Dodaj do ulubionych

Sukcesy prywatyzacji?

IP: 213.76.106.* 03.07.01, 11:34
Sprzedaż TPSA jest uznawana za sukces prywatyzacyjny, przynajmniej tak twierdzą
politycy AWS/UW/PO. Według tych prywatyzacyjnych dogmatyków, prywatyzacja
zawsze się opłaca gospodarce. Czy aby na pewno? Dzisiaj (3/07) czytamy w Pulsie
Biznesu, że tak jak do tej pory informatyczny system billingowy dla TPSA wart
600 mln PLN był zamawiany w polskich firmach, tak teraz będzie zamówiony we
francuskiej firmie której właścicielem jest France Telecom. To tylko przykład.
Podobnie jest i bedzie z całą polską gospodarką, sprzedaną za bezcen
zachodniemu kapitałowi bo akurat były potrzebne pieniądze na kaprys koalicji
jakim były reformy.
W Polsce bedzie lokowana tylko prosta produkcja, a planowanie i wysokie
technologie zostaną na zachodzie. Ot i cała polityka post-solidarnościowa.
Obserwuj wątek
    • Gość: V.C. Re: Sukcesy prywatyzacji? IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.01, 22:32
      Dodam jeszcze nieco zapomniany przykład wrocławskiego ELWRO , producenta
      osławionych komputerów " Odra " .Po sprzedarzy Siemens zlikwidował produkcję
      czegokolwiek a budynki wynajął hurtowniom . Cementownia w Nowej Hucie
      sprzedana Turkom ( sic ! ) w całkiem niezłej kondycji , upadła po kilku
      miesiącach . A efekt sprredaży TP SA ? Astronomiczny wzrost abonamentu !
      • Gość: mały Re: Sukcesy prywatyzacji? IP: *.chello.pl 13.07.01, 23:06
        a to głupi turcy wydali pieniądze na bezużyteczną firmę i wtopili, a dobrze im
        tak :)
        • Gość: V.C. Re: Sukcesy prywatyzacji? IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.01, 11:57
          A ludzie , którzy stracili pracę ? Dobrze im tak ? Od kiedy to cementownie są
          bezużyteczne ? Słowo " Turcy " pisze się z dużej litery , choć sprzedaży firmy
          kupcom z III świata nikomu bym nie polecał ...
          • Gość: Lechu Re: Sukcesy prywatyzacji? IP: *.dip.t-dialin.net 14.07.01, 12:29
            Ty bracie wiesz wszystko.
            Ciekawe, do ktorego swiata zaliczasz Polske?
            Z Twoich wypowiedzi widac, ze w Turcji to ty nigdy nie byles, dlatego stac Cie
            na tak glupie, rasistowskie i ignoranckie wypowiedzi. Pewnie poza dwoma
            faktami (1. cementownia zostala sprzedana Turkom. 2. cementownia zbankrutowala)
            nic o tym przypadku nie wiesz. Jak mawial moj tesc, w dupie byles, gowno
            widziales.

Ale nie martw sie, wiekszosc naszych rodakow jest taka sama, totez nie jest to
            choroba. Dla zachowania spokoju spolecznego, w kraju zostala uznana za norme.
            • Gość: V.C. Re: Sukcesy prywatyzacji? IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.01, 13:04
              Miłośniku Turcji !
              Co Cię tak zbulwersowało ? Fakt może Turcja wyszła już ( całkiem niedawno ) z
              kręgu krajów III świata , ale z pewnością nie zalicza się do krajów wysoko
              rozwiniętych . Grubo ponad 40 % Turków nadal pracuje w rolnictwie . Mają tam
              kilkudziesięcioprocentową inflację . 19 % ludności to analfabeci . To za mało ?
              Nagminnie łamie się tam prawa człowieka ( Kurdowie ) i cenzuruje massmedia (
              łącznie z aresztowaniami dziennikarzy ).
              P.S. Gdybyś znał moje wypowiedzi z innych wątkow , to nie użylbyś
              określenia "rasistowskie " . Czekam na przeprosiny . W Turcji co prawda jeszcze
              nie byłem , ale do tej pory odwiedziłem 11 innych krajów .
              • Gość: Lechu Re: Sukcesy prywatyzacji? IP: *.dip.t-dialin.net 14.07.01, 14:12

Wypisz wymaluj- Polska sprzed 13 lat. Tylko z tym analfabetyzmen sie nie
                zgadza, bo w Polsce nikt tego nie bada ;-)

Nie jestem milosnikiem Turcji, nie wyrozniam ich bardziej. niz innych. Polakow
                tez nie wyrozniam, bo z moich doswiadczen porownawczych, nie maja prawa, ani
                jakichkolwiek powodow, by uwazac sie za lepszych niz inni. A wlasnie to robia
                na kazdym kroku, traktuja to jako cos oczywistego.

To dobrze, ze podrozujesz, bo podroze ksztalca. Jak trafisz do Turcji, to
                pewnie tez sie tez jednego nauczysz - miedzy Stambulem i Ankara, a Anatolia
                jest podobna roznica, jak miedzy Warszawa a Podlasiem.

Miedzy dzielnica biznesu w Stambule, a miedzy jarmarkiem na wschodniej stronie
                Bosforu i miedzy Warszawskim City a stadionem dziesieciolecia znadziesz taki
                sam odstep cywilizacyjny. Roznice leza tylko w lokalnym kolorycie.

• Gość: V.C. Re: Sukcesy prywatyzacji? IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.01, 15:52
                  A czy ja w twierdziłem , że Polska stoi wyżej od Turcji ? Wątek dotyczył
                  prywatyzacji , a nie Azji Mniejszej . Nie musisz mi tłumaczyć , gdzie leży
                  Stambuł a gdzie Anatolia . Wiedzialem to już w wieku 8 lat . Ciekawe czy
                  odwiedziłeś wioskę we wsch. Anatolii albo Kurdystanie . W swojej biblioteczce
                  mam kilka ksążek Turcji a nie tak dawno uczestniczyłem nawet w teleturnieju na
                  jej temat na TV Katowice . Poza tym nie jestem nacjonalistą i dlatego nadal
                  oczekuję przeprosin .
                  • Gość: Lechu Re: Sukcesy prywatyzacji? IP: *.dip.t-dialin.net 14.07.01, 17:31
                    Przepraszam.
                    • Gość: fragi Re: Sukcesy prywatyzacji? IP: *.zebyd.com.pl 14.07.01, 17:36
                      Ty V.C. to pewnie siedzisz przed komputerem ELWRO który w niczym nie ustępuje
                      zagranicznym a nawet je przewyższa. Produkcja tego szmelcu to było wyrzucanie
                      kasy i dobrze się stało, że ta firma upadła. Dzięki temu płacimy niższe
                      podatki. Winę za taką zapaść ponoszą panowie z PZPR i do nich proponuje
                      zgłaszać pretensje. Jeśli nie wiesz gdzie Ich szukać to podpowiem: teraz
                      nazywają się SLD.
                      • Gość: mały Re: Sukcesy prywatyzacji? IP: *.chello.pl 14.07.01, 19:46
                        Gość portalu: fragi napisał(a):

&#62Winę za taką zapaść ponoszą panowie z PZPR i do nich proponuje
                        &#62 zgłaszać pretensje. Jeśli nie wiesz gdzie Ich szukać to podpowiem: teraz
                        &#62 nazywają się SLD.

Niestety czeka nas nowa zapaść bo SLD przejmie stery. Miller to może i ma fajną
                        gębulę, ale reszta to stary partyjny aparat o utartym sposobie myślenia. Moja
                        siostra jest aktywistką SLD i powiedział mi po którymś ich zjeździe, że te stare
                        pryki to maja popieprzone w głowach i tylko sie kłócić potrafią.

Czeka nas świetlana przyszłość :)))))

• Gość: Luke Zapomniałeś dodać: "precz z komuną!" i tak x10 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.01, 21:44
          • Gość: mały Re: Sukcesy prywatyzacji? IP: *.chello.pl 14.07.01, 19:43
            Gość portalu: V.C. napisał(a):

&#62 A ludzie , którzy stracili pracę ? Dobrze im tak ? Od kiedy to cementownie są
            &#62 bezużyteczne ? Słowo " Turcy " pisze się z dużej litery , choć sprzedaży firmy
            &#62 kupcom z III świata nikomu bym nie polecał ...

Turków przepraszam (od jakiegoś czasu nawykłem mniej używać dużych liter (ot taki
            mały)). Już niedługo ludzie na Śląsku będą mieli dużo pracy bo SLD zrobi tam raj
            przemysłowy w oparciu o węgiel i stal. To dobrze, bo przynajmniej na coś się
            przydamy. Miejmy też nadzieje na dolinę krzemową w Krakowie. Amerykanie finansuja
            tu tyle dróg, chyba nie na darmo, a i centrum nowe nam postawią.
            Osobiście uważam, że Amerykanie i Niemcy maja wyższy poziom kultury niż Rosjanie
            i dlatego wolę być wyprzedany zachodniemu kapitałowi niż pozostawać niewolniczym
            zapleczem Rosji.

• Gość: Lechu Re: Sukcesy prywatyzacji? IP: *.dip.t-dialin.net 14.07.01, 19:53
              Brawo!!!!!!!
            • Gość: Luke Re: Sukcesy prywatyzacji? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.01, 21:38
              Gdybym miał wybierać pomiędzy kapitałem Rosyjskim a zachodnim, to rzeczywiście
              bym wybrał zachodni (ale nie turecki). Natomiast problemem zasadniczym jest to,
              że pośpiesznie sie wszystko prywatyzuje nie bacząc na długofalowy interes
              gospodarki. Nie dam sobie wmówić, że prywatyzacja w ręce kapitału zachodniego
              sprzyja gospodarce. Politycy AWS/UW/PO którzy tą ptywatyzację robili (to za tej
              koalicji sprywatyzowano TPSA i polskie banki) muszą przyznać uczciwie że
              prywatyzowali przede wszystkim ze względu na potrzeby budżetu (a dokładnie:
              sfinansowanie reform) i świadomie poświęcili tutaj interes gospodarczy.

Przy okazji uwaga: inwestorem strategicznym w TPSA został France Telecom. Firma
              państwowa jakby nie było.... W europie zachodniej jak widać jest trochę dużych
              państwowych przedsiębiorstw, i jakoś nie przeszkodziło to gospodarce
              europejskiej osiągnąć taki poziom gospodarczy jak jest teraz....
            • Gość: Rych Re: Sukcesy prywatyzacji? IP: *.chelmnet.pl 14.07.01, 21:51
              I jeszcze raz brawoooo !!!! Tylko dlaczego "gównianych" wyrobów jakie produkuje
              Polska nie sprzedawac do wszystko bioracych Rosjan i Łukaszenki ????
              • Gość: V.C. Re: Sukcesy prywatyzacji? IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.01, 22:16
                Fragi , mały , zróbcie na złość komuchom z SLD i zagłosujcie na ...Unię
                Pracy . Wy już się wyprzedaliście i nie macie własnych poglądów tylko
                powtarzacie liberalne frazesy . Zacodni kapitał ? może indiański ? A np.
                transferowanie zysków na Zachód vide Michelin i hipermarkety , też Wam się
                podoba ?
                P.S. Lechu , przeprosiny przyjęte .
                • Gość: mały własne poglądy oraz IP: *.chello.pl 15.07.01, 13:29

&#62 Fragi , mały , zróbcie na złość komuchom z SLD i zagłosujcie na ...Unię
                  &#62 Pracy . Wy już się wyprzedaliście i nie macie własnych poglądów tylko
                  &#62 powtarzacie liberalne frazesy .

wyobraź sobie że nie znam liberalnych frazesów, tylko wyrażam własne poglądy. a
                  jeżeli pokrywaja się z jakimis frazesami. tzn że trudno już wymyślić cokolwiek
                  nowego.
                  a może oświecisz mnie jaki to wspaniały program ratowania Polski przed recesja ma
                  SLD? i w jaki sposób chcą rozruszać polskie możliwości gospodarcze? itd. jak do
                  tej pory wypowiedzi eseldowców opieraja się na wyśmiewaniu nieudacznego rzadu i
                  nic nie muszą ludziom obiecywać, bo sondaże są wystarczająco przekonywujące, a
                  potem powiedzą, że nic nie obiecywali, więc to nie ich wina, że ludzie żyją w
                  ubóstwie tylko mpoprzedniej ekipy po której trudno posprzątać.
                  niestety polityka demokratyczna w polsce to walka o stołki, wpływy, a nie o
                  rozwój kraju.
                  • Gość: V.C. Re:Do małego IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.01, 13:48
                    Tak , oczywiście za wszystko , co złe , winne są komuchy , które tylko brużdzą
                    wspaniałej ekipie mądrego Buzka .Od 4 lat wszystko idzie dobrze , tak ? Otóż
                    zawiodę Cię i wyznam , że wcale nie jestem członkiem SLD i nigdy na nich nie
                    głosowałem , ani nie zamierzam .
                    • Gość: mały Re:Do V.C. IP: *.chello.pl 15.07.01, 14:03

&#62 Tak , oczywiście za wszystko , co złe , winne są komuchy , które tylko brużdzą
                      &#62
                      &#62 wspaniałej ekipie mądrego Buzka .Od 4 lat wszystko idzie dobrze , tak ? Otóż
                      &#62 zawiodę Cię i wyznam , że wcale nie jestem członkiem SLD i nigdy na nich nie
                      &#62 głosowałem , ani nie zamierzam .

uff, a już myślałem, że jesteś .... :)
                      buzek jest od uśmiechania się, znasz dowcip jak zygmynt z kolumny prosił buzka o
                      konia, a ten przyszedł do niego z krzaklewskim, na co zygmuś oburzył się, że
                      prosił o konia a nie osła.
                      a co sądzisz o platformie?

• Gość: Rych Re: Sukcesy prywatyzacji? IP: *.chelmnet.pl 14.07.01, 22:31
      To prawda, że jest w Polsce lokowana prosta produkcja oraz usługi.
      hipermarkety - kapitał obcy proste, wycieńczające prace Polacy. FLEKSTRONIX w
      Tczewie k/ Gdańska - ruszył w specjalnej stefie ekonomicznej - obecnie 1000
      pracowników w lekkich pobudowanych halach - docelowo 5000 pracowników - Co
      robia? Montuja proste elementy elektroniczne tj. takie do których nie opłaca
      sie na Zachodzie kupić automatycznej linii produkcyjnej. Te czynnosci wykonuje
      polska manufaktura - za drobne pensje, a i podatek w specjalnej strefie
      ekonomiczej żaden.
      • Gość: Lechu Re: Sukcesy prywatyzacji? IP: *.dip.t-dialin.net 15.07.01, 14:49
        Przeciez w Posce nikt nie ma pieniedzy, aby kupic te pieprzone galezie
        przemyslu. Jak jestes innego zdania, to kup se, do cholery jakas hute i
        przestan pieprzyc od rzeczy.

• Gość: molder Re: Sukcesy prywatyzacji? IP: *.sympatico.ca 15.07.01, 15:32
          Lechu a po co ta hute sprzedawac jak przynosi dochod
          ?
        • Gość: Rych Re: kupno huty IP: *.chelmnet.pl 15.07.01, 17:40
          Facio, jesteś niegrzeczny. Czy Twój język jest taki ubogi i trywialny ??? A tak
          na marginesie. Dla takich trywialnych ludzi ja TY czeka trywialna praca
          proponowana przez obcy kapitał. To nie powinno wywołać u Ciebie agresji - bo
          ktoś tam musi pracować.
          • Gość: V.C. Re: Do małego ( i innych ) IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.01, 22:05
            Czyżbyś pomyślał , że skoro nie jestem wielbicielem SLD , to jestem
            prawicowcem ? Nigdy !Dla mnie PO to zbieranina politycznych uciekinierow .
            Ewakuacja z innych platform zagrożonych parlamentarnym niebytem i garstka
            cwaniaczków w rodzaju Piskorskiego .A na dodatek UPR ... Upierdliwa Partia
            Reakcyjna .
            • Gość: V.C. Re: Do małego ( i innych ) IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.01, 22:45
              Prywatyzacja założycielska - tak , złodziejska - nie . Tylko błagam nie
              budujcie już hipermarketów . W Częstochowie są już 3 hiper , 4 super i makro w
              budowie ...
            • Gość: mały Re: Do małego ( i innych ) IP: *.chello.pl 16.07.01, 00:49

&#62 Czyżbyś pomyślał , że skoro nie jestem wielbicielem SLD , to jestem
              &#62 prawicowcem ? Nigdy !Dla mnie PO to zbieranina politycznych uciekinierow .
              &#62 Ewakuacja z innych platform zagrożonych parlamentarnym niebytem i garstka
              &#62 cwaniaczków w rodzaju Piskorskiego .A na dodatek UPR ... Upierdliwa Partia
              &#62 Reakcyjna .

jakieś inne opcje? pomysł na własną partię?

• Gość: Lechu Re: kupno huty IP: *.dip.t-dialin.net 16.07.01, 23:34
            Drogi Rychu,

ja juz jestem TAM i daje zarabiac ludziom TAM. Jestem bowiem pracodawca. Na
            swoim. Moze, gdyby nie hordy takich jak Ty, moze dawalbym zarabiac TU. Ciebie
            bym i tak nie przyjal do pracy, wiec w kazdej sytuacji siedze na dluzszej
            dzwigni. A tobie pozostawiam gniew klasowy. Mozesz dolaczyc tych do bucow,
            ktorzy pod zawalajaca sie cukiernia spiewaja "Nie rzucim ziemi..."

• Gość: molder Re: Sukcesy prywatyzacji? IP: *.sympatico.ca 18.07.01, 00:56
          Lechu,
          zagraniczny inwestor kupuje hute w Polsce za gotowke czy pozycza na to z banku?
    • Gość: doom Re: Prywatyzacja + demonopolizacja IP: 203.46.232.* 16.07.01, 03:41
      O sukcesie mozna mowic dopiero jak zostanie zniesiony monopol i wlasnosc
      panstwowa w komunikacji i w pozostalych galeziach przemyslu i uslug
      (energetyka, gornictwo, hutnictwo, szkolnictwo, sluzba zdrowia itp.)

Dlaczego mamy doplacac do monopoli czy niewydajnych polskich firm z naszych
      podatkow?

Ktos kupil firme i zbankrutowal - co w tym dziwnego?
      Podobno w ciagu pierwszych lat dzialania upada okolo 90% firm. Upadaja jedne,
      tworza sie inne i biznes sie jakos kreci.

A ze niektorzy traca prace - rzeczywiscie w obecnej sytuacji w Polsce o nia nie
      latwo, bo ludzie zazwyczaj maja za niskie kwalifikacja - ale to "zasluga" promocji
      niektorych grup spolecznych w poprzednim systemie. Wiec podziekujmy za to
      socjalistom

Jednak przeciez nie mozna przywiazac pracownika do miejsca pracy - bo to traca
      feudalizmem.

Tak dlugo jak nie bedzie prawdziwej konkurencji (zniesienie wszystkich monopoli
      panstwowych) tak dlugo, za wszystko trzeba bedzie placic wiecej niz w
      przypadku kiedy istnieje konkurencja.

Wiec im szybciej wszystko sie sprywatyzuje i zdemonopolizuje tym szybciej
      gospodarka sie podniesie z obecnaj zapasci.

(oczywiscie dodatkowymi czynnikami sa takze: proste prawo podatkowe i
      zlikwidowanie wiekszosci zbednej biurokracji na wszystkich szczeblach, ale to
      juz inna bajka)
      • Gość: molder Prywatyzacja + demonopolizacja=nowa fizyka IP: *.bellglobal.com 16.07.01, 07:04
        co ma wspolnego stosunek wlasnosci z technika produkcji? czy prywatnie
        generowany prad jest inny od publicznie generowanego.? gdzie ta roznica?
        • Gość: doom Re: Prywatyzacja + demonopolizacja=stara fizyka :-) IP: 210.9.10.* 18.07.01, 02:41
          Gość portalu: molder napisał(a):

&#62 co ma wspolnego stosunek wlasnosci z technika produkcji? czy prywatnie
          &#62 generowany prad jest inny od publicznie generowanego.? gdzie ta roznica?

Tak sie sklada, ze od rodzaju wlasnosci zalezy efektywnosc produkcji.

Jezeli cos jest panstwowe, zazwyczaj jest o wiele mniej wydajne niz prywatne. W
          prywatnej firmie dazy sie co ciaglego obnizania kosztow, aby sprostac
          konkurencji, w firmach panstwowych nie ma takiego impulsu, bo zawsze znajdzie sie
          jakis "dobry wojek" w rzadzie, ktory dofinasuje nieefektywne przedsiebiorsto
          panstwowe - oczywiscie za pieniadza zrabowane w podatkach. (patrz: gornictwo,
          hutnictwo, szpitale itp)

Jak chcesz sobie poczytac wiecej na ten temat to zajrzyj na strone:
          www.kapitalizm.republika.pl
          Ktos tam zrobil kawal dobrej roboty i zebral do kupy sporo niezlych tekstow.
          • Gość: molder Re: Prywatyzacja + demonopolizacja=stara fizyka :-) IP: *.sympatico.ca 18.07.01, 12:53
            to co piszesz brzmi jak akt wiary, po 20 latach zycia na zachodzie juz w to nie
            wierze
      • Gość: yos Re: Prywatyzacja + demonopolizacja=DOOM RIGHT !!! IP: 192.168.100.* / 212.244.95.* 16.07.01, 12:10
        Do wypowiedzi DOOMa dodam tylko , że bez gotówki i sposobu myślenia z Zachodu
        nic z rzeczy , które wymieniłeś się nie uda w tym tysiącleciu.Domeną Polaków
        jest totalna krytyka wszystkiego - z tego dobrobytu nie będzie.Trzeba więc
        cieszyć się z zagranicznych inwestycji , a nie obrażać się na nie bo niosą
        cywilizację,której w kochanej ojczyżnie brak, podobnie jak szacunku dla pracy ,
        sumienności , dyscypliny , logiki , posłuszeństwa ,lojalności , szczerości i
        całej masy z pozoru drobnych rzeczy , które są konieczne do dobrej pracy , a
        przez nią do lepszego standardu życia.
        Wymienionych cech brak nie tylko pracownikom tzw. najemnym ale również ( jeśli
        nie przede wszystkim ) pożal się Boże klasie politycznej , która nie dość , że
        głupia to jeszcze kradnie.
    • Gość: ? Re: Sukcesy prywatyzacji?-dewastacji! IP: *.15.tuwien.teleweb.at 16.07.01, 21:42
      inaczej tego nie mozna nazwac.
    • Gość: Ella Re: Sukcesy prywatyzacji?vide:Polski Cukier IP: *.pppool.de 18.07.01, 11:07
      Prywatyzacja i reforma administracyjna kraju doprowadzily do tego, ze wiele stolkow sie zachwialo lub zwolnilo.
      A wiec niektorzy w imie patriotyzmu,ale z zupelnie przyziemnych wzgledów tworza sobie nowe miejsca przy
      zlobie, na ktorych beda sie patriotycznie wzbogacac, okradajac spoleczenstwo i skarb panstwa. Bo jak mozna
      inaczej nazwac pierwsze zapowiedzi, juz w czerwcu przed utworzeniem jakiegokolwiek konkretnego projektu, o
      podwyzce cen cukru, by doinwestowac cukrownie. Wiele z nich i tak nie jest do uratowania, bo sa one w tak
      zlym stanie technicznym i finansowym, ze wlasciwie nie powinny egzysowac. Za to paru dygnitarzy (zblizaja sie
      wybory) robi ludziom wode z mozgu i rzuca "patriotyczne" hasla. Niech zapytaja rolnikow i pracownikow
      cukrowni, co oni na to, ze wielu od dwóch lat nie dostalo zaplaty za buraki, lub ze pensje nie sa placone w
      terminie. Dlaczego wiec protestowali chlopi i pracownicy za przylaczeniem w Wielkopolsce cukrowni do Pfeifer&
      Langen. Bo chca sie oddac w kapitalistyczna niewole??? Ludzie nie sa glupcy, takze i chlopi nie. A Polski Cukier i
      tak sie rozleci, tylko, ze wtedy inwestorow znalezc bedzie jeszcze trudniej niz dzisiaj i trzeba bedzie zaczynac
      wszystko od nowa. Do tej pory kilku gorliwych obroncow tych "narodowych interesow" napewno tak sie
      wzbogacilo, ze byc moze zwieja z granice i bedzie jeszcze jeden glosny skandal, po ktorym przyjdzie nastepny.
      PS: Do Unii nie tak latwo jest wejsc w starych, brudnych butach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka