Gość: pawel Re: Migranci pompują kasę do Polski IP: *.ltblekinge.se 27.06.06, 12:14 Naipiekniejsze jest ostatnie zdanie! "W niektorych krajach takich jak Tonga,Lesoto..."-dokladnie okreslono tu miejsce Polski.Rabunkowa gospodarka krajem.Polityka obliczona na ustawienie nomenklatury,kolesi,ukladu,kliki- kosztem milionow zwyklych Polakow chcacych uczciwie pracowac u siebie w kraju.A jeszcze ich wygola prowizjami bankowymi przy przekazach..Ech Tonga,Lesoto... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Płatność za pracę w Niemczech IP: 212.38.200.* 27.06.06, 12:26 Jak by państwo niemieckie zapłaciło za niewoliczą pracę Polaków w Niemczech w czasie wojny to Polska byłaby bogata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianka Re: Migranci pompują kasę do Polski IP: *.4web.pl 27.06.06, 13:02 A wiesz, że to by pasowało do twego prymitywizmu, nieuku jeden? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uli Re: Migranci pompują kasę do Polski IP: *.emea.veritas.com 27.06.06, 13:21 Ilu wysoko wykwalifikowanych Polaków wyjechalo z rodzinami? Oni zarabiaja krocie dla nowych pracodawcow i tworza nowe miejsca pracy. Raczej nie wroca. Ale co tam pan Wiesiek przysyla pare funtow ze zmywaka i to sie liczy. Pieniadze te przejada rodzina w Polsce. Ile z tego miejsc pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miniu Re: Migranci pompują kasę do Polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.06, 13:38 A żebyś wiedział, że są z tego miejsca pracy, bo rodzina pana Wieśka kupuje produkty tu w kraju, zapewne w większości wyprodukowane u nas, stąd daje zatrudnienie, a takich panów Wieśków z rodzinami są miliony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alek Re: Migranci pompują kasę do Polski IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 27.06.06, 18:37 Pobozne życzenie żeby były wyprodukowane w polsce przez polskie firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: Migranci pompują kasę do Polski IP: *.dsl.netsource.ie 27.06.06, 13:35 ja wczoraj swietowalam rok zycia poza granicami Polski - mam tu dobra prace - moze nie super platna- ale jestem grafikiem komp - pracuje w swoim zawodzie - czego niestety w Pl nie udalo mi sie osiagnac - i po roku tutaj wiem, ze dlugo jeszcze do Polski nie wroce - nie wiem czy wogole. I chociaz kocham i kochac zawsze bede moj kraj - to niestety zycie w nim jest za trudne, gdy nie masz nikogo, kto moze cie ustawic - tutaj doszlam do wszystkiego sama - w Pl nie wiem po jakim czasie udaloby mi sie osiagnac cokolwiek. Rzeczywiscie duzo pieniedzy wraca do polskich rodzin - ale ja rozmawiam z tymi ludzmi, ktorzy wysylaja pieniadze - i oni beda robili to do czasu- gdyz wiekszosc z nich juz zapisuje tutaj do szkol swoje dzieci. Oczywiscie duzo ludzi wraca - szczegolnie wtedy, gdy maja tutaj prace typowo zarobkowe - bez przyszlosci - i oni przywioza swoje pieniadze do kraju - ale coraz wiecej ludzi zaczyna tutaj prawdziwe zycie, ze stala praca - i raczej na ich powrot Panstwo nie ma co liczyc. Zreszta za granica wcale nie jest tak zagranicznie - polskie gazety, telewizja, radio, jedzenie, znajomi - tylko placa jest inna - no i jeszcze tolerancja - oby to sie nie zmienilo. Pozdrawiam Rodakow Goraco! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Migranci pompują kasę do Polski IP: *.dbln.cable.ntl.com 27.06.06, 13:44 gazeto wyborcza...coz wy za bzdury wypisujecie??!!!!!w ktorym kraju unii za przelew pieniedzy placi sie od 5 do 50 euro??!!skad wy bierzecie takie newsy??!!mieszkam od roku w irlandii,za przelew kwoty 50 euro do 50000 tys.euro z konta w irlandii na konto w polsce placi sie 0,25 centow!!pieniadze sa w polsce do 4 dni roboczych!moj boze...coz sie porobilo w tej szuflandii?ludzie,uciekajcie z tego chorego kraju jak najszybciej i nie ogladajcie sie nawet za siebie!!!!!!uczylem sie ponad pol mojego zycia,ogolniak,studia i wszystko ch.j!!nie ma pracy(a jesli jest to jakies pier.....e 7/8etatu i 600-700 zl jalmuzny na ryj!pytam,co to k...a jest?!zart?!),nie ma perspektyw,nie ma nic!!!afery,korupcja,wszechobecny debilizm!!!uciekajcie ludzie,uciekajcie!!!pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrant Re: Migranci pompują kasę do Polski IP: *.cable.ubr10.edin.blueyonder.co.uk 27.06.06, 13:50 W Szkocji za przelew podobnej sumy placi sie od 18 do 25 funtow. Apeluje do redaktorow internetowej GW aby zamkneli te fora, poziom jest po prostu zalosny, kompletny brak kultury i rozumu (patrz pierwszy post na tym forum) po prostu ciemnogrod i chamstwo. Widac roznice poziomu jezeli porowna sie to do alternatywnego forum na bbc.co.uk Wole czytac rzeczpospolita.pl, rzeczowe artykuly i brak chamskich komentarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Migranci pompują kasę do Polski IP: *.dbln.cable.ntl.com 27.06.06, 13:58 przepraszam,jesli kogos urazil moj mocny jezyk,ale krew mnie zalewa kiedy proboje sie wmowic ludziom w polsce,ze polacy na emigracji traktowani sa jak smiecie i margines,a za to u nas w ojczyznie czeka na nich wszystko co najlepsze.owszem,musze przyznac,ze coraz czesciej mozna spotkac polakow,ktorzy ni w zab po angielsku nie mowia,ale trzeba tez pomyslec o tym,ze moze sytuacja zmusila ich do tak desperackiego kroku,jak opuszczenie kraju w poszukiwaniu"chleba".owszem zdarzaja sie tez kompletni debile,za ktorych serdecznie przepraszam,bo kilka razy bylo mi wstyd,ze jestem polakiem.ale takie osoby mozna znalezc we wszystkich nacjach swiata.co do przelewu pieniedzy ze szkocji,to rowniez przepraszam,ale nie wiedzialem ze takie sa koszta.zwracam honor i pozdrawiam ponownie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filimer Re: Migranci pompują kasę do Polski IP: *.veranet.pl 27.06.06, 14:03 Znowu wyborcza wymyśla, wg. dyrektyw unijnych cena przelewu w danym kraju musi być taka sama jak cena przelewu wewnątrz danego kraju, większośc moich znajomych przesyła pieniądze przelewem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujek Re: Migranci pompują kasę do Polski IP: 212.133.22.* 27.06.06, 14:22 A nie trzeba im tego opodatkowac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olala Re: Migranci pompują kasę do Polski IP: 83.70.80.* 27.06.06, 14:23 Ku scislosci przelew z Irlandii do Polski kosztuje 75 centow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madrala Re: Migranci pompują kasę do Polski IP: 82.141.203.* 27.06.06, 15:08 ale chyba 100€, co? bo nie sadze zyby przelewajac 5000 pobierali 75c jedynie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz Re: Migranci pompują kasę do Polski IP: 213.233.159.* 27.06.06, 15:59 Irlandia: w bank of ireland przelew kilku tysiecy euro kosztuje 0 centow, jedyna niedogonosc to ta, ze trzeba przejsc sie do oddzialu banku w AIB przelew kosztuje 0 centow, mozna to zrobic przez www (ostatnio uruchomione). Za kilka tygodni powinna tez juz byc w AIB pelna obsluga na www w jezyku polskim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olala Re: Migranci pompują kasę do Polski IP: 83.70.80.* 27.06.06, 18:22 W AIB przelew do €10000 kosztuje (a przynjamniej 2 tygodnie temu tak bylo) 75 centow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolo Naiwni migranci pompują kasę do Polski IP: *.zurich.com 27.06.06, 14:27 Wiekszosc bedzie tego ciezko zalowac (cos wiem na ten temat) ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws_us Re: Migranci pompują kasę do Polski IP: *.central.com 27.06.06, 14:51 Do Goiscia: durnys bracie ze ho ho! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Post-it Re: Migranci pompują kasę do Polski - i dobrze... IP: *.natpool7.outside.ucf.edu 27.06.06, 15:44 Coz internauto "bogate Polaki"... widocznie to twojej (niezbyt duzej...) mozgownicy nie przyjdzie nawet na mysl, ze coraz wiecej Polakow wykonuje lepsze prace niz te, o ktorych piszesz. A prawie 7 miliarda zl to takze nie jest na tyle malo, by to zupelnie ignorowac! p.S. I lepiej nic juz do Polski nie przysylaj, a wlasne l...o zachowaj dla siebie. Styl i tresc twojego postu swiadczy o tym, iz prawdopodobnie zdarzyles sie juz w nim wytarzac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dosia Re: Migranci pompują kasę do Polski IP: *.us.infonet.com 27.06.06, 16:05 "Pan Jacek z Braniewa miał małe gospodarstwo rolne, musiał jednak szukać szczęścia na Zachodzie, bo z gospodarstwa nie mógł utrzymać rodziny. Teraz pracuje na budowach w Norwegii. Co kilka miesięcy przyjeżdża do Polski do żony i dwójki dzieci. Przywozi im wtedy zarobione pieniądze. Chce za nie wyremontować stary dom." Czy Pan Jacek z Braniewa rozlicza sie z tych dochodow przed polskim fiskusem...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mundialski Re: Migranci pompują kasę do Polski ????? IP: *.tarion.com 27.06.06, 16:15 PKB dla Polski w 2005 wynosilo $514,000,000,000.00 a wedlug artykulu emigranci przesylaja $300,000,000,000.00 ROCZNIE. Artykul pozniej mowi o $6,800,000,000.00. ????? Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 Re: Migranci pompują kasę do Polski ????? 27.06.06, 16:36 wszystko sie zgadza przeczytaj uwaznie, zwracajac uwage kiedy jest mowa o emigrantach z Polski, a kiedy z calego swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mundialski Re: Migranci pompują kasę do Polski ????? IP: *.tarion.com 27.06.06, 16:47 Masz racje. Dzieki. Te pieniadze na pewno pomoga Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mundialski Re: Migranci pompują kasę do Polski ????? IP: *.tarion.com 27.06.06, 17:53 Dodatkowe dane z UN. Remittances › Money sent home by migrants worldwide increased from US$102 billion in 1995 to an estimated US$232 billion in 2005. › The share of global remittances going to developing countries has also increased, from 57 per cent in 1995 (US$58 billion) to 72 per cent in 2005 (US$167 billion). › The top 20 recipient countries accounted for 66 per cent of world remittances in 2004. Only eight of them are developed countries. One third of global remittances went to only four countries: in order of total money received, these were India, China, Mexico and France. › Remittances constituted a high share of gross domestic product in only two of the major recipients: the Philippines, and Serbia and Montenegro. Most of the 20 countries where remittances accounted for at least a tenth of GDP are small developing economies. Source: UN Department of Economic and Social Affairs, Population Division For further information, please visit www.unmigration.org or contact Ms. Hania Zlotnik, Director, United Nations Population Division, Tel: (212) 963-3179, e-mail: zlotnik@un.org. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joeshmoe Re: Migranci pompują kasę do Polski IP: *.bos.east.verizon.net 27.06.06, 21:51 > Czy Pan Jacek z Braniewa rozlicza sie z tych dochodow przed polskim fiskusem... > ? A z jakiej racji mialby, jesli juz zaplacil podatek w Norwegii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podcieraczpupy Re: Migranci pompują kasę do Polski IP: *.motorola.com 27.06.06, 16:25 Gość portalu: bogate Polaki napisał(a): "Ale polaki sa bogate....niedojze ze w polsce tyle szmalu zarabiaja to jeszcze manna ciagnie do nich z zachodu. Ekonomisci nawet nie patrza na te glupie 6.8 miliarda przesylane ze sprzatania, mycia kibli, podcierania dup osobom starszym, prostytucji, tancow na rurze.....krecenia kielbas...zlodziejstwa..................wszystko do kraju...tam potrzeba....... .nastepnym razem wysle do Polski zamiast pieniedzy kawalek wlasnego lajna...." Hm, wszystko sie przyda, dziekujemy bardzo! Nawieziemy jakis kawalek ogrodka lajnem Sz. Pana! Z uszanowaniem, High-techPodcieraczpupy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milosz Re: Migranci pompują kasę do Polski IP: *.bankofamerica.com 27.06.06, 16:40 A ty co??????????? Psychiczny jestes? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ptashek Re: Migranci pompują kasę do Polski IP: *.ucd.ie 27.06.06, 17:10 >Dodatkową barierą są koszty zagranicznych przelewów. W zależności od kraju i >banku przelewy kosztują od 5 do 50 euro. W takim irlandzkim AIB, przelew do Polski kosztuje 0.75EUR i mozna jednorazowo przeslac 50000EUR. "Redaktorzy" jak zwykle opanowali temat "doglebnie". Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Migranci pompują kasę do Polski 27.06.06, 21:28 A przelew z Anglii (HSBC) to koszt 20 funtow. Z Irlandii rzeczywiscie podobno jest duzo taniej, jednak jak widac z postow powyzej w Anglii juz tak rozowo nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
moneybookers Re: Migranci pompują kasę do Polski 12.08.06, 14:48 profes79 napisał: > A przelew z Anglii (HSBC) to koszt 20 funtow. Z Irlandii rzeczywiscie podobno > jest duzo taniej, jednak jak widac z postow powyzej w Anglii juz tak rozowo nie > > jest. Chyba najlepszym rozwiązaniem są serwisy internetowe zajmujące się płatnościami i przelewami ja korzystam z www.moneybookers.com/app/?rid=1919864/ i chwalę sobie po pierwsze pieniądze mam na koncie po 2-5 dniach prowizja jest normalna tj. 7PLN ;)))) Są bezpieczni tani solidni i stosunkowo szybcy.Pieniądze jeśli są przelewane na konto walutowe to będa w dolarach lub euro a jeśli na złotówkowe to w złotych ale kurs wymiany jest naprawdę dobru w zasadzie identyczny ze średnim kursem NBP wachania są w granizach 1%, kolejny plus to ten że za ich pomocę mogę regulować płatności w internecie bez stresu że ktoś niewłaściwy pozna nr. mojej karty kredytowej itp. Na stronie www.moneybookers.com/app/?rid=1919864/ jest wszystko dokładnie opisane zrozumiale przystępnie no i po polsku ;)))) co jest też istotne. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
franzmaurer no fajnie, tylko fiskus... 27.06.06, 17:13 no super, pieniadze sa wlasnie po to zeby je wydawac. szkoda tylko ze formalnie w tym bandyckim bantustanie wiekszosc tych ludzi to w jakims stopniu przestepcy - chyba ze sa na tyle naiwni ze daja sie opodatkowac i tu i tam. moze by ten 'rzad sprawiedliwosci spolecznej' postawil sobie za priorytet aby wszytkich ich traktowac rowno i w trybie pilnym renegocjowac umowy np. z Anglia - albo lepiej: wprowadzic abolicje podatkowa dla kazdego kto zechce przywiezc tu ciezko zarobione pieniadze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obiektywna Re: Migranci pompują kasę do Polski IP: *.107-82-b.business.telecomitalia.it 27.06.06, 17:27 To naprawde smutne.Rzeczywiscie Polacy wyjezdzaja i to jest wielka tragedia dla kraju,bo sa to przewaznie mlodzi ludzie,nalezy ta sytuacje zmienic,rzad powinien zatroszczyc sie o warunki i pensje przecietnego Polaka,by byla taka zeby mogl normalnie zyc i funkcjonowac w SWOIM kraju,wtedy nie bedzie musia nigdzie emigrowac.Mam nadzieje ze prywatne firmy pozowla zarabiac Polakom wiecej i nie beda musieli nigdzie wyjezdzac zeby dorabiac i pompowac gospodarke obcego kraju zamiast swojego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arahat Migranci pompują kasę do Polski a tu zamiast IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 17:57 szpitali, szkol, drog itp buduje sie koscioly, placi klerowi za to kaze wierzyc w ich boga, utrzymuje sztab urzednikow ktorzy tylko czychaja na kase z zagranicy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Gdyby nie emigranci to Polska IP: *.3.cust.bredband2.com 27.06.06, 18:20 by nie istniała bieda, zacofanie,homofobia Ciemnogród Odpowiedz Link Zgłoś
johngalt Ja wlasnie przywoze w skarpecie 27.06.06, 18:43 Kiedys przesylalem przez bank, odkad rodzice dostali wezwanie do wyjasnienia co to za pieniadze, przywoze gotowke. Lepper z Kaczka nie poloza swoich lap na moich pieniadzach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joeshmoe Re: Migranci pompują kasę do Polski IP: *.bos.east.verizon.net 27.06.06, 21:11 Generalnie sie zgadzam. Chcialbym tylko nadmienic ze jest tez duza grupa ludzi ktorzy wyemigrowali nie dlatego ze musieli, tylko dlatego ze stwierdzili ze w innym kraju beda mieli wieksze mozliwosci rozwoju (czy to naukowego, czy zawodowego). Np. jesli pracujesz w high-tech to masz najwieksze szanse na rozwoj i sukces jesli mieszkasz w Silicon Valley albo kolo Bostonu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiss Oslo Apel do Polonii z Norwegii IP: 84.208.84.* 27.06.06, 20:34 Wystrzegajcie sie Polakow .Wiekszosc obecnej emigracji zarobkowej to cwaniaczki i naciagacze. Przekonalem sie na wlasnej skorze dajac jednemu z nich prace i pomocna dlon.Jesli wyczyja ze jestes dla nich dobry i dasz palec natychmiast zawladnac chca twoja reka,dasz reke chca posiasc twoje cale cialo Cwaniactwo Polakow nie zna granic.Nauczylem sie i ta nauka nie pojdzie w las Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Apel do Polonii z Norwegii IP: *.pools.arcor-ip.net 27.06.06, 20:46 Kiss Oslo, nie tylko ty doswiadczyles tego, inni tez. Mnie okradli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Miala byc Japonia a jest Meksyk-bis IP: *.ucsd.edu 27.06.06, 20:56 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Miala byc Japonia a jest Meksyk-bis IP: *.pools.arcor-ip.net 27.06.06, 21:00 Jak tak dalej pojdzie beda gorzej stac od Albanii, mimo systematycznego naplywu wielkiej kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joeshmoe jakie pieniadze ??? IP: *.bos.east.verizon.net 27.06.06, 21:03 Wszyscy moi znajomi sa w USA legalnie i zaden nie posyla kasy do Polski - wrecz przeciwnie - inwestuja i wydaja pieniadze na miejscu. Osobiscie nie mialbym zadnego powodu zeby wysylac pieniadze do kraju - moi rodzice maja wystarczajaco duzo kasy na swoje potrzeby a sam z rodzina nie mam zamiaru wracac do kaczorlandu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: jakie pieniadze ??? IP: *.pools.arcor-ip.net 27.06.06, 21:05 Malo Polakow pracuje za granica, przeszlo 2 miliny wyemigrowalo w przeciagu dwoch lat za chlebem. Jak sadzisz z czego utrzymuja sie ich rodziny, z milosci do ojczyzny? Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Migranci pompują kasę do Polski 27.06.06, 21:19 przesylane ze sprzatania, mycia kibli, podcierania dup osobom starszym, prostytucji, tancow na rurze.....krecenia kielbas...zlodziejstwa Wiesz, ciekawe - znam w Anglii i Irlandii ok 15 osob i zadna z nich nie pracuje w w/w zawodach. Wrecz przeciwnie - pracujemy w biurach, firmach, jako sprzedawcy itp.. Czyli za 800+ funtow robimy to, za co w Polsce dostalibysmy 890 pln brutto... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: downunder... Re: Migranci pompują kasę do Polski IP: *.dsl.nsw.optusnet.com.au 27.06.06, 22:21 od 25lat utrzymuje dwoch bezrobotnych w sile wieku i rynciste-wybudowalem im dom i kupilem mieszkanie-nie jestem odosobniony-takich jak ja jest tysiace- emigracja lat osiemdziesiatych jest w stanie kupic cala bulbonie-a co bulbonisci robia-ci u koryta kradna i gnoja reszte-gdyby nie nasze money polowa bulboni by zdechla z glodu-czas docenic podziekowac-co wybory to u zlobu nowa horda bidnej glodnej chciwej holoty z celem zalapania manny-i cyrk sie krynci- chcecie zmian-tylko ludzie z poloni moga cos zmienic-zaprowadzic prawo i lad- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarna Re: Migranci pompują kasę do Polski IP: 81.193.35.* 27.06.06, 23:15 No to mamy sie z czego cieszyć, prawda? W kraju nie ma szans na zarobienie "na życi". Chwala Ci Panie, ze rodzina z zagranicy paczki śle. Inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: USA Rzad je opodatkuje i rozda na becikowe, uropy IP: *.sttlwa.dsl-w.verizon.net 28.06.06, 03:29 macierzynskie, renty dla gornikow, nowe ministerstwa i wudstki administracji. Jaja jak berety. Te glupki w Brukseli nadal wam wysylaja kase HAAAAAAAAAA HA Odpowiedz Link Zgłoś