Gość: automatic IP: *.bielsko.dialog.net.pl 02.11.07, 07:04 Juz czas, juz czas, juz czas, Irlandia wzywa nas... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kapitan_stopczyk Stołki dla swojaków w firmach energetycznych. 02.11.07, 07:22 Bo państwowy energetyczny moloch nie służy do produkcji i dystrybucji prądu. Jego głównym zadaniem jest zatrudnianie krewnych, kolegów i znajomych na dobrze płatnych stołkach. Oraz zapewnianie milionowych "wynagrodzeń" dla partyjnych bonzów, którzy dostają rekomendacje i lądują tam na wysokich stanowiskach. O prywatyzacji tego sektora (prawdziwej prywatyzacji) "liberalna" Platforma nawet nie wspomina. Macie durnie swoją Irlandię!!! ------------------------------------------------------- - Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego odnowionej, demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej? - Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej. Odpowiedz Link Zgłoś
szambolan_prezydenta A jak ruski gaz będzie taki drogi jak Norweski. 02.11.07, 07:29 To będziemy mogli sobie wybierać. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Donek ratuj! IP: *.81-166-45.customer.lyse.net 02.11.07, 08:19 Donek ratuj nas. Zamien wode w wino. Wskrzes jakichs zmarlych. Zastopuj przymrozki. Obniz ceny gazu i energii elektrycznej. Uwierzylem w Ciebie a ty co? Obiecales przeciez... Donek prosze... PROSZE.... Odpowiedz Link Zgłoś
arndt_td Rodacy nie wracajcie do Polski! Nie bądźcie frajer 02.11.07, 11:10 Rodacy nie wracajcie do Polski! Nie bądźcie frajerami! Nie wierzcie politykom i uzależnionym od nich mediom, które piszą że powinniście wrócić bo u nas tak dobrze i płace wzrosły. To prawda płace troszeczkę wzrosły (ja już zarabiam całe 1400zł a przed rokiem 1300zł) ale o wiele mniej niż wzrastają ceny przez co żyje się coraz trudniej. O tym sterowane przez polityków gazety już nie piszą. Co pójdę do sklepu to wszystko jest droższe niż poprzednio. Dlaczego politycy i gazety KŁAMIĄ że jest lepiej? Na poparcie tego co napisałem, poniżej przytaczam dane z innych stron. Poniżej dane z www.stat.gov.pl z dnia 23.10.2007 ----------- Znacznie podrożały artykuły w grupie „pieczywo i produkty zbożowe” – przeciętnie o 9,0%, przy czym największy wzrost dotyczył mąki – o 24,4%, kaszy – o 13,1% oraz pieczywa – o 11,4%. Wzrost ten wynika z drożejącego ziarna zbóż, związanego ze zwiększonym popytem na pszenicę konsumpcyjną na rynkach światowych, a także ze zwiększeniem upraw roślin przeznaczonych na biopaliwa. W porównaniu z wrześniem 2006 r. odnotowano wzrost cen pszenicy o prawie 70% i żyta o 60%!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! W grupie „mleko, sery i jaja” największy wzrost cen, zaobserwowany głównie w ostatnich dwóch miesiącach, związany jest m.in. z tendencją wzrostową cen skupu mleka (o ok. 26%), Dotyczy to głównie serów dojrzewających i topionych – o 10,7% oraz mleka – o 9,7%. Znacznie podrożały również śmietana i śmietanka – o 7,6%, jaja – o 6,0% i sery twarogowe – o 5,8%. W grupie „oleje i pozostałe tłuszcze” największy wzrost cen dotyczył masła – o 15,1%, co związane jest ze znacznie zwiększonym eksportem (o ok. 40% w okresie ośmiu miesięcy b.r. o porównaniu z analogicznym okresem ub. roku). Ceny tłuszczów roślinnych wzrosły w znacznie mniejszym stopniu – o 3,7%. Więcej niż w przed rokiem konsumenci płacili również za mięso – o 4,5%. Zmiany cen w tej grupie były zróżnicowane, w największym stopniu podrożał drób – o 17,2% oraz wędliny drobiowe – o 7,0%. Podwyżki cen drobiu związane są ze wzrostem popytu krajowego, a także rosnącym eksportem do krajów Unii Europejskiej, związanym z nadal niskimi cenami drobiu w Polsce. Ceny drobiu charakteryzują się dużymi wahaniami z miesiąca na miesiąc, wynikającymi z prawa popytu i podaży. Ponadto od 2006 r. obserwuje się wzrostową tendencję spożycia drobiu w Polsce. Ceny mięsa wieprzowego utrzymały się przeciętnie na poziomie sprzed roku, a wędliny wysokogatunkowe i kiełbasy trwałe podrożały w znacznie mniejszym stopniu – o 1,5%. Zmiany cen artykułów o sezonowych zmianach podaży i cen, tj. owoców i warzyw ukształtowały się odmiennie: owoce były droższe niż przed rokiem przeciętnie o 26,1%, przy czym niekorzystne warunki agrometeorologiczne na wiosnę br. (przymrozki w maju) i niskie zbiory spowodowały wzrost cen m. in. jabłek o 46,9%!!!!!!!!!!!!!, a śliwek o 67,5%!!!!!!!!!!!!!!. Szacuje się, ze zbiory owoców z drzew będą ponad dwukrotnie mniejsze. Spośród napojów bezalkoholowych, największy wzrost dotyczył kawy – o 7,6%, będący wynikiem wzrostu cen kawy na rynkach światowych. Nastąpiły również podwyżki cen soków – o 5,4% w skali roku. ----------- Nie zrozumcie mnie źle. Mam kolegów i koleżanki którzy wyjechali i tęsknię za nimi ale bym ich okłamał gdybym napisał że mogą wracać, bo tutaj jest lepiej niż było. Przez ogromny wzrost cen jest gorzej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fatso Re: Rodacy nie wracajcie do Polski! Nie bądźcie f IP: *.zetokatowice.pl 02.11.07, 12:27 Tak, słyszelismy o tym wszyscy podczas debaty. Pan Tusk mowil ze kurczaki zdrozaly o 62% i ze jest to wina pana Kaczynskiego. Mysle ze teraz po zmianie władzy ceny wroca do poprzednich wysokosci, a juz na pewno nie beda rosnac. Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Dyzma nie ucierpi, Dyzma sie wyzywi i odpasie 02.11.07, 13:39 Schetyny i Dyzmy sie wyzywia. Wyborcom nie bedzie smiesznie. Odpowiedz Link Zgłoś
arndt_td Wywóz śmieci wzrost o ... 500% !!! 05.11.07, 18:51 Wywóz śmieci wzrost o ... 500% !!! Z wrocławskiej spółdzielni mieszkaniowej Popowice przyszło pismo że koszt wywozu śmieci wzrośnie od nowego roku o 500% Żyć nie umierać .... :(( Odpowiedz Link Zgłoś
arndt_td Re: Wywóz śmieci wzrost o ... 500% !!! 03.12.07, 18:23 gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,4728886.html - W Polsce 70 proc. osób w wieku 18-29 lat mieszka z rodzicami, a co czwarta osoba nigdy się od nich nie wyprowadzi - wynika z badań przeprowadzonych w krajach Europy Środkowo-Wschodniej przez TNS AISA. gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,4728224.html Większości Polaków nie stać na wyjazd na urlop - Większość dorosłych Polaków nie wyjeżdża na wypoczynek; w tym roku aż 62 proc. nie było na urlopie poza miejscem zamieszkania; główną barierą są względy finansowe - wynika z sondażu CBOS, który PAP otrzymała w poniedziałek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moi Re: Rodacy nie wracajcie do Polski! Nie bądźcie f IP: 168.168.43.* 02.11.07, 13:18 nie wiem o co chodzi - ja zarabiam 6000 i jest ok. Trzeba sie bylo uczyc w szkole a nie chodzic na papieroska, to bys tez zarabial. Strasznie mnie bawi jak spotykam tych podstawowkowych i licealnych twardzieli, co to wtedy sie mieli za wielkich panow, i pogardzali tymi, ktorzy sie uczyli. A teraz kopia rowy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Pogdamy jak cię zwolnią IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.07, 14:48 A recesja już puka do drzwi... Odpowiedz Link Zgłoś
szfindel Re: Rodacy nie wracajcie do Polski! Nie bądźcie f 02.11.07, 21:25 Gość portalu: moi napisał(a): > nie wiem o co chodzi - ja zarabiam 6000 i jest ok. Trzeba sie bylo > uczyc w szkole a nie chodzic na papieroska, to bys tez zarabial. > Strasznie mnie bawi jak spotykam tych podstawowkowych i licealnych > twardzieli, co to wtedy sie mieli za wielkich panow, i pogardzali > tymi, ktorzy sie uczyli. A teraz kopia rowy... Normalnie nazista. Pan wielki sie znalazl. A co to? ten co kopie rowy ma pracowac za psi grosz, zebys ty zarabial 6000 zl? Chyba cie chlopie powalilo. W calej Europie zachodniej tzw robole za prtace fizyvczna dostaja godziwa stawke. A ten co sie uczyl po prostu wiecej. Wot wsio. Predyspozycji natomiast to to nie ma do bycia wielkim Panem. Rasa rozumiem Panow sie marzy? Co za duren... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Rodacy nie wracajcie do Polski! Nie bądźcie f IP: *.e-wro.net.pl 03.11.07, 10:40 Gość portalu: moi napisał(a): > nie wiem o co chodzi - ja zarabiam 6000 i jest ok. Trzeba sie bylo > uczyc w szkole a nie chodzic na papieroska, to bys tez zarabial. > Strasznie mnie bawi jak spotykam tych podstawowkowych i licealnych > twardzieli, co to wtedy sie mieli za wielkich panow, i pogardzali > tymi, ktorzy sie uczyli. A teraz kopia rowy... Jeśli zarabiasz 6000 to powiem ci że słabo się uczyłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
e-maxim Re: Donek ratuj! 02.11.07, 11:33 Panowie powyżej oczywiście zapomnieli, że PO jeszcze nie stoi za sterem i wszystko co próbuję jej przypisać to zasługa rządów poprzednich... Ale jak to mówią, jeśli fakty przeczą propagandzie, tym gorzej dla faktów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: Donek ratuj! IP: *.81-166-45.customer.lyse.net 02.11.07, 12:33 > Panowie powyżej oczywiście zapomnieli, że PO jeszcze nie stoi za sterem i > wszystko co próbuję jej przypisać to zasługa rządów poprzednich... Ale jak to > mówią, jeśli fakty przeczą propagandzie, tym gorzej dla faktów. Ale Donek zapomnial, ze jablka byly drogie bo byly przymrozki Nie wiem jak mozna nie laczyc faktow (on ma wyksztlacenie wyzsze zdaje sie) Ale coz - jak koles jedzie na tandecie i tanich chwytach poid publiczke to co sie dziwic, ze sie z niego ludzie smieja? Obiecal cud? To ja chce cudu. A ponadto SORRY ALE PIS BYLO SCEPTYCZNE CO DO WEJSCIE DO UNII. A ceny rosna przede wszystkim dzieki temu. Wez ceny mieszkan. Wiec chamstwem mozna nazwac postawe, gdy Donek obarczal Jarka wina za ceny jablek. Chamstwem. Ale co to dla Donka. Cham z niego az sie patrzy przeciez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf von thorn Re: Donek ratuj! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.07, 13:39 "A ponadto SORRY ALE PIS BYLO SCEPTYCZNE CO DO WEJSCIE DO UNII" Co nie przeszkadzało im przedstawiać efektów wykorzystania funduszy UE jako swoich sukcesów. Nie szukaj w polityce dobrych obyczajów. Odpowiedz Link Zgłoś
szfindel Re: Donek ratuj! 02.11.07, 21:26 Gość portalu: raf von thorn napisał(a): > "A ponadto SORRY ALE PIS BYLO SCEPTYCZNE CO DO WEJSCIE DO UNII" > > Co nie przeszkadzało im przedstawiać efektów wykorzystania funduszy > UE jako swoich sukcesów. Nie szukaj w polityce dobrych obyczajów. Sceptyczne nie znaczy przeciw. Chlopie wez moze sobie przypomnij kto co i jak a potem gadaj ok? Odpowiedz Link Zgłoś
aleks.sander Re: A jak ruski gaz będzie taki drogi jak Norwesk 02.11.07, 21:02 szambolan_prezydenta napisała: > To będziemy mogli sobie wybierać. > Amen. Wtedy przejdziemy na dynama...... Odpowiedz Link Zgłoś
wildmaster Re: Stołki dla swojaków w firmach energetycznych. 02.11.07, 09:02 kapitan_stopczyk napisał: > Macie durnie swoją Irlandię!!! Tak zza grobu PIS dowala Polakom, a właściwie na miesiąc przed wyborami "wybrany” przez tę partię prezes URE. Trzeba zrobić zmiany w URE i PGE a później naprawiać resztę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiosnaidzie Prąd wolny, ale za to dużo droższy IP: *.polskieradio.pl 02.11.07, 07:25 I bardzo dobrze. Może wreszcie ludzie zaczną oszczędzać energię, a nie bezmyślnie ją marnować. Odpowiedz Link Zgłoś
eklesia Przeszłam z wibratora elektrycznego naręczny o Pio 02.11.07, 07:34 Gość portalu: wiosnaidzie napisał(a): > I bardzo dobrze. Może wreszcie ludzie zaczną oszczędzać energię, a > nie bezmyślnie ją marnować. Nie marnuję energii na indywidualnej lekcji religii. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
marekfocus Re: Prąd wolny, ale za to dużo droższy 02.11.07, 08:28 jak bylem mlodszy energie tracilem na dwie kolezanki i moja osobista zone teraz jestem oszczedny i tylko na zone Odpowiedz Link Zgłoś
hsts Hahaha panieTusku ile podrożeje prąd? 02.11.07, 07:31 naucz się Tusku jak żebyś to ładnie wiedział jak cię zapytamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J23 Re: Hahaha panieTusku ile podrożeje prąd? IP: *.acn.waw.pl 02.11.07, 07:35 A czemu chcesz o to pytać Tuska? Przecież pIs samo się podpisało na plakatach "Polska na dobrej drodze". Teraz już wiadomo na czym ta droga polega ... Odpowiedz Link Zgłoś
hsts Re: Hahaha panieTusku ile podrożeje prąd? 02.11.07, 07:59 Tak samo jak Tusk pytał Kaczyńskiego o ile podrożały jabłka średnio rozgarnięty wyborco PO. Tak Polska jest na dobrej drodze dzięki PiS masz rację ale teraz ma być cud i druga Irlandia Tusk obiecał i mnie to nie obchodzi nie próbujcie się wykręcać POkraki i jeszcze zwalać w żenujący sposób na PiS hehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dong Re: Hahaha panieTusku ile podrożeje prąd? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.07, 08:14 hsts napisała: > Tak samo jak Tusk pytał Kaczyńskiego o ile podrożały jabłka średnio rozgarnięty > wyborco PO. > Tak Polska jest na dobrej drodze dzięki PiS masz rację > ale teraz ma być cud i druga Irlandia Tusk obiecał i mnie to nie obchodzi nie > próbujcie się wykręcać POkraki i jeszcze zwalać w żenujący sposób na PiS heheh > ehe Dobre dobre - tylko pamiętaj, że to PiS stworzył te mega molochy energetyczne - oczywiście państwowe, bo te różne Edgary i inni "spece " w życiu by pracy na wolnym rynku nie dostali. Każdy wie, że im mniej dostawców danego towaru, tym cena wyższa. No ale PiS jak zwykle zaklinał rzeczywistość, że tym razem będzie inaczej - mniej dostawców zrzeszonych w państwowych megakoncernach będzie oznaczało niższe ceny dla konsumentów. W sumie to może i dobrze - bo w sumie wydatków moherowego bereta prąd stanowi bardzo znaczną część - niech teraz podziękują Jarkowi i Leszkowi za monopolizację tego rynku. Tak się jakoś dziwnie składa, że najniższe rachunki za prąd płacą klienci sprywatyzowanych spółek dystrybucyjnych, które kupili... źli Niemcy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: Hahaha panieTusku ile podrożeje prąd? IP: *.81-166-45.customer.lyse.net 02.11.07, 10:21 > składa, że najniższe rachunki za prąd płacą klienci sprywatyzowanych spółek > dystrybucyjnych, które kupili... źli Niemcy :) Ha ha ha co za idiota. Chyba "sprywatyzowanych" spolek??????? Ciesz sie naiwniaku, ze ludzie na razie malo placa. Znam podobne historie z Australii. Przyszli inwestorzy z USA. "Kupili" zaklad energetyvczny. Kase sciagali (a moze nawet mieli konkurenyjne ceny???) A po 10 latach jak trzeba bylo remontowac elektrownie powiedzieli: albo odkupujecie od nas ten stary szajs, albo nie wtedy prad przestanie plynac. I rzad Australii odkupil. A kolesie z USA po prostu przez 10 lat mieli wypozyczone zaklady energetyczne i zarobili na tym gruby szmal. Jak ja kocham takich idiotow, co tak sie jaraja prywatyzacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dong Re: Hahaha panieTusku ile podrożeje prąd? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.07, 11:04 Gość portalu: maruda napisał(a): > > składa, że najniższe rachunki za prąd płacą klienci sprywatyzowanych spół > ek > > dystrybucyjnych, które kupili... źli Niemcy :) > > Ha ha ha co za idiota. Chyba "sprywatyzowanych" spolek??????? Ciesz sie > naiwniaku, ze ludzie na razie malo placa. Znam podobne historie z Australii. > Przyszli inwestorzy z USA. "Kupili" zaklad energetyvczny. Kase sciagali (a moze > nawet mieli konkurenyjne ceny???) A po 10 latach jak trzeba bylo remontowac > elektrownie powiedzieli: albo odkupujecie od nas ten stary szajs, albo nie wted > y > prad przestanie plynac. I rzad Australii odkupil. A kolesie z USA po prostu > przez 10 lat mieli wypozyczone zaklady energetyczne i zarobili na tym gruby > szmal. Jak ja kocham takich idiotow, co tak sie jaraja prywatyzacja. No tak, widzę, że mam niewątpliwą "przyjemność" zapoznać się z opinią "eksperta" od energetyki. Zanim kogoś nazwiesz idiotą poczytaj sobie coś o energetyce - bo nie znasz się na niej podobnie jak na zasadach savoir-vivre'u. Gdybyś cokolwiek wiedział o energetyce to byś wiedział też, że takie coś, jak połączenie zakładu energetycznego z elektrownią (czyli integracja pionowa) prawie zawsze prowadzi do monopolizacji rynku i wzrostu cen. A może po prostu nie wiesz, jaka jest różnica między jednym i drugim? Poza tym, jak ktoś jest takim DEBILEM, że sprzedaje coś firmie z USA licząc na to, że ona coś zainwestuje, a nie zrobi wydmuszki z kupionej firmy, to można tylko pogratulować... Zresztą każdy kto wie cokolwiek nt. energetyki, wie również, że system amerykański należy do najbardziej przestarzałych w tzw. świecie zachodnim. No ale przecież nie będę uczył "miszcza", buhahahahahaha :))))) Jak ja kocham takich idiotów, co nie mają o czymś zielonego pojęcia a wypowiadają się, jakby byli ekspertami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waa Re: Hahaha panieTusku ile podrożeje prąd? IP: *.182.54.80.sta.gaja.net.pl 02.11.07, 12:22 nie wiem czy facet z australi ma rację czy nie ,ale mamy przykłady z własnego podwórka choćby cementownie ,są prywatne ,dużo produkują ,a cement mamy droższy niż na przykład w niemczech można sprawdzić ,może na "zachodzie" europy maja jakiś inne sposoby na utrzymanie niższych cen ale u nas jak jest okazja to trzeba ja wykorzystać bez względu na skutki, pamiętasz jak mieli prywatyzować orlen i inne spółki paliwowe ile wtedy trąbili o konkurencyjności i co jakoś jej nie widać i nie mów że jak będzie prywatne to będzie lepiej? może i tak tylko dla kogo? co nie znaczy że państwowe jest lepsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: Hahaha panieTusku ile podrożeje prąd? IP: *.81-166-45.customer.lyse.net 02.11.07, 12:45 nie jestem z Australii ale znam ten przypadek. Co mnie obchodzi ze ktos jest monopolista, gdy mechanizm wyglada tak: PRYWTYZUJEMY tak, zeby Niemcy, Francui itd mogli sobie wyprowadzic KASE Z POLSKI do swego Kraju. Bo maja w dupie Polske i Polaczkow. Koles sie rozpisje o mechanizmac monopolizacji. TPSA jest prywatna od lat. I jakos nie widac, zeby ceny spadaly i zeby przestali byc monopolistami. Wiecej znane sa mechanizmy wyprowadzania zyskow z Polski - poprzez zakup reklam we francskich spolkach corkach. Oni po prostu umieja kase robic na idiotach znad wisly co to wierza w prywatyzacje jak w jakies bostwo. To jest po prostu jak sekta. Wiec mi tu Balcerowiczowskim szajsem nie zasuwaj Dongu bo to jest po prostu jak choroba. PiS mial dobre plany trzymania w lapie strategicznych spolek. Bo one sa strategiczne. Moze i panstwowe nie jest tak elastyczne. Ale co z tego, gdy elastycznosc prywaciarzy objawia sie w tym, ze ktos po raz kolejny doi Polakow. A Polacy jeszcze sami temu przyklaskuja krzyczac o dobrodzierjstwach prywatyzacji. Mam pytanie: czy prywaciarze nie moga w Polsce stworzyc solek od zera? Czemu tego nie robia? Bo chca za psi grosz brac to co jest zeby kase trzepac. A i tak Kowalski zaplaci za to wszystko. Wiec jak ja mam placic to wole placic Panstwu Polsiemu niz jakims cwaniakom z Francji, czy Niemiec. A Ci jeszcze na boku sie z nas smieje, ze tacy durni jestemy. Francuzi absolutnie nie oddadza Ci swoich ekektrowni. Czytalem gdzies o pomysle jednego z takich PRZEDSEBIORCZYCH co to chcial w Polsce kupic tylko linie przesylowe. Po co mu te cholerne elektrownie. Majac linie przesylowe facet stawia warunki jakie chce. I masz te swoja antymonopolizacje. A zasad sovoir-vivru to ty mnie nie ucz. Gdy sam rzucasz debilami itd. Co dobitnie siwdczy o twym wlasnym s-v. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dong Re: Hahaha panieTusku ile podrożeje prąd? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.07, 13:54 Gość portalu: maruda napisał(a): > nie jestem z Australii ale znam ten przypadek. Czyli jak w kawałach o Radiu Erewań - nie w Moskwie, ale w Leningradzie, nie samochody, tylko rowery i nie rozdają, tylko kradną:)))) Co mnie obchodzi ze ktos jest > monopolista, gdy mechanizm wyglada tak: PRYWTYZUJEMY tak, zeby Niemcy, Francui > itd mogli sobie wyprowadzic KASE Z POLSKI do swego Kraju. Bo maja w dupie Polsk > e > i Polaczkow. Koles sie rozpisje o mechanizmac monopolizacji. żaden monopol nie jest dobry - nieważne czy państwowy czy prywatny, ale dlatego tworzenie WIĘKSZYCH państwowych monopoli zintegrowanych pionowo jest szkodliwe dla konsumentów na lokalnym rynku. Mówi o tym wiele autorytetów z zakresu ekonomii i energetyki, a nie ktoś kto "słyszał o pewnym przykładzie z Australii" i nawet nie wie gdzie, kto , kiedy i jak... TPSA jest prywatna > od lat. Bzdura - TP SA NIE JEST prywatna. Należy bowiem do France Telecom, czyli francuskiego państwowego monopolisty. Znaj szczegóły, zanim podasz coś jako przykład:)))) I jakos nie widac, zeby ceny spadaly i zeby przestali byc monopolistami > . Dlaczego tak się dzieje wyjaśniłem powyżej. > Wiecej znane sa mechanizmy wyprowadzania zyskow z Polski - poprzez zakup reklam > we francskich spolkach corkach. Oni po prostu umieja kase robic na idiotach zna > d > wisly co to wierza w prywatyzacje jak w jakies bostwo. Tylko że jak na razie mówisz o sprzedaży państwowego monopolu innemu państwowemu monopolowi, co z prywatyzacja nie ma nic wspólnego. To jest po prostu jak > sekta. Wiec mi tu Balcerowiczowskim szajsem nie zasuwaj Dongu bo to jest po > prostu jak choroba. Akurat to, co mówię nie ma nic wspólnego z Balcerowiczem, który jest postrachem wszelkiej maści moherowych "speców" od ekonomii. PiS mial dobre plany trzymania w lapie strategicznych > spolek. Bo one sa strategiczne. No właśnie strategiczne, czyli co? Czyli dające zatrudnienie partyjnym miernotom za pieniądze, o których na wolnym rynku by im się nawet nie śniło? Strategiczna jest tak samo, jak produkcja energii na przykład produkcja żywności - więc może powołać Polski Monopol Ziemniaczany? Od razu ile by było wspaniałych stanowisk... I jaka dbałość o konsumenta... No i ziemniaki po 10 PLN/kg Moze i panstwowe nie jest tak elastyczne. Ale c > o > z tego, gdy elastycznosc prywaciarzy objawia sie w tym, ze ktos po raz kolejny > doi Polakow. A Polacy jeszcze sami temu przyklaskuja krzyczac o > dobrodzierjstwach prywatyzacji. Ha ha ha:) Zasady są takie - podatki się płaci tam, gdzie są one niskie. Dlatego wiele firm płaci je chętnie na Słowacji na przykład. Mam pytanie: czy prywaciarze nie moga w Polsce > stworzyc solek od zera? Czemu tego nie robia? Bo chca za psi grosz brac to co > jest zeby kase trzepac. Bzdury kompletne - to właśnie ci "źli prywaciarze" (swoją droga obok "badylarza" i "spekulanta" to był mityczny wyzyskiwacz za komuny, jest i za Rydzyka) budują tu fabryki od zera. Choćby jakieś LG, Philips, MAN i wielu, wielu innych. Jakoś państwowe molochy energetyczne niczego nie modernizują tylko wykorzystują stary majątek łojąc przy tym bezlitośnie swoich klientów. No, zapomniałem, oni są dobrzy a prywaciarze - źli. A i tak Kowalski zaplaci za to wszystko. Wiec jak ja ma > m > placic to wole placic Panstwu Polsiemu niz jakims cwaniakom z Francji, czy > Niemiec. A Ci jeszcze na boku sie z nas smieje, ze tacy durni jestemy. Francuzi > absolutnie nie oddadza Ci swoich ekektrowni. No i kolejne brednie - jak to czytam, to widzę, jakie masz pojęcie o cenach energii i strukturze własnościowej energetyki. We Francji mamy do czynienia z PAŃSTWOWYM monopolem EDF i co? Myślisz, że tam jest tanio??? Energia na rynku hurtowym jest KILKAKROTNIE droższa niż w Polsce, gdzie konkurencja na rynku jest mimo wszystko wielokrotnie większa. No ale co tam mówić o jakichś empirycznych dowodach, prywaciarze to samo zło i szatany:))) Czytalem gdzies o pomysle jednego > z > takich PRZEDSEBIORCZYCH co to chcial w Polsce kupic tylko linie przesylowe. Po > co mu te cholerne elektrownie. A ja czytałem o wielu innych pomysłach - i co z tego??? Jako wybitny specjalista z zakresu energetyki powinieneś wiedzieć, jakie są uwarunkowania i ilu jest OSP (Operatorów Systemu Przesyłowego) w innych państwach europejskich. Jak rozumiem wysnuwasz wnioski po dogłębnej analizie tematu, a nie na zasadzie - "kolega z Australii jak tu był to mi opowiadał, że jego sąsiad mówił, że..." Majac linie przesylowe facet stawia warunki jaki > e > chce. I masz te swoja antymonopolizacje. Ale to, o czym piszesz to jest właśnie MONOPOLIZACJA:)))) A zasad sovoir-vivru to ty mnie nie > ucz. Gdy sam rzucasz debilami itd. Co dobitnie siwdczy o twym wlasnym s-v. Przeczytaj dokładnie swój pierwszy post, a potem zwracaj komuś uwagę na poziom jego wypowiedzi, OK? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: Hahaha panieTusku ile podrożeje prąd? IP: *.81-166-45.customer.lyse.net 02.11.07, 21:48 > dla konsumentów na lokalnym rynku. Mówi o tym wiele autorytetów z zakresu > ekonomii i energetyki, a nie ktoś kto "słyszał o pewnym przykładzie z Australii > " > i nawet nie wie gdzie, kto , kiedy i jak... > Wiem doskonale gdzie kto kiedy i jak. Widac od razu, zes czytelnik marny. Nie powiedzialem ze nie znam szczegolow. Powiedzialem, ze nie jestem z Australii. Nie ma to jak zwykly narwaniec z GW. I nie zadne radio Erewan baranie, bo jak mowie to jest konkret. Ale nie musze siedziec w Australii zeby ten konktret znac matole. > TPSA jest prywatna > > od lat. > > Bzdura - TP SA NIE JEST prywatna. Należy bowiem do France Telecom, czyli > francuskiego państwowego monopolisty. Znaj szczegóły, zanim podasz coś jako > przykład:)))) I z czego ty sie jazysz jak dzieciak??? Czy TPSA jest wlasnoscia polskiego rzadu? Nie. Wiec jak ty definiujesz kwestie: prywatne-panstwowe? Czyz nie w odniesieniu do wlasnego Panstwa? A skoro tak to przeciez nie nalezy do panstwa Polskiego. Wiecej to co mowisz pokazuje jak wielkim DEBILIZMEM jest sprzedawanie takiej spolki komus innemu. Bo skoro Francja jako panstwo moze trzepac na tym kase to czemnu my nie mozemy? Czemu mamy oddawac cos jakiemus obcemu panstwu? Nie ma w tym logiki zadnej. Poza tym, ze a ludzie co maja w tym partykularne interesy. Ale jak sie ludzie naczytaja szmatlawcow takich jak GW to potem co sie dziwic, ze nie umieja laczyc faktow w calosc. > Akurat to, co mówię nie ma nic wspólnego z Balcerowiczem, który jest postrachem > wszelkiej maści moherowych "speców" od ekonomii. > On nie jest postrachem. W twej definicji jestem moherem. Wisi mi to. Ja nawet jestem dumny ze jestem tym moherem. Przynajmniej wiem ze jestem prawdziwy a nie plastikowy. Przynajmniej wierze w Polske a nie zadne tam Unie i inne gowna. A co do Balceorwicza - to co ten pan narobil to wie kazdy przeciez. Ponadto jak widac pracy to fajansiarz znalezc nie mogl. Teraz wygralo PO wiec bedzie tam cos se skrobal, tak zeby znow dobic polskie przedsiebiorstwa. Nie ma o czym gadac. > Bzdury kompletne - to właśnie ci "źli prywaciarze" (swoją droga obok "badylarza > " > i "spekulanta" to był mityczny wyzyskiwacz za komuny, jest i za Rydzyka) budują > tu fabryki od zera. Choćby jakieś LG, Philips, MAN i wielu, wielu innych. Jakoś > państwowe molochy energetyczne niczego nie modernizują tylko wykorzystują stary > majątek łojąc przy tym bezlitośnie swoich klientów. No, zapomniałem, oni są > dobrzy a prywaciarze - źli. Nie prywaciarze nie sa zli. Ja tego nie mowie. Ja tylkpo mowie, ze prywatyzacja w Polsce jest zla. Znow nie umiesz czytac. Te Twoje przyklady - co to za szajs jest? To sa typowe firmy gdzie potrzeba im ludzi na tasmie za 500 zl. Nic wiecej. Zero wiedzy technicznej. Jakies skladanie telewizorow w Unii, tak zeby cel nie robic. Nie rozsmieszja mnie baranie. Przemysl i fabryki to maja Niemcy. My to moze mamy montownie a nie fabryki. Dobra ide spac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dong Re: Hahaha panieTusku ile podrożeje prąd? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.07, 13:58 Gość portalu: waa napisał(a): > nie wiem czy facet z australi ma rację czy nie ,ale mamy przykłady z własnego > podwórka choćby cementownie ,są prywatne ,dużo produkują ,a cement mamy droższy > niż na przykład w niemczech można sprawdzić ,może na "zachodzie" europy maja > jakiś inne sposoby na utrzymanie niższych cen ale u nas jak jest okazja to > trzeba ja wykorzystać bez względu na skutki, pamiętasz jak mieli prywatyzować > orlen i inne spółki paliwowe ile wtedy trąbili o konkurencyjności i co jakoś je > j > nie widać i nie mów że jak będzie prywatne to będzie lepiej? może i tak tylko > dla kogo? co nie znaczy że państwowe jest lepsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dong Re: Hahaha panieTusku ile podrożeje prąd? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.07, 14:05 Gość portalu: waa napisał(a): > nie wiem czy facet z australi Ten "facet z Australii" podał taki przykład, żeby pokazać, że jest człowiekiem światowym. ma rację czy nie ,ale mamy przykłady z własnego > podwórka choćby cementownie ,są prywatne ,dużo produkują ,a cement mamy droższy > niż na przykład w niemczech można sprawdzić ,może na "zachodzie" europy maja > jakiś inne sposoby na utrzymanie niższych cen ale u nas jak jest okazja to > trzeba ja wykorzystać bez względu na skutki, No i to jest zgodne z zasadami ekonomii - manipulacje cenowe możliwe są tylko w krótkim okresie przy nagłym wzroście popytu. No i to się działo u nas z materiałami budowlanymi. Już następuje spadek cen. pamiętasz jak mieli prywatyzować > orlen i inne spółki paliwowe ile wtedy trąbili o konkurencyjności i co jakoś je > j > nie widać i nie mów że jak będzie prywatne to będzie lepiej? Orlen i Lotos nie są spółkami prywatnymi (ma w nich potężne udziały polskie państwo) ale mają pozycję monopolistyczną. Dlatego też benzynę kupisz taniej za granicą. Tam nie mają takich wspaniałości, jak "narodowe koncerny naftowe"... może i tak tylko > dla kogo? co nie znaczy że państwowe jest lepsze Monopol nigdy nie jest dobry, ale państwowy jest podwójnie zły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: Hahaha panieTusku ile podrożeje prąd? IP: *.81-166-45.customer.lyse.net 02.11.07, 21:35 Dongu, Straszny Nie chce mi sie dyskutowac na wszystkie Twoje watki, ale od razu widac, zes jakis taki malomiasteczkowy. > Ten "facet z Australii" podał taki przykład, żeby pokazać, że jest człowiekiem > światowym. Nie to raczej nie tak. Znam przypadek po prostu od faceta, co w tym siedzial. Wot wsio. A co to znaczy czlowiek swiatowy? Jak zyje w Polsce w koziej wolce to nie jestem swiatowy? Czyli jaki jestem? Ksiezycowy? Oj nie ma to jak gadac z jakimis prowincjuszami. Im od razu wszystko sie w kwestiach swiatowy - nie swiatowy dzieli. Zakladam, ze masz sam chlopie aspiracje do tego, aby sie czuc swiatowym (nie wiem, mozes sie naczytal GW, a moze wyjechales gdzies za granice). A o reszcie gadac mi sie juz nie chce. Z sekciarzami zakochanymi w teoriach GW nie ma co gadac. Toz to jak fanatycy przeciez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: Hahaha panieTusku ile podrożeje prąd? IP: *.81-166-45.customer.lyse.net 02.11.07, 12:54 nie jestem z Australii ale znam ten przypadek. Nie jestem ekspertem od energetyki. Ale jestem ekspertem od polskiej prywatyzacji bo dzieki temu mamy w Polsce co mamy. I zyje w Polsce "prywatyzowanej". Zeby nie widziec oczywistych patologii na tym polu trzeba miec albo zla wole, albo byc glupim. Co mnie obchodzi ze ktos jest monopolista, gdy mechanizm wyglada tak: PRYWTYZUJEMY tak, zeby Niemcy, Francui itd mogli sobie wyprowadzic KASE Z POLSKI do swego Kraju. Bo maja w dupie Polske i Polaczkow. Koles sie rozpisje o mechanizmac monopolizacji. TPSA jest prywatna od lat. I jakos nie widac, zeby ceny spadaly i zeby przestali byc monopolistami. Wiecej znane sa mechanizmy wyprowadzania zyskow z Polski - poprzez zakup reklam we francskich spolkach corkach. Oni po prostu umieja kase robic na idiotach znad wisly co to wierza w prywatyzacje jak w jakies bostwo. To jest po prostu jak sekta. Wiec mi tu Balcerowiczowskim szajsem nie zasuwaj Dongu bo to jest po prostu jak choroba. PiS mial dobre plany trzymania w lapie strategicznych spolek. Bo one sa strategiczne. Moze i panstwowe nie jest tak elastyczne. Ale co z tego, gdy elastycznosc prywaciarzy objawia sie w tym, ze ktos po raz kolejny doi Polakow. A Polacy jeszcze sami temu przyklaskuja krzyczac o dobrodzierjstwach prywatyzacji. Mam pytanie: czy prywaciarze nie moga w Polsce stworzyc solek od zera? Czemu tego nie robia? Bo chca za psi grosz brac to co jest zeby kase trzepac. A i tak Kowalski zaplaci za to wszystko. Wiec jak ja mam placic to wole placic Panstwu Polsiemu niz jakims cwaniakom z Francji, czy Niemiec. A Ci jeszcze na boku sie z nas smieje, ze tacy durni jestemy. Francuzi absolutnie nie oddadza Ci swoich ekektrowni czy tez zakladow energetycznych. Czytalem gdzies o pomysle jednego z takich PRZEDSEBIORCZYCH co to chcial w Polsce kupic tylko linie przesylowe. Po co mu te cholerne elektrownie? Majac linie przesylowe facet stawia warunki jakie chce. I masz te swoja antymonopolizacje. A zasad sovoir-vivru to ty mnie nie ucz. Gdy sam rzucasz debilami itd. Co dobitnie siwdczy o twym wlasnym s-v. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a co Tusk? Re: Hahaha panieTusku ile podrożeje prąd? IP: 212.160.172.* 02.11.07, 10:14 a co Tusk ma do tego? Kto teraz rządzi co? Tusk dopiero przejmie władzę w listopadzie! Ludzie spokojnie dajmy mu szansę! Może coś zmieni na lepsze dla szarego obywatela ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: Hahaha panieTusku ile podrożeje prąd? IP: *.81-166-45.customer.lyse.net 02.11.07, 10:18 A co mial Jarek do przymrozkow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdkj Zaczyna się. Liberalizacja. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.07, 07:36 Ludzie z Polski uciekają od socjalizmu do liberalnej gospodarki. Z tymi słowami Donald Tusk wygrał wybory parlamentarne ad2007. A mnie się zawsze wydawało ,że moi znajomi pracując za granicą godzą się na rozłąkę z rodzinami itp. tylko z powodu ok. 5-6x wyższej płacy. Czekam na wzrost płac spowodowany uwolnieniem cen. To będzie CUD. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
peryklejtos Re: Zaczyna się. Liberalizacja. 02.11.07, 08:35 Cały czas premierem jest Kaczyński, rząd jest pisowski. Odpowiedz Link Zgłoś
gdkj Re: Zaczyna się. Liberalizacja. 02.11.07, 12:53 peryklejtos napisał: > Cały czas premierem jest Kaczyński, rząd jest pisowski. i to jest FAKT. w 100% zgadzam się. ale faktem jest ,że np. prokuratorzy służą już nowemu panu. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wszyst.. Prąd wolny, ale za to dużo droższy IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 02.11.07, 07:39 nie obchodzi mnie prad! czy wczoraj przypadkiem bylo swieto: Wszystkich Swietych????? nie znalazlem w wyborczej zadnych zdjec zadnego reportarzu czyzby wyorcza sie obrazila na to Swieto w onet.pl tez nic nie znalazlem co sie dzieje???? Odpowiedz Link Zgłoś
eklesia Połóż się do grobu i spoglądaj na swoje święto.!!! 02.11.07, 07:44 Gość portalu: wszyst.. napisał(a): > nie obchodzi mnie prad! > czy wczoraj przypadkiem bylo swieto: > Wszystkich Swietych????? > nie znalazlem w wyborczej zadnych zdjec zadnego reportarzu > czyzby wyorcza sie obrazila na to Swieto > w onet.pl tez nic nie znalazlem co sie dzieje???? Już za rok znów odwiedzą cię najbliżsi. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek993 Re: Prąd wolny, ale za to dużo droższy 02.11.07, 08:25 Odpowiedz drogi kolego jest bardzo prosta.Żydzi nie obchodzą Wszystkich Świętych,oni przychodzą na groby w rocznicę zgonu denata i kładą kamyki na grobach. to po pierwsze.Co się zaś tyczu portalu Onet to informuję cię że portal Onet został sprzedany firmie TVN w celu kręcenia i manipulowania propagandą wśród młodej generacji Polaków.TVN jest również finansowany poprzez grupy finansowe Banku Izrael.Czyli żydki i lewaki plus komuniści a ci z religia katolicką niewiele mają wspólnego więc co ich obchodzą tam takie święta.Mam nadzieję że zrozumiałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
peryklejtos Re: Prąd wolny, ale za to dużo droższy 02.11.07, 08:37 Do grona winnych twoim niepowodzeniom zapomniałeś dodać masonerię i homoseksualistów :) Najwyższy czas iść do psychiatry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moi Re: Prąd wolny, ale za to dużo droższy IP: 168.168.43.* 02.11.07, 13:37 chyba nie masz watpliwosci ze wyborcza i onet propaguje ateizm? przypominam ze na glownych stronach tych serwisow mielismy wczoraj Biedronia i Millera - obydwaj ateisci - i mowili ze dla nich zycie pozagrobowe nie istnieje i ze religia jest nienormalna. WSZYTKIE wypowiedzi byly anty katolickie i pro ateistyczne. czytac nie umiesz? a ze wyborcza tworza nasi starsi bracia w wierze to tez chyba nie jest dla ciebie nowosc? zobacz po redaktorach. Ja nie mowie ze to cos zlego - oczywiscie daj im boze zdrowie. Ale zaprzeczac ze oni propaguja okreslona wizje swiata jest bez sensu - z faktem trudno dyskutowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w superSektorze Prąd wolny, ale za to dużo droższy IP: *.um.krakow.pl 02.11.07, 07:52 będzie najdroższy w Europie bo sztucznie wywindowany - brak prawa, społeczeństwo biedniejsze, może jakiś zabór np. energet Odpowiedz Link Zgłoś
eklesia Zmienna przesyłowa i stała przesyłowa 02.11.07, 07:57 I zmienna kosztorysowa i stała zyskowna. I jeszcze Vat olina. Siódme niebo. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
claude.monet zaczyna sie kolejna grabiez 02.11.07, 07:57 spoleczenstwa przez kapitalistyczne mafie. to jest wlasnie kapitalisttyczna demokracja, wszelkie prawa dla zlodziei, zadnych praw dla oblywateli Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika jest szansa 02.11.07, 08:04 nastepnym razem glosuj na komune. Jak ich wybierzecie, to sprywatyzuja energetyke i "panstwo" bedzie cie okradac, a nie jakis tam kapitalista. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dong Re: zaczyna sie kolejna grabiez IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.07, 08:18 claude.monet napisała: > spoleczenstwa przez kapitalistyczne mafie. to jest wlasnie > kapitalisttyczna demokracja, wszelkie prawa dla zlodziei, zadnych > praw dla oblywateli A co ma wspólnego komunistyczny moloch obsadzony kolegami partyjnymi z kapitalizmem???? Okradają konsumentów, bo są państwowe i wiedzą, że dzięki decyzjom podjętym przez PiS żadna konkurencja im nie grozi. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek993 Re: zaczyna sie kolejna grabiez 02.11.07, 12:13 A prywaciarz cię absolutnie nie oszukuje i bardzo dba o to by były niskie ceny.Wbij sobie do pustej pały że w Polsce mamy dziki kapitalizm z okresu 18-go wieku.Czyli nachapać się jak najszybciej i jak najwięcej bo nie wiadomo co będzie jutro.I jeszcze dużo wody upłynie w Wiśle zanim ten kapitalizm dorobi się ludzkiej twarzy.Jak na razie jest to banda złodziei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moi Re: zaczyna sie kolejna grabiez IP: 168.168.43.* 02.11.07, 13:39 o niskieceny dba konkurent prywaciarza. a jak jest ich 10 - 20 i kazdy chce zarobic to musi czyms przyciagnac klienta. a w energetyce mozna tylko cena konkurowac. Problemem jest ze w Polsce prywatyzacja NIE nastapila de facto. panstwo utrzymuje kontrole albo pozwala na tworzenie karteli w zamian za lapowki i cieple posadki dla politykow w zarzadach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dong Re: zaczyna sie kolejna grabiez IP: *.acn.waw.pl 02.11.07, 15:34 leszek993 napisał: > A prywaciarz cię absolutnie nie oszukuje i bardzo dba o to by były niskie > ceny. Mam pytanie - czy prywaciarz to może ten sam krwiopijca, co za komuny czy jakiś inny postrach? Od razu widać, że mam do czynienia z kimś, kto nie ma bladego pojęcia o realiach funkcjonowania jakiegokolwiek przedsiębiorstwa. Wbij sobie do pustej pały że w Polsce mamy dziki kapitalizm z okresu 18-go > wieku. Wbij sobie do pustej pały - cóż za wyżyny merytorycznej polemiki:) Otóż w Polsce NIE MA jeszcze kapitalizmu, tylko system koncesyjno etatystyczny (trudne słowa), w którym karty rozdają miernoty z rządzącej aktualnie partii. W żadnym kraju kapitalistycznym bowiem nie robi się takich nonsensów ekonomicznych jak na przykład budowa dworca kolejowego w pierdziszewie, bo stamtąd pochodzi towarzysz minister. Czyli nachapać się jak najszybciej i jak najwięcej bo nie wiadomo co > będzie jutro.I jeszcze dużo wody upłynie w Wiśle zanim ten kapitalizm dorobi si > ę > ludzkiej twarzy.Jak na razie jest to banda złodziei. No ale może jakiś konkret? Kto Cię okradł, gdzie i kiedy i z czego?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archicon Prąd wolny, ale za to dużo droższy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.07, 08:08 A pieniądze na ten prąd zarabiać będziemy w Londynie i Singapurze- a co, nie stać nas?! Naród musi jedynie złożyć się na TAKI WIELKI WYŁĄCZNIK i ten co będzie wyjeżdżał ostatni po prostu go wciśnie na pożegnanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek co lubi Prąd wolny, ale za to dużo droższy IP: 83.238.116.* 02.11.07, 08:12 A pan Rydzyk w Gdańskiej Enerdze posiada 80 % znizki na energię elektryczną- i za kilkaset MWh energii płaci tyle ile 4-osobowa rodzina - moze by sie tym ktos zainteresował w końcu Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Prąd wolny, ale za to darmowy dla klechów.!!!! 02.11.07, 08:34 Gość portalu: Zenek co lubi napisał(a): > A pan Rydzyk w Gdańskiej Enerdze posiada 80 % znizki na energię elektryczną- i > za kilkaset MWh energii płaci tyle ile 4-osobowa rodzina - moze by sie tym kto > s zainteresował w końcu. Na Cejlonie mnichy dostały stałą pensję państwową. I tak zabiły ojca pani Bandanarajke. Może by tak azotoksem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beret Re: Prąd wolny, ale za to dużo droższy IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.11.07, 08:14 jaki rynek kiedy mamy doczynienia z monopolem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inżynier I dobrze, ludzie zaczną oszczędzać IP: *.aster.pl 02.11.07, 08:20 Tak samo było z wodą. Za komuny była prawie za friko, i to wcenie czynszu, więc ludziom zwisało ile jej zużyją, czy krany nie będą ciekły itp. Mieliśmy zużycie na głowę mieszkańca grubo wyższe niż w USA. Kiedy wprowadzano podwyżki cen wody i liczniki zużycia, też były jęki że teraz ludzi nie będzie stać na kąpiel itp. I co? Minęło parę lat, ludzie nauczyli się że kran się zakręca a pękniętą uszczelkę - wymienia, brudasów jakoś nie przybyło, udział ceny wody w budżecie domowym i tak jest znikomy. Tak samo będzie z prądem. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk Rozpędzić wreszcie ta energetyczną nomenklaturę!! 02.11.07, 08:29 Komunistyczne molochy przyzwyczajone do okradania obywateli z ogromnych pieniędzy. SPRYWATYZOWAĆ WRESZCIE TO DZIADOSTWO!!!! ------------------------------------------------------- - Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego odnowionej, demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej? - Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Wprowadzić jeszcze stałą partyjną 02.11.07, 08:41 I zmienną sondażową. kapitan_stopczyk napisał: > Komunistyczne molochy przyzwyczajone do okradania obywateli z > ogromnych pieniędzy. > SPRYWATYZOWAĆ WRESZCIE TO DZIADOSTWO!!!! > > > ------------------------------------------------------- > - Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego odnowionej, > demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej? > - Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Re: Inzynier??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.07, 08:39 Gość portalu: inżynier napisał(a): > Tak samo było z wodą. Za komuny była prawie za friko, i to wcenie > czynszu, więc ludziom zwisało ile jej zużyją, czy krany nie będą > ciekły itp. Mieliśmy zużycie na głowę mieszkańca grubo wyższe niż w > USA. skad takie statystyki? Woda w Stanach jest tansza niz w Polszcze czy inzynier to wiedzial? Kiedy wprowadzano podwyżki cen wody i liczniki zużycia, też > były jęki że teraz ludzi nie będzie stać na kąpiel itp. I co? Minęło > parę lat, ludzie nauczyli się że kran się zakręca a pękniętą > uszczelkę - wymienia, brudasów jakoś nie przybyło, Brudasow u nas nigdy nie brakowalo. Dalej kapiemy sie lub bierzemy prysznic w najlepszym przypadku , w najlepszym przypadku raz w tygodniu. Wiec co p... inzynier, brudasow mielismy zawsze pod dostatkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Inzynier??? IP: *.wireless.dtu.dk 02.11.07, 08:42 > Brudasow u nas nigdy nie brakowalo. Dalej kapiemy sie lub bierzemy > prysznic w najlepszym przypadku , w najlepszym przypadku raz w > tygodniu. Wiec co p... inzynier, brudasow mielismy zawsze pod > dostatkiem. Co ty pieprzysz dziadu... ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miniu Re: Inzynier??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.07, 10:03 On nie pieprzy tylko opowiada o sobie i swojej rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1spag Re: I dobrze, ludzie zaczną oszczędzać IP: *.hers.adsl.virgin.net 09.11.07, 19:36 Jak czytam takie pierdoly to az sie noz otwiera, owszem jesli zamontujesz wodomierz to placisz tylko za siebie a nie za sasiada i jego rodzine, jesli ci kapie woda czy to nakapie ci w ciagu roku wiecej niz 1% zuzycia? watpie owszem wymiana uszczelki jest przydatna chociazby ze wzgledu na halas kropli wody ktora wpada, no i kropla wody drazy etc., ale udzial wody nie wiem czy moze jst znikomy natomiast pradu jest znaczny, patrze tutaj przez udzial w stosunku jakie mialem zarobki (poza tym zwiekszyl jest zdaje sie Vat i chyba akcyza weszla na prad (jako dobro luksusowe oczywiscie)) ale w ciagu kilku lat z ok 7% mojej pensji zwiekszyl sie do 10%, w tej chwili jestem w Anglii i jesli porownujac stsunek funta do złotowki 1:1 to jesli w PL zarabiasz 1000 i placisz 140 na miesiac za prad a w Anglii 30-40 to chyba jest roznica Odpowiedz Link Zgłoś
czarnycenzor Tak mi było głupio,że tak mało płacili moi wierni 02.11.07, 08:26 za prąd com zużywał na ich zbawienie wieczne. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orient Prąd wolny, ale za to dużo droższy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.07, 08:28 Sprawdza się dokładnie to co przewidywałem. Po liberalizacji prąd będzie droższy a nie tańszy a wybór dostawcy złudny. I tak go musi wyprodukować lokalna elektrownia, więc zaśpiewa ile chce. I co pan teraz powie panie Gadomski - ciemniaku myslący, ze prąd da się workami transportować? Kolejny przykład, że jezeli chodzi o infrastrukturę wolny rynek zupełnie się nie sprawdza. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk Energetyka to Państwowe Gospodarswa Rodzinne! 02.11.07, 08:33 Spóbujcie tam dostac się do pracy. Mozecie sobie mieć superkwalifikacje, znać języki - ale jak nie macie PLECÓW w postaci dobrze umocowanego wujka to ZAPOMNIJCIE O CZYMKOLWIEK!!! Kliki rządzą w Energetyce i trzeba rozpedzic to towarzystwo poprzez radykalna PRYWATYZACJĘ. Wtedy bedzie taniej i wygodniej dla KONSUMENTÓW PRĄDU. ------------------------------------------------------- - Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego odnowionej, demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej? - Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orient Re: Energetyka to Państwowe Gospodarswa Rodzinne! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.07, 11:50 I co to zmieni, ty debilu? Wiesz co to jest monopol naturalny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hans Pisowski neobolszewicki antykonsumencki bajzel ! IP: *.petrus.com.pl 02.11.07, 08:33 Popaprańcy z pisu, uwolnili ceny ale NIE POMYŚLELI O KLIENTACH, naturalnie w imię 'solidarnego państwa' w rozumieniu pisduaru ! Teraz teoretycznie klient indywidualny ma prawo od 1 lipca br. zmienić firmę od której kupuje prąd ale jeśli jego dotychczasowy sprzedawca nie podpisał stosownej umowy z potencjalnym 'nowym dostarczycielem' to kicha i po prądzie. :-) Neobolszewicy z pisu za to mieli kupę czasu aby pobawić się w budowę państwowego molocha PGE, który posiadając największe moce i praktycznie monopolistyczną pozycję na rynku, da nam wszystkim ostro popalić za nasze pieniądze ! Jedyne rozwiązanie, to całkowita prywatyzacja tego sektora, most energetyczny na Litwę o dużej możliwości przesyłu i w końcu energetyka jądrowa, inaczej państwowe firmy w których lądują 'polityczni spadochroniarze z sejmu & senatu' puszczą nas z torbami !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POzytywka my chcemy cudów Platformo my chcemy cudów IP: *.bph.pl 02.11.07, 08:35 .. Odpowiedz Link Zgłoś
peryklejtos Re: my chcemy cudów Platformo my chcemy cudów 02.11.07, 08:40 Przez ostatnie 2 lata rządził pis, a Kaczyński w dalszym ciągu jest szefem rządu. Łączenie uwolnienia cen pradu z PO jest tanią, prymitywną propagandą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: my chcemy cudów Platformo my chcemy cudów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.07, 12:00 To nie jest żadna propaganda, to jest dyletanctwo i ignorancja. Ci ludzie mają tak mgliste pojęcie o gospodarce, o polityce i państwie, że każdy kit można im wcisnąć, a oni nawet nie mrugną okiem. Oni nie wiedzą, kto rządzi, bo nie mają elementarnej wiedzy o państwie! Dlatego PiS tak łatwo nimi manipulował. A najgorsze w tym wszystkim jest to, że część z tych ludzi jest tak przekonana o swojej racji i o głupocie tych, którzy się z nimi nie zgadzają, że tylko jakiś kataklizm byłby w stanie otworzyć im oczy. Chciałbym się z tego śmiać, ale to nie jest śmieszne tylko przerażające. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Prąd wolny, ale za to dużo droższy IP: *.metronet.pl 02.11.07, 08:40 czy ktoś w ogóle się zajmował składnikami rachunku : opłata przesyłowa stała, opłata przsyłowa zmienna, abonament, opłata za wystawienie rachunku ( łaska k*** wielka ) .... jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze - jakiś guru ustala wolne ceny kiedy w większości miast jest tylko jeden dotawca energii :) DOBRE :) to jest Polska właśnie. ps jak to dobrze że już niedługo stąd wyjeżdzam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tenare Czas wynieść się z RP od III do XV. IP: *.icpnet.pl 02.11.07, 08:43 W normalnym kraju jakby podnieśli cenę energii elektrycznej o 1.5 procenta to na ulicy byłaby rewolucja listopadowa z październikową do kwadratu. A czy bracia Kaczyńscy wiedzą ile kosztuje jeden kilowat? Mogliby zapytać TW Beatę... Myślę, że te podwyżki to pasztet pośmiertny PIS, podobnie jak rakieta antytarczowa i Eureko. PIS: Jak sobie wybraliście PO to tak się wyśpicie obywatele, po nas choćby potop. Odpowiedz Link Zgłoś
mrlusiek jestem dostatecznie mocno obciążony finansowo 02.11.07, 08:43 następna dziedzina gospodarki, którą moim kosztem trzeba zrestrukturyzować ! mam się znowu zgodzić na nadrabianie zaległości tak jak by mi to przyniosło jakiś zysk w przyszłości ! a dysproporcja w zarobkach do kosztów prostego życia jest nadal urągająca ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rusty w dol IP: *.b-ras1.prp.dublin.eircom.net 02.11.07, 08:45 hm...2 tygodnie temu dostalem list- stawki za prad obniza sie o 21% :-) pozdrowienia z Dublina PS Gaz spadnie o 19% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi cud nr 1 IP: 81.26.31.* 02.11.07, 08:51 potem paliwko żarcie. najwiekszym cudem jednak będzie jeśli cała ciemnota glosująca zastanowi się kogo wybrała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JohnyWalker Re: cud nr 1 IP: *.esv.pl 02.11.07, 09:05 gościu, aktualny prezes URE który własnie zniósł kontrole taryf jest z nadania PIS-u! Premierem jest nadal J.Kaczyński (jak chyba wiesz takze z PIS-u), a to on zdecydował o "konsolidacji pionowej" państwowych przedsiębiorstw energetycznych, umacniając ich monopolistyczną pozycję. Odpowiedz Link Zgłoś
99xyz Re: cud nr 1 02.11.07, 09:38 No,no,no !.To mamy już nowego Janosika.Od pierwowzoru różni się tym,że zabierając biednym i bogatym,daje jedynie bardzo bogatym- firmom energetycznym i przesyłowym.To / będzie wiele/ jeszcze jedno kukułcze jajo "jedynie słusznej siły".Na pocieszenie należy przytoczyc co na ten temat powiedział peronowy.Prąd drozszy,ale za to jaki gatunek!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama59 Prąd wolny, ale za to dużo droższy IP: *.adsl.inetia.pl 02.11.07, 08:52 Jeszcze przed wejściem do UE podwyżki cen energii motywowano koniecznością zrównania z cenami unijnymi, nikt jednak nie wpadł na pomysł wyrównania płac do poziomu rynku unijnego. Tylko tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2kotunia1 Re: Prąd wolny, ale za to dużo droższy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.07, 08:58 pięknie! Kiedy UE stojąca na straży cen powie: "Polsko dość tego.Emerytury, renty i wynagrodzenie na poziomie Unii! Kiedy to się stanie? Nigdy? Coś nie mogę podzielić poglądu, że Naród jest coraz bogatszy. To tylko cząstka nuworyszy, a Naród popada w nędzę. Tego niektórym nie sposób pojąć, tak jak kaczorom, że nie ich zasługą jest spadek bezrobocia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fromo Prąd wolny, ale za to dużo droższy IP: *.19.165.20.osk.enformatic.pl 02.11.07, 09:09 Jestem za tym zeby rozbudowac elektrownie itd., ceny w gore owszem.. wyrownajmy do UE, tylko skoro nasz kraj jest coraz bogatszy to dlaczego zarobki wszystkich nie zwrastaja? Z tego co wiem to gospodarke buduja nie tylko firmy ale takze duzy wplyw maja ludzie w nim zyjacy, ktorzy wykladaja mnustwo kasy na wszystkie podwyzki bo nie maja innnego wyboru. Moze to ma byc jak w przyrodzie, selekcja naturalna, najslabsi odchodza ze stada.. Odpowiedz Link Zgłoś
wildturkey Re: Prąd wolny, ale za to dużo droższy 02.11.07, 09:10 Nadal rzadzi Polska PiS i premierem rzadu jest J. Kaczynski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fatso Re: Prąd wolny, ale za to dużo droższy IP: *.zetokatowice.pl 02.11.07, 09:46 Wyborcom PO zalecamy przeczytanie komentowanego artykułu. Instytucja o nazwie KE ktora jest posrednio odpowiedzialna za podwyzki nie jest zarzadzana przez PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek Re: Prąd wolny, ale za to dużo droższy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.07, 09:31 czas na sprawiedliwosc i stop dla prawie darmowych stawek dla pracownikow ze!!!!niech placa jak wszyscy bo my placimy za nich!!! Odpowiedz Link Zgłoś