pirulo 29.12.06, 02:35 A łyżka na to- niemożliwe... Jak by ktoś pytał- pieniążki można zawsze wypłacić mnie- ja się nie obrażę... Zaopiekować- się zaopiekuje! A co? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jarguz Re: Szefowa ZUS: reforma emerytalna jest zagrożon IP: *.dyn.optonline.net 29.12.06, 04:06 ale w koncu kto sie odwazy powiedziec ile rocznie ZUS zadluza kraj biorac kredyty na wyplacenie rent i emerytur, jezeli podaje sie przyklady jak funkcjonuje fundusz emerytalny w krajach Ameryki Lacinskiej to juz zaden lekarz nie pomoze w leczeniu takiego pomyslu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyZUS Jeżeli w ustawie nic nie ma o wypłacaniu pieniedzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.06, 13:58 to znaczy, że nie przewiduje sie ich wypłaty. I już. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚĆ Szefowa ZUS: reforma emerytalna jest zagrożona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 04:25 I nic w tym dziwnego,że reforma emerytalna jest zagrożona albowiem już w latach ubiegłych wydawano zierane pieniądze na inne cele niż emerytury a obecnie pieniądze odprowadzane do ZUS zamiast do portfela emeryta trafiają na biurka urzędników, super wysokie nagrody za "nadwydajną"pracę,marmurowy wystrój wnętrz,komputeryzacja wszechogarniająca a nede wszystko wygodnictwo urzędniczek. Jeśli zaś chodzi o wcześniejsze emerytury to ustawy FUS-owskie wyraźnie określają zasady:praca w niebezpiecznych warunkach i narażanie innych osób na niebezpieczeństwo itp. No to jak długo można pracować w tak ekstremalnych warunkach ? Rezerwowe pieniądze zżera"biurokracji rak". Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk Przy czym rak biurokracji cały czas się rozrasta. 29.12.06, 05:56 I nie ma nikogo ze skalpelem, kto miałby odwagę to przeciąć. I nie przetnie. Tak już zostanie. Do końca. Czyli do wielkiego BUM!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
phun Obecne patologie to spadek po AWS 29.12.06, 12:29 inaczej AWS = PO + PIS czyli POPIS jak sie ciesze ze nie doszlo do tej koalicji. Odpowiedz Link Zgłoś
grosz-ek Re: Obecne patologie to spadek po AWS 29.12.06, 22:07 Ciesz się, że ta reforma zaistniała. Bez niej problemy byłyby duzo szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Szefowa ZUS: reforma emerytalna jest zagrożon IP: *.acn.waw.pl 29.12.06, 16:07 czy na prawdę uważasz, że reforma emerytalna jest zagrożona przez pracowników zusu? tak na marginesie to co masz na myśli pisząc "super wysokie nagrody", 'marmurowy wystrój" (bo ja np. nie widziałam w zusie marmurów), a przez wygodnictwo urzędniczek to już kompletnie nic nie rozumiem!!!!? po co narzekać - skoro w zusie jest tak dobrze to trzeba się w nim zatrudnić i pracować za te gigantyczne nagrody, w marmurach i komfortowych warunkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nolo Zus - zrabuja uprowadza sprzeniewierza IP: *.orange.pl 29.12.06, 04:31 i tyle bedziesz widzial swoje skladki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: selekta składki? jakie składki? IP: *.ptr.magnet.ie 29.12.06, 09:52 > i tyle bedziesz widzial swoje skladki ZUS to nie składki, tylko podatek. Składki są dobrowolne, podatek zaś jest pobierany pod przymusem. O tym, że jest to de facto podatek, można się przekonać empirycznie, nie płacąc zusowi przez kilka miesięcy. Po należności zgłosi się poborca skarbowy z właściwego Urzędu Skarbowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo 15 lat obijania sie w policji i emeryturka do IP: *.orange.pl 29.12.06, 04:33 konca zycia!! Jakie panstwo stac na taka szczodrosc?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiedząca Re: 15 lat obijania sie w policji i emeryturka do IP: 80.50.242.* 29.12.06, 18:57 mało w policji, to jeszcze w milicji, potem emeryturka + praca na 1/2 etatu ;-# z nieoficjalną cicho-ciemną pensją...Żyć nie umierać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R-2oor Re: 15 lat obijania sie w policji i emeryturka do IP: 213.199.214.* 30.12.06, 06:40 Ze 100 grup zawodowych, którym przysługuje wcześniejsza emerytura akurat wybrałeś najbardziej zasłużoną do tego i ją wyśmiewasz debilu. Weź pomyśl zanim napiszesz cokolwiek. Idź i nadstawiaj łba na ulicy za 900zł pajacu! Żadna - podkreślam ŻADNA grupa zawodowa nie zasługuje w takim stopniu na wcześniejszą emeryturę jak policja w obecnym systemie. Żeby nie było - Nie jestem policjantem i jestem przeciwny wcześniejszym emeryturom dla innych osób (nie zawodów), które na codzień życia nie narażają. NIE dla pierdzistołków w Policji, Kopalniach itp. idt. oraz żołnierzy w koszarach, którzy wroga z bronią nie widzieli i bawią się w podchody i harcerzy a nie narażają życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: selekta Re: Szefowa ZUS: reforma emerytalna jest zagrożon IP: *.ptr.magnet.ie 29.12.06, 04:56 Niezła bezczelność - "ludzie chcą mieć coś pewnego".. Pewne jest, że Prokom dostaje 69 groszy od każdego przelewu obsługiwanego przez zus (podaję za GW). Nie dam tym złodziejom ani grosza więcej, płacę podatki i inwestuję w emeryturę w innym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel Straszą, czy mówią prawdę? IP: *.forcenet.com.pl 29.12.06, 05:01 "Szacunki Ministerstwa Pracy mówią ze emerytura z ZUS-u i OFE 65-letniego mężczyzny, który zarabia średnią krajową wyniesie za 30 lat ok. 50 proc. ostatniej pensji." A jeszcze niedawno mówiono o 60%. Ciekawe do ilu zejdą. No ale skoro pracujące społeczeństwo dzieli sie na równych i równiejszych to tak się musi skończyć. Wszyscy chcący pobierać świadzczenia emerytalne powinni należeć do jednego systemu, czyli zlikwidować KRUS. Całkowicie zlikwidować możliwość przechodzenia na wcześniejsze emerytury. Każdy sam wybiera sobie zawód który chce wykonywać i jeżeli nie chcesz być np. nauczycielem pracującym do 65 lat to nie musisz. Na kopalni też można pracować (dobrze zarabiając) do 50 lat a potem się przekwalifikować i do 65 lat dociągnąć w innym fachu. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk Zlikwiduj KRUS, to cie Lepper na gnoju wywiezie. 29.12.06, 05:53 KRUS to jest 15 MILIARDÓW rocznej dotacji z budżetu. To świetne posadki dla kmiotów z PSL-u, Samoobrony czy takich podobnych. Wiadomo - jak się jest w pobliżu takiej góry pieniędzy, to zawsze coś się odkroi dla siebie. I dlatego KRUSu nikt NIE RUSZY. I tak będzie aż do końca. Czyli do wielkiego KRACHU. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk Bogdan mówi: SP....LAĆ!!! 29.12.06, 05:51 Był parę lat temu taki dowcip: Pod siedzibą zbankrutowanego funduszu emerytalnego kłebi sie tłum rozwścieczonych ludzi. Nagle otwiera się okno, wychyla sie rozbawiony facet i krzyczy: - Bogdan mówi SP..DALAĆ!!!! Właśnie ten żart zaczyna być rzeczywistością....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: happy Szefowa ZUS: reforma emerytalna jest zagrożona IP: 212.87.241.* 29.12.06, 06:27 Fundusze nie będą konkurować kosztami - dogadają się i będą pobierać tę samą prowizję, jak obecnie robią OFE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Szefowa ZUS: reforma emerytalna jest zagrożon IP: *.it-net.pl 29.12.06, 11:24 tak się składa że prowizje pobierane przez OFE wcale nie są takie same, dość znacznie się różnią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant ZUS to złodziejska instytucja o charakterze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.06, 07:09 i strukturach mafijnych, podobnie jak sądy i US. g...no dostaniecie z filarów i ZUS-u na starość, bo już kombinują jak NIE wypłącić i kto "będzie" winny za ten stan rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi to po ch.. ta reforma była? 29.12.06, 08:22 "Szacunki Ministerstwa Pracy mówią ze emerytura z ZUS-u i OFE 65-letniego mężczyzny, który zarabia średnią krajową wyniesie za 30 lat ok. 50 proc. ostatniej pensji. Kobiety dostaną jeszcze mniej ok. 36 proc." to po ch.. ta reforma była? skąplikowała chyba maksymalnie rozliczenia i funkcjionowanie systemu ubezpieczeń społecznych, a na koniec dostaniemy jakieś minimum socjalne? gdzie DQN wcięło nasze pieniądze? przez 30 lat odkładając 1/3 pensji, a następnie pobierając przez średnio 7 lat emeryturę (średnia życia meżczyzna z tego co pamiętm to 72 lata) dostanę około 50% swojej ostatniej wypłaty? to gdzie znikneła równoważność 78 pensji nie wspominając o odsetkach? czyżby ZUS przejadł około 60% tego co tam wpłaciłem? Odpowiedz Link Zgłoś
c355 Re: to po ch.. ta reforma była? 29.12.06, 09:02 truten.zenobi napisał: > "Szacunki Ministerstwa Pracy mówią ze emerytura z ZUS-u i OFE 65-letniego > mężczyzny, który zarabia średnią krajową wyniesie za 30 lat ok. 50 proc. > ostatniej pensji. Kobiety dostaną jeszcze mniej ok. 36 proc." > > to po ch.. ta reforma była? Właśnie po to. Emerytura nie ma związku z wynagrodzeniami a więc i składakami większości okresu zatrudnienia (wybierane jest 10 najlepszych kolejnych lat i ekstrapolowane na pozostały okres zatrudnienia). > skąplikowała chyba maksymalnie rozliczenia i funkcjionowanie systemu > ubezpieczeń społecznych, Skomplikować chce ZUS (tzn. dorwać się do tych pieniędzy). Nic nie stoi na przeszkodzie - poza ZUS - żeby OFE lub dowolna firma ubezpieczeniowa (ewentualnie może być ZUS ale na zasadzie wyłącznie dobrowolności) wypłacały wg dowolnej umowy z ubezpieczonym - jednorazowo, w stałych kwotach miesięcznych czy tez ustalony % wartości kapitału. > a na koniec dostaniemy jakieś minimum socjalne? > gdzie DQN wcięło nasze pieniądze? > > przez 30 lat odkładając 1/3 pensji, a następnie pobierając przez średnio 7 lat > emeryturę (średnia życia meżczyzna z tego co pamiętm to 72 lata) dostanę około > 50% swojej ostatniej wypłaty? to gdzie znikneła równoważność 78 pensji nie > wspominając o odsetkach? czyżby ZUS przejadł około 60% tego co tam wpłaciłem? Przejadają obecni emeryci i renciści ze średnią wieku przechodzenia na emeryturę 57 lat i uprzywilejowanych zasadach naliczania świadczenia(w szczegolności górnicy i rolnicy, ale dochodzą następni). Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: to po ch.. ta reforma była? 29.12.06, 11:26 > przez 30 lat odkładając 1/3 pensji, a następnie pobierając przez średnio > 7 lat > > emeryturę (średnia życia meżczyzna z tego co pamiętm to 72 lata) dostanę > około > > 50% swojej ostatniej wypłaty? to gdzie znikneła równoważność 78 pensji ni > e > > wspominając o odsetkach? czyżby ZUS przejadł około 60% tego co tam wpłaci > łem? Skladka emerytalna to 19.52% pensji (nie 1/3 pensji) 12.52% pensji (czyli 2/3 skladki emerytalnej) idzie do 1 filaru i jest waloryzowane wg nastepujacej zasady: - 3/4 wzrostu wynagrodzen powyzej inflacje. tylko 1/3 skladki trafia do OFE. Stopa zastapienia ma wynosic ok 60% (1 emerytura / ostatnia pensja), bedzie nizsza dla kobiet bo zyja dluzej i maja nizszy wiek emerytalny. Pewna mozliwosc stwarza zapis mowiacy o tym, ze annuitet moze byc wyplacany malzenstwu w nastepujacy sposob: suma kapitalow malzonkow/ laczne srednie dalsze trwanie zycia w miesiacach. Potem to dzielisz na dwa i oboje dostaja taka emeryture. To ze stopa zastapienia jest niska wynika ze sposobu waloryzacji skladek w ZUS. Druga przyczyna jest zalozenie jakim kierowali sie autorzy reformy: 1 i 2 filar sa obowiazkowe natomiast kazdy indywidualna decyzja powinien wybrac dla siebie poziom zabezpieczenia na starosc. Jesli chcesz wiekszy niz 60% to oszczedzaj w 3 filarze, jesli nie chcesz, nie oszczedzaj. Ale po co na sile podnosic skladki zeby stopa zastapienia wynosila 100%??? Niech kazdy zdecydyje jaka skladke chce placic (poprzez wybor ile oszczedzac w 3 filarze). Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjot Re: to po ch.. tu majaczysz 29.12.06, 11:31 Zobacz co wychodzi ze zwykłego kalkulatora oszczędnościowego. Dla uproszczenie przyjałem że mam 1800 zł na rękę, jest zero inflacji i zero wzrostu płac. Okładając na emeryturę 200 zł co miesiac - czyli to co idzie mi na ofe ( przy pensji o której wyżej) mam uskładane 759 327,61 zł czyli na jakieś 10 lat życia 6 327 co miesiąc. Więc co to znaczy że po przejściu na emnryturę wyjdzie mi z zus 900 zł. To jest rozbój w biały dzień. Nawet niech opłaty pochłoną dziesięć procet to nie ma siły żebym miał połowę po przejściu na emeryturę. Sprawdziłem to na klalkulatorze gazeta: co miesiąc 200 zł, przez 35 lat, oprocentowanie roczne 10 proc. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjot Re: to po ch.. tu majaczysz 29.12.06, 11:32 Dodam że to jest sam ofe a gdzie zus tomekjot napisał: > Zobacz co wychodzi ze zwykłego kalkulatora oszczędnościowego. Dla uproszczenie > przyjałem że mam 1800 zł na rękę, jest zero inflacji i zero wzrostu płac. > Okładając na emeryturę 200 zł co miesiac - czyli to co idzie mi na ofe ( przy > pensji o której wyżej) mam uskładane 759 327,61 zł czyli na jakieś 10 lat życia > > 6 327 co miesiąc. Więc co to znaczy że po przejściu na emnryturę wyjdzie mi z > zus 900 zł. To jest rozbój w biały dzień. Nawet niech opłaty pochłoną dziesięć > procet to nie ma siły żebym miał połowę po przejściu na emeryturę. > > Sprawdziłem to na klalkulatorze gazeta: co miesiąc 200 zł, przez 35 lat, > oprocentowanie roczne 10 proc. > Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: to po ch.. tu majaczysz 29.12.06, 11:46 OK. Wierze ci bo tez sobie takie tablice robilem w excelu. Tylko zobacz ile bedzie wynosic srednia pensja po 35-40 latach. I zastanow sie czy 10% rocznie sie utrzyma przez 35 lat???? To jakis absurd, musi byc spowolnienie, musi byc kilka lat gdy na gieldzie ceny akcji beda spadac. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: to po ch.. tu majaczysz 29.12.06, 16:17 no ale kurna płace nie rosną realnie cały czas często bywa tak że ostatnie pensje to jakieś 60 % średniej sarobków Odpowiedz Link Zgłoś
c355 Re: to po ch.. tu majaczysz 29.12.06, 11:47 tomekjot napisał: > > Sprawdziłem to na klalkulatorze gazeta: co miesiąc 200 zł, przez 35 lat, > > oprocentowanie roczne 10 proc. Gdzie dają 10% powyżej inflacji ? Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjot Re: to po ch.. tu majaczysz 29.12.06, 11:51 Np. giełda, nieruchomości itp. Odpowiedz Link Zgłoś
c355 Re: to po ch.. tu majaczysz 29.12.06, 12:26 tomekjot napisał: > Np. giełda, nieruchomości itp. OFE mają zakaz inwestowania w akcje więcej niż 40% aktywów a w nieruchomości w ogóle nie mogą. Część kasy ZUS przekazuje do OFE z wieloletnim opóźnieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekjot Re: to po ch.. tu majaczysz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 12:34 To skąd mają zyski ponad 10 proc rocznie? Chodzi o te że odkładając do funduszu inwestycjnego bądż samodzielnie kupjąc akcje mam daleko w tyle zus. Myślę że ofe są w stanie wypracować zyski na poziomie 7-9 proc. rocznie Odpowiedz Link Zgłoś
c355 Re: to po ch.. tu majaczysz 29.12.06, 12:57 Gość portalu: tomekjot napisał(a): > To skąd mają zyski ponad 10 proc rocznie? Chodzi o te że odkładając do funduszu > > inwestycjnego bądż samodzielnie kupjąc akcje mam daleko w tyle zus. > Myślę że ofe są w stanie wypracować zyski na poziomie 7-9 proc. rocznie Dopóki jest hossa, która nie w każdym roku w ciągu 30-40 lat będzie występować (w przypadku bessy mogą być nawet kilkudziesięcioprocentowe spadki na giełdzie). Od kwietnia 1999 wartość jednostek OFE wzrosła od 45%(Allianz) do 99%(Polsat). Od tego trzeba odjąć inflację 26% czyli wychodzi 19 - 73% w ciągu 7 lat (2,7% - 10% netto rocznie). Nie uwzględniłem prowizji, która wynosi co najmniej 4% od wpłaty. emerytury.wp.pl/notowania.html?a=4&b=1&ticaid=12f1d Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahaha to jest mniej wiecej tyle ile dalby zakup obligacj IP: *.dip.t-dialin.net 29.12.06, 15:11 i ich rolowanie. Zaiste wspanialy wynik, a jak sie pomniejszy o prowizje to .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekjot Re: to jest mniej wiecej tyle ile dalby zakup obl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 15:20 Jak mu tłumaczyłem że 10 proc bna akcjach to minimum to był zdziwiony. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: to jest mniej wiecej tyle ile dalby zakup obl 29.12.06, 18:26 dziekuje za tlumaczenie. Przejrzyj sobie jak zmienial sie WIG to zobaczysz ze nie zawsze daje 40% rocznie jak w tym roku (choc przez najblizsze lata bedzie dawal wiecej) A te obligacje byly juz dyskutowane..dajmy sobie spokoj z bredniami. Chcesz to kupuj obligacje i trzymaj tam oszczednosci emerytalne. 10% na akcjach to minium..co za bzdura...!! Jak zobaczysz za pare lat WIG sie zmieni -10% to co powiesz? Ze to bylo niemozliwe??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znajomy z maila oj hecer to nie zacheta do tego by caly czas w IP: *.dip.t-dialin.net 30.12.06, 01:20 bondy, tylko pokazanie, ze OFE sie malo staraja (spojrzenie historyczne), zdaje sie z tym sie zgodzilismy juz. Poza tym policz sobie jeszcze oplaty - zaloz ze spadaja mniej wiecej liniowo (tzn skok, co 10 lat, proporcjonalny z 7 do 3%), wychodzi, ze NPV OFE z jednego srednio zarabiajacego w 1999 to jakies 1800-2800 PLN, w zaleznosci od realnej stopy procentowej i realnego wzrostu plac. Troche droga ta akwizycja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekjot Re: to jest mniej wiecej tyle ile dalby zakup obl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 13:32 Baranie to był uśredniony wynik. Odpowiedz Link Zgłoś
jszania okradli cie w II filarze, odbij to sobie w III 04.01.07, 12:45 nie wiem, moze nie wyczulem ironii, ale na moje oko napisales to na powaznie. i to jest zawsze najsmieszniejsze, kiedy ktos brednie glosi na powazne Odpowiedz Link Zgłoś
mikrobyznesmen Re: to po ch.. ta reforma była? 29.12.06, 09:02 truten.zenobi napisał: > to po ch.. ta reforma była? > czyżby ZUS przejadł około 60% tego co tam wpłaciłem? Obawiam się, że sam sobie odpowiedziałeś :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Szefowa ZUS: reforma emerytalna jest zagrożona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.06, 09:02 7% mojej płacy brutto to jest jakieś 336 zł, które idzie do OFE. Plus to co w pierwszym filarze czyli 12,2% od płacy brutto. No to ja czegoś nie rozumiem - to są bardzo duże składki i z tego mam mieć razem ok. 40 % ostatniej płacy ? Przecież wpłacajac co miesiąc do funduszu inwestycyjnego te "nędzne" 336 zł miałabym po 30 latach, przy ok 8% stopy zwrotu jakieś 457.000 zł co przy wypłatach emerytury przez 25 lat dałoby emeryturę w wysokości ok. 25% niższą od obecnej płacy. I do tego dochodziłby wypłaty z pierwszego filaru z ZUS-u. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekjot Re: Szefowa ZUS: reforma emerytalna jest zagrożon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 09:21 Czyli ktoś tu mówiac delikatnie zrobił nas w bambuko Odpowiedz Link Zgłoś
c355 Re: Szefowa ZUS: reforma emerytalna jest zagrożon 29.12.06, 09:23 Gość portalu: Ania napisał(a): > 7% mojej płacy brutto to jest jakieś 336 zł, które idzie do OFE. Plus to co w > pierwszym filarze czyli 12,2% od płacy brutto. No to ja czegoś nie rozumiem - > to są bardzo duże składki i z tego mam mieć razem ok. 40 % ostatniej płacy ? > Przecież wpłacajac co miesiąc do funduszu inwestycyjnego te "nędzne" 336 zł > miałabym po 30 latach, przy ok 8% stopy zwrotu jakieś 457.000 zł co przy > wypłatach emerytury przez 25 lat dałoby emeryturę w wysokości ok. 25% niższą od > > obecnej płacy. A skąd 8% ? Bardziej realne jest 3-4% powyżej inflacji bo OFE mają sztuczne ograniczenie nabywania akcji (a trzeba jeszcze odjąć prowizje). W dodatku ZUS podbiera kasę na ustawowy % niższy od oprocentowania na rynku (+ 2-3%) i liczy na to że będzie mógł pobierać dużą prowizje przy wypłatach i "pożyczać" zgromadzoną kasę na 0%. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Szefowa ZUS: reforma emerytalna jest zagrożon 29.12.06, 11:12 >miałabym po 30 latach, przy ok 8% stopy zwrotu jakieś 457.000 zł zalozmy ze sie zgadza. > miałabym po 30 latach, przy ok 8% stopy zwrotu jakieś 457.000 zł co przy > wypłatach emerytury przez 25 lat dałoby emeryturę w wysokości ok. 25% niższą od > Ale place tez wzrosna nim przejdziesz na emeryture. Przez 40 lat oszczedzania w OFE zakladasz stope zwrotu 8%.. i porownujesz do dzisiejszej pensji... Sprobuj wyliczyc np ile wyniesie pensja za 40 lat przy wzroscie np 2% rocznie.. Wez tez pod uwage to ze placisz tylko 7% swojej placy przez 40 lat, a emeryture bedziesz pobierac np 15 lat.. No wiec do OFE skladka wynosi tylko 7.6% pensji ale zalozmy ze jest wplacana przez okres ok 3 krotnie dluzszy czas niz czas jaki bedziesz na emeryturze... Owszem, stopa zwrotu OFE bedzie zgodnie z teoria wyzsza niz wzrost plac w tym okresie..ale tez 60% srodkow w OFE to obligacje ktore nie daja zwrotu duzo wiekszego niz wzrost wynagrodzen... A do tego wez ze w 1 filarze skladka jest waloryzowana 3/4 wzrosnu PKB powyzej inflacji... coz, to baaardzo kiepsko a tam trafia 2/3 skladki emerytalnej (12.52%)... Stopa zastapienia na poziomie 60% jest optymalna w ramach systemu obowiazkowego. Warto jednak miec 3 filar. I warto aby to byl agresywny fundusz trzymajacy portfel tylko w akcjach. Nawet niewielkie wplaty moga znacznie podniesc poziom zycia na emeryturze. Odpowiedz Link Zgłoś
cynik9 Re: Szefowa ZUS: reforma emerytalna jest zagrożon 29.12.06, 13:17 hecer napisał: > Warto jednak miec 3 filar. I warto aby to byl agresywny fundusz > trzymajacy portfel tylko w akcjach. Nawet niewielkie wplaty moga znacznie > podniesc poziom zycia na emeryturze. Nie warto! Warto miec "4 filar" - swoje wlasne inwestycje poza zasiegiem ZUSu i panstwa. ZUS dokonuje obecnie skoku na kase filara 2, a skok na filar 3 jest tylko kwestia czasu....przywileje podatkowe nie rownowaza niebezpieczenstwa pozdr dwagrosze.blogspot.com/2006/12/czwarty-filar.html Odpowiedz Link Zgłoś
jan12121 Szefowa ZUS: reforma emerytalna jest zagrożona 29.12.06, 09:34 Czegoś nie rozumiem: Pani Prezes mieni się specjalistą od ubezpieczeń społecznych, mówi, że ma specjalistów w ZUS. To dlaczego nie napisze projektu ustawy i nie położy go na biurku Premiera? Tego prawo nie zabrania! Zwłaszcza teraz, kiedy wiadomo, ze w Rządzie za te sprawy odpowiadają dyletanci miałaby wielką zasługę w historii. Poddaje się bez walki... A może jednak nie jest tak dobrze z tą wiedzą ekspercką? Do roboty!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekjot interesujące IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 09:40 Odkładając do emerytury 200 zł co miesiac - czyli to co idzie mi na ofe mam uskładane 759 327,61 zł czyli na jakieś 10 lat życia 6 327 co miesiąc. Więc co to znaczy że po przejściu na emnryturę wyjdzie mi z zus 900 zł. To jest rozbój w biały dzień . Sprawdziłem to na klalkulatorze gazeta: co miesiąc 200 zł, przez 35 lat, oprocentowanie roczne 10 proc. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: interesujące 29.12.06, 11:35 PLACE TEZ ROSNA!!! WYLICZ SOBIE SREDNIA PLACE PO 35 LATACH!!! BEDZIE PONAD 5 tys zl. I Zapomnij o stopie 10% przez 35 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjot Re: interesujące 29.12.06, 11:42 Średnia stopa zwrotu z rynku akcji USA w ostatnich 200 latach wynosiła 7-12 proc rocznie. Chodziło mnie oto żeby pokazać emeryture na tle obecnego wynagrodzenia. Jak by nie liczyć to ktoś ukradnie nasz pieniądze, Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Szefowa ZUS: reforma emerytalna jest zagrożon 29.12.06, 11:30 bo nie ma inicjatywy ustawodawczej: tak p. Wiktorow odpowiedziala na pytanie dziennikarza GW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Szefowa ZUS: reforma emerytalna jest zagrożon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 12:24 Ustawę każdy może napisać - jak ma dojście do rządu, a osoba na tym stanowisku ma, to daje ją pasibrzuchom i lobbuje na rzecz jej wprowadzenia. Prezes zusu jest zajęta lewymi komputeryzacjami (wiem coś o tym), kolejnymi gmachami, remontami, preamimi dla urzędników itp. ZUS to największy złodziej w Polsce i co gorsza bardzo trudno się przed nim bronić, bo państwo pilnuje jego mafijnych interesów. Niech to wszystko jak najszybciej zbankrutuje, może będzie normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znajomy z maila Re: Szefowa ZUS: reforma emerytalna jest zagrożon IP: *.dip.t-dialin.net 29.12.06, 12:39 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znajomy z maila a liczyles ile dostal kazdy fundusz IP: *.dip.t-dialin.net 29.12.06, 12:40 skladki tej od wyplaty od glowy (w sensie NPV). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAM Szefowa ZUS: reforma emerytalna jest zagrożona IP: *.stat.gov.pl 29.12.06, 09:42 Po moich doświadczeniach z ZUS mam złą opinię o tym zakładzie. Z tego co widzę i doznałem wydaje mi się, że ZUS daje do zrozumienia emerytom, jak w dawnym powiedzonku; "Emerycie - Państwo żywi i ubiera, nie obciążaj go - umieraj". Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Co ta prukfa tu jeszcze robi? Zodziejka !!! 29.12.06, 10:12 Co ta prukfa tu jeszcze robi? Zodziejka !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja zus to komuna , ofe to przyszłość IP: 83.145.84.* 29.12.06, 10:30 dlatego tak wszystkich to boli , bo nic nie kumają mohery jedne Odpowiedz Link Zgłoś
brynk wszystkich autorów reformy emeryt.. rozstrzelać ! 29.12.06, 10:24 Natychmiast - póki zyją ! Jjako ze mamy demokracje dopuszcza się inne metody smierci,jak: powieszenie publiczne, spalenie na stosie, otrucie,... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble,ble kaczory brynk... rozstrzelaj po śmierci ! IP: *.elblag.dialog.net.pl 29.12.06, 11:08 co za sztuka rozstrzelać, jak żyją !...baranie tępy... Odpowiedz Link Zgłoś
brynk nie zapominajcie o komuniscie Hausnerze - to 29.12.06, 10:26 ... tez jeden ze złodzieji oprócz tej Wiktorowej .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble,ble kaczory brynk.. i o bolszewikach Kaczyńskich ! IP: *.elblag.dialog.net.pl 29.12.06, 11:06 i o Rydzyku, agencie Moskwy...największym złodzieju ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Orla Re: rozliczyć pensję Wiktorow IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.06, 10:31 Za co Pani w takim razie przez 8 lat brała pensję ? Opowiadała w mediach, że bankiety ZUS w krakowskim Sheratonie to tylko szkolenia, a że w jacuzzi, hmmmm.... A kierowcy kilometrówkę liczą (pewnie na koszt ubezpieczonych) jak Pan Bóg i licznik pokazał, w tysiącach kilometrów ? Odpowiedz Link Zgłoś
booterror Szefowa ZUS: reforma emerytalna jest zagrożona 29.12.06, 10:42 Oni w tym ZUS K....a M..ć budują sobie pałace robią imprezy w kopalni we Wieliczka a gdzie kasa co ludzie wpłacają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Z Szczyt bezczelnsoci- popatrzcie na siedziby ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 10:53 Az mnie szlag trafia jak widze te ogromne budynki w centrum miasta a szefowa pisze ze brakuje pieniedzy. Tak samo jak ja bym nie mial na placenie rachunkow a jezdzil mercedesem. Niech tylko ZUS polozy reke na kasie Funduszy to napewno bedzie lepiej tylko komu :) chyba pracwonikom ZUS i temu rzadowi. Gdzie Ci emeryci ktorzy strajkowali za komuny bo cos podrozalo. Chyba ojciec Rydzyk im zabronil strajkowac zeby ten rzad mogl chwlic sie swoimi urojonymi sukcesami typu "najlepszy rok w 17 letniej historii". Nic nie zrobia tylko czekaja do konca kadencji w 2009 i zostawia nastepca problem do rozwiazania. Emeryci ruszcie wkoncu dupy a nie tylko na pielgrzymki radia maryja potraficie sie zebrac Odpowiedz Link Zgłoś
warsawyak Każdy (prawie) jest emerytem 29.12.06, 12:01 De facto lub in spe. Chyba że nie dożyje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt in spe Re: Każdy (prawie) jest emerytem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.06, 16:55 Jaka 'firma', taka i pani prezes. Nie rozumiem zbytnio czym tutaj się chwalić, że słyszała w sklepie, że ktoś uważa 1.100 brutto za wysoką emeryturę. Może to był sarkazm pani prezes? I te cholerne butne gadki w stylu "ludzie lubią mieć coś pewnego". Skąd ty wiesz wstrętna mendo co ja lubie? Oooch... niech to wszyscy diabli, gdyby tylko można było się wypisać z tego pieprzonego Zakładu Utylizacji Szmalu Nie wspominając o tym, że tylko OFE dają szansę na odebranie *swoich* pieniędzy w przypadku przedwczesnego zejścia z tego łez padołu. Mnie może i one nie są potrzebne, ale jak mam wybór pomiędzy spadkiem dla bliskich, a tuczeniem dupska wstrętnego urzędasa, to chyba jasne co wybieram. Z wyrazami, emeryt in spe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adamk Re: Szczyt bezczelnsoci- popatrzcie na siedziby Z IP: *.vx.pl 30.12.06, 09:08 Adamie Z ! Emeryci już swoje zrobili-wychowali ciebie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Naprzód Najgłupszy wynalazek. Składki emerytalne. IP: *.ztpnet.pl 29.12.06, 10:56 Najpierw państwo zabiera pieniądze, by potem te same pieniądze oddać. Bzdura niesamowita. Należy: 1.Zlikwidować składki emerytalne. 2.Stworzyć Fundusz Emerytalny, do którego pieniądze będą trafiały z NBP, który będzie je drukował co roku. Dzięki temu: 1.Wzrosną pensje netto (zniknie składka emerytalna). 2.Zniknie biurokracja (nie będzie potrzeby wyliczania emerytury). 3.Wszyscy będą mieli jednakową emeryturę (kobiety i mężczyźni, dyrektorzy i sprzątaczki). Jak ktoś będzie chciał mieć wyższą emeryturę, to będzie musiał sam sobie to zagwarantować. System czysty, jasny i przejrzysty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Najgłupszy wynalazek. Składki emerytalne. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 14:10 "2.Stworzyć Fundusz Emerytalny, do którego pieniądze będą trafiały z NBP, który będzie je drukował co roku. " Rozumiem, że żartujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Naprzód Jeżeli w portfelach Polaków jest dzisiaj fizycznie IP: *.ztpnet.pl 29.12.06, 18:30 np. 25 milionów banknotów stuzłotowych, to pytanie jest takie: co zrobić, żeby było ich dwa razy więcej tzn. 50 milionów? Odpowiedz Link Zgłoś
cynik9 Re: Najgłupszy wynalazek. Składki emerytalne. 29.12.06, 14:38 Gość portalu: Naprzód napisał(a): > niesamowita. Należy: > 2.Stworzyć Fundusz Emerytalny, do którego pieniądze będą trafiały z NBP, który > będzie je drukował co roku. Banki sobie radośnie drukują papierowe pieniążki co roku, czemu akurat fatygować sie jeszcze z jakimś funduszem? A do czego prowadzi radosne drukowanie pieniążków? A no do banknotów pięćsetmiliardowych, takich jak tu: dwagrosze.blogspot.com/2006/12/zoto-2.html > Dzięki temu: > 3.Wszyscy będą mieli jednakową emeryturę (kobiety i mężczyźni, dyrektorzy i > sprzątaczki). Jak ktoś będzie chciał mieć wyższą emeryturę, to będzie musiał > sam sobie to zagwarantować. Tu się zgodzę. Państwowa emerytura powinna być jedynie bazową siecią bezpieczeństwa, jednakową dla wszystkich oraz przysługującą wyłącznie od pewnego wieku - bez wyjątków. pozdr. dwagrosze.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Naprzód Wydrukować i umiejętnie wprowadzić na rynek. IP: *.ztpnet.pl 29.12.06, 18:39 Wydrukować w ilości ściśle określonej, wynikającej ze wskaźników gospodarczych. Poza tym zamiast ZUS należy stworzyć Urząd Kontroli Cen, który dbałby o rozsądny poziom inflacji. Odpowiedz Link Zgłoś
michalparadowski Szefowa ZUS: reforma emerytalna jest zagrożona 29.12.06, 11:20 Zapytam grzecznie: czy tylko ta reforma, pod rządami PIS-u jest zagrożona? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambi7 Szefowa ZUS: reforma emerytalna jest zagrożona IP: *.csk.pl 29.12.06, 11:24 "Robimy symulacje i wiemy, co będzie za 10 czy za 50 lat" - skoro oni są tacy wszechwiedzący, to niech powiedzą ile każdy z nas dostanie za te 50 lat. Kolejna bujda na kółkach.... ZUS już dzisiaj ma problemy z wyliczaniem starych składek (opóźnienia są kosmiczne - przykładowo moja mama dostała w 2005r. wyliczenia składek z roku 1999r.!). Istny bur**l na kółkach. Maja dziurawy system informatyczny robiony przez "znawców" i na dodatek za mało ludzi do obsługi rachunków (a może by tak przekwalifikować niektóre Panie "piłujące paznokcie" w biurze ZUS na księgowe? nudzić sie już nie będą, wykonując przy okazji pożyteczne prace). I oni mają czelność brać się za następne składki?? Był czas na naprawe tego molocha - teraz niech zarządzaja tym OFE. Na pewno prywaciarze będą lepiej zarządzać od ZUS z prostego powodu - bo muszą. Prywatna firma MUSI mieć zysk aby sie utrzymać, państwowa niekoniecznie (w razie długów spłaci je Państwo, czyli tak naprawde my pracujący z naszych podatków). Odpowiedz Link Zgłoś
cynik9 Re: Szefowa ZUS: reforma emerytalna jest zagrożon 29.12.06, 14:44 Gość portalu: bambi7 napisał(a): > "Robimy symulacje i wiemy, co będzie za 10 czy za 50 lat" - skoro oni są tacy > wszechwiedzący, to niech powiedzą ile każdy z nas dostanie za te 50 lat. > Kolejna bujda na kółkach.... > > ZUS już dzisiaj ma problemy z wyliczaniem starych składek (opóźnienia są > kosmiczne - przykładowo moja mama dostała w 2005r. wyliczenia składek z roku > 1999r.!). Istny bur**l na kółkach. Maja dziurawy system informatyczny robiony > przez "znawców" i na dodatek za mało ludzi do obsługi rachunków (a może by tak > przekwalifikować niektóre Panie "piłujące paznokcie" w biurze ZUS na księgowe? > nudzić sie już nie będą, wykonując przy okazji pożyteczne prace). > Ciekawe że szefowa ZUSu robi symulacje na 50 lat naprzód, a sam przewodniczący rady nadzorczej ZUSu S.Gwiazdowski daje swojej instytucji jedynie 9 lat zanim zbankrutuje...he, he, rzeczywiście trudno to celniej określić.... dwagrosze.blogspot.com/2006/11/filar-i-czyli-haracz.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Szefowa ZUS: reforma emerytalna jest zagrożon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 15:11 Gwiazdowski... W sumie po co on w tej RN ZUS? Przecież powinien raczej trzymać się z dala od ZUS przy jego poglądach..? No ale z drugiej strony - pewnie zasiada tam nie tylko za "dziękuję".. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poczytaj kim jest gwiazdowski, z rownym skutkiem mozna by pytac IP: *.dip.t-dialin.net 29.12.06, 15:14 babcie klozetowa. To prawnik, ktory moze nza sie na prawie podatkowym, ale nie na budowaniu modelu wyplacalnosci instytucji ubezpieczeniowej. Szkoda go sluchac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Re: Szefowa ZUS: reforma emerytalna jest zagrożon IP: *.petrus.com.pl 29.12.06, 11:35 Hasło w stopce brzmiałoby lepiej, gdyby ostatnim słowem było "Wypij!", tak mi się wydaje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t To jest dobre! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 12:31 "Na początku nowe emerytury będą zresztą wypłacane małej grupie kilku tysięcy osób. Z tym sobie poradzimy, mamy specjalistów. W późniejszym okresie ZUS może do tego wynająć np. fundusze inwestycyjne. I niech one zarządzają pieniędzmi w imieniu ZUS." Kur..aaa, insttytucja zarzązdająca miliardami złotych przymusowo ściąganych od milionów pracujących poradzi sobie z kilkoma tysiącmi świadczeniobiorców, z większa już nie?? No i najpierw zabierze pieniądze funduszom, żeby potem zarządzanie nimi przekazać... funduszom! Oczywiście każda operacja będzie kosztować. Państwo polskie to snkandaliczny, obrzydliwy tór i z calego serca życzę mu jak najszybszego bankructwa - no, przynajmniej zusowi. Może po wstrząsie dojdziemy do jakichś normalnych warunków, bo dziś obywatel to niewolnik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Fundusze akcyjne za 4% zysku obracają pieniędzmi IP: 213.241.46.* 29.12.06, 12:33 które w każdej chwili mogę wycofać.OFE nie mogą tak pracować za 4-6%? To skandal.Widzę w tym złą wolę osób ustalających zasady funkcjonowania Funduszy Emerytalnych.Zła wola,głupota czy perfidia? To powinno wyjaśnić ABW. O jedno się nie martwię: ZUS nam pomoże.Ze stratą dla nas wszystkich, oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś