Dodaj do ulubionych

Dlaczego UE nie opływa w polskie mleko?

IP: *.acn.waw.pl 01.11.06, 15:41
(...)"Przeciętne spożycie nabiału w przeliczeniu na mleko wynosi w krajach piętnastki 340 litrów, w
Niemczech i Francji ponad 400, a w Skandynawii nawet ponad 500 litrów. W Polsce... 180 litrów -
mówi Broś. - Gdyby spożycie w kraju dorównywało reszcie Europy, eksportować musielibyśmy tylko
po to, żeby nie stracić rynków(...)

Będzie bezpłatna konsultacja: prawdziwa odpowiedź nt. niskiego spożycia zawiera się w
skandalicznie niskiej jakości przetworów mlecznych na półkach naszych sklepów. Dziwnie smakujący
kefir (jak nieposłodzony jogurt chemiczny), sztucznie wytwarzane twarogi smakujące jak masa
gipsowa, mleko będące zabielaną wodą... Bardzo lubiłem mleko i przetwory. Czasami jeżdżę na wieś
i kupuję mleko prosto od krowy (sympatyczna krasula) i sam robię sobie twaróg. I już od dawna w
sklepach nie kupuję praktycznie NIC mlecznego. A co do rodzimej potęgi w produkcji serów - zgoda.
Ilościowo owszem. Jakościowo - tragedia. Wątroba protestuje i ostrzega przed spożyciem polskich
(oszukanych) serów ciągle dojrzewających.
Obserwuj wątek
    • Gość: mleczus Dlaczego UE nie opływa w polskie mleko? IP: 195.117.102.* 01.11.06, 15:55
      A jakość ???? Próbowaliście mleko w Szwecji, Niemczech....jest bezporównania
      lepsze od naszego a u nas tylko UHT (smak taki sam nieciekawy tylko opakownia
      różne) albo w folii (bez komentarza totalne g...) jedyne w butelkach z
      plastikowym kapslem porównywalne do tego zwylkego Niemiec czy Szwecji....ale
      kosztuje prawie 4 złote litr.
      • wujek_extrema Re: Dlaczego UE nie opływa w polskie mleko? 01.11.06, 17:10
        Jestem pewien ze kiedy pojawily sie pierwsze przeslanki dobrych czasow w
        polskim mleczarstwie Gazeta okrzyknela to mianem "polskiej potegi mleczarskiej"
        lub "polskie mleko podbija Europe" albi jakims innym farmazonem. Zenujace!!!
    • krychola pomimo zmniejszenia ilości rolników 01.11.06, 16:00
      produkujących mleko ilość rolników bedących na utrzymaniu państwa jednak nie
      spada! Ciągle chcą nowych pieniędzy a obecny rząd który chwali się takim
      prorozwojowym budżetem na przyszły rok dodatkowo dał im 4 mld zł. Czy tutaj nie
      tkwi problem polskiej gospodarki? Czy nie można było tych pienięzy które
      dostaną rolnicy wykorzystać w tym celu aby wyciągnąć ich z systemu KRUS a żeby
      płacili na ZUS jak również zwykłe podatki? Nawet takie jak na ubezpieczenia
      zdrowotne. Dotychczas rolnicy nie płacą podatków (więc i za zdrowie nie płacą)
      a na Krus symboliczną sumę 300 zł na kwartał.
      Byłem ostatnio z mamą prosto u producenta wieńcy na groby. Człowiek bardzo
      zamożny a jest też w KRUSie. Więc państwo jeszcze dopłaca do jego bogactwa bo
      jest rolnikiem. Oczywiście ziemi nie uprawia bo to się nie kalkuluje
      • ppo Re: pomimo zmniejszenia ilości rolników 01.11.06, 17:20
        Człowiek bardzo
        > zamożny a jest też w KRUSie. Więc państwo jeszcze dopłaca do jego bogactwa bo
        > jest rolnikiem. Oczywiście ziemi nie uprawia bo to się nie kalkuluje

To jeszcze nic. Wiesz, ilu warszawskich taksówkarzy jest w KRUSie? Tylu, że
        nawet kilku się do tego przyznało, traktując jako coś normalnego. Po wejściu do
        UE jest ich jeszcze więcej, bo i na dopłaty można się załapać. Polak potrafi!
        • krychola Re: pomimo zmniejszenia ilości rolników 08.11.06, 23:17
          ppo napisał:

> Człowiek bardzo
          > > zamożny a jest też w KRUSie. Więc państwo jeszcze dopłaca do jego bogactw
          > a bo
          > > jest rolnikiem. Oczywiście ziemi nie uprawia bo to się nie kalkuluje
          >
          > To jeszcze nic. Wiesz, ilu warszawskich taksówkarzy jest w KRUSie? Tylu, że
          > nawet kilku się do tego przyznało, traktując jako coś normalnego. Po wejściu
          do
          >
          > UE jest ich jeszcze więcej, bo i na dopłaty można się załapać. Polak potrafi!

Jeden kolega twierdzi że taksówkarzy którzy nie są rolnkami to było w
          Warszawie ze dwa lata temu z dziesięciu. Ja osobiście nic o nich nie wiem
    • Gość: milkman Dlaczego UE nie opływa w polskie mleko? IP: *.65.rev.vline.pl 01.11.06, 16:03
      No cóz, nie ma się czego dziwić. Przecież każdy polski producent wie iż Polacy to takie bydło co zje byle g*w*o i można jeszce to g*w*o sprzedawać po kilkakrotnie wyższej cenie niż w reszcie EU. I nie pomoże tu propaganda o wspaniałych polskich wędlinach (co po 2 dniach są obslizgłe i śmierdzą) chlebie (co na drugi dzień rano przypoina masę uszczelniającą) czy też serach (które smakiem i postacią przypominają kredę znieszaną z gliną).
      Chcesz jeść zdrowo - nie kupuj produktów z Polski, zrób wszystko sam w domu lub kup prosto od rolnika.
      • Gość: zed Re: Dlaczego UE nie opływa w polskie mleko? IP: *.crowley.pl 01.11.06, 17:23
        dla mnie jestescie malkontentami,

chleb- sporpbujecie sobie w niemczech ahhahah
        przetwory - ahaha dannio smakuje wszedzie tak samo
        maslo=jak kupuejcie mix wprowadzone przez spolki zoo wasza wina

nienawidze polskich malkontentow, mamy dobra zywnosc
        narzkeacie na wedliny owszem sa "masarni" ktorych prodouktow lepiej nie kupwoac
        ale to ze wedlina jest osligal wyniak ze spyrtu frnakckich i inncyh
        hadlowcow ktorzy wciskaja wam towar 3ciej swiecsci

polecam sprobujecie kupic dobr wedline w hiszpani ahah szynak po 150 pln
        za kilo w niemczech syf oporcz salami nie d sie jesc

polecam szuaknie dobrych wedlin i chleba w angli cwokiiiiiiiii
        • ppo Każde gó.. z zachodu jest lepsze... 01.11.06, 17:41
          ...dla zakompleksionych wieśniaków. Kiedyś zbierało się zagraniczne puszki,
          paczki po papierosach, reklamówki. Później kubeczki z McDonalds i inne śmieci.
          Polacy zachłysnęli się zachodem i najwyraźniej nie wszystkim przeszło. Cóż...
          pozostaje mi tylko współczuć, że ktoś nie poszedł ani o krok naprzód przez
          ostatnie 20 lat. Ja też byłem biedny za komuny, a teraz niejeden Niemiec czy
          Anglik chciałby być taki "biedny" jak ja :) Na saksy jeździło się w latach 80-
          tych. Dziś już się nie opłaca, bo nigdzie w Europie nie ma takich możliwości
          jak w Polsce.
          Pozdrawiam malkontentów- im was więcej, tym mniej mam konkurencji :D
          • Gość: jajco Re: Każde gó.. z zachodu jest lepsze... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.06, 18:17
            kupujcie w małych sklepach regularnie, a nie w marketach, a nie będziecie mieli
            obślizłych wędlin itp, w małych zamawiaja małe ilości i sprzedają na bieżąco i
            nie kombinuja, zeby towar za pół darmo mieć, a poza tym mają zazwyczah tych
            samych dostawców, wiec taki sklep można sobie wybrać - ja tak robię i nie
            narzekam.
            • zigzaur Re: Każde gó.. z zachodu jest lepsze... 01.11.06, 22:02
              W małych sklepach towar przechodzi przez 5 podróżników i średnio przejeżdża 600
              km pod plandeką żuka pamiętającego Gierka. W dodatku, mały osiedlowy sklepikarz
              musi dawać działki okolicznym menelom i płacić lokalnym dresom.
        • 1410_tenrok opowiadasz bzdury miszczu 01.11.06, 18:39
          nie wiem jaka jest UK, choc w Irlandii jest dobrze, ale polskie "koryto" nie
          umywa sie do tego, co jest np. w Niemczech, Austri, we Włoszesz. Chlep ostatnio
          sie tak pogorszył, ze to jest kpina z piekarstwa. Mleko - to jakies zarty.
          Masło smakujące przypalonym syfem (jak kiedys przypalone mleko). To jest
          ohyda!!! Wedliny, ktore po jednym dniu spływają sikami (przepraszam solanką) i
          są maziste. Zołty ser - to w wiekszosci guma bez jakiegokolwiek smaku.
          Proponuje porownac prawdziwy "Tilsiter" z tą ohydą, ktorą sprzedaje sie u nas
          pod nazwą "ser tylzycki". I nie ma znaczenia, czy jest mlekowita, pampalita,
          mlekoser, seromlek pampabub czy jak inna "chaljera".
          Zostaw polityke na boku - zacznij jesc i porównywac!!
        • Gość: :) Re: Dlaczego UE nie opływa w polskie mleko? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.11.06, 18:47
          w Schwarzwaldzie jest pyszny chleb... nie uogolniajmy
        • Gość: znowumleczus Re: Dlaczego UE nie opływa w polskie mleko? IP: 195.117.102.* 01.11.06, 20:42
          Jak to miło że na temat...pacanie było o mleku a ty o mięsię, chlebie i innych
          prztworach...
          Pytam się o mleko: jak jest jego jakość: Próbowaliście mleko w Szwecji,
          Niemczech....jest bezporównania
          lepsze od naszego a u nas tylko UHT (smak taki sam nieciekawy tylko opakownia
          różne) albo w folii (bez komentarza totalne g...) jedyne w butelkach z
          plastikowym kapslem porównywalne do tego zwylkego Niemiec czy Szwecji....ale
          kosztuje prawie 4 złote litr...
      • ppo Najgorsze żarcie i tak jest w USA. 01.11.06, 17:31
        Jedyną alternatywą dla amerykańskiego modyfikowanego na milion sposobów chłamu
        jest horrendalnie drogie jedzenie ekologiczne (zwykle importowane- z Polski
        też!). Niemieckie i austriackie "wursty" przypominają najpodlejsze polskie
        parówki. Nijak się mają do naszej kiełbasy! Owszem, w Polsce jest dużo
        badziewnego żarcia, ale jest na to sposób: nie kupować w lider szajs, tesco i
        innych tego typu placówkach. Tanie mięso jest dla psów. No, ale zawsze można
        ponarzekać, że jedzonko niedobre- ważne, że zaoszczędziło się 2 złote na
        zakupach, nie? Kefir "bakoma" za 2 pln jest najlepszy na świecie, natomiast
        kefir marki "lider price" za 90 groszy nie da się wypić- jest obrzydliwy.
        Kwestia priorytetów :)
      • mentice Re: Dlaczego UE nie opływa w polskie mleko? 01.11.06, 19:59
        Na tym polega jakosc polskich wedlin i chleba.
        Sa bez konserwantow, wiec trudno liczyc ze beda zdatne przez tydzien, a moze i
        wiecej.
        Kto sie na tym nie zna to kupuje chleb, mogacy lezec co najmiej tydzien , albo
        wstretne wedliny bez smaku, mogace lezec w lodowce 2 tygodnie.
        Coz za cos.
        • kowal75 Re: Dlaczego UE nie opływa w polskie mleko? 01.11.06, 20:17
          moi dziadkowie mieli osobny budyneczek do pieczenia chleba i piekli raz na dwa
          tygodnie.....
      • Gość: pdebek Re: Dlaczego UE nie opływa w polskie mleko? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.06, 20:24
        sam jesteś bydło a nie Polacy
        chleb dobry z J.Góry wędliny od maliny
        a wódę sam se robię
        a jak kupujesz w biedronce to nawet pierwsza guma skończy się dzieciakiem
    • Gość: Arek "Aiwa-Platz" Dlaczego UE nie opływa w polskie mleko? IP: *.chello.pl 01.11.06, 16:36
      Spożycie mleka kilka razy mniejsze u nas niż w Europie. I na to konto
      likwidują, zgodnie z dyrektywami, zlewnie mleka i wprowadzają za 2 miesiące
      zakaz skupu mleka od rolników nie mających chłodni. Jak ktoś ma 5-10 krów to
      wypada z rynku. Wszyscy co latami wozili w bańkach mleko do zlewni muszą,
      wyrżnąć krowy bo w praktyce nic innego nie mają szansy zrobić. Ciekawe, jaka to
      ilość polskiego mleka, przestanie trafiać na rynek? No i kto na tym zyska?
    • Gość: polski kibol Re: Dlaczego UE nie opływa w polskie mleko? IP: *.sth.sze.hu 01.11.06, 17:21
      Ale wy pie..cie! Zapraszam na emigracje, do ktoregos z krajow nowej unii.
      Posmakujcie sobie tutejszego chleba czy wedlin albo kefiru. Gwarantuje wyrzyg po
      tygodniu na sam widok.
      No ale to taka polska cecha jechac po wszystkim co nasze.
      • Gość: zed Re: Dlaczego UE nie opływa w polskie mleko? IP: *.crowley.pl 01.11.06, 17:25
        100% right

patrz moj watek napisalem mniejwiecej to samo nim przecztalem Twoj

pozdr
      • Gość: :)))) Re: Dlaczego UE nie opływa w polskie mleko? IP: *.acn.waw.pl 01.11.06, 20:31
        Gość portalu: polski kibol napisał(a):

> Ale wy pie..cie! Zapraszam na emigracje, do ktoregos z krajow nowej unii.
        > Posmakujcie sobie tutejszego chleba czy wedlin albo kefiru. Gwarantuje wyrzyg p
        > o
        > tygodniu na sam widok.
        > No ale to taka polska cecha jechac po wszystkim co nasze.

Przypominam drogi rodaku, że to już nie lata sześćdziesiąte i już nas stąd reżim wypuszcza ta granicę.
        Jeździmy dużo, mamy za granicą rodziny. Nie wiem, gdzie ty się zaopatrujesz, ale mi bardzo smakuje
        chleb w Niemczech czy w Austrii. Szynka schwartzwaldzka jest czymś, o czym polski masarz nigdy nie
        słyszał... do tego cudowne wursty i przepyszne gulasze w knajpie u jugosłowian. Palce lizać! Może
        przestań kupować najtańsze żarcie dla psów, to połapiesz się o czym tu piszemy?
        • Gość: zed Re: Dlaczego UE nie opływa w polskie mleko? IP: *.crowley.pl 02.11.06, 13:41
          ahah ne rozuczlaj mnie w niemczech pyszny chleb , chyba ze z ukrainy
          szynki wymienionej przez ciebie nie jadlem ale wursty tak i zapenwiam cie
          ze najporstszapolska kielba jest lepsza,

zawsze znajdzie sie ajaks marka regionalna kotra jest dobra ( a co za
          tym idzie 200% drozsza niz masowka wiec szynka schwartzwaldzka na mnie
          wrazenia nie robi ) zapewne nie umwya sie do psanirdzkiego jamona ale
          tak daleko epwnie cie jzu nie wypusicili
    • arius5 Re: Dlaczego UE nie opływa w polskie mleko? 01.11.06, 17:27
      Coz, czesciowo to prawda, o takich serach, jakie produkuja np. w Danii, to nam
      sie nawet nie snilo.
      • Gość: zed Re: Dlaczego UE nie opływa w polskie mleko? IP: *.crowley.pl 01.11.06, 17:30
        a smauje ci boczek "dunski"? probowales go kiedys smazyc,?
        • 1410_tenrok faciu z danii sprowadza sie mieso na lepsze 01.11.06, 18:40
          wedliny w Polsce.......... Wiec nie sciemniaj.
          • Gość: zed Re: faciu z danii sprowadza sie mieso na lepsze IP: *.crowley.pl 02.11.06, 13:36
            ahhaha nie badz smieszny nie mwoeize sie nie sprowadzaproblem w tym jedynie
            ze tucz swin jest tm 100% przemsylowy co widac po boczku wiec sie
            nie wyglupiaj
      • Gość: LM Re: Dlaczego UE nie opływa w polskie mleko? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.06, 17:33
        Gdzieś czytałem ze najbogatrzym prezesem w Polsce jest właśnie prezes
        spółdzielni mleczarskiej mlekowita
    • jacek.69 A ja lubię nasze pasteryzowane mleko. 01.11.06, 17:54
      Uwielbiam masło i twarogi. Nie lepiej promować nabiał na naszym rynku i podnieść
      jego spożycie przez Polaków, którzy wolą schaboszczaka lub kiełbasę?
      • Gość: Miś Cholesterol w polskich ulubionych potrawach IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 01.11.06, 18:46
        jacek.69 napisał:
        > Uwielbiam masło i twarogi. Nie lepiej promować nabiał na naszym rynku i
        > podnieść jego spożycie przez Polaków, którzy wolą schaboszczaka lub kiełbasę?

Masło, schaboszczak i wieprzowa kiełbasa zawierają dużo tłuszczów nasyconych i
        złego cholesterolu. Ludzie, którzy nie chcą wcześnie umrzeć na serce lub zawał
        powinni ograniczać potrawy zawierające dużo tłuszczów nasyconych. Ponieważ
        wzrasta procent ludzi starających się jeść produkty zdrowe nie wróżę wzrostu
        eksportowi polskiego masła niezależnie od tego jak ono smakuje.
        • Gość: embart Re: Cholesterol w polskich ulubionych potrawach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.11.06, 20:18
          zastanawiam mnie czy ktoś z Was miał możliwość porównania tego samego wyrobu
          mleczalskiego (jakiś polski producent) tu i na zachodzie (np. ser xxxx
          producenta yyyy) Założę się o nie wiem co że są to dwa różne wyroby.

Wiadomo na W klient jest wymagający więc trzeba go jakością podbić, w PL to
          cena, więc zamiast mleka dajmy wodę + wapno... będzie taniej

Jak tylko będę miał chwilę to poszukam w Niemczech czy NL czegoś z Polski do
          porównania

• Gość: rrosemary ja też nie piję mleka, czasem tylko serek IP: *.aster.pl 01.11.06, 20:08
      nienawidzę nabiału i nie wiem jak można jeść to świństwo!!
    • Gość: pdeb do:))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.06, 20:17
      jak typowy lekko uśmiechnięty pojeb
      • Gość: :)))) Re: do:))))) IP: *.acn.waw.pl 01.11.06, 20:35
        Gość portalu: pdeb napisał(a):

> jak typowy lekko uśmiechnięty pojeb

Na wieś dotarł internet!!! Czy zechcecie też dopłat do łącza? Czy może wystarczy wam niepłacenie
        podatków, ZUSu, darmowa opieka medyczna i dopłaty "obszarowe" do tanich win? Wypad pachołku z
        mojego portfela! Gdyby teraz Lepper urządził blokady rolnicze, to Polacy roznieśliby to bydło na kopach.
        • Gość: Pachołek Re: do:))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.06, 19:35
          Jakoś mam wrażenie że rolników miastowi bardzo nie lubią dlaczego?Uważasz,że
          rolnik to darmozjad to się grubo mylisz.Tak bardzo wytykacie te dopłaty(nie do
          tanich win)one mają nam zrekompensować wydatki na nawozy(1400zł tona i wyobraż
          sobie podejrzewam że rocznej pęsji by ci zabrakło na jego kupienie!)olej
          napędowy (na gospodarstwo 50 ha"produkcja mleka"trzeba go kilka tysięcy litrów)
          co do podatków też je płacimy(od ha ziemi)opieka medyczna nie kpij sobie
          (przykro mi to mówić ale prawdziwy rolnik nie ma czasu chorować"ostatni raz u
          lekarza byłem 10 lat temu)może mnie zastąpisz w pracy to pójdę na urlop??
          zaznaczam niestać mnie na utrzymanie pracownika(nawet jkby się tatki
          znalazł"rak chętnych" więcj nie nazywaj rolników pachołkami!!!!Przykro mi że
          pan Lepper nie przypadł Ci do gustu mi też nie ale to nie odemnie to
          zależało.Nawiasem mówiąc rolnicy też są Polakami może teraz coś więcej
          napiszesz na temat rolnictwa na forum?
    • zigzaur I bardzo dobrze! 01.11.06, 21:58
      Kartel mleczny zostanie zmuszony do obniżenia cen na rynku krajowym. Może
      skończy się dotowanie nierentownego eksportu (czy do UE czy poza nią) kosztem
      krajowego konsumenta.
      • Gość: embart Re: I bardzo dobrze! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.11.06, 08:55
        sorry, ale serów za 9.99 czy produktów w tego typu promocjch nie da się jeść
        to właśnie jest efekt obniżania ceny: dostajemy gó..no a nie smaczny produkt
    • Gość: krowa jest potencjal, lecz czegos brak IP: *.dyn.iinet.net.au 02.11.06, 01:10
      ludzie, macie bardzo dobry surowiec, jesli nie potraficie go przerobic,
      pozwolcie to zrobic innym!
    • pixelpainter Bo wlasne ma lepsze ! www.gs-arts.net 02.11.06, 15:11
      Bo wlasne ma lepsze ! www.gs-arts.net
    • Gość: Smakosz nabialu de Dlaczego UE nie opływa w polskie mleko? IP: *.net.ircam.fr 02.11.06, 15:40
      >Polskie mleko jest niesmaczne poniewaz zawiera za duzo wody a to wszystko dla-
      >tego ze takie wlasnie mleko jest cenowo tansze od mleka z UE i przesto jest ko-
      >nkurencja w ktorej moze jakikolwiek produkt z Polski konkurowac z UE-ymi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka