Gość: Gosc IP: *.65.rev.vline.pl 18.03.07, 21:49 Ku...kie państwo. Zdzierają z nas i przejadają. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pitu,pitu Re: Podatnicy zrobieni w trąbę ???? IP: *.a1.net 18.03.07, 23:17 A kto wami sie przejmuje ? Trzeba CITu,CITu płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prudent Podatnicy zrobieni w trąbę ???? IP: 212.160.172.* 19.03.07, 09:04 A jak doliczyć wzrost składek zdrowotnych, wzrost akcyzy na paliwach, zmiany w podatkach od nieruchomości. Podatki te wzrastały i za AWS, SLD i za PiS Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Re: Podatnicy zrobieni w trąbę ???? 20.03.07, 08:34 Pierwsi oni są do dzielenia według hasła. Każdemu według pracy, każdemu według potrzeb. Wiadomo kto ma pracę i potrzeby, widać po wypasionych ma ryjach! Wiadomo kto jest do podatków , a kto dzieli. Wiadomo kto jest pazerny na wszystko. Wiadomo, ze sobie da najwięcej! Nazywa się to odzyskaniem. Chcesz więcej to spieprzaj dziadu tobie powie! I o co to darcie szat? Towarzysz Solidaruch! Dzielimy solidarnie panie i panowie, Ja oraz wy bierzemy po połowie! No, aby nie było w tym oszukaństwa jeszcze połowę wezmę wam dla państwa. No, wiecie posady mam na głowie, podzielę wasze jeszcze po połowie. No jeszcze wasze grzechy pooglądam, to tym lepszym od was z waszego dodam. No jeszcze są modlitewne błagania, im z waszego coś znajdę do dodania. No jeszcze członków wspiera mnie tak wielu, wezmę wam, dam im jak w Pe eR eLu! Władza nad duszą dzielona na troje, a u nas macie dzielenie na dwoje i tym sposobem macie większe swoje! I zadęła w Zelniewie z „łorganami walturnia” mamy durnia, mamy durnia, maaaamy durnia! I zadęła w Toruniu z „łorganami walturnia” my chcemy durnia, my chcemy durnia! My poddani i nam rozumu ani, ani!!!!!!! Jak powiedział wodzuś Gnomo, jestem tam gdzie stało ZOMO! Dlatego dodam za ojcem Rydykiem, jest on schizofrenikiem, jesteś fircykiem? To jednak jest coś gorszego od PZPR, za nich była praca! Ale jeszcze nie ma czynów społecznych? Ogromnego marnotrawstwa, tonaż, tonaż, węgiel, węgiel, stal, brak cementu na budowie, choćby Żarnowca, wille, wille, pomarańcze w drodze - same trociny, wyroby czekoladopodobne.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A to PIS da :) PiS mówi że da to da! A to PiS da :-)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 11:35 Nie żyją pracujący ginekolodzy miast i WSI IV RP hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek.sygula 5% podatek dochodowy i 33% VAT i mamy wzrost 15% IP: *.devs.futuro.pl 20.03.07, 10:51 PKB Korzyści : 1.kto chce zaoszczędzi pieniądze w banku - dzięki niskiemu podatkowi dochodowemu będzie to 95% pensji ! 2.oszczędzanie w banku pozwoli obniżyć odsetki od kredytów hipotecznych - co pozwoli każdemu wybudować swój własny dom lub kupić mieszkanie -> skutkiem czego będzie wpływ VAT-u z budownictwa 9 stawka VAT na budownictwo powinna być preferencyjna)! 3.kto nie chce oszczędzać ten zapłaci 33%VAT -> jeden z najlepiej ściągalnych podatków w Polsce (porównując wpływy z podatku dochodowego i VAT - VAT-u jest zdecydowanie więcej) 4.można zlikwidować kwotę wolną od podatku dochodowego co uprości rozliczenia podatkowe 5.NAJWAŻNIEJSZE - niskie podatki przyciągną inwestorów zagranicznych -> co pobudzi inwestycje w fabryki etc. -> co stworzy miejsca pracy -> i wpływy do budżetu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzia2005 Re: Podatnicy zrobieni w trąbę - to prawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.07, 23:51 Na razie podnieśli drastycznie ZUS. Od marca 2007 drożeje o 60 złotych, dla podatników opłacających go samodzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tesia68 Re: Podatnicy zrobieni w trąbę - to prawda 19.03.07, 13:56 Tak tak jeszcze niech pozostawia progi podatkowe podniosa zus i wat o % . tylko ciekawe kto w Polsce zostanie . Zreszta polska jest jedynym kraje , gdzie sie płaci podatek od podatku np Podatek czynszowy od wynajmowanej nieruchomosci i od tego Wat . Nasze poDatki wynosza w % zus 48% -45% potem dochodowy 19% , 33% , 46% potem wat 22% dochodzi do duzej ilosci towarów akcyza , podatek ekologiczny i" cukrowy ". jak zliczymy podatki to okaze sie ,z e zarabiamy tylko 14% a podatki wynosza az 86 %.Ciekawe kto to wytrzyma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lubin87 A ja to chromolę, nie płacę podatków w polsce,... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.07, 23:58 tylko zbudowałem fabrykę przyborów do pisania na Kajmanach i ... zarabiam na życie wygrywając przetargi polskich urzędów skarbowych ;) Odpowiedz Link Zgłoś
milet_z_sedesu młody człowieku nie zasmiecaj Forum 20.03.07, 07:46 jak ci mamusia da kieszonkowe i kupujesz lizaki to tez płacisz podatek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nihil novi Podatnicy zrobieni w trąbę IP: *.ztpnet.pl 19.03.07, 00:35 nihil novi, moi przyjaciele gęb u koryta do wykarmienia wiele... :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Podatnicy zrobieni w trąbę 19.03.07, 00:52 Gdybyśmy bowiem zsumowali koszty wszystkich zapowiadanych obniżek, ulg i zniesień, otrzymamy astronomiczną kwotę niemal 30 mld zł (7 mld zł obniżka stawek PIT, 20 mld zł obniżka składek na ubezpieczenia społeczne, prawie 1 mld zł likwidacja podatku Belki i przeszło 2 mld zł wprowadzenie ulgi na dzieci w docelowej wysokości 500 zł). Rocznie. ******************************************* Pamiętne obniżenie akcyzy na alkohol spowodowało wzrost wpływów do budżetu. Możliwość korzystania z podatku liniowego 19% również. I żadnych wniosków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)))) Re: Podatnicy zrobieni w trąbę IP: *.acn.waw.pl 19.03.07, 02:28 maruda.r napisał: > Pamiętne obniżenie akcyzy na alkohol spowodowało wzrost wpływów do budżetu. > Możliwość korzystania z podatku liniowego 19% również. I żadnych wniosków? To są kretyni. Rozum zastąpili "narodowym światopoglądem" i efekty widać. Coraz więcej Polaków ten "parafialno-narodowy burdel" obserwuje z bezpiecznej odległości. Ja też mam taki zamiar. Nie mam za to zamiaru pracować na darmozjadów i obiboków. Płacę horrendalne podatki i widzę ich wykorzystanie. Tfu! Cholerni komuniści. Zabrać temu, któremu chce się jeszcze pracować i dać pijanemu elektoratowi, bo przecież pijany bezrobol jest przy urnie równie cenną społecznie jednostką co pracujący, a nawet (z uwagi na liczebność i zależność od państwa) cenniejszą. To musi zgnić. Dzięki moherom zgniło już do cna moralnie. Teraz kolej na gangrenę gospodarczą. Za to pomników Katynia i papieża mamy nadmiar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giewont Re: Podatnicy zrobieni w trąbę IP: *.acn.waw.pl 19.03.07, 10:08 > maruda.r napisał: > > > To są kretyni. Rozum zastąpili "narodowym światopoglądem" i efekty widać. Nie P#!#@!@#@!@ łaskawco! "Narodowe" rządy PIS nie różnią się nawet 0.1%% obciążenia podatkowego od "liberałów" z UW, KLD a teraz PO. Gdy rządził Bielecki z KLD to czy coś uproszczono? jakieś podatki obniżono? jakieś urzędy zlikwidowano? Odpowiedź brzmi NIE to nie P#!#@!@#@!@ o "narodowcach". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alex Nie zwracac uwagi na pacjenta Giewonta! IP: *.europe.hp.net 19.03.07, 11:01 To nasz pacjent, zajmiemy sie nim. Na sali przebywa razem z Dmowskim i Marszalkiem...Ma doborowe towarzystwo... Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Podatnicy zrobieni w trąbę 19.03.07, 11:26 Gość portalu: giewont napisał(a): > Gdy rządził Bielecki z KLD to czy coś uproszczono? jakieś podatki obniżono? ********************************************* VAT można było od paliwa odliczać. Skarbówka i ZUS nie były sądami w sporach z podmiotami gospodarczymi. Zresztą i tak nie ma porównania, bo czasy Bieleckiego to okres intensywnej transformacji gospodarczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zastąpiony Re: Podatnicy zrobieni w trąbę IP: 82.146.248.* 20.03.07, 05:58 ::)))) jacy komuniści? teraz rządzą zasłużeni styropianowcy i solidaruchy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Montero Jakie wnioski? Teczki i becikowe to nowe realia! IP: *.dial.bell.ca 19.03.07, 03:23 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bez pracy becikowe 15000zł w 2007 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 10:23 a co ci becikowe przeszkadza???? niech sie dzieci rodzą, mało nas ! Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: becikowe 15000zł w 2007 19.03.07, 15:16 noo, becikowe na pewno w tym pomoże, 1000 to jest za przeproszeniem zachęta do rodzenia dla najgorszych dołów społecznych, którzy za 1000 PLN mają przynajmniej dobrą balangę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
parazyd Re: becikowe 15000zł w 2007 19.03.07, 18:13 Nie należy mówic brzydko "doły społeczne" tylko ładnie - "wyborcy PIS" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minus racja - 30 000 złw 2007 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 10:24 ze 30 000 jak u ruskich Odpowiedz Link Zgłoś
pm7303 Re: Podatnicy zrobieni w trąbę 20.03.07, 11:48 Wie ktos ile 'zdzierali' z ludzi drzewiej? Historykiem nie jestem i pamietam tylko, ze 'czarnuchy' zabieraly 10% (dziesiecina) a ile kradlo 'Panstwo'? Ciekawym, czy sie z czasem (trend dlugoterminowy) pogarsza czy polepsza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podatnik Podatnicy zrobieni w trąbę IP: 80.54.27.* 19.03.07, 07:09 Jako podatnik Rzeczypospolitej Polskiej oświadczam, że minister finansów Zyta Gilowska zmusza przed urzędem skarbowym zgodnie z ustawą z 16. listopada 2006 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych - Dziennik Ustaw nr 217 poz. 1588 do kłamania i oszukiwania przed urzędem skarbowym, gdyż jeśli ktoś otrzymuje wynagrodzenie w obcej walucie np. euro, funt, dolar itp. to musi na rachunku lub fakturze podać wyższe wynagrodzenie od otrzymanego podając sumę w złotych polskich. Przez to od niezarobionej, podanej sumy pobierany jest nielegalnie podatek dochodowy w wysokości 19%. Jeśli tylko ktoś oszuka lub skłamie przed urzędem skarbowym niższe wynagrodzenie od otrzymanego, to zostanie przez urząd skarbowy ukarany np. grzywną. Odpowiedz Link Zgłoś
danek121 Fatalny system podatkowy 19.03.07, 07:34 Polska miała być drugą Japonią a jest drugą Kolumbią. Ogromne różnice placowe enklawy niebywałego bogactwa i morze biedy. Elity mają na cedlu tylko własny interes. Cały czas mówi się o obniżce podatków ale dla bogatych. Mamy dziwaczny system podatkowy w którym nie można obniżyć podatki tylko biednym. Mimoże mamy 1,5 milionową szarą strefę i milionową emigrację a obciążenia bieednych są takie same jak bogatych to Ci uchwalili sobie obniżkę o 8%. Tak rządzą kacykowie w krajach trzeciego świata. Żaden rząd w cywilizowanych krajach Europy nie pozwolił by sobie na takie numery. RFN chcąc obniżyć CIT szuka rekompensaty w podniesieniu podatku od dochodów kapitałowych. Do tego dochodzi cały szereg ulg dla bogatych do których doszła likwidacja podatku od darowizn i spadku dla najbliższych członkow rodziny a teraz mówi się o likwidacji podatku Belki. Prawdziwa reforma podatków to przejście na najprostrzy system taki jak w cywilizowanych krajach Europy każdy płaci jedną stawkę której wysokość zależy od wysokości dochodow i onniżka pierwszego progu do 10% natomiast zostawienie 40% dla prezsów i zarządóww firm. To co dzieje się w Polsce to niebywały egoizm elit który działa na szkodę kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jim Re: Fatalny system podatkowy IP: *.chello.pl 19.03.07, 08:15 A nie przyszło Ci do głowy że część z tych "elit" to ciężko pracujący pracodawcy a nierzadko również i pracownicy? Wystarczy pracować w dobrej firmie gdzie liczy się "kapitał ludzki". Poza tym 19% podatku od 100 tys. to i tak 10x więcej niż 19% od 10 tys. A co z "ubezpieczeniem chorobowym"? Tym "elitom" jak powiadasz potrącane jest z tego tytułu nawet kilkaset pln miesięcznie i nie mają z tego nic. Jak są chorzy muszą się leczyć prywatnie bo nie ma kiedy iść i czekać w kilometrowych kolejkach aż się lekarz państwowy łaskawie pojawi. Owszem koszty stałe ponosi każdy - najbardziej uciążliwe są dla najuboższych. Tylko dlaczego zarabiając np. dwukrotność średniej krajowej w III próg wpada się już koło połowy roku?? Odpowiedz Link Zgłoś
danek121 Re: Fatalny system podatkowy 19.03.07, 10:31 NIkt nie mówi, że ktoś kto zarabia 2,5 średniej ma placić wyższy podatek niż teraz. Wręcz odwrotnie można dobrać tak stawki że wszyscy będa placili niższy podatek niż obecnie. Chodz tylko o to, największą obniżkę powinni otrzymać najniżej zarabjający a nie ludzie o milionowych dochodach. Stawką 40% mozna objąć tylko tych których dochody przewyższają 40 tys. Reszta placilaby niższe podatki np.: przy dochodach do1200zł 10%, do4 tys. 15% do10 tys. 20% itd. Tak jest w całym cywilizowanym świecie. W Luksemburgo jest 17 stawek. Nie popieram też wyścigu szczórów. Nie powinno być tak, że jeden pracuje 14 g godzxin a drugi jest bezrobotny. To wszystko jest chore. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Re: Fatalny system podatkowy IP: *.lan.pop.pl 19.03.07, 11:26 > NIkt nie mówi, że ktoś kto zarabia 2,5 średniej ma placić wyższy podatek niż > teraz. A właśnie tak jest. W najwyższy 40% próg podatkowy wpadają ci, którzy mają podstawę opodatkowania nieco ponad 6 tysięcy miesięcznie. Tych podatników jest ok. 1% i wpłacają oni ponad 30% całego podatku dochodowego. I zamiast podziękowania słyszą, że trzeba im podnieść podatki. Bo nikogo nie obchodzi ile już zapłacili podatków tylko każdy patrzy ile im jeszcze zostało. Prawa ekonomii mogą się komuś podobać albo nie, ale zmienić się ich nie da. A z tych praw wynika, że aby poprawić byt biednych trzeba - UWAGA: _obniżyć_ podatki bogatym. To pozorny paradoks, ale czy to się komuś podoba czy nie to taka jest prawda. Tak przy okazji nie licz podatków w procentach tylko w konkretnych kwotach, bo podatków nie płaci się procentami tylko pieniędzmi. Wtedy można wiele ciekawych rzeczy zauważyć np. że osoba z minimalną pensją brutto 849 zł (aktualnie jest większa, to są wyliczenia sprzed roku) płaci miesięcznie 67 zł podatku, przy zarobkach 2 razy większych podatek rośnie 3-krotnie, osoba zarabiająca 3 razy więcej (średnia krajowa) płaci już podatek 5 razy większy. A osoba zarabiająca 10 razy więcej płaci podatek 28 razy większy. Krótko - gnojąc bogatych podcinacie gałąź, na której sami siedzicie. I dla jasności - nie zaliczam się do pierwszej setki najbogatszych Polaków, także do drugiej, trzeciej, dziesiątej ani setnej. Ale występuje w ich obronie, bo wiem, że to jest w moim własnym interesie. Nie odbiera się paliwa lokomotywom, które ciągną pociąg pod pretekstem, że to niesprawiedliwe, że wjeżdżają na stację Zamożność pierwsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: C. Re: Fatalny system podatkowy IP: *.icpnet.pl 19.03.07, 12:24 Dzięki. Takich głosów więcej, może za N lat do głupiego ludu to dotrze... Odpowiedz Link Zgłoś
chudymisio nie dotrze 19.03.07, 13:19 > Dzięki. Takich głosów więcej, może za N lat do głupiego ludu to dotrze... Ciemny lud dlatego jest ciemny, że coś takiego nie dociera do niego ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Re: nie dotrze IP: *.lan.pop.pl 19.03.07, 14:45 > Ciemny lud dlatego jest ciemny, że coś takiego nie dociera do niego ;) > 90 procent tego ludu by zrozumiało (brak wiedzy nie oznacza braku inteligencji), ale NIKT nawet nie próbuje im tego wytłumaczyć. I to jest problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogaty Re: Fatalny system podatkowy IP: *.2a.pl 19.03.07, 16:42 Opie....cie sie od "bogatych", bo wiekszosc ciezko i duzo pracuje, bo im sie chce. Ja w za zeszly rok zaplacilem ponad 100 tys podatku PIT, ale jak mi jeszcze zwieksza to przestanie sie oplacac. Tyle, ze mnie stac zeby wypeir...dolic ze Św. PRLewa za granice i dalej robic swoje za mniejsze podatki. TYlko jak wiekszosc z naszego 1% 3cio progowcow zrobi to samo, to chocby nie wiem jakie becikowe, flaszkowe i inne datki wam rzad obiecywal to g. dostaniecie bo nie bedzie w sakiewce panow K. monety. Powinniscie sie za nas wstawiac miedzy jedna alpaga a druga, i prosic kolejne rzady zeby nas zachecily finansowo do zostania tutaj i placenia podatkow na te zapomogi dla was, durnie i te pomniki oraz biznes class w samolotach dla senatorow (bo latanie economu ich poniza, jak jeden z nich ostatnio oswiadczyl), ktorych wybieracie omamieni obietnica kolejnych pru stow na flaszke. Odpowiedz Link Zgłoś
danek121 Re: Fatalny system podatkowy 19.03.07, 16:14 To są bzdury, że aby poprawiło się biednym trzeba obniżyć podatek bogatym. To propaganda egoistycznych elit finansowych świadcząca o ich niebywałym egoiżmie. Cały zachód swój dobrobyt zbudowal przy progresywnym podatku osobisty i to bardzo wysokim dla ludzi o najwyższych dochodach. To kraje postkomunistyczne budują nową utopię w postaci podatku liniowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikodem Re: Fatalny system podatkowy IP: *.chello.pl 19.03.07, 17:09 Powiedz mi tylko kochaniutki dlaczego zarabiając mniej więcej tyle co manager zmiany w McDonalds w niemczech płacę 40% podatku? (trzy ostatnie miesiące roku) I dlaczego w takim razie, skoro jestem tak obrzydliwie bogaty żeby odbierać mi 40% tego co zarobię, dla banku to ja jestem 'prawie nie klient'? Tak! Dla banku gdy chciałem wziąć kredyt (400 tys.) byłem na granicy wiarygodności kredytowej! No to zaraz - albo jestem bogaty i wtedy mi zabieracie tyle ile zabieracie, albo jestem ubogi bo prawie mnie nie stać na mieszkanie w bloku. I jak to jest, że w takiej np. Irlandii masz podatki de nomine wyższe (20 i 42%), lecz de facto płaciłbym mniej? Czyżby dlatego, że tam drugi próg podatkowy zaczyna się w okolicach 30 tysięcy? EURO. Za prawdę powiadam Ci - gdyby ludzie dostawali 8 tys. na rękę miech w miech to lżej byłoby im płacić 'wyższe podatki'. Drobne wyliczenie - zarabiając 30 tys. EUR w Irlandii odprowadzisz 6 tys. EUR podatku. Dla prostoty obliczeń założę, że 1 EUR= 4 zł. Czyli podatek wyniesie Cię 24 tys. zł. W Polsce podatek ten wyniesie niemal 36 tysiący. Co daje okrągłą sumkę 1 tys. zł polskich MIESIĘCZNIE różnicy. Poza tym - ten cały zachód zapewne nie obejmuje np. dawnych Prus które WOGÓLE wprowadziły podatek dochodowy w 1891r. Podatki progresywne zwykle wprowadzano w trakcie WOJEN na potrzeby ZBROJEŃ (np. w USA podczas wojny secesyjnej). Pomijam tu taki detal, że podatek progresywny (a także liniowy) jest ZAPRZECZENIEM demokracji. No tak! Skoro w demokracji mamy takie same prawa i obowiązki? Skoro mój głos jest tak samo ważny jak np. Kulczyka to powinniśmy tak samo się składać na ten biznes jakim jest Polska. No bo przecież tak to powinno chyba być? No bo co to za interes gdy masz 30 milionów wspólników, z których każdy ma coś do powiedzenia, a niektórzy dorzucają się do tego więcej inni mniej a jeszcze inni wcale? W takim układzie najlepiej być w tej grupie co się nie dorzuca wcale - no nie? Po kiego robić 'na legalu' skoro bardziej się opłaca 'poszarzyć'? Zero utraty uprawnień - gicio. Odpowiedz Link Zgłoś
danek121 Re: Fatalny system podatkowy 19.03.07, 20:26 Nie bardzo wiem o co Ci chodzi. 40% podatek dla zarabjających miesięcznie 40 tys. zł. to w Warunkach Polski właściwa stawka. Porównaj to z minimalną płacą 890 zł. a tą która jest tam. Wszystkie kraje demokratyczne mają podatek progresywny i on pozwolil im dorobić się dobrobytu Trochę pomógł im nasz obóz bo ze strachu dbali o robotników. To budowniczowie komunizmu chcą tworzyć jakieś nowe utopie zamiast korzystać ze sprawdzonych wzorów. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Pisząc "nasz oboz" pokazujesz, że jestes lewakiem 19.03.07, 20:50 Nie mama nic przeciwko lewicowemu zapatrywaniu na życie. Mam jedno coś przeciwko lewakom. Lewacy to złodzieje. Nic nie robią, tylko patrzą, aby kraść. Ktadzieś ta polega na zabieraniu jednym i dawaniu drugim. A ja sie pytam: z jakiego powodu? Jeżeli moje podatki miałyby isc na drogi, lecznictwo - nie mam nic przeciw temu. To sensowny wydatek. Ale moje podatki idą na bande nierobów - czyli na urzednikow. Pytam sie dlaczego dyrektor wydziału w urzedzie wojewodzkim albo dyrektor departamentu ma zarabiac kilkanascie razy ode mnie wiecje, choc ja ciezko pracuje, a one przerzuca papiery. Czy tylko z tego powodu, że on miałby nie brac? Bierze i tak. A wiec? Twoja argumentacja o ludziach z biznesu, ktorzy ciezko pracują, po kilkanascie godzin na dobe, aby płacili wiecej podatów - NIE TRZYMA SIE KUPY! Czy zastanowiłes sie jak duzo firm splajtowało po skasowaniu ulgi budowlanej? Kiedy skasowano ją po raz pierwszy - zrobiono takie wyliczenia. Po drugim razie juz takich wyliczen nie zrobion. Otóż wyobraż sobie, że w dzielnicy, w ktorej mieszkam splajtowały wszystkie małe sklepy z artykułami budowlanymi. Powtarzam WSZYSTKIE! A kiedy ulga istniała - istniały i te sklepy i supermarkety. Teraz sklepów nie ma! Lewactwo to własnie takie durnowate pojmowanie swiata. Obłóżmy wysokimi podatkami ludzi i zrobmy za nich co trzeba, ponieważ panstwo jest mądrzejsze. To wierutna bzduryi kłamstwo, ponieważ podatki wydawane są na klientele partyjną. Najpiuerw była to klientela SLD, obecnie jest to klientela PIS, LPR oraz samoobrony. Tak kolego Danek. Nie opowiadaj bajek, tylko rozglądnij sie dookoła. Biurokracja jest zarłoczna i to ona pozera podatki. A ludzie pracujący w biznesie muszą tylko na nią wiecej zapinkalac. To nie ma ze sprawiedliwoscią nic wspolnego. To jest oszustwo. Odpowiedz Link Zgłoś
danek121 Re: Pisząc "nasz oboz" pokazujesz, że jestes lewa 19.03.07, 21:08 Człowieku o czym ty piszeż przecież ja mówie o obniżce podatków dla wszystkich prócz prezesów zarabjających ponad 40 tys. miesięcznie. O bniżce tym więkrzej im mniejsze dochody bo dziś te obciążenia pensji są takie same dla biednych i bogatych. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok A z jakiego to powodu prezes ma finansowac takich 19.03.07, 22:38 ja ty? Moze jakis konkretny argument? Co do tej pory zdziałałes pod wzgledem ekonomicznym? Komu zapewniles prace i ile miejsc to było? Okradac innych kazdy potrafi. A teraz powiedz mi - ponieważ jak już raz postawiłem to pytanie - na co pojdą te pieniądze? Na biednych, na drogi, na lecznictwo, na szkolnictwo? Amigo!!! W Polsce od lat rozsną podatki, ale od lat spada udziała powyższych sektorów w finnasowaniu przez MF. Wiec po co chcesz tym ludziom krasc ich ciezko zarobione pieniądze? Masz pewnie tylko jeden argument - lewacki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Re: Fatalny system podatkowy IP: *.lan.pop.pl 20.03.07, 00:46 > To są bzdury, że aby poprawiło się biednym trzeba obniżyć podatek bogatym. > To propaganda egoistycznych elit finansowych świadcząca o ich niebywałym > egoiżmie. Jak bym czytał Trybunę Ludu z czasów Bieruta ;-) Co do tych niby bzdur - jeżeli masz na końcu szyi coś więcej niż tylko wieszak do kapelusza to spróbuj sobie przemyśleć to co poniżej. 1. Dobrobyt to suma dóbr wytworzonych w kraju. 2. Do wytwarzania dóbr potrzebne są inwestycje. 3. Inwestować mogą tylko ci, którzy zarabiają na tyle dużo, że nie zużywają całego dochodu na konsumpcję własną. Inaczej mówiąc inwestują bogaci. 4. Odbierając bogatym dochód podatkami uderzamy przede wszystkim w ich inwestycje. Inaczej mówiąc uderzamy w tworzenie miejsc pracy. 5. Odebrane bogatym pieniądze wracają na rynek w postaci różnej maści socjalu i podlegają konsumpcji. Wniosek z pkt 4 i 5 - zamieniamy inwestycje na konsumpcję. 6. Oprócz zmniejszenia inwestycji bogatych zmniejszamy także ich konsumpcję. Za pośrednictwem socjalu zamieniamy ją na konsumpcję biednych. Każdy konsumowany towar zawiera w swojej cenie wartość materiałów oraz wartość pracy. Konsumpcja biednych i bogatych różni się: biedni konsumują towary najtańsze, najniżej przetworzone, a więc zawierające najmniej pracy. Bogaci konsumują towary drogie, z dużą zawartością pracy. Bogaci korzystają także w dużo większym stopniu z usług będących czystą pracą. Podsumowując konsumpcja bogatych przysparza znacznie więcej pracy dla innych niż konsumpcja biednych. Zamieniając podatkami konsumpcję bogatych na konsumpcję biednych zmniejszamy ilość pracy generowanej dla pracowników wytwarzających konsumowane towary i usługi. Jak powiedziałem wcześniej prawa ekonomii mogą się komuś nie podobać, ale to im wisi. One i tak zrobią swoje i nikt tego nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kato28 Re: Podatnicy zrobieni w trąbę IP: 212.160.172.* 19.03.07, 08:56 Obniżać podatki?? A z czego senatorowie mają sfinasować podróżde lotnicze w business klasie?? Tanie państwo-głupie gadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
arahat1 jaki narod taka wladza: sami sie nie wybieraja!!! 19.03.07, 09:11 wiec o co wam chodzi??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nkab Re:W tym rzecz, że sami, a naród nie ma nic IP: *.toya.net.pl 19.03.07, 09:58 ...gadania. Wystartuj na liście w najbliższych wyborach a zrozumiesz o co tu biega. Andrzej. Odpowiedz Link Zgłoś
jb777 Podatnicy zrobieni w trąbę - a Gilowska ściemnia 19.03.07, 09:46 podatki są niższe bo będą obniżki - taki sens miała jej wypowiedź na konferencji Pisu. A słynna lodówka PiSu z kompani reklamowej przed wyborami.? Lodówka jest pusta choć wcale nie rządzi PO i nie ma podatku liniowego. Odpowiedz Link Zgłoś
gilu33 Podatnicy zrobieni w trąbę przez PIS !!!!!!!!!!! 19.03.07, 10:12 tylko fanatyczny wielbiciel braci Kaczyńskich mógł wierzyć w obietnice składane przed wyborami.Zgodnie z obowiązującą w tym ugrupowaniu dewizą czytelnie i precyzyjnie wyrażoną przez pana Kurskiego : " Ciemny lud to kupi", w kampanii przedwyborczej nawrzucano głupim wyborcom czyli polskiej hołocie wg.Jarosława K.,tyle obietnic pięknych zmian w życiu Polaka, że ciemne masy uwierzyły.Tzn ponad 20% uwierzyło! Obietnice jak to obietnice, służą do osiągnięcia jednego : WŁADZY ! A teraz to państwo kaczyńscy mówią nam, podatnikom : a wała dostaniecie a nie obniżki podatków,głupa ciemna maso wyborcza..! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bez pracy a w jaka trąbę..co 2 pracuje "na czarno" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 10:21 to i tak podatków nie płaci a zarejestrowany w UP i z opieki korzysta..to kasa za darmo to jakby ulga była...a po co ulgi, praca na czarno opłaca się ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikasa Re: a w jaka trąbę..co 2 pracuje "na czarno" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 10:30 tez na czarno jade i najlepiej.. Odpowiedz Link Zgłoś
keradk Podatnicy zrobieni w trąbę 19.03.07, 10:30 szkoda ze artykulu nie pisal ekonomista, gdyz ten pewnie by napisal ze podatki i dochody budzetu nie maja zaleznosci prostoliniowej tylko krzywa, a wlasciwie odwrocona asymetryczna parabole. zatem: obnizenie podatkow o 2% nie zmniejszy dochodow o tyle samo, a moze je nawet zwiekszyc, gdyz obciazenia podatkowe w polsce sa wyjatkowo duze - ponad 50% dochodu idzie na roznego rodzaju podatki (i to nawet bez uwzglednienia VATu i akcyzy na niektore produkty - po doliczeniu tych wychodzi ponad 70%) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Re: Podatnicy zrobieni w trąbę IP: *.lan.pop.pl 19.03.07, 11:38 > szkoda ze artykulu nie pisal ekonomista, gdyz ten pewnie by napisal ze > podatki i dochody budzetu nie maja zaleznosci prostoliniowej Jak znam polskich ekonomistów, i to nawet z tytułami profesorskimi to czegoś takiego by nie napisali. Polskie uczelnie ekonomiczne raczej odmóżdżają niż uczą ekonomii. A sprawa jest w zasadzie banalna. Interesują nas maksymalne wpływy do budżetu. Przy stawce podatku dochodowego 0% wpływy będą zerowe, przy stawce 100% będą również zerowe bo nikt nie będzie za darmo pracował. Skoro jednak przy stawkach pomiędzy tymi wartościami coś do budżetu wpływa to krzywa zależności wpływów budżetowych od stawki podatku musi mieć gdzieś maksimum. Empirycznie wiadomo, że to maksimum mieści się pomiędzy 10 a 20%. Pytanie: czy przypadkiem ktoś nie proponował przed ostatnimi wyborami stawki 15% dającej maksymalizację wpływów do budżetu? Odpowiedz Link Zgłoś
atibalo Re: Podatnicy zrobieni w trąbę 19.03.07, 12:03 TW BEATA z doktoratem zrobionym u księdza wczoraj ogłosiła : RADZIMY SOBIE ZNAKOMICIE . Brakowało tylko słowa - KTO . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cachotterie Re: Podatnicy zrobieni w trąbę IP: *.icpnet.pl 19.03.07, 12:26 Taaa... Proponował, aczkolwiek im dłużej patrzę na ich poczynania jako opozycji, tym mniej wierzę że nawet jakby wygrali tamte wybory, to rzeczywiście cokolwiek by zrobili. Obiecywać i proponować każdy potrafi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Podatnicy zrobieni w trąbę IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 20.03.07, 20:16 > Interesują nas maksymalne wpływy do budżetu. Zależy kogo. Może Ciebie interesują maksymalne wpływy do budżetu. Według mnie to marnotrastwo - szczególnie, że krzywa wpływów do budżetu jest w punkcie maksymalnym pozioma. Podatki powinny być dużo niższe niż ten punkt maksymalny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorzaporanna Co się dziwicie rodacy IP: *.crowley.pl 19.03.07, 12:15 Pan prezydent PiSu, na wstepie swojego urządowania powiedzial, że nie ważne czy efektywnie czy tanio, MA BYĆ SPRAWIEDLIWIE. Czyli ty nieszczęśniku co płacisz podatki, będziesz je płacił coraz wyższe, bo musisz lóżyć na lewe renty chorbowe obiboków, którzy mając stałe źródełko utrzymania na Twój koszt, procują na lewo (też na Twój koszt). Odpowiedz Link Zgłoś
sar11 Podatnicy zrobieni w trąbę 19.03.07, 12:31 Czego się obużacie,skąd wezmą pieniędzy żeby lecieć samolotem do Lodzi jub Gdańska.Skąd wziąść pieniędzy na premię dla Jurka/35000/ itd.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kit Podatnicy zrobieni w trąbę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 12:51 Przecież to są okropni kłamcy. Wszystkie płace, renty i emerytury zmalały w tym roku o parę złotych. Taka podwyżka kwoty wolnej nawet nie skonsumowała podwyżki na ubezpieczenie zdrowotne o 0,25%. Ja namawiałem całą rodzinę, aby głosowali na PiS, to teraz już nie dostaniecie od nas ani jednego głosu. Precz z oszukiwaniem biednych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1 of them ani pieniedzy ani podatnikow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 12:57 Każdy kij ma dwa końce. Zawsze może być tak, że po kolejnym przykręceniu śrubki nie będzie ani podatników ani tym bardziej pieniędzy z nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na księżyc ich Precz z socjalistami z SLD ,PiS ,AWS i PO. !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 13:59 Odpowiedz Link Zgłoś
danek121 Re: Precz z socjalistami z SLD ,PiS ,AWS i PO. !! 19.03.07, 16:39 Niech żyje socjalizm skandynawski precz z amerykańskim kapitalizmem zmodyfikowanym przez pogrobowców komunizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikodem Re: Precz z socjalistami z SLD ,PiS ,AWS i PO. !! IP: *.chello.pl 19.03.07, 17:19 Dobre, dobre. A będziemy żyć ze sprzedaży ropy (Norwegia), żelaza (Szwecja), czy drewna (Finlandia)? Odpowiedz Link Zgłoś
danek121 Re: Precz z socjalistami z SLD ,PiS ,AWS i PO. !! 19.03.07, 20:30 Norwegia rzeczywiście ma ropę po żelazie w Szwecji to już pozostaly wspomnienia a Finlandia ma Netię. Dziśij oprócz ropy nie da się żyć z surowców. A z czego żyje Dania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikodem Re: Precz z socjalistami z SLD ,PiS ,AWS i PO. !! IP: *.chello.pl 19.03.07, 21:53 Raczej Nokię. Netię to my mamy :). Nokia wykorzystała to, że państwo w odpowiednim momencie zainwestowało w odpowiednią gałąź nauki (jest to rzadki przypadek gdy rząd utrafił). Zresztą - proponuję sprawdzić jakiej jakości gumiaki produkowała Nokia jeszcze 30 lat temu. Dania zaś żyje z rolników (nieco lepiej zorganizowanych niż nasi) i gazu ziemnego (sprzedają szwedom). Na marginesie - Dania liczy niespełna 6 mln mieszkańców, Finldandia trochę ponad 5. Norwegia - 4,5 a Szwecja (istny kolos w porównaniu) - 9. Uwierz - nie trzeba aż tyle sprzedać, żeby zapewnić socjal wszystkim. I fakt, żelazo się im praktycznie skończyło, lecz nadal głównie eksportują surowce przemysłowe i paliwa mineralne Wysokie podatki, dla mnie, oznaczają tylko i wyłącznie redystrybucje pieniądza przez 'wszechwiedzącego urzędnika', który 'wie lepiej' co komu potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
danek121 Re:Niech zyje socjalizm skandynawski precz 19.03.07, 16:43 z amerykańskim kapitalizmem zmodyfikowanym przez pogrobowców komunizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok socjalizm skandynawski sie zawalił! 19.03.07, 23:23 i dobrze mu tak! A ty ile miejsc pracy stworzyłeś???? Jakie masz prawo do krytyki???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Podatnicy zrobieni w trąbę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 14:00 No i kto jeszcze wierzy temu KC PIS?Czy ci emeryci i renciści,którzy nie mają waloryzacji?NO KTO na miłość Boską?Kasa jest im potrzebna na etAty nowe ministrów/pożal się panie Boże/asystentów,doradców,ochroniarzy,samochody,telefony,remonty i .......wygłupy z igrzyskami,pokazami,konferencjami itp.Za to wszystko płaci podatnik a PRZEPRASZAM CO MA WZAMIAN?Nic-niepewne jutro i to jest popierane?WSTYD!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
m2w7 Podatnicy zrobieni w trąbę 19.03.07, 14:08 Wraca dawny dowcip: gdy partia mówi, że da, to mówi. Gdy mówi, że nie da to nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kib obnizenie podatkow PIT w 2009 IP: *.motorola.com 19.03.07, 14:34 Obnizenie stawek podatkow PIT w 2009 to posuniecie jak najbardziej realne i prawdopodobne. 2009 jest bowiem rokiem planowych wyborow parlamentarnych. W razie ponownego zwyciestwa PIS bedzie mial problem, szczegolnie jak gospodarka wyhamuje - wtedy pewnie pozamiataja, jak na Wegrzech, pod dywan. A jesli jakos sie z tego wywina kolejne obnizki podatkow czekaja nas w 2013. La Vita è bella. Odpowiedz Link Zgłoś
danek121 Re: obnizenie podatkow PIT w 2009 19.03.07, 17:21 Może tobie obniżą bo 95% podatnikó tego nie odczuje. Jeśli to zrobią to będzie ich gwóżdż do trumny najlepszy dowód na to ,że Polska solidarna to było klamstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Co to znaczy Polska solidarna???? 19.03.07, 22:41 To jest pustosłowie! To jest kicha! Widzę co roku w jaki sposób wyrzucane są przez okno pieniądze wydzierane podatnikom. Nikt z nas nie ma na to wpływu, że lobby sejmowe finansuje swoje własne projekty, nota bene, nikomu niepotrzebne. To ma byc solidarnosc? JA CZNIAM NA TAKA SOLIDARNOSC! Panstwo potrafi jedynie krasc rękoma swoich polityków! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc z Canady. Re: Podatnicy zrobieni w trąbę IP: 24.122.75.* 19.03.07, 15:04 Kiedy przestaniecie byc naiwni,zadne podatki nie spadna,lecz wzrosna-przy tak madrym rzadzie mozecie doczekac sie jedynie bankrupcji. T.zw.podatek Belki nigdy nie zostanie zniesiony - caly swiat go placi,kolejna obietnica.Nie mam slow na naiwnosc ludzka.Usiadzcie spokojnie,bez piwka i pomyslcie co PIS robi i jakie wydatki planuje,to do wnioskow takich jak ja dojdziecie bardzo szybko,jeszcze szybciej sie przekonacie jak lgaja niz sie przekonaliscie na obietnicach przedwyborczych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Podatnicy zrobieni w trąbę IP: 217.116.100.* 19.03.07, 15:33 tanie ku.. panstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
rex33 Re: Podatnicy zrobieni w trąbę 19.03.07, 15:41 A ja od 8 lat robię w "szrej strefie". Podatki niech płacą frajerzy. Państwo mnie okrada to ja je też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Podatnicy zrobieni w trąbę IP: *.ray.net.pl 19.03.07, 15:43 A co mają powiedziec emeryci? To najbardziej pokrzywdzona grupa ludzi, a z tego osławionego wzrostu gospodarczego nie maja kompletnie nic Tak nas urządziła Gilowska i reszta nieudaczników. Odpowiedz Link Zgłoś