bokassa 11.09.06, 13:55 Ta organizacja o nazwie C[K]ASA to klasyczna grupa wpływu działająca na zlecenie i w interesie zachodniego kapitału. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bokassa Ewa Balcerowicz: oskarżenia pozbawione podstaw 11.09.06, 13:59 Ta firma o nazwie C[K]asa to klasyczna grupa wpływu działająca na zlecenie i w interesie donatorów. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 [...] 11.09.06, 14:04 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yatayatayataman Re: Popędzić kota pseudo-profesorowi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 14:19 Jesteście frustratami, którzy do niczego w życiu nie doszli budując swoją wartość na poniżaniu innych; ekonomiczni analfabeci Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Jasne-eksperymenty na 40mln narodzie... 11.09.06, 14:28 Jasne-eksperymenty na 40mln narodzie... Mi tam akurat z ekonomią dobrze, ale nie jestem ślepy na sferę ubóstwa w PL. Gość portalu: yatayatayataman napisał(a): > Jesteście frustratami, którzy do niczego w życiu nie doszli > budując swoją wartość na poniżaniu innych; > ekonomiczni analfabeci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcy Pomnik Balcerowiczowi, dyby Zawiszy... IP: 62.233.204.* 11.09.06, 14:39 business3 napisał: > Mi tam akurat z ekonomią dobrze, ale nie jestem ślepy na sferę ubóstwa w PL. A to oczywiście wina Balcerowicza. Zasług na jego koncie nie znajdujesz żadnych, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
business3 [...] 11.09.06, 14:40 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcy Re: Jego pomnik oszczałbym gęstym moczem ! IP: 62.233.204.* 11.09.06, 14:44 Twoje problemy urologiczne mało kogo interesują. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Lepiej lać niż trzymać jak ty! 11.09.06, 14:45 Lepiej lać niż trzymać jak ty! Gość portalu: marcy napisał(a): > Twoje problemy urologiczne mało kogo interesują. Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Re: Dla zlodzieja policja jest nielegalna 11.09.06, 18:48 Dla Balcerowiczow, Komisja sejmowa jest nielegalna. Podobienstwa nasuwaja sie same. Dlaczego GWniana cenzura usuwa ten niewinny tekst? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jej Bywa i tak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.06, 21:29 jak sobie pani Balcerowicz wzięła na męża aparatczyka z PZPR to musi się teraz liczyć z kłopotami:) Bywa i tak... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssssssssss Re: Jego pomnik oszczałbym gęstym moczem ! IP: *.gazownia.pl 11.09.06, 14:47 Prostota twego umyslu (jeśli go masz) poraża. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Jak poprzez forum oceniasz umysł? Mag? Czy co? 11.09.06, 14:49 Jak poprzez forum oceniasz umysł? Mag? Czy co? Gość portalu: ssssssssss napisał(a): > Prostota twego umyslu (jeśli go masz) poraża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssssssssss Re: Jak poprzez forum oceniasz umysł? Mag? Czy co IP: *.gazownia.pl 11.09.06, 14:51 Przeczytaj swoje wypociny. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Te - gazownia - zadzwoń do Krystyny, to ci da. 11.09.06, 14:54 Te - gazownia - zadzwoń do Krystyny, to ci da. Gość portalu: ssssssssss napisał(a): > Przeczytaj swoje wypociny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssssssssss Re: Te - gazownia - zadzwoń do Krystyny, to ci da IP: *.gazownia.pl 11.09.06, 14:58 Już wiem gdzie masz rozum. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Ciebie nawet Krystyna nie chce... 11.09.06, 15:00 Ciebie nawet Krystyna nie chce... Gość portalu: ssssssssss napisał(a): > Już wiem gdzie masz rozum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borys Re: Ciebie nawet Krystyna nie chce... IP: 84.40.217.* 11.09.06, 15:05 na takiego typa jak business3 nie ma co marnować nerwów to jeden z tych co przeszedł pranie mózgu ojca rydzyka i spółki Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Moje fascynacje religijne są nieco odmienne... 11.09.06, 15:06 Moje fascynacje religijne są nieco odmienne... Gość portalu: Borys napisał(a): > na takiego typa jak business3 nie ma co marnować nerwów > to jeden z tych co przeszedł pranie mózgu ojca rydzyka i spółki Odpowiedz Link Zgłoś
linfan Re: Moje fascynacje religijne są nieco odmienne.. 11.09.06, 23:46 business3 napisał: > Moje fascynacje religijne są nieco odmienne... dreczysz koty na cmentarzu za to, ze jestes zyciowym zerem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zb Re: Jego pomnik oszczałbym gęstym moczem ! IP: *.farmacol.com.pl 11.09.06, 14:48 No cóż..widać że jesteś przedstawicielem tzw. nizin społeczych...Twoja kultura to dno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssssssssss Re: Jasne-eksperymenty na 40mln narodzie... IP: *.gazownia.pl 11.09.06, 14:46 Gamoniu , gdyby takich ludzi brakło , dziś na danie główne miałbyś brukiew. Popatrz kto Tobą rządzi teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
tomiczek7 Re: Jasne-eksperymenty na 40mln narodzie... 11.09.06, 16:28 Ubóstwo to zafundujanam dopiero rządzy PiS-u. Balcerwoicz jejst jednym z niewielu, który zintegrowała sysytem bankowy w Polsce. PiS zapomniał jak doił FOZZ,a gdy od razu uszczaelnic i zintegrować systme bankowy, toby takie Romcie i inne gady nie doiły banków - patrz Bank Wielkopolski. Próbowali zgnoic Kwaśniewską i jej fundacje, ale im nie wyszło. Teraz chcą zniszyć Balcerowicza. A codzi tylko o władzę i koryto dla debilowatych dysydentów z PiS. Sam premier nie rozróżnia popjęc mniejszość narodowa i emigranci!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Jasne - Balcer super integrator systemów bankowych 11.09.06, 21:46 Jasne - Balcer super integrator systemów bankowych... Odpowiedz Link Zgłoś
olias [...] 11.09.06, 14:40 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Dzięki Balcerowi - standardy UE za 20 lat only !!! 11.09.06, 14:41 Dzięki Balcerowi - standardy UE za 20 lat only !!! olias napisał: > może masz rację. Ale to i tak lepiej niż być w gronie łupieżców, mających w > swoich zasługach krzywdę 37 milionowego narodu. Najbardziej zniszczonewgo wśród > > państw Ue. Przez "swoich" Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Dzięki Balcerowi - standardy UE za 20 lat onl 11.09.06, 14:42 A jakie widzisz alternatywy? Odpowiedz Link Zgłoś
business3 A co to, ta ziemia jednego syna tylko ma ? 11.09.06, 14:44 A co to, ta ziemia jednego syna tylko ma ? Ale doprecyzujmy pytanie - jakie widzę alternatywy gdzie, albo odnośnie czego? adas313 napisał: > A jakie widzisz alternatywy? Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: A co to, ta ziemia jednego syna tylko ma ? 11.09.06, 14:45 Na szybsze wprowadzanie standardów UE. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Może lubię standardy USA czy Singapore bardziej? 11.09.06, 14:48 Może lubię standardy USA czy Singapore bardziej? Zwłaszcza do robienia biznesu, czy jak kto woli wykorzystywania potencjału ekonomicznego surowców i ludzi. W UE jest dużo przypadków niewydolności gospodarczej, społecznej, i akurat takich standardów nie powinno się chcieć. adas313 napisał: > Na szybsze wprowadzanie standardów UE. > Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Może lubię standardy USA czy Singapore bardzi 11.09.06, 14:49 To czemu narzekasz, że standardy UE będą za 20 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Zawsze mówiłem - UE nie ma szans z USA, Japonią 11.09.06, 14:51 Zawsze mówiłem - UE nie ma szans z USA, Japonią. Biurokracja w ekonomii UE poraża, a subsydiowanie rolnictwa - rozwala w przedbiegach (no ile to budżetu UE, specjaliści?) adas313 napisał: > To czemu narzekasz, że standardy UE będą za 20 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Zawsze mówiłem - UE nie ma szans z USA, Japon 11.09.06, 14:52 Akurat mam tu zbliżone poglądy. To czemu nie pisałeś o standardach USA, Jap. itd. tylko o UE? Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Re: Zawsze mówiłem - UE nie ma szans z USA, Japon 11.09.06, 14:55 A możemy wogóle nawet chcieć gonić USA ??? adas313 napisał: 7 > Akurat mam tu zbliżone poglądy. > > To czemu nie pisałeś o standardach USA, Jap. itd. tylko o UE? Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Zawsze mówiłem - UE nie ma szans z USA, Japon 11.09.06, 14:56 Jak gonić to najlepszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Kierski Re: Może lubię standardy USA czy Singapore bardzi IP: *.arcabit.com 11.09.06, 14:49 A wierzysz w możliwość ich osiągnięcia w Polsce...? Chyba jednak szybciej te europejskie dogonimy - o ile dogonimy kiedykolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Może lubię standardy USA czy Singapore bardzi 11.09.06, 14:51 Patrząc na spadek w rankingu wolności gospodarczej, zwiększony wzrost zadłużenie oraz inne kwiatki w rodzaju hodowli długów w górnictwie i służbie zdrowia nieprędko to nastąpi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adas Ty Czemu sieroto obnizasz nam ranking czytania ze IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.06, 18:01 zrozumieniem. W rankingu wolnosci skoczylismy, gamoniu Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Czemu sieroto obnizasz nam ranking czytania z 11.09.06, 18:18 Sprostowałem to, parę postów niżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adas jak juz tak serio potraktowals swoj rozwoj to polecam IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.06, 18:26 www.oecd.org - jak bedziesz czytywal co tam pisza, to wyleczysz sie z przekonania, ze w Polsce jest jakis kosmiczny socjal, bo to bzdura, wyleczysz sie rowniez z przekonania, ze panstwo Polskie ma kosmiczne deficyty i dlug publiczney, kolejny wyborczany mit. Radze tez czasem zagladac do paperow pojawiajacych sie w www.imf.org. czy w world banku, nie wspominajac juz o tym co jest na nber. Jak chcesz wyrobic sobie zdanie o tym jakie poinny byc relacje miedzy bankiem centralnym, a paralmentem czy bankami komercyjnymi radze czytywac strony fed (dla przykladu wrzucic w przegladarce fed slowo central bank independence - kolejna uleczalnia glupot wyborczej sie objawi, albo code of conduct, to dla fanow twierdzenie, ze zona prezesa banku moze se pracowac w fundacji sponsorowanej przez banki nadzorowane przez bank centralny, to samo mozn znalez w bank of new zeland, czy buirze nadzoru nad instytucjami finansowymi UK. Czytanie poszerza horyzonty, moze niekoniecznie czytanie wyborczej. Zycze milej lektury Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: serio potraktowals swoj rozwoj to polecam 11.09.06, 19:02 Ależ dziękuję za życzliwość (wyjątkową wprost z Twej strony)! 1. Moje poglądy nt. działalności i finansowania związków zawodowych oraz mechanizmów hodowli długów nie były kształtowane w oparciu o GW. 2. Owszem, dług i deficyt gdzie indziej jest większy, ale to jeszcze nie powód, żeby naśladować liderów w tych kategoriach, w końcu są kraje, które mają nadwyżkę. A poważniej: śmiem twierdzić, że da się te pieniądze wydawać ciut rozsądniej niż się to robi (patrz punkt 1). W Polsce gdy dług przekroczy 60%PKB państwo nie ma prawa się zadłużać, bo tak stanowi Konstytucja. Nie chciałbym doświadczać równoważenia wydatków panstwa na własnym koncie bankowym. Obawiam się, że nowe "przedwyborcze" wydatki wejdą na stałe do budżetu. Natomiast wpływy kiedyś zmaleją - niezły wzrost nie trwa wiecznie, nie można w nieskończonośc ciągnąć dywidend ze spółek SP. 3. Zasiadanie Ewy Balcerowicz w CASE podczas gdy Leszek Balcerowicz jest szefem NBP i KNB jest dla mnie dziwne. 4. Jeszcze dziwniejsze dla mnie jest jednak to, że partia, która tak sprawdza, czy przypadkiem nie doszło do korupcji w wypadku CASE bez mrugnięcia okiem powołała na stanowisko NFZ Andrzeja Sośnierza - wpisz w google słowa "chudów" i "sośnierz" - sytuacja taka sama jak z CASE, tyle że w innej branży. 5. Sposób powstania (z minuty na minutę się okazało, że banki w Polsce to jedna wielka afera i to ta najważniejsza w kraju) Komisji, jej skład (1 ekonomista, przewodniczący związany z pseudobankami, dziwaczne proporcje klubów parlamentarnych), oraz działalność poprzednich komisji śledczych napawają mnie głębokim pesymizmem. Nie wierzę, że ta SKŚ będzie w stanie prowadzić rzetelne i fachowe dochodzenie; nie wierzę, że celem tej komisji jest coś innego niż polityczna szopka. 6. Nie znam polskich przepisów antykorupcyjnych, ale obserwując zamieszanie dochodzę do takich spostrzeżeń: Jeśli w wypadku CASE występuje konflikt interesów (no bo występuje), a prawo tego by zabraniało, to dlaczego nikt się tym nie zajmuje? Doniesienie na Balcerowicza dotyczy możliwości przyjęcia łapówki, a nie złamania przepisów dotyczących pełnienia funkcji publicznych. Jeśli zaś jest to (żona w CASE, mąż w NBP) legalne, a jest to tak bulwersujące, to dlaczego nikt nie zgłasza propozycji zaostrzenia/doprecyzowania przepisów? Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Ślepa wiara w UE nic nie da. Potrzeba pracy 11.09.06, 14:53 Ślepa wiara w UE nic nie da. Potrzeba pracy, wydajności, efektywności, i selektywnych inwestycji, a nie tego, co przez moment jest na topie lub rozdmuchane przez media i gorączkujących politykierów... Gość portalu: Paweł Kierski napisał(a): > A wierzysz w możliwość ich osiągnięcia w Polsce...? Chyba jednak szybciej te > europejskie dogonimy - o ile dogonimy kiedykolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Ślepa wiara w UE nic nie da. Potrzeba pracy 11.09.06, 14:54 Tego też nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
nrslovo Re: Popędzić kota pseudo-profesorowi... 11.09.06, 15:37 120% prawdy w tym stwierdzeniu Odpowiedz Link Zgłoś
jola_z_dywit3 ************f___a___k___t___y**** ********* 11.09.06, 18:02 W Polsce zarejestrowanych zostało około 40 tys. fundacji. Gdyby zapytano mnie, które uważam za najważniejsze, bez wahania wskazałbym dwie: Fundację Batorego i Centrum Analiz Społeczno-Ekonomicznych w skrócie zwaną CASE. Pierwszą założył w 1988 r. znany miliarder George Soros, drugą poczęło małżeństwo Balcerowiczów z kolegami - pisze publicysta. Z CASE wywodzi się liczne grono tzw. analityków i niezależnych ekspertów ekonomicznych, których głównym zajęciem od lat jest nachalna promocja "jaskiniowego liberalizmu" i gdy to możliwe czerpanie pieniędzy z kasy publicznej. Oczywiście legalnie! Można zawsze dostać grant z Komitetu Badań Naukowych, dotację z państwowego banku, czy spółki skarbu państwa. Nie jest to trudne, gdy osoby związane z fundacją zasiadają w gremiach ów grosz dzielący. Fundacji CASE sponsorów nigdy nie brakowało. W 2003 r. przychody z działalności statutowej wyniosły 5,2 mln zł, z czego od instytucji zagranicznych wpłynęło 3,6 mln zł. Dotacje krajowe były znacznie skromniejsze - niespełna 1,2 mln zł - w tym 43 tys. zł z Narodowego Banku Polskiego, na czele którego stoi jeden z założycieli CASE Leszek Balcerowicz, prywatnie mąż Ewy Balcerowicz, obecnie prezes zarządu CASE. Ciekawe, jak wyglądałby Kwaśniewski, gdyby Giertych ujawnił, że pieniądze kancelarii lądowały w kieszeni Jolanty - zauważa dziennikarz". Gazeta wymienia nazwiska wielu innych ludzi z pierwszych stron gazet i pisze, że dla fundacji udział polityków jest rekomendacją dla darczyńców, czy sponsorów, że dzięki nim zyskują wpływy, które w przyszłości mogą się przełożyć na konkretne decyzje gospodarcze. Nie ma się czemu dziwić,". Polityka w znacznym stopniu stała się zawodem. Uprawiają go ludzie, którzy jak Jan Maria Rokita przez ostatnie piętnaście lat nie zhańbili się normalnym zatrudnieniem w normalnej firmie. Jeśli na skutek werdyktu wyborczego tracą poselskie apanaże, fundacje stają się idealną przechowalnią. Ich finansowanie jest bezpieczne i dobrze postrzegane. Obecność polityków naturalna. O źródło pochodzenia pieniędzy nikt nie pyta. Można bezpiecznie przetrwać cztery lata do następnych wyborów. Bo życie zawsze daje drugą szansę. Na koszt podatników oczywiście, konkluduje gazeta. (PAP) Słaba pamięć Balcerowicza czy celowe oszustwo? Balcerowicz: Nie skłamałem, pomyliłem formalne funkcje (PAP,) Prezes NBP Leszek Balcerowicz poinformował, że omyłkowo nie potwierdził swojego członkostwa w Radzie Fundacji Centrum Analiz Społeczno Ekonomicznych (CASE) podczas przesłuchania przez komisją śledczą ds. PZU w czerwcu 2005 r. Oświadczenie w tej sprawie opublikował NBP w poniedziałek. Stwierdzenie nieprawdy przed komisją zarzucił prezesowi NBP piątkowy "Nasz Dziennik", a w poniedziałek komisja śledcza ds. banków i nadzoru bankowego zdecydowała, że wystąpi do Krajowego Rejestru Sądowego o przekazanie jej dokumentów dotyczących członkostwa Balcerowicza w radzie CASE. Posłowie chcą porównać zapis w rejestrze z zeznaniem Balcerowicza z 10 czerwca 2005 r. Balcerowicz, jak napisał w oświadczeniu, pomylił swoje "formalne role", jakie pełnił w tym instytucie. Stało się tak dlatego - tłumaczył - że jego funkcja członka rady nie wiązała się w praktyce z uczestnictwem w spotkaniach rady. Z tytułu tego nie pobierał też wynagrodzenia. Dlatego odpowiadając na pytanie posłów zaprzeczył jakoby do rady należał. "Nietrafnie przypisałem sobie formalną funkcję założyciela instytutu badawczego CASE, podczas gdy byłem tylko jednym z inicjatorów jego powstania w sensie faktycznym. Jednocześnie nietrafnie odpowiedziałem na pytanie dotyczące mojego formalnego członkostwa w radzie CASE" - podkreślił szef NBP. Balcerowicz napisał ponadto, że nie sprawdził swojego formalnego statusu w CASE, ponieważ nie pytano go o to w trakcie prac komisji. "Uznawałem wówczas (i nadal uznaję), że moje zaangażowanie w instytutach naukowych w żaden sposób nie łączyło się z tematami, którymi zajmowała się tamta komisja" - zaznaczył. CASE - Centrum Analiz Społeczno-Ekonomicznych to fundacja naukowa, która działa od września 1991 roku. Jest prywatną instytucją, prowadzącą badania w zakresie transformacji, integracji europejskiej oraz gospodarki światowej. Celem Fundacji jest rozwijanie wiedzy o gospodarce oraz wspomaganie badań naukowych w tej dziedzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wolant z Witkami ************f___a___k___t___y**** ********* IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.06, 18:12 Nalezy zadac tez pytanie czy Leszke mial prawo zasiadac w radzie fundacji???? Zdaje mi sie, ze pracownikom banku centralnego wolno pracowac jedynie na uczelniach. Pewien nie jestem, moze ktos kto jest na biezaco w tych sprawach powie pare slow na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola_dywity Re: ************f___a___k___t___y**** ********* IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 18:17 Nalezy zadac tez pytanie czy Leszke mial prawo zasiadac w radzie fundacji???? > Zdaje mi sie, ze pracownikom banku centralnego wolno pracowac jedynie na > uczelniach. Pewien nie jestem, moze ktos kto jest na biezaco w tych sprawach > powie pare slow na ten temat. słusznie! Odpowiedz Link Zgłoś
business3 To z czego ma tę profesurę? Z WUML-u??? 11.09.06, 21:54 To z czego ma tę profesurę? Z WUML-u??? Gość portalu: Wolant z Witkami napisał(a): 7 > Nalezy zadac tez pytanie czy Leszke mial prawo zasiadac w radzie fundacji???? > Zdaje mi sie, ze pracownikom banku centralnego wolno pracowac jedynie na > uczelniach. Pewien nie jestem, moze ktos kto jest na biezaco w tych sprawach > powie pare slow na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 To z czego ma tę profesurę? Z WUML-u??? 11.09.06, 21:55 To z czego ma tę profesurę? Z WUML-u??? Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Ekonomię mają budować fundacje??? Nonsens!!! 11.09.06, 21:53 Ekonomię mają budować fundacje??? Nonsens!!! Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Popędzić kota pseudo-profesorowi... 11.09.06, 20:36 Gość portalu: yatayatayataman napisał(a): > Jesteście frustratami, którzy do niczego w życiu nie doszli > budując swoją wartość na poniżaniu innych; > ekonomiczni analfabeci fakt, nie kazdy ma czelność w mętne sprawki sie wplątywać. Kiedys oznaczało to zazwyczaj uczciwość, teraz - jak widac - ekonomiczny analfabetyzm. Cóż, postęp i nowoczesność... Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Balcer Transparency Case - he, he, he... 11.09.06, 21:58 Balcer Transparency Case - he, he, he... > fakt, nie kazdy ma czelność w mętne sprawki sie wplątywać. Kiedys oznaczało to > zazwyczaj uczciwość, teraz - jak widac - ekonomiczny analfabetyzm. Cóż, postęp > i nowoczesność... > > Pozdrawiam > > Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
jola_z_dywit3 ****fundacja polskiej nędzy i ubóstwa milionów**** 11.09.06, 17:58 W Polsce zarejestrowanych zostało około 40 tys. fundacji. Gdyby zapytano mnie, które uważam za najważniejsze, bez wahania wskazałbym dwie: Fundację Batorego i Centrum Analiz Społeczno-Ekonomicznych w skrócie zwaną CASE. Pierwszą założył w 1988 r. znany miliarder George Soros, drugą poczęło małżeństwo Balcerowiczów z kolegami - pisze publicysta. Z CASE wywodzi się liczne grono tzw. analityków i niezależnych ekspertów ekonomicznych, których głównym zajęciem od lat jest nachalna promocja "jaskiniowego liberalizmu" i gdy to możliwe czerpanie pieniędzy z kasy publicznej. Oczywiście legalnie! Można zawsze dostać grant z Komitetu Badań Naukowych, dotację z państwowego banku, czy spółki skarbu państwa. Nie jest to trudne, gdy osoby związane z fundacją zasiadają w gremiach ów grosz dzielący. Fundacji CASE sponsorów nigdy nie brakowało. W 2003 r. przychody z działalności statutowej wyniosły 5,2 mln zł, z czego od instytucji zagranicznych wpłynęło 3,6 mln zł. Dotacje krajowe były znacznie skromniejsze - niespełna 1,2 mln zł - w tym 43 tys. zł z Narodowego Banku Polskiego, na czele którego stoi jeden z założycieli CASE Leszek Balcerowicz, prywatnie mąż Ewy Balcerowicz, obecnie prezes zarządu CASE. Ciekawe, jak wyglądałby Kwaśniewski, gdyby Giertych ujawnił, że pieniądze kancelarii lądowały w kieszeni Jolanty - zauważa dziennikarz". Gazeta wymienia nazwiska wielu innych ludzi z pierwszych stron gazet i pisze, że dla fundacji udział polityków jest rekomendacją dla darczyńców, czy sponsorów, że dzięki nim zyskują wpływy, które w przyszłości mogą się przełożyć na konkretne decyzje gospodarcze. Nie ma się czemu dziwić,". Polityka w znacznym stopniu stała się zawodem. Uprawiają go ludzie, którzy jak Jan Maria Rokita przez ostatnie piętnaście lat nie zhańbili się normalnym zatrudnieniem w normalnej firmie. Jeśli na skutek werdyktu wyborczego tracą poselskie apanaże, fundacje stają się idealną przechowalnią. Ich finansowanie jest bezpieczne i dobrze postrzegane. Obecność polityków naturalna. O źródło pochodzenia pieniędzy nikt nie pyta. Można bezpiecznie przetrwać cztery lata do następnych wyborów. Bo życie zawsze daje drugą szansę. Na koszt podatników oczywiście, konkluduje gazeta. (PAP) Słaba pamięć Balcerowicza czy celowe oszustwo? Balcerowicz: Nie skłamałem, pomyliłem formalne funkcje (PAP,) Prezes NBP Leszek Balcerowicz poinformował, że omyłkowo nie potwierdził swojego członkostwa w Radzie Fundacji Centrum Analiz Społeczno Ekonomicznych (CASE) podczas przesłuchania przez komisją śledczą ds. PZU w czerwcu 2005 r. Oświadczenie w tej sprawie opublikował NBP w poniedziałek. Stwierdzenie nieprawdy przed komisją zarzucił prezesowi NBP piątkowy "Nasz Dziennik", a w poniedziałek komisja śledcza ds. banków i nadzoru bankowego zdecydowała, że wystąpi do Krajowego Rejestru Sądowego o przekazanie jej dokumentów dotyczących członkostwa Balcerowicza w radzie CASE. Posłowie chcą porównać zapis w rejestrze z zeznaniem Balcerowicza z 10 czerwca 2005 r. Balcerowicz, jak napisał w oświadczeniu, pomylił swoje "formalne role", jakie pełnił w tym instytucie. Stało się tak dlatego - tłumaczył - że jego funkcja członka rady nie wiązała się w praktyce z uczestnictwem w spotkaniach rady. Z tytułu tego nie pobierał też wynagrodzenia. Dlatego odpowiadając na pytanie posłów zaprzeczył jakoby do rady należał. "Nietrafnie przypisałem sobie formalną funkcję założyciela instytutu badawczego CASE, podczas gdy byłem tylko jednym z inicjatorów jego powstania w sensie faktycznym. Jednocześnie nietrafnie odpowiedziałem na pytanie dotyczące mojego formalnego członkostwa w radzie CASE" - podkreślił szef NBP. Balcerowicz napisał ponadto, że nie sprawdził swojego formalnego statusu w CASE, ponieważ nie pytano go o to w trakcie prac komisji. "Uznawałem wówczas (i nadal uznaję), że moje zaangażowanie w instytutach naukowych w żaden sposób nie łączyło się z tematami, którymi zajmowała się tamta komisja" - zaznaczył. CASE - Centrum Analiz Społeczno-Ekonomicznych to fundacja naukowa, która działa od września 1991 roku. Jest prywatną instytucją, prowadzącą badania w zakresie transformacji, integracji europejskiej oraz gospodarki światowej. Celem Fundacji jest rozwijanie wiedzy o gospodarce oraz wspomaganie badań naukowych w tej dziedzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
zenutek Jolu...litości! 11.09.06, 18:19 Jolu, litości, nie katuj ludzi powtarzaniem w kółko tego samego... Balcerowicz nie musiał wyjaśniać swojego zaangażowania w CASE przed komisją ds. PZU, gdyż nikt go o to nie pytał... Poczytaj stenogramy z przesłuchań Balcerowicza, dopiero wtedy zabieraj się do komentowania słów kogoś innego. A tak na marginesie: nie powtarzaj wypocin jakiegoś dziennikarzyny z podrzędnej gazety (Nasz Dziennik)... Dziennikarze ci są mało wiarygodni, nawet biorąc przykład z niedawnych artykułów na temat Giertycha i LPR. W czerwcu strasznie ich oczerniano i oskarżano, a już za dwa tygodnie samo sobie zaprzeczali, chwaląc Giertycha i LPR. Ciekawe, co skłoniło ich do tak radykalnej zmiany stanowiska??? Jak wierzyć w to co pisze ta gazeta????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ernesto Re: Ewa Balcerowicz: oskarżenia pozbawione podsta IP: *.spray.net.pl 11.09.06, 15:38 Lecz się ciemna maso Odpowiedz Link Zgłoś
arjuna1 Zawiszę, zakutą "rycerską" pałę do Tworek, tam gdz 11.09.06, 13:59 ie jego miejsce. Na jakiekolwiek polemiki z tym czymś szkoda czasu i słów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: Zawiszę, zakutą "rycerską" pałę do Tworek, ta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 14:35 I tu sie zgadzam Z prymitywami nie mozna polemizowac, bo oni chca jedynie zaistniec w mediach i pognebic "przeciwnika". A w nagrode za te idiotyzmy Kaczory dadza im jakas nagrode. Przyklad bełkotu dal Macierewicz w ktorejs z poprzednich tzw. komisji i w nagrode wyciagneli go z niebytu, bo do tego towarzystwa sie nadaje jak nikt inny. Chyba czas umierac :-( Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Zawiszę, zakutą "rycerską" pałę do Tworek, ta 11.09.06, 14:43 wyjaśnij, mnie prymitywowi dlaczego inne państwa które wraz z nami weszły z komuny do Unii mają lepiej. Malusie czechy czy Słowacja, byłe republiki ZSRR (Łotwa, Estonia) bez Balcerowicza i jego żony, bez wysokiego bezrobocia maja wyższy niż my poziom życia, rozwój, napływ kapitału zagranicznego. Dlaczego do q.. nędzy/ czy tylko dlatego że nie miały Balcerowicza i jego żony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Kierski Re: Zawiszę, zakutą "rycerską" pałę do Tworek, ta IP: *.arcabit.com 11.09.06, 14:48 To proste - nie mają tylu rolników, górników, kolejarzy. Oraz obywateli, którzy w większej części niż u nas rozumieją, że żeby wydać trzeba najpierw zarobić. Reszta to tylko skutki wyborów związanych z tymi warunkami. U nas od jakiś 10 lat wybierano etatystyczną prawicę bądź lewicę. Wcześniej, właśnie w czasach Balcerowicza na stanowisku ministra finansów, to Polskę stawiano za wzór rozwoju gospodarczego w regionie. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Dopóki nie rozkradł, wyprzedał za bezcen... 11.09.06, 15:06 Dopóki nie rozkradł, wyprzedał za bezcen... Gość portalu: Paweł Kierski napisał(a): > To proste - nie mają tylu rolników, górników, kolejarzy. Oraz obywateli, którzy > > w większej części niż u nas rozumieją, że żeby wydać trzeba najpierw zarobić. > Reszta to tylko skutki wyborów związanych z tymi warunkami. U nas od jakiś 10 > lat wybierano etatystyczną prawicę bądź lewicę. Wcześniej, właśnie w czasach > Balcerowicza na stanowisku ministra finansów, to Polskę stawiano za wzór > rozwoju gospodarczego w regionie. Odpowiedz Link Zgłoś
linfan Re: Dopóki nie rozkradł, wyprzedał za bezcen... 11.09.06, 23:54 business3 napisał: > Dopóki nie rozkradł, wyprzedał za bezcen... potrafisz napisac cos innego, niz jedynie leczyc swoje kompleksy? pytanie oliasa jest sluszne i majace odpowiedzi zarazem. nie da sie powiedziec 'kto zawinil'. przestan sluchac jedynego, slusznego (tm) radia, ktore prezentuje model znajdywania ofiary i opluwania jej za wszystkie krzywdy narodu. to tak debilne, ze az wstyd... marzy mi sie, ze zamiast rozpamietywac czasy, w ktorych taki business3 nabawial sie kompleksow, zaczniemy patrzec w przod i myslec o inwestycjach i poprawie. a co robi na ten przyklad jareczek? mowi, ze bedzie 6km autostrad i to wszystko wina poprzednikow. zeby nie bylo na niego! nosz q****! koniec - dosc - stop. rozpamietywanie zabija ten narod... ciekawe, kiedy zrozumie to wyborcza wiekszosc? :/ Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Zawiszę, zakutą "rycerską" pałę do Tworek, ta 11.09.06, 14:48 Służę uprzejmie: Reformy Balcerowicza, wskutek których Polska przeżyła gospodarczy boom (swego czasu najwyższy wzrost PKB w Ostblocku) zostały przyhamowane. Pojawiła się potem "lewicowa wrażliwość społeczna" i "państwo solidarne" w ramach których cały naród solidarnie utrzymuje związki zawodowe, nierentowne zakłady przemysłowe ŚWIADOMIE się zadłużające itp. Drugi aspekt: Polska w rankingu wolności gospodarczej spadła w minionym roku o 10 (dziesięć) miejsc. Zobacz sobie gdzie w tym rankingu plasują się kraje bałtyckie, zwłaszcza Estonia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moki1 Pomiliłeś sie kolego IP: *.chello.pl 11.09.06, 15:23 > Drugi aspekt: Polska w rankingu wolności gospodarczej spadła w minionym roku o > 10 (dziesięć) miejsc Otóż nie spadła tylko wzrosła i nie o 10 tylko o 20. Dokładnie awans z 73 na 53. I reszta twoich wywodów jest tak samo prawdziwa. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Pomiliłeś sie kolego 11.09.06, 15:31 To musiały mi się pomieszać dwa rankingi, tu: www.heritage.org/research/features/index/countries.cfm jest 41 (za rok 2006, a nie 2004 jak ranking Frasera), sorry. Tak czy owak zdecydowanie w ogonie UE. Daleko za Estonią, czy UK. PS. Skoro Polska była na 73 miejscu, to może ktoś mi wyjaśni na czym miał polegać panujący ponoć w Polsce "liberalizm gospodarczy"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moki1 Dobrze że potrafisz przyznać się do błędu IP: *.chello.pl 11.09.06, 16:28 Dobrze że potrafisz przyznać się do błędu, ale dodaj jeszcze, że w tym drugim rankingu Polska również awansowała. Co prawda tylko z 42 na 41 ale jednak. Okazuje sie, ze przyczyna tego, ze zwolennicy Balcerowicza unikaja wszelkiej dyskusji merytorycznej i natychmiast uciekaja w strone epitetow jest fakt, ze na guncie liczb latwo wykazac, ze nie maja racji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: Dobrze że potrafisz przyznać się do błędu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 21:27 Przecież tak naprawdę mało kto rozmawia merytorycznie o balcerowiczu. Ccą go udupi i tyle. Naprawde nie myślisz że są wieksze afery do zbadania niż małe pieniążki fundacji case? pracuję w finansach, te paredziesiąt tysięcy to idzie z budżetu marketingu na domy dziecka i nikt tego nie zauważa. pomysł że balcerowicz bierze 30 tys łapówki jest naprawde śmieszny. Odpowiedz Link Zgłoś
linfan Re: Dobrze że potrafisz przyznać się do błędu 11.09.06, 23:57 Gość portalu: jj napisał(a): > Przecież tak naprawdę mało kto rozmawia merytorycznie o balcerowiczu. Ccą go > udupi i tyle. > > Naprawde nie myślisz że są wieksze afery do zbadania niż małe pieniążki > fundacji case? pracuję w finansach, te paredziesiąt tysięcy to idzie z budżetu > marketingu na domy dziecka i nikt tego nie zauważa. pomysł że balcerowicz > bierze 30 tys łapówki jest naprawde śmieszny. jest zalosny - nie smieszny :| ale grunt, ze gawiedz ma na kogo q*** slac, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adas mniej GW wiecej do danych zagladaj IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.06, 18:17 gamoniu Odpowiedz Link Zgłoś
arjuna1 Re: Zawiszę, zakutą "rycerską" pałę do Tworek, ta 11.09.06, 14:50 To wyjaśnij mi dlaczego Czechosłowacja w 1939r. miała jeden z najlepiej rozwiniętych przemysłów w Europie: samochodowy, zbrojeniowy, etc. Czesi mieli lotnictwo rozwinięte na wyższym nawet poziomie od Niemców. Węgrzy mieli też gospodarkę na poziomie a my poza COP i Gdynią nie mieliśmy nic. Ale oczywiście to wszystko dzięki Kwiatkowskiemu i Grabskiemu (najpierw trzeba doprowadzić do normalności finanse i brac się za kolejne zadania). A Balcerwicz jest Grabskim i Kwiatkowskim w jednym. olias napisał: > wyjaśnij, mnie prymitywowi dlaczego inne państwa które wraz z nami weszły z > komuny do Unii mają lepiej. Malusie czechy czy Słowacja, byłe republiki ZSRR > (Łotwa, Estonia) bez Balcerowicza i jego żony, bez wysokiego bezrobocia maja > wyższy niż my poziom życia, rozwój, napływ kapitału zagranicznego. > Dlaczego do q.. nędzy/ czy tylko dlatego że nie miały Balcerowicza i jego żony? Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Prawie jak widal-sasun. Prawie robi różnicę... 11.09.06, 15:09 Prawie jak widal-sasun. Prawie robi różnicę... Odpowiedz Link Zgłoś
arjuna1 Re: Prawie jak widal-sasun. ---WHAT? 11.09.06, 15:16 I tyle masz do powiedzenia? A poza tym czego można oczekiwać od.... business3 napisał: > Prawie jak widal-sasun. Prawie robi różnicę... Odpowiedz Link Zgłoś
business3 My mamy Balcera - oni inwestycje prawdziwe... 11.09.06, 15:05 My mamy Balcera - oni inwestycje prawdziwe... olias napisał: > wyjaśnij, mnie prymitywowi dlaczego inne państwa które wraz z nami weszły z > komuny do Unii mają lepiej. Malusie czechy czy Słowacja, byłe republiki ZSRR > (Łotwa, Estonia) bez Balcerowicza i jego żony, bez wysokiego bezrobocia maja > wyższy niż my poziom życia, rozwój, napływ kapitału zagranicznego. > Dlaczego do q.. nędzy/ czy tylko dlatego że nie miały Balcerowicza i jego żony? Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: My mamy Balcera - oni inwestycje prawdziwe... 11.09.06, 15:08 Co to są inwestycje prawdziwe? Zresztą, czy Balcerowicz jest zwolennikiem: - dotowania kopalń - dotowania związków zawodowych - dotowania rolnictwa - odłużania (sztucznie zadłużonych) przedsiębiorstw? Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Najlepiej zrobić eutanazję górników, hutników, 11.09.06, 15:11 Najlepiej zrobić eutanazję górników, hutników, kolejarzy, stoczniowców, pielęgniarek, rolników, i całej tej temu podobnej "chołoty", prawda ??? adas313 napisał: > Co to są inwestycje prawdziwe? > > Zresztą, czy Balcerowicz jest zwolennikiem: > > - dotowania kopalń > - dotowania związków zawodowych > - dotowania rolnictwa > - odłużania (sztucznie zadłużonych) przedsiębiorstw? Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Najlepiej zrobić eutanazję górników, hutników 11.09.06, 15:13 Najlepiej topić miliardy zł w tej dziurze bez dna, zamiast zreformować, tak żeby działało jak należy. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Reforma Balcera - upadłość, likwidacja, "nasi"... 11.09.06, 15:24 Reforma Balcera - upadłość, likwidacja, "nasi"... adas313 napisał: > Najlepiej topić miliardy zł w tej dziurze bez dna, zamiast zreformować, tak żeb > y > działało jak należy. Odpowiedz Link Zgłoś
linfan Re: Reforma Balcera - upadłość, likwidacja, "nasi 12.09.06, 00:02 business3 napisał: > Reforma Balcera - upadłość, likwidacja, "nasi"... a czego Ty chcesz? zeby zwolnien nie robic? zeby placic nierentownym spolkom? TO IDZIE Z PODATKOW. wiesz co to takiego? pewnie nie... jak sie na zasilku pod budka z piwkiem wysiaduje... widze, ze zyjesz dobrym socjalizmem, gdzie kazdy mial ustawowo zapewniona prace. i jeszcze jakies dobre minimum pensji powinno byc ustalone, prawda? skonczyles cos wiecej niz druga klase podstawowki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alter ciemnota ciemnocie wciskana....czytać uważnie IP: *.broadband.pl 11.09.06, 14:02 gazety to można się dowiedzieć że pieniądze wyciąga się przez zawyżone faktury albo fikcyjne usługi...to chyba komisja wie czy żyje w ciemnocie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yuss Ewa Balcerowicz: oskarżenia pozbawione podstaw IP: *.ifd.uni.wroc.pl 11.09.06, 14:03 Media i ta pani kaza patrzec na dzialania komisji jakby byly powodowane personalnym konfliktem Zawiszy i Balcerowicza. Dzis Wybiorcza zupelnie zignorowala odmowe Balcerowicza bo dobrze zdaje sobie sprawe, ze jest to hucpa i bezprawie. Czytalem troche o wplatach na CASE, jesli sumy, wplacane na, podobno, fundacje przez banki polskie to tylko maly ulamek reszty, to nie wiem jak kosmiczne dochody miala ta fundacja. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Zanim był preziem NBP już mieszał w donations... 11.09.06, 14:11 Zanim był preziem NBP już mieszał w donations... Tego popierasz kto ci płaci. To np. ile dróg zbudowaliśmy od czasów Balcerowicza, a ile przed? (może być 10 lat w te, i w tamte). Albo ile zwodowaliśmy statków? Albo ile wybudowaliśmy km linii kolejowych (lub zmodernizowali)? Albo ile stali wyprodukowaliśmy? Ile węgla wydobyliśmy i sprzedali? Ile siarki? Ile wybudowaliśmy mieszkań? Qu.. - nie chce mi się dalej pytać. A ile sprzedaliśmy banków? lub instytucji finansowych? (w całości, w części, w akcjach). Ile upadło w Polsce firm, i ilu ludzi straciło pracę? Balcer - niech cię w piekle powoli smażą... Gość portalu: yuss napisał(a): 7 > Media i ta pani kaza patrzec na dzialania komisji jakby byly powodowane > personalnym konfliktem Zawiszy i Balcerowicza. Dzis Wybiorcza zupelnie > zignorowala odmowe Balcerowicza bo dobrze zdaje sobie sprawe, ze jest to hucpa > i bezprawie. Czytalem troche o wplatach na CASE, jesli sumy, wplacane na, > podobno, fundacje przez banki polskie to tylko maly ulamek reszty, to nie wiem > jak kosmiczne dochody miala ta fundacja. Odpowiedz Link Zgłoś
arjuna1 Nie pytaj biznes3 bo odpowiedzi twoj mózg nie zroz 11.09.06, 14:14 umie. Będziesz się uczył całe życie ale i tak gł..i umrzesz. business3 napisał: > Zanim był preziem NBP już mieszał w donations... > Tego popierasz kto ci płaci. > To np. ile dróg zbudowaliśmy od czasów Balcerowicza, a ile przed? (może być 10 > lat w te, i w tamte). Albo ile zwodowaliśmy statków? Albo ile wybudowaliśmy km > linii kolejowych (lub zmodernizowali)? Albo ile stali wyprodukowaliśmy? Ile węg > la wydobyliśmy i sprzedali? Ile siarki? Ile wybudowaliśmy mieszkań? Qu.. - nie > chce mi się dalej pytać. A ile sprzedaliśmy banków? lub instytucji finansowych? > (w całości, w części, w akcjach). Ile upadło w Polsce firm, i ilu ludzi straci > ło pracę? Balcer - niech cię w piekle powoli smażą... > > > Gość portalu: yuss napisał(a): 7 > > > Media i ta pani kaza patrzec na dzialania komisji jakby byly powodowane > > personalnym konfliktem Zawiszy i Balcerowicza. Dzis Wybiorcza zupelnie > > zignorowala odmowe Balcerowicza bo dobrze zdaje sobie sprawe, ze jest to > hucpa > > i bezprawie. Czytalem troche o wplatach na CASE, jesli sumy, wplacane na > , > > podobno, fundacje przez banki polskie to tylko maly ulamek reszty, to nie > wiem > > jak kosmiczne dochody miala ta fundacja. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Każdy się uczy całe życie, nieprawdaż? 11.09.06, 14:30 Każdy się uczy całe życie, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
arjuna1 Najdłużej uczył się Kaczyński po porażce w 1992r. 11.09.06, 14:39 ale też niczego się nauczył. Proponuję zacząć od czasowników - forma dokonana i nie dokonana. To jest właśnie ta grupa która się uczy lecz się nie nauczy. Albo nauczy na 5 minut (co jest równoznaczne z tym, że się nie nauczy). business3 napisał: > Każdy się uczy całe życie, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssssssssss Re: Każdy się uczy całe życie, nieprawdaż? IP: *.gazownia.pl 11.09.06, 15:00 O ile ma mózg. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Re: Każdy się uczy całe życie, nieprawdaż? 11.09.06, 15:00 No to nic się nie nauczysz... Sorry. Gość portalu: ssssssssss napisał(a): > O ile ma mózg. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Zanim był preziem NBP już mieszał w donations 11.09.06, 14:37 > To np. ile dróg zbudowaliśmy od czasów Balcerowicza, a ile przed? (może być 10 > lat w te, i w tamte). Albo ile zwodowaliśmy statków? Albo ile wybudowaliśmy km > linii kolejowych (lub zmodernizowali)? Albo ile stali wyprodukowaliśmy? Ile > węgla wydobyliśmy i sprzedali? Ile siarki? Ile wybudowaliśmy mieszkań? Jak wiadomo nieprzerwanie od 1989 do 2006 roku L. Balecrowicz jest: - premierem - szefem NBP - min. finansów. - min. gospodarki - min. infrastruktury - min. budownictwa - min. transportu - min. skarbu państwa Dopisz jeszcze do rachunku okresy spadków na giełdzie i rosnące ceny ropy naftowej. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Ropa i giełda - nie tylko w dół, ciole! 11.09.06, 14:40 Ropa i giełda - nie tylko w dół, ciole! Chyba jednak czytasz Fakt zamiast analizować indeksy. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Ropa i giełda - nie tylko w dół, ciole! 11.09.06, 14:40 To napisałem, że ropa idzie w górę... Odpowiedz Link Zgłoś
business3 A w dół czasem patrzysz? 11.09.06, 14:42 A w dół czasem patrzysz? adas313 napisał: > To napisałem, że ropa idzie w górę... Odpowiedz Link Zgłoś
arjuna1 Re: Ropa i giełda - nie tylko w dół, ciole! 11.09.06, 14:41 To już sobie porozmawiałeś z biznesem3. Tyle ma do powiedzenia. business3 napisał: > Ropa i giełda - nie tylko w dół, ciole! Chyba jednak czytasz Fakt zamiast anali > zować indeksy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcy Re: Zanim był preziem NBP już mieszał w donations IP: 62.233.204.* 11.09.06, 14:42 business3 napisał: > To np. ile dróg zbudowaliśmy od czasów Balcerowicza, a ile przed? (może być 10 > lat w te, i w tamte). Albo ile zwodowaliśmy statków? Albo ile wybudowaliśmy km > linii kolejowych (lub zmodernizowali)? Albo ile stali wyprodukowaliśmy? Ile węg > la wydobyliśmy i sprzedali? Ile siarki? Ile wybudowaliśmy mieszkań? Qu.. - nie > chce mi się dalej pytać. A ile sprzedaliśmy banków? lub instytucji finansowych? > (w całości, w części, w akcjach). Ile upadło w Polsce firm, i ilu ludzi straci > ło pracę? Balcer - niech cię w piekle powoli smażą... Białoruś czeka na takich ignorantów jak ty, wal śmiało. Lada moment wykopki zaczynają... Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Byłaś na Białorusi? To co się wypowiadasz. 11.09.06, 14:56 Byłaś na Białorusi? To co się wypowiadasz. Odpowiedz Link Zgłoś
vladip Re: Zanim był preziem NBP już mieszał w donations 11.09.06, 16:08 taa przed Balcerowiczem byliśmy zdaje się 10 potęgą gospodarczą świata produkując masę węgla stali i statków tylko dziwnym trafem w sklepach były pustki a żywność na kartki... business3 chcesz gonić NAFTA i singapur pod względem wolności gospodarczej a z butów socjalizm wychodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Zanim był preziem NBP już mieszał w donations 11.09.06, 16:19 > przed Balcerowiczem byliśmy zdaje się 10 potęgą gospodarczą świata > produkując masę węgla stali i statków > tylko dziwnym trafem w sklepach były pustki a żywność na kartki... No bo produkowano statki, a tych w sprzedaży detalicznej w osiedlowym sklepie spożywczym nie uświadczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Jaką potęgą ekonomiczną jest Polska teraz ? 11.09.06, 21:59 Jaką potęgą ekonomiczną jest Polska teraz ? vladip napisał: > taa > przed Balcerowiczem byliśmy zdaje się 10 potęgą gospodarczą świata > produkując masę węgla stali i statków > tylko dziwnym trafem w sklepach były pustki a żywność na kartki... > > business3 chcesz gonić NAFTA i singapur pod względem wolności gospodarczej a z > butów socjalizm wychodzi... > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Re: Zanim był preziem NBP już mieszał w donations IP: *.oaza-dd.com 11.09.06, 18:12 My? Czyzbys mial w tym jakis udzial? Czy masz w ogole pojecie o czym piszesz: o wolnym kraju, z gospodarka rynkowa, niestety zle zarzadzanym - ale nie przez Balcerowicza, dzieki ktoremu, osiolku, majac 100 zlotych w poniedzialek, wiesz, ze kupisz za nie tyle samo w piatek!. To bandy oszolomow AWS, SLD, wczesniej i pissuarow obecnie niweczy wysilki takich ludzi jak prof. Balcerowicz. Do piet mu nie dorastasz, nie masz pojecia o czym mowisz; zreszta dla ciebie to bez znaczenia: dowartosciowujesz sie ponizajac innych. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Jak można uwielbiać debila Balcera ? 11.09.06, 22:00 GJak można uwielbiać debila Balcera ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re:Towarzysze Balcerowicze, to kameleony nr 1 IP: *.z064220066.chi-il.dsl.cnc.net 11.09.06, 14:16 Ze wstydu można zemdleć jak się patrzy na partyjnych Bankierów nowej RP. Wyznawcy dawnych teorii ekonomicznych , "kapłanami" nowych obyczajów ? Kończ waść , wstydu oszczędź. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Ewa Balcerowicz: oskarżenia pozbawione podsta 11.09.06, 14:22 Jak ktoś dostaje miesięczny zasiłek w wysokości 300 zł, to każda suma kilkucyfrowa wydaje mu się niebosiężnie wysoka. To trochę inne pieniądze, niż zrzutka na piwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssssssssss Re: Ewa Balcerowicz: oskarżenia pozbawione podsta IP: *.gazownia.pl 11.09.06, 14:57 Typowa polska (pis-owska)mentalność. Wszyskiemu winien Michnik z Balcerowiczem , az strach pomyśleć gdy ich zabraknie. Kogo wtedy oplujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klakier Re: Ewa Balcerowicz: oskarżenia pozbawione podsta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 15:21 sssss ile ci zapłacił balcerek ze piejesz z zachwytu Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Ewa Balcerowicz: oskarżenia pozbawione podstaw 11.09.06, 14:26 Cóż, zarówno w działalności komisji, jak i w niektórych wypowiedziach na forum wychodzą polskie kompleksy - jak ktoś za bardzo wystaje nad przeciętnośc, to najlepiej młotkiem go po główce. Ludzie, nie mający bladego pojęcia o działaniu fundacji, występują w roli ekspertów; ludzie, utrzymujący się z kilkusetzłotowych zasiłków, wyrokują, jakimi pieniędzmi może obraca fundacja. Po prosta żałosne ludziki, które nic w życiu nie osiągnęły, a są przeżarte zawiścią do tych, którzy coś sobą reprezentują i chcą ich sprowadzi do własnego, "ludzikowego" poziomu. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Po co fundacja? Nie ma ekonomistów w kraju? 11.09.06, 14:34 Po co fundacja? Nie ma ekonomistów w kraju? Ale lewa kasa fajna jest ! ar.co napisała: > Cóż, zarówno w działalności komisji, jak i w niektórych wypowiedziach na forum > wychodzą polskie kompleksy - jak ktoś za bardzo wystaje nad przeciętnośc, to > najlepiej młotkiem go po główce. Ludzie, nie mający bladego pojęcia o działaniu > > fundacji, występują w roli ekspertów; ludzie, utrzymujący się z > kilkusetzłotowych zasiłków, wyrokują, jakimi pieniędzmi może obraca fundacja. > Po prosta żałosne ludziki, które nic w życiu nie osiągnęły, a są przeżarte > zawiścią do tych, którzy coś sobą reprezentują i chcą ich sprowadzi do > własnego, "ludzikowego" poziomu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Kierski Re: Po co fundacja? Nie ma ekonomistów w kraju? IP: *.arcabit.com 11.09.06, 14:54 Właśnie pomówiłeś osoby odpowiedzialne w fundacji CASE za finanse. Tak przy okazji - jesteś, jak tu widać, świetnym ekonomistą, co ci przeszkadza założyć własną fundację? Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Nie mam fundacji - nie lubię okradać ludzi... 11.09.06, 14:57 Nie mam fundacji - nie lubię okradać ludzi... Gość portalu: Paweł Kierski napisał(a): > Właśnie pomówiłeś osoby odpowiedzialne w fundacji CASE za finanse. > > Tak przy okazji - jesteś, jak tu widać, świetnym ekonomistą, co ci przeszkadza > założyć własną fundację? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolega Balcerowicz Ewa Balcerowicz: oskarżenia pozbawione podstaw IP: 195.205.223.* 11.09.06, 14:26 zeby był niewinny to by stanął przed komisją śledczą ale czuje się winny i się boI. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Wali w gacie ze strachu...!!! 11.09.06, 14:34 Wali w gacie ze strachu...!!! Gość portalu: kolega Balcerowicz napisał(a): > zeby był niewinny to by stanął przed komisją śledczą ale czuje się winny i się > boI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: Ewa Balcerowicz: oskarżenia pozbawione podsta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 14:30 Czy to szydersto, czy jakas glupota? CASE to jest think tank, a jesli nie wiesz co to znaczy, to nie ma sensu dyskutowanie z toba, czlowieku. Na pewno zadnej kasy z tego sie nie wyciagnie, jedynie troche prestizu dla Polski. Zawisza i pozostali chca tylko obrzucic blotem Balcerowicza. Nie zrozumiales jeszcze bracie, ze o to chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Cośty? To ten sam spisek co z Zytą ??? 11.09.06, 14:35 Cośty? To ten sam spisek co z Zytą ??? Gość portalu: kris napisał(a): > Czy to szydersto, czy jakas glupota? CASE to jest think tank, a jesli nie wiesz > > co to znaczy, to nie ma sensu dyskutowanie z toba, czlowieku. Na pewno zadnej > kasy z tego sie nie wyciagnie, jedynie troche prestizu dla Polski. Zawisza i > pozostali chca tylko obrzucic blotem Balcerowicza. Nie zrozumiales jeszcze > bracie, ze o to chodzi? > > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek I kto by pomyslal, ze CASE ma takie wspaniale IP: *.hsd1.ma.comcast.net 11.09.06, 14:32 osiagniecia. Czego dotknie Balcerowicz musi byc genialne. O ocene tego dorobku poprosilbym p. Kolodke. A ze banki wplacaly na CASE to fakt. Po co? Dlaczego nie przedsiebiorstwa z innej branzy? Odpowiedz Link Zgłoś
business3 He, he - jaka firma chce tracić forsę na Case ??? 11.09.06, 14:37 He, he - jaka firma (prywatna, ma się rozumieć) chce tracić forsę na Case ??? To jest beznadziejny CASE !!! Gość portalu: Jurek napisał(a): > osiagniecia. Czego dotknie Balcerowicz musi byc genialne. O ocene tego > dorobku poprosilbym p. Kolodke. A ze banki wplacaly na CASE to fakt. Po co? > Dlaczego nie przedsiebiorstwa z innej branzy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geralt Re: He, he - jaka firma chce tracić forsę na Case IP: 213.76.128.* 11.09.06, 15:12 Szkoda, ze najbardziej aktywna osoba na forum (ten temat) jest cham i idiota. Proponuje czasem poczytac swoje wczesniejsze posty. Moze w koncu zobaczysz jaki jestes zakompleksiony, zawistny i chamski. Bo braku logiki swoich wypowiedzi pewnie nie zauwazysz - do tego trzeba trzezwego i logicznego myslenia, a tego u ciebie brakuje... Na przyszlosc radze pisac spokojniej, uzywac agumentow zamiast po kilka znakow zapytania i wykrzyknikow. Chyba, ze tylko umiesz krzyczec. To wlasnie zachowanie kogos kto nie ma argumentow. Jesli nie masz argumentow przynajmniej zakrzycz rozmowce. To jest stala metoda czlonkow PiSu w programach publicystycznych w TV... Brak argumentow, klamstwa, pomowienia, zakrzykiwanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Piekny wywod, ale jaki masz argument? Czy oprocz IP: *.hsd1.ma.comcast.net 11.09.06, 15:18 obrugania uczestnika forum masz jakis komentarz dotyczacy sprawy panstwa B? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geralt Re: Piekny wywod, ale jaki masz argument? Czy opr IP: 213.76.128.* 11.09.06, 15:27 Kiedys uczestniczylem bardzo aktywnie na forum, ale uznalem ze to nie ma sensu. Wlasnie dlatego, ze na forum sa osobniki takie jak ten do ktorego to napisalem. Po prostu czytam ciagle forum i cos mi sie robi jak czytam n-ty post tego pana, ktory wlasnie nie zawiera zadnych argumentow tylko jest proba zgnojenia kogos. Mysle, ze gdyby kazdy byl w stanie tak pisac jak np. Ty czy ja (spokojnie) to dyskusja by zyskala znacznie na wartosci. I tu pewnie Ty stwierdzisz ze niepotrzebnie pisalem do niego, ale moze odezwal sie przez chwile moj optymizm i widzialem szanse, ze po takim komentarzu troche przystopuje i zacznie dyskutowac normalnie. Co do calej sprawy Case i ogolnie komisji to niestety to jest kompletny cyrk. PiS i ogolnie komisja najpierw znajduje wine, a potem probuje ja udownodnic. Zreszta jak mozna oczekiwac obiektywnej oceny materialow skoro jeszcze przed rozpoczaciem prac komisji przewodniczacy komisji juz w zasadzie rozstrzyga o winie np. Balcerowicza nie podajac dowodow. Nie wiem jak wygladala sprawa Case, jestem za to pewny ze dzialanosc komisji to jest jedna wielka kompromistacja PiSu... Zreszta to szersza sprawa, a nie chce mi sie wysilac, bo i tak osobniki pokroju Business itp nawet nie beda probowali tego zrozumiec. Zreszta nie zdziwilbym sie, jakby to byl jakis dzialacz PiSu... Zauwazylem ze czesc z tych najbardziej gorliwych osobikow w stylu business'a w koncu sie okazywali kims zwiazanym z jakas partia.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary inwestor poseł Hofman,lat 26,świeży absolwent politologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 14:36 jakie ten facet ma kwalifikacje do zasiadania w komisji bankowej? chyba tylko to,że wziął kredyt studencki... Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: poseł Hofman,lat 26,świeży absolwent politolo 11.09.06, 14:40 W ogóle skład komisji poraża kwalifikacjami: 1 (słownie: jeden ekonomista): Szymon Pawłowski z LPR, lat 28, patrząc na CV można się domyśleć nie przepracował w bankowości nawet godziny. A sam szefunio SKŚ jest filozofem i polonistą, co oznacza nie dość, że jest cienki w zakresie tematów prac komisji, to jeszcze może mieć problemy z podejmowaniem decyzji w wątpliwych regulaminowo sytuacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary inwestor poseł Pawłowski to wybitny finansista... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 14:50 były "Skarbnik Zarządu Głównego Młodzieży Wszechpolskiej" pl.wikipedia.org/wiki/Szymon_Paw%C5%82owski Odpowiedz Link Zgłoś
olias Ewa Balcerowicz: oskarżenia pozbawione podstaw 11.09.06, 14:36 ten głęboki intelekt jaki z oczu patrzy .... szanowna pani, jakby pani mąż nie maił stołka w polskich finansach to dostałaby pani forsę z banków jak kurzajek ... Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Pani Ewo-po co konferencja? Jutro Pani powie prawd 11.09.06, 14:38 Pani Ewo-po co konferencja? Jutro Pani powie prawdę, prawda? olias napisał: > ten głęboki intelekt jaki z oczu patrzy .... szanowna pani, jakby pani mąż nie > maił stołka w polskich finansach to dostałaby pani forsę z banków jak > kurzajek ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pani Ewa zabierz się lepiej gnojku za swój "business" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 14:41 bo konkurencja nie traci czasu na pisanie bredni... Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Twój biznes chyba też gnojkowaty jak tu jesteś? 11.09.06, 14:59 Twój biznes chyba też gnojkowaty jak tu jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pani Ewa ja synku siedzę sobie w domciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 15:13 i z nudów czytam durne komentarze,bo wiesz,głupota mnie fascynuje... Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Re: ja synku siedzę sobie w domciu 11.09.06, 15:26 Widać. Gość portalu: Pani Ewa napisał(a): > i z nudów czytam durne komentarze,bo > wiesz,głupota mnie fascynuje... Odpowiedz Link Zgłoś
bozenna13 Re: ja synku siedzę sobie w domciu 11.09.06, 16:28 to są właśnie polacy. Nic nie potrafią zrobić ,ale krytyka tojest to. Dupki nie dorastacie Balcerowiczom do pięt, gdyby nie oni mielibysmy galopującą inflacje. Zamiast pisać głupoty poczytaj durniu jeden z drugim. Wstyd mi za moich rodaków. To bagno wieksze niż sie spodziewałam. Głupota, zawiść, niudaczniki. Za waszą durnote pzrepraszam państawa Balcerowiczów. Chylę przed nimi czoła. Odpowiedz Link Zgłoś
eles55 Re: Ewa Balcerowicz: oskarżenia pozbawione podsta 11.09.06, 16:35 Są ludzie zaślepieni, których nic nie jest w stanie przekonać, nawet informacja, że banki sponsorowały CASE na dłuogo przed tym nim komuś się śniłow, że Balcerowicz będzie szefem NBP. To łatwo jest sprawdzić sprawdzając dokumenty. Te całe przesłuchanie mnie śmieszą. W sprawach, w których najważniejsze są dokumenty trzeba nad nimi usiąść i przestudjować je. Żeby to jednak zrobić, trzeba umieć je czytać, o poza tym grzebanie się w dokumentach to takie nuuudne i niemedialne. Łatwiej jest się popisywać swoją pozorną elokwencją przed kamerami telewizyjnymi. O ignorancji członków komisji świadczy np. to że rządają dokumentów księgowych za ostatnie 10 lat, gdy zgodnie z ordynacją podatkową i ustawą o rachunkowości obowiązek przechowywania jej mija po pięciu latach od końca roku, którego ona dotyczy. Aby wymagać przestrzegania prawa trzeba je najpierw znać. Odpowiedz Link Zgłoś
replique Re: Ewa Balcerowicz: oskarżenia pozbawione podsta 11.09.06, 19:41 eles55 napisał: > Są ludzie zaślepieni, których nic nie jest w stanie przekonać, nawet informacja > , że banki sponsorowały CASE na dłuogo przed tym nim komuś się śniłow, że Balc > erowicz będzie szefem NBP. To łatwo jest sprawdzić sprawdzając dokumenty. > Te całe przesłuchanie mnie śmieszą. W sprawach, w których najważniejsze są doku > menty trzeba nad nimi usiąść i przestudjować je. Żeby to jednak zrobić, trzeba > umieć je czytać, o poza tym grzebanie się w dokumentach to takie nuuudne i niem > edialne. Łatwiej jest się popisywać swoją pozorną elokwencją przed kamerami tel > ewizyjnymi. > O ignorancji członków komisji świadczy np. to że rządają dokumentów księgowych > za ostatnie 10 lat, gdy zgodnie z ordynacją podatkową i ustawą o rachunkowości > obowiązek przechowywania jej mija po pięciu latach od końca roku, którego ona d > otyczy. Aby wymagać przestrzegania prawa trzeba je najpierw znać. Mało tego... Jakoś nikomu nie chciało się zwrócić uwagi na fakt, że wpłaty banków stanowiły zaledwie 8 % wpływów fundacji... Z miliona, jest to zaledwie 80.000 zł... z dziesięciu milionów - 800.000 zł... Czy to są pieniądze, o które p. Balcerowicz musiała zabiegać w sposób zababrany ??? Nie sądzę - chodzi o to, żeby wmówić "ciemnemu ludowi", że jak "ona" jest szefem CASE a "on" szefem NBP, no to narobili przekrętów, jeżdżąc na plecach "ciemnego ludu" jak na łysej kobyle... i "ciemny lud" to kupi, jak już nakupował różnych innych pierdół. A PiS się okaże "aniołem gniewu" (pańskiego?), który robi "ciemnemu ludowi" dobrze... i "ciemny lud" zagłosuje - jeszcze. Ech! Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Ewa Balcerowicz: oskarżenia pozbawione podsta 11.09.06, 19:44 > Nie sądzę - chodzi o to, żeby wmówić "ciemnemu ludowi", że jak "ona" jest > szefem CASE a "on" szefem NBP, no to narobili przekrętów, jeżdżąc na > plecach "ciemnego ludu" jak na łysej kobyle... Ot, takie domniemanie winy. Moim zdaniem takie "łączenie stanowisk" powinno być zakazane - choćby po to by uniknąć potem niepotrzebnego smrodu. Czy ktoś wie, czy tak jest w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Ewa Balcerowicz: oskarżenia pozbawione podstaw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.06, 14:39 Biedna kobieta, tak to jest jak ktos chce cos zrobic dobrze. Nagle okazuje sie, ze ekonomia to szatan a juz prowadzenie badan to skrajna herezja. Zle sie dzieje w panstwie prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Ewa Balcerowicz:sie nie obraża, jak małżonek. 11.09.06, 14:41 Wygłosiła bardzo ładne oświadczenie o wrednym zachowaniu dwu posłów PiS.Pouczyła ,ze dokumenty finansowe trzeba trzymać w Polsce 5 lat,a nie 15.Przed Panią Ewą wystąpiła Pani profesor która tytułowała swoje wystąpienia, a następnie mówiła o czym innym i kolejny ,,Radziwiłł''tym razem wiceprezes nie lekarz.Pani Ewa Balcerowicz zaprezentowała sie na tym tle rewelacyjnie.Przeczytała tekst,TVN zadal pytanie i chodu.Zawsze to dobrze mieć próbę przed spektaklem.I tak sie TVN dostanie bo prowadzący mięśniak szukał TVN w lewej stronie sali a pytanie z prawej.(od telewidza).Jeszcze by pytanie TVTrwam zadało,ale chyba ich nie wpuścili. Jutro może być gorzej, bo chyba komisja nie przeprowadzi przed emisją w TV próby z Panią Ewą.Ja osobiście polecam taki sposób przygotowania materiału dla TV posłowi Zawiszy.Będzie ładnie,kulturalnie i ,,warszawka''pochwali.Za obiektywizm. A może Pani Ewa odczyta jutro tylko kolejną kartke i odmówi dalszych zeznań.Jak ,omen nomen ,Rywin Lew salonowy, dany gawiedzi n pożarcie. Polecam ,,Moje spotkania z Balcerowiczem'' amanasunta.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Pewnie szła omleta zrobić... 11.09.06, 15:04 Pewnie szła omleta zrobić... amanasunta53 napisała: > Wygłosiła bardzo ładne oświadczenie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary inwestor Odoaker nie był Gotem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 15:11 amanasunta.blox.pl/html "Dlaczego nazwałam sie Amanasunta? Na forach GW występuję jako amansunta53.Imię to fonetycznie imię królowej Gotów,córki Odoakra,tego który zakończył historę cesarstwa rzymskiego(zachodniego)odsułając insygnia władzy cesarskiej do Kontsnatynopola w 476 r.n.e.Kim byla królowa Amanasunta(historycy używają niekiedy łacińskiego tłumaczenia Amalasunta,co jest błedne)mozna poczytać w podręcznikach historii." Amalasunta była córką Teodoryka Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Re: Odoaker nie był Gotem... 11.09.06, 18:34 Nie była córką Odoakra.To była zemsta ,żony Teodoryka na nim.Tanisja,matka Amanasunty pochodząca ze zitalizowanej rodziny Gotów, oddała się Odoakrowi,przeciwnikowi Teodoryka zapraszając go na jedna noc do pałacu w Rawennie.Za to Teodoryk ją zabił a córke oddał w wychowanie następnej żonie Rzymiance. Gość portalu: stary inwestor napisał(a): > amanasunta.blox.pl/html > "Dlaczego nazwałam sie Amanasunta? Na forach GW występuję jako > amansunta53.Imię to fonetycznie imię królowej Gotów,córki Odoakra,tego który > zakończył historę cesarstwa rzymskiego(zachodniego)odsułając insygnia władzy > cesarskiej do Kontsnatynopola w 476 r.n.e.Kim byla królowa Amanasunta(historycy > > używają niekiedy łacińskiego tłumaczenia Amalasunta,co jest błedne)mozna > poczytać w podręcznikach historii." > Amalasunta była córką Teodoryka > Odpowiedz Link Zgłoś
gacek65 Ale czerwono na forum 11.09.06, 14:42 no no,brakuje tylko flagi czerwonej z sierpem młotem i wielkim napisem PIS Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Ale czerwono na forum 11.09.06, 14:44 "P" zobrazowane jako młot, a "S" jako sierp? I gwiazdka zamiast kropki nad "i"? Odpowiedz Link Zgłoś
arjuna1 Re: Ale czerwono na forum-dlatego tak tu fajnie i 11.09.06, 14:44 kolor modny. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Ja tam jestem za IPN-em w internecie - w całości! 11.09.06, 15:02 Ja tam jestem za IPN-em w internecie - w całości! gacek65 napisał: > no no,brakuje tylko flagi czerwonej z sierpem młotem i wielkim napisem PIS Odpowiedz Link Zgłoś
arjuna1 Re: Ja tam jestem za IPN-em w internecie - w cało 11.09.06, 15:05 A ja ciekawy jestem czy jest życie na księżycu Jowisza Io. business3 napisał: > Ja tam jestem za IPN-em w internecie - w całości! > > gacek65 napisał: > > > no no,brakuje tylko flagi czerwonej z sierpem młotem i wielkim napisem PI > S Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Jest 11.09.06, 15:07 Jest arjuna1 napisał: > A ja ciekawy jestem czy jest życie na księżycu Jowisza Io. > > business3 napisał: > > > Ja tam jestem za IPN-em w internecie - w całości! > > > > gacek65 napisał: > > > > > no no,brakuje tylko flagi czerwonej z sierpem młotem i wielkim napi > sem PI > > S Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk2 Komisja Sejmu niezakonna 11.09.06, 14:45 Pani Profesorowa! Szanowny malzonek uznal komisje Sejmu za niezakonna i nie stanie przed jej obliczem. Czy w ramach malzenstwa nie mozecie Panstwo uzgodnic postepowania? Albo zadne nie staje przed komisja, albo stajecie przed nia oboje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacenty Od razu do sądu, tych babrzących sie w nocniku ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.06, 14:47 ... manipulatorów ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyd. Autentyczny Eksport wiedzy na najwyzszym poziomie IP: *.1.17.125.dynamic.barak-online.net 11.09.06, 15:06 Jest malo takich fundacji na swiecie. Nie w kazdym kraju mozna taka fundcje zalozyc. Ta fundacja np. dziala w Maroko i Dzibuti. Tzn, ze w czolowce gospodarczej tych krajow wiedza ze jest takie pojecie jak "polska glowa". Nie tylko zydowska. Ale i polska. Tzn. Ze jesli polski eksporter ich odwiedzi, to ich ministerstwo rozwoju poleci im "polska glowe" i wszystko co polskie. Bo CASE nauczyla go co to jest Polska Glowa. Pozwole sobie na idysze chucpe. Nacjonalistyczny Wszechpolski tepy zascianek z szabli Konvickiego, niszt farsztejn geszeft. Polska rozwija sie z kazda zamknieta kopalnia i torow bezuzytecznych lezacych odlogiem. Ja bym budowal dzis 5000 km autostrad. Jak? Sprwatyzowal ich budowe w obce rece. Niech obcy maja autostrady. Mi wystarczy swoj samochod na dobrej obcej drodze, ktory jadac szybko, zarabia duzo polskich pieniedzy. Zyd. Autentyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spoko Re: Sprzedała banki sprzeda i warszawe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 15:39 po co skakac sobie do oczu wychwalac jednych ganic drugich.Ostatnio byłem nad jeż.wigry,zostałem pogoniony przez ochrone p.Walc która okazało sie ma posiadłości w centrum parku wigierskiego,pałac większy jak w wilanowie stadnina koni i w ch...e hektarów lasu.jednym mozna kupic park a innym nie mozna tam spacerowac.Przestańcie bronić wkońcu tą chucpe która sprzedała kraj nie likwidując zadłuzenia,nobla jeszcze dajcie tym ekonomistom Odpowiedz Link Zgłoś
qvintesencja Co wynika z wypowiedzi na tym wątku 11.09.06, 14:53 Wieloletnia intensywna propaganda z marioli i innych przekazioryjow wcielana w zycie przez tow. Koalicjantow poszla w lud i lud uwierzyl ze cuda beda gdy tylko tow. Koalicjanci namaszczeni przez dyrekcje wielebnych beda mieli pelnie wladzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Co wynika z wypowiedzi na tym wątku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.06, 15:10 Zastanów się czy nie lepsza pelnia wladzy i pełnia odpowiedzialności czy może kazdemu trchę wladzy i ma odpowiedzialnego za to co sie dzieje. A cóż propaganda była jest i będzie należy tylko dochować się niedoedukowanego społeczeństwa i pelnia władzy znajdzie dobre podłoże do działalności pasożytniczej.Póki co sosujmy bilijną zasadę "po owocach ich oceniajmy". Tylko nie ma roślin które doja owoce natychmiast i to stanowi pożywke propagandzistów tych szczególnie zawiedzionych demokratycznym wyborem. Bo jakże by było "za platformy" dynamiczna stabilizacja i raj dla sysyemu towarzysko korupcyjnego bo ludzie by sie pewnie zmienili- wide ekipa Buzka.Nie jestesmy pamiętliwi a szkoda bo i szkody szkodników duże. Ludzie władzy w tym i Balcerowicz z urzędniczenia uczynili sobie sposób na życie i zupełnie zapomnieli że posłowanie i ministrowanie to nie sposób nażycie ale przede wszystkim MI S J A. Prosze zapotać posłów o tęże misje mają powazny problem ze zdefiniowaniem a dopytać co należałoby czynic by te misję jako wybranie realizować to dostają cielecych oczu. O co facetowi chodzi? no i właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bokassa Ewa Balcerowicz: oskarżenia pozbawione podstaw 11.09.06, 14:55 Oto ekonomiczne osiągnięcia konwertyty Leszka B.: 1/Najniższy dochód narodowy na głowę w UE 2/Najwyższe bezrobocie 3/Najniższe średnioroczne tempo wzrostu PKB wśród nowych krajów UE 4/Najniższe płace w UE[wręcz trzecioświatowe] 5/Z 5 najbiedniejszych regionów wytypowanych przez UE trzy znajdują się w Polsce 6/Rozwarstwienie dochodów jak w krajach republik bananowych 7/Największa korupcja w UE 8/NBP najgorszym centralnym bankiem nowych członków UE pod względem trafności prognoz inflacyjnych metodologii i warsztatu naukowego-siermiężny socjalizm Zaiste trzeba być geniuszem aby tak wszystko spieprzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
arjuna1 Nic z tego nie rozumiesz ale pogadaj sobie. 11.09.06, 15:03 %0 lat temu byliśmy potęgą gospodarczą prawda? Albo przed 1939 rokiem prawda? Albo w XIX wieku Galicja była potęgą gospodarczą. Jeśli chciałbyś żyć jak w Niemczech, Wlk. Brytanii, Holandii, Belgii to musiałbyś najpierw wypier...ć tę koalicję z SO, LPR i PIS i zacząć normalną pracę od podstaw. Wtedy za 50 lat twoje dzieci albo wnukowie powiedzieliby tato wykonaliście kawał dobrej roboty a tak to będziemy skansenem politycznym, socjologicznym, gospodarczym przez następne 100 lat a Czesi, Słowacy, Węgrzy, Estończycy będą szli do przodu a ty dalej za 10 lat bedzies pytał co się stało, że się zesrało. bokassa napisał: > Oto ekonomiczne osiągnięcia konwertyty Leszka B.: > 1/Najniższy dochód narodowy na głowę w UE > 2/Najwyższe bezrobocie > 3/Najniższe średnioroczne tempo wzrostu PKB wśród nowych krajów UE > 4/Najniższe płace w UE[wręcz trzecioświatowe] > 5/Z 5 najbiedniejszych regionów wytypowanych przez UE trzy znajdują się w Polsc > e > 6/Rozwarstwienie dochodów jak w krajach republik bananowych > 7/Największa korupcja w UE > 8/NBP najgorszym centralnym bankiem nowych członków UE pod względem trafności > prognoz inflacyjnych metodologii i warsztatu naukowego-siermiężny socjalizm > Zaiste trzeba być geniuszem aby tak wszystko spieprzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyd Autentyczny Eksport polskiej mysli na najwyzszym pozomie IP: *.1.17.125.dynamic.barak-online.net 11.09.06, 15:09 -------------------------------------------------------------------------------- Jest malo takich fundacji na swiecie. Nie w kazdym kraju mozna taka fundcje zalozyc. Ta fundacja np. dziala w Maroko i Dzibuti. Tzn, ze w czolowce gospodarczej tych krajow wiedza ze jest takie pojecie jak "polska glowa". Nie tylko zydowska. Ale i polska. Tzn. Ze jesli polski eksporter ich odwiedzi, to ich ministerstwo rozwoju poleci im "polska glowe" i wszystko co polskie. Bo CASE nauczyla go co to jest Polska Glowa. Pozwole sobie na idysze chucpe. Nacjonalistyczny Wszechpolski tepy zascianek z szabli Konvickiego, niszt farsztejn geszeft. Polska rozwija sie z kazda zamknieta kopalnia i torow bezuzytecznych lezacych odlogiem. Ja bym budowal dzis 5000 km autostrad. Jak? Sprwatyzowal ich budowe w obce rece. Niech obcy maja autostrady. Mi wystarczy swoj samochod na dobrej obcej drodze, ktory jadac szybko, zarabia duzo polskich pieniedzy. Zyd. Autentyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
arjuna1 Re: Eksport polskiej mysli na najwyzszym pozomie 11.09.06, 15:22 A potem powołano by komisję śledczą udowadniającą że Polak potrafiłby i wybudowałby w 5 lat 10.000 km i to za połowę ceny. A tak sprzedano wszystko co polskie, była nadmierna koncentracja kapitału w obcych rękach dlatego wybudowano tylko 5 tys.km. Mało tego we wniosku takiej komisji moglibyśmy przeczytać, że...każdemu użytkownikowi autostrad można by dopłacać 10 zł za każdy kilometr przejechany polską autostradą wybudowaną przez polskie firmy. Gość portalu: Zyd Autentyczny napisał(a): > ------------------------------------------------------------------------------ - > - > Jest malo takich fundacji na swiecie. Nie w kazdym kraju mozna taka fundcje > zalozyc. Ta fundacja np. dziala w Maroko i Dzibuti. Tzn, ze w czolowce > gospodarczej tych krajow wiedza ze jest takie pojecie jak "polska glowa". > Nie tylko zydowska. Ale i polska. Tzn. Ze jesli polski eksporter ich odwiedzi, > to ich ministerstwo rozwoju poleci im "polska glowe" i wszystko co polskie. Bo > CASE nauczyla go co to jest Polska Glowa. > Pozwole sobie na idysze chucpe. Nacjonalistyczny Wszechpolski tepy zascianek > z szabli Konvickiego, niszt farsztejn geszeft. > Polska rozwija sie z kazda zamknieta kopalnia i torow bezuzytecznych lezacych > odlogiem. Ja bym budowal dzis 5000 km autostrad. Jak? Sprwatyzowal ich budowe w > > obce rece. Niech obcy maja autostrady. Mi wystarczy swoj samochod na dobrej > obcej drodze, ktory jadac szybko, zarabia duzo polskich pieniedzy. > Zyd. Autentyczny. > > Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Eksport polskiej mysli na najwyzszym pozomie 11.09.06, 15:24 > Mało tego we wniosku takiej komisji moglibyśmy > przeczytać, że...każdemu użytkownikowi autostrad można by dopłacać 10 zł za > każdy kilometr przejechany polską autostradą wybudowaną przez polskie firmy. W związku z czym należy podnieść akcyzę na paliwo o 2 zł na litr. A następnie powołać komisję mającą zbadać przyczyny i zakres szarej strefy paliwowej. Jak to było? "Socjalizm to ustrój zajmujący się rozwiązywaniem problemów, które sam stwarza". Odpowiedz Link Zgłoś
bokassa Ewa Balcerowicz: oskarżenia pozbawione podstaw 11.09.06, 15:18 A przecież arjuna1 i cała ta zakochana w panu B.klaka twierdzi,że ten geniusz wykonał tytaniczną pracę i Polskę skierował w świetlaną przyszłość. To nie wiem,udało się mu czy nie,z niego to Hilary Minc raczej,za Grabskim to teczkę mógłby nosić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary inwestor Balcerowicz ze złotówki zrobił pieniądz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 15:26 podobnie jak Grabski Odpowiedz Link Zgłoś
arjuna1 Widać się udało skoro dziś PIS-LPR-SO chwalą się 11.09.06, 15:32 wzrostem gospodarczym na poz. 5.5% etc, etc. Spijają śmietankę po jego tytanicznej pracy. Oczywiście jeśli chciałbyś mieć w 17 lat Niemcy, Wlk. Brytanię, USA to reformę musiałby przeprowadzać Zawisza z tymi gienkami z komisji. Wtedy by się udało zbudować drugą Japonię w 17 lat. I oczywiście premierem musiałby być Kaczyński bo ma w sobie talent tylko do budowania i Polska byłaby już nawet stałym członkiem w ONZ. A właśnie dlaczego nim nie jest? Proponuję komisję śledczą. Delikatnie podrzucam pomysły do rozliczeń... Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Re: Dla zlodzieja Policja jest nielegalna 11.09.06, 15:23 Zgadza się ! poszeklu napisał: > Dla Balcerowiczow, Komisja sejmowa jest nielegalna. > > Podobienstwa nasuwaja sie same. Odpowiedz Link Zgłoś
king-dong [...] 11.09.06, 15:27 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haahaa Przepraszam, ale czy wiesz o czym jest mowa? IP: 217.153.8.* 11.09.06, 16:11 Spojrz sobie na strone internetowa CASE. Poczytaj sobie o fundacji. Pojdz na uczelnie po konsultacje w tej sprawie. Zreszta, w ogle, pojdz do szkoly. Komentarz o graniu spoleczenstwu na nosie to chyba w kierunku komisji i pana Zawiszy kierujesz. Bez zadnychj podstaw oskarza organizacje CASE, tylko dlatego ze szefuje jej zona Leszka Balcerowicza. A Balcerowicz to jak wiadomo, argument politycznych karierowiczow, ktorzy nie maja rzetelnego wyksztalcenia ekonomicznego. Sadze, ze powinienes sie glebiej zastanowic nad przyczyanmi swojej zlosci. Poczytaj sobie jak struktura budzetu wplywa rozwoj kraju. Jakie znaczenie ma utrzymanie dyscypliny budzetowej, jakie sa koszty obslugi dlugu. W ogole dowiedz sie co to jest dlug publiczny. Pomocny moze byc przyklad Argentyny. A jak bedziesz mowic o eksperymentach na spoleczenstwie. To przypomnij sobie socjalny eksperyment, ktory w kazdym jednym kraju doprowadzil do biedy. Najlepiej jeszcze porownaj wplyw wskaznikow na szybkosc rozwoju i PKB krajow europejskich na przestrzeni ostatniego 50-lecia. I jak potem bedziesz chcial Balcerowicza powiesic, to moze bedziesz umial to jakos uzasadnic. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Przepraszam, ale czy wiesz o czym jest mowa? 11.09.06, 16:18 Bankowa komisja śledcza to polityczny straszak. PiS rzucał hasła o wielu aferach, ale o bankach nie było ani słowa. Do czasu gdy Balcerowicz wyrzucił Mecha z posiedzenia KNB - wtedy się okazało, że cały polski sektor bankowy to jedna wielka afera, a sam Balcerowicz to już w ogóle. Fundacja, żona i co tam jeszcze. Co ciekawe, dosłownie 3 dni temu szefem NFZ został Andrzej Sośnierz. Również zajmujący się fundacją, na którą w czasach gdy było on szefem Śląskiej Kasy Chorych wpłacały spore sumy firmy farmaceutyczne. I to PiSowi nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Re: Przepraszam, ale czy wiesz o czym jest mowa? 11.09.06, 18:45 adas313 napisał: > Bankowa komisja śledcza to polityczny straszak. > > PiS rzucał hasła o wielu aferach, ale o bankach nie było ani słowa. Do czasu gd > y > Balcerowicz wyrzucił Mecha z posiedzenia KNB - wtedy się okazało, że cały polsk > i > sektor bankowy to jedna wielka afera, a sam Balcerowicz to już w ogóle. > > Fundacja, żona i co tam jeszcze. > > Co ciekawe, dosłownie 3 dni temu szefem NFZ został Andrzej Sośnierz. > > Również zajmujący się fundacją, na którą w czasach gdy było on szefem Śląskiej > Kasy Chorych wpłacały spore sumy firmy farmaceutyczne. > > I to PiSowi nie przeszkadza. Nikt nie twierdzi, ze skoro Balcerowicz ma problemy, to takze za te same przestepstwa powinna odpowiadac jego zona. Tak byc nie musi, choc moze. Odpowiedz Link Zgłoś
tomiczek7 Re: Ewuniu: zdechnisz w pierdlu, przestań świrowa 11.09.06, 16:34 Co na to Twój psychiatra??? Odpowiedz Link Zgłoś
tomiczek7 Re: Dla zlodzieja Policja jest nielegalna 11.09.06, 16:33 Zapomniałeś jak w PRL naginało się prawo,żeby kogos zgnoić. Jeżeli nie rozumiesz Konstytucji RP i nie dociera do Ciebie fakt, że to Prezydent powinien być jej starznikiem, to wróć do szkoły i zacznij na nowo edukację. Człowieku, Ty chyba oczekujesz powrotu PRL. Nie pojmujesz tymi resztkami szarcyh komórek mn,że to co robi PiS to manipulacja, podobna doi tego co robili z Kwasniewksim przed komisja orlenowską. Widać, żeś tylko mpdatny na chleb i igrzyska, jako typowy przedstawiciel plebsu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KOR Re: Klany rzaszace Polska, czas z tym skonczyc IP: *.fwhq2nat.dot.ca.gov 11.09.06, 15:23 Balcerowicze, SLD, mICHNIKI, wALESY I INNE KREATURY TZW. IIIRP Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Klany rzaszace Polska, czas z tym skonczyc 11.09.06, 15:38 No proszę, ktoś z IP instytucji RZĄDOWEJ w KANADZIE wypowiada się na temat tego, co powinno się dziać z Polską. To oficjalne stanowisko kanadyjskich władz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezportek Dla wszelkiej gnidy Balcerowicz wrogiem IP: 65.222.254.* 11.09.06, 15:29 Bez pudla mozna rozpoznac niedorozwoja: lewackiego smiecia czy zapitego rydzykanta - po zoologicznej nienawisci do Balcerowicza. Najdurniejsze miernoty polskiej polityki, jak weszek miller, kwach kulawy czy leper sniady, caly swoj nedzny zywot poswiecily obgryzaniu nogawek jedynego ministra w dziejach powojennej Polski, ktory nie plaszczyl sie przed chamstwem i nie pochlebial analfabetom z rynsztoka. Proletariat zawsze wariat. Odpowiedz Link Zgłoś
australopitecus Re: Ewa Balcerowicz: oskarżenia pozbawione podsta 11.09.06, 15:42 bokassa napisał: > Ta organizacja o nazwie C[K]ASA to klasyczna grupa wpływu działająca na > zlecenie i w interesie zachodniego kapitału. Skad to wiesz. Prosze podac dowody, fakty. Bez tego sa to zwykle pomowienia w bolszewickim stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar Młot Zawisza 11.09.06, 15:53 Zawsze w jakimś układzie rządzenia jest młot i przecinak, ale za kaczyńskich w ich nowym układzie są same młoty! czy ktoś zwróci mi podatek i abonament RTV jak się okarze że Roch Zawisza i jego Pan to złośliwe ćwoki marnotrawiące czas na antenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrant Jak to dobrze, że opuściłem ten kraj oszołomów!!! IP: *.pools.arcor-ip.net 11.09.06, 15:56 Chyba zrzeknę się też obywatelstwa polskiego. Przecież teraz coraz częściej wstyd jest przyznawać się do polskości. LUDZIE. KTO MOŻE NIECH OPUSZCZA TEN KRAJ DZIKUSÓW!!! Odpowiedz Link Zgłoś