Dodaj do ulubionych

Demograficzna bomba tyka

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 16:37
Haha! Kasa jest pusta i nic się nie da zrobić! Nie pomoże następna rozwałka górnicza we Warszawie. Emerytury muszą spaść ( te powyżej średniej krajowej). Rolnicy muszą zacząć płacić tyle ile inni. Zatrudnieni emeryci muszą płacić ZUS, tak jak inni zatrudnieni!
O Boże, jakże się cieszę, że 2+2 = 4, i tego nie można negocjować. Hahaha. Bawcie się dobrze!
Obserwuj wątek
    • Gość: Wiedzma PlePle Demograficzna bomba tyka IP: 83.238.100.* 12.02.07, 16:40
      GW znowu klamie! Jaki problem demograficzny??? Z okna zamku krolewskiego widac
      samych mlodych, podpitych nastolatkow korzystajacych z zycia....
      • krychola Ale podpity nastolatek też nie do końca 12.02.07, 19:37
        rozwiąże polskie problemy
        • Gość: zagadka Z tego co wiem to 1+1=3 . n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 20:01
          • Gość: zJL Górnicy powinni miec prawo do emerytur po 10latach IP: *.icm.edu.pl 12.02.07, 21:53
            Nie tylko zreszta górnicy, równiez każdy kto chce - pod warunkiem jednak że emeryturę dostanie z tego co SAM uzbierał/odłożył na OFE i trzecim filarze.
            Czy górnicy nie mają honoru że nie potrafią sami zarobić na swoje emerytury a doją państwową kasę pomniejszając m.in. zasoby na zasiłki dla starych niezaradnych kobiet?
            Czy są słabsi niż niepełnosprawni kalecy że tez sie ustawiają w kolejce do państwowego garnuszka?

Jeśli na kopalni zarabia sie tak licho że nie da sie uskładać na emeryture po 20 latach to po co tam pracują?
            Nie widzę powodu dlaczego mamy dopłacac do emerytur górniczych - nie da sie pracowac 30-40lat? OK, ja to rozumiem, ale w takim razie powinni dostawać tyle pieniedzy a kopalnia odprowadzac taką składkę emerytalną by już po 20 latach mogli zgromadzić kapitał na emerytury.
            A jeśli to kopalniom się nie opłaca? Hmmm, a czy jeśli firma sprzątajacej będzie sie opłacało płacić tylko połowe składki ZUS to oznacza to że mam dopłacac do emerytur sprzątaczek?
            • Gość: benek ... Pokolenie lustratorow nie potrafi robic dzieci IP: *.toya.net.pl 13.02.07, 08:14
              Ciekawe ze pod tym wzgledem za komuny wbrew tendencjom swiatowym wszystko szlo
              jak najlepiej. Skrobanki byly na porzadku dziennym, kosciol budowal swoje
              swiatynie pychy, umoralnial mlodziez (niewielu jednak tego sluchalo w latach
              60tych i 70tych) i mial swobode dzialania.
              Obecnie mlody czlowiek uwaza ze jest pepkiem swiata, z definicji nalezy mu sie
              wladza, a wapniaka wyrzucic na smietnik - pije tez duzo piwa.
              • Gość: zbychowiec Re: ... Pokolenie lustratorow nie potrafi robic d IP: *.chello.pl 13.02.07, 19:16
                Ja pije bardzo malo piwa, srednio dwa kufle na tydzien.
                Tak, za komuny szlo o wiele lepiej ludziom, ktorzy dorabiali sie cwaniakujac,
                plaszczac sie przed paniami sprzedawczyniami o kawalek smierdzacej kiszki,
                prezesom spoldzielni, dzialaczom ludowym, esbekom i innym kanaliom - takim jak
                Ty. Ktos, kto chwali komunizm, musi byc kanalia i nierobem. Nie chce cie wcale
                wyrzucic na smietnik, ale wez prosze swoje lapska z mojej kieszeni i wszystko
                bedzie miedzy nami w porzadku. Pokoj i milosc.
                • Gość: Paul Polska to tonący okręt, dlatego ja wyjechałem i śc IP: *.nott.cable.ntl.com 20.02.07, 23:29
                  iągnałem rodzinę już. Drugi synek ma na imię James.
                  • Gość: Polak Re: Polska to tonący okręt, dlatego ja wyjechałem IP: *.tvk.torun.pl 25.02.07, 01:18
                    A ósmego nazwij Bill. Nie zapomnij nazwać 9-tego i 10-tego Ben i Donald.
                    • Gość: juz sie pakuje Re: Polska to tonący okręt, dlatego ja wyjechałem IP: *.adsl.inetia.pl 28.02.07, 10:58
                      a ty Polaku utrzymuj sobie tych gornikow, hutnikow, rolnikow i innych ktorym
                      sie "nalezy". No chyba ze jestes jednym z tych do ktorych trzeba doplacac.
                  • Gość: srpnov Taka jest żałosna polska emigracja... IP: *.acn.waw.pl 28.02.07, 13:34
                    Ledwo tydzień zamieszkają w Stanach a już Paul, James - sami Amerykanie.
                    Rozumiem, że można się wyprowadzić z kraju i że nie trzeba się obnosić ze swoją
                    narodowością ale udawanie Amerykanina... to gorsze niż Mariusz Max Kolonko.
            • lucusia3 Re: Górnicy powinni miec prawo do emerytur po 10l 13.02.07, 09:46
              Może jednak powinni zbierać na własne emerytury górnicy, wojskowi, policjanci, strażacy, prokuratorzy, sędziowie, nie wiem kto tam jeszcze. Oni nie płaca takich składek jak my, a mieszczą się wszyscy w grupie najlepiej uposażonych na emeryturze. Żeby potem nie było katastrofy, my goleni przez ZUS, musimy dostać sporo mniej. I tak powstaje średnia emerytura. Nie wiem, czy taka kalkulacja jest zgodna z konstytucją.
              • Gość: 4g63 Re: Górnicy powinni miec prawo do emerytur po 10l IP: 157.25.9.* 22.02.07, 12:52
                zus w tym kraju służy jedynie ograbianiu społeczeństwa, a nie temu czemu miał
                służyć. w ogóle go nie powinno być, wszyscy by odetchnęli, i nasza kieszeń,
                odkładając te same pieniądze dało by sie odłożyć na świetną emeryturę, właściwie
                to można żyć tylko z odsetek, nie trudno sobie to wyliczyć - 35 * 12 * powiedzmy
                500zł do tego odsetki z każdym miesiącem większe - daje naprawdę grubą kasę - no
                ale ktoś musi zapobiec temu żeby niewolnicy zarabiali - zus to największe
                kłamstwo w tym kraju (obok kościoła)
              • Gość: nota Re: Górnicy powinni miec prawo do emerytur po 10l IP: *.tsi.tychy.pl 26.02.07, 13:26
                Zauważyć proszę, że nie wszystkie z wymienionych wyżej grup zawodowych otrzymują
                emerytury.Rozgoryczenie rozumiem, problem jednak jest znacznie bardziej złożony
                niż usiłuje się go tu przedstawić.
            • t_o_l_a Re: Górnicy powinni miec prawo do emerytur po 10l 13.02.07, 10:36
              kopalniom koles wszystko bedzie się oplacac przy odpowiedniej cenie węgla

Pytanie tylko czy Ciebie będzie stać na zapłacenie np. prądu w odpowiednio
              wysokiej cenie. Bo niestety tak to juz jest w ekonomii nic nie ginie i ktoś
              musi za tą wczesniejszą emeryturę zapłacic jesli nie państwo (posrednio
              podatnik) to konsument. Czyli jak nie patrzec zapłacisz zawsze Ty.

Jest tez druga prawda w kopalni na dole nie da się pracowac do 65-tego roku
              zycia. Po 20_tu latach parcy górnik jest już prawie wrakiem i co Ty na to?

Bezmyślne gadanie niech sobie kopalnia radzi niech sobie górnik radzi. A może
              kopalnia powinna rąbnąc ceny tak zebys do kompa mógl usiąśc raz w roku bo
              częściej byłoby za drogo...

• znajomy_jennifer_lopez Górnik nie może pracować 40lat? OK, ale co z tego? 13.02.07, 10:55
                Pieprzysz jak potłuczona, właśnie przez takich inteligentów tu zawsze będzie komunizm :((((((((((((((((((
                Skoro węgiel polski powinien być droższy to niech jest. Bo dopłaty do emerytur to jak druga (ukryta) dopłata do węgla. Chce żeby miał cene taką za jaką opłaca się im wydobywać - a nie że oprócz tego musze jeszcze potem dotować górnika-emeryta.

Czy będziemy tez produkować samochody za pół ceny a potem dopłacać do emerytury pracownika fabryki samochodów?
                Chce jasnych zasad - górnik, rolnik, każdy niech zarobi SAM na swoją emeryturę.
                Jeśli cena wegla jest na to za niska - podnieśc ją. Może sie wtedy wnet okazać że polskie górnictwo jest nieefektywne i nieopłacalne i 2x taniej jest kupić węgiel z Chile - bo do rachunku nie dolicza nam emerytur górników chilijskich.

Co ja na to że nie da sie pracowac do 65 roku życia? OK, ja sie z tym zgadzam w zupełności. Ale co to ma do rzeczy??? Mam płacić za to że ktos wybiera sobie szkodliwy zawód? Koszt jego choroby czy tego że może pracowac tylko 20 lat powinien mieć uwgzlednione w pensji.
                Niech wreszcie każdy zarabia na siebie (i niedołeznych itp). Czy górnik jest tak mało honorowy że doi kasę która mogłaby być przeznaczona na dożywianie dzieci w szkołach?

Ja nie neguje że w kopalni pracowac 40 lat się nie da. Ale - co to mnie obchodzi???
                Niech wybierze inny zawód albo uzbiera sobie przez te 20 lat.

t_o_l_a napisała:

> kopalniom koles wszystko bedzie się oplacac przy odpowiedniej cenie węgla
                >
                > Pytanie tylko czy Ciebie będzie stać na zapłacenie np. prądu w odpowiednio
                > wysokiej cenie. Bo niestety tak to juz jest w ekonomii nic nie ginie i ktoś
                > musi za tą wczesniejszą emeryturę zapłacic jesli nie państwo (posrednio
                > podatnik) to konsument. Czyli jak nie patrzec zapłacisz zawsze Ty.
                >
                > Jest tez druga prawda w kopalni na dole nie da się pracowac do 65-tego roku
                > zycia. Po 20_tu latach parcy górnik jest już prawie wrakiem i co Ty na to?
                >
                > Bezmyślne gadanie niech sobie kopalnia radzi niech sobie górnik radzi. A może
                > kopalnia powinna rąbnąc ceny tak zebys do kompa mógl usiąśc raz w roku bo
                > częściej byłoby za drogo...
                >
                • t_o_l_a Re: Górnik nie może pracować 40lat? OK, ale co z 13.02.07, 11:13
                  sorki znajomy ale pleciesz bzdury
                  > że polskie górnictwo jest nieefektywne i nieopłacalne i 2x taniej jest kupić

> giel z Chile - bo do rachunku nie dolicza nam emerytur górników chilijskich.

Nie dolicza się nam emerytur górników chilijskich bo Ci tych emerytur nie maja
                  po prostu. Albo pracuja jeśli jeszcze dają radę albo zdychaja na ulicy... W
                  ekonomii nic nie ginie, i zawsze za wszystko trzeba płacic albo gotówką albo
                  zdrowiem i zyciem, przyczym nie zawsze płaci ten kto korżysta.
                  Ale Ty i tak nie zrozumiesz

masz rację w zasadzie kazdy powinien być piosenkarzem, pilkarzem i prowadzić
                  lekkie życie a węgiel niech wydobywa frajer z chle lu chin za miske ryżu.
                  • znajomy_jennifer_lopez Re: Górnik nie może pracować 40lat? OK, ale co z 13.02.07, 13:22
                    t_o_l_a napisała:

> sorki znajomy ale pleciesz bzdury
                    > > że polskie górnictwo jest nieefektywne i nieopłacalne i 2x taniej jest ku
                    > pić > wę> > giel z Chile - bo do rachunku nie dolicza nam emerytur górników chilijski> ch.
                    >
                    > Nie dolicza się nam emerytur górników chilijskich bo Ci tych emerytur nie maja
                    > po prostu. Albo pracuja jeśli jeszcze dają radę albo zdychaja na ulicy...

Życie to dzungla, ale ok, to kupujmy od Ukrainy. Też nie? Może izolacjonizm bo kto wie, może (na pewno) stal na niemieckie samochody pochodzi z Indii (wyzysk), elektronika z Chin (wyzysk), kawa z Brazylii (wyzysk), banany (wyzysk), bawełna na odzież wyzysk itd itd. Moze w ogole wrócmy do epoki kamienia?

W > ekonomii nic nie ginie, i zawsze za wszystko trzeba płacic albo gotówką albo
                    > zdrowiem i zyciem, przyczym nie zawsze płaci ten kto korżysta.
                    > Ale Ty i tak nie zrozumiesz

Tak nie rozumiem dlaczego mam płacic podwójnie za węgiel. I dlaczego emerytura (choroba) górnika nie jest wliczona w cene tony węgla. Czy za jego zdrowie nie powinien płacic więcej ten który więcej tego jego węgla potrzebuje? A przez to bardziej przyczynia sie do utraty zdrowia?
                    Masz racje, Twojej ekonomii nie rozumiem. Jakis kolejny utopijny socjalizm.

> > masz rację w zasadzie kazdy powinien być piosenkarzem, pilkarzem i prowadzić
                    > lekkie życie a węgiel niech wydobywa frajer z chle lu chin za miske ryżu.

Nie! Czy jeśli sobie wymyśle ze np będe kopał rowy na boso, zwłaszcza w zimie, i przez to utrace zdrowie w 20 lat to zapłacisz za moja emeryturę? Bedę mógł iść na emeryturę po 20 latach a rok pracy policzysz mi jako 2?
                    Albo dlaczego nie dopłacisz do emerytury sprzątaczki, która po 40 latach pracy dostanie 800zł (oby) emerytury? Dopłac jej, ona pracowała 2x dłużej niż górnik. Czy nie ma prawa do godziwej (np 2-3 tys zł) emerytury?
                    Czy też kazesz jej dopłacać do emerytury górnika? Bo nie ma kilofa w ręku jak jedzie do stolicy? No bo przecież skąds ta kasa sie bierze - wszyscy płacimy za emerytury górników (jesli SAMI na nie nie odłożą/nie uzbierają)
                    Ja pier... niektórym nawet łopata nie wlejesz do głowy...
                    • Gość: zbychowiec Re: Górnik nie może pracować 40lat? OK, ale co z IP: *.chello.pl 13.02.07, 19:24
                      Dzieki znajomy, za slowa otuchy. Oby wiekszosc ludzi w Polsce tak zaczela myslec
                      to moze nie bedzie sie trzeba stad niedlugo wynosic.
                    • Gość: Jacko Re: Górnik nie może pracować 40lat? OK, ale co z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.07, 16:01
                      popieram w 100% ale większości tłuków wychowanych w komunizmie i tak nie przekonasz
                      • Gość: 4g63 Re: Górnik nie może pracować 40lat? OK, ale co z IP: 157.25.9.* 22.02.07, 13:00
                        dokładnie, to samo z "darmową" służbą zdrowia, niestety takie stanowisko
                        prezentują w tym kraju najwyższe sfery, zus to kolejny problem tego kraju, zus i
                        zmuszanie ludzi do dbania o swój tyłek za pomocą prawnych ustaleń
                  • krychola Re: Górnik nie może pracować 40lat? OK, ale co z 13.02.07, 17:16
                    Ale to że górnicy chilijscy nie maja emerytur to nie mój problem(akurat w
                    chile wcześniej zreformowali system emerytalny niż w Polsce) interesuje mnie to
                    że ja dokładam do górników (i rolników).A większość górników i tak żyje na
                    wyższym poziomie niż ja.
                    >
                    > Nie dolicza się nam emerytur górników chilijskich bo Ci tych emerytur nie
                    maja
                    > po prostu. Albo pracuja jeśli jeszcze dają radę albo zdychaja na ulicy... W
                    > ekonomii nic nie ginie, i zawsze za wszystko trzeba płacic albo gotówką albo
                    > zdrowiem i zyciem, przyczym nie zawsze płaci ten kto korżysta.
                    > Ale Ty i tak nie zrozumiesz
                    >
                    > masz rację w zasadzie kazdy powinien być piosenkarzem, pilkarzem i prowadzić
                  • Gość: Tomek Re: Górnik nie może pracować 40lat? OK, ale co z IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 14.02.07, 21:30
                    > Nie dolicza się nam emerytur górników chilijskich bo Ci tych emerytur nie maja
                    > po prostu.

No to tym bardziej bez sensu jest jeszcze kopać węgiel samemu.
                  • Gość: Tomek Re: Górnik nie może pracować 40lat? OK, ale co z IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 14.02.07, 21:33
                    > masz rację w zasadzie kazdy powinien być piosenkarzem, pilkarzem i prowadzić

Kopiąc własny węgiel i produkując własne produkty w konkurencji do Chile czy
                    Chin, nie poprawiasz wcale żywota tych "wyzyskiwanych" robotników w tych
                    krajach. Wręcz odwrotnie - pozbawiasz ich pracy.
                    • Gość: Tomek Re: Górnik nie może pracować 40lat? OK, ale co z IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 14.02.07, 21:41
                      Konkurencja to oczywiście złe słowo, bo import jest po prostu blokowany.
                      Pozbawiamy się tańszej metody produkcji (handel), zastępując ją droższą (kopanie
                      węgla na Śląsku).

T_o_l_a_ tłumaczy blokowanie importu produktów z Chin czy Chile dobrem
                      robotników w tych krajach - to dopiero szczyt bzdury.

Inni tłumaczą inaczej - że w ten sposób zmniejszamy bezrobocie. To też bzdura.
                      Zmniejszanie wydajności produkcji powiększa bezrobocie a nie zmniejsza. Tak samo
                      w XIX wieku myślano, że niszczenie maszyn w fabrykach poprawi żywot robotników,
                      bo maszyny są dla nich konkurencją. De facto maszyny i tak samo handel
                      międzynarodowy poprawiają żywot robotników. Handel zmienia jedynie strukturę
                      produkcji, czyniąc ją wydajniejszą.

Zamiast kopać węgiel samemu, robimy coś innego wydajniej i efekty tej innej
                      produkcji zamieniamy na większą ilość węgla przy pomocy handlu.
                • t_o_l_a i jeszcze jedno 13.02.07, 11:19
                  mi osobiscie kapitalizm z typu np. Meksykańskiego nie odpowiada z dzielnicami
                  biedy i wylegarnią w takich miejscach biedy, przestępczoci i tak dalej

jestes po prostu zwyklym arogantem. Jak bys si,e czuł jako taki górnik
                  chilijski,Załóżmy tam się urodziłes i nie masz innych możliwosci.
                  Ciesz się, ze jestes tu gdzie jestes masz dobre zycie i miej troche wspólczucia
                  dla tych którzy nie mieli tyle szczescia co ty
                  • znajomy_jennifer_lopez Re: i jeszcze jedno 13.02.07, 13:31
                    Odpisałem na to powyżej a przewrotnie dodam: Odpowiedziałas sobie sama, dzieki temu że pracują w kopalniach nie zdychają na ulicy i nie sa przestepcami.
                    Współczucie mam. Mam też do Ciebie pytanie: czy nie pijesz soków pomarańczowych (wyzysk), kawy (wyzysk), nie jezdzisz samochodem (wyzysk), nie masz elektroniki w domu, nigdy nie jadłaś czekolady (kakao-wyzysk), a klawiature sobie sama złożyłas (a propos w Chinach klawiature sprzedaje sie za 1$=3zł, po przebyciu drogi statkiem, oraz urzedu celnego, transportu i pośredników osiąga cene finalną 20zł - zobacz ile osób może dzięki Chinczykowi zarobić 17zł)
                    Ba! nie pozwolisz żeby jakiś przebrzydły wyzyskiwacz zatrudnił pracowników na plantacji trzciny cukrowej - lepiej niech zdychają z głodu niż maja taką prace, really not?

t_o_l_a napisała:

> mi osobiscie kapitalizm z typu np. Meksykańskiego nie odpowiada z dzielnicami
                    > biedy i wylegarnią w takich miejscach biedy, przestępczoci i tak dalej

> po prostu. Albo pracuja jeśli jeszcze dają radę albo zdychaja na ulicy...
                    • t_o_l_a Re: i jeszcze jedno 13.02.07, 13:51
                      nie wiem czy nie lepiej zdechnąc na ulicy niż pracowac w kopalni za miskę ryżu.

Dobrodzieju

Oczywiście, ze jem to o czym piszesz ale wolałabym, zeby w tym kakao nie było
                      wyzysku tylko praca za godziwą zaplate. Sama dla takiego świata byłabym w
                      stanie zrezygnować z kilku rzeczy np. nie musze mieśc 5 par butów zimowych 5
                      letnich i jeszcze kilku wiosenno jesiennych itd itp
                      • znajomy_jennifer_lopez Re: i jeszcze jedno 13.02.07, 15:14
                        t_o_l_a napisała:

> nie wiem czy nie lepiej zdechnąc na ulicy niż pracowac w kopalni za miskę ryżu.
                        >
                        > Dobrodzieju
                        >
                        > Oczywiście, ze jem to o czym piszesz ale wolałabym,

Ja też bym wiele wolał. Dorośnij!

zeby w tym kakao nie było
                        > wyzysku tylko praca za godziwą zaplate. Sama dla takiego świata byłabym w
                        > stanie zrezygnować z kilku rzeczy np.

Byłabym? to zrezygnuj, i namów do tego swoją matkę i siostre. Załóż organizację.
                        A nie pitol że mam dopłacać do górników bo ci w Chile emerytury nie dostają.
                        W Polsce dostają ale nie dlatego że ją wypracuja a dlatego że socjalistyczny rząd im funduje. Widocznie w Chile jest mniejszy socjalizm (a może państwo sie juz tak wyłozyło że po prostu ich nie stac na prezenty? Może ci na plantacjach trzciny zarabiają tak mało że nie stac ich na emerytury dla górników? W Polsce tak, sprzątaczki, ekspedientki, przedszkolanki i ochroniarze są bogaci - moga płacić!)

nie musze mieśc 5 par butów zimowych 5
                        > letnich i jeszcze kilku wiosenno jesiennych itd itp

To nie kupuj. Ja osobiscie wolałbym zeby sprowadzali węgiel za połowe ceny a zaoszczędzona kwote dali górnikom - niech siedzą chłopaki w domu, zdrowia nie marnują.
                        Wołałabym, mogłabym. doprawdy...
                        • Gość: Tomek Re: i jeszcze jedno IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 14.02.07, 21:53
                          > Ja osobiscie wolałbym zeby sprowadzali węgiel za połowe ceny a za
                          > oszczędzona kwote dali górnikom - niech siedzą chłopaki w domu, zdrowia nie mar
                          > nują.

Dokładnie. Co więcej - górnicy mieliby więcej zdrowia i czasu, i nie dość że
                          zaoszczędziłoby się kasę na produkcji węgla, to jeszcze mogliby sobie teraz oni
                          dorobić, zajmując się produkowaniem czegoś innego.

Zamiast kopać węgiel, górnicy mogliby na przykład składać samochody, albo
                          pracować w jakiejś innej fabryce, bardziej wydajnej niż kopalnie. Później te
                          samochody możnaby wymienić na większą ilość węgla (np. w Chile) niż teraz
                          potrafią wykopać. I zdrowie też by zaoszczędzili.

A o tych biednych Chilijczyków to niech się t_o_l_a_ lepiej nie martwi (choć
                          myślę, że to zmartwienie jest udawane). Bo to co ona proponuje (nie handlować z
                          Chile) wcale im na zdrowie nie wyjdzie.
                      • krychola Re: i jeszcze jedno 13.02.07, 17:22
                        Ale jeśli stwierdzasz że masz za dużo butów to możesz się nimi z kimś
                        podzielić. Ale Ty chcesz aby ta sprzątaczka która zarabia 800zł. brutto
                        dzieliła się z górnikiem który ma około 4000. Czy to jest sprawiedliwe? A
                        podejrzewam że nie każda sprzątaczka może iść na taki luksus i podarować każdej
                        zimy komus parę butó, nawet ubiegłorocznych
                        >
                        > Dobrodzieju
                        >
                        > Oczywiście, ze jem to o czym piszesz ale wolałabym, zeby w tym kakao nie było
                        > wyzysku tylko praca za godziwą zaplate. Sama dla takiego świata byłabym w
                        > stanie zrezygnować z kilku rzeczy np. nie musze mieśc 5 par butów zimowych 5
                        > letnich i jeszcze kilku wiosenno jesiennych itd itp
                      • Gość: Tomek Re: i jeszcze jedno IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 14.02.07, 21:44
                        > nie wiem czy nie lepiej zdechnąc na ulicy niż pracowac w kopalni za miskę ryżu.

A jednak oni wolą pracować w kopalni za miskę ryżu niż zdechnąć. A Ty chcesz
                        podjąć decyzję za nich - blokować import węgla dla ich własnego dobra (!!??),
                        żeby pozwolić im spokojnie zdechnąć na ulicy.
              • Gość: wojtec Re: Górnicy powinni miec prawo do emerytur po 10l IP: 195.117.152.* 13.02.07, 11:15
                Bajki opowiadasz kolego.Polski węgiel jest jednym z najdroższych na Świecie.
                Tańszy jest nawet ten przywieziony z Kanady zatem nie widzę powodów dla których
                miałbym w ogóle kupować polski węgiel po cenie "jaka ma być satysfakcjonująca"
                dla kopalni. Żadna nie będzie, każda będzie za mała. Darmozjady wszystko
                przejedzą. A dlaczego w ogóle mają mieć wcześniejszą emeryturę???? Są jakimiś
                nadludźmi??? Praca jest cięzka, nikt im nie wmawia ze jest inaczej. Ale 100
                innych grup zawodowych także ma ciężką pracę a nie ma takich przywilejów. Nie
                podoba się to mogą zmienić pracę. Jakoś inni nie mają dopłat,wcześniejszych
                emerytur, barbórek, 13stek, 14stek i innych dodatków. Nikt nie mówi żeby do 65
                roku pracowali na dole. Później niech szkolą, pracują "na górze" lub robią
                cokolwiek ale jak mają kaprys iść po 20 latach na emeryturę to mają dostać tyle
                ile przez 20 lat odłożyli. Dlaczego mają mieć więcej niz np.:nauczyciel???
                A kopalnia też niech nie płacze. Tak im podobno źle. A ile razy im zlikwidowano
                miliardowe zadłużenia w ZUS a mimo to nadal przynoszą straty. Skoro nie
                potrafią zarządzać albo firma przynosi straty to się ją zamyka. Mi jakoś nikt
                nie chce umorzyć ZUSów. A jak myślisz, te miliardy co zabrakło w zusie to kto
                zapłaci zeby ludzie dostali emerytury? Ty, ja i inne łosie które płacą żeby
                górniki mogli mieć. Do roboty hanysy się wziąć. Nie pozdrawiam
                • t_o_l_a Re: Górnicy powinni miec prawo do emerytur po 10l 13.02.07, 11:29
                  najlepiej niech będzie sportowcem lub gwiazdą szoł biznezu tym wszyscy płacimy
                  i nikt nie narzeka i nie zazdrości. Chcesz nie chcesz płącisz takiemu w cenie
                  produktów które kupujesz bo przeciez każdy szanujący się producent sponsoruje
                  sportowców.

Ostatnio była dyskusja na temat szpitali i ich zlej sytuacji finansowej. Ktoś
                  stwierdził, ze firmy wydają tyle na reklamę ze te pieniądze swobodnie uzdrowiły
                  by sytuację w służbie zdrowia. No ale oczywiści odezwały się głosy , ze tak się
                  nie da. Ze nie da się sptrzedawac bez reklamy. Pomyśłałam wtedy OK jasne z
                  reklamy informującej o nowych produktach nie da się zrezygnowac ale PR reklama
                  własnej marki utrzymywanie marki w świadomości społeczeństwa przeciez te środki
                  mozna przeznaczyć dla szpitali, gdyby tylko media chciały o takich gestach
                  mówić za darmo. No tak ale media wtedy stracą ten kawalek tortu
                  • Gość: wojtec Re: Górnicy powinni miec prawo do emerytur po 10l IP: 195.117.152.* 13.02.07, 12:07
                    Nikt im nie każe być sportowcem lub gwiazdą szoł biznesu tak samo jak nikt im
                    nie każe być górnikiem... Właśnie o tym próbuje ci powiedzieć. To Ty musisz
                    mieć wybór i decyzję na co chcesz wydawać swoje pieniądze. Nie odpowiada ci
                    (strzelam) Michael Jordan to nie kupuj nic z NIKE czyli teoretycznie nie
                    będziesz dawać mu zarabiać. Ale górnikom czy chcesz czy nie chcesz to musisz
                    płacić i ich dorabiasz. Nie węglem (to byłoby jeszcze znośne)ale dopłatami
                    rządu do np. emerytur które mają szybsze/lepsze choć podobno wszyscy są równi.
                    A przecież to np te pieniądze mogłby by iść na służbę zdrowia... POWTÓRZE: to
                    że ktoś ma cięzki zawód nie może powodować tego że w wieku 35 lat jest na
                    emeryturze którą ja mu sponsoruje. Chce iśc w wieku 35 lat na emeryture to ma
                    mieć tyle ile odłożył. Nie chce iść ? to niech pracuje dalej lub sie
                    przekwalifikuje. A pieniądze firmy wydawane na reklamę zostaw w spokoju (tak
                    jak i moje)są to pieniądze wypracowane właśnie przez tą firmę,opodatkowane i
                    mogą być wydawane jak im się tylko podoba. To się nazywa wolny rynek. Nikt Ci
                    nie każe kupować produktów które są reklamowane. Ale na górników musisz
                    płacić... A to że w służbie zdrowia nie jest najlepiej to wszystko się zgadza
                    ale nie pomyślałaś np że gdyby nie trzeba było dokładać do wcześniejszych
                    emerytur górników to można by dołożyć te pieniądze właśnie do służby zdrowia???
                    • t_o_l_a Re: Górnicy powinni miec prawo do emerytur po 10l 13.02.07, 12:41
                      najlepiej kupowac taniutki wegiel w chile bo tam w jego cene nikt nie wlicza
                      emerytury górnika ha ha poczytaj wyżej tam tego typu odkryc nadających się
                      nominowania do nagrody Nobla jest wiecej

Ludzie ekonomia powinna być na maturze bo inaczej nigdy w tym durnym państwie
                      nie bedzie dobrze
                      • Gość: wojtec Re: Górnicy powinni miec prawo do emerytur po 10l IP: 195.117.152.* 13.02.07, 13:04
                        Jak dla mnie to możemy ten węgiel sprowadzać nawet z Chin albo z księżyca jak
                        ma być taniej. Zatrzymajmy własne zasoby na czas kiedy będzie się to opłacać
                        (czyt. kiedy będziemy potrafili tym zarządzać bo strat to nie ma prawa
                        przynosić tylko właśnie przez między innymi takie przywileje to się nie
                        opłaca). W ramach nawiązania do emerytury górnika w Chile to każda praca opiera
                        się na wyzysku, niezależnie od tego czy to Chile czy Polska i nie zamierzam
                        wchodzić w rozmyślania dlaczego to jest tak tanio. Między innymi to jest
                        właśnie ekonomia (sprzedać drożej niż się produkuje). Ale ekonomią jest także
                        to że nie da się wyciągnąc z Kasy więcej niż się włożyło. O przepraszam górnicy
                        mogą.... ale prędzej czy później to się rozsypie bo w nieskończoność nie da się
                        dokładać...
                        • t_o_l_a Re: Górnicy powinni miec prawo do emerytur po 10l 13.02.07, 13:14
                          bezwzględny arogant z Ciebie
                          a swoja drogą ciekawe co Ty robisz i kto do ciebie dopłaca?

Nie zgadzam się z Tobą ze kazda praca to wyzysk, natomiast smutna prawda jest
                          ze wiele współczesnych kapitałow powstalo w oparciu o wyzysk (mam na myśli np.
                          niewolników). Fajna też jest jeszcze jedna prawda ukraść pierwszy milion a
                          potem zacząc uczciwy biznes.

• Gość: wojtec Re: Górnicy powinni miec prawo do emerytur po 10l IP: 195.117.152.* 13.02.07, 13:48
                            Masz racje. Bewzględny arogant ze mnie. A raczej moim zdaniem trzeźwo myślący
                            człowiek. Jeżeli chcesz wiedzieć to prowadzę własną działalność (bardzo małą) i
                            nikt do mnie nie dopłaca. Nawet bym nie chciał, nie wyciągam łap do Państwa jak
                            górnicy tylko dlatego że są górnikami i ubzdurali sobie że im się należy. To
                            Państwo do mnie wyciąga łapy. Zapłać to, zapłać tamto, podatek jeden, podatek
                            drugi, piąty, ZUSIK, VACIK, 24 podatki ukryte, do tego kłody pod nogi i
                            traktowanie jak potencjalnego złodzieja i oszusta. Ale ok radzę sobie, niech
                            tylko nie przeszkadzają.Ale jeżeli będę miał problemy to pierwszego rozłożą
                            mnie na łopatki ooooo to ten co nie płaci ZUSu, o temu zajmiemy konto bo
                            łatwiej zabrać szaraczkowi niż kopalni gdzie 29 związków zawodowych podniesie
                            lament. Jeżeli wyprodukuje 100 mln nikomu nie potrzebnych gumowych dzwonków to
                            nikt nie zrobi interwencyjnego ich skupu. Nikt mi nie umorzy paru mld długu
                            wobec ZUS i US jak kopalniom. Dlatego że nie jestem masą wyborczą... a to sie
                            tylko liczy w takich sytuacjach. Bo jestem zbyt cywilizowany zeby rzucac
                            cegłami pod sejmem albo blokować ulice, bo jestem zbyt uczciwy aby ukraść
                            milion i założyć nowy biznes... POWTÓRZĘ: nierentowne firmy sie zamyka. Ludziom
                            trzeba dać wędkę a nie rybę. Niech się przekwalifikują albo pracują tak jak
                            mają pracować i za taką stawkę jaką firma im płaci a nie za taką jaką by
                            chcieli. Nie podoba się? - zmienić zawód. Ja też mam rodzinę na utrzymaniu i
                            nie godzę się na to aby z moich pieniędzy utrzymywano 35 letniego górnika
                            emeryta który dodatkowo drugie tyle zarobi... także w tej samej kopalni tylko
                            na zlecenie innej firmy.
                            • Gość: as Re: Górnicy powinni miec prawo do emerytur po 10l IP: *.ericsson.net 13.02.07, 14:05
                              alleluja!
                            • znajomy_jennifer_lopez Re: Górnicy powinni miec prawo do emerytur po 10l 13.02.07, 15:34
                              Gość portalu: wojtec napisał(a):

> Masz racje. Bewzględny arogant ze mnie. A raczej moim zdaniem trzeźwo myślący
                              > człowiek.

t_o_l_a jest jeszcze młodzieżą. Zrozum ją - sam byłem w młodości socjalistą i dobrze bo jak to mówił Bismarck kto nie był socjalista w młodości jest świnią. Ale trzeba dorosnąc i nie pozwalać na dojenie wspólnej kasy (w tym samotnych matek, kalekich dzieci itd) przez 40-letnich byków którym sie wydaje że to państwo będzie płaciło za to że oni sobie szybciej odmrozili uszy.

Jeżeli chcesz wiedzieć to prowadzę własną działalność (bardzo małą) i
                              > > nikt do mnie nie dopłaca. Nawet bym nie chciał, nie wyciągam łap do Państwa jak
                              > > górnicy tylko dlatego że są górnikami i ubzdurali sobie że im się należy.

Powiedziałbym że to niegodne mężczyzny (dopisze populistycznie: wyrywac dzieciom dopłacaną z budżetu szklanke mleka w szkole). Ale HONOR wyginął chyba wraz ze średniowiecznymi rycerzami, prawda panowie górnicy?

>Ale jeżeli będę miał problemy to pierwszego rozłożą
                              > mnie na łopatki ooooo to ten co nie płaci ZUSu, o temu zajmiemy konto bo
                              > łatwiej zabrać szaraczkowi niż kopalni gdzie 29 związków zawodowych podniesie
                              > lament.

Raczej kilofy

Jeżeli wyprodukuje 100 mln nikomu nie potrzebnych gumowych dzwonków to
                              > nikt nie zrobi interwencyjnego ich skupu.

Why not? Zapisz sie do Samoobrony, powinni pomóc.
                              W Polsce wszystko jest możliwe.
                              Może Giertych kupi dla wożnych w szkołach?

Nikt mi nie umorzy paru mld długu > wobec ZUS i US jak kopalniom.

To zalezy czy macie kilofy i butelki z benzyna w firmie.

POWTÓRZĘ: nierentowne firmy sie zamyka. Ludziom
                              > > trzeba dać wędkę a nie rybę.

Dokładnie, kiedyś się zastanawiałem po jakiego grzyba eksportujemy węgiel i do tego dopłacamy. Czy nie lepiej górnikom dać wolne i te dopłaty? No ale jak to tak - dac ludziom pieniadze za siedzenie w domu? Lepiej niech pracują.
                              No ale górnicze związki zawodowe nie miałyby co robic.
                              Dopłacali do górników jak do niedawna do niepełnosprawnych - 1000zł miesiećznie zeby niepełnosprawny mógl zarobić 700. Ale to można zrozumieć (poza kwotą dopłaty)
                              Czy 20-30 letni mężczyzni, górnicy są niedołeżnymi kobietami? Sa mężczyznami czy ciotami? (sorry)

Niech się przekwalifikują albo pracują tak jak
                              > mają pracować i za taką stawkę jaką firma im płaci a nie za taką jaką by
                              > chcieli. Nie podoba się? - zmienić zawód.

A ja mam inne pytanie: czy Polska będzie dopłacać równiez do górników zatrudnionych w czeskich kopalniach? A np chilijskich? Pisze poważnie, ciekawi mnie to.
                              Moze polski paszport daje automatycznie górnikowi (jakiemukolwiek, gdziekolwiek) prezent - górniczą emeryture od Polski??? Bo pracodawca nie opłacił takiej składki emerytalnej żeby starczyło mu z tego co zarobił? A jesli starczyło. Ha! A dlaczego górnik ma dostawać 1000zł emerytury? (tyle wypracował) Tyle to może dostawac ochroniarz, kierowca z 40letnim stażem. Górnik musi dostawac 2500zł bo do tego sie przyzwyczaił (i jego całe zycie niepracująca żona - pokaż mi pracującą żonę górnika - W-Y-J-Ą-T-K-I)
                            • Gość: zbychowiec Re: Górnicy powinni miec prawo do emerytur po 10l IP: *.chello.pl 13.02.07, 19:45
                              Dobrze gada! Lac mu wodki! Dajmy odpor czarnej mafii!!
                          • Gość: zbychowiec Re: Górnicy powinni miec prawo do emerytur po 10l IP: *.chello.pl 13.02.07, 19:43
                            Mowisz jezykiem towarzysza Gomulki. Do mnie nikt nigdy nie doplacal, za to przez
                            cale swoje zycie ogladalem zastepy bogatszych ode mnie cwaniakow dojacych z
                            roznych swiadczen socjalnych ogromne pieniadze. I znam tez sporo wspanialych
                            ludzi, ktorzy klepia biede, chodza do roboty, pracuja sumiennie za g..niane
                            pieniadze a potem z tych wyciulanych g...nianych pieniedzy jeszcze polowe oddaja
                            na czarna mafie i innych j...nych terrorystow. Bo to jest terroryzm, bandyctwo i
                            WYZYSK. Wyzysk SLABYCH, spokojnych i uczciwych ludzi przez SILNIEJSZYCH
                            brutalnych i ograniczonych chamow !
                      • Gość: wojtec Re: Górnicy powinni miec prawo do emerytur po 10l IP: 195.117.152.* 13.02.07, 13:23
                        A propos matury to oczywiście zgadzam się z Tobą. Niech ekonomia będzie na
                        maturze tak samo jak matematyka a także testy psychiatryczne dla polityków,
                        zakaz przestepcow w sejmie, inteligentni posłowie itd itd ale nie wszystko jest
                        takie idealne jakie byśmy chcieli aby było. A na koniec mam pytanie odnośnie
                        całego systemu emerytalnego bo jak dla mnie to jest największy przekręt tego
                        świata. Odkładasz na emeryturę (ZUS olać bo i tak się rozsypie) ale OFE za
                        pieniądze z ZUSu (czyli twoje) kupuje obligacje Państwowe (czyli twoja kasa
                        jest tylko wirtualna)..... które po 30 latach Państwo odkupi z OFE za co ? za
                        pieniądze z Twoich bieżących podatków i koło się zamyka. Twoja emerytura
                        została opłacona 2x z Twoich własnych pieniędzy. A system mógłby byc taki
                        prosty.....
                        • t_o_l_a Re: Górnicy powinni miec prawo do emerytur po 10l 13.02.07, 13:46
                          o rany ales namieszal...nie masz racji ze zaplacimy za emerytury podwojnie.
                          Teraz kiedy OFE kupuje obligacje panstwo dostaje kasę czyli ma wpływ inaczej
                          państwo pozycza pieniądze a zawsze jest tak ze pozyczone trzeba oddać.

ZUS idealny nie ale pokaz mi system lepszy gdzie to za 500 zł skaldki emeryt
                          dostaje kilka tysięcy emerytury.
                          • Gość: wojtec Re: Górnicy powinni miec prawo do emerytur po 10l IP: 195.117.152.* 13.02.07, 14:07
                            zaczynam prace mając 25 lat. pracuje do 65 roku życia. Praca 40 lat.
                            40 x 12 miesięcy = 480 miesięcy
                            480 x 500 pln jak mówisz = 240 000 pln
                            Uwzględniając procent składany i to że pieniądze powinny być inwestowane na
                            koniec powinna wyjść suma spokojnie o 150 000 więcej.
                            czyli razem 390 000 pln
                            zakladam (bardzo optymistycznie) ze po 65 pozyje jeszcze 20 lat (240 miesięcy)
                            czyli wychodzi jakies 1650 miesięcznie. Mało? ok nie za dużo to dlaczego mój
                            ojciec po 40 latach pracy ma 600 pln emerytury ? dlaczego moja mama po 35
                            latach ma 550 pln emerytury choć odkladali duzo więcej.
                            A teraz górnik po 20 latach pracy ma miec 2500 ??? no tak to teraz wiem gdzie
                            jest reszta emerytury moich rodzicow i pewnie mojej tez. Dlatego co się da
                            inwestuje bo na emeryturę nie liczę. Im mniej pieniędzy oddam ZUSowi tym lepiej.
                            • t_o_l_a Re: Górnicy powinni miec prawo do emerytur po 10l 13.02.07, 14:28
                              dyskutowalabym z tym 150 000 zł zyskiem, bo w miedzy czasie może być bessa i z
                              zysku zrobi sie strata . Bez tego zysku dostaniesz juz tylko 1000zl. brutto
                              czyli zaden haj lajw .

co do emerytur taty i mamy to kilka lat temu placili 2,5 żł skaldki a może
                              nawet mniej a owczesny system emerytalny nie inwestowal pieniedzy tylko na
                              bieżaco przekazywal te pieniadze emerytom. Poza tym w miedzy czaasie była
                              olbrzymia inflacja której skutkiem była denominacja pamietasz z ile to zer
                              skreslalismy... Obecnie odchodzimy od tego systemu, wiec nie ma oczym gadac.

nie da się zrezygnować z ZUS z dnia na dzień a jesli tak uwazasz to co
                              proponujesz zrobic z emerytami którzy nie zbieali w Funduszach inwestycyjnych
                              Budzet panstwa nie da rady wziąc tych emerytur na siebie, byla piekan idea aby
                              zyski z prywatyzacji zasilaly ZUS (o to co wychodzi teraz do OFE) ale jakos
                              chyba to nie dzaila bo politycy maja swoje cele.
                              • Gość: wawaa Re: Górnicy powinni miec prawo do emerytur po 10l IP: *.182.54.80.sta.gaja.net.pl 13.02.07, 18:31
                                mogłeś zostać górnikiem, bo widze że im zazdrościsz
                                • Gość: wojtec Re: Górnicy powinni miec prawo do emerytur po 10l IP: *.olsztyn.mm.pl 13.02.07, 18:48
                                  Widzisz, nikomu nie zazdroszczę. Mają ciężką pracę ale ja już dwa razy
                                  zmieniałem zawód i profesję aby mieć pracę. Jeżeli trzeba będzie zrobię to 3 i
                                  4 raz. Natomiast rozchodzi się tylko o to że Ci ludzie mają lepiej tylko
                                  dlatego że są górnikami. To jest niesprawiedliwe. Spawacz w fabryce maszyn po
                                  25 latach pracy ma także kłopoty zdrowotne (niejednokrotnie traci jakąś część
                                  wzroku) i jakoś nie może iść na emeryturę...
                              • Gość: Tomek Obliczenia: procent składany IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 14.02.07, 22:10
                                > dyskutowalabym z tym 150 000 zł zyskiem,

Przeprowadziłem obliczenia. 40 lat, składka 500 zł miesięcznie, czyli wpłacamy
                                łącznie 240.000 PLN.

Oto, ile mamy po 40 latach, zależnie od średniego oprocentowania inwestycji
                                (założyłem procent składany naliczany co miesiąc). Już przy oprocentowaniu 3%
                                mamy ponad 200.000 zysku po 40 latach.

0%: 240.000
                                1%: 295.192
                                2%: 367.830
                                3%: 464.187
                                4%: 592.951
                                5%: 766.189
                                6%: 1.000.724
                                7%: 1.320.062
                                8%: 1.757.141
                                9%: 2.358.215
                                10%: 3.188.390
                                11%: 4.339.481
                                12%: 5.941.210
                                13%: 8.177.169
                                14%: 11.307.592
                                15%: 15.701.878
                                • Gość: Tomek Re: Obliczenia: procent składany IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 14.02.07, 22:12
                                  Uwaga - oczywiście proszę odjąć sobie od rocznego oprocentowania lokaty parę
                                  procent na inflację.
                            • swoboda_t Re: Górnicy powinni miec prawo do emerytur po 10l 13.02.07, 17:05
                              Szacunki są bardzo ostrożne. Te same pieniądze zainwestowane w solidne
                              zrównoważone fundusze dałyby znacnzie większą kwotę, wystarczającą do
                              dostatniego życia na emeryturze i obdarowania dzieci/wnucząt. Z ZUS-u
                              dostaniesz ochłapy, jeśli w ogóle (ja mając 26 lat na ZUS nie liczę wcale)
                              a jak umrzesz przez terminem rodzina nie dostanie nic (poza pogrzebowym).
                              Doskonały interes! Gdyby ZUS był taki wspaniały i efektywny, to nie musiałby
                              być opłacany pod przymusem ;)
                            • Gość: m Re: Górnicy powinni miec prawo do emerytur po 10l IP: *.f.strato-dslnet.de 01.03.07, 13:09
                              To teraz jeszcze dowiedz sie co stanie sie z twoją emeryturą z OFE jeśli umrzesz? Bo już czytałam, że rodzinie nie zostanie doliczona. Wg ZUSu pójdzie do emerytur ludzie, którzy pożyli dłużej niż wyliczono. A co sie stało z emeryturami ludzi, którz nie zdążyli przejść na emeryturę? Gdzie one się podziały. Ile rocznie ludzi ginie w wypadkach? Co sie stało z ich emeryturami, skoro ZUS teraz pieniędzy nie ma?
                          • Gość: zbychowiec Re: Górnicy powinni miec prawo do emerytur po 10l IP: *.chello.pl 13.02.07, 19:52
                            O Boze Wszechmogacy, czy Ty to widzisz ? Kobieto, jak mozna byc tak durna ?
                            Przeczytaj sobie jeszcze raz to co piszesz i pomysl jak wielka jest to
                            ekonomiczna brednia.
                            Co do OFE: to myslisz ze jak pozyczasz cos PANSTWU do komu tak naprawde
                            pozyczasz ? I kto to potem odda ? Kto to jest Panstwo ?! Stuknij sie w ten pusty
                            leb!

> ZUS idealny nie ale pokaz mi system lepszy gdzie to za 500 zł skaldki emeryt
                            > dostaje kilka tysięcy emerytury.
                            Kobieto, ty chyba z nas kpisz. Tak naprawde to jestes liberalem tylko sobie
                            zarty robisz pletac takie banialuki, prawda ? Bo jesli nie to juz tylko
                            Tworki... innej nadziei nie ma.
                        • Gość: jacek Re: Górnicy powinni miec prawo do emerytur po 10l IP: *.chello.pl 13.02.07, 16:21
                          Wojtec - jesteś genialny!!! Tak jest jak napisałeś!!!

Powinieneś jeszcze napisać,że składasz na emeryturę całe życie, a jak nie daj
                          Boże zdarzy się komus umrzeć np. w wieku 62 lat, to rodzina dostaje TYLKO
                          ZASIŁEK z ZUS-u w kwocie około 5 000 zł, a wszystkie pieniądze jakie udało się
                          takiej osobie (nieboszczykowi) uskładać PRZEPADAJĄ !!!!!

A mówiąc wprost, kradnie je Państwo polskie w majestacie prawa........
                          • swoboda_t Re: Górnicy powinni miec prawo do emerytur po 10l 13.02.07, 17:00
                            Tola się zna na ekonomii jak ja na fizyce kwantowej :) Problem w tym, że tacy
                            ludzie są też od lat u władzy. Temat jest krótki - górnicy powinni zapracować
                            na swoje emerytury, każdy powinien. Wtedy mogą pzechodzić choćby po roku, nic
                            mi do tego. Na razie jest tak, że bez względu na wyniki finansowe, sytuację
                            gospodarczą i prawa ekonomii silne grupy interesu (górnicy, kolejarze itp.)
                            pasą się na krwawicy przeciętnego obywatela. To jest nielogicnze,
                            niesprawiedliwe, demoralizujące, po prostu złe (no, dla beneficjentów jest
                            dobre).

P.S.: "najlepiej kupowac taniutki wegiel w chile bo tam w jego cene nikt nie
                            wlicza
                            emerytury górnika" Oj, tola, tola. Weź no Ty poczytaj o chilisjkim systemie
                            emerytalnym, który jako pierwszy został zreformowany pod presją bomby
                            demograficznej blisko ćwierć wieku temu, poczytaj trochę o chiliskjiej
                            gospodarce i poziome życia najwyższym w Ameryce Południowej. A jak nie Chile to
                            Kanada, Australia itp. z chęcią nam węgiel sprzedadzą.
                      • Gość: Tomek Re: Górnicy powinni miec prawo do emerytur po 10l IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 14.02.07, 21:59
                        > najlepiej kupowac taniutki wegiel w chile bo tam w jego cene nikt nie wlicza
                        > emerytury górnika

Oczywiście.

Twoja propozycja - *nie* kupować węgla w Chile - wcale nie będzie dla
                        tamtejszych górników lepsza. Tak więc nie wycieraj sobie gęby dbałością o ich
                        emerytury.
                  • Gość: v Re: Górnicy powinni miec prawo do emerytur po 10l IP: *.chello.pl 25.02.07, 16:24
                    Wiesz co t_o_l_a tak sobie czytam i widze w twoich oczkach socjalizm.
                    Niestety - mamy _kapitalizm_ (choc poprawka - polska wersja tego bytu), pogodz
                    sie z tym i daj sobie spokoj.
              • krychola Re: Górnicy powinni miec prawo do emerytur po 10l 13.02.07, 17:12
                Właśnie że nie jest to bezmyśle gadanie. Cena węgla powinna być na takiej
                wysokości aby zapewnić górnikom pieniadze na emerytury. A może ktoś nie
                korzysta z energii9 w ogóle a musi dokładać się do górników?
                >
                >
              • Gość: haha Re: Górnicy powinni miec prawo do emerytur po 10l IP: 89.100.102.* 13.02.07, 19:05
                a moze uwolnimy ceny wegla i IMPORT!!!mam w d...wasz wegiel
                cwaniaczku:Dsprowadzimy z Australii i bedzie sie oplacalo.to nie koniec,bo
                zawsze mozna wybudowac elektrownie atomowa jako element dywersyfikacji zrodel
                energii i co wtedy bedzie z wami darmozjady ??
              • Gość: zbychowiec Re: Górnicy powinni miec prawo do emerytur po 10l IP: *.chello.pl 13.02.07, 19:20
                Trudno, niech rabnie takie ceny, niech rabnie WYZSZE niz CENY RYNKOWE cwaniaku!!
                Bo chcialem ci uswiadomic, ze energia to rowniez rynek, miedzynarodowy.
                Zobaczysz wtedy jak szerokim strumieniem poplynie do nas prad z krajow
                osciennych, a wy gornicy bedziecie mogli sobie zalozyc wlasny rezerwat i tam
                sprzedawac sobie wasz drogi wegiel i enerie z niego.
              • Gość: m Re: Górnicy powinni miec prawo do emerytur po 10l IP: *.f.strato-dslnet.de 01.03.07, 13:01
                Skoro ktoś sie decyduje zostać górnikiem, to niech później nie narzeka. Nikt mu nie każe pracowć 20 lat w górnictwie. Zawsze może sie przekwalifikować i pracować 40 lat w innym zawodzie, jak inni. Prawda jest taka, ze górnicy uwazają sie za świete krowy. Popracuje 20 lat a później oczekuje przywilejów. Nie chce im się pracować. Ja muszę pracować 40 lat a na koniec i tak nie będe miała żadnych przywilejów a emerytury nie starczy na nic. Ale co to kogo obchodzi? Czy górników to obchodzi? Albo inne uprzywilejowane grupy zawodowe? Dlaczego nie mogę dostać emerytury takiej jaką uzbierałam? Tylko ZUS będzie mi wyliczał ile mi dać? Tak psioczycie na komunizam, ze be, że dobrze, że już nie ma. To własnie jest komunizm moja droga. Pracujesz na kogoś, nie na siebie.
              • adas313 Re: Górnicy powinni miec prawo do emerytur po 10l 09.03.07, 11:40
                > kopalniom koles wszystko bedzie się oplacac przy odpowiedniej cenie węgla

Zachęcam do porównania cen węgla w KW z cenami na giełdzie towarowej.

> Jest tez druga prawda w kopalni na dole nie da się pracowac do 65-tego roku
                > zycia. Po 20_tu latach parcy górnik jest już prawie wrakiem i co Ty na to?

Nic prostszego: na polskim rynku budowlanym panuje kompletna zapaść jeśli chodzi
                o pracowników. Kto może pracować na kopalni - na budowie też sobie poradzi.
                Bezpieczniej, przyjemniej a płacą coraz lepiej.

A niech dyktuje jakie chce!
                Węgiel można kupić (taniej) na giełdzie, poza tym na węglu energetyka się nie
                kończy.

Tylko bez żebrania o skup interwencyjny potem.
              • Gość: gość Re: Górnicy powinni miec prawo do emerytur po 10l IP: *.uje.nat.hnet.pl 09.03.07, 14:01
                to samo tyczy się rolnictwa, na całym świecie dotuje się produkcję żywności, bo
                inaczej np. nie byłoby komu sprzątać ani piwa nalać- ludzie tak opąłcani mieliby
                wydęte brzuszki. Czy fryzjer dopłaca do swojej usługi? nie, tylko że źle
                uczesany człowiek nadal żyje i pracuje normalnie, a źle odżywiony czy chory nie
                jest wydajny.
              • tomrutko Re: Górnicy powinni miec prawo do emerytur po 10l 07.05.07, 19:46
                Proszę Cię bardzo - będę kupował węgiel z Australii - tamten razem z transportem
                jest dużo tańczy(tam jest ok 4m pod powierzchnia ziemi - same odkrywkowe
                kopalnie). Jakby nie akcyza i regulacje państwa to już dawno by wszystkie
                elektrownie kupowały w Australii tańszy i sprzedawały nam tańszy prąd.
                I co ty na to?
                Aha czemu wy na to mówicie wungiel - dlatego taki drogi?
      • linfan do naszego rzadu :) 12.02.07, 20:23
        Gość portalu: Wiedzma PlePle napisał(a):

> GW znowu klamie! Jaki problem demograficzny??? Z okna zamku krolewskiego widac
        > samych mlodych, podpitych nastolatkow korzystajacych z zycia....

spoko. mam nadzieje, ze beda na Ciebie zarabiac :D

a do naszego rzadu: ja (nie mowie o innych, a o sobie :P ) daje Wam dwa
        miesiace. musze zakonczyc kilka wlasnych spraw. po tym czasie, jesli dalej nie
        bede widzial wiekszego sensu zarabiania na emerytury rzeszy gornikow, rolnikow i
        innych czlonkow spoleczenstwa, ktorych mozna okreslic jako 'mnie sie nalezy!'...
        no coz... po prostu jedna noga podjalem decyzje, by przestac na Was zarabiac
        (ojej! pewnie juz drzycie...) i zamierzam wyjechac (oj nie! zostan! prosimy!).

decyzja, o wspolnym kredytowaniu dlugow enrju lepiera, maksymiuka szwinglarza i
        reszty, (i tych wymienionych wczesniej) jest Wasza. ja Wam mowie : okradac sie
        Wam nie dam.

taka mala sugestia - moze wezmiecie ja do siebie.

ps. tak... troche ironii w zyciu sprawia, ze jest czlowiekowi lzej :P
        • mariuszdz Re: do naszego rzadu :) 12.02.07, 21:46
          Dobrze byłoby gdyby państwo zbankrutowało .Szukałoby się winnych :)
          Masowe egzekucje ,stosy , ściganie po ulicach liberałów ,zamieszki jak w Puerto
          Rico !
          Prawdziwa Polinezja
        • Gość: starszak Re: do naszego rzadu :) IP: *.chello.pl 13.02.07, 03:31
          Jak masz okazję, to zwiewaj! Nie ma na co czekać!
          • Gość: tomasz Re: do naszego rzadu :) IP: *.cable.ubr07.edin.blueyonder.co.uk 13.02.07, 03:47
            Pozdrawiam z Edynburga (UK).
            Wyjechalem w listopadzie'05.

Tak. Tez mialem juz tego SERDECZNIE dosc.

Pozdro
            Tomasz
        • lolek_do_kfadratu Achtunk!!! Achtunk!!! 13.02.07, 09:42
          Ufaga! Ufaga! Ludność Spada! Fszyscy chować sie do schronuuuuu!!!
        • t_o_l_a linfan a tak poza tym to wszystko w porzo 13.02.07, 10:42
          jedz i nikt po Tobie płakał nie będzie. Myślisz, ze bez Ciebie Polska zginie.
          Boże jakis Ty naiwny zeby nie powiedziec dosadniej.

Jedz i sprobuj "tamtego lekkiego i łatwego chleba" tylko jak się rozchorujesz
          albo starcisz zdrowie nie przyjezdzaj leczyc się w naszej "bezpłatnej" słuzbie
          zdrowia. Bo tam za darmo nic nie dosatniesz. No najwyzej dwa tygodnie urlopu a
          jak będziesz chory to nikt chorobowego Ci nie da bedziesz musiał przezyc z tego
          co wczesniej odłożyłes
          • Gość: wojtekmt Re: linfan a tak poza tym to wszystko w porzo IP: *.euro.com.pl 13.02.07, 11:01
            t_o_l_a
            Nigdzie nie ma nic za darmo....
            Ale tam nie bedzie musiał sponsorować innech
            • t_o_l_a Re: linfan a tak poza tym to wszystko w porzo 13.02.07, 11:34
              następny naiwny
              nawet nie masz pojecia ile sponsorujesz róznych dziwnych rzeczy kupiując byle
              batonika. M.in. sponsorujesz hotel klasy lux byle patalachowi goniącemu za
              pilką, jego kucharza, masazystow, lekarzy, dietetykow, najlepsze ciuszki itd.
              I to Cie nie boli. No nie boli bo pilkarzowi się nalezy a górnik ma się wziąc
              do roboty i zap...lac
              • kawier Re: linfan a tak poza tym to wszystko w porzo 13.02.07, 12:24
                Ale bzdury piep....sz. Jaki batonik? Jaki hotel? Jaki piłkarz? Górnik to NIE
                JEST NADCZŁOWIEK i nalezy mu sie ze wspólnej kasy tyle, ile tam włożył. Koniec,
                kropka. Juz nawet nie chce mi sie wspominać, że nie wprowadzono jeszcze
                obowiązku kupowania batoników, czy jakichkolwiek reklamowanych produktów, w
                przeciwieństwie do składek ZUS-u,m które obowiązkowe są, więc górnika i rolnika
                sponsoruję, czy tego chcę, czy nie. Apropos ostatniego zdania twojej wypowiedzi:
                tak, górnik ma się wziąć do roboty i zap...lac, bo to jego praca. Tak samo, jak
                do roboty ma sie wziąć lekarz, mechanik i prostytutka. Ile ty masz lat, dziecko,
                jesli nie potrafisz tego zrozumieć?
                • t_o_l_a Re: linfan a tak poza tym to wszystko w porzo 13.02.07, 12:36
                  kawier
                  smieszy mine ten Twoj "liberalizm"
                  na całym swiecie są działy gospodarki które są/musza byc dotowane/regulowne
                  (rolnictwo) bo nikt nie chce ich sponsorowac jak przytoczonych tutaj
                  darmozjadów sportowcow

• gadery Re: linfan a tak poza tym to wszystko w porzo 21.02.07, 14:32
                    Na całym świecie? A o Australii i Nowej Zelandii słyszałaś? Tam się rolnictwa
                    nie dotuje.
                • Gość: herm Re: linfan a tak poza tym to wszystko w porzo IP: 62.29.248.* 01.03.07, 17:39
                  Nie wiesz o co jej chodzilo z tym batonikiem?

O kapitaliste - wyzyskiwacza .. bo ktos SMIAL zarobic
                  na batoniku jaki kupiles .. na pewno jakiś milioner
                  majacy masarzyste, hotel i domek na hawajach ..

Kawier, daj spokój tej naiwnej siksie .. i tak nic
                  nie zrozumie co do niej mówisz .. brak odpowiedniego
                  aparatu.
          • Gość: v Re: linfan a tak poza tym to wszystko w porzo IP: *.chello.pl 25.02.07, 16:34
            placą ci za udzielanie sie na forum, czy co?
            nie wiem, jakos normalny czlowiek chyba az tak nie pisalby w kazdym mozliwym
            watku szkalujac wszystkich, ktorzy mysla inaczej. Zastanow sie nad tym.
      • Gość: Inzynier a ja mam lato za oknem na Florydzie IP: *.tampfl.dsl-w.verizon.net 12.02.07, 21:50
        WLasnie jestem na wakacjach na FLorydzie- im wiecej czytam artykulow o
        naszych "genialnych politykach" w Polsce tym wieksza mam ochote tutaj wrocic i
        znalesc oczywiscie legalnie pracodawce. Pozdrawiam z Tampy z roller coastera
        Shiekra :)
      • Gość: ilona Re: Demograficzna bomba tyka IP: *.chello.pl 27.02.07, 16:03
        Coraz częściej słyszę i czytam o problemie demograficznym w Polsce.
        Zastanawiam sie tylko czemu nie mówi sie o tej coraz większej liczbie młodych
        małżeńst, które chciałyby miec dziecko a nie moga miec dzieci naturalnie.
        Dlaczego nikt nic nic nie robi aby leczenie bezpłodności było refundowane,
        Zapewne zwiększyłaby sie liczba dzieci chcianych dzieci.
        • Gość: herm Re: Demograficzna bomba tyka IP: 62.29.248.* 01.03.07, 17:52
          I przyszło Ci pewnie do głowy skąd na to pieniądze
          mają się wziąść? Z podatków co?

A kto te podatki płaci? Inne rodziny, które jakby
          nie zapłaciły na rozmnażanie bezpłodnych, to miałyby
          te pieniądze w kieszeni ..

I na co te pieniądze wydadzą? Na własne dzieci .. które
          będą o tyle tańsze w utrzymaniu, że nie potrzeba zapłacić
          po 10-20 tys za samo ich zrobienie ..

Czyli logicznie biorąc - zbieranie kasy i dopłacanie
          do rozmnażania osób bezpłodnych powoduje zmiejszenie
          ilości dzieci ..

Czy zastanowiłaś się może kiedyś nad faktem, że ludzie
          wcale nie zarabiający kroci mówią że wystarczyłoby im
          500 zł więcej - na utrzymanie dziecka - i zafundowaliby
          sobie potomka? To że płacimy tak wysoki ZUS wprost przekłada
          się na niski przyrost naturalny
    • Gość: ja zanizone dane IP: *.ny325.east.verizon.net 12.02.07, 17:00
      ..to ze ktos jest dalej zameldowany w Polsce to nie oznacza ze tam wroci. Ja i
      moi ch 2 braci juz jestesmy za granica ponad 10 lat a wedlug zameldowania dalej
      figurujemy pewno w statystykach jako bedacy w Polsce albo czasowo
      emigrujacy.Takich przypadkow jak widze wsrod znajomych jest dosc duzo.Ludnosc
      Polski sie zmniejsza a czym dluzej pozostaja na emigracji ci czasowi emigranci
      tym bardziej maleje chec powrotu.
    • Gość: pogmahon_ Demograficzna bomba tyka IP: 85.134.163.* 12.02.07, 17:04
      Dobrze ze na swoja emeryturke zarabiam za granica.
      Przyjemnie bedzie za parenascie lat z perspektywy wielu kilometrow popatrzec
      jak sie w polsce wszystko wali...
      • misza1000 Pogmahon jest smierdzacym tchorzem 12.02.07, 17:52
        Gość portalu: pogmahon_ napisał(a): "Dobrze ze na swoja emeryturke zarabiam za
        granica. Przyjemnie bedzie za parenascie lat z perspektywy wielu kilometrow
        popatrzec jak sie w polsce wszystko wali..."

Smierdziel pogmahon uzyl swojej szczatkowej intelygencyji i wypierdzial obelgi
        pod adresem "polski" (pisanej oczywiscie mala litera).

Jesli posmierdziahon jest polskim emigrantem, to nalezy oswiecic chama, iz
        problemem nie jest to, na ile stajemy sie po latach bogatsi od STAREGO SASIADA,
        ale na ile zaczyna kluc w oczy roznych posmierdziahonow AKTUALNY SASIAD.

Czyli na starosc zostanie posmierdziahonom juz tylko wypisywanie zlosliwosci na
        roznych forach polskich gazet, gdyz po powrocie do domku w ATUALNYM miejscu
        zamieszkania posmierdziahon dalej bedzie musial zgrzytac zebami porownujac
        swoje wzgledne ubostwo ze stanem posiadania sasiadow. Ale taki juz los
        posmierdziahonow na tym swiecie.
        • korkix78 Hehe kto jeszcze tepi omijajacych przydrozne kupy? 12.02.07, 18:34
          Jak w temacie - tchorzostwo powiadasz?
          Jesli idziesz sobie chodnikiem i zauwazasz masywne swieze g... na plytce
          chodnikowej ktora jakby nie patrzec widnieje na Twojej obranej trasie, to moze
          Ty wolisz nadal dumnie wen plusnac ku chwale sam nie wiem czego i dumnie oglosic
          "nie jestem tchorzem!" ale niektorzy maja to gdzies i po prostu wybieraja drogi
          dla nich lepsze.

W przypadku tego posta mozna mowic co najwyzej o zlosliwosci, bo taki byl ten
          komentarz. Mnie tam czarne realne perspektywy w Polsce tak nie ciesza, ale to w
          niczym nie zmienia napisal prawde.

I druga sprawa - emigracja laczy sie z tym, ze nie wyjezdzasz sobie ot tak na
          chwile poemigrowac tylko po prostu zmieniasz miejsce zamieszkania (potem mozesz
          zmienic na jeszcze inne, ale to insza inszosc).
          W swietle tego Twoj tekst o "powrocie do domku" to czysta imaginacja.

A jednak wbrew wszystkiemu pozdrawiam
          • misza1000 Re: Hehe kto jeszcze tepi omijajacych przydrozne 12.02.07, 19:38
            korkix78 napisał: "Jesli idziesz sobie chodnikiem (...)"

Przez wiele lat kosilem trawnik przed komunalnym blokiem. Sierpem, na kolanach.
            Sadzilem roze. Wymienialem zarowki na korytarzu. Reperowalem porecze na klatce
            schodowej. Wstawialem szyby w oknach na schodach. Po przejezdzie samochodow
            dostarczajacych sasiadom meble nieudolnie staralem sie naprawiac plytki
            chodnikowe. Nie uwazam sie za zadnego bohatera, ale tak jak w kupe na chodniku
            nie pakowalbym sie naumyslnie tak tez nie widze powodu, dla ktorego
            uprzatniecie w/w kupy mialo by mi stracic korone z glowy.

"ale niektorzy maja to gdzies i po prostu wybieraja drogi dla nich lepsze."

Zgadzam sie, szanuje wybor (nie za bardzo szanuje, ale ot,
            tak_aby_sobie_do_oczu_nie_skakac szanuje) ale tez wyzlosliwiam sie niejako
            automatycznie, gdy jakas przybleda, czyli tzw. "swiezy emigrant" zaczyna puszyc
            sie bez powodu i probowac swiecic nieswoim blaskiem. To nie zasluga swiezych
            emigrantow z Polski, ze w jakims innym kraju system emerytalny jest lepiej
            zorganizowany.

"I druga sprawa - emigracja laczy sie z tym, ze nie wyjezdzasz sobie ot tak na
            chwile poemigrowac tylko po prostu zmieniasz miejsce zamieszkania (potem mozesz
            zmienic na jeszcze inne, ale to insza inszosc). W swietle tego Twoj tekst
            o "powrocie do domku" to czysta imaginacja."

Nie rozumiemy sie. Moj tekst o "powrocie do domku" mowil o wracaniu do tego
            nowego (aktualnego) emigracyjnego domku. Nie o wracaniu do Polski.

"A jednak wbrew wszystkiemu pozdrawiam"

Wzajemnie.
            • korkix78 Re: Hehe kto jeszcze tepi omijajacych przydrozne 12.02.07, 19:51
              > Zgadzam sie, szanuje wybor (nie za bardzo szanuje, ale ot,
              > tak_aby_sobie_do_oczu_nie_skakac szanuje) ale tez wyzlosliwiam sie niejako
              > automatycznie, gdy jakas przybleda, czyli tzw. "swiezy emigrant" zaczyna puszyc
              >
              > sie bez powodu i probowac swiecic nieswoim blaskiem. To nie zasluga swiezych
              > emigrantow z Polski, ze w jakims innym kraju system emerytalny jest lepiej
              > zorganizowany.

Oczywiscie, ze nie jest to ich (nasza) zasluga.
              Ale faktem jest, ze on (i rowniez ja) polepszamy sytuacje demograficzna kraju
              przyjmujacego, ktory na pracy imigrantow korzysta, a jednoczesnie Polska na tym
              traci, bo traci potencjal, poniekad na wlasne zyczenie (czy moze trafniej
              bedzie: na zyczenie sternikow).

Mozna nad tym faktem ubolewac, i to moze sie nie podobac (mnie problemy Polski
              bynajmniej nie ciesza), ale to w niczym nie zmienia, ze taka jest prawda.

>
              > Nie rozumiemy sie. Moj tekst o "powrocie do domku" mowil o wracaniu do tego
              > nowego (aktualnego) emigracyjnego domku. Nie o wracaniu do Polski.
              >

OK, zle zrozumialem. W tej sytuacji wycofuje kosc niezgody, bo tu jej nie ma.

Pozdrawiam. I szanuje za wywazenie w wypowiedzi. Cos co mnie by sie
              niejednokrotnie przydalo :-P
        • lucky81 Re: Pogmahon jest smierdzacym tchorzem 12.02.07, 21:14
          > Jesli posmierdziahon jest polskim emigrantem, to nalezy oswiecic chama, iz
          > problemem nie jest to, na ile stajemy sie po latach bogatsi od STAREGO SASIADA,
          > ale na ile zaczyna kluc w oczy roznych posmierdziahonow AKTUALNY SASIAD.

Niektórzy natomiast (np. ja) mają całkowicie inne podejście do sprawy. Nie
          interesuje ich to, jak ich dobrobyt porównuje się z dobrobytem sąsiada, nie
          kłuje też ich w oczy to, co sąsiad posiada. Interesuje ich ich własny dobrobyt,
          dobrobyt ich dzieci i dobrze spędzone życie.
          • lucky81 Re: Pogmahon jest smierdzacym tchorzem 12.02.07, 21:29
            Dodam więcej na ten temat. Pojawia się znacząca różnica w postrzeganiu tego
            dokładnie tematu w społeczeństwach rozwijających się i w społeczeństwach
            rozwiniętych.

W społeczeństwach rozwijających się, w których ludzie są stosunkowo ubodzy, nie
            posiadają zbyt wielu oszczędności (nie istnieje "middle-class"), istnieje to, o
            czym właśnie piszesz. Czyli: bogactwo sąsiada kłuje w oczy. Ludzie nie lubią,
            gdy ktoś inny jest zbyt bogaty, czują się niekomfortowo, podświadomie czują, że
            to odbywa się ich kosztem.

W społeczeństwach rozwiniętych, z długą historią kapitalizmu, jest dokładnie
            odwrotnie. Ludzie uwielbiają, gdy ich sąsiad jest bogaty. Im sąsiad bogatszy,
            tym lepszy. Wartość domów na całej ulicy rośnie, gdy ktoś bogaty postawi tam
            sobie dom, więc wszyscy się cieszą, bo sami na tym też korzystają.
            • misza1000 Ludzie uwielbiają, gdy ich sąsiad jest bogaty 13.02.07, 00:08
              lucky81 napisał: "Pojawia się znacząca różnica w postrzeganiu tego dokładnie
              tematu (...)Ludzie uwielbiają, gdy ich sąsiad jest bogaty.(...) wszyscy się
              cieszą, bo sami na tym też korzystają."

Zgadzam sie do pewnego stopnia, ale niestety musze zmacic obraz tej pelnej
              sielanki.

W jak to okreslasz, "spoleczenstwach rozwinietych" mamy takze do czynienia z
              zyciem ponad stan osob, ktore za wszelka cene probuja dogonic bogatszych od
              siebie. Tzw. przefinansowywanie pozyczek na domy majace na celu "wyjecie"
              gotowki sluzacej na zaspokojenie biezacych zachcianek jest bardzo powszechne,
              przynajmniej w USA.

Prowadzi to do praktycznego poniechania splat kapitalu, ograniczenie sie do
              splat biezacych odsetek pozyczki na dom i wydawanie "zaoszczedzonych" pieniedzy
              na nowy samochod, HDTV, czy wakacje. Wszystko, aby miec zludzenie, iz sie
              jest "rownie bogatym jak sasiad".

W koncu zas do dlugow i bankructwa.

Takze bylbym ostrozny z generalizowaniem, iz "w społeczeństwach rozwiniętych,
              (...) ludzie uwielbiają, gdy ich sąsiad jest bogaty". Czasami bowiem tych
              bogatych pojawia sie tak duzo, ze podatki w danej okolicy staja sie dla
              tego "uwielbiajacego" niemozliwe do zaplacenia i trzeba zabierac manatki i
              wyprowadzac sie z dzielnicy, ktora stala sie dla nas za droga.
        • arius5 Oj, miszka, jakies kompleksy ? 12.02.07, 21:36
          Moze nie kazdy ma ochote marnowac zycie w burdlu rzadzonym przez zlodziei i
          kryminalistow wspomaganych przez mafie, zboczonych ksiezy i Giertychowskie bydlo
          wszechpolskie.
          To zle, ze ktos chce zyc normalnie w normalnym kraju ?
        • johngalt Re: Pogmahon jest smierdzacym tchorzem 13.02.07, 00:17
          > bedzie musial zgrzytac zebami porownujac
          > swoje wzgledne ubostwo ze stanem posiadania sasiadow. Ale taki juz los
          > posmierdziahonow na tym swiecie.

Dlaczego zakladasz, ze bedziemy biedniejsi od sasiadow???
    • orinus Demograficzna bomba tyka 12.02.07, 17:06
      Już kilka lat temu pojawiały sie opinie, że Europa (w tym Polska) będzie
      musiała przyjąć wiele milionów ludzi, aby zapobiec skutkom kryzysu
      demograficznego. Wnioski były nastepujące: albo wybierzemy sobie którąś z nacji
      azjatyckich i damy jej "zielone światło" na przyjazdy i osiedlanie się w
      Polsce, albo za kilkanaście lat zostaniemy "zalani" w sposób niekontrolowany
      przypadkową zbieraniną. Warto o tym pomyśleć (oczywiście nie za tych rządów).
      • Gość: gosc Re: Demograficzna bomba tyka IP: *.leom.ec-lyon.fr 12.02.07, 18:00
        To nie Polska "wybierze sobie ktoras z nacji azjatyckich". Problemy
        demograficzne dotycza takze Niemiec czy krajow skandynawskich. Przypuszczam,
        ze "nacje azjatyckie" potrafia liczyc i chetniej wybiora sobie prace za 2000
        euro/m-c w Niemczech niz za 200 euro/m-c w Polsce (wyplacane z opoznieniem, w
        ratach albo nigdy). Brutalna prawda jest taka ze Polska nie ma ZADNYCH atutow,
        ktore moglyby przyciagnac cudzoziemskich pracownikow - innych niz "przypadkowa
        zbieranina".
    • Gość: zaniepokojony Giertych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 17:45
      Heh a matki w gimnazjach i liceach wyklęte tak? Nie długo to w ogóle nie będzie
      dzieci( nawet blizniaków:)) rodzących się jak giertych wprowadzi obowiązkową
      szkołę katolicką do 35 roku życia
    • Gość: . Fajny komentarz, oby tak rzeczywiście się stało .. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.07, 17:49
      • Gość: Kazik Zwiekszyc liczbe aborcji!!! IP: *.girinst.org 12.02.07, 18:13
        Rozwiazanie lewicowe jest proste: zwiekszyc liczbe aborcji i kondomow bo sa dobre na AIDS.
        A reszta niech sie wali. I rozszerzyc czas aborcji od 6 tygodni do 10 jak to planuja socjalisci w Portugalii. I
        kto mi wmowi ze lewica nie jest zagrozeniem dla przezycia cywilizacji?
        • mario-radyja Lewica jest zagrożeniem 12.02.07, 18:44
          Faktycznie, lewica jest zagrożeniem. Chłopaki niby chcą dobrze ale ich
          rozwiązania mają katastrofalne, nieprzemyślane skutki.

To tak jak z jedzeniem pączków. Zjeść pierwszy pączek dla wygłodzonego
          Afrykańczyka jest bardzo zdrowo, ale pączek numer 10.000 dla tłustego
          Europejczyka oznacza zawał.

Efekt lewicowej ideologii jest taki, że zostaniemy ewolucyjnie wyparci przez
          bardziej prymitywne, dzieciorodne społeczeństwa, które jak im powiedzieć o
          pomysłach feministek i innych socjalistów ("co to takiego samorealizacja?, im
          mniej dzieci tym lepiej?, mwahahaha") , to się pukają w głowę.

• katrina_bush Nie. Obecna koalicja jest zagrożeniem dla Polski ! 12.02.07, 19:49
            Nie żadna lewica.

Obecna koalicja jest zagrożeniem dla Polski !

PiS to Panika i Strach.

PiS to Poronienie i Stres.

Ludzie się boją mieć dzieci patrząc na to, co wyprawia nieodpowiedzialne PiS + LPR + Samoobrona.

Ludzie się boją mieć dzieci w domu wariatów.
          • szefunio1 Re: Lewica jest zagrożeniem 12.02.07, 20:51
            > Efekt lewicowej ideologii jest taki, że zostaniemy ewolucyjnie wyparci przez
            > bardziej prymitywne, dzieciorodne społeczeństwa

To po prostu działanie zwykłych praw biologii.
            Znane z biologii prawo: "Im mniejsza szansa przeżycia tym liczniejsze
            potomstwo".
            Przybiera w ludzkich społecznościach postać: "Im biedniejsze społeczeństwo tym
            wyższy wskaźnik dzietności".
            Gdy te "bardziej prymitywne społeczeństwa" się wzbogacą też nie będą już
            tak "dzieciorodne".
            I tak dla przykładu wskaźnik dzietności < 2 mają obecnie Włochy, Irlandia a
            nawet Turcja, choć swego czasu kraje te wręcz słynęły z modelu wielodzietnej
            rodziny.
        • Gość: Bajdy z Kaczolandu Re: "lewica" niektorych nawet mozgu pozbawia... IP: *.natpool7.outside.ucf.edu 12.02.07, 21:22
          A co wspolnego maja srodki antykoncepcyjne z "lewica"?
          W tak "lewicowo" nastawionym kraju jak USA srodkow
          antykoncepcyjnych jest wiekszy wybor i sa one
          latwiej dostepne nizli w obecnej Polsce
          (zwanej tez czasami "Katolandem")!
        • lucky81 Re: Zwiekszyc liczbe aborcji!!! 12.02.07, 21:34
          > Rozwiazanie lewicowe jest proste: zwiekszyc liczbe aborcji i kondomow bo sa dob
          > re na AIDS.

Aborcje i kondomy nie mają dużego związku z tym problemem. Rozwiązaniem
          socjalistycznym jest jeszcze bardziej - każmy mieć wszystkim jak najwięcej
          dzieci, żeby było z kogo ściągać kasę na emerytury dla innych. To jest dopiero
          socjalizm w pełnej krasie. Kondomy są w porównaniu do tego bardzo liberalne.
        • linfan Re: Zwiekszyc liczbe aborcji!!! (szczyt glupoty?) 12.02.07, 22:37
          Gość portalu: Kazik napisał(a):

> Rozwiazanie lewicowe jest proste: zwiekszyc liczbe aborcji i kondomow bo sa dob
          > re na AIDS.
          > A reszta niech sie wali. I rozszerzyc czas aborcji od 6 tygodni do 10 jak to pl
          > anuja socjalisci w Portugalii. I
          > kto mi wmowi ze lewica nie jest zagrozeniem dla przezycia cywilizacji?

powiedz mi, bo uwierzyc nie moge, kto dal Ci XXXXu prawo do mowienia innym co
          jest dla nich lepsze? kto dal Ci prawo mowic, kto moze uzywac kondoma, a kto
          nie? kto ma urodzic teraz, a kto moze pozniej?

Ty popie***** przez katokaczyzm (i inne socjalne brednie) dziecko bez mozgu -
          nie Twoja sprawa, kto kiedy bedzie mial dzieci i czy je bedzie mial. lepiej
          zacznij pracowac, zamiast patrzec kto Cie bedzie utrzymywal, darmozjadzie XXXXXXX.

ps. tak - ja bede mial (lub inaczej : chce miec) dzieci. ale to czy bedzie to
          dzis, jutro, czy za kilka lat, to moja sprawa, a nie Twoja. rozumiesz kretynie?
          jesli chce uzyc kondoma, to go uzyje. a Ty od mojej sypialni sie odpi^H^Hstosunkuj.
    • Gość: FreakyMisfit Nic to, bykowe rozwiąże ten problem! IP: *.dialog.net.pl 12.02.07, 18:19
      Te sku..syny które teraz rządzą, myślą że jak przypie.. batem podatkowym, to nagle rozpocznie się masowa produkcja dzieci...
      Problem rozwiązywany od dupy strony, ale to już znamy. Nie lepiej zrobić coś z "rynkiem" pracy, mieszkań, tak żeby dziecko miało szanse przeżycia? Bo teraz nie ma, jak rodzice ledwo ciągną.
      A takiego ch..a wam!
    • Gość: Janko Demograficzna bomba tyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.07, 18:23
      Ale bzdura. Jakosc artykolow gazety spada na leb na szyje.

Według GUS, w 2006 r. wyjechało z Polski 51 tys. osób, w poprzednich latach
      20-27 tys. [...]
      [...]za granicą pracuje 2 mln Polaków.
      Ciekawe, kiedy wyjechalo pozostale 1 949 000 Polakow...
      • Gość: Dzbanko Re: Demograficzna bomba tyka IP: *.w82-120.abo.wanadoo.fr 12.02.07, 19:56
        > Ale bzdura. Jakosc artykolow gazety spada na leb na szyje.
        >
        > Według GUS, w 2006 r. wyjechało z Polski 51 tys. osób, w poprzednich latach
        > 20-27 tys. [...]
        > [...]za granicą pracuje 2 mln Polaków.
        > Ciekawe, kiedy wyjechalo pozostale 1 949 000 Polakow

Gdyby Janko umiał czytać ze zrozumieniem, to dotarłby do niego sens zdania w
        środku: "Nieznane są dokładne dane obrazujące rzeczywistą skalę migracji". I
        może wtedy Janko zrozumiałby po co na końcu akapitu podano szacunkowe dane o
        ilości Polaków pracujących za granicą.

Janko woli jednak pluć niż myśleć. Oj durnyś ty Janko, durny.
        • korkix78 Re: Demograficzna bomba tyka 12.02.07, 20:30

W miare dokladna odpowiedz przyniesie chyba dopiero nablizszy Powszechny Spis
          Ludnosci , a to bedzie jakos w 2011-2012 zdaje sie.
          Wtedy okaze sie o jakiej skali wyjazdow nie tylko wakacyjnych naprawde mozna mowic.

Obawiam sie, ze jak zwykle Polak madry po szkodzi, i co poniektorzy politycy
          odkryja (czy moze przestana udawac, ze tego nie widza), ze jednak mieli racje
          Ci, ktorzy mowili 6-8 lat wczesniej, ze dalsze nic nie robienie nawet lekko nie
          przyhamuje fali wyjazdow.
          Wtedy byc moze rzekna : "A, OK rozumiemy, no dobra, to teraz wroccie, a my juz
          bedziemy dobrzy."

Mniejsza o samych emigrantow, ale ich dzieci emigrantow odpowiedza :
          "Daddy, I don't want to leave my friends, school, area, our house, my favourite
          tree, and go to foreign country.".
          I rodzice, sami korzenie zapusciwszy, posluchaja.
          • Gość: P Re: Demograficzna bomba tyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 00:45
            tez mysle ze to realistyczny scenariusz :)) a wtedy trzeba bedzie przyjac
            imigrantow z roznych burzliwych zakątków świata
        • Gość: zbychowiec Re: Demograficzna bomba tyka IP: *.chello.pl 13.02.07, 20:04
          Ale czego Jas sie nie nauczy, tego Jan nie bedzie umial.
    • Gość: kier01 Re: Demograficzna bomba tyka IP: *.acn.waw.pl 12.02.07, 18:23
      Gość portalu: Marek napisał(a):

> Haha! Kasa jest pusta i nic się nie da zrobić! Nie pomoże następna rozwałka
      gór
      > nicza we Warszawie. Emerytury muszą spaść ( te powyżej średniej krajowej).
      Roln
      > icy muszą zacząć płacić tyle ile inni. Zatrudnieni emeryci muszą płacić ZUS,
      ta

Kaczory na pewno nic nie zrobią, aby zmusić rolników do płacenia składek i
      podatków równorzędnych jak inni pracujący czy prowadzący działalność
      gospodarcza płacą, nawet za cenę katastrofy emerytalnej i zdrowotnej.
      Ta katastrofa może dotknąć nasze społeczeństwo za 10 lat a dla kaczorów ważne
      sa obecne lata i najbliższe za 3 lata wybory.
      Zatem dbać będą o glosy wyborców, które ich wyniosą na szczyty władzy w
      kolejnej kadencji.
      Nawet, jeśli po nich będzie tylko potop to na pewno nie zejdą z obranego kursu.
      Młodzi niech wyjeżdżają jak najdalej, dzięki ich decyzjom kaczory pozbywają sie
      głosów niezadowolenia.
      Gdyby miało być inaczej to w najbliższych wyborach ordynacja zakładałaby
      możliwość glosowania wszystkim obywatelom, również i tym będącym czasowo na
      emigracji bez konieczności powrotu do kraju na glosowanie.

> k jak inni zatrudnieni!
      > O Boże, jakże się cieszę, że 2+2 = 4, i tego nie można negocjować. Hahaha.
      Bawc
      > ie się dobrze!
      • korkix78 Re: Demograficzna bomba tyka 12.02.07, 18:37
        > Gdyby miało być inaczej to w najbliższych wyborach ordynacja zakładałaby
        > możliwość glosowania wszystkim obywatelom, również i tym będącym czasowo na
        > emigracji bez konieczności powrotu do kraju na glosowanie.
        >

W poprzednich glosowalem, cos sie zmienilo ???
        Powaznie pytam..
      • sol-talullah Re: Demograficzna bomba tyka 12.02.07, 18:48
        Obywatele przebywajacy poza franicami moga glosowac jesli CHCA GLOSOWAC.
      • sol-talullah Re: Demograficzna bomba tyka 12.02.07, 18:58
        Obywatele Polski przebywajacy poza granicami kraju /czasowo lub na stale/ moga
        glosowac, jesli CHCA GLOSOWAC. W tym celu udaja sie z aktualnymi dowodem
        osobistym lub paszportem do konsulatu polskiego i po uprzedniej
        rejestracji /zgloszeniu checi glosowania przez internet lub osobiscie/ oddaja
        glos na swojego kandydata.
        • Gość: Bajdy z Kaczolandu Re: Demograficzna bomba tyka? IP: *.natpool7.outside.ucf.edu 12.02.07, 21:37
          Diabel siedzi w drobiazgach pani(e) "sol-talullah"...
          Chodzi mianowicie o to "udawanie sie do konsulatu
          polskiego" co moze byc nader przyjemna "wycieczka",
          a szczegolnie jezeli sie ma do najblizszego konsulatu
          jakies 1500 kilometrow (a w takich krajach jak USA,
          czy Kanada czesto nawet dalej). Dodam, ze jest wiele
          krajow, ktore umozliwiaja glosowanie droga pocztowa.
          • Gość: Kaczor Prawdziwy Polak mieszka blisko konsulatu!!! IP: *.europe.hp.net 13.02.07, 12:24
            Prawdziwy Polak i Patriota nie mieszka tak daleko od Konsulatu Ojczyzny. Tylko
            lewicowcy i inne plugastwo oddala sie od swoich konsulatow...
            • Gość: HelloKitty Re: Prawdziwy Polak mieszka blisko konsulatu!!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.02.07, 15:36
              jak to? prawdziwy Polak to mieszka w Polsce, gdziezby indziej!
              i gdyby plugastwo sie od Polakow (=z Polski) oddalilo... byloby milo
          • Gość: klara USA Re: Demograficzna bomba tyka? IP: *.ny325.east.verizon.net 13.02.07, 19:06
            Obywatel mieszkający w Polsce tez moze miec tego typu problem - mieszka 300
            kilometrów od miejsca zameldowania, nie stać go na bilet, a u siebie głosować
            nie może z powodu komunistycznych przepisów...
      • misza1000 Prawo do glosowania dla obywateli na emigracji 12.02.07, 19:25
        Gość portalu: kier01 napisał(a): "Gdyby miało być inaczej to w najbliższych
        wyborach ordynacja zakładałaby możliwość glosowania wszystkim obywatelom,
        również i tym będącym czasowo na emigracji bez konieczności powrotu do kraju na
        glosowanie."

Moim skromnym zdaniem prawo do glosowania nabywa sie nie tylko poprzez
        posiadana narodowosc czy tez obywatelstwo. Na te pierwsza wplywu zadnego nie
        mamy, na to drugie troche wiekszy. Wedlug mnie o prawie do glosowania powinnien
        w duzym stopniu decydowac fakt placenia podatkow w danym kraju.

Jeslis placil przez x lat w przeszlosci to przysluguje ci prawo do glosowania
        na y lat do przodu. Na przyklad: Placiles podatki od 0 do <4 lat - nie masz
        prawa glosowac, (bos jeszcze za mlody i za glupi), od 4 do <8 lat, masz prawo
        glosowac dzisiaj i przez nastepne 2 lata, itd., itp.
        • korkix78 Re: Prawo do glosowania dla obywateli na emigracj 12.02.07, 19:40

Moze jeszcze im wiecej kto zaplacil podatku tym jego glos istotniejszy? a moze
          powinien miec wiecej glosow w zaleznosci od kwoty wplaconych podatkow ?

Podobnie - o jakich podatkach mowimy. Pan Krigrich Von Luftwafe przejezdzajac
          oprzez Polskie kupil wafelek Prince-Polo i zatankowal swojego VW benzyna na
          polskiej stacji. Zaplacil podatek w paliwie, akcyze i VAT.

To co, moze glosowac? a tymczasem bezdomny mieszkajacy od urodzenia w Polsce nie ?

Trudno mi sie z tym zgodzic.
        • Gość: hx Re: Prawo do glosowania dla obywateli na emigracj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 20:38
          > Moim skromnym zdaniem prawo do glosowania nabywa sie nie tylko poprzez
          > posiadana narodowosc czy tez obywatelstwo. Na te pierwsza wplywu zadnego nie
          > mamy, na to drugie troche wiekszy. Wedlug mnie o prawie do glosowania powinnien
          > w duzym stopniu decydowac fakt placenia podatkow w danym kraju.

A jeżeli w ramach systemu podatkowego otrzymujesz więcej podatków (od innych
          osób w ramach trasferów socjalnych) niż sam płacisz, to masz ujemny głos? A
          takich osób jest niemało (vide górnictwo, rolnictwo etc.)
    • Gość: observer Re: Demograficzna bomba tyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 18:43
      przepraszam bardzo a zatrudnieni emeryci teraz nie placa zus tak jak inni? bo
      mam inne doswiadczenia.
      • Gość: titta Re: Demograficzna bomba tyka IP: *.botany.gu.se 12.02.07, 18:54
        Placa tylko ubespieczenie zdrowotne. I to akurat OK. Rolnikow i pseudorolnikow (ilu z poslow
        ubespieczonych jest w KRUS-ie?) trzeba by bylo pogonic. Ale kto to niby ma zrobic?
        • lahdaan Re: Demograficzna bomba tyka 12.02.07, 19:07
          Plus likwidacja systemu emerytalnego "mlodzi zarabiaja na emerytury straszych".
          Koszty pracy sie zmniejsza = wzrosnie zatrudnienie = wzrosna wplywy do budzetu =
          mozliwe bedzie finansowanie emerytur tych, ktorzy sie nie zalapia na
          finansowanie indywidualne tak samo jak by to robili "mlodzi". Na poczatek jednak
          trzeba zabrac sie za gornikow i rolnikow.
          • Gość: orient Re: Demograficzna bomba tyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 19:34
            Zawsze na opowiadanie takich głupot miałem jedną propozycję. Daj dobry przykład:
            idź i odstrzel swoich staruchów. Nie przejmuj się. Należy im się choćby za to,
            że takiego debila wydali na świat.
            • lahdaan Re: Demograficzna bomba tyka 12.02.07, 22:04
              Nie trzeba od razy "rzucac miesem". Wystarczy wysunac merytoryczny
              kontrargument. Coz tego u Ciebie brakuje. I to za kogo teraz powinni sie rodzice
              wstydzic??
              • Gość: orient Re: Demograficzna bomba tyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 22:49
                Jaki merytoryczny argument moze trafić do gościa który proponuje piramidalną
                bzdurę nie zdając sobie sprawy z konsekwencji takiego działania? Zaproponowałem
                więc, zeby konsekwencje przećwiczył na początku na swojej rodzinie. Chyba uczciwe?
                • gacekemdk Re: Demograficzna bomba tyka 12.02.07, 23:33
                  Nie posiadam w rodzinie ani górników, ani rolników.
                  • Gość: orient Re: Demograficzna bomba tyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 00:16
                    Też nie posiadam ani rolników ani górników w swojej rodzinie. Co więcej,
                    takowych nie miałem przynajmniej 4 pokolenia wstecz. Ale ty chyba na kamieniu
                    się nie urodziłeś i jakiś rodziców posiadasz?
                • Gość: borygo Re: Demograficzna bomba tyka IP: *.olsztyn.mm.pl 12.02.07, 23:44
                  Ty pieprzony lewaku jakoś w w 18wieku nie było ubezpieczeń społecznych a ludzie żyli. Pomyśl głąbie prywatne fundusze będą inwestować pieniądze co oznacza rozwuj i zauważ że osoba która zaproponowała inne rozwiązanie stwierdziła że dla tych którzy są teraz lub nie będą chcieli sami oszczędzać zapłaci państwo a raczej my z naszych podatków. Gdyby teraz zaproponowano mi możliwość samodzielnego oszczędzania zrezygnowałbym natychmiast nawet za cenę "niby teraz odłożonych pieniędzy" co zawsze twierdzą lewacy a tak naprawdę płacę ten podatek (ZUS) na obecnych emerytów.
                  ps tych moich pieniędzy przypuszczam że wystarczyłoby nawet na moich rodziców ale wy lewacy jesteście mistrzami w kładzeniu łapy nie na swoich pieniądzach.
                  • Gość: orient Re: Demograficzna bomba tyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 00:18
                    w XVIII w. średnio żyli 40 lat. Wiesz o tym pieprzony liberale? Skoro tak ci
                    przeszłe życie odpowiada to czemu nie weźmiesz maczugi i nie zamieszkasz w
                    jaskini? Też tak ludzie żyli.
                    • Gość: borygo Re: Demograficzna bomba tyka IP: *.twp.olsztyn.pl 13.02.07, 14:37
                      Jednak zabolało lewaku trafiłem. Ciekawe że jak ktoś znęca się nad pieskami albo kotkami to byście gościa zabili a jednocześnie większość z was jest za aborcją czy to nie paradoks. No i wytłumacz mi dlaczego rezygnacja z ZUS-u jest zła ty lubisz zus będziesz płacił ci co nie lubią nie będą ciekawe kto będzie miał większość to też paradoks demokracji tak jak z karą śmierci większość jest za karą ale jej nie ma czy to nie dziwne?
                      Jeżeli nie będę musiał płacić zus-u to od zaraz przenoszę się do jaskinii.
                      • Gość: Włodek Piekut Re: Demograficzna bomba tyka IP: 199.67.203.* 13.02.07, 14:48
                        Dodam jeszcze raz.
                        Nie żadne ha ha tylko proponuję w pierwszej kolejności:
                        1. Wpisać ochronę zycia poczętego do konstytucji. Uznanie aborcji za
                        przestępstwo winno być stanowione przez konstytucję naszego państwa.
                        2. Zabronić ukazywania sie w gazetach ogłoszeń, które mogłyby być dwuznaczne,
                        tj. pod przykrywka kilku wyrazów reklamować zabiegi aborcyjne.
                        3. Aborcja winna być karana bardzo wysokimi karami finansowymi i ścigana przez
                        policję. Prokuratura winna wydawać policji wszelkie zezwolenia na identyfikację
                        numeru u operatora.
                        4. Wszystkim ubekom, sbokom, bylym zomowcom i ormowcom, agentom pozabierać
                        wysokie emerytury i zrównać je do poziomu średniej krajowej.
                        5. Uznać odpowiednimi aktami jako wartość nadrzędną w kraju - rodzinę złożoną z
                        kobiety i mężczyzny oraz ich dzieci.
                        6. Wprowadzić ochronę tak rozumianej rodziny, jej praw zwlaszcza poprzez media.
                        7. Zakazac (moze to zbyt wielkie slowo) badz skutecznie utrudnic przepisami
                        propagowanie oraz reklamowanie w mediach innego schematu zycia
                        (homoseksualnego), typu modelu rodziny np. 2 mezczyzn + coreczka adoptowana z
                        domu dziecka.
                        Pozdrawiam
                      • Gość: orient Re: Demograficzna bomba tyka IP: *.ichf.edu.pl 13.02.07, 17:23
                        > Jednak zabolało lewaku trafiłem

Trafiłeś ale kulą w płot.

Ciekawe że jak ktoś znęca się nad pieskami alb
                        > o kotkami to byście gościa zabili a jednocześnie większość z was jest za aborcj
                        > ą czy to nie paradoks.

Nie lubię żadnego znęcania się. Czy to nad człowiekiem czy nad zwierzęciem.
                        Jeżeli już trzeba zabić to należy to zrobić szybko. Znęcanie się jest zwyrodnieniem.

> większość z was jest za aborcj
                        > ą czy to nie paradoks.

Nie wiem kto to jest "was". Ja nie jestem za aborcją.

No i wytłumacz mi dlaczego rezygnacja z ZUS-u jest zła t
                        > y lubisz zus będziesz płacił ci co nie lubią nie będą ciekawe kto będzie miał w
                        > iększość

Dlatego. że rezygnacja z ZUS rodzi problem co zrobić z emerytami.

Rozwiązanie 1.

Wybić wszystkich emerytów. Czyli twoich rodziców też.

Rozwiązanie 2.

Wypłacać emerytury z budżetu czyli podnieść podatki.

Oba rozwiązania jak sam widzisz są o kant d... potłuc.

> Jeżeli nie będę musiał płacić zus-u to od zaraz przenoszę się do jaskinii.

Jeżeli zrezygnujesz ze wszelkich kontaktów ze społeczeństwem w którym żyjesz ze
                        wszelkimi związanymi z tym zyskami i stratami - to owszem i ZUS i nawet podatków
                        nie będziesz musiał płacić. Inaczej - wybacz.
          • krychola to znaczy że ci co teraz pracują mają dodatkowo 12.02.07, 19:59
            przechlapana. Bo muszą dać emeryturę swoim rodzicom, oraz zapracować na swoją

> Plus likwidacja systemu emerytalnego "mlodzi zarabiaja na emerytury
            straszych".
            > Koszty pracy sie zmniejsza = wzrosnie zatrudnienie = wzrosna wplywy do
            budzetu
            > =
            > mozliwe bedzie finansowanie emerytur tych, ktorzy sie nie zalapia na
            > finansowanie indywidualne tak samo jak by to robili "mlodzi". Na poczatek
            jedna
            > k
            > trzeba zabrac sie za gornikow i rolnikow.
            >
            • lahdaan Re: to znaczy że ci co teraz pracują mają dodatko 12.02.07, 22:09
              krychola napisał:

> przechlapana. Bo muszą dać emeryturę swoim rodzicom, oraz zapracować na swoją

Nie, dotyczyc to mialoby tylko osob dopiero rozpoczynajacych prace. Racja
              pojawia sie problem zagospodarowani puli przeznaczonej na emerytury dla obecnie
              pracujacych. Coz to juz kwestie budzetowe, choc ostatnio wydaje mi sie, ze jesli
              sie chce to zawsze mozna wygospodarowac jakies srodki.
              • krychola właśnie o to mi chodzi, ci co pracują mają 13.02.07, 17:08
                zapracować na emerytury swoje i swoich rodziców. Dobrym pomysłem żeby emerytury
                dla rodziców były wypłacane z prywatyzowanych przedsiębiorstw ale niestety te
                pieniądze zostały zjedzone

> krychola napisał:
                >
                > > przechlapana. Bo muszą dać emeryturę swoim rodzicom, oraz zapracować na s
                > woją
                >
                > Nie, dotyczyc to mialoby tylko osob dopiero rozpoczynajacych prace. Racja
                > pojawia sie problem zagospodarowani puli przeznaczonej na emerytury dla
                obecnie
                > pracujacych. Coz to juz kwestie budzetowe, choc ostatnio wydaje mi sie, ze
                jesl
                > i
                > sie chce to zawsze mozna wygospodarowac jakies srodki.
                >
                >
        • krychola poseł jest normalnie ubezpieczony.Akurat ZUS za 12.02.07, 19:50
          niego płaci państwo

> Placa tylko ubespieczenie zdrowotne. I to akurat OK. Rolnikow i
          pseudorolnikow
          > (ilu z poslow
          > ubespieczonych jest w KRUS-ie?) trzeba by bylo pogonic. Ale kto to niby ma
          zrob
          > ic?
    • Gość: orient Demograficzna bomba tyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 19:04
      Jednym słowem męty w rodzaju Balcerowicza i Mordasewicza stworzyły takie warunki
      Polakom jakich naród nie doznał od czasów okupacji hitlerowskiej. I jak
      hitlerowców proponuję ich rozliczyć. Wyrok, sznur, pętla i na drzewo.
      • lahdaan Re: Demograficzna bomba tyka 12.02.07, 19:09
        Gość portalu: orient napisał(a):

> Jednym słowem męty w rodzaju Balcerowicza i Mordasewicza stworzyły takie warunk
        > i
        > Polakom jakich naród nie doznał od czasów okupacji hitlerowskiej.

Gdybys zyl w czasach okupacji hitlerowskiej nigdy bys tego nie napisal.
        • Gość: orient Re: Demograficzna bomba tyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 19:30
          Owszem, brakuje do całości obrazu rozstrzeliwań i obozów koncentracyjnych. Za to
          sytuację w której młodego pokolenia nie stać na reprodukcję mamy jak wtedy. Ach
          bym zapomniał. Wywózki na przymusowe roboty już nie ma. Wszyscy zgłaszają się na
          nią dobrowolnie.
          • lahdaan Re: Demograficzna bomba tyka 12.02.07, 22:15
            I wszystkiemu winne jest niewielkie grono osob... Nie sztuka psioczyc jesli jest
            sie winnemu wlasnej indolencji. "Balcerowicz" czyli wolny rynek nie dal zlotych
            gor, samochodow i innych magetowidow, ktore cieszyly by masy. Dal cos znacznie
            cenneiszego - mozliwosci. Natomiast co z nimi zrobiles oto juz spytaj sam siebie.
            • Gość: orient Re: Demograficzna bomba tyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 22:44
              Nic mnie obchodzi czy ci ów "wolny rynek" dał jakieś możliwości. Nawet tak
              niezwykłe jak dłubanie w nosie przez odbyt. Mnie obchodzi co zrobił z Polską i
              Polakami.
              • gacekemdk Re: Demograficzna bomba tyka 12.02.07, 23:37
                Zrobili to politycy, bojący się utraty poparcia na wsi i górniczych
                demonstracji. I to politycy zrówno z lewicy jak i prawicy. A Balcerowicz akurat
                z tym nic wspólnego nie ma.
                • Gość: orient Re: Demograficzna bomba tyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 00:21
                  A te lewicowe partie to: i tu czekam na wymienienie jakiejś lewicowej partii
                  która była u władzy. Hint: SLD nie jest partią lewicową.
                  • swoboda_t Re: Demograficzna bomba tyka 13.02.07, 17:31
                    SLD, AWS, PiS, LPR, SO, PSL - to wszystko lewica i twoje twierdzenia tego nie
                    zmienią. Co do Polski - jest wrednym, nieprzyjaznym państwem. Ale taka była
                    zawsze. Co "oni" zrobili z Polską?? Ano to, że dziś żyjemy dłużej niż w
                    najlepszych czasach PRL, a śmiertelność noworodków jest niższa. Mamy dziś
                    kilkakrotnie więcej samochodów, pralek automatycznych, metrów kwadratowych
                    mieszkań, prawie każdy ma sracz z bieżącą wodą i telefon. 20 lat temu w mieście
                    nie było to oczywiste, a na wsi to były prawdziwe luksusy. Więc jakkolwiek
                    Polska jest do kitu (i permanentne rządy lewicy o różnych nazwach nie są bez
                    związku), to i tak lata świetlne od PRL czy IIRP.
                    • Gość: orient Re: Demograficzna bomba tyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 19:29
                      > SLD, AWS, PiS, LPR, SO, PSL - to wszystko lewica i twoje twierdzenia tego nie
                      > zmienią.

Żadna z tych partii nie jest lewicą i to, że ty tak twierdzisz niczego nie
                      zmieni tak jak tego, że UPR była założona aby pan z muchą w kropki mógł brylować
                      w mediach.

Ano to, że dziś żyjemy dłużej niż w
                      > najlepszych czasach PRL, a śmiertelność noworodków jest niższa.

A ja zawsze myślałem, ze jest to zwiazane ze stałym postępem medycyny i
                      wielkości te mają stałą tendencję. Niezależnie od ustroju.

Mamy dziś
                      > kilkakrotnie więcej samochodów,

2 x więcej ze średnia wieku pojazdu 13.5 roku? Czyli w istocie mamy kolekcję wraków.

> pralek automatycznych, metrów kwadratowych
                      > mieszkań,

Ale żeś pojechł. Obecnie nie buduje się nawet połowy tego co w PRL. Wystarczy
                      zajrzeć do danych GUS. Skąd wziąłeś te ilości. Z obietnic PiS-u? O drogach już
                      nie wspomnę. Nawet nie nadążają z remontem tego co PRL zostawił. A pamiętam, że
                      w 1990 r. specjalnie pojechałem aby zobaczyć co są te koleiny na drodze

> nie było to oczywiste, a na wsi to były prawdziwe luksusy. Więc jakkolwiek
                      > Polska jest do kitu (i permanentne rządy lewicy o różnych nazwach nie są bez
                      > związku), to i tak lata świetlne od PRL czy IIRP.

Pewnie. W PRL staliśmy nad przepaścią a teraz zrobiliśmy duży krok na przód.
                      Nawet już wzobaczyliśmy dno o które się rozbijemy.

• Gość: Bajdy z Kaczolandu Re: Demograficzna bomba - komu bije dzwon? IP: *.natpool7.outside.ucf.edu 12.02.07, 21:45
        Czy to Balcerowicz odpowiada za calosc polityki
        gospodarczej w Polsce w latach 90-tych i pozniej?

P.S. Twoj post "oriencie" to bardzo klasyczny
        przyklad tego jak internetowe szczury
        uwielbiaja pluc za zaslona
        anonimowosci..
        • Gość: orient Re: Demograficzna bomba - komu bije dzwon? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 21:58
          Czy napisałem, że wyłącznie on? Jeżeli tak to wskaż to miejsce.

> P.S. Twoj post "oriencie" to bardzo klasyczny
          > przyklad tego jak internetowe szczury
          > uwielbiaja pluc za zaslona
          > anonimowosci..

1. To nie usenet gdzie się przedstawiam imieniem i nazwiskiem. Na forum gdzie
          anonimowość jest normą nie widzę powodu aby postępować inaczej.
          2. Nie widzę w twoim poście twoich danych osobowych więc skąd ten zarzut o
          anonimowość? Z prawa Kalego?
          3. Co by zmienił fakt, że zobaczyłbyś podpis Jan Kowalski albo Zbigniew Nowak?
          Zrobiłbyś lalkę voo-doo z odpowiednim podpisem?
    • Gość: shedows Demograficzna bomba tyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.07, 19:04
      Jeremi Mordasewicz z Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan
      (PKPP)a Pan to co martwi się Pan że nie będzie bydła do popędzania, że ludzie
      mają dość szczegulnie polskich pracodawców. Niestety przyjdzie czas dobrej
      płacy i w Polsce bo jak nie to wszyscy wyjadą albo takim jak Pan zapłacą.
    • Gość: bezsilny wypalony Kto jest za końcem ludzkości ? JA . n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 19:55
      • Gość: hx Re: Kto jest za końcem ludzkości ? JA . n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 20:41
        > Re: Kto jest za końcem ludzkości ?

Chyba nie tylko ty :)

The Voluntary Human Extinction Movement
        www.vhemt.org/
        • Gość: HelloKitty Re: Kto jest za końcem ludzkości ? JA . IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.02.07, 14:06
          wielkie dzieki! wreszcie organizacja, ktora moge poprzec cala dusza!

oczywiscie, ze koniec ludzkosci to najbardziej etyczne wyjscie. niestety
          umierac bede patrzac na to, jak bezmozgowcy rozmnazaja sie w niemozliwych
          ilosciach, konczac swa nieoswiecona egzystencje w nedzy, bo juz wszystko
          zuzyli, bo nie stac nikogo na chleb czy wode... no i moze uda mi sie nie
          denerwowac faktem, ze do tej pory bede na te kreatury podatki placic. ale umre
          w chwale, tj. bezdzietnie, nie przyczyniajac sie aktywnie do tej katastrofy.
    • stachu44 W 1983 600tys urodzen, w 2006r 370tys o co chodzi? 12.02.07, 19:59
      Jak bardzo spadlo poczucie bezpieczenstwa, jak gleboko kapitalizm siegnal nam
      pod pierzyne?
      • Gość: HelloKitty Re: W 1983 600tys urodzen, w 2006r 370tys o co ch IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.02.07, 14:09
        hej,
        a moze to nie poczucie bezpieczenstwa, moze to nie przez kapitalizm tylko przez
        coraz lepsze wyksztalcenie?
        po co sobie wiazac kamien na szyje, choc chce sie tylko pod pierzyne z kims
        milym? i jak mozna skazywac kolejna istote na te warunki, ktore nam juz sie nie
        podobaja, a do czasu jej dojrzalosci na pewno sie pogorsza???
    • Gość: Niewolnik zusu ZUS = Niewolnictwo ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 20:05
      Przymusowy system emerytalny to współczesne NIEWOLNICTWO państwowe, gdzie
      państwo jest właścicielem niewolnika nazywanego dla niepoznaki obywatelem.
      Ponadto każdy przymusowy system emerytalny to jest oszukańcza i złodziejska
      piramida finansowa, która jak każda piramida finansowa MUSI zbankrutować
      zostawiając miliony ograbionych ofiar przez wiele lat okradanych składkami
      emerytalnymi. Kto zyskał: to proste - pokolenie budowniczych socjalistycznej
      gospodarki, która zbankrutowała, ale swoim budowniczym (szczególnie tym co
      przeszli na wcześniejsze emerytury) funduje nieproporcjonalnie sowite emerytury
      kosztem coraz mniejszej liczby jeszcze pracujących . Za kilka-kilkanaście lat
      zaproponuje się dzisiaj płacącym skladki wiek emerytalny równy 75-80 lat (jak za
      Bismarcka, który ponad 120 lat temu wymyślił ten diabelnie genialny sposób na
      wydojenie i całkowite zniewolenie poddanych) i emeryturę na poziomie minimum
      biologicznego. Jedynie DOBROWOLNY system emerytalny jest uczciwy. Czy ktoś z Was
      ubezpieczyłby się na obecnych warunkach w ZUS gdyby ten był dobrowolny ???
      • gregor_o7 Re: Polska znów staje się solidarna wspólnotą śmi 12.02.07, 20:21
        Najwłaściwszy trend demograficzny jaki wskazuje nam władza to o,5 dziecka na
        rodzinę ( dwóch miłościwie nam panujących mają w swoich rodzinach razem 1 potomka)
        stąd ta średnia . I tak powinno być ...........
      • Gość: ewa Re: ZUS = Niewolnictwo ! IP: *.imperiumpw.pl 13.02.07, 08:37
        w pełni popieram zdanie gdybym miała możliwośc wyboru nie wybrałam by ZUsu a
        mam 53 lata
    • Gość: dc99 Największą patologią jest Mordasiewicz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.07, 20:44
      "Jeremi Mordasewicz zwraca uwagę na patologie w dzisiejszym systemie emerytalnym"

A przypadkiem Jeremi Mordasiewicz nie zwrócił uwagi że przeciętny młody człowiek
      nie ma czasu sił i środków na założenie rodziny bo haruje 12 godzin za 900 zł? I
      to tylko po to żeby jakiś tłusty wieprz mógł każdemu ze swoich
      dzieciaczków-nierobów podarować merolka na 18-nastkę.

Największą patologią jest organizacja której prezesem jest Mordasiewicz.
    • olias Demograficzna bomba tyka 12.02.07, 20:55
      ponieważ Jeremi Mordasewicz z Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych
      Lewiatan ma swój niebagatelny wpływ na ujemny przyrost naturalny, to niech
      teraz płodzi z żoną setki małych Mordasewiczów. Ktoś przewca musi robić na
      naszych biznesmenów gdy ostatni "normalny" pracownik zgasi światło.
    • chaladia Popatrzmy na to z innej strony... 12.02.07, 21:13
      1.
      Problemem mo0że nie jest niska dzietność, ale wzrastająca długość życia. Gdy
      Książę Bismarck ustalał w Prusich wiek emerytalny na 65 lat dla mężczyzn i 60
      lat dla kobiet, mało kto przeżywał na emeryturze dłużej niż 5 lat, a połowa
      ludności wogóle nie dożywała "renty starczej". Dziś jest cokolwiek inaczej.
      Obawiam się, że trzeba będzie podnieść wiek uprawniający do przejścia na
      emeryturę. Wcale mi się to nie podoba, ale trzeba będzie...

2.
      Politycy niewiele odważą się zrobić, bo emerytów jest coraz więcej i już
      niedługo założą swoją partię, z której już nie będzie się można śmiać, jak parę
      lat temu z Partii Emerytów i Rencistów, bo to może być rozstrzygający elektorat.

3.
      Dzietność nie ma nic wspólnego w wypracowaniem emerytur dla pokoleń rodziców.
      Wręcz przeciwnie. Znam wiele rodzin, w których jedynak lub jedynaczka, dobrze
      wykształcony/a, zarabia tyle, że z jego/jej składek ZUS można "zatkać dziurę
      budżetową" dla kilku emerytów. Za to rodzina wielodzietna (poza kilkoma
      chlubnymi wyjątkami) to w Polsce producenci ciemnych i leniwych bezrobotnych
      pijaczków, złodziejaszków itp.

Salaamu Wa-alleikum

Chaladia Bolandi
      • Gość: HelloKitty Re: Popatrzmy na to z innej strony... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.02.07, 14:32
        dzieki za rozsadny glos, chaladia

przede wszystkim do punktu 3, stara prawda: ilosc to nie jakosc... to nie jest
        wyjscie z sytuacji.

I po co wmawiac ludziom, ze jakas wyimaginowana bomba tyka. Nie ma zadnej
        bomby, tylko jest chory system , ktory daje dosc tym, ktorzy sami nigdy nic
        albo niewspolmiernie malo dali. Spoleczenstwo nie jest wcale bogate, tak
        naprawde nie stac nas na gesty a la milosierny Samarytanin i Matka Teresa...
        skoro jednak utrzymujemy juz wszystkie niedolegi, ktore w zyciu zlotowki nie
        zarobily, dlaczego mielibysmy nie ciagnac calej reszty, ktorej
        dziwnie "brakuje"? Kto nie pracuje, ten nie je... a wiec dlaczego pracujac nie
        moge pracowac na MOJA emeryture, tylko place idiotyczne skladki, z ktorych i
        tak nic nie bedzie, jak wybije godzina wyplaty? Hordy glupkow z wielodzietnych,
        niedouczonych rodzin na pewno na moja emeryture nie zapracuja, wiec po co nam
        ta ilosc...
    • Gość: Henryk Zakazać używania środków antykoncepcyjnych! IP: *.chello.pl 12.02.07, 21:53
      Pod karą chłosty, a za trzecie przyłapanie kara bezwzględnego więzienia z
      ciężkimi robotami. Dla zapewnienia skuteczności - lotne brygady strażników
      moralności z maksymalnie szerokimi uprawnieniami, łącznie z podsłuchem,
      podglądem itp. Prezerwatywy i tabletki to zło z którym trzeba walczyć. Zło które
      może doprowadzić do zagłady narodu polskiego.
    • Gość: znawca Emerytury są za wysokie! IP: *.chello.pl 12.02.07, 21:55
      Staruchy narzekają, że emerytury małe, na leki nie starcza, a żyją po 80-90 lat.
      Ustalić maksymalną wysokość emerytury na 500 zł i dokona się selekcja naturalna!
    • ambl Demograficzna bomba tyka 12.02.07, 22:04
      nie czytałem jeszcze komentarzy ale biorąc pod uwagę nastawienie forumowiczów to
      wszystko wina Kaczorów!Plamy na Słońcu?Też ich wina!Topnieją lodowce?Jak
      wyżej!!!Wydłużyli przywileje przed i emerytalne i społeczeństwo raz dwa się
      zestarzało
      • Gość: Sam Re: Demograficzna bomba tyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 23:25
        ambl napisała:

> nie czytałem jeszcze komentarzy ale biorąc pod uwagę nastawienie forumowiczów

to poczytaj
    • Gość: krm Re: Demograficzna bomba tyka IP: *.toya.net.pl 12.02.07, 22:07
      "79,4 lata - to średnia życia Polek w 2005 r. Mężczyźni żyli średnio 70,8 lat."

czyli średnio kobieta siedzi 20 lat na emeryturze, a mężczyzna TYLKO 5 lat.
      I to jest tak zwane równouprawnienie!
      A jeszcze do tego płacz, że kobiety mniej zarabiają od mężczyzn, tylko, że to
      mężczyźni utrzymują te 20 letnie emeryturki kobiet.
    • gs-arts.net Kosciol najwiecej na tym traci...o wierni jak 12.02.07, 22:21
      smiecie sie nie rozmnazac...przepustki do nieba nie dostaniecie...
    • Gość: F. C. BCN Demograficzna bomba tyka IP: *.Red-83-41-71.dynamicIP.rima-tde.net 13.02.07, 00:35
      Ha ! Moja corca tez sie urodzila w 2006 ale W Barcelonie i Tu pozostanie na
      ZaWSZE, tak jak i my mlodzi rodzice. Ale wszyscy jestesmy zameldowani w polsce
      i wasze statystyki nas obejmujo i takich jest wielu na papierze. A tak naprawde
      trzeba byc idioto by jeszcze mieszkac w drogasnej polsce. pozdrawiam patriotuw
      i powodzania wspanialemu rzondowi . Jak nam zaplaci to i tak nie wrucimy bo nie
      tylko o to chodzi.
      • Gość: karolina Re: Demograficzna bomba tyka IP: *.ny325.east.verizon.net 13.02.07, 19:19
        Wybacz moja ignorancje, ale po co jestescie zameldowani w Polsce?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka