the.gypsy Re: Woda idzie jak...woda 09.07.06, 13:37 do picia "arctic". pozostale do mycia rak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wodopijak Re: Woda idzie jak...woda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 13:38 A ja i moja rodzina preferujemy gazowaną Cisowiankę. Jest to praktyczne ta sama woda co Nałęczowianka, tylko inna firma ją rozlewa i kosztuje mniej (~1,20zł/1,5l). Ostatnio mam problemy z dostaniem jej w sklepach. Sprzedawca mówi, że hurtownicy nie mogą jej zamówić. W artykule nie padłą jej nazwa, bo nie stoi za nią Coca-Cola, Nestle czy Danone. Polecam stronę "Świat Konsumenta" www.swiatkonsumenta.pl/ aby zapoznać się z materiałami, które posłużyły (lub nie) do napisania komentowanego właśnie artykułu. Ponadto, na skróty: www.swiatkonsumenta.pl/testy.php?action=showtest&category=60&id=&topicid=835&story=2 www.swiatkonsumenta.pl/testy.php?action=showtest&category=59&id=&topicid=818&story=2 www.swiatkonsumenta.pl/archiwum.php?action=shownews&id=24&story=2&topicid=432 PS. Podobno woda gazowana nie jest taka szkodliwa. Pozdrawiam wszytkich palących papierosy, a unikających wody gazowanej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wodomierz Re: Woda idzie jak...woda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.06, 18:19 tak naprawdę to w przypadku gdy z kranu leci woda z ujęć głębinowych, niechlorowana (a tak jest w bardzo wielu - szczególnie małych - miejscowościach) to bezsensem jest kupowanie wód butelkowanych.A zakupu niegazowanych to już w tym przypadku zupenie nierozumiem...Przecież w znacznej części to woda o takiej samej jakości, smaku i składzie. Proponuję zgłośić się do najblizszej stacj sanitarnej i uzyskać miarodajne informacje o składzie lokalnej "kranówki". A te wszystkie opinie jakie to niektóre wody są pycha, to najlepiej w buty sobie wsadzić. Formułowane są przez podatnych na sugestę i reklamę snobów którzy i g..no kupią jak będzie ładnie opakowane i trendy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konsument Staropolanka najlepsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 16:10 Porównałem kilkanaście wód mineralnych pod względem ilości minerałów - szczególnie magnezu - najlepiej wypadła staropolanka, po za tym - ale to już subiektywne - najbardziej mi smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zabki forever Re: Woda idzie jak...woda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.06, 18:07 ja tam tez pij€ wi€cej, ale piwska. nie ma to jak pelny kufelek zimnego ciechana, mniam ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katarzyna Re: Woda idzie jak...woda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 00:36 szkoda tylko, że koncerny nie informuja o substancji zwanej ASPARTAM i znajdujacej sie w wodzie smakowej. ASPARTAM jest bowiem substancja rakotworcza, powodujaca raka mozgu, epilepsje/ataki padaczki i zaburzenia emocjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter Re: Woda idzie jak...woda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 21:41 Tego lata na pewno mnóstwo wody poszło. A Żywiec naprawdę jest dobry, rozpiłem się przez te upały. Zrobili szum z tymi badaniami, a potem okazuje się, że rok w rok ta sama woda zbiera najlepsze oceny. Oczywiście, że zawiera mikroflorę - to naturalna woda źródlana. Poza tym skoro rekomenduje ją IMID, nie może być niezdrowa. Odpowiedz Link Zgłoś
worton Re: Woda idzie jak...woda 17.08.06, 12:34 z tą niezdrowoscią wody to jest fakt ALE : zaszkodzić moze tylko czyste chenicznie i biologicznie H2O. pare lat temu była jakaś "afera" w związku z filtrami do wody. mianowicie wojsko miało jakiś tam swoje "super" filtry, które filtrowały wode na błysk. niestety filtrowały do czystego H2O. w wyniku tego po jakims czasie żołnie zaczeli chorować itp. okazało się ze winna była własnie woda bo filtry usuwały z niej wszystkie składniki mineralne, które jak wiadomo w mniejszym lub większym stopniu odpowiedzialne sa za funkcjonowanie organizmu... Odpowiedz Link Zgłoś
worton Re: Woda idzie jak...woda 17.08.06, 12:38 ...Ta odfiltrowana woda była pozbawione tych składników do tego stopnia, ze wręcz wypłukiwała te minerały z organizmu. jak rok temu chciałem załozyć sobie zestaw podzlewowy filtrujacy wode z kranu, to zagadałem montera i faktycznie wiedział o co chodzi. sam rozwiną temat (autoreklama przedewszystim :P )i powiedział że ich filtry nie są aż tak skuteczne, ale wystarczająco. dodał tez ze za niewielka dopłatą dodają do zestawu przystawke mineralizujacą :) Odpowiedz Link Zgłoś
worton Re: Woda idzie jak...woda 17.08.06, 12:46 sie rozpisałem na trzy tematy :D jesli ma się jakieś obiekcje co do wody jaką się pije mozna zabrac ją do zbadania w laboratorium. ja na herbate mam wode ze źródełka, a na surowo gazowanego żywca w tych śmiesznych butelkach z wąską szyjka ;) tylko pamiętajmy że jak przynosimy wode z tak zwanych "studni oligoceńskich" to nie nalezy jej trzymać dlużej niz 24-48 godzin. potem moga się w niej zalęgnąć glony. jak ktoś nie wierzy to może nalać słoik, zakręcic i postawić aż się zazieleni ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter Re: Woda idzie jak...woda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 20:30 Niezłe te filtry - czyszczą tak skutecznie, że potem trzeba wszystko wkładać z powrotem. :) Chyba zostanę przy Żywcu, przynajmniej to naturalna woda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kisz Re: Woda idzie jak...woda IP: 212.75.102.* 18.08.06, 17:46 Filtry są na sprzedaż - a akwizytorzy są do sprzedaży. U mnie też kiedyś taki był i mimo, że mieszkam pod warszawą i woda jest niemalże źródlana (ujęcie ze studni głębinowej) to i tak stwierdził jej jakość jako 'kranówkę z centrum'. Filtrował, filtrował i wyszla mu jakaś brązowa, brunatna ciecz. Poczym podał cenę i zaczął wypisywać jakieś kwity. Dla niego to nawet i mineralka bylaby brudna, aby tylko wcisnąć komuś filtr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kisz Re: Woda idzie jak...woda IP: 212.75.102.* 18.08.06, 17:48 jednym zdaniem - temat wody zawsze powraca.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kisz Re: Woda idzie jak...woda IP: 212.75.102.* 18.08.06, 17:49 i jeszcze - dobra woda nie jest zła! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Woda idzie jak...woda IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.08.06, 22:39 Wstyd się przyznać ale jakoś ze 12 lat temu sprzedawałem takie filtry do wody, a ponieważ było to zorganizowane jakoś podobnie jak Amway to na początek kupiłem sam jedną sztukę, zgadnijcie kiedy z tego zrezygnowałem....Teraz jak chcę wodę to albo kupuję wysoko mineralizowaną w zielarni, albo na codzień żródlaną na przykłąd wspomnianego żywca. Miałem przez jakiś czas w domu taki mały barek ale jakoś do picia na surowo mi nie pasowała. Przy takich upałach woda to najlepsza rzecz bo zmniejsza ryzyko udaru i wylewu a ja muszę zwracac na to uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
worton Re: Woda idzie jak...woda 18.08.06, 23:39 pamiętaj ze wyzoko minarelizowana nie jest najlepsza dla ludzi którzy mają problemy z nerkami ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Woda idzie jak...woda IP: 83.238.70.* 19.08.06, 08:28 Woda z dobrego filtra wyjdzie taniej niż kupowana w sklepie- jeżeli zrezygnowałeś z współpracy z daną firmą nie rozumiem dlaczego zrezygnowałeś z filtra , chyba ze były kiepskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Woda idzie jak...woda IP: *.acn.waw.pl 19.08.06, 09:42 powodów kilka, pierwszy że nikt nie mówił nam nic o badaniu cech wody przed decyzją o zakupie - filtr czasem funkcjonuje wtedy gorzej i krócej, czyli jest droższy, drugi to taki że jakość wody spada wraz z zużywaniem się wkładu w filtrach montowanych bezpośrednio do ujęcia wody, trzeci to fakt że jest to dość jałowa woda, wspomniana wtórna mineralizacja mnie nie przekonuje, czwarty to fakt że woda nie obciąża aż tak mojego budżetu, a piąty to oczywiście dużo lepszy smak wody źródlanej... znalazł bym jeszcze parę ale to chyba wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
skory1 Re: Woda idzie jak...woda 20.08.06, 11:15 Z tego co mi wiadomo, obecnie najlepszymi filtrami do wody dostępnymi na rynku polskim są filtry sprzedawane przez pogardzaną przez sporą część Polaków firmę AMWAY. Jest to jedyny filtr, który usuwa z wody kranowej 99% zanieczyszczeń, łącznie z cystami - przetrwalnikami bakterii, jakby ktoś nie wiedział. Nie usuwa on jednocześnie z wody cennych minerałów. Jest to JEDYNY filtr dostępny w Polsce posiadający certyfikat dopuszczający picie wody BEZ PRZEGOTOWANIA. Przyznaję - nie jest tani, mnie samego na razie na niego nie stać, ale poważnie myślę o jego zakupie w przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Woda idzie jak...woda IP: 83.238.70.* 20.08.06, 22:24 Dobry przykład filtra który usuwa to co szkodliwe a orzepuszcza minerały. Wiadomo że wkłady filtra trzeba wymieniać- pewnie miałeś odwróconą osmozę i on rzeczywiście wyjaławia wodę. Ale pewnie gdy sprzedawałeś , Adamie, filtry tego nie było na rynku Odpowiedz Link Zgłoś
worton Re: Woda idzie jak...woda 20.08.06, 23:15 no tak. ze filtr trzeba wymieniac bo sie glony i inne paskudztwo lęgnie. a jesli cie przypili i będziesz musiał na gwałt mieć wode to wystartczy iśc do sklepu i kupic sobie butelke żywca albo 10 litrowy baniak, albo cokolwiek innego. Odpowiedz Link Zgłoś
skory1 Re: Woda idzie jak...woda 21.08.06, 12:05 Owszem, jeśli chcesz przepłacać worton - twoje prawo. ;) Butelka wody żywiec za litr kosztuje jeśli się nie mylę w granicach 1,25 zł, filtr AMWAY-a zaś filtrując 5000 litrów na jednym wkładzie obniża cenę litra wody do 0,80 zł. W dodatku po wymianie wkładu filtra na nowy cena wody za litr wynosi już tylko... 0,20 zł. ;) Czysta kalkulacja, bez żadnej manipulacji. ;P Sam policz ile zaoszczędzisz kasy w ciągu roku. :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mona Re: Woda idzie jak...woda IP: 212.75.102.* 21.08.06, 17:09 Filtry, wkłady.. z mojego doświadczenia powiem, że zawsze przeważnie przedłuża się użytkowanie takich rzeczy, aby odwlec płacenie, montowanie, że o szukaniu odpowiedniej wkładki do filtra w sklepach nie wspomnę.. Potem niby filtrowana woda ma wzmożoną zarazków ja pozostaje wierna żywczykowi, który czeka na mnie niczym żubr tuż za rogiem :) odkręcam butelkę i gotowe. Termin spożycia - jak najszybciej!! Odpowiedz Link Zgłoś
worton Re: Woda idzie jak...woda 21.08.06, 19:47 ale ja wcale nie mowie ze masz odciąć sobie wodociąg i reszte zycia spędzic na butelkowanej. przecierz jest kupa ludzi którzy twierdzą, że woda z kranu jest wolna od zarazków bo chlor wszystkie zabija...rotfl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kory Re: Woda idzie jak...woda IP: *.acn.waw.pl 22.08.06, 12:50 ale w buletce żywiec masz wode źródlana, filtrujac zwykła wode masz nadal ... zwykła wode! nie musze chyba mowic, ktora jest zdrowsza dla organizmu. Zastanow sie czy warto tak oszczedzac. Pozdr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: safira Re: Woda idzie jak...woda IP: *.chello.pl 05.04.08, 20:03 ale pomimo całej komercjalizacji to dzieje się bardzo dobrze,że Polacy piją coraz więcej! sama jestem prawie uzależniona od butelki wody dziennie. w zasadzie to zawsze mam pod ręką butelkę moze nie najpopularniejszej,ale moim zdaniem najsmaczniejszej wody aquarel :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puella Re: Woda idzie jak...woda IP: *.chello.pl 05.04.08, 20:10 też najbardziej lubię aquarel...tylko ,że truskawkową ;) Odpowiedz Link Zgłoś