Gość: Patriota Re: 6 mln Polaków chce emigrować. Ty też? IP: *.blktn1.nsw.optushome.com.au 17.10.01, 17:04 Niech te polski bydlo siedzi w Polsce. 50 lat P.R.L wytworzylo specificzne gowno. Swiat was nie potrzebuje. Polski emigrant to samo co Rumun! Brudne, zasrane, Polskie swinie siedzcie w waszej kurewskiej Polsce. Naprawde swiat was nie chce! Go fuck yourself you European trash. You only have to look at your pathetic country to see who you are. Look at your fucking sick society. Only stupid Polish shit could invent something like the "Warsaw Uprising. Other civilized countries care too much for their families so they didn't provoke the Germans, but the Polish Fuckwits don't give a fuck about their families (like the Taliban). Are you proud of this you Polish trash? You don't even know what democracy is, so you had to go back to your mother called communisim (SLD) Trust me the world doesn't want you !!!! redakcja napisał(a): > Blisko sześć milionów Polaków, czyli aż 40 proc. polskiej siły roboczej, > chciałoby pracować i mieszkać za granicą, z czego ponad 20 proc. jest na to > zdecydowane - wynika z najnowszego opracowania firmy doradczej > PricewaterhouseCoopers. Sądzisz, że to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helmut Re: 6 mln Polaków chce emigrować. Ty też? IP: *.ssees.ac.uk 17.10.01, 18:15 Ten belkot jest dla mnie o tyle ciekawy, ze rzuca nieco swiatla na powody dla ktorych wielu Arabow i nie tylko ma taka niechec do Ameryki. Tu wlasnie mielismy probke, dosc skondensowana, arognacnji, ktora Polakow oczywiscie nie wzruszy, ale w odbiorze innych nacji prowadzic moze do bardzo powaznych konsekwencji, np takich jak niedawno obserowalismy. Oczywiscie to nie jest postawa reprezentatywna dla calych Stanow, ale cos chyba jest na rzeczy, skoro pobyt w USA moze kogos sklonic do wypisywania takich nienawistnych banialukow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swiat... To prawda ze swiat ma nas w dupie.... IP: 170.28.16.* 17.10.01, 19:50 ... i tyle. Naprawde myslicie, ze jestescie Europejczykami? Pod jakim wzgledem? Przeciez nawet wjechac do Polski to problem dla cudoziemca- dziury , waski drozki obsadzone drzewami , szalency -samobojcy na drogach. A dalej w kraju? Bandyci, zlodzieje,pijacy i oszusci w ilosci nie spotykanej w cywilizowanym swiecie. Po fali ciekawosci ( podobnej do tej, jaka ma zwiedzajacy w ZOO) zainteresowanie opada i coraz mniej cudzoziemcow tam jezdzi. Bo i po co? Po jeddnym razie wiadomo czego oczekiwac. A teraz jeszcze trzeba bedzie placic gotowka myto za kazdym razem wyjezdzajac. Zreszta, moze slusznie, w ZOO tez sie placi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beverly Re: To prawda ze swiat ma nas w dupie.... IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 18.10.01, 05:18 Nie, nie ma nas w dupie. Wyobraz sobie, ze wiele osob docenia polska kulture, bardziej niz my sami. Przyjezdzaja i sa pod wrazeniem naszej goscinnosci, architektury, przywiazania do tradycji. Pewnie, ze wielu sie w Polsce nie podoba, a i np. nagminne okradanie obcokrajowcow nie jest powodem do dumy. Ale nie przesadzaj z tym kompleksem. Jestesmy po prostu krajem biedniejszym i technologicznie zacofanym, ale w takich np. Indiach jest brudniej, biedniej i niebezpieczniej, a "swiat" - tu w znaczeniu ludzie ciekawi innych narodow i ich kultur - poznaje je z fascynacja. My tez mamy co pokazac, mimo dziur w drogach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swiat Re: To prawda ze swiat ma nas w dupie.... IP: 170.28.16.* 18.10.01, 14:09 To pieknie. Tylko dlaczego liczba cudzoziemcow odwiedzajacych polske turystycznie, maleje tak gwaltownie ? Statystyki ratuje Polonia, ale ktos kto raz na 2 lata przyjezdza do mamuski, nie powinien byc liczony jako turysta. Wejdz na strone www.libertytravel.com, to najwieksze amerkanskie biuro podrozy. Znajdziesz tam wycieczki wszedzie, tylko nie do Polski. Turysta stad woli pojechac sobie chocby do Pragi, gdzie tanio, czysto, bezpiecznie i przede wszystkim nie traktuje sie go arogancko tylko rozumie jego potrzeby i oczekiwania . I tzw zachodzie Europy nawet nie wspominam, bo to byloby wrecz nie fair. Kelner w restauracji we Wiedniu jakos rozumie, ze to klient finalnie jest tym, kto placi jego pensje. A kelner w Warszawie ma na gebie wypisane: "Za malo zarabiam, by cie nie olewac natrecie". I uwierz mi, ze to da sie niezwykle latwo zauwazyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mediator Re: 6 mln Polaków chce emigrować. Ty też? To the fucking "patriot" IP: *.cybercable.tm.fr 17.10.01, 21:39 Gość portalu: Patriota napisał(a): > Niech te polski bydlo siedzi w Polsce. > 50 lat P.R.L wytworzylo specificzne gowno. > Swiat was nie potrzebuje. Polski emigrant > to samo co Rumun! Brudne, zasrane, Polskie > swinie siedzcie w waszej kurewskiej Polsce. > Naprawde swiat was nie chce! > You fucking bastard! Shut up & go away! To jest forum dyskusyjne a nie faszystowskie plucie na ludzi anonimowych. Jedno jest smutne, ze taki chory umysl jak ten autora powyzszych swinstw mogl mimo wszystko opanowac kilka zwrotow po polsku, nawet jesli ograniczaja sie one do przeklenstw. Idz sie czlowieku lecz zanim zabierzesz glos w publicznej duskusji i nie podpisuj sie "patriota" tylko sfrustowany looser. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beverly You ignorant and sorry ass... IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 18.10.01, 05:07 Any decent American would be ashamed of you. And by the way, where exactly did your ancestors come from? I bet you are NOT a native. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: judge Re: 6 mln Polaków chce emigrować. Ty też? IP: *.na.21stcentury.net 18.10.01, 07:08 It is so funny! What is it you ask. Well, the fact that you try to mock the polish language with an accent, while you can not even write correct English. Besides you know too much about Poland, its history, the Rumanians, and the SLD. Lets face it. You try to prove us that you are stupid white trash, but at the same time you are too knowledgable. A safe bet is that you live in Poland, have a solid knowledge of English, no job and no perspectives for one. While you would like to immigrate, you have no money, friends or relatives abroad. The fact is that we are not the loosers. Either you are Rumanian, Polish or Swiss. You are one frustrated and pathetic looser yourself. With this attitude you are not going to make it here (at least in the States). You are more Polish than you want to be. Dumb, racist, closed-minded, catholic piece of shit. Anyhow, thanks for your input. It was interesting to read, and so easy to judge. Cheers! Gość portalu: Patriota napisał(a): > Niech te polski bydlo siedzi w Polsce. > 50 lat P.R.L wytworzylo specificzne gowno. > Swiat was nie potrzebuje. Polski emigrant > to samo co Rumun! Brudne, zasrane, Polskie > swinie siedzcie w waszej kurewskiej Polsce. > Naprawde swiat was nie chce! > > Go fuck yourself you European trash. > You only have to look at your pathetic > country to see who you are. > Look at your fucking sick society. > Only stupid Polish shit could invent > something like the "Warsaw Uprising. > Other civilized countries care too > much for their families so they didn't > provoke the Germans, but the Polish > Fuckwits don't give a fuck about their > families (like the Taliban). > Are you proud of this you Polish trash? > > You don't even know what democracy is, > so you had to go back to your mother > called communisim (SLD) > > Trust me the world doesn't want you !!!! > > > > redakcja napisał(a): > > > Blisko sześć milionów Polaków, czyli aż 40 proc. polskiej siły roboczej, > > chciałoby pracować i mieszkać za granicą, z czego ponad 20 proc. jest na t > o > > zdecydowane - wynika z najnowszego opracowania firmy doradczej > > PricewaterhouseCoopers. Sądzisz, że to prawda? > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Przypuszczenie IP: *.arcor-ip.de 18.10.01, 11:08 Sadzac po tresci listu jestes najprawdopodobniej bezrobotnym, slabo wyksztalconym mlodym czlowiekiem bez inicjatywy. Nie mogac samemu nic w zyciu osiagnac wyladowujesz swoja zlosc na innych przypisujac im m.in. swoje cechy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sorrow HAHAHAHA hohhohoho !!! IP: *.212.147.195.Dial1.Detroit1.Level3.net 18.10.01, 23:07 Faszysta, komuch, biale gowno, debil o mozgu rowielitki. Do zoo to ciebie trzeba zamknac, kupo gnoju. Albo nie bo od twojego smrodu nawet skunksy wyzdychaja. Teraz mi naprawde smutno kto dal temu kretynowi komputer?? Moze tatus kretyna, taki sam smiec bez korzeni. Hej ty a ze sraczy juz gowna powyjadal? Bys list z anthraxem dostal i zeby ci ktos w tylek rozzarzony pret wepchnal tym zimnieszym koncem, cobys chamie lapy sobie poparzyl przy wyciaganiu suck my dick looser. Fucken son of bich and shithead. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodebila Do ciebie, warchole-Re: HAHAHAHA hohhohoho !!! IP: 170.28.16.* 19.10.01, 20:39 Gość portalu: sorrow napisał(a): > Faszysta, komuch, biale gowno, debil o mozgu rowielitki. Albo komuch, albo biale gowno. Doucz sie, komuchy sa czerwone. > Do zoo to ciebie trzeba zamknac, kupo gnoju. Albo nie bo od twojego smrodu > nawet skunksy wyzdychaja. Takich jak ty nazywano warcholami. Pelni ich jeszcze w Polsce, sa nawet juzwicemarszalkami Sejmu( Lepper). Dlatego zawsze bedziecie sie ciagnac w ogonie Europy, bez szans na postep i awans. > Teraz mi naprawde smutno kto dal temu kretynowi komputer?? Moze tatus kretyna, > taki sam smiec bez korzeni. A ty masz korzenie? No tak, masz , polskie, to widac. Komputer sobie kupilem sam, nie jestem sfrustrowanym bezrobotnym jak ty. > Hej ty a ze sraczy juz gowna powyjadal? Bys list z anthraxem dostal i zeby ci > ktos w tylek rozzarzony pret wepchnal tym zimnieszym koncem, cobys chamie lapy > sobie poparzyl przy wyciaganiu Nie dosc ze warchol, to jeszcze pedal. > > suck my dick looser. Fucken son of bich and shithead. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: 6 mln Polaków chce emigrować. Ty też? IP: *.proxy.lucent.com 17.10.01, 17:31 Wyemigrowalem 11 lat temu do stanow zdobylem wyksztalcenie mam dobra prace stac mnie na wszystko ale jednak zycie tu jest bardzo puste, czlowiek staje sie leniwy, nic nie cieszy, amerykanie sa pusci bez wyrazu (pracuje z nimi),wszystko jest na pokaz telewizja do niczego,nie wyobrazam sobie spedzania calego mojego zycia tutaj. Chcialem przestrzec ludzi przed wyjazdem na stale tutaj, naprawde lepiej biednie w ojczyznie niz bogato na obczyznie, pieniadze szczescia nie daja. Nie zaluje wyjazdu bo umozliwil mi poznanie drugiej strony medalu ale mam zamiar wrocic. Jezeli ktos ma ochote moze napisac do mnie salwa@lucent.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bizon Re: 6 mln Polaków chce emigrować. Ty też? IP: 172.18.231.* / *.ext.nokia.com 18.10.01, 00:05 jak tu nie wyjechac, skoro w ostatnim czasie polski parlament uchwala ustawe o prawie farmaceutycznym, ktora przewiduje mozliwosc bycia wlascicielem apteki tylko farmaceucie oraz tylko jedna apteka na jedna osobe. ten i kilka innych przykladow swiadcza o korupcji na najwyzszych stanowiskach w panstwie i prowadza do oslabienia polskiej gospodarki zamiast jej wzmocnienia (iles aptek nie zostanie otwarte wogole, nie powstanie iles nowych miejsc pracy itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AP Re: 6 mln Polaków chce emigrować. Ty też? IP: *.projcom.com.pl 18.10.01, 08:58 Zal by mi było jedynie rodziny, którą musiałabym tu zostawić ! Niczego więcej bym nie żałowała, nie ma czego i tak jest coraz gorzej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PolAnna Re: 6 mln Polaków chce emigrować. Ty też? IP: *.kabaty.2a.pl 18.10.01, 20:45 Co prawda dopiero wchodzę w tzw. ,,wiek produkcyjny", ale wiem,że ja wcale nie chcę wyjeżdżać. Zdaję sobie sprawę z tego, że wielu moich rówieśników uważa mieszkanie w tym kraju wręcz jako hańbę. No, a przynajmniej to dla nich nie jest ,,cool"... A ja nie wyobrażam sobie życia poza Polską. Mamy wspaniałą kulturę, tradycje, zwyczaje. Musimy tylko o nie dbać- żeby nie zginęły i żeby przyciągały więcej osób (bo sporo ludzi jest zupełnie nieświadomych naszych "narodowych wspaniałości"- a szkoda...). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MORDA WIEKSZOSC POLAKOW MA NIESTETY WYKSZTALCENIE SREDNIE... IP: 170.28.16.* 18.10.01, 21:40 ...TO ZNACZY SREDNIO PISZE I SREDNIO CZYTA. DLATEGO LEPIEJ BEDZIE JAK ZOSTANA W DOMKU, W POLSCE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutas Re: WIEKSZOSC POLAKOW MA NIESTETY WYKSZTALCENIE SREDNIE... IP: *.212.147.195.Dial1.Detroit1.Level3.net 18.10.01, 22:14 Gość portalu: MORDA napisał(a): > ...TO ZNACZY SREDNIO PISZE I SREDNIO CZYTA. > DLATEGO LEPIEJ BEDZIE JAK ZOSTANA W DOMKU, W POLSCE. Nie wiem czy to do nie czy o mnie? Ale zawsze beda tacy, ktorzy beda szukac szczescia gdzie indziej. Ten temat jest pelen sprzecznosci. Mysle, ze te 6mln. to nikoniecznie ludzie, ktorzy naprawde chca emgrowac- a ci co zwyczajnie pragna zyc godnie, bez blagania np. o prace a ci co pracuja o pieniadze. Nagminne jest przeciez w Polsce nieplacenie mnieszym "biznesom" za uslugi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JESUS FUCKING POLISH TRASH GO FUCK YOUR SELF !!!!! IP: *.belrs1.nsw.optushome.com.au 21.10.01, 14:09 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aj mdli mnie... IP: *.methodstudios.com 18.10.01, 22:05 Mdli mnie, gdy czytam ten watek. No i co z tego, ze urodzilem sie w Warszawie a mieszkam w Californii. Big deal! Moj wybor. Co to kogo obchodzi? Dlaczego temat "emigracja" powoduje tyle niepotrzebnych sporow i nienawisci? Jak ktos chce mieszkac nad Wisla niech mieszka. Jak woli gdzie indziej, jego sprawa. I tak jest to postrzegane w normalnym swiecie. Niestety Polska dlugo jeszcze nie bedzie normalna. W Polsce wychowuje sie dzieci w poczuciu wielkiej dumy - otoz to maja zaszczyt byc Polakami. W Polsce wszystko jest najlepsze. W Polsce sa tradycje i osiagniecia. W Polsce jest jedyna sluszna religia. W kazdej szkole i na kazdej uczelni w Polsce mowi sie uczniom, ze ich szkola jest najlepsza, i jak to zle ucza za granica. Trawi sie do zesr... wielkie epopeje narodowe, robi sie kity a la "Quo Vadis" (swoja droga jak to sie ma do wszechobecnego narzekania na wszystko? - kolejny polski paradoks). Skutek jest taki, ze wszyscy maja zakodowane, ze oposcic Polske i mieszkac gdzies indziej to grzech. W rzeczywistosci swiat dawno juz poszedl naprzod. Nikogo nie dziwi, ze ktos mieszka w Los Angeles, a urodzil sie w Paryzu. Ludzie zajmuja sie praca, tworzeniem, ciesza sie zyciem, rodzina, miejscem gdzie sa. A w Polsce wszyscy dlugo jeszcze beda sie babrac w tej brudnej piaskownicy, rozpatrywac jak to ci co wyjechali sa be, jak to Polska ma wspaniale tradycje, jak to w ogole wszystko jest cool. Dlaczego tylko ciagle jest tak beznadziejnie i nawet "swiatelka w tunelu" nie widac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutas Re: mdli mnie... mnie tez IP: *.212.147.195.Dial1.Detroit1.Level3.net 18.10.01, 22:43 Gość portalu: aj napisał(a): > Mdli mnie, gdy czytam ten watek. No i co z tego, ze urodzilem sie w > Warszawie a mieszkam w Californii. Big deal! Moj wybor.... > Niestety Polska dlugo jeszcze nie bedzie > normalna. W Polsce wychowuje sie dzieci w poczuciu wielkiej dumy - > otoz to maja zaszczyt byc Polakami. W Polsce wszystko jest najlepsze. > W Polsce sa tradycje i osiagniecia. W Polsce jest jedyna sluszna religia. > W kazdej szkole i na kazdej uczelni w Polsce mowi sie uczniom, ze > ich szkola jest najlepsza, i jak to zle ucza za granica. Trawi sie do > zesr... wielkie epopeje narodowe, robi sie kity a la "Quo Vadis" Co ty czlowieku opowiadasz za dziwy? Mieszkasz w Californi OK. ,bogaty Stan. Czym sie rozni duma Amerykanina od polskiej? Karmia ich tak samo. Od 60 lat placza nad Perl Harbor bo Japs kolo tylka narobili. Teraz "patriotyzm" to horagiewki na antenach samochodow. Nawalic Afganom. Nasi chlopcy wzielonych beretach to supermeni. Taki sam, jak nie gorszy belkot. Dali sie obic w Wietnamie bo to nie ich byla wojna. Po co wiec ginac. Nierozumieja tego do tej pory. Kuwejt ratowali dla szmalu, bo latwiej kupowac od kuwejtczykow rope niz od Sadama. Amerykanie sa tak pyszni, ze nic nie widza dalej niz na odleglosc swojego portwela. II Wojna tez daje do myslenia. Churchil prosil Rosevelta wielokrotnie o pomoc. Ten jednak widzial w Hitlerze partnera do interesow - po podbiciu Europy byloby latwiej handlowac. Nastepnie Jalta sprzedali anerykanie cala "wschodnia" Europe za ruskie miecho armatnie. To nie sa powody do dumy. Polska z drugiej strony bila sie o swoje. Moze to jest glupie ale dobrze sie czuje jako Polak z tymi wszystkimi powstaniami, wojaczkami, Rejtanami.... Porownaj to sobie tez do Sasiadow z poludnia - bez jednego wystrzlu oddali swoj Kraj Hitlerowi. Czym oni sie moga szczycic? Religia o czym tu dyskutowac - kazdy wierzy w co i jak chce - jak dla mnie to mozesz byc VooDoo. QUO VADIS - Jeszcze nie widzalem, krytyka jest jednak pozytywna jest paru chetnych dystrybutorow na US. A tu co drugi film to kicha z wielka reklama!! pzdrw; smutas - Michigan,USA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MBA Re: mdli mnie... IP: *.na.21stcentury.net 19.10.01, 07:23 Podpisuje sie pod kazdym slowem. Polska to "najlepszy" paradox sam w sobie. Jakze to lepiej byc kosmopolita, miec dobra prace, przyjaciol z roznych krajow i po prostu cieszyc sie zyciem, niz siedziec w smierdzacej Warszawce i rajcowac sie statusem mieszkanca "stolycy swiata" i co lepsi zbawiciela narodow. Historie pisza zwyciescy, Polska zawsze przegrywa... Pozdrawiam Gość portalu: aj napisał(a): > Mdli mnie, gdy czytam ten watek. No i co z tego, ze urodzilem sie w > Warszawie a mieszkam w Californii. Big deal! Moj wybor. Co to kogo > obchodzi? Dlaczego temat "emigracja" powoduje tyle niepotrzebnych > sporow i nienawisci? Jak ktos chce mieszkac nad Wisla niech mieszka. > Jak woli gdzie indziej, jego sprawa. I tak jest to postrzegane w > normalnym swiecie. Niestety Polska dlugo jeszcze nie bedzie > normalna. W Polsce wychowuje sie dzieci w poczuciu wielkiej dumy - > otoz to maja zaszczyt byc Polakami. W Polsce wszystko jest najlepsze. > W Polsce sa tradycje i osiagniecia. W Polsce jest jedyna sluszna religia. > W kazdej szkole i na kazdej uczelni w Polsce mowi sie uczniom, ze > ich szkola jest najlepsza, i jak to zle ucza za granica. Trawi sie do > zesr... wielkie epopeje narodowe, robi sie kity a la "Quo Vadis" > (swoja droga jak to sie ma do wszechobecnego narzekania na > wszystko? - kolejny polski paradoks). > Skutek jest taki, ze wszyscy maja zakodowane, ze oposcic Polske > i mieszkac gdzies indziej to grzech. > W rzeczywistosci swiat dawno juz poszedl naprzod. Nikogo nie dziwi, > ze ktos mieszka w Los Angeles, a urodzil sie w Paryzu. Ludzie zajmuja > sie praca, tworzeniem, ciesza sie zyciem, rodzina, miejscem gdzie sa. > A w Polsce wszyscy dlugo jeszcze beda sie babrac w tej brudnej > piaskownicy, rozpatrywac jak to ci co wyjechali sa be, jak to Polska > ma wspaniale tradycje, jak to w ogole wszystko jest cool. > Dlaczego tylko ciagle jest tak beznadziejnie i nawet "swiatelka w > tunelu" nie widac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pepeg Re: mdli mnie... IP: *.oberlin.net 19.10.01, 11:18 Mysle podobnie... "Prawdziwa Polskosc" to choroba... podobnie jak "Prawdziwa Amerykanskosc"... i kazdy inny nacjonalizm. Czytam z ciekawosci Wyborcza i Nie on-line. Doniesienia wyborcze i ich klasa najbardziej przypominaly mi wybory na Jamajce - ta sama klasa polityczna. Wyjechalem z Polski w 1995. Nietypowa trasa przez RPA, Tanzanie, Indonezje i Jamajke "dojechalem" do USA w lutym tego roku. I chyba tu zostane... mimo, ze tu w USA jest wiele rzeczy i zachowan, ktore mi sie nie podobaja. Ale mieszkam w malym uniwersyteckim miescie i czuje sie bezpiecznie jak nigdzie na swiecie. Moje pozostawione w Trojmiescie mieszkanie okradziono juz dwukrotnie a tu... Samochod nie zamkniety na ulicy stoi tygodniami i nikt mi radia nie ukradl, drzwi do nie zamykam bo i po co, zamek daje sie otworzyc kawalkiem kartonu albo karta kredytowa... I wiem ze sie tak nie da na Brooklynie... ale piekno Ameryki polega na jej rozmiarze... kazdy moze znalezc sobie swoja "wlasna" Ameryke. Najwieksza zaleta tej "mojej" - nie ma tu drugiego Polaka, ktory by mnie bezinteresownie pociagnal w dol za nogi. A poza tym polecam IMAGINE Johna Lennona : imagine there is no heaven it is easy if you try no hell below us above us only sky imagine all the people living for today . . . imagine theres no countries it is not hard to do nothing to kill or die for no religion to imagine all the people living life in peace . . . you may say I am a dreamer but I am not the only one I hope someday you'll join us and the world will be as one imagine no prossessions i wonder if you can no need for greed or hunger a brotherhood of man imagine all the people sharing all the world . . . Tak naprawde to caly swiat jest do dupy, bo ludzkosc rozmnozyla sie jak szczury. Obecna sytuacja polityczna dzieli jedynie ludzi na bogatych i biednych. Bogaci moga sie cieszyc urokami kosmopolityzmu a biedni maja jedynie do wyboru Ojca Rydzyka albo Mulle Omara... A tym 6 milionom co chca wyjechac goraco polecam pozostawic kompleks "wyzszosci Polaka" miedzy Bugiem i Odra.... Wasz Globtrotuar, Pepeg z Gumy - Nieslubny syn wodz Aztekow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy Re: mdli mnie... IP: *.proxy.lucent.com 19.10.01, 16:23 Ameryka to zgnily karpet i flaga, po 15 latach tutaj, dobrych pieniadzach i stanowisku nie zmieniam zdania, zycie w ameryce to bezduszna wegetacja wracam najblizszym pociagiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: 6 mln Polaków chce emigrować. Ty też? IP: 64.114.160.* 19.10.01, 06:12 Dzien dobry, Z natury rzeczy kazdy widzi cel swojego zycia z perspektywy osobistych doznan i wlasnego zrozumienia otaczajacej nas rzeczywistosci. Wydaje mi sie, iz emigranci opuszczaja Polske z powodu niemoznosci zrealizowania w ojczyznie osobistych aspiracji, ktore w wiekszosci przypadkow wiaza sie z ciezka sytuacja ekonomiczna w kraju. I rzeczywiscie, jak ktos juz w dyskusji zaznaczyl, nikt nie ma prawa w tej domenie krytykowac wolnosci wyboru drugiego czlowieka. Pragne jednak podzielic sie z Panstwem powodami, dla ktorych ja zamierzam do Polski wrocic i podjac skromna (pod wzgledem finansowym) prace na uczelni. Wyjechalem z Polski na stypendium, studiowalem na kilku prestizowych uczelniach Europy i Ameryki, odbywalem praktyki w znanych miedzynarodowych firmach i instytucjach, zawarlem trwale przyjaznie, poznalem co to prawdziwa milosc, podrozowalem, widzalem miejsca o wrecz niemozliwym pieknie. Przez caly ten czas na pewno udalo mi sie pozbyc mitow, ktorych uczono mnie kiedys w polskiej szkole: o tym, ze nie ma to jak polska historia, przyroda, polskie bohaterstwo, meczenstwo, polski poziom nauczania, polski duch narodowy... Nasze ulomne cechy, ktore zawsze mnie irytowaly, teraz zasmucaja mnie jeszcze bardziej... Nie znaczy to jednak, ze nabylem sie kompleksow. Wrecz przeciwnie, dopiero teraz tak naprawde docenilem specyfike polskiej kultury, przyrody, polskiego podejscia do zycia. I musze sie przyznac, ze ta moja krytyczna fascynacja Polska i decyzja powrotu do ojczyzny zjednywalem sobie ludzki szacunek. Oni mieli przed soba osobe, nawet jesli dziwna, to zakorzeniona we wzorcach wlasnej kultury. Bardzo tragiczny jest widok ludzi, ktorzy za wszelka cene staraja sie nie byc Hindusami, Chinczykami, Egipcjanami, Polakami, i udaja, ze w gruncie rzeczy sa Kanadyjczykami czy Francuzami. Zauwazylem, iz czesto staraja sie ukryc kompleksy pod tarcza finansowego sukcesu czy towarzyskiej arogancji. Prosze Panstwa, nie ma sie czego wstydzic! Nie dziwie sie owdowialej pielegniarce, ze wyjezdza do Szwecji, bo w kraju nie ma czego dzieciom wlozyc do garnka. Wydaje mi sie jednak, ze czasem wyolbrzymiamy niemozliwosc zycia godnie w kraju. Definiowanie godnosci i szczescia w kategoriach bardziej finansowych niz moralnych wynika byc moze z naszego zabiegania, z braku egzystencjalnej refleksji nad sensem zycia, wartoscia rzeczy niematerialnych. Czasem wydaje nam sie, iz emigrujac uda nam sie zachowac bezcenne wartosci duchowe i jednoczesnie zyc w materialnym dobrobycie, a przynajmniej zyc "godnie". Na pewno jest to mozliwe, ale na pewno tez traci sie zalety zycia we wspolnocie, wspolnoscie obyczaju, zrozumienia, tradycji, pewnej transcendentnej jednosci... Nikt chyba nie potrafi tego opisac. Ale to na pewno istnieje. Przez ostatnich kilka lat poznalem wielu polskich stypendystow. Niektorzy wciaz sie ucza, inni pracuja w najlepszych bankach inwestycyjnych, w znanych firmach audytorskich, na uczelniach. Ani jedna z tych osob nie przestaje zastanawiac sie czy nie uciec tutejszej "pustce" i nie wrocic do ojczyzny. Ale to sa osoby, ktore nie wyjezdzaly z kraju, zeby dorobic sie finansowo. To sa w wiekszosci osoby, ktore wyjezdzaly w pogoni za pasja, za rozwojem intelektualnym. Jesli komus najbardziej zalezy na tzw. "kasie", to moze rzeczywiscie lepiej z Polski wyjechac. I moze potem nie bedzie rozterek. Jesli jednak dostrzegaja Panstwo ziarenko prawdy w stwierdzeniu, iz szczescie definiujemy sobie sami, to moze rowniez podzielaja Panstwo ze mna opinie, ze zyc godnie i szczesliwie da sie i w Indiach, i w Maroku i w Polsce. Ale co tu duzo mowic. Wszystko, jak zawsze, zalezy od punktu widzenia. Serdecznie zycze Panstwu zdrowia, szczescia i radosci, gdziekolwiek by Panstwo obecnie zamieszkiwali. Piotrek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy Re: 6 mln Polaków chce emigrować. Ty też? IP: *.proxy.lucent.com 19.10.01, 16:28 ja tez wracam ameryka to syf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patriota Re: 6 mln Polaków chce emigrować. Ty też? IP: *.blktn1.nsw.optushome.com.au 19.10.01, 06:41 P ainstwo O blesnych L udzi S kurwysynow K urew i A nalfabetow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maurycy Re: 6 mln Polaków chce emigrować. Ty też? IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 19.10.01, 09:13 Po ponad dwudziestoletnim pobycie w UK wróciłem do kraju 9 lat temu i teraz stoję przed dylematem czy ponownie emigrować. Mam wyższe wykształcenie polskie i brytyjskie, żyje mi sie normalnie, ale nie widzę ŻADNEJ pezyszłości dla moich dzieci. Mimo 55 lat wyjeżdżam na stałe do Kanady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mark Re: 6 mln Polaków chce emigrować. Ty też? IP: 216.191.137.* 19.10.01, 20:17 Jestes facet primityw i dotego cham. Wspolczuje ludzia ktorzy musza z toba obcowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rybak Re: 6 mln Polaków chce emigrować. Ty też? IP: *.dip.t-dialin.net 19.10.01, 08:57 redakcja napisał(a): > Blisko sześć milionów Polaków, czyli aż 40 proc. polskiej siły roboczej, > chciałoby pracować i mieszkać za granicą, z czego ponad 20 proc. jest na to > zdecydowane - wynika z najnowszego opracowania firmy doradczej > PricewaterhouseCoopers. Sądzisz, że to prawda? Oczywiscie, w tym kraju nie mozna kupic podstawowych dobr uczciwa praca. A oszusci sa gora. ( -> patrz obecny Sejm, zreszta poprzedni tez). Nie mowie juz o jakichs artykulach luksusowych. Gdyby sie dalo tez bym emigrowal. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: 6 mln Polaków chce emigrować. Ty też? IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 19.10.01, 09:00 Oczywiście, w tym kraju nie ma co siedzieć, to państwo nie daje nam, młodym żadnych perspektyw.Jeżeli nawet dla ludzi z wyższym wykształceniem nie ma pracy, to czego my tu szukamy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maurycy Re: 6 mln Polaków chce emigrować. Ty też? IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 19.10.01, 09:17 Po ponad dwudziestoletnim pobycie w UK wróciłem do kraju 9 lat temu i teraz stoję przed dylematem czy ponownie emigrować. Mam wyższe wykształcenie polskie i brytyjskie, żyje mi sie normalnie, ale nie widzę ŻADNEJ pezyszłości dla moich dzieci. Mimo 55 lat wyjeżdżam na stałe do Kanady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Jeśli chcemy zmian, bądźmy ich motorem! IP: *.proxy.aol.com 19.10.01, 13:36 A może zamiast pytać, co te państwo może zrobić dla nas, drodzy mądrzy, wykształceni rodacy, pytajmy co my możemy zrobić dla naszego kraju. Jeśli chcemy zmian, bądźmy ich motorem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maurycy Re: Jeśli chcemy zmian, bądźmy ich motorem! IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 19.10.01, 15:04 Próbowałem, ale to walka z wiatrakami. Trzeaba na to kilka pokoleń, a ja mam tylko jedno życie i mije dzieci też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mark Re: Jeśli chcemy zmian, bądźmy ich motorem! IP: 216.191.137.* 19.10.01, 20:30 Panie Maurycy, Mam nadzieje ,ze posiada pan dobry zawod. Ja mieszkam w Kanadzie juz 12 lat. Niestety zaczal sie tutaj juz kryzys i coraz gozej jest z praca. Wiele firm zwalnia pracownikow. Bedzie panu ciezko konkurowac z ludzmi ktorzy maja juz "Canadian experience". Ale jeszcze nikt w Kanadzie z glodu nie umarl tak ze glowa do gory. Zycze panu i rodzinie powodzenia w nowym przedsiewzieciu. Radzil bym jednak nie palic wszystkich mostow w Polsce (znam pare ludzi ktorzy byli bardzo rozczarowani Kanada i wrocili do Polski ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: US of A A M E R Y K A , A M E R Y K A !!!! IP: 170.28.16.* 19.10.01, 21:04 Spokojnie liczac, 35-40 procent wypowiedzi z pogarda odnosi sie do Zachodu, szczegolnie USA. Ameryka jest taka i owaka, ludzie glupi, niewyksztalceni lub hipokrytyczni. Ale wystarczy wziac te wlasnie Gazete Wyborcza i 60 procent doniesien i komentarzy dotyczy wlasnie USA. I dlaczego tak jest? Mamy wlasnych glupcow, krzykaczy, wice-marszalkow sejmu i inne problemy. Czas odczepic sie od Ameryki i skoncentrowac na wlasnych problemach. Kto chce, niech jedzie do diabla ,ci co nie wyjada niech odpuszcza juz tej Ameryce i zajma sie wlasnym sosem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maurycy Re: Jeśli chcemy zmian, bądźmy ich motorem! IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 20.10.01, 16:27 Drogi Panie Marku, Jestem z zawodu tłumaczem naukowym i technicznym - całkowicie dwujęzycznym PL- EN. Już szukam kontaktów, aby nie wyjeżdżać w ciemno. Za wszelkie informacje z góry dziekuje i proszę o kontakt: maurycy@virgo.com.pl Z poważaniem, Maurycy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: merx Re: 6 mln Polaków chce emigrować. Ty też? IP: *.ics.k12.ut.us 20.10.01, 03:33 No tam czesc. Pozwolcie mi sie przedstawiac. Ja jestem z ameryki, i jestem amerykaninem. Ja nie urodzilem sie w polsce ani rodzice tez. Nawet nikt z mojej rodziny nie jest z polski. Ja sam sie uczylem mowic po polsku, i bardzo interesuje sie historia polska. Ja chce emigrowac z ameryki. Chcialbym mieszkac w polsce i robic cos dla polakow. Chcialbym ustalic swoj biznes w polsce, nie po to, zeby sie bogacic, tylko zeby pomoc polakom. Tak dziwie sie, ze niektorzy chca emigrowac... chyba ja nie rozumiem do konca jak to jest zyc w polsce (chyba napewno), ale bylem tam i sie zakochalem w tym kraju. Jeszcze jeden powod zeby NIE emigrowac..... polska cierpiala duzo, i pod tym wzgledem Bog temu krajowi dal najladniejsze dziewczyny! Amen. Martin Merx Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pomoc Re: 6 mln Polaków chce emigrować. Ty też? IP: *.blktn1.nsw.optushome.com.au 20.10.01, 08:28 Don't move to Poland....you will regret it!!! I am in exactly the same situation as you. I was born and educated many thousands of kilometers from Poland. My father was forced to flee Poland after WWII since he was involved in the AK (Armia Krajowa) during the war and was considered an enemy of the state by the then communist government. I was brought up to have a great deal of respect for Polish culture and it's history and felt that it was my duty to continue to build on the efforts of my grandfather (Powstaniec Wielkopolski i Slaski) and my father who fought the Germans and suffered at their hands in prison for three years. Four years ago I emigrated to Poland for the same reasons as you. I studied Polish at university (though I prefer to use English) and my Polish is quite fluent. Todays Poland has nothing to do with the Polish values which you inherited from your parents. Fifty years of communisim following the horrors of WWII has left permanenent scars in the overall mentality of people. The Poles are very frustrated with their current reality. Being the first eastern block country to overthrow communisim they were full of high expectations in 1989 that they had a much better life before them, now that they had communisim behind them. The reality is that it is considerably worse. Sure they have political freedom, but they are now in a situation where they are fifty years behind the civilized world and are working extremely hard to catch up with more developed countries. The poles (who have no choice but live in Poland) will resent you since they perceive you had a much easier life and have greater freedom (knowledge of other languages, potential for employment,etc) then they. Unlike in the civilized world where people are rewarded for "honest" hard work and incentive. The poles on the other hand at this point in time are rewarded by being corrupt & dishonest, whilst the honest & hard working are considered to be "fools" and suffer socially for that. If you are to survive in Poland you need a specific "mind set". If you are a thief, conman, racist, criminal, alcoholic, womaniser, chain smoker, mentally unstable, arrogant, unhealthy, suffering from veneral disease, with suicidal tendancies then you will feel at home living in Poland, but most civilised people have trouble living in a country like that. You will find as I did that you are different to the people who only lived in Poland all their life and after a while you will be frustrated by the narrow minds of people who understand the world from the Polish perspective. From your perspective you perceive Poland as tourist experiences a foregin country. Whilst Africa, India, Asia and other third world countries hold great fascination for people who visit them and return home with fond memories, but living there is another reality all together. My advice is try to live in Poland, it is a good experience, it will broaden your horizons, but don't invest too much there in the begining until you are 100% sure you want to live there. If you invest in Poland (real estate, business, etc) you will find it more difficult to sell your assets if you decide at a later date to get out. After awhile you will see that you took many things for granted living in the USA and will develop a better respect for where you are now living, but you will only see that once you are living in Poland for several years. Whilst I was living I Poland I met many people who returned to Poland after living in the more civilized world. Many were unhappy that they made that decission. Many invested all their capital in businesses, etc and after a few years decided to pack up. I have great respect for Polish culture and their history, but the citizens who live there now are not true Poles. They are ex-communists who would sell their mothers to pharmecutical companies for medical experiments. Even though todays Poles say that they are not communists, but they have attitudes to life very similar to citizens of the former Soviet Union. I found the Poles to be very racist and intollerant of other minorities. They are not a multicultural society like the USA so there is a lesser presence of foreigners , but on several occasions I personally experianced their open hatred towards the jews, blacks, asians or other minorities. I was often very offended how well dressed (apparently civilised) people would use coarse language in the presence of the eldery and women. During WWII the Germans & Russians tried to exterminate the Polish ruling class (Writers, Intellectuals, Lawyers, etc) and what they have now is a society whoose higher echelons are dominated by the Polish peasant class. You only have to acknowledge the fact that Lech Walesa was the president of the country to understand that this "brilliant" President was the best that Poland had to offer as a leader for it's people. Like the Roman Empire, Poland is no longer alive. The people who live there are no longer Polish like the Italians are no longer Roman. What lives there now I don't refer to as Poles but children of P.R.L. You will remember my words after a few years in Poland....I was also very critical of People who were negative towards Poland...Now I understand them. You state: "Chcialbym ustalic swoj biznes w polsce, nie po to, zeby sie bogacic, tylko zeby pomoc polakom." Very romantic, but this is what many tried to do, but the children of P.R.L. will not respect you for this and many children of P.R.L. will take advantage of your good nature. My advice to you is don't trust the people now living on the former territories of Poland. These people are not "Polish" like the Italians are no longer "Roman". Good Luck !!!! Gość portalu: merx napisał(a): > No tam czesc. Pozwolcie mi sie przedstawiac. Ja jestem z ameryki, i jestem > amerykaninem. Ja nie urodzilem sie w polsce ani rodzice tez. Nawet nikt z > mojej rodziny nie jest z polski. Ja sam sie uczylem mowic po polsku, i bardzo > interesuje sie historia polska. Ja chce emigrowac z ameryki. Chcialbym > mieszkac w polsce i robic cos dla polakow. Chcialbym ustalic swoj biznes w > polsce, nie po to, zeby sie bogacic, tylko zeby pomoc polakom. Tak dziwie sie, > > ze niektorzy chca emigrowac... chyba ja nie rozumiem do konca jak to jest zyc w > > polsce (chyba napewno), ale bylem tam i sie zakochalem w tym kraju. Jeszcze > jeden powod zeby NIE emigrowac..... polska cierpiala duzo, i pod tym wzgledem > Bog temu krajowi dal najladniejsze dziewczyny! Amen. > Martin Merx Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maurycy Re: 6 mln Polaków chce emigrować. Ty też? IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 20.10.01, 17:12 These are exactly the same reasons pushing me towards re-emigrating. I had lived away from Poland for just over 20 years (UK) before returning here in 1993, full of great ideas about living again in my beloved free country. Poland has changed so much over these years, though. The countryside seems to be the same, the towns are getting more and more beautiful, but the people are entirely different from those I used to know. This country seems to value theft, corruption and so called personal connections. There is no room, in here, for the educated, wise and enterprising. You might think you are the best in your area of activity, only to be confronted with a moron with right connections who keeps creaming off all the best contracts, leaving you with dregs. Yes, I am the stupid one who sold everything - the business, the house - just to return. I must say, there are bright sides too, if you want to enjoy yourself and spend your hard earned cash in a jolly company. The Poles seem to love spending their time celebrating, especially when they do not have to pay for it. Best regards, Maurycy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sorrow Re: 6 mln Polaków chce emigrować. Ty też? IP: *.212.150.237.Dial1.Detroit1.Level3.net 22.10.01, 00:19 Hi Mam kilka pytan do "Pomocy", pozwole sobie pisac po polsku, bo jest mi latwiej, tak jak Pomoc napial po angielsku z tego samego powodu Gość portalu: Pomoc napisał(a): > Don't move to Poland....you will regret it!!! To jest zrozumiale - biiiida > I was born and educated many thousands of > kilometers from Poland. My father was forced > to flee Poland after WWII since he was > involved in the AK (Armia Krajowa) during > the war and was considered an enemy of the > state by the then communist government. Pytanie: Ile miales lat w czasie swojego "powrotu do Ojczyzny", i w ktorym roku to sie wydazylo? Przypuszczalnie jestes niewiele mlodszy od mojego ojca, co nie wrozy powodzenia w tego typu przedsiewzieciach. Czlowiek staje sie coraz mniej "elastyczny". Mimo, ze jestem jeszcze mlodym czlowiekiem, mysle, ze i tak moj wyjazd nastapil o wiele za pozno. >.... my grandfather > (Powstaniec Wielkopolski i Slaski) and my > father who fought the Germans and suffered > at their hands in prison for three years. Prosze powiedz, jak to sie stalo, ze twoj dziadek byl Powstancem Slaskim i Wielkoposkim, co bylo pierwsze Slask czy Wielkopolska. Ciekaw tego jestem, gdyz jest to BARDZO rzadki przypadek. > Todays Poland has nothing to do with the > Polish values which you inherited from your > parents. Fifty years of communisim following > the horrors of WWII has left permanenent > scars in the overall mentality of people. Absolutna prawda!!! > ...The poles (who have no > choice but live in Poland) will resent you > since they perceive you had a much easier > life and have greater freedom (knowledge > of other languages, potential for > employment,etc) then they. Byc moze, jak wszedzie na swiecie. > Unlike in the civilized world where people > are rewarded for "honest" hard work and > incentive. The poles on the other hand at > this point in time are rewarded by being > corrupt & dishonest, whilst the honest & > hard working are considered to be "fools" > and suffer socially for that. If you are > to survive in Poland you need a specific > "mind set". If you are a thief, conman, racist, > criminal, alcoholic, womaniser, chain smoker, > mentally unstable, arrogant, unhealthy, > suffering from veneral disease, with > suicidal tendancies then you will feel > at home living in Poland, but most > civilised people have trouble living in > a country like that. Bzdury pociskasz!!! Gdzie, zes znalazl taki element??? "NOwa Huta" i kopalnie na Slasku tak fatalnie nie wygladaja. Z drugiej strony w kraju w ktorym sie wychowales nie jest inaczej. Zobacz jak wyglada miasto technologii i motoryzacji Detroit. Tu to ja sie z auta wysiadac. Podobie jest w Chicago i innych "slawnych" miastach. Polacy nieszczerzy?. Spojz w lustro!! Przyklad z mojego doswiadczenia: druga moja praca w US, bylem naiwny bo zapytalem bosa czy mu sie podoba moja praca, czy jest zadowolony. Odpowiedzial : Sure everything is in perfeck order. Just right. Nastepnego dnia mnie wylal i nie potrafil odpowiedziec dlaczego. Pijacy, narkomani - to jak sie ma ststystyka do tego, ze w US jest ich najwiecej OK. Dosc tego. Chciale Ci podziekowac za otwarcie oczu. Nie ma znacznia gdzie sie mieszka. Wszedzie jest tak samo - tacy sami ludzie - chamy, intelektualisci, pijacy i trzezwi. Roznica polega na pieniadzu. Korupcja tez jest wszedzie, a najwieksze jej nasilenie powstalo w czasie prohibicji rowniez w Stanach. Zmiezam do tego, ze uwierzyles w te najbardziej szlachetne i pozytywne cechy Polski i Polakow. Tak jak ja uwierzylem w Ameryke.Moze nie od ojca ale przez sztuke, film, TV. Prawda jest taka, ze nie ma tej Ameryki z filmow czy ksiazek to jest tylko REKLAMA, nie ma tez Polski o jakie opowiadal Ci ojciec. Nie co dziennie mamy bitwe po GRunwaldem, Odsiecz Wiednia, Powstanie Warszawskie itp. itd. Ale to jest to cos co czyni nas POLAKAMI, a G. Washington, ALAMO, D-day, Perl Harbor czyni Amerykanow - wszystkich glupich i madrych Pozdrowienia - Smutas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bizon trudno w to uwierzyc IP: 172.18.231.* / *.ext.nokia.com 20.10.01, 17:55 Gość portalu: merx napisał(a): > No tam czesc. Pozwolcie mi sie przedstawiac. Ja jestem z ameryki, i jestem > amerykaninem. Ja nie urodzilem sie w polsce ani rodzice tez. Nawet nikt z > mojej rodziny nie jest z polski. Ja sam sie uczylem mowic po polsku, i bardzo > interesuje sie historia polska. Ja chce emigrowac z ameryki. Chcialbym > mieszkac w polsce i robic cos dla polakow. Chcialbym ustalic swoj biznes w > polsce, nie po to, zeby sie bogacic, tylko zeby pomoc polakom. Tak dziwie sie, > > ze niektorzy chca emigrowac... chyba ja nie rozumiem do konca jak to jest zyc w > > polsce (chyba napewno), ale bylem tam i sie zakochalem w tym kraju. Jeszcze > jeden powod zeby NIE emigrowac..... polska cierpiala duzo, i pod tym wzgledem > Bog temu krajowi dal najladniejsze dziewczyny! Amen. > Martin Merx zalewasz gosciu i nic wiecej. ja jestem w stanach i jeszcze nie spotkalem i nigdy nie slyszalem o kims, kto nie urodzil sie, nie ma rodziny w polsce a nauczyl sie polskiego. w twoim email'u nie ma ani jednego bledu poza udawaniem ameykanskiego stylu, wiec nie zalewaj!!! nie dajcie sie nabrac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: trudno w to uwierzyc IP: *.sympatico.ca 21.10.01, 20:56 Tak wyglada ,ze Martin troche przesadzil. Ta charytatywna ambicja tez jest grubo szyta. Nalezy sobie zdawac sprawe ze: po rewolucji 1917 mowili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala Re: 6 mln Polaków chce emigrować. Ty też? IP: *.pool.mediaWays.net 20.10.01, 19:22 Czytajac ta cala dyskusje zastanawialam sie, dlaczego zamiast dyskutowac na temat, jej uczestnicy obrzucaja sie wzajemnie obelgami i udowadniaja swoja wyzszosc! Ja tez skonczylam studia w Polsce i studia w Niemczach, pracowalam tez w obu krajach (ok - w tym drugim nadal pracuje) i musze przyznac, ze w Polsce ucza nas duzo, ale relacje teoria - praktyka powinny sie zmienic( studiowalam na AE w Poznaniu), bo jesli program nauczania i stosunek wykladowcow do pracy i studentow sie nie zmienia, to bedzie zle. A co do pracy to pracuje rownie dlugo i ciezko jak w Polsce - ale nie narzekam, pracuje w swoim zawodzie, a pieniadze ktore zarabiam sa nominalnie dwa razy wieksze od tych "polskich" no i waluta ma inna wartosc. Dzieki temu moge pomoc rodzinie, ktora zostala w Polsce. Gdybym ja tez zostala, byloby to pewnie niemozliwe... Dlatego wierze w to, ze duzo ludzi chce i duzo wyemigruje. Pytanie tylko, jaka bedzie jakosc tej emigracji, bo teraz wiekszosc spotykanych na niemieckich ulicach Polakow porozumiewa sie za pomoca "k..." i "h...." i temu podobnych. W dodatku zyja w przeswiadczeniu ze nikt ich nie rozumie wiec moga sie tak zachowywac - i wtedy ja przestaje sie przyznawac, ze tez jestem Polka bo po prostu sie wstydze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: 6 mln Polaków chce emigrować. Ty też? IP: 9.67.96.* 20.10.01, 23:18 Myślę,że jest to trochę przesadzona liczba,ale zgadzam się,że jest to duża grupa społeczeństwa.Z wielu przyczyn,główne to ubóstwo,chęć dorobienia się czegoś,nie tylko garba? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszek Re: 6 mln Polaków chce emigrować. Ty też? IP: *.elnk.dsl.gtei.net 21.10.01, 00:38 ja juz jestem poza granicaamii naszego kraju a siedze sobie w NY i raczej do kraju nie chce wracac w zwiazku z trudna sytuacja ekonomiczna w naszym kraju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzych Re: 6 mln Polaków chce emigrować. Ty też? IP: *.rasserver.net 21.10.01, 08:01 redakcja napisał(a): > Blisko sześć milionów Polaków, czyli aż 40 proc. polskiej siły roboczej, > chciałoby pracować i mieszkać za granicą, z czego ponad 20 proc. jest na to > zdecydowane - wynika z najnowszego opracowania firmy doradczej > PricewaterhouseCoopers. Sądzisz, że to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzych emigrowac ? a po co....... IP: *.rasserver.net 21.10.01, 08:12 W POLSCE WCALE NIE JEST TAK ZLE,SAM JESTEM EMIGRANTEM I PRACUJE JAK WUL, DALEKO OD RODZINY I PRZYJACIUL W OBCYM KRAJU . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FRANEK Re: emigrowac ? a po co....... IP: *.sympatico.ca 21.10.01, 20:35 Emigrowac po to,zeby byc takim samym dziadem jak w polsce. Kto ma sznse sukcesu za granica? Ludzie, ktorzy chca ciezko pracowac. Ludzie, ktorzy szanuja swoje mozgi i pluca-nie pija alkoholu i nie pala papierosow. Ludzie konkretnych zawodow jak:narzedziowcy,stolarze murarze, rzeznicy sprzataczki itd. Pewna grupa ludzi z wyzszym wyksztalceniem-tylko tu poprzeczka stoi wysoko i trzeba walczyc, bo jest duza konkurencja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Poprzeczka IP: *.arcor-ip.de 22.10.01, 09:43 Jezeli chodzi o wyzsze wyksztalcenie, to poprzeczka jest faktycznie ustawiona wysoko, ale konkurencja nie jest duza (brakuje ludzi). Marcin, Wiesbaden Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Wol IP: *.arcor-ip.de 22.10.01, 09:42 Moze pracujesz jak wol, z daleka od przyjaciol, poniewaz nie nauczyles sie nawet pisac bez bledow ortograficznych, o innych rzeczach nie mowiac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutas Re: Wol czy Wul - do Polonisty ? IP: *.90.226.209.Dial1.Detroit1.Level3.net 23.10.01, 21:08 Gość portalu: Marcin napisał(a): > Moze pracujesz jak wol, z daleka od przyjaciol, poniewaz nie nauczyles sie > nawet pisac bez bledow ortograficznych, o innych rzeczach nie mowiac? Marcinie! czepiasz sie i po co? Gdyby ktos mial ochote pogadac z prof. Miodkiem to zmienilby liste. Takie odbijanie pileczki to zajecie tenisistow i charakteryzuje ludzi, ktorzy nie maja nic do powiedzenia a nie chca stracic pozycji w pogawedce. Obrazanie sie wzajemne nic nie wnosi do pytania Redakcji. Na marginesie; istnieje rowniez wyraz gwarowy "wul"(pisane Wldek, Urszula, Lech) pochodzacy ze Slaska. Oznacza czlowieka nieokrzesanego, ciezko pracujacego za marne grosze, ochlaptusa ORAZ mieszkanca hotelu robotniczego czyli obwiesia w wielkim miescie(nieobrazajac przedstawiceli chlopstwa). Prosze panie Marcinie troche pokory, nie wiem kto byl pana ojciec czy dziad, ale wiekszosc z nas pochodzi z "gminu" nie ma wiec sensu obnosic sie z "mgr" "dr" i innymi takimi tu na tym Forum. Wzbudzi to we mnie szacunek jezeli bede potrzebowal pomocy fachowca, np Lekarza i za te literki sobie zaplace a tego medyka znam z imienia i z nazwiska ulony prof. dr hab SMUTAS :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JESUS FUCKING POLISH TRASH. GO FUCK YOUR SELF!!! IP: *.belrs1.nsw.optushome.com.au 21.10.01, 14:11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FRANEK Re: FUCKING POLISH TRASH. GO FUCK YOUR SELF!!! IP: *.sympatico.ca 21.10.01, 20:18 JESUS! Widac ze z angielskiego jezyka wyciagnoles tylko chamstwo uliczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: you.. Yourself not your self, ty niedojebku. IP: 170.28.16.* 22.10.01, 14:15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutas sam sie p... z kangurami IP: *.212.150.237.Dial1.Detroit1.Level3.net 22.10.01, 00:33 patriota, jesus pisales, ze Polska to panstwo ku... to i twoja matka, ojca pewno nie znasz. Wynika z tego zes sku...syn. Matka powinna cie splukac w kiblu z kondomem, gdyby wiedzala co z ciebie bedzie. Nie podnos glosu smieciu z AU!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zh Re: 6 mln Polaków chce emigrować. Ty też? IP: 213.77.31.* 23.10.01, 10:14 A co innego teraz nam pozostało? W czasach kiedy przestępca ma stanowic prawo ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kura Re: 6 mln Polaków chce emigrować. Ty też? IP: *.tele2.pl 23.10.01, 12:04 To chyba troche za duza liczba,chociaz zgadzam sie,ze wiele osób wyjezdza albo mysli o tym.Powiedziałabym jednak,że to nie jest prawdą,że 6 mln Polaków chce wyjechać.Ludzie myślą o tym,ponieważ w Polsce jest nieciekawa sytuacja z pracą,o czym wszyscy wiedzą.To się coraz bardziej nasila,sporo ludzi myśli o wyjazdach i pracy za granicą.Ale nie dlatego,że chcą tylko powiedzmy-muszą.Ja sama nigdy nie chciałam wyjeżdzac za granicę w celach innych niż turystyczne.Ale od jakiegoś czasu myślę,że jeśli znalazłabym się bez pracy przez okres dłuższy niz pół roku,to z pewnością zaczęłabym o tym myśleć poważnie.Życie nas do tego zmusza.To nie jest chęć emigracji,ale beznadziejna sytuacja w kraju.To tyle.Pozdrawiam kogokolwiek, kto to przeczytał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter Re: 6 mln Polaków chce emigrować. Ty też? IP: 63.136.117.* 23.10.01, 16:00 Trzeba uciekac i to jak najszybciej ztej Polski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Poprostu uciekac z polski jak masz okazje!! IP: 63.136.117.* 23.10.01, 16:03 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny Do 23.09.2001 nie chciałem ale teraz chyba trzeba IP: *.*.*.* 23.10.01, 16:49 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DUZY A JA NIE CHCE WRACAC DO POLSKI... IP: 170.28.16.* 23.10.01, 18:02 Bo w Polsce jest przede wszystkim NUDNO ! NUDNO i szaro, jak kiedys. Nudni ludzie ,ich nudne problemy, nudne dyskusje, nudni politycy glupio pierdola ,nudna pogoda , nudne - znowu szare jak kiedys ulice, nudne polskie filmy,nudne gazety, nudne zagraniczne reklamy. Nic autentycznie wlasnego, wszystko zerzniete zywcem z zachodu, to po co w ogole tam wracac do tej karykatury zachodniego swiata? Autentyk lepszy od najlepszej kopii, a na pewno lepszy od kopii beznadziejnej. Ze wszystkiego wieje NUDA !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutas Re: A JA NIE CHCE WRACAC DO POLSKI... IP: *.90.226.209.Dial1.Detroit1.Level3.net 23.10.01, 21:30 BZDURA! Gdzie jest tak NUDNO? W "Koziej Wolce - osiedle"? Duzy takie odczucia sa cecha charakteru osobnika a nie otoczenia. Jak nie masz wyobrazni to wszedzie bedzie NUDNO. Nie wiem z kad jestes ani gdzie mieszkasz ale uwierz sa N razy bardziej nudne miejsca niz Polska. Kopiowanie tez ciagnie sie za nami jak mordoklejka. Popatrz na Europe - kopiuje Stany glw. styl zycia, krzykliwe reklamy, sposob ubierania i luzackiego sposobu bycia. Polska kopiuje Europe i Ameryke. Ameryka ciagnie z Europy - Architektura, kultura, malrstwo i mode z Francji. Korzenie tego kopiowania i tak siegaja starozytnosc ...... rgrds Smutas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DUZY Re: A JA NIE CHCE WRACAC DO POLSKI... IP: 170.28.16.* 24.10.01, 14:34 Gość portalu: smutas napisał(a): > BZDURA! Gdzie jest tak NUDNO? W "Koziej Wolce - osiedle"? WSZEDZIE, ROWNIEZ W WARSZAWIE. NUDA TO ODCZUCIE GENERALNE, A WYGLAD OTOCZENIA TYLKO JE POGLEBIA. POLACY SA WYJATKOWO MOCNO UKIEROWANI NA SPRAWY MATERIALNE I CIAGLE GADANIE O TYM POTEGUJE NUDE.KTO KUPIL MIESZKANIE, KTO SAMOCHOD A KTO WZIAL KREDYT. A NAWET -KTO WYJECHAL NA WAKACJE W MIEJSCE, GDZIE NIE MA INNYCH POLAKOW. > Duzy takie odczucia sa cecha charakteru osobnika a nie otoczenia. Jak nie masz > wyobrazni to wszedzie bedzie NUDNO. Nie wiem z kad jestes ani gdzie mieszkasz W NOWYM JORKU, CIEKAWE MIEJSCE, CIEKAWI LUDZIE. > ale uwierz sa N razy bardziej nudne miejsca niz Polska. Kopiowanie tez ciagnie > sie za nami jak mordoklejka. Popatrz na Europe - kopiuje Stany glw. styl zycia, > POLECAM WIZYTE W KILKU MIASTACH EUROPU. OBOK SLADOW AMERYKANIZMU ZNAJDZIESZ TEZ ORYGINALNY , MIEJSCOWY STYL. W POLSCE TEZ, ALE NA WYMARCIU. KOPIOWANIE NIE ZAWSZE MUSI BYC ZLE, ALE JEST ZLE W WYDANIU POLSKIM. POTEGUJE NUDE I CALKOWITE WYZZUCIE Z Z AUTENTYCZNOSCI. > krzykliwe reklamy, sposob ubierania i luzackiego sposobu bycia. CHYBA WSROD MURZYNOW? NIE MASZ NA MYSLI PRZECIETNEGO, PRACUJACEGO EUROPEJCZYKA ANI AMERYKANINA? TU JEST DRESS CODE W PRACY. Polska kopiuje > Europe i Ameryke. Ameryka ciagnie z Europy - Architektura, kultura, malrstwo i > mode z Francji. Korzenie tego kopiowania i tak siegaja starozytnosc ...... > rgrds Smutas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kanol Welcome to Canada IP: 66.2.148.* 23.10.01, 22:24 Hi; Co roku Kanada przyjmuje ok. 300 000 imigrantow. Odwiedz strone www z potrzebnymi zawodami: cicnet.ci.gc.ca/english/immigr/occ/occup1.html Chcesz wiedziec wiecej? odpisz Kanol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: 6 mln Polaków chce emigrować. Ty też? IP: 195.116.105.* 24.10.01, 08:41 A ja kocham nasz piękny kraj i absolutnie nie chcę go opuszczać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: 6 mln Polaków chce emigrować. Ty też? IP: 62.47.74.* 24.10.01, 11:52 Wyemigrowalem 20 lat temu do Austrii. Myslalem, aby na poczatku lat 90-tych wrocic z firmami zachodnimi do Polski. Nawet 3 lata bylem prezesem dwoch firm na Slasku. Zobaczywszy co sie dzieje, korupcje i przekrety mialem dosyc(wtedy nie bylo jeszcze takiej przestepczosci.Obecnie ciesze sie ze do Polski sie nie przenioslem. Bylby to zyciowy blad. Mam zrozumienie dla tych, ktorzy chca zyc normalnie, choc to mozliwe tylko w niektorych innych krajach. Emigracja jest bowiem obecnie duzo trudniejsza jak ze komuny. Wtedy duza role pomocnicza odgrywala polityka. Pomagalo sie tzw. uciekinierom, aby tym destabilizowac sytuacje w krajach tzw. Demokracji Ludowej. Im lepiej i sczybciej uciekinier stawal na wlasych nogach i cos osiagal, dzialalo to tym bardziej destrukcyjnie na pozostalych w kraju.Obecnie ten czynnik odpadl i szanse na dobry start maja ludzie wasko wyksztalceni o cenionych specjalizacjach. Nie odgrywa tu roli poziom wyksztalcenia, tylko jego wymiar jakosciowy. Ludziom bez wyksztalcenia wiec obecnie emigracja na pewno nie poplaca. Leszek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: 6 mln Polaków chce emigrować. Ty też? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 24.10.01, 09:15 Tak. Zaluje, ze tego nie uczynilem 30 lat temu bedac sluzbowo w Nowej Zelandii czy Kanadzie. Z perspektywy czasu niewiele sie zmienilo, za wolnosc zaplacilismy stalym zagrozeniem utraty pracy. Szczegolnie martwi brak wsrod naszych politykow myslenia i dzialania panstwowotworczego, w zamian destrukcja i przekrety. Korupcja jest wszechobowiazujaca, gorzej bylo przypuszczam tylko w carskiej Rosji. Nie ma podstaw zeby oczekiwac poprawy tej chorej sytuacji wczesniej niz za 2-3 pokolenia. Pozostaje emigracja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: 6 mln Polaków chce emigrować. Ty też? IP: *.*.*.* 24.10.01, 12:20 Ja juz to zrobilem, calkiem niedawno bo w lutym tego roku, i jak na razie tylko sobie chwale taka decyzje.W Polsce nie mam miejsca dla ludzi uczciwych, pragnacych realizowac sie w swojej pracy, oddanych tej pracy ;dlatego ze zawsze ktos przeszkadza- politycy swoimi glupimi posunieciami i ustawami, skorumpowani urzednicy , wszechwladni szefowie nie liczacy sie z czlowiekiem. Podzielam zdanie innych ze trzeba min. 1- 2 pokolen na zmiane myslenia, mentalnosci, wzajemnego poszanowania, odpowiedzialnosci. Emigranci mowia tak milo jest odwiedzic Polske ale jeszcze milej z niej wyjezdzac- przynajmniej narazie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smutas Re: 6 mln Polaków chce emigrować. Ty też? IP: *.90.226.145.Dial1.Detroit1.Level3.net 24.10.01, 21:14 Witam; podzielam w pelni zdanie poprzednikow w tym watku. Moge tylko dodac, ze jest to sytuacja identyczna z historia Zydow uciekajacych z Egiptu(Stary Testament). Oni tez MUSIELI spedzic 40 lat na pustyni by wyplenic "niewolniczy" sposob myslenia. Do schematu nie pasuje mi jednak Polska Okresu miedzywojennego. Wtedy wzrost gospodarczy w porownaniu z dzisiejszym to Express, a byl to czas po 120 letniej niewoli??? Wynika z tego, ze komunizm niszczy ludzi i narody trzykrotnie szybciej niz poddanstwo. pzdrw Smutas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek 2 Re: 6 mln Polaków chce emigrować. Ty też? IP: *.abo.wanadoo.fr 25.07.02, 22:27 Jestem na emigracji od 1987 , widzac co sie dzieje w Polsce , nie zaluje ze podjalem taka decyzje.Najgorsze jest to ze nie ma prawie szans na poprawe poziomu zycia w Polsce w ciagu najblizszych paru lat (moze za kilkanascie?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: American Re: 6 mln Polaków chce emigrować. Ty też? IP: *.ne.client2.attbi.com 29.07.02, 03:38 Wyjechalem w 1980. Bylem w Polsce wiele razy, ostatnio w Lipcu 2002 i musze przyznac ze po raz pierwszy zauwazam ze wolnorykowe atrybuty wreszcie zaczynaja dzialac. Nie bede wchodzil w detale ale jestem absolutnie przekonany ze Polska wyjdzie na prosta w ciagu kilku nastepnych lat. Sam wyjechalem z powodow polityczno ekonomicznych i sie bardzo serdecznie zastanawiam nad powrotem i inwestowaniem w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
apollokrid Re: 6 mln Polaków chce emigrować. Ty też? 04.03.03, 16:29 Wygląda na to że polityka rządu polskiego jest ukierunkowana na masową emigrację swoich obywateli. Bezrobocie i perspektywy w tym kraju są coraz gorsze i w tej sytuacji można zacząć mówić o potopie polskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: 6 mln Polaków chce emigrować. Ty też? IP: *.acn.waw.pl 06.03.03, 00:35 Ja nie. Ale sądzę, że to mało sprawiedliwe, i właśnie tych 6 należy zostawić, a reszcie dać wyjechać. Przecież te 6 mln. współrodaków co ma walute, żeby wyjechać nakasztaniło tutaj na maksa. To całkiem jak z kawału cytowanego przez Kisiela, jak Żydek dziwił się Polakom, że On puścił bąka w klasie, i Jego wywalili na świerze powietrze, zmiast właśnie zostawić tam gdzie nasmrodził. Odpowiedz Link Zgłoś