Gość: Janek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 23:06 Nie no, Rumunów jest dwa razy mniej niż Polaków, a kupują więcej samochodów? Albo mają niższe ceny samochodów, albo więcej zarabiają. Nic nie dzieje się bez przyczyny... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Andrzej Rumuni kupują więcej nowych aut niż Polacy. IP: *.3.cust.bredband2.com 14.06.07, 23:07 Przecież to normalne nawet Albańczycy kupują więcej nowych aut. A Polsce daleko do Rumunii pod każdym względem i gdyby nie to, że Polacy mają bardzo bogatych sąsiadów takich jak Niemcy i Rosja to jeździli by wozami drabiniastymi. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Ledwie ruszy te swoje 4 litery za granice... 15.06.07, 01:01 ... a juz twierdzi, ze nie jest Polakiem... i do tego bredzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honda Re: Ledwie ruszy te swoje 4 litery za granice... IP: 70.90.174.* 15.06.07, 02:01 auto to nie jest wykladnik zamoznosci. ludzie inwestujacy w auat maja slabo rozwiniete poczucie ekonomii i finansow w co inwestowac. w USA kazdy wyksztalcony czlowiek by wiele dal aby NIE MUSIEC poruszac sie samochodem a srodkami komunikacji miejskiej polecam stuFFLiX.com/index.html?&xlat=49.99302229291717&xlong=20.04676580429076&xzoom=15&lid=honda Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: Ledwie ruszy te swoje 4 litery za granice... 15.06.07, 06:12 No to trzeba ich gonić w tym rankingu. Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz sprzedaż nowych aut wnet się rozkręci 16.06.07, 13:47 Ceny mieszkań osiągają poziom przy którym mało kogo stać już na kredyt mieszkaniowy wieć ludzie zamiast kupować mieszkania zaczną brać kradyty na to na co ich stać czyli auta. Tak było w latach 90. i wnet powróci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HONDA HONDA IP: 70.90.174.* 15.06.07, 02:03 Auto(nawet ich 5) nie jest wykladnikiem ZAMOZNOSCI w rozwinietych krajach. w USA kazdy wiele by dal aby moc dojezdzac miejska komunikacja do pracy a nie stac w korkach w stresie. Polecam: stuFFLiX.com/index.html? &xlat=49.99302229291717&xlong=20.04676580429076&xzoom=15&lid=honda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PiSdokracja No skoro nawet RUMUNI więcej kupują... IP: *.chello.pl 14.06.07, 23:09 to już biegnę do salonu kupić dwie fabiedy, żeby nie być gorszym i wam radzę to samo, najgorsze co można zrobić to nie poddać się presji konsumpcyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: El Moherro Re: Rumuni kupują więcej nowych aut niż Polacy IP: *.gdynia.mm.pl 14.06.07, 23:24 Nie sprowadzają nastoletnich strucli od helmuta i johanna. Im się po prostu nie opłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fredzia88 Re: Rumuni kupują więcej nowych aut niż Polacy IP: *.tcz.vectranet.pl 14.06.07, 23:36 A mnie zastanawia skad Polacy maja kase na nowe auta, skoro tak beznadziejnie zarabiaja, a ceny samochodow w Polsce w porownaniu do zarobkow sa KOSMICZNE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igloo Re: Rumuni kupują więcej nowych aut niż Polacy IP: *.b-m.pl 15.06.07, 10:33 No mnie też zastanawia skąd mają kasę - ceny aut w Polsce i na zachodzie identyczne, zarobki oczywiście w rażącej różnicy. Od lat marzę o jednym takim autku - kupione na kredyt to spłacanie przez 7 lat rat w wysokości połowy mojej pensji. A gdzie reszta wydatków? a gdzie normalne życie? proszę o podpowiedzi: Polacy, skąd macie kasę na nowe auta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro Rumuni kupują dacie a to się nie powinno liczyć IP: *.spray.net.pl 14.06.07, 23:52 Ja wolę na ulicach widzieć stare, auta z Rzeszy niż ten francusko-rumuński wynalazek, który uratował przed złomowiskiem tysiące przestarzałych maszyn z francuskich fabryk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elka1021 Rumuni nie kupuja, tylko kradna wiecej IP: *.teledisnet.be 15.06.07, 00:51 Odpowiedz Link Zgłoś
r306 No i widzisz panie Kublik... 15.06.07, 01:07 To nie import uzywek ma wplyw na sprzedaz nowych gablotek, ale zasobnosc portfeli nabywcow. Gdy optymistyczne sa nastroje, bo gospodarka idzie do przodu, to tez ludzie sa sklonni (rowniez na kredyt) wydawac te pieniadze np. na samochody. Zreszta glowna sila nabywcza w tej chwili w klasie sredniej sa u nas firmy.... A obnizenie chorej akcyzy doprowadzilo panie Kublik do sytuacji, ktora przewidywala wiekszosc ludzi komentujacych panskie wypociny - ze zmieni sie profil sprowadzonych aut - beda one nowsze i w lepszym stanie technicznym. Tak wiec zadne panskie analizy, przewidywania itp sie nie sprawidzly. Moze wiec poprzestanie pan jedynie na doniesieniach liczbowych i przestanie wyciagac jakiekolwiek wnioski? Tak byloby najlepiej dla wszystkich. A co do Rumunii - kwestia nasycenia rynku. Po wejsciu do UE i sporemu skokowi jaki odbyl sie ostatnio w Rumunii, rynek na auta nowe jest stosunkowo slabo wysycony - wiec ida..... Odpowiedz Link Zgłoś
milet_z_sedesu zalewanie Polski odpadami samochodowymi 15.06.07, 07:14 a poski rzad spi, bo po co narazac sie wyborcom? A że po drogach porusza sie coraz wiecej odpadów samochodowych, stwarzających ogromne zagrozenie dla bezpieczeństwa i dewastujących srodowisko, to co tam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasso Re: zalewanie Polski odpadami samochodowymi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 08:19 najlepiej zakazać, narzucić akcyzę, cłą itp. Wtedy znowu będzie pięknie Odpowiedz Link Zgłoś
milet_z_sedesu nic nie zakazywać 15.06.07, 08:48 twardo przestrzegac zasady, ze samochód który nie spełnie najnowszych norm bezpieczenstwa i emisji spalin nie moze byc zarejestrowany po raz pierwszy. Jak równiez nie rejestrujemy samochodów powypadkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Kurza stopa - jestes uparty w tym temacie jak mul. 15.06.07, 10:41 Dane mowia wyraznie - wraz ze ZNIESIENIEM idiotycznej akcyzy - zmienia sie wlasnie profil sprowadzanych aut!!!! Czyli zniesienie restrykcji doprowadzilo do poprawy sytuacji! A Ty dalej na tej swojej kobyle... Restrykcujne to powinny byc TESTY W STACJACH DIAGNOSTYCZNYCH i odpowiedzialnosc STACJI ktora auto dopuscila do ruchu - jesli dojdzie do wypadku, a policyjny ekspert stwierdzi niesprawnosc dopuszczonego do ruchu samochodu, to stacja diagnostyczna, ktora stepel przywalila, powinna slono beknac - z odebraniem pozwolenia na przeglady wlacznie!!!! Tak jest w Niemczech i sie to znakomicie sprawdza..... Odpowiedz Link Zgłoś
grosspolen Re: zalewanie Polski odpadami samochodowymi 15.06.07, 19:20 Miesiąc temu sprowadziłem sobie z Niemiec taki "odpad samochodowy" w postaci Saaba 900 Turbo, rocznik 1998. Po przejechaniu kilku tysięcy kilometrów, mogę z całą stanowczością stwierdzić, że jego komfort i bezpieczeństwo jazdy przebijają technologicznie o lata świetlne nowe koreańczyki, ople i dacie. Nie mówiąc o pięknej linii nadwozia, której próżno w nowych modelach szukać. Ten samochód ma duszę. Dużo większe zagrożenie dla bezpieczetństwa stanowią polskie drogi niż to co po nich jeździ, nawet jeśli w większości są to corsy i golfy do 1000€. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drapak Ale o co chodzi? IP: *.bb.sky.com 15.06.07, 01:41 O co chodzi? To dobrze, że Polacy kupują używane samochody, bo mniej naszych pieniędzy trafia za granicę, możemy je wydać na inne ważne rzeczy. Kupowanie nowych samochodów przede wszystkim zasila kasę zagranicznych producentów, w Polsce przecież nie produkuje się samochodów (co najwyżej składa, co oznacza że główny zysk ze sprzedaży idzie za granicę). Zamiast się cieszyć że Polacy oszczędzają, to biadolą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honda Re: Rumuni kupują więcej nowych aut niż Polacy IP: 70.90.174.* 15.06.07, 02:00 Auto(nawet ich 5) nie jest wykladnikiem ZAMOZNOSCI w rozwinietych krajach. w USA kazdy wiele by dal aby moc dojezdzac miejska komunikacja do pracy a nie stac w korkach w stresie. Polecam: stuFFLiX.com/index.html?&xlat=49.99302229291717&xlong=20.04676580429076&xzoom=15&lid=honda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maggi w polsce auto jest wyznacznikiem zamoznosci IP: *.adsl.alicedsl.de 15.06.07, 02:28 w polsce auto jest wyznacznikiem zamoznosci masz auto to jestes gosc. na zachodzie jest inaczej. jak sie mieszka na jakims zadupiu to ok, ale w miescie to uzywa sie komunikacji miejskiej po pierwsze taniej a po drugie minimum 2x szybciej. niedawno mialam auto bo bylo mi wczesniej potrzebne do pracy ale sprzedalam bo i tak od jakiegos czasu go nie potrzebuje gdyz korzystam z komunikacji. a za zaoszczedzone w ten sposob pieniadze wybieram sie na caly miesiac na urlop na poludnie Odpowiedz Link Zgłoś
milet_z_sedesu nieważne że poskręcane drutem wazne ze duże 15.06.07, 07:17 i niemieckie a to że ma ponad dwadzieścia lat i jeździła nim mamusia Ewy Braun Odpowiedz Link Zgłoś
monikadetlaff Re: w polsce auto jest wyznacznikiem zamoznosci 16.06.07, 00:14 to FAKT i dlatego wlasnie (mozecie sie ze mnie smiac...) zastanawiam sie nad kupnem tego www.youtube.com/watch?v=-yhxOCd-ydA&mode=related&search= lub tego auta www.youtube.com/watch?v=tTOU5C6CpCc Bo powiem wam, ze jak podjezdzam takim autem na rozmowy z potencjalnym kontrahentem - wiem, ze moje szanse wzrastaja co najmniej o 35 %... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Nieopłaca się kupować nowego IP: *.kolornet.pl 15.06.07, 02:48 2-3 letnie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierofca opłaca się ,ale nikt nie odważy się tego przyznać IP: 195.205.221.* 15.06.07, 09:39 Nowe auto ma jedną niepodważalną zaletę - gwarancję, czyli pewnośc, że zawsze dojadę nim na miejsce i bez nieprzewidzianych wydatków. Gdyby nuzywane samochody były takie świetne, to w Niemczech nikt by ich nie sprzedawał - Niemcy potrafią liczyć i wiedzą, że od pewnego wieku auto staje się skarbonką bez dna. A naiwny polaczek kupi taką skarbonke, by się pochwalić przed sasiadem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ROTFL Re: opłaca się ,ale nikt nie odważy się tego prz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.06.07, 10:28 Gwarancja (kosztująca zresztą więcej niż regularne dbanie o kilkuleni smochód wystarczające do utrzymania go w pełnej sprawności) nie daje Ci NAJMNIEJSZEJ pewności że dojedziesz na miejsce. Więcej nawet - prędzej zostaniesz w polu samochodem prosto z salonu, niż pięcioletnim. Kłania się krzywa wannowa, podstawowa sprawa dla ludzi mających choćby ślad pojęcia o niezawodności. A z gwarancji masz tyle, że "bezpłatnie" naprawisz wady fabryczne (których w kilkulatku już nie będzie, bo usunie je frajer kupujący nówkę). Odpowiedz Link Zgłoś
milet_z_sedesu Twoim zdaniem stary rzęch jest bardziej niezawodny 15.06.07, 10:33 niz nowy samochód? Wiedze techniczna zapewne zgłębiałes w sławnym moskiewskim instytucie im. Łomonosowa? Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Ze tez Tobie sie wszystko kojarzy ze starym.. 15.06.07, 10:36 zechem..... Mowimy o samochodach 4-8 letnich.... O przebiegu do 250tys km..... Starsze faktycznie lepiej omijac, chociaz niektorzy nie maja i tak wyboru, co jakos do Twojej swiadomosci trafic nie chce.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś w życiu nie miałeś nowego auta IP: 195.205.221.* 15.06.07, 16:13 skoro piszesz takie dyrdymały. Gwarancja daje mi mozliwośc dojechania do celu na koszt producenta w przypadku unieruchomienia pojazdu. Ponadto - w każdym samochodzie postępuje proces starzenia się uszczelek, opon i innych gumowych fragmentów, a zobacz ile kosztują dobrej klasy opopny, które muszę kupić do 3- 4letniego samochodu. Z kolei starzejąca się guma to kłopoty ze szczelnością uk ładu chłodzenia w upalne lato lub w mroxną zimę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 77 Re: opłaca się ,ale nikt nie odważy się tego prz IP: *.foke.pl 16.06.07, 11:35 Dokładnie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 77 Re: opłaca się ,ale nikt nie odważy się tego prz IP: *.foke.pl 16.06.07, 11:34 Nowe auto po "wyjechaniu nim z salonu" traci na wartości od kilku do kilkunastu tyś zł. Nowe auto serwisowane jest za grubą kasę!! Sam miałem "nowe" i już to przerabiałem więc o jakich oszczędnosciach mówisz??? Niemcy kupują nowe auta bo są bogaci w Stosunku do Polaków. Osobiście wolę 2-3 letnie z "komisu salonowego:" niż nowe gdzie z Łaską dadzą mi dodatkowe wycieraczki jako bonus... Kiedyś poszedłem do salonu Toyoty i powiedziałem, że kupię za gotókę nowego Avensisa pod warunkiem, że jako bonus dadzą mi darmowe OC, autoalarm ksenony "całą elektrykę" klimatyzację i kilkaset litrów paliwa to zdziwili się jak by ducha zobaczyli... Powiedzieli , że mogą dać mi darmowe chodniczki gumowe jak wezmę samochód z dopłatą za bogatszą wersję... Cóż w takim układzie wolę używane auto.... PZDR!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leppiej Re: opłaca się ,ale nikt nie odważy się tego prz IP: 87.223.246.* 16.06.07, 20:43 Spadek wartosci auta po pierwszym zamnknieciu drzwi przez nowego wlasciciela daje Ci wyobrazenie ile kosztuje "gwarancja" oraz (to juz bez cudzyslowu) premia producenta na rynku o charakterze oligopolu/kartelu. Nic nie ma za darmo, zapamietaj to sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: riczi Re: Rumuni kupują więcej nowych aut niż Polacy IP: *.aster.pl 15.06.07, 06:04 a widziałeś jak rumuni ,mieszkają w polsce? najnowszymi S-klassami jeżdżą i mieszkają w pałacach (przy trasie na poznań przed Kołem ) a my płacimy podatki i cinkłoczento z tego mamy.chyba się przeprowadze do Rumunji bo wygląda na to ,że tam jest normalnie.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Info Rumuni kupują więcej nowych aut niż Polacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 06:55 Pan Kublik od lat lobbuje na rzecz blokady importu używanych aut i na szczęście jest skuteczny jak Michnik i mogę sobie jeździć Mercedesem zamiast nowym Fiatem. Odpowiedz Link Zgłoś
milet_z_sedesu 20 letnią zardzewiałą kupa zlomu 15.06.07, 07:20 smrodzącą na drodze. Ale zdrugiej strony smród oleju opałowego skutecznie maskuje dyskretny odór słomy z butów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: władek Kupują dacię Logan IP: *.mofnet.gov.pl 15.06.07, 08:27 Wszędzie jakis patriotyzm był i jest. Za komuny było tak - W ZSRR jezdzily lady, moskwicze, wolgi, w NRD wartburgi, trabanty, w CSRS - Skody. My, majac dobrego Fiata 125 p, musielismy wspierac bratnie narody, lacznie z importem dacii i zastaw, mimo ze nawet Zwiazek Radziecki nie lubil Jugoslawii i Rumunii. Jak juz tak sie Jaruzel bał Rusków, to trzeba było sie dogadac z ZSRR - importujemy dobre łady, olac trabanty, zastawy itp. Sorki ze troche nie na temat :) Rumunia ma 3o mln, a nie 2 razy mniej. Spojrzcie na mape - skad maja az tak przywozic zagraniczne? My mamy blisko do Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolcevita13 Re: Kupują dacię Logan IP: *.icm.edu.pl 15.06.07, 09:00 Rumunia nie ma 30 a 18 mln ludnsci, z czego 3 mln najczesniej przebywa na truskawkach w Hiszpanii i Wloszech. Polska ma w kraju jakies 37 mln. Rachunek jest prosty... W Polsce Rumuni nie mieszkaja w zadnych palacach, w Polsce prebywa ni wiecej niz 300 Rumunow. Jednemu z was pomylilo sie z Cyganami... N.b., ci, ktorzy maja te palace, to od wiekow Polscy Cyganie, z Rumunia nic wspolnego nie majacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Kredyty IP: *.prokom.pl 15.06.07, 08:16 Parę lat temu na fali nie do końca uzasadnionego optymizmu ludzie kupowali samochody na kredyt bez żadnego umiaru. Wtedy psrzedaż nowych samochodów przekroczyła 600 tys., a niektórzy zaczęli jak za komuny liczyć, za ile lat wyprzedzimy świat, a później cały Układ Słoneczny. Później stało się to, co musiało się stać. Większość z tych, którzy spłacali przez pięć lat łącznie 150% ceny samochodu doszła do rozumu i wie, że w samochodzie kilkuletnim też wszystkie koła kręcą się w tą samą stronę, tyle, że dużo taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miroskom Polacy - naród złomiarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 08:19 Polacy to naród wielbicieli złomu i wszelkiego badziewia. Niemcy załatwili u siebie problem utylizacji bo wszystkie złomy i graty wykupili Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasso Re: Polacy - naród złomiarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 08:23 czytaj uważnie W Rumuni sprowadzanie używanych nie jest opłacalne ze względów fiskalnych. Jak, pod naciskiem UE, zniosą podatki, fala używanych ruszy jak tsunami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ep Re: Polacy - naród złomiarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 08:34 jak widze takie brednie to az mam ochote odpowiedziec na forum. wole kupic kilkuletnie auta w pelnej opcji z silnikiem diesla niz jakas chuda chabete z salonu. tutaj najbardziej pije do fabi ktora mialem okazje jezdzic niedawno. tak badziewnego wykonczenie i kiepskich plastikow to juz dawno nie widzialem, a silnik 1,2 w takim aucie powinien byc zabroniony. zamiast zapalniczek zaslepki zeby bylo taniej. ale mozna powiedziec, ze ma sie nowy samochod. przpomina mi sie tez pamietna fraza wygloszona przez wlasciciela prawie nowego lanosa: sciagaja teraz ten zlom zza granicy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierofca w życiu nie jeździłeś nowym samochodem IP: 195.205.221.* 15.06.07, 09:35 dlatego się wymądrzasz... Dlaczego w Warszawie tworzą się korki po każdej większej ulewie? Dlatego, że ulice są zatarasowane nastoletnim złomem, którego unieruchamia wieksza kropelka wilgoci. Miałem używane auto jako pierwsze i więcej tego błędu nie zrobię - wole mniejsze ale nowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ROTFL Re: w życiu nie jeździłeś nowym samochodem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.06.07, 10:30 Jasne, korki biorą się z zepsutych samochodów :-) A to nas rozbawiłeś :-) A ślimaki pewnie z suchych liściów się lęgną, co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar Re: w życiu nie jeździłeś nowym samochodem IP: 82.139.157.* 15.06.07, 10:43 > Jasne, korki biorą się z zepsutych samochodów :-) A to nas rozbawiłeś :-) A > ślimaki pewnie z suchych liściów się lęgną, co? Znam człowieka ,który nawet chwali sobie jazdę polonezem ;) Twierdzi ,że to najlepszy samochód na świecie.Zawsze będą chwalić swoje ,choćby największy chłam ! Ludzie zamiast skupywać złomy ,drogie w utrzymaniu i paliwożerne ,powinni domagać się lepszej komunikacji miejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yack No tak, lepszy w czołówce nowe clio lub panda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.07, 21:24 niż używane tak jak np. moje 8 letnie volvo v40. Tylko lepsze w czym? Bo nowe? Lakier niestety nie chroni przed skutkami zderzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skorpion Rumuni kupują więcej nowych aut niż Polacy IP: *.dip.t-dialin.net 15.06.07, 08:33 polska czwarty swiat , dalej ciagnac zlom z Europy i nie budowac drog Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bmw driver Re: Rumuni kupują więcej nowych aut niż Polacy IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.06.07, 23:43 fakt jeżdze używanym BMW - przy waszych "nowych" śmieciach w rodzaju tico,fiesta czuje się jak bym był w ciągłym korku - nigdy nie wsiade do goowna jakim jest deawoo czy KIA ciekawe komu sie sperdo.. auto moje 10 letnie BWW 318 e36 czy twoja goowniana budka w rodzaju tico :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z_wąsami Dacia to jest prawie-auto IP: *.swipnet.se 15.06.07, 08:47 prawdziwe auto to Polonez Caro! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmmm nie opłaca się kupować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 08:49 nowego auta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no I gdzie ta UE IP: 212.244.156.* 15.06.07, 09:45 Dlaczego nie mogę sobie kupić nowego samochodu? Dlaczego mnie na to nie stać?? Powinno mi wystarczyć nawet z zasiłku bla bezrobotnych. Przecież jesteśmy w UE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j.p a czesi i wegrzy IP: *.devs.futuro.pl 15.06.07, 10:45 jest ich 4 razy mniej i tez maja niezła sprzedaż Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orient Rumuni kupują więcej nowych aut niż Polacy IP: *.ichf.edu.pl 15.06.07, 12:21 Pytanie po co kupują te auta. Odpowiedź jest jasna. Zapewne aby pojechać do pracy w Polsce jak to sobie wykoncypowali nasi buraczani biznesmeni. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ulisses Rumuni kupują więcej nowych aut niż Polacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 18:30 Właśnie powstało forum o autach typu CROSSOVER. Zapraszam wszystkich właścicieli i sympatyków aut tej klasy do odwiedzin oraz wymiany opinii: wszystko o CROSSOVER-ach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzx bo w Rumunii PIT to 16% liniowo!!!!! IP: *.aster.pl 15.06.07, 20:58 :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Rumuni kupują więcej nowych aut niż Polacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 14:05 "Albo mają niższe ceny samochodów, albo więcej zarabiają. Nic nie dzieje się bez przyczyny..." Niekoniecznie. Akurat mają tańsze auta, ale gdyby mieli droższe i mniej zarabiali i tak mogliby kupować więcej nowych. W Polsce też tak było w latach 90-tych z bardzo prostej przyczyny. Wysokie podatki powodują, że samochody używane, zwłaszcza stare, są bardzo drogie. Więc jeśli ktoś ma parę groszy woli dołożyć trochę i mieć biedną bo biedną, ale nówkę. Import też jest zahamowany, ew. sprowadza się powypadkowy złom. Ci, którzy nie mają siana na nową Dacię muszą pozostać przy 10-letniej ew. kupić "wypasione" 20-letnie Audi, ew. jeszcze bardziej wypasione zdrapane z drzewa i wyklepać je ze szwagrem w stodole. W Polsce po 2004 roku rynek wygląda już prawie normalnie - każdy kupuje co mu pasi i na co ma kasę. Odpowiedz Link Zgłoś