełączania linii do innego operatora, brak w nich przełącznic. Przeprojektowanie szafek to już poważne koszty, ktoś musiałby za to zapłacić. Swoją drogą dziwię się Netii że potrafiąc dociągnąć kabel do piwnicy budynku, nie chce im się dodać kilku/kilkunastu metrów kabla więcej i dociągnąć go do Twojego mieszkania. Odpadają wtedy koszty za podłączenie do linii TP i za późniejsze działania utrzymaniowe, za które zgodnie z ofertą TPSA będzie pobierać opłaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty-Tepsa Re: "PRAWO OSTATNIEJ MILI" - przeczytajcie IP: 195.136.7.* 19.08.05, 19:03 > Swoją drogą dziwię się Netii że potrafiąc dociągnąć kabel do piwnicy budynku, > nie chce im się dodać kilku/kilkunastu metrów kabla więcej i dociągnąć go do > Twojego mieszkania. > Odpadają wtedy koszty za podłączenie do linii TP i za późniejsze działania > utrzymaniowe, za które zgodnie z ofertą TPSA będzie pobierać opłaty. Czesc. Jak widzisz zagladam tu stale. Zlapalem tez inny kontakt via UE bo to nie jest sprawa prosta. Chodzi o cale osiedle, gdzie ja bylbym pierwszym ktory zwyciezyl a o zmianie marza niemal wszyscy. Cos jakby runal kolejny Mur Berlinski. Problem, zaczne od tego co cytuje bo wyzej to jest dla mnie oczywiste polega na tym ze TP SA ma podpisana ze S.M. umowe na kablowanie. Poza tk (UPC bez Chello) nikt nie moze kabli ciagnac, chyba ze przedstawi ogromna ilosc papierkow, projektow, atestow, zgod i zatwierdzen. Do korytarza piwnicznego udalo im sie to "cichcem". To sie zadnemu operatorowi nie oplaci. Prawo "ostatniej mili" jest po to aby sie (teoria..) operatorzy dogadywali. Niestety w przypadku TP jest to bardzo trudne. Podlegam pod Netia Garwolin i ten oddzial jakiekolwiek "boje" na dokumenty z TP SA wyklucza. Generowanie kosztow. Uprzedzali mnie o tym, podjalem ryzyko, bo juz wyje przez ten monopol po nocach. Gdy sie Tepsy wreszcie pozbede ufunduje w swej Parafii oltarz i cztery szczerozlote lichtarze :). Tepsa stawia sie w pozycji "sprzedawca" w skeczu "Sklep", ktory moze pamietasz. Rozmowa: -jest.. nie ma, jest.. nie ma! co jest? JA jestem" bez zadnych efektow. Dla nich jestem jedynie "numerem" czyli losiem do wytloczenia kasy. A losi nikt dzis tak latwo nie wypuszcza, szczegolnie gdy urzedy panstwa, nawet te scisle do tego celu powolane unikaja zajmowania jednoznacznych stanowisk. Jeszcze gorzej jest z firmami telekomunikacyjnymi typu Netia ktore sa jak dziewice - chca klienta i boja sie o niego zawalczyc. Tepsa mowi "fuk!" i Netia poslusznie czeka tracac coraz wiecej nie tylko pieniedzy ale i twarzy. Myslisz ze nie rechoce z nich gdy do ich biur zajezdzam? Ale tam jest Z KIM rozmawiac. W TP juz od lat mozesz pogadac ze sciana lub z "BL" ktora celowo zorganizowano tak by szybko splawic, ale nic nie zalatwic. Pozostaje mi rosnaca wscieklosc i bluzgi nie tylko w internecie. Zaspiewalbym piosenke Kukiza chetnie (Virus) "SLD" zamieniajac "TP". Mam powody i to od dziesiatkow lat. Stale opozniane, stale przeplacane, stale rypanie na wszystkim - od telefonu az po modem. Losiu - placz i plac. "Laczy nas coraz wiecej". Jak widziales, nie klamalem, dwa dni temu zadzwonil do mego domu (skad znal numer?) KTOS (nie chcial sie przedstawic poza "pracownik TP") ze w styczniu bedzie u mnie Neostrada (tylko ta najwolniejsza). Jakby mi ktos chcial powiedziec: "nie masz wyjscia - tylko z nami". Anonimowo. Big Brother. Jesli mialbys chec pomoc mi w walce z biurokracja to chetnie bym to Ci jakos wynagrodzil. I tak wydaje ogromne pieniadze i grzezne w coraz wiekszych dlugach "majac" dwie linie i jedno SDI :-(. Daj tu znac. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darayavahus Re: Będą dłuższe numery telefoniczne IP: 81.210.9.* 18.08.05, 15:03 Zanim nazwiesz kogoś kretynem to przypomnij sobie troche matematyki ze szkoly średniej. Numerów sześciocyfrowych może być maksymalnie 1.000.000 Pomyśł sobie gdyby każdy mieszkaniec Warszawy chciał mieć swój? Odpowiedz Link Zgłoś
giuseppe53 A co przeszkadza by w stolycy numery byly 7-mio 19.08.05, 11:32 lub 8-mio cyfrowe? W najmniejszym miescie Polski (okolo 1000 mieszkancow) spokojnie numery moga byc 4-ro cyfrowe i nikomu to nie wadzi! Niech urzedasy ze stolycy uporzadkuja bajzel z numerami kierunkowymi: 0300 0400 0501 0502 ... 0601 0602 .. 0660 .. 0680 .. 0690 ... 0700 .. 0880... 091 W zadnej centrali nie da sie zablokowac dostepu do komorek dla przykladu! Takiego bajzlu nie ma nigdzie indziej, no moze w Rosji, ale to nie powod, zeby tego kraju nie posprzatac. A swoja droga dla kilkuset numerow specjalnych zmuszanie milionow abonentow do pamietania i uzywania 16-to cyfowych numerow jest mozliwe tylko w tym chorym kraju. przypominam ponadto, ze wazniejszym jest realizacji postulatu unijnego w celu ujednolicenia numerow specjalnych a wiec 110, 112, 118 itd. w miejsce 999,997... A korporacje taksowkowe moga miec numery o tej samej dlugosci jak inni abonenci. Oni nie sa zadnymi swietymi krowami. Urzedasy ktore to gowno wymyslily tez. Na smietnik z nimi - tam ich miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anty-Tepsa I wyszło szydło z worka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 15:42 baa teraz wszystko jasne. Reforma Administracyjna z przed 8 lat miała również ułatwić wybieranie numerów poprzez zmienianie stref numeracyjnych, których teren pokrywałby się z terenami nowo utworzonych 16 wojewódźtw. Tymczasem nasz monopolista zwlekał z wprowadzeniem nowych stref. Teraz okazuje się że TePsa ceowo niewprowadzała nowych stref, żeby zapewnie zwiększyć możliwych kombinacji numerów. (Co moznaby osiagniąć również innymi metodami, no chyba że "specy z tepsy nie są wystarczająco inteligentni aby wymyslić to rozwiązanie).A tak naprawdę żeby zwiekszyć dochody uzyskiwane z opłat za połączenia międzymiastowe. I wyszło szydło z worka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Będą dłuższe numery telefoniczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 19:55 kolejna bzdura,to nie jest zupełnie potrzebne.urzędnicy siedzą i myślą. Odpowiedz Link Zgłoś
giuseppe53 W Polsce urzednicy na ogol NIE mysla. 19.08.05, 11:34 W tym jest problem. Oni tylko kombinuja typowo po polsku jak zgarnac lewa kase do prywatnej kieszeni. Dajcie mi choc jeden przyklad MADREJ decyzji administracyjnej a odszczekam co napisalem. Odpowiedz Link Zgłoś