Dodaj do ulubionych

Google: prywatność pod lupą

14.09.07, 21:15

spółkę czeka dziś nowe wyzwanie - jak zapewnić internautów, że Google nie
narusza ich prywatności.

To oczywiste - wycofać się z kolaboracji z chińskim reżimem. Dopiero wtedy
uwierzę w jakiekolwiek zapewnienia Google'a.

Obserwuj wątek
    • Gość: puba to chyba mowia ironicznie, co? IP: 217.153.97.* 16.09.07, 11:30
      bo dla mnie Google to jedna wielka maszyna szpiegujaca.. irytujace
      ze jestesmy na nia skazani..
      • tetlian Re: to chyba mowia ironicznie, co? 16.09.07, 12:18
        Przed szpiegowaniem naszego życia i tak już nie uciekniemy. Nie da się temu
        zaradzić. Do końca stulecia prywatność będzie mitem.
      • cityrunner84 Niby nie do końca skazani... 16.09.07, 12:26
        ... ale jednak skazani. Jak chcesz to możesz szukacza używać:
        www.szukacz.pl
        A ile w nim możliwości i prywatności to sam nie wiem
        • Gość: gość Re: Niby nie do końca skazani... IP: *.cryptobitch.de 16.09.07, 13:43
          > ... ale jednak skazani. Jak chcesz to możesz szukacza używać:
          > www.szukacz.pl

jest jeszcze np. www.ask.com, www.yacy.net (wyszukiwarka rozproszona),
          www.netsprint.pl
          • maruda.r Re: Niby nie do końca skazani... 16.09.07, 15:46
            Gość portalu: gość napisał(a):

> > ... ale jednak skazani. Jak chcesz to możesz szukacza używać:
            > > www.szukacz.pl
            >
            > jest jeszcze np. www.ask.com, www.yacy.net (wyszukiwarka rozproszona),
            > www.netsprint.pl

Tyle, że nic z tego nie wynika. To samo pytanie w Google dało 146 odpowiedzi, a
            w alternatywnych 0.

• Gość: gość Re: Niby nie do końca skazani... IP: *.bredband.comhem.se 16.09.07, 17:06
              bo pewnie pytanie bylo tendencyjne ;) a mowiac powaznie, google ma najwiecej
              informacji, fakt, ale w tych innych wyszukiwarkach tez mozna czesto znalezc to,
              czego sie szuka. a jesli nie, to do szukania w googlu mozesz uzyc np.
              www.scroogle.org. google nie dostaje wtedy takich danych jak adres ip twojego
              komputera, typ przegladarki itp.
              • maruda.r Re: Niby nie do końca skazani... 16.09.07, 17:42
                Gość portalu: gość napisał(a):

> bo pewnie pytanie bylo tendencyjne ;)

Tu z kolei otrzymałem 72 odpowiedzi. Z prywatnością sobie radzę.

Ale nie w tym rzecz. Problemem staje się rosnący monopol guglarza na informacje
                poszukiwane. Google manipuluje wynikami. Nie w sensie pojedynczego użytkownika i
                nie w sensie pozycji na liście. Przy poszukiwaniu cracków można się natknąć na
                informację o rzekomym zagrożeniu wirusowo-trojanowym ze strony oferującej
                nielegalny soft.
                Byłoby to pożądane, gdyby nie fakt, że Google przepuszcza wszystkie strony,
                które są zawirusowane, jak cholera, ale mają jedną cechę wspólną: musisz
                zapłacić kartą, co jednoznacznie identyfikuje nabywcę nielegalnego programu.
                Blokuje natomiast te strony, które udostępniają cracki bezpłatnie i bez
                ingerencji w prywatność.

Moderuje więc Google informacje? Moderuje, i to w sposób sięgający granic
                hipokryzji.

Owszem, moje pytanie było tendencyjne, bo omijało serwisy komercyjne. Tu
                wyszukiwarki nie zrobiły absolutnie nic. Za to autorzy stron bardzo dużo.
                Znalezienie rzeczowych informacji bez zahaczenia o sklep czy księgarnię
                wysyłkową (księgarnie produkują się z całymi spisami treści, a sklepy z
                cennikami) zaczyna przypominać sprzątanie stajni Augiasza. A mógłby Google
                zaoferować opcję omijającą serwisy komercyjne? Pytanie retoryczne.

• Gość: gość Re: Niby nie do końca skazani... IP: *.4c.5d45.static.theplanet.com 16.09.07, 19:05
                  maruda.r. co do stron z crackami, to trudno jest mi miec pretensje do googla, ze
                  blokuje (jesli blokuje) cos, co jest niezgodne z prawem. mialbym pretensje,
                  gdyby tego nie robil.

co do opcji pozwalajacej na omijanie serwisow komercyjnych, to chyba jest taka.
                  wystarczy dopisac -site:com do tekstu, ktory sie wyszukuje.

• Gość: k altavista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.07, 20:39
                    www.altavista.com/
          • Gość: a Re: Niby nie do końca skazani... IP: *.adsl.proxad.net 16.09.07, 22:18
            > jest jeszcze np. www.ask.com, www.yacy.net (wyszukiwarka
            > rozproszona), www.netsprint.pl

ask.com jest niezłe. zapowiedzieli
            (news.bbc.co.uk/2/hi/technology/6911527.stm), że udostępnią narzędzie -
            AskEraser, dzięki któremu użytkownicy będą mógli decydować, czy chcą, żeby dane
            o ich zapytaniach były zbierane.
    • gopsiam Google: prywatność pod lupą 16.09.07, 11:59
      mi to nie przeszkadza, ja na swoich stronach internetowych nie trzymam jakiś
      tajnych rzeczy...
      --
      My OTWIERAMY!
      Zjedz coś DOBREGO!
      • maruda.r Re: Google: prywatność pod lupą 16.09.07, 13:38
        gopsiam napisała:

> mi to nie przeszkadza, ja na swoich stronach internetowych nie trzymam jakiś
        > tajnych rzeczy...

Bo wcale nie chodzi o strony internetowe i tajne rzeczy. Największym
        zainteresowanie guglarza cieszą się rzeczy z pozoru oczywiste i przyziemne, gdyż
        te daje się przeliczyć na reklamę i zyski.

• Gość: qwer Google: prywatność pod lupą IP: *.dclient.hispeed.ch 16.09.07, 14:13
      gazeta tez co nieco moglaby poprawic, jesli chodzi o ochrone prywatnosci. na
      przyklad wprowadzic szyfrowanie polaczenia ze strona z formularzem, ktory
      wypelnia sie przy zakldaniu konta mailowego. bo teraz, o ile sie nie myle,
      haslo, ktore wpisuje sie w tym formularzu jest wysylane niezaszyfrowane.
    • Gość: eeeh zasłona dymna srugle IP: *.acn.waw.pl 16.09.07, 15:43
    • Gość: Korek Przegieli IP: *.chello.pl 16.09.07, 20:16
      Przecież oczywiste jest, że Google jest największym na świecie
      szpiegiem w internecie. Wszystko co wpisujecie w wyszukiwarkę Google
      jest zapamiętywane. Zapisywane są również informacje, w które linki
      klikacie.
      Dalej Google stworzyło GMail. Jak myślicie po co? Podpowiem, że
      zalecają przeniesienie WSZYSTKICH wiadmości z innych skrzynek do
      nich. Dodatkowo ułatwiają takie zadanie poprzez importy z różnych
      formatów. Już wiecie? Teraz amerykańskie służby bezpieczeństwa mają
      dostęp do coraz większaej ilości danych.
      Kolejne pytanie: Skąd Google mają pieniądze? Zastanówmy się. Tak
      naprawdę stworzyli tylko jeden działający do końca produkt -
      wyszukiwarkę. Reszta tak naprawdę dopiero powstaje. Tak więc
      oficjalnie jedynym źródłem dochodu Googla są reklamy. A wydatki mają
      ogromne. Zatrudniają tysiące ludzi z niemałymi pensjami. I z tych
      reklam raczej nie starcza...
      Muszę kończyć bo Policja puka do drzwi. Jeszcze nie skończyłem pisać
      a oni już wiedzą.
      • ffamousffatman Re: Przegieli 17.09.07, 03:59
        wlasnie wylozyles wiekszosc powodow dla ktorych 3 lata temu ostatecznie zrezygnowalem z yahoo! dla googla mimo niekompatybilnosci z opera

niezawodnosc windy nie raz juz mnie zmuszala do grzebania w historii szukan - szpiegostwo googla bylo jak znalazl
      • ffamousffatman Re: Przegieli 17.09.07, 04:00
        wlasnie wylozyles wiekszosc powodow dla ktorych 3 lata temu ostatecznie zrezygnowalem z yahoo! dla googla mimo niekompatybilnosci z opera

niezawodnosc windy nie raz juz mnie zmuszala do grzebania w historii szukan - szpiegostwo googla bylo jak znalazl
        zobaczymy jak z ubuntu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka