Gość: Ludu mój ludu IP: *.aster.pl 23.09.05, 10:25 I jak się czują polscy specjaliści? Gdzie dzisiaj są ci mistrzowie świata, którzy przepowiadali, że cena w ofercie jest za wysoka??? Pewnie zmieniają nicki i dalej będą próbować oszukiwać i kłamać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: G Debiut PDA PGNiG: 34% powyżej ceny emisyjnej IP: 62.29.248.* 23.09.05, 10:28 przy tak dużej redukcji i wysokich kredytack (prowizja !!!) zarobiły tylko banki - a drobni naiwni czytają o 34% ale tych pieniędzy w swoich portfelach nie widzą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Soche_wlec_do_Sądu Re: Tylko minister CHAM wyprzedaje przed wyborami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 18:41 Tuż przed wyborami, minister w złodziejski sposób wyprzedaje przemysł, który następny, narodowy rząd będzie musiał odkupić, żeby zapewnić bezpieczeństwo energetyczne Polski. Tego ministra chcę zobaczyć za kratkami po wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fioletowy Re: Tylko minister CHAM wyprzedaje przed wyborami IP: 80.72.38.* 24.09.05, 19:48 specjaliści czują się dobrze, bo specjaliści w przeciwieńtwie do ciebie i tobie podobnym potrafią zarządzać ryzykiem o czym ty nie słyszałeś, ale usłyszysz i poczujesz prędzej czy później, tylko graj na giełdzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daro Re: Debiut PDA PGNiG: 34% powyżej ceny emisyjnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 11:38 Ale pierd* czlowieczku. W jakim DM brales ten kredyt?? O akcjach PGNiG to chyba slyszales tylko w TV. Ja wzialem max lewar i zarobilem kupe kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomo Re: Debiut PDA PGNiG: 34% powyżej ceny emisyjnej IP: 193.30.160.* 23.09.05, 10:29 sprzedałem na otwarciu po 4.00 , mialem lewar w Beskidzkim DM x90 , zainwestowałem 7000 pln i wyjąłem równe 14,100 PLN NETTO (po wszytskich opłatach , prowizjach maklerskich etc :) POZDRO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makler Re: Debiut PDA PGNiG: 34% powyżej ceny emisyjnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 10:33 To jesteś frajer ....i masz słabe nerwy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomo Re: Debiut PDA PGNiG: 34% powyżej ceny emisyjnej IP: 193.30.160.* 23.09.05, 10:39 hehe, odezwal sie ziutek... nie wiem czy wiesz ale max na razie to było 4,04 a potem delikatna zwałka. Jeśli dla ciebie stopa zwrotu 200% w tydzień to mało to widać ze kompletnei nie wiesz o czym mówisz panie "makler" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Samuray Gratuluję udanego interesu! IP: 213.17.170.* 23.09.05, 11:24 Tacy znawcy jak makler to niech napiszą ile oni zarobili ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeellow Re: Debiut PDA PGNiG: 34% powyżej ceny emisyjnej IP: *.defbank.com.pl 23.09.05, 13:53 jak niby Ci wyszla stopa zwrotu 200%? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KARAS ZYSKOWNY Re: Debiut PDA PGNiG: 34% powyżej ceny emisyjnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 23:50 BRAWO BRAWO BRAWO !!!! ..... JA TEŻ TAK UCZYNIŁEM TYLKO NA 2 OSOBY ...PIĘKNY DZIEŃ PIĘKNY ZYSK(A JAK BRAŁEM KREDYT W BESKIDZKIM TO "WYTRAWNY AS PARKIETU " TWIERDZIŁ ,IŻ NA OBIAD NIE ZAROBIĘ :) ).A CI KTÓRZY POMSTOWALI ,PSIOCZYLI,URĄGALI MNOŻYLI CZARNE SCENARIUSZE ITP . ITD. TYCH POZDRAWIAM I ŻYCZĘ DALSZEGO POWODZENIA W MARUDZENIU UTYSKIWANIU I BREDZENIU:) PODOBNIE BYŁO Z PKO BP CHOĆ NIE TAK EFEKTYWNIE !!!ADEKWATNIE BYŁO PRZEZ OSTATNIE 15 LAT....POCZĄWSZY OD SWARZĘDZA(NIESTETY NIE ZAROBIŁEM) ...BSK,HANDLOWY,TPSA,PEKAO SA I NIETYLKO NIE WSPOMNĘ O DOMPLAŚCIE (SZYBY PĘKAŁY)I INNYCH RARYTASACH !!!! ALE CÓŻ MARUDOM POZOSTAJE TYLKO NARZEKANIE I W ZASADZIE TO DOBRZE !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz Re: Debiut PDA PGNiG: 34% powyżej ceny emisyjnej IP: *.PROJCOM / *.devs.futuro.pl 24.09.05, 14:26 na jakich warunkach daja te kredyty? bo tez chce zarobic w przyszlolsci:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fioletowy Re: Debiut PDA PGNiG: 34% powyżej ceny emisyjnej IP: 80.72.38.* 24.09.05, 19:31 jasne, teraz będziesz pewien siebie i pewnego dnia weźmiesz lewar na akcje które spadną 30% w ciągu kilku dni, jest takie powiedzenie, nie problem zarobić 30% w 3 dni, dużo większy problem zarobić te 30% w ciągu roku, giełda uczy pokory i na każdego przyjdzie czas, chyba że nie będziesz chytry i dzisiaj odpuścisz przygodę z giełdą, w co nie wierzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diego Re: Debiut PDA PGNiG: 34% powyżej ceny emisyjnej IP: *.physd.amu.edu.pl 23.09.05, 10:39 Gdzie można zobaczyć w internecie aktualne notowania tej spółki on-line bez dużego poślizgu? Może ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lemur_78 Re: Debiut PDA PGNiG: 34% powyżej ceny emisyjnej IP: 195.42.249.* 23.09.05, 10:45 na interii - mojeinwestycje.interia.pl/gie/prof/spolki/notowania? wlid=3370 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Debiut PDA PGNiG: 34% powyżej ceny emisyjnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 10:46 notowania są na przykład na stronach pulsu biznesu. zanosi sie na to ze gielda moze pobic rekord obrotów - mamy godzine 11.00 a tylko na samych akcjach PGNIG jest prawie 1 mld! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G Re: Debiut PDA PGNiG: 34% powyżej ceny emisyjnej IP: 62.29.248.* 23.09.05, 11:25 Jest wiele serwisów które pokazują "on-line" ale z poślizgiem 15-minutowym. Jeżeli chcesz w czasie rzeczywistym to niestety musisz zapłącić -np. otwierając rachunek w BM i płacąc abonament - im więcej płacisz tym więcej danych widzisz, niektóre banki udostępniają to taniej lub za darmo tym, którzy realizują duże obroty ( i tak im sie to zwraca z prowizji) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makler Re: Debiut PDA PGNiG: 34% powyżej ceny emisyjnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 11:26 Panie Tomo wielki inwestor - 1 % to czasem więcej niz 200%. Bo zarabia się nie procenty tylko pieniądze. Jakby się chwailił że zarobiłes 100 tys. - ok jest się czym chwalić - a tak...leszcz jesteś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomo Re: Debiut PDA PGNiG: 34% powyżej ceny emisyjnej IP: 193.30.160.* 23.09.05, 11:34 człowieku, własnie teraz widać jakiego ty kompletnego pojęcia o ekonomii nie masz... wg twojego sposobu myślenia lepszy jest ten kto zarobi 100 000 od tego co zarobił 10 000 , tak ?? Fajnie, tylko moze ten co zarobił 100 000 miał kapitału powiedzmy 1 000 000 , a ten drugi mial 1 000 . I co, który lepszy? zresztą, jak dorośniesz, pójdziesz do liceum, potem na studia to sie dowiesz co to stopa zwrotu i jak mierzyć opłacalność inwestycji. aha, był jeszcze taki zart... wiesz kiedy kobieta potrafi zrobić z faceta milionera ? Wtedy kiedy wcześniej był miliarderem. pozdro, i też mi szkoda ze nie załapaleś sie na taką okazje, cóż, moze zdążysz na PZU :) Odpowiedz Link Zgłoś
44a11 pytanie do tomo? 23.09.05, 13:20 jak sie ma 7000 zl, tak jak pisales i chce sie dostac ten lewar, ty pisales , ze 90 razy to co sie ma, czyli 630 tys. zl to jak to wyglada w praktyce? Czy trzeba miec jakies zabezpieczenie na taka kwote? Jakies hipoteki albo zastawy na innej gotowce? Czy tak po prostu, idzie sie do biura maklerskiego i kazdemu daja? Pytam, bo raz kupilem PKO BP za 5000 zl,a wplacilem 50000 zl, i byla redukcja, czy w takiej sytuacji ja bym dostal 90 razy te 50 tys - czyli 4.5 miliona zl kredytu na zakup akcji PGNiG gdybym mial te 50 tys? Jezeli ty zarobiles drugie tyle, bo piszesz, ze 14.100 zl, co jak przeliczylem jest zupelnie realne - to czy to znaczy , ze ja majac 50 tys, dostalbym taki kredyt i zarobil drugie 50 tys. w jeden dzien? To brzmi troche jak bajka, ale jezeli to prawda to bardzo mi smutno, ze pracuje teraz za granica za duzo mniejsze pieniadze, niz te ktore moglbym zarobic w Polsce w jeden dzien. Moze ktos mi odpowie , kto sie zna, jak to wyglada z tymi lewarami , czy na to trzeba miec jakies ekstra zabezpieczenie? Jezeli to takie proste to przy nastepnej okazji nigdzie nie jade tylko gram na gieldzie. Naprawde strasznie mnie to interesuje, bylbym wdzieczny panu tomo za odpowiedz. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomo Re: pytanie do tomo? IP: 193.30.160.* 23.09.05, 14:14 hej, w koncu jakieś konkretne pytanie... Beskidzki Dom Maklerski oferował lewar na zakup akcji tej spółki w wysokości 90- krotności wpłaconych środków. Maxymalny zapis wynosił 200 000 sztuk akcji, cena byla podana - 2,98. W takim razie żeby kupić maxymalną dostępną na jednym rachunku ilość trzea bylo mieć około 600 000 PLN. Ale oczywiście była redukcja. Ponieważ mało kto taką gotówką dysponuje biura maklerskie podpisują umowy z bankami , na te kredyty - lewary. Po prostu zaciagasz kredyt , zabezpieczeniam tego kredytu będa akcje jakie kupisz za tą kasę. Oczywiście bank wie ze kupisz tyle, na ile pozwoli ci redukcja, a niewykorzystane srodki wrcają na rachunek i biuro zwraca je bankowi. Środki jakie przyznaje bank na zakup akcji są zablokowane i nei ma możlwiości "ucieczki" z 600 000 PLN wybrannymi ze swojego rachunku inwestycyjnego:) W momencie gdy jest dzień p [rzydziału akcji otrzymujesz na rachunej tyle akcji ile ci sie udało dostać po redukcji (w tym konkretnym przypadku bylo to około 7,2% ) a reszt akasy jest zwracana bankowi. Tak wiec wpłacileś 7000 PLN ( uwzgledniając lewar x 90 ) , po redukcji dostałeś akcji 46000 sztuk i na tyle (minus twój wkłąd) masz kredytu. Sorry ze to troche chaotyczne, zawsze najlepiej sie zapytać u źródła, wiec proponuję wybrać sie do jakiegos biura maklerskiego z takim zapytaniem, oni wszystko tłumacza, mają przygotowane symulacje itp. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
44a11 podziekowania dla pana tomo za szybka odpowiedz 23.09.05, 14:32 , to znaczy , ze nie trzeba miec na te pozyczke innych zabezpieczen. Rozumiem. To znaczy, ze ja jakbym mial 50 tys zl, a maksymalnie mozna bylo kupic za 600000 zl, to ja bym poprosil o lewar 12 razy to co mam i kupilbym realnie tyle samo co ty, bo ty miales tez tyle, tylko, ze inny lewar. Czyli realnie mozna bylo zarobic ok. 7 tys. na tej transakcji, obojetnie ile by kto mial pieniedzy, bo oni to ograniczyli juz na poczatku. Czyli ten poprzednik, co tu pisze, ze ktos 3 mln zl zarobil, to on bzdury pisze- czy tak? Bo kazdy mogl realnie zarobic max. tyle co ty.No ale i to . b. ladnie 7tys zl -to jest prawie 2 tys euro, w jeden dzien, na to musze tu 1,5 miesiaca prawie pracowac. Tez bym chcial tak zrobic. Czy bedzie jeszcze taka okazja w przyszlosci? Pisales do kogos , ze PZU bedzie. Kiedy? moze przyjade extra do Polski aby to sobie kupic -bardzo mi sie to spodobalo i dziekuje bardzo za odpowiedz, bo ja tu za granica, na wsi, nie mam sie kogo zapytac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomo Re: podziekowania dla pana tomo za szybka odpowie IP: 193.30.160.* 23.09.05, 14:43 hej, realnie to można było zarobić ponad 14 000 PLN i tyle też zarobiłem - bo ta kasa to jest mój ZYSK , po odjęciu wszystkich kosztów i odjęciu także mojego wkładu - 7000. Po prostu teraz na rachunek inwestycyjny spłynęło mi ponad 21 000 PLN, z czego 14 000 to zysk, a 7 000 to mój kapital początkowy. A twoje wyliczenia są poprawne, własnei w twoim wypadku wystarczałoby lewar x 12 i zarobilbyś też około 14 000PLN. W twoim przypadku ożna byloby zrobic tak, że np założylbyś rachunek na siebie, na np. żonę , ojca, matkę, siostrę itd i na każdy z nich wpłaciłbyś po 7000 pLN i wziął lewar x 90. Wtedy mialbyś 14 000 PLN na każdym z tych rachunków , a zysk miałbyś 14 000 PLN pomnożony przez ilość tych rachunków czyli maxymalnie razy 7 (7000 x 7 zapisów = 49 000 PLN.) Ale wiesz, gdybym ja był pewien na 100% ze dzisiejszy debiut tak będzie wygladał to też bym sprzedał wszystko co mam, wział kredyt gotówkowy i wszystko zapakował w akcje PGNiG... ale to loteria a gadanie teraz co by sie zrobiło gdyby sie wiedziało jest bez sensu. Jakbym wiedział we wtorek jakie bedą środowe numery w totolotku to bym teraz był miliarderem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kriss Re: pytanie do tomo? IP: *.katowice.msk.pl / *.msk.pl 23.09.05, 20:54 tomo.A jakim cudem ty dostałeś 46000 akcji jak 7,2 % z 200000 to 14700? Coś u ciebie tomo z matma kapota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KARAS ZYSKOWNY Re: pytanie do tomo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 00:24 TEORETYCZNIE JEST TAK JAK PISZESZ-CZYLI MAJĄC 50 TYSIĘCY ZAROBIŁBYŚ OKOŁO 90 TYSIĘCY(ZAŁOŻENIE PRZY ZAKUPIE POPRZEZ BESKIDZKI -PROWIZJA 0,18 % ITD,OCZYWIŚCIE MINUS PROWIZJE PODATKI ITP.).TYLKO ISTNIEJĄ OGRANICZENIA ZAKUPU DOTYCZĄCE TRANSZY DROBNYCH INWESTORÓW-RÓŻNE W ZALEŻNOŚCI OD EMITENTA. I TAK MAJĄC 50 TYSIĘCY NAJKORZYSTNIEJ BYŁOBY NAMÓWIC 7 ZNAJOMYCH + TY(WKŁADY WŁASNE 6250 ZŁ )NA INWESTYCJE (BARDZO TRUDNA SPRAWA LUDZI PRZERAŻA KREDYT RZĘDU 560 000 ).OBIECAĆ LUDZIOM 20 PROCENT Z EWENTUALNEGO ZYSKU I EWENTUALNE PEŁNE POKRYCIE STRAT ,A TAKIE PRZY REDUKCJI RZĘDU 99 PROCENT NIESTETY POJAWIŁOBY SIE NIECHYBNIE .NO I CZEKAC PO PIERWSZE NA ROZMIAR REDUKCJI I CENĘ DEBIUTU.WSZYSTKO WYDAJE SIĘ OCZYWISTE I CZYTELNE W PRZYPADKU PGNIG ,ALE NIESTETY NIGDY NIE JEST TAK KOLOROWO...WYSTARCZY SPOJRZEC NA NIEDAWNĄ EMISJĘ AKCJI FIRMY LOTOS . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bill Gates jr. Re: Debiut PDA PGNiG: 34% powyżej ceny emisyjnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 21:44 Niestety tomo nie masz racji. Zawsze lepszy jest ten co zarobił 100,000 od tego co zarobił 10,000. Bo zarabia się PIENIĄDZE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Wy frajerzy IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.09.05, 13:55 Kolega z pracy wziął kredyty pod swoj dom i mieszkanie ojca, podlewarował i zarobił netto prawie 3 mln zł. Milon dolarów jak ktoś nei jarzy!.Godzine temu rzucil pracę, widzieliśmy to, scena dokładnie jak z tej reklamy Lotto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bieruch Re: Wy frajerzy IP: 217.153.86.* 23.09.05, 14:01 Jasne, zwłaszcza, że można było kupić najwyżej 200000 akcji. Głupek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomo Re: Wy frajerzy IP: 193.30.160.* 23.09.05, 14:02 aha, a biorąc pod uwagę ze maxymalny zapis mógł opiewać na bodajże 200 000 sztuk akcji to ile rachunków pootwierał? I oczywiście każdy z tych rachunków musial być na inną osobę, czyli ma pewnie duzą rodzine :D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawski Re: Wy frajerzy IP: *.pronet.lublin.pl 23.09.05, 14:02 ...chciałbym to zobaczyć. Takie rzeczy wydarzają się zdecydowanie za rzadko w naszym kraju, a któż nie lubi bajek. Pozdrowienia dla kumpla z odwagą "wariata". Swoją drogą to żałuję że nie wsiadłem do tego superexpresu, bo można było zarobić 100 % wkładu i więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
44a11 panie tomo niech mi pan odpowie na moje pytanie 23.09.05, 14:10 z mojego poprzedniego postu do pana, bardzo prosze, chcialbym wiedziec jak jest z tym braniem lewarow. Bylbym panu b. wdzieczny za odpowiedz, bo widze , ze pan teraz cos pisze na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
44a11 pytanie do ag- piszesz, ze ten kolega na te lewary 23.09.05, 14:18 musial uzyc hipoteki domu i mieszkania ojca - czyli, ze aby dostac takie kredyty trzeba miec zabezpieczenie na nie? Czy dobrze rozumiem? Zadalem to pytanie juz wczesniej w poscie do tomo i czekam, ze moze ktos, kto sie na tym zna, mi odpowie.Bylbym wdzieczny za odpowiedz, bo siedze za granica i tu sie nie mam kogo zapytac a strasznie mnie to interesuje jak sie te lewary zalatwia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomo Re: pytanie do ag- piszesz, ze ten kolega na te l IP: 193.30.160.* 23.09.05, 14:23 kolego do którego piszesz żartował, oczywiscie bylą taka mozlwiość aby zastawić cały majątek, ale nie był on przedmiotem zastawu w biurze maklerskim lecz po prostu ktoś mógłby chcieć wziaść normalny kredyt gotówkowy w banku pod zastaw nieruchowmosci a następnei z tymi pieniędzmi (gotówką z kredytu ) udać sie do biura maklerskiego i tam wpłącić i zalewarowac... WYBITNIE ryzykanckie posunięcie, ae możlwie teoretycznie. Teoretycznie dlatego, gdyż maxymalny możliwo zapis to było 200 000 sztuk akcji na jednym rachunku inwestycyjnym (przy PKO BP bylo podobnie, do 10 000 PLN na rachunku) i wtedy trzeba by zakładać ileśtam rachunków, każdy na inną osobę. Lewary w biurach maklerskich nie wymagają zabezpieczeń typu zastaw, gotówka, itp, zabezpieczeniem są akcje ! Odpowiedz Link Zgłoś
44a11 do tomo, dziekuje tez za te odpowiedz, teraz juz 23.09.05, 14:40 rozumiem jak to dziala, szkoda mi , ze nie wiedzialem o tych lewarach jak kupowalem PKO BP bo przeciez bym duzo wiecej kupil. To tak jest jak czlowiek nie ma informacji. Teraz dzieki tej korespondencji i twojej uprzejmosci wiem co robic ze swoimi euro jak bedzie nowa taka prywatyzacja. To zupelnie fajna zabawa, nawet nie trzeba nic zastawiac pod ten kredyt, bo zabezpieczeniem sa akcje. Czy na zakupy takich zwyklych akcji na gieldzie, nie takich prywatyzacji jak ta PGNiG, tylko normalnie na codzien, tez sa takie lewary? Czy to sie oplaca robic tylko jak jest taka wielka panstwowa prywatyzacja? Odpowiedz Link Zgłoś
x01 Re: do tomo, dziekuje tez za te odpowiedz, teraz 23.09.05, 15:07 zapominasz że przy lewarze jak i przy każdej inwestycji giełdowej są dwie możliwości albo cena wzrośnie i wtedy zarabiasz (tym więcej im więcej zainwestowałeś) albo spadnie a wtedy tracisz (tym więcej im więcej zainwestowałeś). Ktoś nie znający matematyki może powiedzieć że prawdopodobieństwo zarobku jest takie samo jak wygrania w totolotka - czyli 50%. Bo są tylko dwie możliwości albo wygrasz albo nie wygrasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomo Re: do tomo, dziekuje tez za te odpowiedz, teraz IP: 193.30.160.* 23.09.05, 15:25 podatek, to jest jasne:) Na "szczęście" można kompensować swoej zyski stratami za dany rok wiec może jak coś jeszcze uwalę to sobie skompensuję hehe.. jakoś kurde w tym roku raczej zyski - zelmer, lotos . A co do lewara to fakt, jest to broń obosieczna i skaleczyć sie łatwo. Na szczeście mam wprawę na kontraktach terminowych (tzw. fiutach) na WIG 20 tudzież na akcje :) ale to prawda, że nie nadarmo nazywa sie derywaty "brzytwą na inwestora". pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jeż Re: do tomo, dziekuje tez za te odpowiedz, teraz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.05, 15:11 No, kolego co zarobił 14 tys - gratuluje...tylko odłóż juz 3 tys. na podatek w przyszłym roku.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fioletowy Re: do tomo, dziekuje tez za te odpowiedz, teraz IP: 80.72.38.* 24.09.05, 19:39 ale nam się narobiło inwestorów, to i dobrze oddacie te zyski na rynku akcji, przekonacie się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drobny inwestor Re: Debiut PDA PGNiG: 34% powyżej ceny emisyjnej IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 23.09.05, 15:39 Ja inwestowałem piwrwzsy raz w PKO słabo orientując sie w zasadach obowiazujących na giełdzie, potem kiedy juz byłem nieco swiatlejszy były dwory, ciech i zelmer a teraz PGNiG. Kredytu nie wziałem na maxa poniewaz rózne były opinie na ten temat że wygórowana cena itd. Troche spekałem Majac 32000 własnych środków wziałem kredyt 400000 ale za to za prowizję 0,15. Niestety po otwarciu mialem dostep do netu i widzialem na biezaco co się dzieje z kursem jednak technika zawiodła i system nie chcial przyjac zlecenia po 4 zł za akcje jak cena zaczeła spadać sprzedałem za 3,81. Moana powiedziez ze straciłem ale to nie jest trafne okreslenie i tak spodziewałem sie debiutu i zysków o wiele mniejszych a tak całe 6000zł. Oczywiscie tak jak czytałem powyzsze wypowiedzi jedni zarobili wiecej przy mniejszym wkładzie własnym inni mniej to jest giełda tu nie ma nic pewnego tego sie nauczyłem przez krótki okres inwestowania duzo zalezy tez od charakteru inwestora jedni ida na całość inni nie. Ktos mi niedawno bardzo madrze powiedział: nie zastanawiaj sie ile mozesz zarobic tylko ile mozesz stracic i podejmuj ryzyko. To tyle pozdrawiam tych co odwazyli sie wejśc w PGNiG pomimo tego zamiesznia wokół spółki byc moze akcje jeszcze sie odbija do góry ale tego tak naprawde nikt nie wie w tej chwili nawet panowie analitycy którzy zostali zaskoczeni juz nie pierwszy raz /przykład PKOBP/. Trzeba sie cieszyc z tego co sie zarobiło, a wszystkim tym którzy jeszcze do wczoraj tak źle życzyli lewarowcom zycze wiecej optymizmu i mniej zazdrości. Czy zgadzacie sie ze mną. Odpowiedz Link Zgłoś
44a11 do Drobnego inwestora - zgadzam sie z Toba, ja tez 23.09.05, 16:40 jestem taki drobny jak Ty i ciesze sie zescie tam w Polsce zarobili, szkoda mi, ze jestem za granica i nie moglem brac udzialu w tej historii. Dzis dowiedzialem sie jak to sie z tymi lewarami robi, nie mialem o tym pojecia. Mysle, ze jak wroce to tez tak bede robil jak wy i tez cos kiedys zarobie. Musze sie jednak z kims poznac kto mi to troche wyjasni. Uwazam , ze ci co Wam zazdroszcza sa durni, bp przeciez kazdy ma prawo otworzyc sobie rachunek i zorganizowac sobie te lewary, a 7000 zl to przeciez sporo ludzi ma i moze to na pare dni w taki interes wlozyc. Ja mam zasade nie zazdroscic tylko sluchac, nauczyc sie i skorzystac. Mam kilkadziesiat tysiecy i nie wiem co z nimi robic, w banku daja mi 3%, to jest bez sensu, moze warto tak robic jak wy, podatek trzeba placic, to normalne, od odsetek w banku tez, to nic innego, ale tu zarabia sie naprawde jakies pieniadze - 11 tys, po podatku, jak ten pan tomo, to jest super, albo i 6 tys jak Ty, tez bym chcial, na to trzeba tu w Reichu dlugo pracowac, a potem w Polsce nie wiadomo co z tym robic. Moze macie jakies dobre rady dla mnie jak juz jestescie w dobrym nastroju po dzisiejszych zyskach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszcz Kup sobie akcje Elektrimu. IP: *.c204.msk.pl 25.09.05, 09:47 Tam także można wiele zarobić, oczywiście jak się je kupi w odpowiednim czasie. Tydzień temu kosztowały 3,02 zł a dwa dni temu 4,47. Czyli 48% więcej w niecały tydzień.. Nie trzeba żadnych lewarów ani kredytów. Właściwie jedyny problem to kupić na dołku a sprzedać na górce, hehehe. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Debiut PDA PGNiG: 34% powyżej ceny emisyjnej IP: 81.219.113.* 23.09.05, 19:11 Masz racje, ja zarobiłem na czysto, po podatku, jakieś 5,6 tys. zł. Do odważnych świat należy. Pozdro dla wszystkich cieszących sioe z debiutu PGNiG a analityków olać! Odpowiedz Link Zgłoś
gepal Re: Debiut PDA PGNiG: 34% powyżej ceny emisyjnej 23.09.05, 21:40 No cóż można powiedzieć... Na giełdzie jest tak, że większość się myli, inaczej mówiąc - rzadko się realizują przepowiednia analityków. Mówiąc szczerze, to jest jedna z "pożywek" giełdy. Co do analityków - kiedyś usłyszałem takie fajne powiedzenie: "dobry analityk, to taki, który po fakcie potrafi wytłumaczyć to co się stało" Ponadto jeśli się zastanowimy głębiej - to czy byłoby im na rękę zdradzać swoje sekrety... W końcu oni mają zarabiać - a skoro "oni" zarabiają to "inni" muszą tracić. Reasumując, zdania analityków są cenne, ale czytając, słuchając ich recenzji należy znaleźć to co można wyczytać "między wierszami". gepal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WiGr Re: Debiut PDA PGNiG: 34% powyżej ceny emisyjnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 00:08 jeżeli ..."W ofercie publicznej kupiłem akcje na kredyt w Beskidzkim Domu Maklerskim. 90 razy przekraczał wkład własny. Zainwestowałem 6,6 tys. zł. Po opłaceniu wszystkich opłat i prowizji zostało mi 20,3 tys. zł - wyliczył...." Czyli kupił około 15000 akcji po 2,98, zysk około 15000 zł bez prowizji i opłat związanych z kredytem. Matura z matematyki dla Steca? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble Re: Debiut PDA PGNiG: 34% powyżej ceny emisyjnej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.05, 01:45 Czytając te wasze posty można dojść do jednego wniosku " co by zrobić , żeby się nie narobić ". Chodźmy wszyscy na giełdę, a pieniążki same będą wpływać do kieszeni, niech pracują frajerzy... Polska jak długa i szeroka cwaniactwem stoi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Re: Debiut PDA PGNiG: 34% powyżej ceny emisyjnej IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 24.09.05, 02:26 No wlasnie, jak to jest? Skoro zarabiaja, to kto traci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sharkey Re: Debiut PDA PGNiG: 34% powyżej ceny emisyjnej IP: *.aster.pl 24.09.05, 16:12 co za debilny wniosek... czy zawsze jeśli ktoś zyskuje to ktoś musi tracić? A jeśli kupujesz ziemniaki na targu, to pan rolnik zarabia , a ty masz ziemniaki . I kto traci? Zreszta zalatuje od niektórych Samoobroną na kilometr. pozdro dla tomo i innych co potrafili w dobrym momencie przyłożyć odpowiednią kasę w odpowiedni papier ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amatorka Re: Debiut PDA PGNiG: 34% powyżej ceny emisyjnej IP: *.petrus.com.pl 24.09.05, 21:27 To był nie tylko debiut pgnig, ale i mój. Włożyłam w to wszystkie swoje oszczędności, dodatkowo wzięłam 18-krotność lewaru.Byłam nieco zestresowana po usłyszeniu tych wszystkich wypowiedzi, co bedzie z tym debiutem. Ale sie udało!! Nie zdążyłam sprzedać za 4zł, ale po 3,90zł.Zarobiłam prawie 6000 tys zł.!Tylko niestety ten podatek:( Ale i tak jestem super zadowolona!! Żałuje tylko, że nie pomyslałam o rodzinie,na których też można było kupić.Pozdrowienia dla wszystkich wygranych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amatorka Re: Debiut PDA PGNiG: 34% powyżej ceny emisyjnej IP: *.petrus.com.pl 24.09.05, 21:31 ps.myślicie że warto będzie zainwestować w PZU?? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble Re: Debiut PDA PGNiG: 34% powyżej ceny emisyjnej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.05, 10:35 Człowieku, giełda to nie "perpetum mobile", a niby skąd są te pieniądze - dodrukował ktoś na potrzeby PNiG ? > A jeśli kupujesz ziemniaki na targu, to pan rolnik zarabia , a ty masz > ziemniaki . I kto traci? Chyba pomyliłeś targowisko z giełdą. Ten Twój przykład nie przekłada się na miejsce, gdzie się operuje przepływem pieniędzy a nie handluje... >Zreszta zalatuje od niektórych Samoobroną na kilometr Ty oczywiście ,jesteś nainteligentniejszy, najmądrzejszy "pępek" świata a wszyscy pozostali to dla Ciebie frajerzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carnivore Re: Debiut PDA PGNiG: 34% powyżej ceny emisyjnej IP: *.ppp.onetel.net.uk 25.09.05, 13:27 Nie do konca. Sytuacja jest identyczna z nastepujaca: Nie masz pojecia ile wynosi rynkowa wartosc Twojego samochodu i sprzedajesz go swojemu sasiadowi za 20000 PLN. On w weekend jedzie na gielde i otrzymuje za niego rynkowa cene 25000 PLN, czyli zarabia na tej transakcji 25%. Kto wiec "stracil" te 5000 PLN? Ty, sprzedajac sasiadowi samochod. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gracy Re: Debiut PDA PGNiG: 34% powyżej ceny emisyjnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 22:56 WIGr dodaj do obliczonego zysku zainwestowane 6,6 tys. zl i co wyjdzie? Policz, ale lepiej dla siebie skorzystaj z kalkulatora pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pensjonat.waw.pl Re: Debiut PDA PGNiG: 34% powyżej ceny emisyjnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 18:01 www.pensjonat.waw.pl Odpowiedz Link Zgłoś