Dodaj do ulubionych

Kosztowne przywilej dla wszystkich

IP: *.chello.pl 08.05.06, 21:31
kiedy uchwalą, ze każdy dostaje po 500 zł na życie, a resztę pensji się
zabiera, żeby dać tym, którzy nie pracują? Byłoby szybciej i prościej.
Przywileje emerytalne to dziecko stanu wojennego, Jaruzel pryznawał by
zwiazkowcy siedzieli cicho. Jak dobrze policzyć to tak z 60 procent naszego
wynagrodzenia idzie na cudze przywileje, zasiłki itp. Policzcie sobie ludzie,
czy gdyby kazdy z was dostawał o te 60 procent na rękę więcej, to sam by się
lepiej i ekonomiczniej nie zatroszczył o siebie niz państwo? Uwzględnijcie,
ze jak mówię 60 procent, to znaczy, że niczego nie zmieniamy w składce
emerytalnej do ZUS. To tylko z podatków oraz tzw. składki rentowej.
Cały swiat wydłuża czas pracy, bo ludzie dłuzej żyją i w lepszym zdrowiu, w
Polsce też, statystyki są nieubłagane. Już dziś na 38 mln naród pracuje (i
płaci podatki) jakieś 7 mln, reszta jest na utrzymaniu. Idźmy dalej w tę
stronę.... Ja się pakuję.

Obserwuj wątek
    • Gość: daniel A co z przedsiębiorcami? IP: 213.17.168.* 09.05.06, 07:55
      Niech ktoś w tym kraju próbuje prowadzić własny biznes, to jest gorsze niz
      praca w kopalni.
      • Gość: behemot Re: A co z przedsiębiorcami? IP: *.promax.media.pl 09.05.06, 08:30
        Zgadzam się w 100%, górnik, hutnik, nauczyciel, urzędnik, nie ma jednego strachu, który np. mi towarzyszy codziennie (czy starczy na ZUS, na VAT, na podatek, czy klient zapłaci w terminie, czy - jak zwykle - powie, ze ma przejściowe, chwilowe). Pod sejm protestować nie pójdę - nie mam czasu, ani ochoty. A na pytanie: co z przedsiębiorcami odpowiadam w imieniu rządu: na drzewo
        • rafvonthorn Re: A co z przedsiębiorcami? 09.05.06, 10:47
          Banda leni i złodziei w tym kraju... No i jeszcze najgorzej się traktuje tych,
          którzy w rzeczywistości to wszystko ciągną, czyli przedsiębiorców. Masy ludowe
          beztrosko sobie żyją, jak stracą pracę, to mogą szukać innej, jak mi biznes
          upadnie, to ja i moja rodzina stracimy wszystko co mamy...
          • Gość: Jas_Wedrowniczek2 A moze po prostu ... IP: *.prs.pl 09.05.06, 13:37
            Dało by się to zrobić gdyby wcześniej podyższyc składkę emerytalną tym grupom
            zawodowym! ( Nauczyciele automatycznie dostaliby np. o 5% mniej do wypłaty )
            Niech także wiedzą jakie są mechanizmy ekonomii!!!

Za np. 5 lat trochę się z tych składek uzbiera i jesli rząd nie zdefrauduje
            tego to można będzie (tym grupom) obniżyć próg wieku emerytalnego.

• Gość: pasażer z przymusu Re: Kosztowne przywilej dla wszystkich IP: 212.160.172.* 09.05.06, 07:58
      wcześniejsze emerytury dla nierobów z pkp? ŻENADA
      może najpierw niech choć jeden pociąg przyjedzie zgodnie z rozkładem...
      • Gość: leśny Re: Kosztowne przywilej dla wszystkich IP: *.man.bydgoszcz.pl 09.05.06, 08:06
        Ty pasażeru z przymusu-aleś ty mądry-myslisz,że PKP będzie jeżdziła mercedesami
        jak ją na rower nie stac.PKP jest najmniej dotowaną koleją na świecie.
        • Gość: PC Re: Kosztowne przywilej dla wszystkich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 09:46
          i jedną z najdroższych i najbardziej rozrośniętych w różne spółki-córki :)
    • Gość: Mi-Ki Re: Kosztowne przywilej dla wszystkich IP: 195.150.133.* 09.05.06, 08:00
      A co z bibliotekarzami, archiwistami, muzealnikami, konserwatorami, którzy mają
      do czynienia z kurzem, roztoczami, alergenami, czy chemikaliami?
      Takie grupy można mnożyć. Ten pomysł to absurd!
    • Gość: bob Zlikwidować wszystkie przywileje !!!! IP: 217.153.180.* 09.05.06, 08:08
      Zlikwidować WSZYSTKIE przywileje !!!! Nie ma. KONIEC. Każdy ma tak samo trudne
      warunki pracy i ma pracować do 65 lat, a jak nie chce pracować to może sie
      wynosić na Madagaskar.
      • Gość: Emeryt Re: Zlikwidować wszystkie przywileje !!!! IP: *.telsten.com / *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 08:13
        Dlaczego wyrozniac tylko niektore grupy zawodowe?Wszyscy na wczesniejsze
        emerytury!!!Praca jest szkodliwa dla zdrowia.Niech zyje OPZZ i
        SOLIDARNOSC,ktore glosza takie wspaniale hasla.Polaku nie przemeczaj sie!!
        Ciekawe,kto wyprowadzi sztandar z Polski i zgasi swiatlo?
        • Gość: ? Re: Zlikwidować wszystkie przywileje !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 08:19
          i będą mogli spokojnie pracować na emeryturze
        • Gość: gosc Re: Zlikwidować wszystkie przywileje !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 08:53
          Jak to kto -zyd
        • Gość: gosc z brodka Re: Zlikwidować wszystkie przywileje !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 08:56
          Gość portalu: Emeryt napisał(a):

> Dlaczego wyrozniac tylko niektore grupy zawodowe?Wszyscy na wczesniejsze
          > emerytury!!!Praca jest szkodliwa dla zdrowia.Niech zyje OPZZ i
          > SOLIDARNOSC,ktore glosza takie wspaniale hasla.Polaku nie przemeczaj sie!!
          > Ciekawe,kto wyprowadzi sztandar z Polski i zgasi swiatlo?
          -Kto zgasi? Z pewnoscia ....cwany zyd
    • adwach Re: Zlikwidować OPZZ!! 09.05.06, 08:31
      I to jak najszybciej! Przecież przez takich jak oni, to my wszyscy tutaj kiedyś
      zdechniemy z głodu! Czy w naszym kraju juz nikt nie myśli? P.S. Przepraszam, ci
      którzy myślą juz wyjechali do Anglii i Irlandii.... :(
    • msvip Re: Kosztowne przywilej dla wszystkich 09.05.06, 08:36
      racja -prowadzę działalność na własny rachunek,zarobię czy też nie-ZUS łapsko
      wyciąga ( ponad 700 zł miesięcznie )- może tacy jak ja też powinni obrzucić -z
      przeproszeniem-sejm kamieniami , to może przeszlibyśmy na utrzymanie innej
      grupy zawodowej, która jest za słaba na takie harce ( np przedszkolanki)-tylko
      nasuwa się jedno pytanie : nie :czy? tylko:kiedy ten kraj zbankrutuje?
    • pluteq Precz ze związkami 09.05.06, 08:58
      Proponuje związek zawodowy studentów, który przegłosuje dla niach wcześniejsze emerytury. Będą mogli iść na emeryture po 3 roku studiów.

Czy Ci ludzie nie myślą (podobno z wiekiem mądrość przychodzi) - przecież jak tyle osób pójdzie na emeryture, to konsekwencja będzie taka, że dostaną niższe emerytury <hahaha>.
      Większe obciążenie dla budżetu - tylko kto to zapłaci.. Emeryci na swojej wymarzonej emeryturze będą otrzymywać opdowiednik dzisiejszych 500zł, a na reszte będą dorabiać.
      • Gość: oLo Re: Precz ze związkami IP: 62.233.142.* 09.05.06, 09:26
        a ja pracuje w ZUS i mi sie nudzi ..mam wzody zoladka od kawy ... hemoroidy na
        dupie ...i co Wy myslicie ze ja tak dlugo pociagne ...ja CHCE na wczesniejsza
        emeryture ... nalezy mi sie ...czy Wy tego nie widzicie ...;(
    • masikm Re: Kosztowne przywilej dla wszystkich 09.05.06, 09:20
      to moze by tak jeszcze bezrobotnych wysłac na wczesniejszą emeryture bo zyją w
      trudnych warunkai i moga popaść w depresje jak długo pozostają bez pracy hehe a
      potem jeszcze wszystkich innych a uzasadnienie zawsze się znajdzie, ma ktos
      jeszcze jakis pomysł kogo wysłac i dlaczego??
      • Gość: klermann Re: Kosztowne przywilej dla wszystkich IP: *.kompania.net 09.05.06, 09:39
        Proponuję wcześniejsze emerytury przydzielać księżom za "ciężki kawałek chleba"
        w ewangelizacji tego przygłupiego społeczeństwa i czynienie Go jeszcze
        głupszym. To ciężka i odpowiedzialna praca , wywołująca stresy przez
        konieczność ukrywanie swoich skłonności podczas czynienia "piękna i dobra".
        Naród jest Im coś winny za te widoczne dookoła osiągnięcia, więc chociaż w ten
        sposób proponuję zrekompensować tą trudną misję.
    • kolargolo Niech zyje socjalizm ! 09.05.06, 09:40
      nowa socjalistyczna koalicja - stare socjalistyczne zwiazki i socjalistyczne do
      bolu spoleczenstwo.
      • Gość: rudi ridz Re: Niech zyje socjalizm ! IP: *.135.broadband6.iol.cz 09.05.06, 09:51
        ale jaja !!!
        • Gość: kwadransik Re: Niech zyje socjalizm ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 09:58
          Ci co zbierali te podpisy i ci co chcą głosować za takimi przywilejami - to
          właśnie ci dzięki którym obecnie jest tak źle- czy oni nie maja godności - nie
          oni nawet nie wiedza co to jest.
    • Gość: jerzy Re: Kosztowne przywilej dla wszystkich IP: *.warsaw / *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 09:58
      ja pracuje w stresie. stres zabija najszybciej.
      zadam emerytury po 15 latach pracy!
    • Gość: mis do tego dodajmy IP: *.76.classcom.pl 09.05.06, 09:58
      sprzątaczki, malarzy, budowlańców, przedszkolanki, przedsiębiorców, lekarzy,
      pielęgniarki, kelnerów, itp, itd.... Wszyscy pracujemy w środowisku zagrożonym
      (hałas, zanieczyszczenie itp)
      I zamknijmy interes Polska.
    • Gość: polcia Re: Kosztowne przywilej dla wszystkich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 10:00
      Przecież mozna wprowadzić ustawę taką: kto chce po 30 latach przcy pójść na
      wcześniejszą emeryturę może ale wtedy będzie ona odpowiednio niższa ciekawe ilu
      chetnych byloby?
      • wj_2000 Re: Kosztowne przywilej dla wszystkich 09.05.06, 10:45

Gość portalu: polcia napisał(a):

> Przecież mozna wprowadzić ustawę taką: kto chce po 30 latach przcy pójść na
        > wcześniejszą emeryturę może ale wtedy będzie ona odpowiednio niższa

Przecież tak podobno JEST w ustawie z 1998 roku!
        Narazie jeszcze to nie funkcjonuje (ludzie urodzeni przed 1948 podlegaja starym
        zasadom), ale niebawem się zacznie. Wysokość emerytur (tych nowych) będzie
        ustalana przez podzielenie uzbieranego "kapitału" przez średnią (dla danego
        wieku fizycznego) oczekiwaną liczbę miesięcy przeżycia. Emerytura tak policzona
        będzie BARDZO mała dla osób młodych. Opóźnianie momentu odejścia będzie
        skutkowało gwałtownym narastaniem jej wielkości (trochę będzie z każdym rokiem
        wzrastał kapitał, ale TEŻ będzie on dzielony na mniejszą liczbę lat, procentowo
        gwałtownie malejącą).
    • Gość: grisznak O to przyczyna marazmu polskiego... IP: 62.29.160.* 09.05.06, 10:16
      Polacy nie chcą reform. Polacy nie chcą rozwoju gospodarki. Polacy chcą
      socjalu, biedy solidarnej, w której może jest biednie i ma się niewiele, ale
      najważniejsze jest to, że sąsiad nie ma więcej, a co za tym idzie zazdrość nie
      zżera i tak tępego mózgu.
      I dlatego w Polsce wygrywają ci, którzy lansują tego typu ustawy. Do wyborów
      pójdą górnicy, hutnicy, urzędnicy i nauczyciele, bo mają w tym wyraźny interes.
      Na wybory nie pójdą ci, którzy zarzynani są przez państwo w prywatnym biznesie,
      gdyż rzygają polityką, co jest ich karygodnym błędem.
      Jak mają być lansowane sensowne zmiany, skoro nie ma nacisku społecznego na
      tego typu działania? Dla polityków świadomy ekonomicznie elektorat nie jest
      istotny, gdyż nie chodzi do urn. A tak, obiecamy tym i tamtym, oni na nas
      zagłosują i już można brać kredycik na dom na wsi, który będzie spłacony przez
      4 lata kadencji z diet poselskich.

Ja mówię: iść dalej w reformie emerytalnej. Pominąć składki Zus. Niech każdy
      sam ubezpieczy się w prywatnym funduszu, niech sam zadecyduje kiedy nie ma
      ochoty pracować i wtedy otrzyma emeryturę ewidentną do przepracowanych lat i
      wpłaconych składek. I po problemie. Ale kto to zrozumie...
    • Gość: rocznik52 Re: Kosztowne przywilej dla wszystkich IP: *.zeto.opole.pl / *.zeto.opole.pl 09.05.06, 10:20
      Ja bardzo sie cieszę,że w przyszłym roku kończę 55 lat i naprawdę po 37 latach
      pracy jestem zmęczona i nie czuje sie najlepiej.Przejde na emeryture i uważam,że
      wszystkie kobiety w wieku 55 lat powinny mieć otwartą furtke do emerytur.Jeżeli
      czuja sie na siłach lub maja za mały staz pracy to mogą pracować, ale te które
      juz sa wypalone zawodowo,choruja i sa zmęczone to powinny miec zapewniony
      wybór.Bo kobiety pracujące do 60-tki w warunkach polskich to wraki i strzępki
      nerwów a poza tym polscy pracodawcy a nawet zagraniczni w tym wieku nie
      przyjmuja ludzi do pracy.W momencie kiedy kobieta po 50-tce traci prace to nie
      ma żadnych szans zatrudnienia i taka jest prawda a dużym stażem pracy
      zapracowała sobie na odpoczynek a nie na poniewierkę i poniżanie czy
      lekceważenie wieku, bo każdy kiedys będzie miał tyle lat nic nie stoi w
      miejscu,czas leci ,ludzie sie starzeja i dajmy im szacunek i godną starość.
    • Gość: Matrix Dla oslow IP: *.elpos.net 09.05.06, 10:25
      A moze wszystkim dac, a co tam :-))) Niech maja
      Jak to przejdzie...w co teraz nie watpie, to ja się wymeldowuję z takiej
      Rzeczypospolitej, zostanę emigrantem :-(((
    • Gość: Jacenty ZSRR & OPZZ IP: *.orange.pl 09.05.06, 10:30
      "Wsie w kosmos !", to hasło przewodnie po locie Gagarina w ZSRR przyświeca jak widać i naszym bolszewikom umysłowym i jest wiecznie żywe :-)
      • Gość: wk Re: ZSRR & OPZZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 10:42
        tak jest pracowałam 35 lat w ciągłym stresie, wychowałam dwóch synów, którzy
        musieli opuścić Kraj z powodu braku pracy, obecnie jestem na emeryturze, mój
        mąż pracował w budownictwie, z tej ciężkiej pracy ma chore kolana, kręgosłup,
        wrak człowieka, a ma dopiero 56 lat.
        Przepracował 30 lat, uważam, że takim ludziom należy sie wcześniejsza emerytura
        po 30-tu latach pracy.
        • Gość: biedny bo Polak Re: ZSRR & OPZZ IP: *.chello.pl 09.05.06, 18:24
          Mój ojciec też ma chory kręgosłup, ciężko pracował, przez 35 lat. Należą mu się
          złote góry, bo wychował mnie i mojego brata, wykształcił nas i żyje się nam
          nieźle. Oprócz tego że pracował - to oszczędzał i ma w d... państwową emeryturę
          to samo polecam tym którzy mają po 30 lat i wydaje im się że coś dostaną od
          pańtwa (co najwyżej zasiłek pogzebowy) Pracujcie dużo i ciężko, jak płacą mało
          to samolot i w drogę, pieniądze oszczędzajcie i inwestujcie, niech one
          zarabiają na was. Jeśli wszystkie zarobione pieniądze przejadacie albo nie chce
          sie wam szukac lepszej pracy - DOKONUJECIE WY WYBORU! Emerytury nie będzie!
    • Gość: Simplex PiS powinien poprzeć słuszne postulaty OPZZ IP: 213.17.128.* 09.05.06, 11:01
      w ramach "solidarności" społecznej.
    • Gość: komar Precz z komuna! IP: *.srem.net 09.05.06, 11:13
      PRECZ Z KOMUNA!,PRECZ Z KOMUNA!,PRECZ Z KOMUNA! itd, itp......,
      a emerytury niech funduje Otwarty Fundusz Emerytalny "PiS"...
    • Gość: Bolek pomyślcie durnie o swoich dzieciach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 11:14
      co wam da idioci, że wywalczycie wcześniejsze emerytury? pomyśleliście, jak to
      się odbije w przyszłości na kondycji państwa? pomyślcie o swoich dzieciach,
      które beda musiały na to pracować! nie zdziwę się, gdy będą wolały wyjechać z
      tego kraju, niż oddawać większość swojej pensji innym, nawet gdy tymi innymi
      będą ich rodzice
    • Gość: doral2 Re: Kosztowne przywilej dla wszystkich IP: 213.241.35.* 09.05.06, 11:26
      Polecam się szanownej pamięci przy rozdawaniu przywilejów emerytalnych. Co
      prawda nie należę do żadnej z tych grup, ale przy takim rozdawnictwie
      publicznych pieniędzy jedna osoba mniej czy więcej nie sprawi różnicy!
    • Gość: polka? Re: Kosztowne przywilej dla wszystkich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 11:37
      Najpierw przechodzą na wcześniejsze emerytury,a póżniej idą do innej pracy i
      tym samym zabierają miejsca pracy młodym. Dość tego wyzysku,żeby jedni musieli
      pracować kosztem innych. I nie rozumiem dlaczego Ci ,którzy idą na wcześniejsze
      emerytury nie płacą wyższych składek emerytalnych . We wszystkich krajach
      bogatszych,wiek emerytalny podnosi się,a u nas w naszej biedocie ciągle wiek
      emerytalny zmniejsza się.I to kosztem uczciwych obywateli.Jak długo jeszcze
      będziemy okradani kosztem cwaniaków,których się faworyzuje.Czasy komunizmu już
      się skończyły ale prawa zostały. Czas z tym skończyc.Niech kazdy zapracuje na
      swoją emeryturę i nie wyzyskuje innych.
    • Gość: Baschaga1 Re: Kosztowne przywilej dla wszystkich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 11:47
      Generalnie jest to koncepcja fajna mam lat 33 za 25 lat przejdę na emeryturę
      super ekstra jednak na jaką ile dostanę na tej emeryturze ? to że górnik będzie
      emerytem zawdzieczać będzie np. sprzedawcą bo oni/one będą pracowali/ły do
      normalnej emerytury. Czy to jest sprawiedliwe? Moze zamiast obnizać wiek
      emerytalny należy wykorzystać propozycję Lewiatana. Dam przykład policjant
      przechodzi na wcześniejszą emeryturę czy na emeryturze nie jest czynny zawodowo?
      Podsumowując rząd może uznać zasadne emerytury wcześniejsze jednak ile będzie
      wypłacane za te tzw. emerytury? moze nie warto będzie na nie przechodzić a
      jezeli jednak bedzie warto kto za to zapłaci? może zadając sobie to pytanie
      nalezy nader łaskawie popatrzeć na dzisiejszych 5 latków. Gdy oni będą pracowac
      do siedemdziesiatki napewno z rozxewnieniem wspomną o nas!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: FreakyMisfit Re: Kosztowne przywilej dla wszystkich IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 09.05.06, 11:56
      W szczególności to energetycy się przemęczają fizycznie strasznie... Raz położone kable, a potem to już samo działa. Interwencja raz na ruski rok. Spoko :/
    • icc217 A czemu to dla nauczycieli? 09.05.06, 12:13
      Znam rodziny nauczycielskie, nie widze kompletnie powodu do jakichkolwiek
      znizek, obnizek, przywilejow. Wrecz przeciwnie, uwazam maja "za duzo"!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka