Dodaj do ulubionych

Rząd przykręca podatkową śrubę mieszkaniową

• Gość: nieruchomista Re: Rząd przykręca podatkową śrubę mieszkaniową IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 09:56
      Siedzę w tej branży i z mojej wiedzy oraz obserwacji sprzedających to będzie to
      wyglądać tak, żę sprzedający uwzględni w cenie, że musi zapłacić podatek.
      Skutek -> ceny strzelą do góry jak z armaty, bo kto chce płacić z swojej
      kieszeni taką kasę, a skoro kupujący ponosi wszystkie koszta zakupu to niech
      też płaci 19% podatek.
      • laseczka.galby Racja. Juz dzis ceny miszkan sa kosmiczne. Po 30.06.06, 09:59
        pazernej, komuszej decyzji PiSiorow nikogo nie bedzie stac na mieszkanie. Chyba
        ze ktos zdecyduje sie na zakup komorki weglowej za 160 tys. SKANDAAAL! KLAMCY
        PODLI ZLODZIEJE Z PIS!!!! Mam nadzieje ze za 3.5 roku ten komunistyczny koszmar
        zniknie ze sceny politycznej. SKurw......
    • Gość: Worker Re: Rząd przykręca podatkową śrubę mieszkaniową IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 09:56
      Przez tych lumpów nigdy w zyciu nie bede mial wlasnego mieszkania !!! Kula w
      lep sie nalezy za taka logike ekonomistow podworkowych ktorzy rozumieja
      pobudzanie gospodarki poprzez podwyzki podatkow...
    • gaiaa Re: Rząd przykręca podatkową śrubę mieszkaniową 30.06.06, 09:56
      Biorąc pod uwagę odsetek osOb uzyskujących przychody z najmu mieszkań, które
      płacą od tego podatki, ta opcja raczej przyniesie marny dochód.
    • Gość: Prewrot majowy Re: Rząd przykręca podatkową śrubę mieszkaniową IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 10:05
      Pilsudski zrobil przewrot majowy i po nim zaczelo sie poprawiac realnie w
      kraju...
    • jakubsky Re: Rząd przykręca podatkową śrubę mieszkaniową 30.06.06, 10:05
      KACZYNSKI I JEGO BANDA - NA MADAGASKAR !!!
      ZLODZIEJE!!!
    • Gość: herr_wolf Bardzo dobry pomysł ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 10:06
      Podatki trzeba płacić, bo są wydatki > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3451861.html a jak się komuś nie podoba to hop siup
    • Gość: Anonim Re: Rząd przykręca podatkową śrubę mieszkaniową IP: *.warta.pl / 195.149.64.* 30.06.06, 10:17
      A niech nakładają podatki jakie chcą, wzrośnie szara strefa, bo i tak im nie
      oddam pieniędzy które zarobiłem, pytanie dlaczego mamy płacić podatki
      kilkakrotnie, zabierają nam pieniądze od wypłaty, zabierają kiedy cokolwiek
      kupujemy, zabierają kiedy oszczędzamy, zabierają kiedy jeździmy drogą, pytanie
      kiedy znajdzie się jakiś Robin. A zresztą jeżeli w szarej strefie zarobimy
      odpowiednio więcej pieniędzy i mamy głowę na karku i nie wydajemy pieniędzy na
      lewo i prawo tylko je lokujemy w odpowiednich miejscach to po 30 latach
      będziemy mieli lepsza emeryturę niż jak będziemy pracować uczciwie. Po prostu
      uczciwie się nie opłaca to wie każdy. Oczywiście trzeba się liczyć z ryzykiem
      ale czy oddawanie pieniędzy dla darmozjadów nie jest większym ryzykiem. Ja nie
      mam zamiaru zasuwać 35 lat a później dostawać emeryturę która pozwoli na
      opłacenie rachunków, a na jedzenie to będę musiał stanąć pod kościołem żeby coś
      dostać a i to pewnie niedługo opodatkują. W końcu jesteśmy znani z tego że
      potrafimy i mamy głowę na karku i byle pacan z rządu nie będzie nam pluł w
      twarz, tylko szkoda tych co lubią się podporządkowywać. A nieruchomości no cóż
      jeżeli taka jest polityka państwa jeżeli małżeństwo będzie chciało powiększyć
      rodzinę i zmienić mieszkanie na inne a państwo zabierze im pieniądze, które
      mogliby przeznaczyć na zakup większego mieszkania, to nie długo zostano sami
      rządzący i sterta staruszków na emeryturze, oczywiście spadnie bezrobocie bo
      już nikogo nie będzie do pracy bo wszyscy będą w wieku emerytalnym a na
      emeryturze wiadomo się nie pracuje tylko wyleguje na plaży ;-).
      • d_ost Re: Rząd przykręca podatkową śrubę mieszkaniową 30.06.06, 10:30
        a na jedzenie to będę musiał stanąć pod kościołem żeby coś
        >
        > dostać a i to pewnie niedługo opodatkują.

To akurat już jest opodatkowane. Podstawą opodatkowania podatkiem od towarów i
        usług dla dóbr przekazanych nieodpłatnie jest wartość rynkowa. Stąd głośna
        ostatnio sprawa z piekarnią, którą fiskus puścił w skarpetkach. Piekarz
        zwracane mu wieczorem chleby przekazywał jadłodalniom dla bezdomnych i
        biednych, kiedy normą w takich sytuacjach jest niszczenie. Nie wiedział, że
        powinien od tego zapłacić VAT, a urzędnicy skarbówki z gorlwiością właściwą
        tylko im zabrali się za niego, potem za jego klientów. I wszystkie sklepy
        wolały znaleźć innego dostawcę niż być trzepane przez kontrolerów skarbowych.
        • dyskutant6 I to wszystko robota Zyty G.......????? 30.06.06, 13:41
    • Gość: bart może jakieś nazwiska ludzi którzy to stworzyli IP: 212.180.138.* 30.06.06, 10:19
    • przyzy Re: Rząd przykręca podatkową śrubę mieszkaniową 30.06.06, 10:26
      nooo sprawe możnaby było osr.. z wysoka gdyby mieszkania kosztowały 5-10tys.,
      ale średnio za nowe mieszkanie 70m w Warszawie trzeba zapłacić koło 350 tys.
      złotych..
    • arahat1 mam pytanie: kto klonuje debili????? 30.06.06, 10:35
      dlaczego kosiol jest przeciw autanazji???
    • Gość: beniu Niech żyje szara strefa!! IP: 213.186.83.* 30.06.06, 10:40
      zawsze uważałem że trzeba państwo robić na szaro. Taki przykład idzie z samej
      góry. Jak posłowie kradną to czemu ja nie??
    • Gość: Krociech Dlaczego piszecie TUTAJ IP: *.sm-rozstaje.pl 30.06.06, 10:43
      Napiszcie TUTAJ biuro@pis.org.pl co sądzicie o tym pomyśle!
      • d_ost Re: Dlaczego piszecie TUTAJ 30.06.06, 10:48
        Gość portalu: Krociech napisał(a):

> Napiszcie TUTAJ biuro@pis.org.pl co sądzicie o tym pomyśle!

Ten mail to jest czarna dziura - pisałem kiedyś, podczas kampanii
        prezydenckiej, to dostałem automatyczną odpowiedź, że dziękują za moje
        zainteresowanie i zachęcają do regularnego wchodzenia na ich www.
    • Gość: Palestrina2005 Brawo !!! Polityka promieszkaniowa PiS IP: 212.160.172.* 30.06.06, 10:45
      Tak samo było z Kwaśniewskim - obiecywał mieszkania na wiosnę a potem nic.

A teraz mamy PiSik który obiecywał i teraz likwiduje ulgi. żałosne...
    • Gość: asd Re: Rząd przykręca podatkową śrubę mieszkaniową IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 30.06.06, 10:47
      Ja p...... już myslałem że nic glupszego niż becikowe nie wymyslą. myliłem się
    • Gość: divak2 Potrzeba na odszkodowania dla górników albo IP: *.ift.uni.wroc.pl 30.06.06, 11:03
      nowe limuzyny
    • Gość: wujek Re: Rząd przykręca podatkową śrubę mieszkaniową IP: 212.133.22.* 30.06.06, 11:04
      To nie jest takie glupie jak sie wydaje. Obecne rosnace ceny w Wawie z dnia na
      dzien wieksze powoduja, ze zwykli judzie nie maja za co kupic mieszkania. Moze
      ten podatek spowduje zartrzymanie tej glupiej, nierealnej inflacji spowodowanej
      spekulacyjnym kupowaniem po kilka mieszkan przez tych co juz sporo maja, juz
      nie na wynajem bo sie nie oplaca, ale wlasnie na wzrost ceny w krotkim czasie.
      • Gość: Karol Re: Rząd przykręca podatkową śrubę mieszkaniową IP: *.int.pgd.pl / *.pgd.pl 30.06.06, 11:15
        I tu się chyba mylisz. Jeśli pojawi się dodatkowy podatek, to ceny jeszcze wzrosną, bo ktoś ten podatek musi zapłacić - zapłaci kupujący.
        Ci, którzy chcą zarobić przestawią się z kupowania i sprzedawania mieszkań, na wynajmowanie - wtedy podaż jeszcze się zmniejszy i ceny jeszcze wzrosną.
        Tak czy siak mieszkanie znowu ucieknie ci przed nosem
        • Gość: wujek Re: Rząd przykręca podatkową śrubę mieszkaniową IP: 212.133.22.* 30.06.06, 11:41
          Nie przeczytalem tabelki. Wynika z niej,ze ten nowy podatek sprzyja spekulacji
          i szybkiej sprzedazy, do pieciu lat. Super pomysl. Moze to mniec pozytywn lub i
          negatywny wplyw na ceny mieszkan. Ale co mie to obchodzi.
      • koham.mihnika wujek komunista sie odezwal. 30.06.06, 11:59
        Gość portalu: wujek napisał(a):

> To nie jest takie glupie jak sie wydaje. Obecne rosnace ceny w Wawie z dnia na
        > dzien wieksze powoduja, ze zwykli judzie nie maja za co kupic mieszkania. Moze
        > ten podatek spowduje zartrzymanie tej glupiej, nierealnej inflacji spowodowanej
        >
        > spekulacyjnym kupowaniem po kilka mieszkan przez tych co juz sporo maja, juz
        > nie na wynajem bo sie nie oplaca, ale wlasnie na wzrost ceny w krotkim czasie.
      • Gość: Tubylec Re: Rząd przykręca podatkową śrubę mieszkaniową IP: 64.236.188.* 30.06.06, 14:06
        Gosciu, ta nierealna inflacja własnie takimi sygnałami od rzadu jest wywoływana
        własnie, czy też zmianami zasad przyznawania kredytów walutowych. co ci
        przeszkadza ze ktos kupuje mieszkania zeby na tym zarobić ? urawniłowki
        oczekujesz ? zazwyczaj ci co zarabiaja w ten sposob inwestują dalej, zakladaja
        firmy, zatrudniają ludzi, gospodarka pańśtwa na tym zyskuje, pieniadz sie kręci
        i zarabia. społeczeństwo sie bogaci, a musi by zasypac przepasc jaka dzieli
        nasza zamoznosc od tej na szeroko rozumianym zachodzie.
        Ja jestem w takiej sytuacji ze gdy sprzedam mieszkanie i kupie wieksze to
        zaplace dwa podatki, ograbiony zostane z 60-70 pln, masz tyle pod ręką ??? ja
        nie mam i wolałbym zeby zostało to na moim koncie a nie zostało wydane na
        encykliki papieza i górnicze emerytury, czy swiatynie pomrocznosci w wilanowie.
      • cynik9 Re: Rząd przykręca podatkową śrubę mieszkaniową 30.06.06, 14:13
        Gość portalu: wujek napisał(a):

> To nie jest takie glupie jak sie wydaje. Obecne rosnace ceny w Wawie z dnia na
        > dzien wieksze powoduja, ze zwykli judzie nie maja za co kupic mieszkania. Moze
        > ten podatek spowduje zartrzymanie tej glupiej, nierealnej inflacji spowodowanej
        >
        > spekulacyjnym kupowaniem po kilka mieszkan przez tych co juz sporo maja, juz
        > nie na wynajem bo sie nie oplaca, ale wlasnie na wzrost ceny w krotkim czasie.

Owszem, jest wyjatkowo glupie poniewaz jesli by o przeciwdzialanie takiej
        spekulacji chodzilo to sa bardziej wyrafinowane metody niz mlot podatku od
        wzrostu wartosci jak idzie. Wystarczy np. zwolnic z niego wlasciciela lokalu gdy
        ten w nim sam mieszka, albo opodatkowywac jedynie transakcje krotkoterminowe -
        powiedzmy sprzedaz w ciagu 5 lat od kupna. Zaden spekulant nie mieszka
        jednoczesnie w 5 mieszkaniach, a 5 lat czekania aby zrealizowac zysk bez
        podatku to tez nie dla spekulanta.
    • jorn Re: Rząd przykręca podatkową śrubę mieszkaniową 30.06.06, 11:10
      Gość portalu: m napisał(a):

>>Jeżeli sprzedasz mieszkanie, w którym mieszkasz aby się przenieść do innego,
      to zapłacisz podatek. Zapłacisz mimo tego, że na operacji nic nie zyskujesz
      (jeżeli twoje obecne mieszkanie wzrosło w cenie, to prawdopodobnie to, które
      chcesz kupić, też wzrosło, a więc ogólny wzrost cen nic Ci nie daje).

A kiedy ludzie zmieniają mieszkania ? Wtedy, gdy im się rodzą dzieci albo
      wtedy, gdy trzeba się przenieść za nową pracą.

To jest podatek przeciwko rodzeniu dzieci i przeciwko szukaniu nowej pracy.
      Super podatek !<<

Nic dodać, nic ująć, zgadzam się całkowicie.

>>Inne kraje czasem opodatkowują zysk ze sprzedaży nieruchomości, ale jest to
      zawsze robione tak, by nie dobić ludzi, którzy z jakiejś przyczyny
      muszą sprzedać mieszkanie, w którym sami mieszkają. Tylko nasz PiS chętnie
      wszystkich dobije.<<

Tu się mylisz. Na tle socjalsklerotycznej "starej" Europy, Polska (nawet pod
      rządami kaczorów) jest krajem dość normalnym. W Belgii np. podatek płaci
      kupujący dom lub mieszkanie. Podatek ten wynosi w zależności od regionu, ilości
      posiadanych dzieci i WARTOŚCI domu (wartość katastralna, nie rynkowa) 5%, 6%,
      10% lub 12%. Przy czym te dwie pierwsze stawki dotyczą ruin lub domów
      kupowanych przez rodziny wielodzietne (ja zapłaciłem 10%, gdybym miał 7 dzieci,
      zapłaciłbym 5%). W efekcie rynek handlu nieruchomościami jest płytki, za to
      dużo jest ofert wynajmu.
      • cynik9 Re: Rząd przykręca podatkową śrubę mieszkaniową 30.06.06, 14:53
        jorn napisał:

> Na tle socjalsklerotycznej "starej" Europy, Polska (nawet pod
        > rządami kaczorów) jest krajem dość normalnym. W Belgii np. podatek płaci
        > kupujący dom lub mieszkanie. Podatek ten wynosi w zależności od regionu, ilości
        >
        > posiadanych dzieci i WARTOŚCI domu (wartość katastralna, nie rynkowa) 5%, 6%,
        > 10% lub 12%. Przy czym te dwie pierwsze stawki dotyczą ruin lub domów
        > kupowanych przez rodziny wielodzietne (ja zapłaciłem 10%, gdybym miał 7 dzieci,
        >
        > zapłaciłbym 5%). W efekcie rynek handlu nieruchomościami jest płytki, za to
        > dużo jest ofert wynajmu.

Racja, koszty transakcji w Belgii sa istotnie wysokie co niewatpliwie tlumi
        rynek nieruchomosci. Ale nie przesadzalbym ze wskazywaniem tego jako dowodu
        "nienormalnosci", zwlaszcza w porownaniu z RP Kaczynskich. Po prostu kazdy kij
        ma dwa konce.
        Po pierwsze wartosc "katastralna" nie ma na ogol wiele wspolnego z aktualna
        wartoscia rynkowa i jest znacznie nizsza. Po drugie, na jej podstawie liczy sie
        rowniez podatek od nieruchomosci - ktory zwalnia z odrebnego opodatkowania
        dochod z wynajmu. Sympatyczny efekt tego jest taki ze jak wlasciciel zaplaci
        (znosny) podatek od nieruchomosci to caly dochod z wynajmu jest dalej
        nieopodatkowany. Tak wiec to co straci przy kupnie rekompensuje sobie potem
        wynajmujac.
        • jorn Re: Rząd przykręca podatkową śrubę mieszkaniową 30.06.06, 17:20
          Po drugie, na jej podstawie liczy si
          > e
          > rowniez podatek od nieruchomosci - ktory zwalnia z odrebnego opodatkowania
          > dochod z wynajmu. Sympatyczny efekt tego jest taki ze jak wlasciciel zaplaci
          > (znosny) podatek od nieruchomosci to caly dochod z wynajmu jest dalej
          > nieopodatkowany. Tak wiec to co straci przy kupnie rekompensuje sobie potem
          > wynajmujac.

Nie wiem, czy wynajem jest nieopodatkowany, wątpię, ale nie będę się spierał.
          Nawet, jeśli to prawda, to efekt ten jest mniej sympatyczny dla ludzi, którzy
          kupują domy lub mieszkania po to, żeby w nich mieszkać, a nie na wynajem. W ten
          sposób płacimy podatki za to, że ktoś inny osiąga dochody z posiadania
          nieruchomości. Poza tym, opodatkowanie kupna domu w wysokości 10% wartości
          nazwałbym raczej rozbojem w biały dzień, a nie "znośnym opodatkowaniem".

Co do dowodu na nienormalność - takich absurdów występujących w Belgii (akurat
          te znam dobrze, bo tu mieszkam, ale Holendrzy, Francuzi i niektórzy Niemcy
          mówią, że u nich jest jeszcze gorzej), a nieistniejących w Polsce jest znacznie
          więcej. Polska, to przy tym naprawdę fajny kraj, tyle, że biedniejszy.
    • Gość: Pinezka PiSowi dziekujemy za już, prosimy o więcej... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.06.06, 11:12
      ...równie dobrych pomysłów.
      A gdyby tak opodatkować durne decyzje?
    • robertpk 3 mln mieszkań !? 30.06.06, 11:20
      ..Pan Premier może patrzyć ludziom w twarz ??
    • piekny_romanek nie ma kretyna wiekszego od pisiora je..ego 30.06.06, 11:27
      Kretynskie spoleczenstwo, kretynski kraj - kazdy narod ma taki rzad na jaki
      zasluzyl!
    • pluteq Re: Rząd przykręca podatkową śrubę mieszkaniową 30.06.06, 11:30
      Będzie to do przeżycia, jeśli przychody będzie można zestawiać z kosztami... Jak na razie jednak 'p(i)sujemy co umiemy'!

ŁP
    • koham.mihnika kochani, w ten sposob fundujecie kopalniom 30.06.06, 11:39
      wysokie premie, czternastki, pietnastki, deputaty, dajecie zyc warstwie gminnej,
      nizbyt zaintersowanej zarabianiem na wlasny kszt.
      Mieszkanie M1 to luksus, M3 to niesprawiedliwosc dziejowa!!!!

Glosujecie na PRL-bis i jego sile przewodnia PiS, SO, LPR.

Nikt was tak dokladnie nie wykiszkuje.

Gość portalu: m napisał(a):

> Jeżeli sprzedasz mieszkanie, w którym mieszkasz aby się przenieść do innego,
      > to zapłacisz podatek. Zapłacisz mimo tego, że na operacji nic nie zyskujesz
      > (jeżeli twoje obecne mieszkanie wzrosło w cenie, to prawdopodobnie to, które
      > chcesz kupić, też wzrosło, a więc ogólny wzrost cen nic Ci nie daje).
      >
      > A kiedy ludzie zmieniają mieszkania ? Wtedy, gdy im się rodzą dzieci albo
      > wtedy, gdy trzeba się przenieść za nową pracą.
      >
      > To jest podatek przeciwko rodzeniu dzieci i przeciwko szukaniu nowej pracy.
      > Super podatek !
      >
      > Inne kraje czasem opodatkowują zysk ze sprzedaży nieruhcomości, ale jest to
      > zawsze robione tak, by nie dobić ludzi, którzy z jakiejś przyczyny
      > muszą sprzedać mieszkanie, w którym sami mieszkają. Tylko nasz PiS chętnie
      > wszystkich dobije.
      >
      >
    • Gość: Kaczor Re: Rząd przykręca podatkową śrubę mieszkaniową IP: *.195.am.szczecin.pl 30.06.06, 11:43
      A to pieprzone Prawo i nieSprawiedliwość. To są właśnie te łże elty: Kaczyńscy
      obiecujacy gruszki na wierzbie, bredzący gnom Gosiewski, wesoły graberz
      Cymański, nierozgarnięty Wassermann i zerro Ziobro.
    • Gość: poznaniak Re: Rząd przykręca podatkową śrubę mieszkaniową IP: *.chello.pl 30.06.06, 11:43
      Ten rząd już wyczerpał swoje mozliwości intelektualne : pozostaje strzyżenie
      obywateli do skóry . Czy , kurde , nie mają pomysłu na większe wpływy do
      budżetu z innych źródeł , z którego i tak wypłacają sobie coraz więcej .
      A ludzie milczą , jak owce , strzyżone .
      • koham.mihnika poniewaz strzyzeniu juz kombinuja, jak wyrolowac 30.06.06, 12:04
        wladze. to jest tragedia tego kraju, tu sie nie buduje, tu sie kombinuje,
        kraddnie, oszukuje, poniewaz wladze do tego stwarzaja odpowiedni klimat i
        zachete. W sumie to jest odruch obronny. jest taniej i efektywniej oszukac, niz
        szukac prawa i/lub sprawiedliwosci.

Polacy sami wybrali, jak sobie poslali, tak sie wyspia (z reka w nocniku).

Gość portalu: poznaniak napisał(a):

> Ten rząd już wyczerpał swoje mozliwości intelektualne : pozostaje strzyżenie
        > obywateli do skóry . Czy , kurde , nie mają pomysłu na większe wpływy do
        > budżetu z innych źródeł , z którego i tak wypłacają sobie coraz więcej .
        > A ludzie milczą , jak owce , strzyżone .
        • Gość: monarchista Re: poniewaz strzyzeniu juz kombinuja, jak wyrolo IP: 195.128.172.* 30.06.06, 15:03
          Kochani, i po co tak się denerwujecie? przecież wiadomo, że wszystkiemu są
          winni:"Żydzi, masoni, komuniści, socjaliści i różne radykały chłopskie".
          Aha, i jeszcze agenci. Gdyby od razu przeprowadzono lustrację, to co innego, a
          tak to co?
          Agenci są wszędzie!
          p.s. Zapomniałem o Platformir Obywatelskiej i SLD.
    • Gość: lublin Re: Rząd przykręca podatkową śrubę mieszkaniową IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 12:09
      No i czar obietnic prysł ostatecznie . Gdzie przedwyborcze obietnice, ci ludzie
      nie mają zdnych zasad, albo inaczej mają jedna zasadę , że nie mają zasad.
      Będziemy pamiętali to złotoustemu premierowi jes jes jes. przy najbliższych
      wyborach .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka