Gość: pogromca d...w Kto na zachodzie jeździ tymi "gratami" ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.07, 16:44 Pewnie Pan K...a odpowie Turki i inne "niższe" rasy tego świata tak ? Skąd te "graty" w tak cywilizowanych krajach jak Niemcy ? Pan Niemczycki ma w swoim garażu kilka 40 letnich "gratów" . Może to gdzie zgłosic Panie K....a ? Mam w "kieszeni" wolne 80 000 zł (na bzdety typu nowy samochód) i na złośc Panu nie kupię nówki z salonu ,bo wkurzają mnie te Pana artykuły. Ekologia ? Może Pan strąci trochę samolotów z nieba i oprotestuje wyścigi F1 ? Może Pan uratuje dinozaury ,które zginęly przez cżłowieka hahahha . Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Kubik,lžesz jak bura suka,gadzie! 12.12.07, 20:41 Fala używanych aut zalała Polskę po wejściu do Unii Europejskiej. Jako jedyne państwo Europy znieśliśmy wtedy praktycznie wszystkie ograniczenia w imporcie używanych pojazdów. goowno za przeproszeniem zesmy zniesli,a raczej bylo tego tyle ze po zniesieniu wszystkiego ,pozostalo niemalo do zniesienia! W Estonii ,mam tam znajomego, przywozisz samochod,rejestrujesz i jezdzisz,zadnych oplat,zwykla procedura,pies z kulawa noga sie nie interesuje tym oprocz ARK -autoregister!Panstwu nic do tego,maja wplywy z akcyzy za paliwo bo kazdy zarejestrowany samochod zwieksza sprzedaz paliwa a wiec i wplywy z akcyzy.Tak jest i w pozostalych panstwach baltyckich,o ile sie nie myle.Zadnych ograniczen. Zanim sie cos napisze,a juz tym bardziej chcac mowic o wszystkich,nalezy szczegolowo sprawdzic a nie robic z geby cholewe.Za pieniadze sponsorow.tfu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmiot prlu [...] IP: *.hsd1.or.comcast.net 12.12.07, 21:58 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc USA Graty najechały Polskę IP: *.socal.res.rr.com 16.12.07, 16:50 ja ciagle uwazam ze ceny samochodow w Kaliforni sa wysokie ale kupilem czteroletnego Merc E320(97) za 15 tys dol(76 tys mil) czyli za 2.5 pensji i jest znakomity, my tu nie mamy rdzy(klimat)i ludzie zmieniaja olej, tu, syntetyczny co 5 tys mil, maja rekord tych zmian, w samochodzie nic sie psuje,zrobilem dodatkowo nim 80tys mil przez piec lat, teraz to jest 10 letni samochod, warty moze 7 tys dol ale nie uwazam ze jest wrakiem , pociagnie mi jescze drugie 80 tys mil Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toni Graty najechały Polskę IP: *.167.216.81.static.h.siw.siwnet.net 16.12.07, 17:58 Mieszkam w Szwecji, wiekszosc noworejestrowanych samochodow to zakupy dla firmy, dopiero po 3 latach ida w rece prywatnych ludzi, wtedy nastepuje pierwsza powazna obnizka ceny i luzi na nie stac. Sam jezdze saabem 19 lat, katalizator w pelni sprawny, umiarkowane zuzycie paliwa, bezpieczny. Praktycznie nie ma juz zadnej wartosci rynkowej a w dalszym ciagu pelna wartosc uzytkowa. Od czasu do czasu cos tam wymieniam, drobiazgi. Po 420 tys km pelna kompresja w silniku i spory nadmiar mocy jak potrzeba. Za darmo nie wezme calego szeregu wspanialych autek oferowanych jako 7-dmy cud swiata w Polsce. Bardzo dobrze, ze ludzi stac na coraz lepsze samochody, ale to nie znaczy, ze najlepsze sa to nowe kupione w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
tynkiozdobne.pl Za te artykuły chętnie przewiózłbym 16.12.07, 18:21 Kublika w bagażniku mojego 15-letniej Primery 2.0 kombi. Zobaczyłby wtedy, że auto nie rzęzi, nie śmierdzi, jest ciche w środku i na zewnątrz. Wszystkie badania przechodzi w cuglach. Ostatnio wymieniałem środkowy tłumik i mechanior śmiał się, że to wszystko oryginał jeszcze wisi pod spodem. Sumuję od dwóch lat szczegółowo każdy wydatek na auto i służę temu nierzetelnemu dziennikarzynie moimi notatkami. Porównajmy wydatki na nowy wózek i na mój w przeciągu dwóch lat. Aha, jeżdżę na benzynie, gazu nie założę bo nie muszę. Stać mnie na paliwo, tak jak i stać mnie na nowy samochód do 50 tysi. Ale nie zrobię tego głupiego kroku jeszcze długo :) Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Graty najechały Polskę 16.12.07, 18:13 Nie czytałam komentarzy, więc mogę się powtórzyć. Ale co jest większym gratem?? Samochód po 5-7 latach jeżdżący po polskich drogach, czy może to samo z zagranicy??? Właściwie to źle powiedziałam bo u nas w Polsce w standardzie w nowych autach jest kierownica i wycieraczki ;))) A na zachodzie ciup więcej. Poza tym trzeba kochać nowe samochody, żeby należeć do klasy średniej i bez mrugnięcia okiem wywalić 60 – 80 tyś. Nie jestem aż taką fanką pachnących nowych wnętrz samochodów nieskażonych obecnością innego kierowcy – świetnie się czuje w 10 letnim samochodzie porządnej marki, sprawnym i z pełnym wyposażeniem, które nawet po 10 latach nie ma sobie równych – jestem wielką fanką MAZDY 323F (1994-1998)- dla mnie nie ma piękniejszego samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cxx Re: Graty najechały Polskę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.07, 18:14 preciez z daleka widac ze ten artykul jest sponsorowany przez dilerow nowych samochodow. jasne ze lepiej zarznac sie finansowo na kilka lat ikupic nowy samochod, niz jezdzic starym za male pieniadze!! na zachodzie powinni zakazac jezdzic starymi samochodami, bo nowe nie ida... fajnie byloby tez zabronic miec starszy telewizor niz powiedzmy 5 lat.(z komputerami sobie bil gates poradzil bo co kilka lat zmienia radykalnie system operacyjny). mozna by np. w europie wprowadzic ruch lewostronny na kilka lat i interes nowych aut by sie rozkrecil ( a my cichcem bysmy se tanioche z w. brytanii sciagneli:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Graty najechały Polskę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.07, 19:54 Hehe, no najbardizej to by się ucieszyli Japończycy. W Japonii samochody, pomijając kolekcjonerskie, starsze niż sześć lat z powodów podatkowych gwałtownie tracą na wartości. Są niemal za darmo i Japonia to największy eksporter używanych samochodów na świecie. Ten sześcio-dziesięcioletni "złom" sprowadzają m.in. takie "żebrackie i biedne" kraje jak Australia, Nowa Zelandia, Wielka Brytania, Irlandia. Przy czym poza pierwszym w/w państwa pozwalają na praktycznie nieograniczony import samochodów. Poza dilerami nowych wozów wszyscy zadowoleni. Może by tak kibelek zamiast smolić w kółko te nudne artykuły sponsorowane pojechał tam robić krucjaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marian Panstwo to wspolnota polakow a nie ich wrog! IP: *.bredband.comhem.se 16.12.07, 21:11 Panstwo ma dzialac tak aby pomagac polakom a nie przescigac sie z nimi w utrudnianu im zycia. Polacy przestancie pozwalac aby panstwo wam utrudnialo zycie. Panstwo ma pomagac a nie utrudniac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marjan besensu arumentacja. IP: *.bredband.comhem.se 16.12.07, 21:15 Co za roznica dla srodowiska czy 18 letnie bmw bylo kupione jako nowe w polsce czy w uni europejskiej. A gw. tych przepisow tylko te z uni sa traktowane za graty i zanieczyszaja srodowisko. A te kopione od wlasciciela ktory kupil jest jako nowe w polsce i po 18 latach sprzedaje to nie jest grat. Oto logika tego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Graty najechały Polskę IP: *.vcn.bc.ca 16.12.07, 22:50 Mieszkam w Kanadzie i jezdze 25 letnim Transamem ktory daje o wiele wiecej czadu niz wszystko co teraz opuszcza fabryki. Dobrze bracia w kraju postepujecie. Tylko glupcy kupuja nowe pojazdy. Polacy nie pozwolcie sobie wmawiac tego ze nowe samochody sa lepsze od starszych. Jezdzac 25 letnim autem chronie srodowisko o wiele bardziej niz bym mu pozwolil isc na przetop. Gdyby ten samochod byl zezlomowany to najpierw musialby byc pociety, sprasowany, przetransportowany do huty, przesortowany. Prosze policzyc ile dwutlenku poszloby w atmosfere przez te wszystkie procesy? Do tego dochodzi wyprodukowanie nastepnego samochodu na jego miejsce. Technologia ciaglego produkowania nowego takiego samego wyrobu po to tylko aby zastapil nieco starszy bo fabryka chce miec zbyt, jest zbrodnia przeciwko srodowisku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oles Re: Graty najechały Polskę IP: *.pools.arcor-ip.net 17.12.07, 00:33 Mam BMW 525TDS Po 11 latach ciut ponad 210.000 wymienilem swiece zarowe pasek klinowy napinacz Na wiosne wymienilem hamulce tarcze plus reczny Nie mam zamiaru kupowac nowego pojezdze jeszcze 5 lat i kupie uzywany Raz wywalilem kase i jestem wyleczony a teraz jak bede chcial sprzedac to dostane grosze lepiej jezdzic dalej Auto jest super.Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wowo5 Re: Graty najechały Polskę IP: *.dyn.optonline.net 17.12.07, 01:34 Ale ci Polacy sa glupi. Praktycznie kazdy teraz ma samochod. Jezeli kupuje auto to pozbywa sie starego (albo go zlomuje). Polacy pozbywaja sie super samochodow i kupuja graty z zagranicy. Alez oni sa glupi. Przeciez mogli jezdzic tym co maja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cham Re: Graty najechały Polskę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 01:35 Coraz więcej rzęchów zapycha nasze miasta. Ale coż to, przecież każdy gó..zjad musi mieć teraz samochód, żeby sobie przedłużyć fiutka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Graty najechały Polskę IP: *.vcn.bc.ca 17.12.07, 04:25 to co dla jednego to co jest gratem i przedluzeniem fiuta dla drugiego jest sprytem i sposobem na latwiejsze zycie. Masz do wyboru albo brac nowy pojazd na raty, albo kupic uzywany i pieniadze przeznaczyc na inne potrzeby. Chyba ze masz dwie lewe rece wtedy musisz placic cene jaka podyktuja ci producenci nowych pojazdow. Oszczednoscia i praca narody sie bogaca. Brawo Polacy, tylko w taki sposob mozna sie uchronic od tego co kladzie na lopatki cala zachodnia cywilizacje, czyli dlugi. Nie stac cie na nowy pojazd, kup uzywany, nie stac cie na nowy dom, kup stary i sam go wyremontuj. Pamietaj ze pozyczki trzeba splacac, a odsetki lubia dobijac cie wtedy gdy najmniej sie tego spodziewsz. Zyj zawsze za swoje, wtedy nigdy nie stracisz kontroli nad swoim zyciem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarli64 Graty najechały Polskę - kretyński tytuł IP: 217.153.74.* 17.12.07, 09:55 Autor widocznie uważa, że dziesięcioletni polonez jest lepszy od dziesięcioletniej toyoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: życzliwy Uwaga! Pan Kulik ma premię od ilości komentarzy . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 10:11 Proszę nie komentowac tego artykułu ,bo tylko nabijacie konto i siejecie radośc w głowach ludzi ,którzy żyją z prowokacji . Odpowiedz Link Zgłoś
krokus5 Graty najechały Polskę 17.12.07, 11:29 To już staje się nudne co od wielu lat pisze red.Kublik.Jest po prostu nieobiektywny naganiając (lobbując) na rzecz jednej tylko strony.Może Naczred. zajmie się tym przypadkiem? I na dodatek te dantejskie tytuły! Proponuję zwolnić piewcę określonego lobby który zapewne nie robi tego bezinteresownie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robal Re: Graty najechały Polskę IP: *.chello.pl 17.12.07, 11:32 maruda.r napisał: > > Teraz Ministerstwo Finansów chce, by izby celne mogły same ustalać wartość > sprowadzanego pojazdu do opodatkowania, jeśli jego wartość będzie znacznie > odbiegać od średniej rynkowej, a importer nie uzasadni tej różnicy. > > *************************************** > > Świetny mechanizm prokorupcyjny. Właśnie miałem to napisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmotoryzowany Graty najechały Polskę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.07, 13:27 Przed wejściem do unii za Passata młotka wartego w Niemczech poń 1000 euro u nas trzeba było dać 10-12 tyś. Czy to było normalne? Najpierw w interesie wąskiej grupy dilerów sam. wygłodzili rynek go granic,a później zdziwieni że sprzedaż nowych aut spadła. Mnie samemu gdy mój pełnoletni duży fiat dogorywał, groziło dojeżdżanie 32 km do pracy rowerem, bo PKS na tym kierunku nie jeździ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leif Andrzej Kublik to lobbysta IP: *.ericsson.net 17.12.07, 13:44 seat.pl/wiadomosci/rok_2006/9/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: optymista PO ostatnich wyborach każdy kupi nowe auto!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 12:33 Jak zwykle pusta pisanina , taka sama co roku. A możnaby załatwić kilka problemów od razu. Wprowadzić podatek od emisji szkodliwych związków- starocia zniknęłyby z krajobrazu, auta np do 3-5 lat za symboliczną opłatą (przestaliby wszyscy głupoty pisać w deklaracjach) Ale z głową, trzeba realnie patrzeć na możliwośći Kowalskiego. Niech ma 3-5 letnie auto za rozsądne pieniądze . Większości Polaków nie stać na nowe auto i nie wiem jakby zabraniać używanych to i tak nie kupi znaczna część społeczeństwa nowego auta. Środowisko miałoby coś z tego, poprawilibyśmy statystyki, spełnilibysmy normy europejskie. Wszyscy użalają się nad słabą sprzedażą nowych aut. Prowadzę małą firmę handlowa, dlaczego nie mogę sobie dokonać pełnego odliczenia przy zakupie nowego auta osobowego? Kupiłbym gdybym mógł a tak mi się to nie opłaca. A po co mi ciężarówka albo pick-up za 120 tyś dla 1 osoby do wyjazdów na spotkanie?. Gdyby fiskus nie był tak pazerny to miałby większe wpływy niż dziś,przecież to oczywiste a do tego branża by się rozwiajała, dilerzy i dziennikarze by się z lubościa rozpisywali jak to jest dobrze. A tak ani państwo nie ma , ani przedsiębiorca, tylko dziennikarze mają z tego temat odgrzewany doznudzenia co roku. Jak zwykle dużo szumu, zero konstruktywnych, sensownych rozwiązań. Pozdrawiam nowy rząd, W te Wasze wszystkie bzdury nie wierze ale może tym razem chociaż to dałoby się załatwić......??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol lubie zapach nowosci, nie lubie zapachu spoconych IP: 129.230.236.* 28.12.07, 16:01 nie lubie zapachu spoconych dup jakiegos niemca w mojim samochodzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 111 A Niemiec nie lubi Twoich zasmrodzonych pach IP: *.toya.net.pl 28.12.07, 19:53 które myjesz raz na tydzień. Nie lubi Twoich zmienianych raz na 2 tygodnie skarpetek i nie lubi Ciebie, ale musi Cię wąchać i oglądać buraku, bo co roku jedziesz do niego na szparagi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmiot prlu kublik ty skorumowany lapowkarzu IP: *.hsd1.or.comcast.net 28.12.07, 23:28 czym jezdzi kublik i czy stac go na ten samochod? czy ten gnojek "testuje" samochod od dilera? dobrac sie bydlakowi do dupy, i do pierdla z parszywym lapowkarzem! Odpowiedz Link Zgłoś