Dodaj do ulubionych

Woda idzie jak...woda

• the.gypsy Re: Woda idzie jak...woda 09.07.06, 13:37
      do picia "arctic". pozostale do mycia rak.
    • Gość: Wodopijak Re: Woda idzie jak...woda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 13:38
      A ja i moja rodzina preferujemy gazowaną Cisowiankę. Jest to praktyczne ta sama
      woda co Nałęczowianka, tylko inna firma ją rozlewa i kosztuje mniej
      (~1,20zł/1,5l). Ostatnio mam problemy z dostaniem jej w sklepach. Sprzedawca
      mówi, że hurtownicy nie mogą jej zamówić. W artykule nie padłą jej nazwa, bo nie
      stoi za nią Coca-Cola, Nestle czy Danone.
      Polecam stronę "Świat Konsumenta" www.swiatkonsumenta.pl/ aby zapoznać
      się z materiałami, które posłużyły (lub nie) do napisania komentowanego właśnie
      artykułu.
      Ponadto, na skróty:
      www.swiatkonsumenta.pl/testy.php?action=showtest&category=60&id=&topicid=835&story=2
      www.swiatkonsumenta.pl/testy.php?action=showtest&category=59&id=&topicid=818&story=2
      www.swiatkonsumenta.pl/archiwum.php?action=shownews&id=24&story=2&topicid=432
      PS. Podobno woda gazowana nie jest taka szkodliwa. Pozdrawiam wszytkich palących
      papierosy, a unikających wody gazowanej.
      • Gość: wodomierz Re: Woda idzie jak...woda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.06, 18:19
        tak naprawdę to w przypadku gdy z kranu leci woda z ujęć głębinowych,
        niechlorowana (a tak jest w bardzo wielu - szczególnie małych - miejscowościach)
        to bezsensem jest kupowanie wód butelkowanych.A zakupu niegazowanych to już w
        tym przypadku zupenie nierozumiem...Przecież w znacznej części to woda o takiej
        samej jakości, smaku i składzie. Proponuję zgłośić się do najblizszej stacj
        sanitarnej i uzyskać miarodajne informacje o składzie lokalnej "kranówki". A te
        wszystkie opinie jakie to niektóre wody są pycha, to najlepiej w buty sobie
        wsadzić. Formułowane są przez podatnych na sugestę i reklamę snobów którzy i
        g..no kupią jak będzie ładnie opakowane i trendy.
    • Gość: Konsument Staropolanka najlepsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 16:10
      Porównałem kilkanaście wód mineralnych pod względem ilości minerałów -
      szczególnie magnezu - najlepiej wypadła staropolanka, po za tym - ale to już
      subiektywne - najbardziej mi smakuje.
    • Gość: zabki forever Re: Woda idzie jak...woda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.06, 18:07
      ja tam tez pij€ wi€cej, ale piwska. nie ma to jak pelny kufelek zimnego
      ciechana, mniam !
    • Gość: katarzyna Re: Woda idzie jak...woda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 00:36
      szkoda tylko, że koncerny nie informuja o substancji zwanej ASPARTAM i
      znajdujacej sie w wodzie smakowej. ASPARTAM jest bowiem substancja rakotworcza,
      powodujaca raka mozgu, epilepsje/ataki padaczki i zaburzenia emocjonalne.
    • Gość: Peter Re: Woda idzie jak...woda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 21:41
      Tego lata na pewno mnóstwo wody poszło.
      A Żywiec naprawdę jest dobry, rozpiłem się przez te upały. Zrobili szum z tymi
      badaniami, a potem okazuje się, że rok w rok ta sama woda zbiera najlepsze
      oceny. Oczywiście, że zawiera mikroflorę - to naturalna woda źródlana. Poza tym
      skoro rekomenduje ją IMID, nie może być niezdrowa.
      • worton Re: Woda idzie jak...woda 17.08.06, 12:34
        z tą niezdrowoscią wody to jest fakt ALE :
        zaszkodzić moze tylko czyste chenicznie i biologicznie H2O.
        pare lat temu była jakaś "afera" w związku z filtrami do wody.
        mianowicie wojsko miało jakiś tam swoje "super" filtry, które filtrowały wode na
        błysk. niestety filtrowały do czystego H2O. w wyniku tego po jakims czasie
        żołnie zaczeli chorować itp.
        okazało się ze winna była własnie woda bo filtry usuwały z niej wszystkie
        składniki mineralne, które jak wiadomo w mniejszym lub większym stopniu
        odpowiedzialne sa za funkcjonowanie organizmu...
        • worton Re: Woda idzie jak...woda 17.08.06, 12:38
          ...Ta odfiltrowana woda była pozbawione tych składników do tego stopnia, ze
          wręcz wypłukiwała te minerały z organizmu.
          jak rok temu chciałem załozyć sobie zestaw podzlewowy filtrujacy wode z kranu,
          to zagadałem montera i faktycznie wiedział o co chodzi.
          sam rozwiną temat (autoreklama przedewszystim :P )i powiedział że ich filtry nie
          są aż tak skuteczne, ale wystarczająco.
          dodał tez ze za niewielka dopłatą dodają do zestawu przystawke mineralizujacą :)
          • worton Re: Woda idzie jak...woda 17.08.06, 12:46
            sie rozpisałem na trzy tematy :D
            jesli ma się jakieś obiekcje co do wody jaką się pije mozna zabrac ją do
            zbadania w laboratorium.
            ja na herbate mam wode ze źródełka, a na surowo gazowanego żywca w tych
            śmiesznych butelkach z wąską szyjka ;)
            tylko pamiętajmy że jak przynosimy wode z tak zwanych "studni oligoceńskich" to
            nie nalezy jej trzymać dlużej niz 24-48 godzin. potem moga się w niej zalęgnąć
            glony. jak ktoś nie wierzy to może nalać słoik, zakręcic i postawić aż się
            zazieleni ^^
            • Gość: Peter Re: Woda idzie jak...woda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 20:30
              Niezłe te filtry - czyszczą tak skutecznie, że potem trzeba wszystko wkładać z
              powrotem. :) Chyba zostanę przy Żywcu, przynajmniej to naturalna woda.
              • Gość: kisz Re: Woda idzie jak...woda IP: 212.75.102.* 18.08.06, 17:46

Filtry są na sprzedaż - a akwizytorzy są do sprzedaży. U mnie też kiedyś taki
                był i mimo, że mieszkam pod warszawą i woda jest niemalże źródlana (ujęcie ze
                studni głębinowej) to i tak stwierdził jej jakość jako 'kranówkę z centrum'.
                Filtrował, filtrował i wyszla mu jakaś brązowa, brunatna ciecz. Poczym podał
                cenę i zaczął wypisywać jakieś kwity.
                Dla niego to nawet i mineralka bylaby brudna, aby tylko wcisnąć komuś filtr.

• Gość: kisz Re: Woda idzie jak...woda IP: 212.75.102.* 18.08.06, 17:48
                  jednym zdaniem - temat wody zawsze powraca.. :)
                • Gość: kisz Re: Woda idzie jak...woda IP: 212.75.102.* 18.08.06, 17:49
                  i jeszcze - dobra woda nie jest zła!
            • Gość: Adam Re: Woda idzie jak...woda IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.08.06, 22:39
              Wstyd się przyznać ale jakoś ze 12 lat temu sprzedawałem takie filtry do wody,
              a ponieważ było to zorganizowane jakoś podobnie jak Amway to na początek
              kupiłem sam jedną sztukę, zgadnijcie kiedy z tego zrezygnowałem....Teraz jak
              chcę wodę to albo kupuję wysoko mineralizowaną w zielarni, albo na codzień
              żródlaną na przykłąd wspomnianego żywca. Miałem przez jakiś czas w domu taki
              mały barek ale jakoś do picia na surowo mi nie pasowała. Przy takich upałach
              woda to najlepsza rzecz bo zmniejsza ryzyko udaru i wylewu a ja muszę zwracac
              na to uwagę.
              • worton Re: Woda idzie jak...woda 18.08.06, 23:39
                pamiętaj ze wyzoko minarelizowana nie jest najlepsza dla ludzi którzy mają
                problemy z nerkami ;)
              • Gość: Piotrek Re: Woda idzie jak...woda IP: 83.238.70.* 19.08.06, 08:28
                Woda z dobrego filtra wyjdzie taniej niż kupowana w sklepie- jeżeli
                zrezygnowałeś z współpracy z daną firmą nie rozumiem dlaczego
                zrezygnowałeś z filtra , chyba ze były kiepskie
                • Gość: Adam Re: Woda idzie jak...woda IP: *.acn.waw.pl 19.08.06, 09:42
                  powodów kilka, pierwszy że nikt nie mówił nam nic o badaniu cech wody przed
                  decyzją o zakupie - filtr czasem funkcjonuje wtedy gorzej i krócej, czyli jest
                  droższy, drugi to taki że jakość wody spada wraz z zużywaniem się wkładu w
                  filtrach montowanych bezpośrednio do ujęcia wody, trzeci to fakt że jest to dość
                  jałowa woda, wspomniana wtórna mineralizacja mnie nie przekonuje, czwarty to
                  fakt że woda nie obciąża aż tak mojego budżetu, a piąty to oczywiście dużo
                  lepszy smak wody źródlanej... znalazł bym jeszcze parę ale to chyba wystarczy
                  • skory1 Re: Woda idzie jak...woda 20.08.06, 11:15
                    Z tego co mi wiadomo, obecnie najlepszymi filtrami do wody dostępnymi na rynku
                    polskim są filtry sprzedawane przez pogardzaną przez sporą część Polaków firmę
                    AMWAY. Jest to jedyny filtr, który usuwa z wody kranowej 99% zanieczyszczeń,
                    łącznie z cystami - przetrwalnikami bakterii, jakby ktoś nie wiedział. Nie
                    usuwa on jednocześnie z wody cennych minerałów. Jest to JEDYNY filtr dostępny w
                    Polsce posiadający certyfikat dopuszczający picie wody BEZ PRZEGOTOWANIA.
                    Przyznaję - nie jest tani, mnie samego na razie na niego nie stać, ale poważnie
                    myślę o jego zakupie w przyszłości.
                    • Gość: Piotrek Re: Woda idzie jak...woda IP: 83.238.70.* 20.08.06, 22:24
                      Dobry przykład filtra który usuwa to co szkodliwe a orzepuszcza
                      minerały. Wiadomo że wkłady filtra trzeba wymieniać- pewnie miałeś
                      odwróconą osmozę i on rzeczywiście wyjaławia wodę. Ale pewnie gdy
                      sprzedawałeś , Adamie, filtry tego nie było na rynku
                      • worton Re: Woda idzie jak...woda 20.08.06, 23:15
                        no tak. ze filtr trzeba wymieniac bo sie glony i inne paskudztwo lęgnie.
                        a jesli cie przypili i będziesz musiał na gwałt mieć wode to wystartczy iśc do
                        sklepu i kupic sobie butelke żywca albo 10 litrowy baniak, albo cokolwiek innego.
                        • skory1 Re: Woda idzie jak...woda 21.08.06, 12:05
                          Owszem, jeśli chcesz przepłacać worton - twoje prawo. ;) Butelka wody żywiec za
                          litr kosztuje jeśli się nie mylę w granicach 1,25 zł, filtr AMWAY-a zaś
                          filtrując 5000 litrów na jednym wkładzie obniża cenę litra wody do 0,80 zł. W
                          dodatku po wymianie wkładu filtra na nowy cena wody za litr wynosi już tylko...
                          0,20 zł. ;) Czysta kalkulacja, bez żadnej manipulacji. ;P Sam policz ile
                          zaoszczędzisz kasy w ciągu roku. :)
                          Pozdrawiam
                          • Gość: mona Re: Woda idzie jak...woda IP: 212.75.102.* 21.08.06, 17:09

Filtry, wkłady.. z mojego doświadczenia powiem, że zawsze przeważnie przedłuża
                            się użytkowanie takich rzeczy, aby odwlec płacenie, montowanie, że o szukaniu
                            odpowiedniej wkładki do filtra w sklepach nie wspomnę.. Potem niby filtrowana
                            woda ma wzmożoną zarazków

ja pozostaje wierna żywczykowi, który czeka na mnie niczym żubr tuż za
                            rogiem :) odkręcam butelkę i gotowe. Termin spożycia - jak najszybciej!!
                            • worton Re: Woda idzie jak...woda 21.08.06, 19:47
                              ale ja wcale nie mowie ze masz odciąć sobie wodociąg i reszte zycia spędzic na
                              butelkowanej.
                              przecierz jest kupa ludzi którzy twierdzą, że woda z kranu jest wolna od
                              zarazków bo chlor wszystkie zabija...rotfl
                          • Gość: Kory Re: Woda idzie jak...woda IP: *.acn.waw.pl 22.08.06, 12:50
                            ale w buletce żywiec masz wode źródlana, filtrujac zwykła wode masz nadal ...
                            zwykła wode! nie musze chyba mowic, ktora jest zdrowsza dla organizmu. Zastanow
                            sie czy warto tak oszczedzac.
                            Pozdr!
    • Gość: safira Re: Woda idzie jak...woda IP: *.chello.pl 05.04.08, 20:03
      ale pomimo całej komercjalizacji to dzieje się bardzo dobrze,że Polacy piją coraz więcej! sama jestem prawie uzależniona od butelki wody dziennie. w zasadzie to zawsze mam pod ręką butelkę moze nie najpopularniejszej,ale moim zdaniem najsmaczniejszej wody aquarel :)
      • Gość: puella Re: Woda idzie jak...woda IP: *.chello.pl 05.04.08, 20:10
        też najbardziej lubię aquarel...tylko ,że truskawkową ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka