Gość: garu Dlaczego wszyscy płacą za rolników IP: 212.191.172.* 29.05.07, 12:53 trzeba przywrócić pańszczyzne bo rolnikom poprzewracało sie w głowie . Ale niestety rolnicy już nie pamietają jak ich guru lepper straszył unią a teraz dzięki tej uni stają się milionerami . a jak tylko słońce przyświeci do zaraz susza i trzeb dać dotacje albo przymrozek to też zimno źle ciepło źle a państwo płaci i płaci ale ja juz niedługo nie bedę płacić wyjeżdzam z tego chorego kraju . pamiętam od czasu komunizmu rolnicy bylo bogaci jechało sie na wieś kupowac robiąną na lewo kiełbase a piersze polonezy ( samohcody ) pojawiały się na wsi nie w miście Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Rolnikiem nie jest juz wlasnie tak prosto zostac.. 29.05.07, 13:20 Zapytaj Pawlaka i spolke DLACZEGO..... Odpowiedz Link Zgłoś
cluniak Jak się mówi o lekarzach to używasz takiego samego 29.05.07, 13:24 argumentu i nie przyjmujesz do wiadomości korupcji. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Uzylem takiego argumentu RAZ. 29.05.07, 13:27 Jest on glupi. Dlatego go nie naduzywam.... Odpowiedz Link Zgłoś
cluniak Niemniej jednak go używasz. 29.05.07, 13:33 Jakimś cudem twierdzisz, że rolnicy kręcą lody a lekarze tego nie czynią. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Nigdy nie napisalem, ze lekarze lodow nie kreca... 29.05.07, 13:41 Probujesz przerzucic dyskusje na "walke klas" - nie ze mna te numery Bruner :) A jak nie wiesz co calosciowo mysle na temat "sluzby zdrowia", to moze nie wybieraj wyimkow z dyskusji wygodnych Tobie.... Bo dopuszczas sie zwyczajnego klamstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
cluniak Używam jedynie identycznych argumentów 29.05.07, 13:45 jak Ty. A że twoim zdaniem to kłamstwo to już twój problem. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Cwaniaczku - przytocz mi moja wypowiedz 29.05.07, 13:47 Wyszukiwarka w GW na to pozwala... Odpowiedz Link Zgłoś
cluniak Ja odnajdę a Ty złapiesz za słówko i zanegujesz. 29.05.07, 13:57 Takie zabawy już widywałem na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
jbor3 Re: Trzeba było zostać rolnikami a nie gadać 29.05.07, 13:36 Ja nie urodzilem się rolnikiem, żeby nim zostać. Poza tym, każdy powinien robić to, na czym sie zna i w czym sie czuje najlepiej... Ale faktycznie może już czas wymienić tych wszystkich lamentujących rolników na ludzi interesu... Przecież to taki sam biznes jak każdy inny, trzeba sie tylko na tym znac. Wniosek: Większość rolników to pseudobiznesmeni, którzy uważają że im się od Panstwa wszystko należy... Odpowiedz Link Zgłoś
mar-len-ecz-ka Przecież większośc lekarzy to też biznesmeni 29.05.07, 13:37 a krzyczą, że im się od państwa należy. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Alez sprywatyzujmy te szpitale :)))) 29.05.07, 13:43 I lekarze beda pracowac jak jeden maz na prywatnym - zaden problem :) A najmniejszy dla nich samych :) Odpowiedz Link Zgłoś
mar-len-ecz-ka Zdaje się, że krzyczą: "Więcej z budżetu!" 29.05.07, 13:47 a nie" "Prywatyzujmy!". W świetle tego co piszesz wydaje mi się to nieco dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
mar-len-ecz-ka Krzyczą o podwyżkach. Tak przynajmniej wygląda to 29.05.07, 14:34 na stronie OZZL. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Punkt trzeci..... 29.05.07, 14:46 3. W roku 2009 przekształcić szpitale w spółki prawa handlowego z jednoczesnym przejęciem długów przekształcanych szpitali przez Skarb Państwa. Nie doczytalas? :) Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Trzeba było zostać rolnikami a nie gadać 29.05.07, 14:22 gelimer napisał: > że wam źle. Na zarzut, że dochodzi do złodziejstwa, też radzisz, żeby samemu zostać złodziejem, zamiast dawać sie okradać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Diego Hm... Złodziej może powiedzieć dokładnie IP: *.as15444.net 29.05.07, 19:45 to samo oburzając się przy tym na tych, którzy na niego psioczą. Odpowiedz Link Zgłoś
inteligent-na Wybór zawodu to wolny wybór. Skoro jest im tak 29.05.07, 12:56 dobrze, trzeba było zostać rolnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sata Re: Wybór zawodu to wolny wybór. Skoro jest im ta IP: 212.160.172.* 29.05.07, 14:13 Idąc Twoim tokiem rozumowania - to wszyscy zostańmy rolnikami. Zlikwidujmy miasta, zaorajmy trawniki. Zobaczymy co wtedy się stanie. Po co nam piekarze, murarze i lekarze, policja i wojsko, albo nauczyciele ? Tylko kto, nam, rolnikom będzie wtedy dopłacał ? I komu sprzedamy naszą produkcję. Zostanie handel wymienny z sąsiadami. Albo samowystarczalność. Powołamy Bataliony Chłopskie do obrony i utrzymania porządku, a sołtys będzie robił za sędziego ? Lekarzy ściągniemy z Ukrainy, ale czym im zapłacimy ? I tak dalej. Najbardziej kretyński argument w tej dyskusji - zostańcie rolnikami. Odpowiedz Link Zgłoś
cluniak Kto najwięcej stracił na reformie Balcerowicza!? 29.05.07, 13:06 Zawód rolnika to zawód z definicji oparty na kredytach na zasiewy, zakup bydła itp. Jak się z dnia na dzien przywaliło oprocentowaniem 40% miesięcznie to się na wsi zaczęło piekło. Znam takich, którzy sie pod pociąg rzucali, bo wzięli 2 mln. kredytu spłacili dwanaście i załamali się, bo do spłacenia zostało im 18. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Hmmmmmmmm 29.05.07, 13:26 > Zawód rolnika to zawód z definicji oparty na kredytach Tak jak kazda inna dzialalnosc gospodarcza. Zeby zainwestowac, albo inwestujesz swoj zysk, albo kredyt.... > Jak się z dnia na dzien przywaliło oprocentowaniem 40% miesięcznie to się > na wsi zaczęło piekło. Pieklo to sie rozpoczelo duzo wczesniej - gdy przy szalejacej inflacji rolnicy namietnie brali kredyty NA WSZYSTKO, a banki rolnicze na wszystko dawaly, bo byly refinansowane ze skarbu panstwa. Tak sie sklada, ze doskonale PAMIETAM tamte czasy. I pamietam pana G., ktory smial sie z mojego ojca, ze ten nie bierze kredytu. Gdy namietnie liczyl jak to nabija w butelke Skarb Panstwa przy 600% inflacji i jak to za kilka ton spadow, moze splacic kredyt po roku, za ktory to kredyt kupil sobie nowego poloneza na gieldzie..... Gdy to sie nagle skonczylo - to faktycznie rolnicy zostali z petla na gardle - tylko sami sobie te petle zalozyli...... A nie Balcerowicz.... Odpowiedz Link Zgłoś
cluniak Może jeszcze stwierdzisz, że rolnikowi nie jest 29.05.07, 13:36 potrzebny kredyt produkcyjny? Ja użyje takiego samego argumentu jakiego Ty używasz odnośnie lekarzy: "Wszędzie znajdą się czarne owce". Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Moze juz nie pitol... 29.05.07, 13:45 Tak samo rolnikowi jak i zwyklemu przedsiebiorcy kredyty na rozwoj sa potrzebne... > używasz odnośnie lekarzy: "Wszędzie znajdą się czarne owce". Nigdy nie uzylem takiego argumentu, dziecko drogie. Myla Ci sie ludzie i ich poglady.... Odpowiedz Link Zgłoś
cluniak No tak. W 89 roku polska gospodarka stała 29.05.07, 13:49 na prywatnych przedsiębiorstwach. Była to realizacja jednej z głównych doktryn sformułowanych przez Marxa. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Czlowieku - o czym teraz bredzisz? 29.05.07, 14:55 Gro rolnikow, ktorzy pobrali makabryczne kredyty czesto je utopila, albo sadzila, ze niemal za free stworza przedsiebiorstwa rolnicze - z niczego, zakladajac hodowle trzody na 50-100 sztuk. Moj wuj zbankrutowal w ten sposob, bo od zera chcial tylko na samych kredytach postawic fabryke wyrobow mleczarskich (sery, jogurty itd...). Teraz stoja surowe mury... Produkcja nigdy nie ruszyla. Kalkulacja wowczas byla prosta i dokladnie ja przdstawilem na przykladzie pana G. Jemu udalo sie wykaraskac dopiero po 2000 roku.... Sadzisz, ze mozesz komus wcisnac cos, bo tego nie widzial? Ja widzialem... Slyszalem przeklinania rolnikow... Tylko czesto nie byli w stanie odpowiedziec, dlaczego wzieli tak duzy kredyt... Moj chrzestny, rolnik z dziada, pradziada, ktory swietnie rozwinal gospodarke jeszcze za czasow komuny, o dziwo wyszedl z tamtych czasow bez najmniejszego uszczerbku. A to tylko dlatego, ze kierowal sie zdrowa zasada - ze za darmo to nic nie ma i trzeba sobie wszystko wypracowac wlasnymi rekoma... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Hmmmmmmmm IP: *.compi.net.pl 29.05.07, 22:28 Zapomnieliscie, misie, ze w owych czasach pojawila sie pierwsza z (obecnie juz wielu) powaznych susz i to m. in. przez to wiele osob nie bylo w stanie splacic kredytow... A poza tym odsetki - gdzie obecnie sa takie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikolaj.plank Re: Dlaczego wszyscy płacą za rolników IP: *.promax.media.pl 29.05.07, 13:22 Zdrowo musiałaś Agatko w łepek się puknąć. circa 800 zł to sam ZUS, gdzie dochodowy, gdzie VAT ? Jak uważasz, że bycie przedsiębiorcą to taki miodek to śmiało - jak chcesz mogę ci doradzić jak założyć firmę. Nie wiem ile do mnie dopłaca, ja wiem że w tym miesiącu różnych danin zapłaciłem ponad 5000, nie licząc ZUS i zaliczek na dochodowy od 8 pracujących - więc nie pisz głupot i napij się wody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasso Re: Dlaczego wszyscy płacą za rolników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 13:23 "biedne, zacofane, gdzie chłop często sam zaprzęga się do pługa" Boże, widzisz a nie grzmisz. Czy naprawdę GW stać tylko na takich "ekspertów". Słyszałem że nakład spada, ale aż taka nędza? Odpowiedz Link Zgłoś
amoniak2 Autor! Autor! Autor! 29.05.07, 15:06 "Pierwsze jest biedne, zacofane, gdzie chłop c z ę s t o S A M (????????????????????????????????????????) zaprzęga się do pługa, hoduje jedną świnię plus kilka kur i jest samowystarczalny" Poproszę autorkę o rok rocznika statystycznego w którym wyczytała te dane. Jak zwykle okazuje się że tylko głupota ludzka jest nieograniczona Odpowiedz Link Zgłoś
tomasso3 Re: Autor! Autor! Autor! 30.05.07, 08:36 proponuje wystawić kandydaturę autorki do nagrody Pulitzera. Odpowiedz Link Zgłoś
mcozio sprawa prosta 29.05.07, 13:25 kazdy czy to rolnik, czy tez osoba z własna działalnoscia czy tez osoba na etacie zacznie płacic SAMA za siebie składki - zus,ubezpiecnzy sie w 1-2 i jak chce 3 filarze, od tego co ma zapłaci 15 % podatku od zysku, 15% vatu i czyli przerzucic kazdego na własna działalnosc i bedzie wiadomo na co idzie kasa a nie topic jej w worze bez dna z ktrego kasy niet. pozdrawiam ale przedsiebioroczsc sie nie podoba władz bo tylko kombinuja, a tak noe bedzie ulg, 3x15 i po sprawie,,,płacisz i zarabiasz albo w szarej stefie jestes bez ubepzczenia, podatków i popełniasz przestepstwo ze pracujesz na czarno,,wolny rynek to jest lek na wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obywatel Dlaczego wszyscy płacą za rolników IP: 212.160.65.* 29.05.07, 13:35 Największy problem z Solidarnym Państwem polega na tym, że Państwo Polskie jako takie - samo w sobie jest Źródłem TOTALNEJ NIESOLIDARNOŚCI. Z wielką przykrością użyję tego porównania - ale to tak jakby Złodziej chciał uczyć Uczciwości . Dlaczego ? DLATEGO właśnie : że w Polsce W MYŚL PRAWA różne grupy społeczne i zawodowe czerpią ogromne korzyści i przywileje , żerując lub jak kto woli okradając - inne grupy społeczne. Słowo SOLIDARNOŚĆ jest w Polsce przykrywką, parawanem HIPOKRYZJI. STOSUJE SIĘ totalną NIESOLIDARNOŚĆ pod szyldem SOLIDARNOŚCI. Jest większa obłuda ? Ale to tylko słowa. Rzeczywiście - czemu jednak jedne grupy społeczne (rolnicy) mają NIE WIEDZIEĆ !! co to PIT, VAT, ZUS. ??? Inne - korzystać z szalenie preferencyjnych Emerytur ??? Jaka to jest Sprawiedliwość ???? Nie chciałbym być Urzędnikiem Państwowym. Bo do TAKIEJ sprawiedliwości - wstyd się przyznać. A ŻADEN Urzędnik Państwowy nie chce tego stanu zmienić. Wszyscy udają - że TRUPA nie ma. Owszem. JEST. P.S.: ..a za swój Pogrzeb wystawi / wystawia - horrendalny wręcz rachunek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Dlaczego wszyscy płacą za rolników IP: *.acn.waw.pl 29.05.07, 13:38 Bo w Poslce chłop, górnik, lekarz potegą jest i basta.Zostały nam po komunie stereotypy i nie umiemy się ich pozbyć.Chłop/nie rolnik/ jest doskonałym przykładem szarej strefy.Jemu się należy i już. Jak sie dołoży do tego tupet samoobrony i ich pokaz sobiepaństwa/co im sądy,banki,zadłużenia/ to od razu widać że są siłą,która nami rzadzi.My wykształciuchy boimy się urazić te święte krowy, bo jest ich dużo i mogą kłonicą przylać władzy.Chłop zrobił sobie dojną krowę z reszty społeczeństwa i z tym mu dobrze.Te płacze popleczników chłopa, to tylko demagogia,za kiepsko opłacanymi pracownikami supermarketów,pracowników prywatnych przedsiębiorstw nie ma się kto ująć, a muszą do świętych krów dopłacać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczorek Re: Dlaczego wszyscy płacą za rolników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 13:47 ale ty jesteś głupi!!!!przecież skladki zdrowotnej przedsiebiorca nie może wpisać w koszta prowadzenia działalności! Odpowiedz Link Zgłoś
ponury_drwiacy_szyderca Ile jeszcze płacenia na wiejskich kmiotków!!!!!!!! 29.05.07, 13:48 Bandy wsioków w gumofilcach chleją wina pod PSSami a my finansujemy ich z KRUSu!! Pogonić wiejskie chamstwo i niech zdychają pod płotami to może zabiorą się za robotę!! Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Ile jeszcze płacenia na wiejskich kmiotków!!! 29.05.07, 14:25 ponury_drwiacy_szyderca napisała: > Bandy wsioków w gumofilcach chleją wina pod PSSami a my finansujemy ich z > KRUSu!! Pogonić wiejskie chamstwo i niech zdychają pod płotami to może zabiorą > się za robotę!! Tylko, ze nie wszyscy zdechą do następnych wyborów, o czym politycy dobrze wiedzą i trzęsą porami Odpowiedz Link Zgłoś
adamm5 Ale dlaczego płacimy podwójnie!???????? 29.05.07, 14:12 By miec pełny etat pracuje na dwóch półetatach w róznych instytucjach i w obu potracaja mi składke zdrowotną! To samo było, gdy pracowałem i jednoczesnie prowadziłem działalnośc gospodarczą - płaciłem dwie składki, choc w żadnym wypadku słuzba zdrowia mnie lepiej nie traktowała. Czy ktos wyliczył ile jest osób tak podwójnie opodatkowanych w Polsce i jak to sie ma do do tych, którzy składek nie płacą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zza wielkiej wody Re: Ale dlaczego płacimy podwójnie!???????? IP: 199.133.152.* 29.05.07, 18:07 Tak jest nie tylko w Polsce. Pracowalam w dwoch miejscach i w obydwu odciagano mi skladki na Social Services, i MediCare..wiec to nie jest polska specyfika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darra Re: Ale dlaczego płacimy podwójnie!???????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 20:46 Nonsens. Składkę zdrowotną płacisz od uzyskanego dochodu niezaleznie w ilu miejscach go osiągasz. Jakbys pracował na dwa etaty w jednym miejscu i zarabiał 5000 to zapłacisz dokładnie tyle samo co gdybyś pracował na poółówkach etatu w czterech różnych miejscach i zarabiał też 5000. To nie ma nic wspólnego z podwójnym opodatkowaniem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Dlaczego wszyscy płacą za rolników IP: *.phys.uni.lodz.pl 29.05.07, 14:32 NO może ktoś wreszcie pomyśli trochę o budżetówce o emerytach bo ja pracująć na uczelni dostaję nagrodę za pracę 300zł brutto od tego muszę zapłacić podatek i opłatę na NFZ no i co mi zostaje a rolnikom i ludziom którzy nakupili sobie ziemi i udają rolników cała forsa bez podatków idzie do kieszeni, może wreszcie rzą sie tym zajmie. Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Niech nam pokażą swoje pity! 29.05.07, 14:36 Bardzo dobrze, że rozpoczynamy dyskusję o polskiej wsi. Z ciekawościa przeczytam jutrzejszy wywiad. Zwracam sie jednak do autorki artykułu by z kolei Ona zwróciła sie do chłopskich polityków, których źródłem utrzymania jest gospodarstwo rodzinne - to o które tak walczą w całym ustawodawstwie - niech pokażą nam swoje pity! Niech nam pokażą jakie mają dochody! ile wrzucają do wspólnego garnka, czyli łożą na utrzymanie państwa?! Zróbmy solidny rachunek ekonomiczny. Zobaczmy czy to w ogóle ma sens. Bo ja np. podejrzewam, ze lansowane przez obie partie chłopskie PSL i Samoobronę dorogi rozwoju wsi to ślepa uliczka. Że jest to konserwowanie biedy i patologii. Że chłopscy politycy trzymają swój elektorat w cuglach tak jak kiedyś szlachta trzymała chłopstwo pańszczyźniane w poddaństwie. Ale przecież mogę się mylic. Mogę się bardzo mylić. Może dążenie do tworzenia gospodarstw rodzinnych nie jest drogą do nikąd. A jedyną słuszną drogą. Spójrzmy co Polska wieś osiągnęła głosując karnie i wiernie na swoich liderów? Co osiągnęła poprzez wzniesienie murów obronnych i broniąc dostepu na wieś mieszczuchom. Chodzi mi tu o te tomy przepisów prawnych, które utrudniają zakup mieszczuchowi ziemi a tym samym osiedlenia sie na wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ph Dlaczego wszyscy płacą za rolników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 14:42 Autorka artykułu powinna pojechać na wieś oddaloną od W-wa o 400 km, gdzie nie ma prądu ulicznego, koszy na śmieci, ani jednego sklepu i zamieszkać w gospodarstwie najbiedniejszego rolnika, tak na trzy miesiące w sezonie letnim (w domu bez toalety, wody bieżącej), pracować tam za darmo, a potem napisać artykuł... A może nawet lepiej, zrezygnować w pracy w gazecie i harować przez całe życie na ziemi. Jestem córką rolnika i wiem ile kosztuje praca na roli. Kiedy Wy w wakacje się opalacie i podróżujecie, oni zasuwają w skwarze na polu... Nigdy nie mają odpoczynku, czy jest to weekend czy święta… Zresztą, jeśli jest tak "kolorowo" na roli, jak mówicie, tu ją kupcie i uprawiajcie, płacie KRUS, będę Wam kibicować całym sercem (tylko pamiętajcie, że swoje przychody uzależniacie od pogody na dworze). Bierzcie dopłaty z Unii i sprzedawajcie zboże za 360 zł, gdzie kiedyś tona kosztowała 450 zł. Myślicie, że ktoś te dopłaty daje za darmo, jest to wyrównanie spadających cen zboża i żywca. A co do kilkusethektarowych gospodarstw to są one w rękach zagranicznych rolników, którym tak chętnie sprzedajemy ziemię. Nie znam osobiście żadnego polskiego rolnika, który by miał ponadstuhektarowe gospodarstwo. A Wy znacie?! Nie żałuję pieniędzy lekarzom, nauczycielom, a na pewno już nie rolnikom i nie zazdroszczę im ich emerytur, ani pomostowych, ani strukturalnych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: visitor Re: Dlaczego wszyscy płacą za rolników IP: 199.133.152.* 30.05.07, 18:03 Ok.Bylam na takiej wsi. Koszy na smieci nie ma, bo kto bedzie za nie placil. Im sie nie chce. Podjazdy splywaja blotem,ulice po deszczach pokryte blotem i stojaca woda. Nikomu sie nie chce wybetonowac podjazdu bo po co. Wody biezacej nie ma, bo nie chce im sie zainwestowac. Odchody z szamba wylewane na pole, bo taniej.Wszyscy wieczorami wyrzucaja smieci do jedynego "bezplatnego smietnika" przy GOKu. No bo za kosz na smieci z wywozka trzeba zaplaciz az 8 zl miesiecznie!Majatek!Ile to piw by bylo! Na podworkach stoja samochody. Chaty drewniane policzyc mozna na palcach jednej reki.ZE wody biezacej nie ma i lazienki? kto jest temu winny? to co, ja mam przyjsc i rolnikowi zalozyc, bo nie ma? to nie jest duzy koszt, bo wodociagi sa, tylko trzeba uzbierac na rurki i armature. Nie da sie przez rok, trzeba odlozyc przez pare lat i bedzie. Corko rolnika. Nie kazdy zyjacy w miescie czy miasteczku opala sie i podrozuje latem, smiem twierdzic ze niewielu na to stac. Co do kupienia ziemi, to mieszczucha nie stac na to, i tu widzisz jest ta roznica majatkowa. Wielu ludzi w miescie wynajmuje mieszkanie i nie ma samochodu, na wsi murowany dom i pare hektarow, w sumie kilkaset tysiecy zlotych majatku.I co? Kto jest bogatszy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Jest jeszcze jeden problem - rolnicy "fikcyjni", IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 14:47 którzy po kupieniu kilku arów ziemi nabywają prawa do ubezpieczenia w KRUS, mimo że z rolnictwem nie mają nic wspólnego, a zarabiają na życie (najczęściej całkiem nieźle) w inny sposób. Tak robi np. wielu taksówkarzy, a także jeden z piewców rewolucji moralnej, znany publicysta Rafał Ziemkiewicz. Podejrzewam, że gdyby takich ludzi odciąć od tego koryta, to doplaty do KRUSu okazałyby się znacznie mniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UPR TYLKO UPR IP: *.who.vectranet.pl 29.05.07, 15:16 Platforma jest gej. Robi się partią coraz bardziej niewyraźną. A UPR od dawna postuluje likwidację KRUS i ZUS (stopniowo, bo już teraz na raz się nie da - jakoś trzeba utrzymać emerytów). UPR dba o Polaków. UPR dba o ludzi. Traktuje wszystkich równo (jeden stały podatek). www.pjkm.pl/editorials.php?a=view&id=33 Nie to co te je..ne socjalistyczne partie. Sprawiedliwość społeczna, tfu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alz777 gdyby PO stworzyło POPiS, to by juz ten IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.07, 15:26 temat załatwiono, ale panu tuskowi sie wydawało, że jest do lepszych rzeczy stworzony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Dlaczego wszyscy płacą za rolników IP: *.chello.pl 29.05.07, 15:38 właśnie, dlaczego? a cóż się stanie, kiedy rolnicy nie pójdą na wybory? I tak, poza samobroną nie mają w sejmie dużo do gadania... Agatko ma też rację. Niby z jakiej racji my, zwykli etatowi wyrobnicy mamy płacić na uprzywilejowane grupy? A niby z jakiej racji są uprzywilejowani? No, politycy, uważajcie, bo stracicie elektorat nierolniczy - i co wtedy? No, PO, nie zachowujcie sie jak dziwki... sprzedajne za kilka głosów... Bo na PiS to już nie liczymy. PiS to już przeszłość. Oni jeszcze niby rządzą, ale tak jakby na niby, a i tak wiadomo, ze ich rządy skończą się rychło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ireneusz Dlaczego wszyscy płacą za rolników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 15:50 Nie mogę zrozumieć dlaczego poziom uprawianego dziennikarstwa tak radykalnie się obniżył. Artykuł najeżony wrogością, chęcią podsycenia i tak zaognionej sytuacji. Ja Pani to wytłumaczę bardzo prosto. Dużo mądrzejsze głowy dotują rolnictwo na zachodzie Europy od wielu lat, bo nie mogą dopuścić do jego likwidacji w swoich państwach (proponuję przemyśleć co by się stało gdyby rolnicy zostali pozbawieni swojej pracy przez gwałtowne spowodowanie nieopłacalności produkcji). Konkurencja ze strony sztucznie utrzymywanych systemów totalitarnych jest nie do wytrzymania. Trzeba rozwiązać problem dochodów w rolnictwie a nie dopłaty do KRUS. Żeby mogła jeść Pani naszą marchewkę ( a nie wyprodukowaną w holenderskich "laboratoriach ogrodniczych") naszemu rolnikowi musi jego praca przynieść chociaż minimalny dochód. Bez dopłat bez prawie darmowego KRUSU rolnik jest pod kreską i choć nie ma wyjścia to jeżeli zostanie pozbawiony tych dopłat to przestanie produkować. Wtedy ta mikra równowaga zostanie zachwiana i będzie kolejna konfrontacja po lekarzach i nauczycielach. Darmozjadów należy szukać w administracji. Tam są pajace które zajmują się teletubisiami!!! Odpowiedz Link Zgłoś
r306 30% spoleczenstwa dziala na zasadach non profit? 29.05.07, 16:00 Intrygujace.... I co ma Holandia ze sztucznie utrzymywanym systemem totalitarnym? Tak sie sklada, ze system totalitarny panuje w Korei Polnocnej - ciagle maja glod... Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 to nonsens, że 29.05.07, 15:56 to nonsens, że UE jest de facto EUWR (Europejską Unią Wspierania Rolnictwa), skoro połowa jej budżetu idzie na te cele. Jednocześnie blokuje to krajom rozwijającym się sprzedaż tego co akurat potrafią robić: produkować środki spożywcze. W ten sposób podatnik musi potem drugi raz wyłożyć na pomoc dla tych krajów. Nonsens. Oczywiście (także z tego powodu, że rolnicy mogą protestować) nie postuluję nagłego ukrócenia im dotacji ale powiedzmy 3% mniej rocznie, przez 30 lat – ci, którzy są w wieku produkcyjnym stopniowo (statystycznie) mając mniej, jakoś dociągną do emerytury ale zniknie motywacja dla następnych pokoleń rolników, którzy kupują glebę i sieją na niej co popadnie (albo i nic) i kasują kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alz777 prawdziwym problemem jest ile jest w Polsce ludzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.07, 15:59 na wsi. To straszne - mamy strukture demograficzna jak Niemcy 100 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 I ponoc 90% ludzi z tej struktury to sie kompletni 29.05.07, 16:01 e nie oplaca.... Fenomen... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszczuch Dlaczego wszyscy płacą za rolników IP: 212.160.144.* 29.05.07, 16:01 Absolutnie macie rację tzreba rolników /chłopów/ zaklasyfikować przynajmniej do 4 grup podatkowych i tą pierwszą nie ruszać ale te powyżej absolutnie opodatkować tak podatkiem dochodowym jaki i świadczenia społeczne- i tu są miedzy innymi te pieniadze na ochronę zdrowia i emerytury- a rząd PIS-u jest najbardziej bojażliwym i komunistowskim - dotychczas nam rządzącym gdzie odważni Mazowiecki i Buzek- wstyd -koniec z zakompleksionymi politykami - obym doczekał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszczuch Dlaczego wszyscy płacą za rolników IP: 212.160.144.* 29.05.07, 16:03 Absolutnie macie rację trzeba rolników /chłopów/ zaklasyfikować przynajmniej do 4 grup podatkowych i tą pierwszą nie ruszać ale te powyżej absolutnie opodatkować tak podatkiem dochodowym jaki i na świadczenia społeczne- i tu są miedzy innymi te pieniadze na ochronę zdrowia i emerytury- a rząd PIS-u jest najbardziej bojażliwym i komunistycznym - dotychczas nam rządzącym gdzie odważni Mazowiecki i Buzek- wstyd -koniec z zakompleksionymi politykami - obym doczekał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do agatko Re: Dlaczego wszyscy płacą za rolników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 16:04 Jeżeli byś przejrzał archiwum, to byś zobaczył, ze GW wielokrotnie poruszła ten temat. Jak rownież postulowała o zmniejszenie obciażen dla "małych" przedsiebiorców. Problem z przedsiembiorcami jest taki, ze oni istonie dokładająsie do skarbu panstwa w przeciwienstwie do roliników, górników i posłów. Odpowiedz Link Zgłoś