Gość: as IP: *.nys.biz.rr.com 14.10.05, 18:02 Niemcy dostarcza, zorganizuja, naucza, zbuduja, skonstruuja - my damy rece do pracy ..... A nasi co potrafia w USA. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: junior Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca IP: *.zawadzkie.sdi.tpnet.pl 14.10.05, 19:31 co pokazywać?!? Niemcy aż za dobrze wiedzą co potrafią Polacy... a przede wszystkim to jak na nich zrobić kase ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hainz Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.10.05, 00:53 A TY THEA NAPEWNO MIESZKAZ W NIEMCZECH W FAMILOKU 6 RODZINYM W KTORYM W PIWNICY S MIERDZI NA STECHLIZNE ALBO NA TURKA JEZDZIRZ STARYM 5 LETNIM GOLFEM ZARABIZ 1000€ NA REKE I MYSLISZ ZE WSZYSTKICH POLAKOW W D...IE MASZ A WIESZ TO JA CIE MAM W d.....PI BO MIESZKAM TU 20 LAT I WIDZE TAKICH JAK TY KTOZY CHCA ZOSTAC WIEKSZYMI NIEMCAMI NIZ NIEMCY SA SAMI!!!! I TO JEST ZALOSNEE DLA POLAKÖW IDIOTÖW (ALE TYLKO JAK TY) MFG. HAINZ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca IP: *.pools.arcor-ip.net 15.10.05, 00:57 Pobilam cie z mieszkaniem, co to jest dwadziescia lat, mieszkam wiele dluzej jak ty. Jak widac te Familoki nie wyszly ci jeszcze z glowy, ach jestes ze Slaska, wiem juz wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak PRZEDE WSZYSTKIM JESTEŚMY MIESZANKĄ NARODÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 10:06 to jest to co odróżnia nas od Niemców. Tam ludzie są zblazowani i nudni. U nas rodzą się ludzie mocno przemieszani. Na naszych ziemiach mamy materiał genetyczny z najróżniejszych części świata, że nie wspomnę o samych Niemcach. Wszystko to dlatego, że leżymy w centralnej części Europy i jesteśmy krajem mocno tranzytowym od wieków. Każdy wie, że mieszanki dają w rezultacie lepszy materiał genetyczny i większą ilość osób zdolnych. NAukowo potwierdzone. Jesteśmy bardziej przemiszani niż wszyscy nasi sąsiedzi. Jesteśmy z pogranicza kultur. Oczywiście to powoduje, że swoją własną tożsamość mamy słabszą znacznie od naszych sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Folksdojcz Re: PRZEDE WSZYSTKIM JESTEŚMY MIESZANKĄ NARODÓW IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.10.05, 11:14 Klar ,poloku, zescie som Mischlingi, ino niy take jak tam w USA.Tam pojechaly te ludzie , co mialy nojwiyncyj energii i sily przebicia a u wos zawsze zostawaly te smiecie i mosz wasza nacja.Mosz tyz recht ,ze wos somsiady dobrze wymiyszaly. Während kozdyj wojny soldaty mialy dobro zabawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bognus Re: PRZEDE WSZYSTKIM JESTEŚMY MIESZANKĄ NARODÓW IP: *.pools.arcor-ip.net 16.10.05, 17:14 Musze cie rozczarowac. Mieszkam od wielu lat w niemczech i odnosze wrazenie ze oni sa dosc mocno przemieszani (szczegolnie w miastach). Moj syn chodzi do niemieckiego gimnazjum w jego klasie jest ok. 15% "czystych" Niemcow , 15% "czystych" cudzoziemcow a reszta to miszanki narodowosciowe. i to wcale nie jest wyjatek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca IP: *.pools.arcor-ip.net 14.10.05, 20:37 Naiwnosc polska jednak nie zna granic i wiecznie sie potwierdza, co za ograniczenie umyslowe? Dzienikarz, ktöry pisal ten wlasnie artykul nie ma pojecia o niczym!!! Przemysl nie zyje tylko sama tania sila robocza przy obecnej rotacji produktu. Cytat: "• łatwiej jest zatrudnić i zwolnić pracownika, czas pracy jest bardziej elastyczny" Budowa przyszlosci dla polskiego spoleczenstwa (?), wycisnac jak cytryne a potem wyrzucic na bruk bez zabespieczenia przyszlosci spoleczenstwu. Piekna przyszlosc was czeka, rodacy!!! Kto daje tej przyszlosci podwaliny - sami Polacy a pözniej wyzywacie wyzyskujacych. Kto jest Biedronkom i innym winny? Macie tu doslowny przyklad jak tanio i za jaka cene tworzy sie niewolnictwo w Polsce. Cytat: "Do pokazania wybrano 100 produktów 60 firm. To m.in.: biżuteria z bursztynu, dywany na wzór łowickiej wycinanki, zastawa stołowa, artystyczne lampy ze szkła, wieszaki i inne przedmioty kute z metalu, naczynia ze szkła ręcznie formowanego, zabawki." Tym chce Polska zaimponowac Niemcom? Jak widac nie podazaja za normalnie myslacymi,najpiwrw chca karetkami wozic poszkodowanych w wypadkach na autostradach pod prad, innym razem chca budowac bramki dla karetek do wiazdu na nitke autostrady, teraz chca imponowac wycinankami z papieru... innym. Prynitiwizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca IP: *.dip.t-dialin.net 14.10.05, 21:16 Masz racje,ale ja mysle,gdyby rzad polski ,wladze polskie od szczebla gminnego w zwyz byly tak zaradne jak Polacy na saksach,bylo by inaczej w Polsce.Widzisz,jak Polakom malo do szczescia brakuje,i to do tego musza tpo na Zachodzie zdobywac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca IP: *.pools.arcor-ip.net 14.10.05, 21:35 Na saksach to pokazuja co umieja, tam pracuja do upadku za miseczke ryzu, ale co to da skoro pojawjaja sie takie artykuly w polskich mediach jak ten i wiele, wiele innych. Zobacz sam/a forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30&w=30147489 Niby sa to ludzie ktörzy ucza sie jezyköw studiuja a jak dyskwalifikuja sie przez swoje ograniczenie? Przeciez polskie media nie sa czytane tylko i wylacznie w Polsce, czyta je caly swiat, na wiec ogölna opinia o polskim spoleczenstwie idzie w wszystkie kierunki swiata. Czytajac takie biedne, naiwne wypociny dzienikarza wyrabia sie ogölna opinie o spoleczenstwie jak i o kraju. Inwestowal/a bys w takim kraju? Jak traktowal/a bys przyszlych potecjalnych pracobiorcöw? Zatrudnil/a bys takich pracobiorcöw ktörzy sa horyzonatlnie ograniczeni, zobacz artykul do ktörego ci podalam link. Przeciez jest to czyste osmieszanie sie w swiecie, osmieszanie zawodu dzienikarza, osmieszanie ludzi wyksztalconych... Ach, szkoda möwic i pisac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dkrytyk55 Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca IP: 62.233.185.* 15.10.05, 15:58 Pracowałem krótko w Niemczech w wytwórni okien i drzwi przeważnie o nietypowych gabarytach,do starszych budynków,zapalić mogłem tylko na przerwie,gdy skończyłem jakąść robotę musiałem się szybko zgłosić po następną,kto się nie zgłosił na drugi dzie go nie było,przy problemach techn. zawsze był majster a nawet właściciel.Nikt nikogo i niczego nie szukał,organizacja wynikała z ogromnego zaangaż. zarządu.W Polsce jak wejdzie na stołek przestaje myśleć zwala wszystko na podwładnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arturo Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca IP: 83.16.144.* 15.10.05, 11:44 Chciałem tylko powiedzieć, ze zgadzam się z Thea w 100%. Więcej takich ludzi, a może większość mojego narodu przestanie żyć w tej błogiej nieświadomości o swojej wyatkowości. Jesteśmy narodem, a nie ukształtowanym społeczeństwem. Każdy ciągnie w swoją stronę i nie sądzę żeby to się zmieniło. Cywilizowane (mentalnie) nacje uciekły nam daleko. Pocieszam się, że jeszcze kilka procent naszego narodu to wspaniali ludzie. A reszta - wstyd się przyznać - barany. I wiem, że zaraz odezwą się głosy jaki to jestem be czy antypolski. Nie jestem jednak idiotą i widzę co się wokół mnie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pinio Dość liberalizmu ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 21:35 "łatwiej jest zatrudnić i zwolnić pracownika, czas pracy jest bardziej elastyczny" - pamietajcie dziennikarze, że mimo iż tak wychwalacie liberalizm, to powyższe zdanie dotyczy i Was... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Dość liberalizmu ! IP: *.pools.arcor-ip.net 14.10.05, 21:37 Czysty przyklad nawet na wyzszej plaszczyznie Polak Polakowi wilkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Dość liberalizmu ! 14.10.05, 21:53 Jak sie obywatelowi wciela,ze Polska to wybrany kraj a inni bee ..to nie ma sie co dziwic.Z kim bym w Polsce nie gadal(po za moimi krewnymi)to Niemcy sa zawsze najgorsze.Przez Niemcy Polacy tacy biedni,Niemcy ukradli wszystko,obrazy,dziela sztuki itd..Dlatego Niemcy dzis bogaci.Do tego Marshall.Prawda przeciez jest inna. Marshall jak kot naplakal(tyle co Holandia i 3 razy mniej niz UK)po wywiezieniu wszystkich maszyn z fabryk niemieckich,splaty Niemcow za pomoc zywnosciowa (z odsetkami 3 krotna kwota )zajmowanie Zaglebia Ruhra do polowy lat 50 tych i kasowanie groszy za wegiel(mowia w Niemczech,ze Ruhry ogrzewalo Europe) ,Niemcy zaplacili odszkodowania swoim wypedzonym z dawnych terenow niemieckich(a Polacy tak sie dzis bronia przed odszkodowaniami dla Zabuzan,te ch...)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Wallenrod niestety - masz racje, IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.10.05, 16:22 i bedzie jeszcze gorzej, jak prezydentem zostanie p. Kaczynski. on jest przekonanym "wybrancem wielkiego narodu" (= prezydentem IV Rzeczpospolitej) lubujacym sie w klotniach i intrygach ... bedzie klotnia (z niemcami, ruskimi i brukselka), bedzie izolacja i kara smierci - ot taki polski taliban :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: niestety - masz racje, IP: *.pools.arcor-ip.net 16.10.05, 16:29 ciekawa jestem efektu tej klötni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Wallenrod efektem: kaftan bezpieczenstwa i izolatka ;-) IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.10.05, 18:08 zakladam taki scenariusz: kurski spuszczony z lancucha wynajduje wszystkim liderom PO "powiazan niemieckich": znajduje je w przodkach w prostej linii, badz w drzewie genealogicznym, badz w gronie znajomych tudziez jej przodkach itd. itp. licza sie samochody, ktorymi jezdza, wina i piwo, ktore pija, pisma i bibliografia oraz ludzie z ktorymi sie spotykali ... wykrywanie "powiazan niemieckich" ("hitler connections") czyli bardzo "niebezpiecznej sitwy" zagrazajacej polskiej niepodleglosci staje sie najwazniejszym zadaniem MSW. Robi sie czystke i wsadza przywodcow PO do ciupy na mocy nowego prawa wzgl. zmienionej konstytucji. PO sie rozwiazuje jako partie neofaszystowska, bo liberalizm wg. nowej konstytucji to faszyzm ... napuszona polska kaczynskich opuszcza eu i zamyka "za kare" granice, media przejmuja o. rydzyk i p. kurski itd, itp ... pozdrawiam "polske talibow" - oj smutne to, smutne ... :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: efektem: kaftan bezpieczenstwa i izolatka ;-) IP: *.pools.arcor-ip.net 16.10.05, 19:50 sadze ze wszystko lezy w waszych rekach. Wedlug tego motta: "baba z wozu, koniowi bedzie lzej" Byloby to napewno przywitane przez zachodnie spoleczenstwo. Ciekawa bym byla reakcji polskiego spoleczenstwa, czy by tak szybko zrezygnowali z pewnych przywilei? Jak sobie poscielecie ta bedziecie spali, nie sadzisz tez tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Wallenrod Re: efektem: kaftan bezpieczenstwa i izolatka ;-) IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.10.05, 21:36 bedac polakiem, mam podobne zdanie o mojej nacji jak Marszalek Pilsudski ... moi rodacy w polsce majac dwie opcje do wyboru: dobra i zla, najpierw pokloca sie jak gesi, a potem wymysla trzecie rozwiazanie, ktore jest jeszcze gorsze od poprzednich, bo ich kompletnym przemieszaniem ... cieszylbym sie oczywiscie gdyby wyszla opcja dobra czyli Tusk, ale przestalem w to wierzyc, po tych obrzydliwych klotniach tu w forum i po tych sensacyjnych artykulach o przodkach tuska, zainicjowanych przez tych "czysto-rasowych polakow" kurskiego i kaczynskich ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: efektem: kaftan bezpieczenstwa i izolatka ;-) IP: *.pools.arcor-ip.net 16.10.05, 21:48 Krötkowzrocznosc i nacjonalizm gubi Polaköw i prowadzi w jednokierunkowa uliczke, uliczke z ktörej nie ma wyjazdu. Powiedz sam co maja twoi pradziadkowie albo dziadkowie z taba wspölnego, czy moga ksztaltowac twoje poglady, osobowosc? Nonsens!!! Europa obserwuje ten rozwöj w Polsce z wielka troska, dla nas jako spoleczenstwa ktöre musi zaplacic swoja stawke na Europe bedzie ulga. Przynajmniej przemysl nie bedzie tak kuszony jak dotychczas. Powiedz sam, kto chce inwestowac w kraju gdzie nacionalizm rosnie? Zobacz przyklad Lödz i menedzerzy pod ochrona. Sa to przyklady ktöre odstraszaja inwestycje. Tak jak powiedzialam baba z wozu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: efektem: kaftan bezpieczenstwa i izolatka ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 22:57 Gość portalu: Thea napisał(a): > Europa obserwuje ten rozwöj w Polsce z wielka troska, dla nas jako spoleczenstw > a > ktöre musi zaplacic swoja stawke na Europe bedzie ulga. Europa to Ty? A w ogole to używaj jakiejś składni bo trudno wyczuć o co Ci chodzi - vide zdanie powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszek k Naprawde??? IP: *.aster.pl 14.10.05, 21:43 Naprawde u nas potrzeba mniej czasu na załozenie firmy? A nie pomyslalbym... Odpowiedz Link Zgłoś
gg1968 Poprostu u Niemców jest jeszcze gorzej, ale to nie 14.10.05, 21:44 znaczy, że u nas jest dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mercedes- Benz Czy polacy potrafia wyprodukowac rower i np, Kugel IP: *.h.pppool.de 14.10.05, 22:18 Kugellager wysokiej i najwyzszej jakosci? Dzisiaj Firma z USA rozpoczela produkcje chipow we wschodnich Niemczech. Dziesiatki milionow zostaly zainwestowane przez USA i BRD. Dalsze inwestycje USA w bliskim czasie. Artykul byl bardzo zabawny. Dziekuje. (Ja bym sie wstydzila takie glupstwa pisac, i czas marnowac. Jestem przekonana, ze takie artykuly, to skutki polskich kompleksow "najwyzszej jekosci".) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Czy polacy potrafia wyprodukowac rower i np, IP: *.pools.arcor-ip.net 14.10.05, 22:24 Gość portalu: Mercedes- Benz napisał(a): > Kugellager wysokiej i najwyzszej jakosci? Dzisiaj Firma z USA rozpoczela > produkcje chipow we wschodnich Niemczech. Dziesiatki milionow zostaly > zainwestowane przez USA i BRD. Dalsze inwestycje USA w bliskim czasie. Artykul > byl bardzo zabawny. Dziekuje. (Ja bym sie wstydzila takie glupstwa pisac, i > czas marnowac. Jestem przekonana, ze takie artykuly, to skutki polskich > kompleksow "najwyzszej jekosci".) ================================================================================== Nie tylko skutki kompleksöw ale naiwnosci, latwowiernosci, wypietej osobowosci, braku wiedzy na ten temat a przedewszystkim GLUPOTY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niemiec Re: Czy polacy potrafia wyprodukowac rower i np, IP: *.246.177.221.tisdip.tiscali.de 15.10.05, 22:07 ach tak? a co niby jest nieprawda w tym artykule? 800 Mld Euro zainwestowali w DDR, a w Polsce w sumie 30 MLd w ostatnich pietnastu latach. i co jest jakas roznica? o tak w Polsce duzo wiecej sie udalo Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Naprawde??? 14.10.05, 22:05 Dajmy sobie nawzajem przyklad:Jestem operatorem koparki i mam prawo jazdy na wszystkie srodki transportu.W Niemczech pracujac na koparce nie trzeba miec szczegolnych uprawnien.Wystarczy klasa 3 na koparki do 7,5 tony i klasa 2 powyzej. I teraz chcesz zalozyc firme,jako operator koparki (bez koparki)idziesz do Ordnungsamtu,przynosisz zaswiadczenie o dobrym sprawowaniu (czeka sie ok 2 tygodnie i plci sie 20 euro)i NATYCHMIAST mozesz wykonywac twoj zawod.Koncesje dostaniesz troche pozniej,ale liczy sie moment zameldowania.To wszystko w Polsce niemozliwe,bo w Polsce musisz miec kursy na koparke i pare tysiecy Euro na zabezpieczenie firmy. Zauwazyliscie,jak Polakow mozna latwo zbic z ich falszywego tropu?W Polsce ma sie wrazenie,ze sa dwa zycia:urojone,czyli TV,Prasa,Forum i realne... > Naprawde u nas potrzeba mniej czasu na załozenie firmy? A nie pomyslalbym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea do cezsar_pl Re: Naprawde??? IP: *.pools.arcor-ip.net 14.10.05, 22:12 a o lapöwkach zapomniales? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niemiec Re: Naprawde??? IP: *.246.177.221.tisdip.tiscali.de 15.10.05, 22:11 tylko, ze w niemczech nikt cie nie zatrudni. Chyba, ze przyjedziesz z Polski i bedziesz pracowal o polowe taniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Naprawde??? IP: *.pools.arcor-ip.net 15.10.05, 22:26 nie umiesz czytac albo rozumiec, to ze nie mam na IP ...de nie swiadczy o tym ze mieszkam w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrut co za bzdury! u nas wydajność 2,5x niższa? IP: 217.96.3.* 14.10.05, 22:13 w takiej samej fabryce w polsce i w niemczech na 100% u nas będzie większa wydajność, tyle że u nas słabiej wszystko zmechanizowane. niemcy do przejętych przez siebie w Polsce fabryk przywożą swoje stare maszyny, które wymagają więcej ludzi do obsługi i potem im wychodzi, że u nas jest mniejsza wydajność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: co za bzdury! u nas wydajność 2,5x niższa? IP: *.pools.arcor-ip.net 14.10.05, 22:27 Gość portalu: andrut napisał(a): > w takiej samej fabryce w polsce i w niemczech na 100% u nas będzie większa > wydajność, tyle że u nas słabiej wszystko zmechanizowane. niemcy do przejętych > przez siebie w Polsce fabryk przywożą swoje stare maszyny, które wymagają > więcej ludzi do obsługi i potem im wychodzi, że u nas jest mniejsza wydajność. ================================================================================ co oczekujesz, za darmo nie ma nic. Po gotowe reke wyciagnac, kazdy to potrafi. Zeby cos utworzyc trzeba najpierw pomyslec i polamac glowe. Co oczekujesz, ze najnowsza technologia pöjdzie w swiat? Naiwny jestes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chlopaczek DO THEA IP: *.net81-64-41.noos.fr 14.10.05, 23:14 Herbatko o smaku germanofili, zastanawiam sie troche po co siedzisz na polskim forum? Tu wszystko tak mocno smierdzi ta Polska... P.S. Chcialbym cie poznac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: DO THEA IP: *.pools.arcor-ip.net 14.10.05, 23:28 Forum jest dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piersi To brednie IP: *.dip.t-dialin.net 15.10.05, 00:30 W polsce wydajnosc w przetworstwie przemyslowym jest nizsz mimo wyzszej motywacji ludzi do pracy, a wynika to z gorszego wyposazenia kapitalowego (czyli maszyny). To sie pewnie szybko nie zmieni, bo przy taniej sile roboczej w technike inwestowac nie warto tam gdzie mozna zastapic to sila robocza. Znamienne jest natomiast to, ze w sektorze uslug jest ona wyzsza niz w niemczech od kllku do kilkunastu procent (takie badania zorbil kiedys ML czy JP Morgan juz nie pamietam). To wlasnie pokazuje jaki jest niemiecki i polski stosunek do pracy. Mieszkajac w niemczech od jakiegos czasu widze, ze ta pracowitosc, punktualnosc niemiecka to mit. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: To brednie IP: *.pools.arcor-ip.net 15.10.05, 00:55 Gdyby byla mitem nie mieli by takiej techniki. Punktualnosc, tu nie ma godziny rozpoczecia pracy w gospodarce wolnorynkowej. Tylko produkcja ma wyznaczony czas pracy z wiadomych wzgledöw - zmiany. Co möwisz o sektorze uslug, tak nawiasem, raz karetki pogotowia nie moglam sie do wypadku doprosic, ktöry spotkalam po drodze. Dziesiatki aut przejezdzaly i zaden nie reagowal a o udzieleniu pomocy to juz sie nic nie möwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piersi To niestety historia IP: *.dip.t-dialin.net 15.10.05, 00:59 miesiac temu na autistradzie w niemczech probowalem wezwac policje do wypadku, 15 minut zajelo znalezienie obslugi mowiacej po angielsku, ja wiem, ze w Polsce byloby to samo tyle, ze Polska to biedny kraj. Jak dzwonie do help desku w vodafonie czy DT to samo, albo wrecz odkladaja sluchawke jak pytam czy mowia po angielsku. Za to w Polsce w Tp, pewnie bylby ten sam syf, ale w erze piersze pytanie automatu wybierz jezyk obslugi. Niemcy by mogli, ale nie chca, my chcemy , ale jeszcze nas nie stac. Taka jest roznica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Folksdojcz Re: To niestety historia IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.10.05, 10:41 Ales jest naivny,chopie.Jak jestes u nos to godej po naszymu.Ftedy cie wszyjscy bydom rozumiec.Ajak niy chcesz to ciyrp abo lec samolotym nad Niymcami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na temat "Jak jestes u nos to godej po naszymu" IP: *.fbx.proxad.net 16.10.05, 00:27 To czemu cale tabuny Niemcow nie mowia po czesku w Czechach, po hiszpansku w Hiszpani, czy po wlasku we Wloszech. Cale szczescie dla Niemiec, ze wiekszosc mlodych Niemcow pozbyla sie tego narodowego jezykowego szowinizmu niemieckiego i chetnie mowi po francusku, angielsku czy nawet po rosyjsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Wallenrod volksdeutsch to przeciez nie jest niemiec IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.10.05, 09:41 tylko taki polsko-niemiecki wzgl. "slaski krupniok", co nie wie czego w nim wiecej: "polskiej gryczanej" czy "niemieckiej wieprzowiny" ... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
republikan Re: "Jak jestes u nos to godej po naszymu" 16.10.05, 13:56 Z Niemcami nie rozmawiam po niemiecku, jeśli niemiecki tuman nie umie po polsku, moge z nim ewentualnie mówić po angielsku. Niech sie uczą języków. Żeby nie było nieporozumienia, ja znam biegle 5 języków,w tym niemiecki. Odpowiedz Link Zgłoś
corgan1 od turystów nie wymaga sie znajomosci jezyka 16.10.05, 00:28 jak jade do Grecji nie musze znac greckiego, jak jade do Szwecji - szwedzkiego. Jak ktoś przyjezdza do Polski - nie musi znać polskiego. Nie rozumiem dlaczego ta regula nie moze obowiazywac w Reichu. Jechalem do Austrii na narty ze znajomymi. Nie znalismy niemieckiego. To obowiązkiem regionu turystycznego jest zapewnienie mozliwosci porozumienia sie w jakims ogolnie znanym jezyku. Angielski do nich z całą pewnościa należy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Wallenrod po naszymu? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.10.05, 09:15 a co dla ciebie "volksdeutsch'u" jest "po naszymu": polnisch, deutsch oder deutsch-polschsches kauderwelsch d.h. schlesisch? (po polsku, po niemiecku czy niemiecko-polska kaszana czyli slaski?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu Re: co za bzdury! u nas wydajność 2,5x niższa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 14:15 OOO to sie Polskie Niemce wyżywają na forum!!! Jak tak żle w tej Polsce to po co sie tu w basze dyskusje wtrącacie??? A tak w ogóle to produkcja a z czasem i jakość wszedzie dookoła będzie lepsza niż w Niemczch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Folksdojcz Re: co za bzdury! u nas wydajność 2,5x niższa? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.10.05, 14:30 Gupi Jasiu , d.h. Johann. My tukej do wos Polokow potymu piszymy ,cobyscie sie endlich czegos mondrego lod nos , Niymcow nauczyli a nie ino wielge pyski mieli.Suchej lepiyj , jak ci cos godomy, moze nie bydziesz juz potym tak calkym gupi.Verstanden? Gut, weiter machen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea do Folgsdojcz Re: co za bzdury! u nas wydajność 2,5x niższa? IP: *.pools.arcor-ip.net 15.10.05, 18:45 W slaski nie ma "Pyski" tylko sa "geby" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Folksdojcz Re: co za bzdury! u nas wydajność 2,5x niższa? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.10.05, 18:55 Mosz chyba recht dzioucha ale nie dziwota ,co jo tukej felery robia.Pysk abo GYMBA, u nich , Polokow ,na jedno wylazi. Ludkowie, verstanden? Gut , weiter machen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea do Jasia Re: co za bzdury! u nas wydajność 2,5x niższa? IP: *.pools.arcor-ip.net 15.10.05, 18:42 Gość portalu: jasiu napisał(a): > OOO to sie Polskie Niemce wyżywają na forum!!! Jak tak żle w tej Polsce to po co sie tu w basze dyskusje wtrącacie??? > A tak w ogóle to produkcja a z czasem i jakość wszedzie dookoła będzie lepsza > niż w Niemczch. ================================================================================ Nazywasz to "wyzywaniem sie" ja nie nazywam tego wyzywaniem sie, nazywam to powiedzeniem wam prawdy, jak widzi sie was z zewnatrz. Czytajac te wasze "kulturalne dyskusje" odnosi sie wrazenie ze w Polsce wyskoczylo juz wszystko z granic przyzwoitosci. Na miedzynarodowych forach pozna sie zaraz mimo nicu osobe ktöra pisze z kraju, wiecie po czym? Po jednostronnych i ograniczonych pogladach jak i wulgarnosci. Nie möwi wam to nic? Nie dziwie sie ze te poglady sa jakie sa, poniewaz macie jednostronnie i wrogo do innych uprofilowane media. Media, ktöre nie zadaja sobie zadnego wysilku, pisza tylko i wylacznie dla upodobanej publicznosci. Nie sadze zeby one spelnialy pozytywna role w rozwoju swiadomosci spolecznej. Efekty tego widac tu na forum. 25 lat duzo i malo ale po takim okresie czasu trzeba juz wymagac jakichs kroköw do przodu, niestety nie widac ich. Media sa nadal tak jak ta przyslowiowa dawna "stara baba" (nie mam zamiaru tu kogos obrazac). Co wtedy wymagac od spoleczenstwa? Jestescie tacy jacy jestescie i trudno jest was akceptowac. Jak widac Polska stala sie dla nas nasza i nie nasza, stala sie obca jednoczesnie szalenie przestrasza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu Re: co za bzdury! u nas wydajność 2,5x niższa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 22:50 A 25 lat czego? A czy ty myslisz że wreszczących Dojczów lub polskich - dojczów to nie maja na całym świecie dość? Tolerują was żeby zarobić i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: co za bzdury! u nas wydajność 2,5x niższa? IP: *.pools.arcor-ip.net 16.10.05, 22:55 Jakis ty glupiutki i nie masz pojecia o niczym. Powierzchowne i ogölne myslenie gubi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu Re: co za bzdury! u nas wydajność 2,5x niższa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 23:02 OOO! A co to wyrocznia Europy coś nagle pozwala sobie na osobste wycieczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: er Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca IP: *.dip.t-dialin.net 14.10.05, 22:32 No, podobno nikt tak szybko nie otwiera zamków w cudzych samochodach jak gośice z PL . Moze jakiś pokaz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SAME64 Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca IP: *.dsl.connexus.net.au 14.10.05, 22:35 never gono be good until poland will have people like you. think about it. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaszub, ale Polak Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 22:41 Jak Tusk wygra wybory to Niemcy nam pokażą kto tu naprawdę rządzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca IP: *.pools.arcor-ip.net 14.10.05, 22:58 Gość portalu: Kaszub, ale Polak napisał(a): > Jak Tusk wygra wybory to Niemcy nam pokażą kto tu naprawdę rządzi. ========================================================================== Widzisz, tak pojmujesz swiatowa polityke, nic dziwnego ze tak wybieracie a pözniej placzecie i bluzgacie sie nawzajem. Wiesz dlaczego tak jest, poniewaz nie macie pojecia o niczym, widzicie tylko wylacznie wlasne nosy i nic poza tym wiecej. Nawet nie zadajecie sobie zadnego trudu aby przeanalizowac objetnice przedwyborcze, tylko wierzycie tego ktöry najbardziej wam naobiecuje bez pokrycia i uzasadnienia. Nic dziwnego ze w Polsce jest jak jest, jak dalej tak pöjdzie jak dotychczas i tak jak sami sobie przyszlosc wskazaliscie, tu nie chce wam nic przepowiadac. Poczekajmy, zobaczymy, czas pokaze wszystko. Polska szuka juz 25 lat swojego miejsca w swiecie i nie moze go znalezc, mysle ze go nigdy nie znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaszub ale Polak Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 23:04 Jak Polska będzie ślepo poddawać się dyktatowi Unii Europejskiej to nigdy swojego miejsca nie znajdzie. "Pawiem i papugą narodów" tylko będzie. Czy my Polacy zawsze musimy być takim marnym narodem, że tylko na innych się oglądamy i słuchamy głosów i nacisków z zewnątrz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca IP: *.pools.arcor-ip.net 14.10.05, 23:12 Wy nawet nie mozecie swojego glosu sformulowac a co möwic o obronie swojej pozycji w Unii albo wspölpracy na rzecz europejskiej wspölnoty? Jak was oceniac? Wy sami sie robicie za (?) zobacz artykul, zobacz wasza walke z bezrobociem - wysylanie ludzi w swiat za chlebem albo ta slynna walka o wizy albo otwarcie europejskiego rynku pracy. Z czym do ludzi? Jak mozna was szanowac, skoro nie szanujecie innych? Jak mozna was doceniac? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca 15.10.05, 10:39 Zara przyjdzie Niemiec srogi i ci każe umyć nogi! Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca 14.10.05, 23:05 Polska szuka miejsca w Swiecie a Polacy za granica,za 3,85 euro netto. Dlatego tylko niecale 40% Polakow poszlo na wybory.A Niemcow poszlo 70%.Pytam sie:Czemu po wiekowych sporach polsko -niemiekich dochodzimy do punktu,gdzie Niemcy znow przebijaja Polakow dojrzaloscia polityczna...Przypominam,ze Polacy w komunizmie lepiej glosowali:99,9%..Bismarck mowil..Polacy wiecie lepiej,co mowil,bo on wam w oczy wasze felery wytykal... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca IP: *.pools.arcor-ip.net 14.10.05, 23:27 Niemcy przynajmniej wybrali srodek, zmusili sklöcone partie do wspölnego dialogu w imieniu narodu. Niemcy przejzeli i zrozumieli, ze nic nie mieli do wyboru poniewaz kazda partia miala swoje plusy i minusy, wybrali zneutralizowany srodek. A co w Polsce? Zeby zastanowic sie nad przyszloscia kraju, zaden nie potrafi, natomiast ksztalci sie tania sile robocza i wysyla sie magiströw albo inzynieröw na zachöd do sprzatania baröw albo pracy ponizej ich kwalifikacji. Najwiekszy i najslynniejszy export z Polski, ktöry bankrutuje Polske i demoralizuje spoleczenstwo, robi spustoszenie na rynku pracy w Europie. Potem padaja niesluszne obelgi na innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gerwazy Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 23:30 Jasne, przyjdzie Donald to nam zakorzeni Niemców nad Wisłą na amen. Tylko patrzeć jak ziemie zachodnie będzie "zwracał" Niemcom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca IP: *.pools.arcor-ip.net 14.10.05, 23:36 Przed paroma latami grzmieliscie juz w Polsce, ze dawne niemieckie ziemi beda zabrane przez Niemcöw, jak dotad nic sie nie stalo? Zostal tylko wasz obraz i opinia kröra poszla w daleko swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiu Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 23:04 A wy dalej grzmicie że zabierzecie ziemie zachodnie. Ble ble ble Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca IP: *.pools.arcor-ip.net 16.10.05, 23:07 Gość portalu: Jasiu napisał(a): > A wy dalej grzmicie że zabierzecie ziemie zachodnie. Ble ble ble ================================================================== Tylko wam robia takie pranie w mözgu a wy wszystko wierzycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piersi Ty Thea to zabawna jestes IP: *.dip.t-dialin.net 17.10.05, 00:03 Mieszkam od roku we Franku, wynajmowalem na poczatku mieszkanie, a teraz dom, w takiej przecietnej dzielnicy niemieckiej klasy sredniej, jeden sasiad bankowiec po Budesbanku - emeryt, jeden pracuje w EZB, jeden literat, jeden psycholog z prywatna praktyka. Ja tu nowoczesnosci w tych domach nie widze. Nowoczesne to sa samochody, to niemiecka obsesja. Kupowac w Aldim, Lidlu czy innym Plusie, ale jezdzic mercedesem. To samo z domami, podstawowa sprawa, zeby bylo nie za drogo, bo na mercedesa nie starczy. Jakosc materialow, rozwiazania, moze to jest to, ze przyjechalem z Warszawy, ale nie widac tam na nowych osiedlach domow wylewanych z betonu i skladanych z klockow, zamiast z cegiel. To jest koszmar, te domy sa w zimie zimen, w lecie gorace nie do wytrzymania. Niemieckie firmy sprzedaja w Polsce supernowoczesne okucia, ale tych samych rozwiazan w niemieckich domach we Frankfurcie nie uswiadczych, bo tu sprzedaje sie te najprostsze, najtansze, a szukajac czegos dla siebie obejrzalem ich naprawde sporo. I nie zamierzalem na tym oszczedzac, bo akurat ja wole miec starszy i gorszy samochod, mieszkac lepiej, Moze jak bylem w Monachium to wygladalo to troche lepiej, przynajmiej z uklicy. Tyle, ze to jest jeden z najbogatszych regionow niemiec. Ja wiem, ze Polsce daleko jeszcze do tegopoziomu zamoznosci co niemco, ale patrzac na to w jak komfortowych warunkach w relacji do Polski rozwijal sie ten kraj, raczej mozna sie dziwic czemu tak malo osiagneli. Najlepszy przyklad to byle NRD, wystarczylo 45 lat przerwy w normalnym rozwokju i mimo dotacji i pomocy jako region nie moga sie podniesc z upadku. OCzywiscie jest pare takich gwiazd jak Drezno, ale to sa moze ze trzy miasta, a reszta dramat. Zreszta sami sie z nich smiejecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emilek Z tym zimnem w zimie i cieplem IP: *.dip.t-dialin.net 17.10.05, 11:56 w lecie sie nie zgodze.Normy niemieckie sa wysokie,nikt nie zaprojektuje ci domu o niskiej izolacji cieplnej.A jesli juz prefabrykat betonowy,to odpowiednio izolowany. Jesli chodzi o LIdl,Aldi czy Plus -znasz inne sklepy z aktykulami spozywczymi? Oprocz Wal-martu czy Kauflandu lub Mini-malu?Bo to wszystko ten sam poziom.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Jesteś żałosną idiotką Thea, kundelku. IP: *.pools.arcor-ip.net 14.10.05, 23:39 zadna ideea nie przychodzi ci do glowy, zeby rzeczowo sie bronic tylko ta niechlubna i prynitywna jaka sa obelgi? Z jednej strony jest to mi bardzo znajome a z drugiej bardzo obce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piersi Srodek?? raczej smordek IP: *.dip.t-dialin.net 15.10.05, 00:52 Wy niemcy zawsze z siebie zadowoloni jestescie i bedziecie tak sie chwalic, a syf tu jest coraz wiekszy. Poczytaj brytyjskie gazety co sadza o perspektywach niemieckiego rzadu kompromisu: bezradny i zadnych przelomowych rozwiazan. Pogadamy za dwa lata, ja tam widze, ze prz takim zapale do utrzymania socjalu na poziomie z PRL, cala reforma to obnizenie podatkow dla fimr, daleko nie zajada. JA tu pracuje z ludzmi z calej europy i wszyscy pukaja sie w glowy jak widza co tu sie wyprawia, holendrzy, dunczycy, anglicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edi Re: Srodek?? raczej smordek IP: *.versanet.de 15.10.05, 13:17 to gdzie ty pracujesz ? napewno jakims niemieckim wienzieniu ja masz takom miendzy narodowom brygade ( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Wallenrod typowe dla slaskich bidoli IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.10.05, 11:20 myslenie i dla niem. (pol)swiatka, w ktorym zyja: wohnblocks, getuntes 3-er (proleten) bmw, spielhalle, trinkhalle, kio, klo, bild und glotze ... a to, ze istnieja globalnie prosperujace koncerny, zatrudniajace fachowcow z calego swiata, nie pasuje w ograniczony "bild'em" i "heimatzeitung" mozdzek ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piersi nie to to niemcy IP: *.dip.t-dialin.net 15.10.05, 00:35 najpierw schrodem wsadzil ich na mine w postaci kontraktu na ruska rue przez baltyk, a teraz w nagrode pojdzie pracowac jako doradca Gazpromu, a oni i tak na niego glosowali, wot swiadome spoleczenstwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: nie to to niemcy IP: *.pools.arcor-ip.net 15.10.05, 01:02 Nie jestes z niczym na czasie, nic dziwnego ze powtarzasz to co nie jest zgodne z prawda. Schröder tak tanio sie nie sprzeda, zobaczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Zaloz sie IP: *.pools.arcor-ip.net 15.10.05, 01:07 nie zakladam sie z niczym, widac ze nie jestes na czasie, ze powtarzasz nieprawdziwe parole. Poczekaj, doczekasz sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piersi Re: Zaloz sie IP: *.dip.t-dialin.net 15.10.05, 01:08 Skor sie nie jestes gotowa zalozyc, to nie wierzysz w to co mowisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Zaloz sie IP: *.pools.arcor-ip.net 15.10.05, 01:13 nie zmuszam cie do tego, miej cierpliwosc i daj sie zaskoczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piersi Ja??? IP: *.dip.t-dialin.net 15.10.05, 01:18 To moi niemieccy gospodarze dadza sie zaskoczyc tak jak dali menadzerom w vw, tacy mieli byc po niemiecku uczciwi, a okazali sie jak wszyscy. Tyle, ze niemcy nie lubia mowic o tym, ze tu sie robi przekrety. W serwisie firmowym Forda we Frankfurcie tez mnie chcieli przekrecic, bo mysleli, ze jak ktos z polski przyjechal to malpa co zeszla z drzewa, ale napusalem skarge do forda i poszedlem do innego od razu mowiac o tym ,ze koledzy probowali mi wmowic wymiane komputera, to juz grzeczni byli. Nie widze prawde mowiac roznicy miedzy tymi numerami a tym co mnie w Polsce w warsztatach spotkalo (choc byly i lepsze i tu pewnie sa, ale tylko niektore, tak jak wszedzie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piersi Jak wzywalem policje do wypadku to mnie niemiecki IP: *.dip.t-dialin.net 15.10.05, 01:24 emeryt potracil, troche otarl mi samochod i mimo, ze dostal mandat (a sparawa musiala byc oczywista, bo mimo, ze ja po niemiecku prawie wcale, a policja po angielsku zupelnie) to do dzis probuje sie wykrecic z uregulowania tego z jego ubezpieczenia. Taki niemic uczciwa jak polak. Jakby widzial, ze ja niemiec to moze by sie bal, ale on myslal, ze frajer przyjechal to mu sie uda. Smiechu warte te niemcy. Oni sa zwykli tylko przekonani o wlasnej doskonalosc, uczciwosci itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Jak wzywalem policje do wypadku to mnie niemi IP: *.pools.arcor-ip.net 15.10.05, 01:30 jakos za duzo jednakowych bajek opowiadasz. Spotyka cie tyle przygöd w zyciu albo masz bujna fantazje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piersi nie chcesz nie wierz IP: *.dip.t-dialin.net 15.10.05, 01:37 to po co rozmwaiasz jak mi nie wierzysz w fakty, mozna sie spierac co do wnioskow, a co do faktow. Jak sie nie wierzy w dane nie ma co prowadzic badan. Ale to takie niemiecki. Sluchaj u nas sklepy sa otwarte w niedziele, no to moi niemiecyy koledzy z jujutsu, niemozliwe, no mowie Ci. To nie moze byc prawda. Cali niemcy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piersi Jak spojrzec na jaki poziom zamoznosci wspiely sie IP: *.dip.t-dialin.net 15.10.05, 01:15 niemcy to to co teraz tu sie dzieje zle wrozy, niestety to jest coraz bardziej bagaz historii ta niemiecka doskonalosc, tyle ze swiat nie stoi w miejscu, a niemcy stanely Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Jak spojrzec na jaki poziom zamoznosci wspiel IP: *.pools.arcor-ip.net 15.10.05, 01:23 nie martw sie o Niemcy, bardziej zatroszcz sie o waszego, ten dopiero nic nie robi. Zobacz przewodnictwo EU o co walczyl i walczy. Juz zaspiewano Unii 530 milionöw Euro w tym roku potrzebuja, zobacz link. www.diepresse.com/Artikel.aspx?channel=p&ressort=eu&id=512388 a jak podskakuja www.diepresse.com/Artikel.aspx?channel=p&ressort=eu&id=511460 Cöz przedluzone ramie Ameryk, pröbuje nasz wszystkich wciagnac w bagno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piersi Ja sie nie martwie IP: *.dip.t-dialin.net 15.10.05, 01:33 Dobrze znam polski syf i co jest w tej mojej ojczyznie kiepskie. Ale kazdy kraj ma swoj urok. Mieszkam tu ponad rok i powiem Ci ,ze niemcy maja imponujacy sektor uslug publicznych, w 90% zdemoralizowanych lekarzy - zupelnie jak w Polsce, tyle ze Ci tu zdemoralizowani prowadza prywatne kliniki, a Ci dobrzy sa w niektorych szpitalach, niekonkurencyjny i niesprawny handel detaliczny, uslugi to sa na poziomie takim jak byly w Polsce 15-20 lat temu i chyba nie zaprzeczysz, ze tak tu jest. Amerykanie jezdza stad na zakupy do rzymu, bo oferta jest tak slaba i juz wcale nie tania, ze strach, no ale to zasluga zwiazkow plus zbyt silnej monopolizacji sektora. Za to super jest z bezpieczenstwem, to trzeba im przyznac, z wiekszoscia tego co oferuje sektor publiczny, choc tez nie do konca. Szkolnictwo dostala w rankingu OECD ocene nizsza niz polska, przedszkoal to tez tylko narzekania i to samych niemcow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piersi Kolejna niewiarygonda historia IP: *.dip.t-dialin.net 15.10.05, 01:40 Zapros znajomych z europy na zakupy nie sprobuja zaplacic visa, albo master card, ale nie niemiecka ze znaczkiem EC, tylko tak wydanw Polsce, Stanach czy Francji polowa sklepow nie obsluguje - poza kaufohofami i karstadami i jeszcze sie dziwia, ze ktos sie dziwi, ze w calej europie mozna a tu nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Folksdojcz Re: Jak spojrzec na jaki poziom zamoznosci wspiel IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.10.05, 11:01 Cycek musi byc lo to , ze u nos jest gut unglaubich zawistyny.Nic na to cycku niy poredzisz. My zafsze byli lepsi lod wos i tyla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Richert Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca IP: *.versanet.de 15.10.05, 15:16 Wspaniale znowu zostanie wydane nie wyrzucone w bloto 180.000 zlotych plus koszta reprezentacyjne urzednikow ktorzy od lat tak wspaniale promuja polske.A towarow Made IN POLAND jak nie widac to niewidac.Wydajnosc w Polsce jest o niebo nizsza niz w Niemczech i tak bedzie b.dlugo patrz byle DDR.Glownym problemem polskich urzednikow,organizacji gospodarczych,firm i przedsiebiorcow!!! jest katastrofalna !!! nieumiejetnosc poruszania sie na obcych rynkach.I chytrosc w skorzystaniu z uslug innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Folksdojcz Re:Tusk - JAWOHL: IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.10.05, 10:47 Es lebe Tusk , der echte polnische Präsident unser Sympathieträger.Endlich nasze niymiecke banki bydom mogly sie u wos richtig rozwijac. Bravo Donald. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Wallenrod Euer Sympathiträger? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.10.05, 10:59 Wer seid Ihr? Schlesische Würstchen? Verklemmte Spätaussiedler aus den Getto-Wohnblocks? Bedauerliche Kreaturen ... Tusk ma z wami tyle samo wspolnego co poezja J.W. Goethe z twoim polamanym polsko-niemieckim slang'iem ... kapujesz "volksdeutsch"? Jest taki dobrze pasujacy do slazakow - polski zarcik: Mowi gowno do przeplywajacego obok (w twoim przypadku niemieckiego) okretu, plyniemy no nie! A kiedy ty z tego (polskiego) forum splyniesz? Czego tu szukasz? Przyjaciol? - za bardzo smierdzisz antypolskimi prowokacjami czyli wygnanska kupa - kapujesz? Kolezkow znajdzeisz sobie na waszych faszystowskich zjazdach wygnancow ... A tu won! Jak mowi staropolskie wezwanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Folksdojcz [...] IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.10.05, 11:37 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea do Folksdojcz Re: Euer Sympathiträger?Donald - unser Mann in IP: *.pools.arcor-ip.net 16.10.05, 14:52 Volksdeutsch, nie pochodze ze Slaska mimo tego znam bardzo dobrze Slask i jego mentalnosc, powiem ci jedno wstyd mi za ciebie. Nic dziwnego ze zyjecie w Niemczech w enklawach, miedzy swoimi jak to na Slasku powiadacie. Nie pies nie wydra sami powoli nie wiecie gdzie nalezycie. Na Polske przezywacie w Niemczech nie potraficie sie integrowac. Jest tak albo nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Folksdojcz [...] IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.10.05, 15:33 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Ja mieszkam w enklawie ze Slazakami 16.10.05, 20:17 i sie nie wstydze.Tem fajny wozik przez Familokiem jest moj: mitglied.lycos.de/oktavian26/Halde/03.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Wallenrod Re: Ja mieszkam w enklawie ze Slazakami IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.10.05, 21:12 i nie masz sie czego wstydzic ;-) wiekszosc slazakow to pracowici, solidni i serdeczni ludzie. ale jak w kazdym narodzie niestety tez wsrod nich znajduja sie takie oszolomy - nieuleczalnie, psychicznie chore jednostki - jak ten "folksdojcz" ... pozdrawiam i gratuluje dobrego auta ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Ja mieszkam w enklawie ze Slazakami IP: *.pools.arcor-ip.net 16.10.05, 21:21 to co on robil to byla czysta prowokacja i podrzeganie w prynitywny sposöb. Mieszkam od lat wNiemczech i na tym odcinku mam troche doswiadczenia z tego tez wzgledu stronie od rodaköw. Przykre ale niestety prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Ja mieszkam w enklawie ze Slazakami 16.10.05, 21:40 Kawalek dalej mieszkaja koledzy ale juz nie Slazacy.W familokach sie Slazakom dobrze zyje,z przyzwyczajenia.Przyuwazcie,ze te familoki biedniejsze i auta to plewy. mitglied.lycos.de/oktavian26/Bottrop/12.html Ci co tam mieszkaja wybudowali sobie kosciolek.Sa bardziej wierzacy niz Slazaki. mitglied.lycos.de/oktavian26/Bottrop/15.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Wallenrod Re: Ja mieszkam w enklawie ze Slazakami IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.10.05, 21:50 o jej, miej(cie) prosze tych "wierzacych" na oku. podobne zdjecia pokazywano tez po zamachu w londynskim metrze ... nie drazni was ich skomlenie? czy moze zabroniliscie im "wilczego wycia" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Ja nie mieszkam w enklawie ze Slazakami IP: *.pools.arcor-ip.net 16.10.05, 22:24 Lepiej ignorowac a nie prowokowac, w Polsce jest stosowne do tego przyslowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Ja mieszkam w enklawie ze Slazakami IP: *.pools.arcor-ip.net 16.10.05, 21:51 Niestety nie mieszkam w tym regionie. Jak chcesz wiedziec to nie sa familoki tylko domy prywatne. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl To sa familoki bylych kopaln 16.10.05, 22:36 bo gdyby byly prywatne,to nie wybudowano by w poblizu moszei z meczetem(no chyba ze ,zalozymy,ze pare tysiecy tych domow sa w prywatnym posiadaniu Muzulmanow)Albo inaczej,tak gdzie stoi moschee zaden Niemiec nie kupi domu!!!!!! Zreszta widac po samochodach,ze tam mieszkaja biedaki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: To sa familoki bylych kopaln IP: *.pools.arcor-ip.net 16.10.05, 22:47 Zobacz na architekture domöw, czy w Niemczech sie jeszcze takie buduje? Sa to domy stare ale w srodku wypielegnowane, to znaczy nowoczesne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piersi Na pewno IP: *.dip.t-dialin.net 15.10.05, 00:33 nikt tak powoli nie snuje sie po sklepie jak niemiecka obsluga, a w jednym sklepie przez pol roku jednego popularnego mydla nie chcialo im sie wprowadzic do bazy kodow kreskowych i pani latala na polke jak chcialem kupic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Na pewno IP: *.pools.arcor-ip.net 15.10.05, 01:03 Powiedz o co ci chodzi, jak dotychczas nie zrozumialam tego co tu napisales. Odpowiedz Link Zgłoś
gd-007 Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca 14.10.05, 23:35 Przepraszam gdzie my zyjemy w cywilizowanym kraju czy w (niebende wytaczal opini o innych Krajach)Ekspert Kalinowski kapital ludzki pieciokrotnie nizszy (otwieramy obozy konzentracyjne) pracownika mozna szybko zatrudnic jak szybko zwolnic . Czy dla pana Kalinowskiego ten szary obywatel Polski to nic nieznaczy czy my Polac jestesmy gorsza rasa .Cieszyc sie trzeba ze sa zagraniczni inwestorzy ale nie za wszelka cene troche wiecej szacunku dla zwyklego pracownika . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca IP: *.pools.arcor-ip.net 14.10.05, 23:44 gd-007 napisał: > Przepraszam gdzie my zyjemy w cywilizowanym kraju czy w (niebende wytaczal opini o innych Krajach)Ekspert Kalinowski kapital ludzki pieciokrotnie nizszy > (otwieramy obozy konzentracyjne) pracownika mozna szybko zatrudnic jak szybko > zwolnic . Czy dla pana Kalinowskiego ten szary obywatel Polski to nic > nieznaczy czy my Polac jestesmy gorsza rasa .Cieszyc sie trzeba ze sa > zagraniczni inwestorzy ale nie za wszelka cene troche wiecej szacunku > dla zwyklego pracownika . ================================================================================= Tak, przyznam ci racje, wiecej szacunku do siebie jak i do spoleczenstwa!!! Zobacz artykul, ponizenie, brak szacunku a jak prynitywnie. Skoro to pisal dzienikarz, wybacz zadnego pojecia o swiatowym przemysle, dyskredytacja ludzi po studiach, dyskredytacja spoleczenstwa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Deo Re: Dlaczego Tusk chce żyć z moich podatków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 23:45 Niech się weźmie za jakiś biznes, a nie żerować na podatnikach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~ziutek bursztyn, itd... tylko folklor mamy ciekawy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.10.05, 23:47 A gdzie wytwory polskiej mysli technicznej? A moze pokazemy polskie samochody i bedziemy konkurowac z Niemcami na tym polu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: bursztyn, itd... tylko folklor mamy ciekawy IP: *.pools.arcor-ip.net 14.10.05, 23:52 Jakie? Lepiej stare F16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Wallenrod Re: bursztyn, itd... tylko folklor mamy ciekawy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.10.05, 22:33 usmialem sie niezle - dlatego mysle ze mamy cos pozytywnego, czego niemcy mogliby sie od nas nauczyc ... poczucie humoru! ale to chyba wszystko - w dziedzinie mysli technicznej, przemyslowej albo organizacyjnej (gospodarczej) nie ma nic, czego niemcy mogliby sie nauczyc od polakow. jednak tego typu postawienie kwestii i caly artykul to najwyrazniej dorobek idei rydzykowo-pisowskich - fatalnie glupio nacjonalistyczne i typowe dla polskich kompleksow ... tu "thea" ma racje - zachod patrzy sie na Polske, kreci bezradnie glowa i opuszcza ramiona ... w europie przestaje patrzec sie w paszport - licza sie kwalifikacje a nie nacja. stosuje sie metody, patenty, technike, ktora jest najefektywniejsza (przynosi najwiekszy profit) - bez wzgledu na to, kto to wymyslil - to tutaj nikogo nie interesuje! w polsce jest sensacja na caly kraj, jak polak znajdzie dziurke w oprogramowaniu komorki albo jak jeden mlody polski informatyk znajdzie sie w czolowce naboru programistow do firmy "google" ... to sa potworne kompleksy, lubimy sie chwalic ale nie ma czym ... gdyby prasa niemiecka chciala sie chwalic podobnymi (malymi) osiagnieciami niemcow, zabraklo by papieru i miejsca na normalne wiadomosci ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: bursztyn, itd... tylko folklor mamy ciekawy IP: *.pools.arcor-ip.net 16.10.05, 22:43 Przynajmniej jeden mysli rozsadnie. Wytykanie przez nas wad jak i pokazywanie czegos co drazni i kole w oczy jest przyjmowane w kraju jako obraza i obelga. Cöz nie rozumiemy sie w tym punkcie z reszta formulowiczöw. Wielokrotnie pisalam ze zdrowa krytyka jest wielkim darem serwowanym na zlotym tablecie. Ale mimo to polskie spoleczenstwo tego nie moze zrozumiec. Co do racjonalizatorstwa w Polsce, w Niemczech kazdy wiekszy zaklad by na tym punkcie pobil cale racjonalizatorstwo w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca IP: *.pools.arcor-ip.net 14.10.05, 23:53 a co potrafi USA? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mexican Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 00:00 USA potrafi najechać inne państwo i ubrać to w pokojowo-wolnościową retorykę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca IP: *.pools.arcor-ip.net 15.10.05, 00:01 Dlaczego najechac na panstwo posiadajace rope? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ganjin Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 01:19 PC albo Apple, przy ktorym siedzisz to jest tylko mala probka tego co potrafi USA. No i jak patrze na noblistow w latach po WWII to wychodzi na to, ze w Stanach potrafia wymyslec fajniejsze rzeczy niz gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca IP: *.pools.arcor-ip.net 15.10.05, 01:24 tak, tak w stanach jest wszystko naj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ganjin Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 02:21 Mocne masz argumenty ale raczej pojde juz spac. Powiem na koniec tylko tyle, ze projektuje rozne gadzety elektroniczne i podrozuje sporo po swiecie. Z wielu lat doswiadczen wiem, ze takiej naukowej przygody jaka spotkasz w Stanach nie dostaniesz nigdzie na swiecie a na MIT ksztalci sie przyszlych czarodzieji, ktorych mocy 99% swiata nie jest sobie w stanie nawet wyobrazic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.10.05, 14:11 "No i jak patrze na noblistow w latach po WWII to wychodzi na to, ze w Stanach potrafia wymyslec fajniejsze rzeczy niz gdzie indziej." Tylko, ze ci Noblisci wyemigrowali z Europy albo zostali w Europie po prostu przekupieni aby wyemigrowac do USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ganjin Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 22:31 Oczywiscie. Wszyscy biali sa przybyszami w Stanach. Jakbym kiedys, przy calym nieprawdopodobienstwie rozwoju wydarzen w taki sposob, dostal Nobla to powiedzialbym, ze jestem Polakiem ale Nobel nalezy sie Ameryce bo ona mnie wyksztalcila i dala mozliwosci eksperymentowania niewyobrazalnego dla przecietnego Joe nigdzie indziej w znanym nam wszechswiecie. Czyzbys taki watek mial na mysli mowiac o przekupstwie? Milton Friedman kiedys powiedzial, ze ludzie glosuja na to co lepsze nogami. Naukowcy nie roznia sie pod tym wzgledem od sredniej. Einstein z kolei mowil, ze Niemcy to taki dziwny narod co przypina go sobie do butonierki lub wyzywa od podlych Zydow zaleznie od tego, w ktora strone wieje wiatr. On tez zostal przekupiony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rach_ciach _________________Historyk__TUSK___________________ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 01:09 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilli Marlen Re: _________________Historyk__TUSK______________ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 01:29 Historyk zapomniał o dziadku z Wermachtu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sad polska oferta IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.10.05, 05:15 ja mysle ze te wieszaki zawojuja serca niemcow.Nie ma to jak polska mysl techniczna.Kur... co to za durny kraj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jezu Re: _________________Historyk__TUSK______________ IP: *.dip.t-dialin.net 15.10.05, 13:11 Swiat, w ktorym na ocene czlowieka skladaja sie jakies sprawy z zycia jego rodziny? To normalne, czy tylko telewizja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirosław Re: _________________Historyk__TUSK______________ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 13:31 Nie chodzi o odpowiedzialność za dziadka tylko o fakt OSZUKIWANIA wyborców, a także o to, że prezydent powinien mieć krystalicznie czysty background, a nie jakieś hitlerowskie powiązania, bo to automatycznie go dyskwalifikuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jezu Re: _________________Historyk__TUSK______________ IP: *.dip.t-dialin.net 15.10.05, 13:48 Gość portalu: Mirosław napisał(a): > Nie chodzi o odpowiedzialność za dziadka tylko o fakt OSZUKIWANIA wyborców, a > także o to, że prezydent powinien mieć krystalicznie czysty background, a nie > jakieś hitlerowskie powiązania, bo to automatycznie go dyskwalifikuje. ...w oczach na telewizji wychowanego pospolstwa. Normalnie byloby, gdyby kazdy odpowiadal za siebie - nieprawdaz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Wallenrod hitlerowskie powiazania? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.10.05, 09:59 to chyba kurskiego i kaczynskich szkola te: "hitlerowskie powiazania" pis-owska logika oparta o refrenik "60 lat minelo jak jeden dzien ...": dziadka zmuszono do wehrmachtu, z ktorego po 3 miesiacach ucíekl - dlatego wnuczek ma "hitlerowskie powiazania" ... O tak, ciesze sie juz na "Mr President Kaczynski" i jego "krystaliczny background" ... zal mi opozycji czyli (wg. PiS'u) "Hitler-Connections" ... "Good Morning Poland" ... albo jak kiedys powiedzial Marszalek Pilsudski, "Witaj Polsko, kraju idiotow ..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amerykaniec Polska Agencja Informacji i Inwestycji Zagraniczny IP: *.dyn.optonline.net 15.10.05, 09:08 rok temu wysłałem zapytanie do Polskiej Agencji Informacji i Inwestycji Zagranicznych, że chciałbym rozpocząć produkcje szczepionek przeciw grypie w Polsce. Inwestycja miała być na 100 milionów dolarów. Do dziś nie otrzymałem odpowiedzi. Najpierw nie mieli czasu odpowiedzieć bo mieli jakieś spory kto ma być prezesem. Teraz często czytam o sukcesach tej agencji, a to z Millerem pojechali do Indii sprzedawac czołgi, a to mieli wielki sukces bo Delphi zainwestuje 5 (pięć!) milionów złotych w Polsce z czego milion pochodzi od Polski Delphi parę dni póżniej zbankrutował. No a teraz jest promocja wycinanek łowickich Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Polska Agencja Informacji i Inwestycji Zagran 15.10.05, 23:55 rok temu wysłałem zapytanie do Polskiej Agencji Informacji i Inwestycji Zagranicznych, że chciałbym rozpocząć produkcje szczepionek przeciw grypie w Polsce. Inwestycja miała być na 100 milionów dolarów. Do dziś nie otrzymałem odpowiedzi. -------------------- No, jesli prawda, to niesamowite !!! Moze napisales po angielsku i ich przestraszyles ? :) Just unbelieveable/incredible !- pozdro z DE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jawa Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca IP: 8.3.* / *.proxy.aol.com 15.10.05, 09:54 Z czasem zalozeniem firmy to jest wielka bzdura. W Niemczech zaklada sie firme w 5 minut. Sklada sie wniosek i to wszystko co potrzebne do dzialalnosci. Ten co pisze artykul niech sie doszkoli troche. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dawid Re: Nie głosuję już więcej na Tuska ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 11:06 Jak ja się dowiedziałem, że on ma te hitlerowskie powiązania to ja już więcej na niego nie głosuję. Ja uważam to jest bardzo dla nas niebezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
gd-007 Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca 15.10.05, 12:38 Nie przesadzajmy ze w 5 minut. Mieszkam od lat Niemczech i od ponad 10 lat prowadze mala firme .Jest mniejsza biurokracja ale w 5 minut tego sie nie zalatwi Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca 15.10.05, 13:44 Zalezy jak na to patrzec.Jesli masz wyciag z rejestru o niekaralnosci (2 tygodnie trzeba czekac)i wniosek,to nawet bez formalnego swistka juz mozesz dzialac. Chcesz prowadzic import-eksport to placisz 20 euro i jutro jedziesz z towarem z Chin do USA.Chcesz byc operatorem koparki i kopac ludziom grunta pod domy,placisz 20 euro i jutro to mozesz robic.Nie ma pytania,czy masz koparke,czy masz prawo jazdy czy pozwolenie na koparke.A to wszystko w Polsce musisz miec..Mala roznica miedzy PL i D,co ..? gd-007 napisał: > Nie przesadzajmy ze w 5 minut. Mieszkam od lat Niemczech i od ponad 10 lat > prowadze mala firme .Jest mniejsza biurokracja ale w 5 minut tego sie nie > zalatwi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joe Pampersy i Kasjerki w Realu w Opolu IP: *.a.pppool.de 15.10.05, 11:17 Pampersy i Kasjerki w Realu w Opolu Pracownik nie musi opuszczac miejsca pracy, robi po prostu w GACIE (sorry w Pampersa). To jest naprawde sukces polskiej gospodarnosci. „Pokazemy Niemcom, co sie oplaca!“ Odpowiedz Link Zgłoś
intruder A co z rokiem Ukrainy 15.10.05, 12:31 Zastanawiam się czemu nie spotkalem się z żadnym artykulem na temat roku Ukrainy w Polsce i poprzednio rokiem Polski na Ukrainie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barbara Re: wygra Tusk to niemcy nam, pokażą... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 12:58 ..gdzie raki zimują. Będą mieli swojego człowieka na najważniejszym stanowisku w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Folksdojcz Re: wygra Tusk to niemcy nam, pokażą... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.10.05, 13:16 Mosz Recht Barbäl,Tusk i my nauczymy wos endlich dyscypliny i Ordnungu. Verstanden?. Gut, weiter machen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca IP: 213.146.119.* 15.10.05, 13:12 Calkiem interesujace jest stwierdzenie "czas na zalozenie firmy jest rotszy". Niestety nie jest to prawda. W niemczech firme otworzylem w okolo 20 minut (dzialalnosc nie wymagajaca koncesji ani zezwolen). Do tego nalezy oczywiscie doliczyc czas potrzebny na otwarcie konta bankowego czyli nastepne 15 minut. W sumie wszytsko z dojazdem jesli to duze miasto zamyka sie w niecalej godzinie, a jesli kto ma juz konto bankowe w niemczech to max 30 minutach. Wszystkie formalnosci zalatwia sie w jednym miejscu (w moim przypadku urzad gminny), wszelkei dokumenty rejestrujace dzialalnosc sa automatycznie przesylane do odpowiednich urzedow. Co do kosztow pracy to zgadzam sie z autorem. Sa on zdecydowanie nizsze. CO do pracowitosci, jakosci pracy nie generalizowalbym tutaj tak smialo jak autor bo sa to cechy indywidualne pracownikow a nie cechy narodowe :-) Wystarczy tylko starannie dobierac wspolpracownikow i sprawa zalatwiona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Możemy być lepsi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.05, 13:18 Możemy byc lepsi od znanych firm. Brakuje nam reklamy i dobrej promocji. Ludzie kupują to co jest dobrze reklamowane a nie to co jest lepsze. Kiedyś firmy elektroniczne ruszyły z reklamą zapisu VHS i wygrały. Jest to zapis poweszechnie stosowany mimo, że zapis na kasetach 8mm byl i jest lepszy pod każdym względem. Nikt go jednak nie reklamował. Potrzebna nam reklama. Polak przyzwyczjony jest do myślenia i kombinowania zarówno w domu jak i w pracy. Podstawowe hasło "Trzeba sobie radzić" gdy brakuje nam odpowiednich narzędzi lub urządzeń nadal obowiązuje. Taką zaradność i otwarte głowy można wykorzystać lae trzeba to zrobić mądrze. Nie moze nadal panowiać idea właścicieli firm "Wykorzystać pracownika do maksimum a potem go wywalić przyjmując następnego. Niech ciągnie aż do wyrzucenia". Takie działanie jest może dobre zatrudniając pracowników do kopania rowów. Coraz więcej ludzi o dużym potencjale twórczym nie wykorzystuje go w pelni pozostawiając sobie coś na inną pracę, za która się rozgladają zaraz po dostrzeżeniu że bedą wykorzystywani do maksimum. Łatwo to zauważyć po ciagłej wymianie pracowników lub olewającym stosunku pracodawcy do pracownika. W Niemczech tego nie ma, albo jest lecz nietak powszechne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lowca kaczek kacza grupa zaatakowala Polske IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 14:48 Glosujcie na socjalistyczne kaczki, dalej bedziemy tylko tania sila robocza w Europie. Za to wszyscy bedziemy soliZARnie biedni, no ale kazdy bedzie mial po rowno, czyli g*. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea do lowcy kacz Re: kacza grupa zaatakowala Polske IP: *.pools.arcor-ip.net 15.10.05, 19:02 Gość portalu: lowca kaczek napisał(a): > Glosujcie na socjalistyczne kaczki, dalej bedziemy tylko tania sila robocza w > Europie. Za to wszyscy bedziemy soliZARnie biedni, no ale kazdy bedzie mial po > rowno, czyli g*. ================================================================================= Niestety tak, masz racje. Slogany, wykrzyki, puste obiecanki nic nie dadza. Jak widac odgraniczacie sie sami od reszty swiata, ciekawe jak dlugo i daleko i co z tego wyniknie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zb Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 15:33 zamiast niemcow uswiadamiac, ze im bedzie w polsce tak dobrze, wzielibyscie sie moi drodzy socjalistyczni biurokraci z umyslem lewoskretnym do ulatwienia dzialania polakom. Pokazcie nam, biednym polakom, ze tu sie oplaca zalozyc wlasna, mala firme i prowadzic dzialalnosc na wlasnym podworku a nie wyjezdzac za chlebem do niemiec, anglii, irlandii i diabli wiedza gdzie. Co, trudne zadanie, nie? latwiej wymyslac za pieniadze polskich podatnikow takie bzdury dla naiwnych niemiaszkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca IP: *.pools.arcor-ip.net 15.10.05, 21:25 Poczytajcie sobie, ten polski dzienikarz napisal prawde waszych fobi jak to nazywacie. Obudzcie sie i zacznijcie narescie samodzielnie myslec. Cöz Polak jest zawsze madry po szkodzie a zazdrosc i nienawisc go zzera i niszczy. Link. www.przeglad-tygodnik.pl/index.php?site=opinie&name=67 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wc Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca IP: 198.70.1.* 16.10.05, 04:49 Pracowalem w niemczech rok. Oczywiscie pol- legalnie. W malym miasteczku Dotlingen. Kiedys jechalem o 3 w nicy z prac i zatrzymala mnie polcja. Zapytali grzecznie czy moge otworzyc bagaznik. Powiedzialem ze oczywiscie i ze bardzo podoba mi sie pomysl sprawdzania bagarznikow wszystkim polakom zeby nie bylo niedomowien ze polacy cs woza a niemcy nie. Sprawdzili, znalezli moje buty robocze i kombinezon ale nie zapytali o nic. To male miasteczko wiec potem czesto ich spotykalem na drodze - kilka razy kiwnolem do nich pierwsy ale po jakims czasie oni sami juz kiwali nawet do mnie. Wydaje mi sie wszedzie sa ci sami ludzie tylko sytuacje sa inne wiec z ta wydajnoscia moze byc tak - jaka placa taka praca Niemiec mysle ze tez olewalby prace gdby za miesc pracy dostalby 300€. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca 15.10.05, 23:33 Do pokazania wybrano 100 produktów 60 firm. To m.in.: biżuteria z bursztynu, dywany na wzór łowickiej wycinanki, zastawa stołowa, artystyczne lampy ze szkła, wieszaki i inne przedmioty kute z metalu, naczynia ze szkła ręcznie formowanego, zabawki. ---------------------- A gdzie supertechnika,elektronika,now.technologie,chemia itp. ---> smiechu warte "wieszaki i inne przedmioty kute z metalu" :) ---> po prostu zenujace, antyreklama!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca 15.10.05, 23:35 ---> BARDZO watpliwa logika argumentacji. > łatwiej jest zatrudnić i zwolnić pracownika, > czas pracy jest bardziej elastyczny; > niższy jest koszt dochodzenia należności. > Ponadto w Polsce mamy większy udział ludzi w wieku produkcyjnym. ---> pseudologiczne, nieprofesjonalne, zabawne. Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca 16.10.05, 00:19 HERZLICH WILLKOMMEN ! WELLCOME ! BENVENUTTO ! :))) Czytaj ponizej : --------------------------------------------- serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2969118.html Indesit: Wojna z białymi kołnierzykami Małgorzata Kozerawska 15-10-2005, ostatnia aktualizacja 14-10-2005 21:38 Konflikt w fabryce Indesit w Łodzi. Po śmierci młodego robotnika, który zginął miesiąc temu zmiażdżony przez prasę, nieznani sprawcy okaleczyli brzytwą jednego z kierowników. Teraz polskich menedżerów włoskiej fabryki wożą do pracy ochroniarze Kierownika W. napadnięto dzień przed pogrzebem robotnika, który zginął w wypadku. Kilku mężczyzn zaatakowało go przy windzie, gdy wychodził od znajomego. Powalili go na podłogę i pocięli twarz brzytwą. Na internetowym forum pracowników Indesitu o W. pisano "esesman". Został napadnięty już po raz drugi. Wcześniej pobito jeszcze jednego menedżera Indesitu. - Przydałoby się jeszcze dokopać paru innym. Jak nie, to te "makarony" nas wykończą - tak mówią robotnicy Indesitu z łódzkiego Widzewa. - Po tym co stało się z W., boję się o życie swoje i rodziny - mówi menedżer z Indesitu. - Jestem dość wysoko w internetowym rankingu znienawidzonych "białych kołnierzyków" - przyznaje. Inni menedżerowie Indesitu zapewniają, że żadnego konfliktu nie ma. - Na comiesięcznych spotkaniach z robotnikami nikt się nie skarżył na złego kierownika. Normy tu, w Łodzi, są takie same jak w fabrykach we Włoszech, Wielkiej Brytanii czy Turcji. Praca jest ciężka, ale wykonalna. Nikogo nie gnębimy - zapewniają. - Teraz rozrabia może 10 proc. załogi. Reszta sumiennie pracuje - dodają. Indesit to jeden z czołowych producentów AGD w Europie. Swoją pierwszą polską fabrykę produkującą kuchenki założył sześć lat temu w Łodzi. Kiedy rok temu, również w Łodzi, otwierał fabrykę lodówek, w inauguracji uczestniczył przewodniczący Komisji Europejskiej Romano Prodi. W Państwowej Inspekcji Pracy w Łodzi nigdy nie było skarg od pracowników włoskiej fabryki. Do łódzkiej "Solidarności" też nigdy nie dotarł żaden sygnał, że w firmie dzieje się coś złego. Ale do redakcji "Gazety" dzwonili i pisali robotnicy włoskiej firmy. Skarżyli się na złe traktowanie przez polskich kierowników, zmuszanie do nadgodzin i niskie zarobki. O swojej fabryce mówili: - To gułag, obóz pracy. - Czujemy, że ktoś chce nas zdyskredytować. Jeśli uwierzymy przekłamaniom, to wystawimy na śmieszność wielki europejski koncern - uważa Antonio Melone, dyrektor ds. produkcji na Polskę Indesit Company. Tymczasem nadal nie wiadomo, dlaczego zginął młody robotnik. Próbowali to wyjaśnić trzej eksperci z Politechniki Łódzkiej powołani przez prokuraturę. Okazało się, że maszyny, na których pracował, były sprawne i prawidłowo serwisowane. Ktoś jednak (na razie nie wiadomo kto) zdjął zabezpieczenia zatrzymujące linię produkcyjną, w razie gdyby pracownik niebezpiecznie się do niej zbliżył. Do tego okazało się, że komputer kontrolujący taśmę w ogóle nie zarejestrował, że prasa opadła, zabijając robotnika. Biegli nie chcą jednak na razie odpowiedzieć jednoznacznie, co było przyczyną wypadku. - Wiemy jedno: zawinili ludzie - mówi Krzysztof Kopania, rzecznik łódzkiej prokuratury. - Teraz będziemy ustalać - kto i w jakim stopniu. Co się dzieje w łódzkim Indesicie, czytaj w poniedziałek w "Dużym Formacie" Odpowiedz Link Zgłoś
corgan1 czego w ogóle możemy sie nauczyć od Niemców? 16.10.05, 00:48 czego nie możemy sie nauczyć od innych nacji? W czym i z czym Niemcy radzą sobie tak świetnie że możemy sie od nich uczyć? Rozwiązania podatkowe? jakoś wschodnia Europa radzi sobie z tym lepiej... informatyzacja społeczeństwa - najbardziej zinformatyzowanym i ztelekomunikowanym regionem jest Skandynawia. Drogi i infrastruktura? najszybciej i najlepiej buduje się w Hiszpanii. Opieka socjalna? znowu kłania się Skandynawia... kto najwięcej przeznacza srodków na R&D? znowu Skandynawia (konkretnie Szwecja i Finladia). Wzrost PKB? Estonia potroiła swój PKB od 1991 roku. Czystość i "porządek" cokolwiek to znaczy? to nie jest coś co wystepuje tylko i wyłącznie między Odra a Renem. Że niby Niemcy najwiecej płacą do budżetu UE? Holendrzy płacą akurat najwięcej (proporcjonalnie do swojego PKB). Polska też zresztą płaci... ps: dlaczego w Niemczech taką świetą wartością jest "ordung" i dyscyplina czy coś takiego? Co złego jest w chaosie? czyms co i tak naturalnie wystepuje w przyrodzie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc USA Re: w Berlinie IP: *.ventca.adelphia.net 16.10.05, 05:59 nasz samochod na polskich rejestrach zostal zatrzymany, poniewaz bandaz w apteczce byy przeterminowany, policjany zazadal 60 euro, mialem tylko 12 dol US, wzial bez slowa i odjechal, ja szczesliwy ze zdazylem na lot do Frankfurtu i dalej do Stanow. Niczego nie mozna sie uczyc od nacji niemieckiej. Chcialem zlozyc skarge w konsulacie niemieckim ale w sumie dalem spokoj , taki jeden incydent popsol dobra opinie o niemcach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Wallenrod Re: w Berlinie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.10.05, 11:40 Te nieprzyjemne incydenty, to chyba jedna z wielu przykrych konsekwencji przylaczenia niemiec wschodnich. Byli "volkspolizisten" (byli nrd-owscy milicjanci) zostali przyjeci do zachodniej policji. tym ludziom trudno chyba pozbyc sie starych (zlosliwo-honeckerowskich) nawykow, szykanowania i naduzywania kompetencji ... Rozpoznaje sie ich po typowym (honeckerowsko- saksonskim) akcencie. Najlepsza obrona jest poproszenie o numer sluzbowy policjanta, by wrazie przekroczenia kompetencji zlozyc zazalenie - a tego sie boja ... Odpowiedz Link Zgłoś
corgan1 tak, stara śpiewka! wszystkiemu jest winne NRD 16.10.05, 13:07 > Te nieprzyjemne incydenty, to chyba jedna z wielu przykrych konsekwencji > przylaczenia niemiec wschodnich. Byli "volkspolizisten" (byli nrd-owscy > milicjanci) zostali przyjeci do zachodniej policji. tym ludziom trudno chyba > pozbyc sie starych (zlosliwo-honeckerowskich) nawykow, szykanowania i > naduzywania kompetencji ... Jasne! Oczywiście! Ci z byłej NRD to nie są prawdziwi Niemcy tylko z NRDowa a wiadomo ze NRD to nie Niemcy, bo prawdziwi Niemcy mieszkają tylko w Bawarii i nad Renem. A Ci sa uczciwi, gospodarni, zdyscyplinowani i w ogóle. I wiadomo - Niemcy byłyby lwem, tygrysem, sokołem i potegą na swiecie gdyby nie te flancowane NRD. tak, tak.. I co jeszcze? Rozumiem, ze powtarzasz kazdemu napotkanemu Niemcowi ktory jest z byłego NRDowa ze są niepełnowartościowymi Niemcami i w ogóle do d....? Bo przecież multum ich wyjechało stamtad, wiec jesli mieszkam w Niemczech Zachodnich to na pewno spotykasz tych patałachów co chwila, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Wallenrod Re: tak, stara śpiewka! wszystkiemu jest winne NR IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.10.05, 14:38 nie zrozumielismy sie kolego ;-) napisalem z doswiadczenia wlasnego i kilku innych. nie wykluczylem jednak, ze sa policjanci "zachodni", ktorzy rowniez maja zle nawyki - wiec twoja ironia jest zbedna ... >Rozumiem, ze powtarzasz kazdemu napotkanemu Niemcowi ktory jest z byłego >NRDowa ze są niepełnowartościowymi Niemcami i w ogóle do d....? mylisz sie, nie mam zadnych uprzedzen. wrecz przeciwnie mam dla "saksonczykow" pewna sympatie, bo maja zblizone przejscia jak polacy i nieco podobna mentalnosc ... sa np. duzo serdeczniejsi niz przecietny niemiec z zachodu ... inny przyklad: ostatnio kontaktowalem sie kilkukrotnie z "call center" znanego provider'a internetowego. ten "call center" byl w görlitz (na granicy - zgorzelec). mialem do czynienia na zmiane z "zachodnim specjalista", ze "wschodnim" i ... z "polskim" (sic!) ... pomogli mi zachodni i polski - a wschodni byl niestety niekompetenty i niegrzeczny wzgl. bezczelny. takie to tylko obserwacje ... rozumiesz teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Przeterminowana apteczka? IP: *.pools.arcor-ip.net 16.10.05, 15:15 Gość portalu: Konrad Wallenrod napisał(a): > Te nieprzyjemne incydenty, to chyba jedna z wielu przykrych konsekwencji > przylaczenia niemiec wschodnich. Byli "volkspolizisten" (byli nrd-owscy > milicjanci) zostali przyjeci do zachodniej policji. tym ludziom trudno chyba > pozbyc sie starych (zlosliwo-honeckerowskich) nawykow, szykanowania i > naduzywania kompetencji ...> > Rozpoznaje sie ich po typowym (honeckerowsko- saksonskim) akcencie. Najlepsza > obrona jest poproszenie o numer sluzbowy policjanta, by wrazie przekroczenia > kompetencji zlozyc zazalenie - a tego sie boja ... ================================================================================ Nie sadze zeby to bylo przekroczenie kompetencji policjanta, jest taki przepis ze w apteczce nie smia sie znajdowac przeterminowane rzeczy. Nawet i Niemiec moze byc ukarany mandatem za takie wykroczenie. Byl taki czas ze kontrolowali nagminie bez wzgledu na rejstracje. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Wallenrod Re: Przeterminowana apteczka? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.10.05, 16:07 oczywiscie wszystko zalezy od okolicznosci ... jednak "nadgorliwosc" i sprawdzanie terminu waznosci na wszystkich bandazach i plasterkach to "lekka" (taka troche honeckerowska) przesada w czasach, kiedy po europie hasaja swobodnie i bez przeszkod islamscy kurierzy ... mysle, ze przede wszystkim tych ludzikow powinno sie filcowac - i to do majtek ;-) a nie biznesmenow (jak kolege) z ameryki ... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lobbysta Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.10.05, 11:37 Takie antagonizujace artykuly straszace Niemcow "tanimi Polakami" a Polakow "zaborczymi Niemcami"...wzmacniane dodatkowo emocjonalnymi, nieprzemyslanymi opiniami czytelnikow...sluza w globalizujacym sie swiecie tylko jednej strategii pod nazwa "dziel i rzadz"...Neoliberalne lobby zaciera rece... Odpowiedz Link Zgłoś
x_chlopak Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca 16.10.05, 16:59 na razie pokazujemy niemcom tylko ze po to ksztalcimy mlodziez zeby wyjezdzala z kraju....ja to zrobilem i nie zaluje. robie w niemczech to samo co robilem w polsce z ta roznica ze placa dokladnie 4 razy tyle....pewnie wolalbym mieszkac we wlasnym kraju, ale jakby ten kraj normalny byl...a wedlug mnie to jeszce zbyt sredniowieczem w swoim negatywnym wydaniu zapodaje....jeszcze te osly niech tego karla dyktatora kaczynskiego wybiora, to dopiero bedzie jazda!:-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Pokażemy Niemcom, co się opłaca IP: *.pools.arcor-ip.net 16.10.05, 20:03 ani ty ani ja nie chcemy wziasc wplywu na polskie wybory. Do tego sa sami Polacy w kraju. To jest teraz ich ogniowa pröba, jaka pezyszlosc sobie wybiora. "Baba z wozu koniom bedzie lzej" - jakie to dla innych aktualne. Sadze, ze Polacy sami sie udusza w tych ich propagandzie, nieladzie, glupocie jak i w ich naiwnosci. Do tego nie potrzeba ani Niemiec ani Rusöw, oni sie sami zniszcza. Odpowiedz Link Zgłoś