at_work Gdzie jest Kwiatkowski? 14.11.05, 09:47 Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Kwiatkowski. Pilnie potrzebny w nowym rządzie. Czy moglibyście zamieścić takie ogłoszenie w dziale ogłoszeń w dodatku Gospodarka? _ Pies na kaczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żona kolejarza Re: Kolejarze straszą megacięciami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.05, 09:51 Dawno minęły czasy ,kiedy rodzina miała darmowe bilety,teraz trzeba sobie wykupić znaczek na rok ,który kosztuje ok 100 zł ,więc nie kupuję ,bo wolę kupować bilet jednorazowo, nie wiem po co te złośliwe komentarze,a tak w ogóle jestem z miasta,pozdrawiam i życzę miłego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: Kolejarze straszą megacięciami 14.11.05, 10:39 Gość portalu: żona kolejarza napisał(a): > Dawno minęły czasy ,kiedy rodzina miała darmowe bilety,teraz trzeba sobie > wykupić znaczek na rok ,który kosztuje ok 100 zł , I te 100zł to niby nie jest za darmo? Napisz jeszcze jakie masz uprawnienia za te 100zł. Policzymy ile by nas to kosztowało normalnie w kasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skimn_x Upadek PKP to renesans kolei w Polsce IP: *.iel.waw.pl 14.11.05, 09:55 Kiedy w końcu nadejdzie ten dzień, kiedy PKP już sie nie podniesie? Mieli tyle szans i każdą spie...yli, Temu skostniałemu betonowi z zarządu PKP jesli by powierzyć zarządzanie inną firmą to w ciągu 12 miesięcy doprowadzili by do upadku, Im szybciej ten beton odejdzie na tamten świat tym lepiej dla wszystkich Z drugiej strony: jak firma ma dobrze działać jeśli jest tyle zwiazków zawodowych? www.pkp.pl/zwiazki_zawodowe.php Odpowiedz Link Zgłoś
xegar Re: Upadek PKP to renesans kolei w Polsce 14.11.05, 17:42 Gość portalu: skimn_x napisał(a): > Temu skostniałemu betonowi z zarządu PKP jesli by powierzyć zarządzanie inną > firmą to w ciągu 12 miesięcy doprowadzili by do upadku, Parafrazując Pietrzaka, gdyby wprowadzić ten model zarządzania na Saharze, to po tygodniu by piasku zabrakło. ;-) Xe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek256 Re: Kolejarze straszą megacięciami IP: 158.75.4.* 14.11.05, 10:02 Moze ja czegos nie rozumiem,alez elementatnych rachunkow wykonywanych w oparciu o moze i zlozone operacje mnozenia i dzielenia :) nijak nie wychodzi 800MPLN. Skoro 61% deficytu to ok.380M to calosc wychodzi ok.700M. A gdzie te 100M roznicy. Inflacja jest sladowa. Samorzady same placa za szynobusy czyli jest taniej - odpadaja koszty zakupu nowego taboru. Cos tu nie gra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Kolejarze straszą megacięciami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 17:14 wg ciebie na kolei jeżdżą same autobusy szynowe Odpowiedz Link Zgłoś
ari Gdzie można znaleźć nowy rozkład? 14.11.05, 10:09 Trochę z innej beczki - wie ktoś, gdzi emożna podejrzeć nowy rozkład? Na stronie PKP można podejrzeć połączenia tylko do 10.12 włącznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Versus Re: Gdzie można znaleźć nowy rozkład? IP: 195.116.22.* 14.11.05, 10:41 tu: www.pr.pkp.pl/news/review.php?id=19 pozdr. V. Odpowiedz Link Zgłoś
ari Re: Gdzie można znaleźć nowy rozkład? 14.11.05, 10:56 Dzięki Versus... Nie sprecyzowałem pytania - interesują mnie pociągi w woj maowieckim w ruchu podmiejskim, a nie pospieszne... Oczywiście prawo Murphy'ego działa - akurat tego województwa nie ma na tej stronie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sonoAndrzej Re: Kolejarze straszą megacięciami IP: *.wroclaw.mm.pl 14.11.05, 10:26 Nie dziwię się kolejarzom, ponieważ w przyszłorocznym budżecie rząd Belki nie dał ani złotówki na modernizację linii kolejowych, podczas gdy kupę pieniędzy wpycha się w autostrady, które ciągle nie mogą powstać. Zatem PKP sama musi skądś mieć pieniądze na modernizację i rozwój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panfranek Re: Kolejarze straszą megacięciami IP: 213.172.172.* 14.11.05, 10:27 najpierw zlikwidujcie smierdzace i obsrane wagony i perony. mamy najgorsza kolej w calej unii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Likwidujcie - ja bede jezdzil autobusem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 10:28 i tak autobus czy bus jest szybszy, bezpieczniejszy i tanszy oraz dojedzie tam gdzie pociag nie dojedzie. nie bardzo wiem na czym taki szantaz niby ma polegac bo to troche bez sensu. ludzie i tak juz nie chca jezdzic koleja praktycznie i wybierjaa autobus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryni 70 dyrektorów jest w PKP Przew. Regionalne oto IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 14.11.05, 10:53 oto przyczyna braku pieniędzy na działalność ! Co kwartał przybywa 2 stanowiska dyrektorskie, chmara wynudzonych naczelników rośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz A wydajność pracy? 14.11.05, 10:58 Gość portalu: Ryni napisał(a): > oto przyczyna braku pieniędzy na działalność ! Co kwartał przybywa 2 > stanowiska dyrektorskie, chmara wynudzonych naczelników rośnie. A to że kolejarze okradają własną firmę? To niby co? A kto daje konduktorom w łapę? A wydajnośc pracy? troche faktów: "Ze statystyk Międzynarodowej Unii Kolejowej (...)uwzględniając poziom zatrudnienia PKP, są nadal jedną z najmniej wydajnych kolei w Europie. (...)W 2000 r. w PKP liczba przewiezionych osób przypadających na jednego zatrudnionego wyniosła 1597. W SNCF było to 4845 pasażerów (303 proc. więcej niż na PKP), a w DB - 7707 (+482 proc.). Liczba pasażerów na zatrudnionego w PKP była również o około 30 proc. niższa niż w przypadku kolei węgierskich (MçV) i czeskich (?D)." Odpowiedz Link Zgłoś
tersta To niech sobie...poobcinają ;-))) 14.11.05, 11:51 a nie straszą mnie, hołota jedna! Znów mam utrzymywać kolejarzy, rolników, którzy nie płaca podatków (za to co trzeci ma rodzinę w Ameryce), wielodzietne rodziny menelskie itd. Kto to widział??? Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Dlaczego chcą dotację!!!! 14.11.05, 12:18 A wiecie dlaczego te pociągi są nierentowne? Bo tymi pociągami bujają się sami kolejarze i ich rodziny, którzy za bilety nie płacą. Tutaj jest pies pogrzebany. Niech popłacą za bilety i znajdzie się 800mln, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Dlaczego chcą dotację!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 17:26 z ulgami to jest tak dostaliśmy przywilej bo i tak pociągi nie są obłożone. A jakby chciało się liczyć, że gdyby zabrać kolejarzom ulgi to wyniosło by to 800 mln złotych to byłoby bardzo fajnie. Mam bilet kolejowy za który płacę i ja i moja firma, a korzystam z niego dojeżdżając do pracy i w pracy i bardzo sporadycznie prywatnie i tak jest w wielu kolejarskich rodzinach. Tak wszyscy liczą nasze przywileje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: go Re: Kolejarze straszą megacięciami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.05, 12:22 Niech każdy lepiej przeczyta ostani raport NIK na temat PKP! PKP do natychmiastowej prywatyzacji! Odpowiedz Link Zgłoś
mkorbol A kij wam w oko!!!! 14.11.05, 12:38 A likwidujcie!! Ja nie mam zamiaru dokładać ze swoich podatków do pociągów, którymi jeżdżą tylko kolejarze. Skoro połączenia są nierentowne to trzeba je zlikwidować. Jak jest popyt na usługi transportowe, to w miejsce kolei pojawią się autobusy szynowe, albo drogowe. Rynek nie lubi pustki. Tam, gdzie PKP nie umie zarobić, to zarobi kto inny. Grozić mi kuźwa będą? Tym syfem, co w pociągach jest? Trzeba na rynek wpuścić innych przewoźników, to PKP spokornieje. Koleje państwowe nawet w USA są deficytowe i państwo je doduje, ale w normalnych krajach istnieją jeszcze przewoźnicy prywatni. I w Polsce też tak powinno być! A nie tak, że PKP wciąż wyciąga łapy po pieniądze a nie robi nic, żeby się zreformować i zacząć zarabiać. Złapać ich krótko za pysk i niech zaczną działać w warunkach gospodarki rynkowej. Chcieli kapitalizm to mają kapitalizm!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Ch.. z PKP!!! IP: *.altec.pl / *.altec.pl 14.11.05, 13:41 Dosyć często jeżdżę pociągami, lecz coraz rzadziej. Coraz bardziej jestem w kur...ny! Oto kilka przykładów. Pociąg z Katowic do Bielska (i odwrotnie J ) pokonuje odległość 55 km w ciągu 1 godziny i 20 minut (pospieszny – godzina i 5 minut). PKS tą samą odległość pokonuje w ok. 50 minut!!! Cena biletu: PKP – 9.30zł (pospieszny – 15,90zł); PKS Żywiec – ok. 8zł. Piszę tu o cenach 100% - w PKS Żywiec jest zniżka studencka 30% i wtedy bilet kosztuje ok. 5.60zł. Druga sprawa to punktualność pociągów. Najbardziej komediowe zapowiadanie pociągu z Bielska do Katowic: „Przyspieszony pociąg do Katowic jest opóźniony o 60 minut”. Kiedyś jak jechałem pociągiem to konduktorka mając ironiczny uśmiech na ryju „poinformowała” mnie, że już długo sobie nie pojeżdżę na studencką legitymację. Jest ważna do marca. Odpowiedziałem jej, że do marca to może PKP już nieistnieć (częściowo, powoli się sprawdza J ); poza tym powiedziałem jej, że gdy skończą mi się zniżki na PKP to wybiorę tańszy i szybszy (na mojej trasie) PKS. Oburzyła się i poszła. Byłem ostatnio w Czechach. Jechałem z Czeskiego Cieszyna do Ostrawy. Kupiłem bilecik na CZYSTYM dworcu. Zapłaciłem za PEŁNY bilet 24 korony (3,3 zł)!!! Odległość 39 km. W Ostrawie dworzec też elegancki. Życzę całemu PKP szybkiego upadku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokokokogut!!! www.pkp.pl/zwiazki_zawodowe.php IP: *.jjs.pl 14.11.05, 13:42 dlaczego nie ma Związku Zawodowego konduktorów pospiesznych, konduktorów podmiejskich, konduktorów dalekobieżnych, konduktorów nocnych? Każdy taki związek w wersji Lewicowej, Chrześcijańskiej im. X. Popiełuszki, Kontra i "Solidarność 80". To samo z maszynistami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokokokogut <a href="http://www.pkp.pl/zwiazki_zawodowe.php" target="_blank" IP: *.jjs.pl 14.11.05, 13:43 dlaczego nie ma Związku Zawodowego konduktorów pospiesznych, konduktorów podmiejskich, konduktorów dalekobieżnych, konduktorów nocnych? Każdy taki związek w wersji Lewicowej, Chrześcijańskiej im. X. Popiełuszki, Kontra i "Solidarność 80". To samo z maszynistami. Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Re: Kolejarze straszą megacięciami 14.11.05, 13:57 Zabierzemy kolei wrzucimy w autostrady taa będziemy budować autostrady, czyli de facto w naszym kapitalistyczno komunistcyznym swiatku zwiększac reklamę samochodów, czyli opowiadając dyrdymały o jeżdżeniu po przestrzeniach i wśród śróddziemnomorskich krajobrazow w istocie zwiekszac korki w miastach. zamiast rozwijać komunikację zbiorową Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolejorz Re: Kolejarze straszą megacięciami IP: 82.160.10.* 14.11.05, 20:37 Gdy tak czytam wasze wypowiedzi,to wiem jedno,długo w tym kraju jeszcze nie będzie dobrze.Jak toś pisze ,że busikami to fajnie się jeździ to naprawdę ma chyba 150cm wzrostu i to w kapeluszu lub w szpilkach,jeśli tj pani.Samochód świetna sprawa no i niech sąsiedzi popatrzą na brykę bo jeśli chodzi już o podróżowanie czy dojazd do pracy to chyba jedynie ze wsi do drugiej wsi np.gminnej,a tak to tylko korki,wypadki lub 60 km/h jeśli jedziesz ,jeśli przekraczasz jakiekolwiek ograniczenia prędkości łamiesz prawo ,jesteś przestępcą i zagrożeniem dla innych użytkowników dróg. Pociągiem czy to PR IC osobowe,pośpiesznie zawsze jest TO CO NAJWAŻNIESZE- BEZPIECZNE W Torowiska ,zabezpieczenie ruchu nie inwestuje się nic lub grosze,a wypadków nie ma jeśli już to na przejazdach głównie z winy kierowców aut.PKP podzielono i to był błąd. Winni złej sytuacji w PKP są:wszystkie rządy,władze każdego szczebla w pkp,związki zawodowe, Zwolniono prawie 50% załogi z groszowymi odprawami w porównaniu do TPSA czy górników. Przękręty i jjeszcze raz przękręty ale rząd na to patrzy już tyle lat , a czemu.? z PKP albo z prywatyzować(co ponoć nie jest najlepszym sposobem) lub zrobić ją państwową,ale nie w deklaracjach ale w dbaniu o jej interes-co jest jednoznaczne ,że będzie to z korzyścią dla was pasażerów i dla mnie jako pracownika spółki plk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartezz Re: Kolejarze straszą megacięciami IP: 217.153.29.* 14.11.05, 14:17 zlikwidujcie wszystkie polaczenia drodzy kolejarze!!!!!!!!!! niemcy chetnie tu wejda i bez zbednej konkurencji z waszej strony wprowadza uslugi na normalnym poziomie nie domagajac sie dotacji... fakt moga byc drozsi... ale jakby weszla konkurencja - to rynek bylby szybko uzdrowiony... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Kolejarze straszą megacięciami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 17:32 to dlaczego niemcy dotują swoje koleje bo lubią? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: end Tak samo jałowa dyskusja w opiniach jak za każdym IP: *.pro-internet.pl 14.11.05, 15:01 Tak samo jałowa dyskusja w opiniach jak za każdym razem! Odpowiedz Link Zgłoś
axx22lublin Re: Kolejarze straszą megacięciami 14.11.05, 15:14 zlikwidowac pociągi a kasę przeznaczyć na drogi. Inaczej z tym betonem nie można. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol ZLIKWIDUJCIE. Na pohybel kolejarzom IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 14.11.05, 17:08 a po likwidacji połączeń likwidacja PKP. Jak się nie chce pracować to won grzebać w śmietnikach. Na miejsce PKP czeka już sporo prywaciarzy i koleje z innych państw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wardog1 Re: Kolejarze straszą megacięciami IP: *.versanet.de 14.11.05, 17:54 Ej ludzie ludzie,przeczytałem tu te wypowiedzi na tym forum i nie wiem co o tym myśleć.Jedni z was oddawają nieskasowane bilety konduktorom inni tymże w łapę,przecież to jest też świadome szkodzenie PKP,kturym tych pieniędzy brakuje.Wiele z was skarży się na brud w pociągach i ich dewastację, ale tu mi się wydaje że to zależy w dużej mierze od kultury osobistej podrużujących.Inni proponują wpuśćić zagranicznych inwestorów,by w następnym forum skarżyć się że obcy kapitał wykupuje Polskę.Jeżeli z tego forum mam wnioskować że formuowicze przedstawiają przećiętną Polaków, to nie dziwię się że Polacy mierzeni są takimi stereotypami typu "polnische wirtschaft" Nie chcę nikogo tu obrażać ale musiałem to powiedzieć. Z góry przepraszam za ortografię Odpowiedz Link Zgłoś
geordi Re: Kolejarze straszą megacięciami 14.11.05, 18:40 Moj pierwszy post tutaj chyba ;). Troche moze generalizuje, ale odnosze wrazenie, ze na kolei, zarowno jak w energetyce solidarnosc polega na "70-letnich" gwarancjach zatrudnienia.("" dla przekoloryzowania) I takim mysleniem jestem przerazony. Dlaczego? Ostatnio jezdzilem zarowno pociagami SKM z Trojmiasta i PKP PR, trasa malbork<==>gdansk,jestem studentem. Dwukrotnie, jezdzac SKM ostatnio zdarzylo mi sie "wpasc na peron". Pierwszym razem nie skasowalem biletu-konduktor gdy przyszedlem przedarl go,nie inkasujac oplaty.Drugim razem,byla kilometrowa kolejka do kasy i nie zdazylem kupic biletu. Efekt? Konduktor wypisal mi bilet, nie pobierajac oplaty za wydanie w pociagu. Bilet na trasie 51km - 4.16 PLN. Dla kontrastu, przygody z PKP PR. Nie wzialem legitymacji studenckiej,przekonany ze karta Euro<26 Student,wystarczy dla potwierdzenia faktu uprawnienia do ulgi-w koncu jestesmy w Europie. Pan konduktor poinformowal mnie, ze ten dokument nie uprawnia do ulgi i wypisal bilet, roznica do biletu normalnego. Roznica wyniosla 3.44 pln (bilet na tej samej trasie co SKM - 5.86 PLN, 40% drozszy), plus 4 zl za "wystawienie biletu w pociagu". Inna przygoda, gdy z odjezdzajacego pociagu PR ze stacji nie wygladal absolutnie nikt, aby sie zatrzymac na spoznialskich, gdzie w SKM to sie zdarza. Co chce powiedziec, widac ze mozna klientowi ulatwic zycie. I nie chodzi tu o promowanie dwuznacznych sytuacji (brak polskiej legitymacji), tylko o zmiane polityke rzucania klod pod nogi, gdzie tylko mozna. Jesli tylko moge, to wybieram pociagi SKM. O ile mi wiadomo, SKM tak samo jak PR musi placic za tory PLK. Ale podroz SKM nie jest zrodlem ciaglych frustracji i niepunktualnosci. Horrendum jest fakt, ze pociag standardowo ma odchylki. Albo opoznienie przy podstawianiu na stacji poczatkowej.. Jeszcze nie odnioslem wrazenia, zeby w pociagach SKM pasazera potraktowano "per noga". A co do zadan finansowych, czy ktos rozlicza PR z tych pieniedzy? Oglada jakiekolwiek sprawozdania finansowe, na co zostaja wydane pieniadze? Audyt? Cokolwiek...Czy tylko tytuluje sie to "dotacja do PKP PR" a dalej ni widu, nie slychu. Podatkow jeszcze nie place,ale moim skromnym zdaniem wiekszy pozytek pieniadze wpompowywane wPKP dalyby przeznaczone na przekwalifikowanie pracownikow, ktorzy maja byc zwolnieni, tak aby dac im podstawy do ubiegania sie o prace w innym miejscu niz wpakowywanie tych pieniedzy w promowanie "jest dobrze i najlepiej nie ruszac".. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: purysta Re: Kolejarze straszą megacięciami IP: *.pl / *.zlo.cxt.pl 14.11.05, 18:32 zajebus napisał: > wziasc autobusy, (WZIĄĆ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spec Re: Kolejarze straszą megacięciami IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 14.11.05, 18:33 długość linii kolejowych w Polsce to 19 tys. km; dróg krajowych to prawie tyle samo. Podział środków z Ministerstwa Infrastruktury to jak 1:8 na korzyść dróg krajowych, choć przed wstąpieniem do UE zobowiązano się dzielić środki jak 4:6. Przy obecnym podziale środków PKP nie jest w stanie utrzymać przewozów regionalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rain Re: Kolejarze straszą megacięciami IP: 5.5R* / 62.6.139.* 14.11.05, 18:34 w diably to zlikwidowac i po krzyku. kto jeszcze tym barachlem jezdzi?! groza ze zlikwiduja? a niech likwiduja. Sami i bez przymusu. wreszcie jedna panstwowa firma kleknie i nie bedzie krzyku ze rzad wyprzedaje majatek narodowy. pozniej wpuscic tylko prywatne firmy i nagle okaze sie ze torow jest za malo zeby upchac wszystkie proponowane polaczenia, hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Kolejarze straszą megacięciami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 17:39 tylko, że wtedy bilety będą kosztować tyle ile powinny czyli większości ewentualnych pasażerów nie będzie stać na jazdę pociągiem, chyba że ktoś do nich dopłaci,ale rozumiem, że wtedy to będzie dobrze, a teraz to jest be Odpowiedz Link Zgłoś