Gość: LL A Atari? IP: *.aster.pl 18.12.07, 19:00 Ten artykuł nie ma polskiej perspektywy. Tutaj równie popularne były komputery Atari, głównie modele 65XE i nieco starszy 800XL. Miały dokładnie te same możliwości co C64. Zresztą właściciele maszyn obu firm czasem nawet byli do siebie wrogo usposobieni. Sam pisałem pod językiem Basic programy, które wyświetlały na ekranie migający napis: "Commodore is dead" ^__^. Atari też miało swoje pięć minut w historii rodzinnych komputerów. Niestety po porażce z modelami z serii ST firma zniknęła z rynku, a Commodore wytrzymało jeszcze parę lat dłużej dzięki bardzo udanemu modelowi Amiga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolek Re: A Atari? IP: *.171.64.83.crowley.pl 18.12.07, 20:17 A Atari... nie ma dziś 25 lat. Who cares? Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: A Atari? 19.12.07, 00:04 Gość portalu: LL napisał(a): > Ten artykuł nie ma polskiej perspektywy. Tutaj równie popularne były komputery > Atari, głównie modele 65XE i nieco starszy 800XL. Miały dokładnie te same > możliwości co C64. Niestety - bzdura. Ponieważ byłem atarowcem to dokładnie wiem czego tak zazdrościłem komodzie. Przede wszystkim dźwięku. Atarynka nie dorastała komodzie do pięt. Jednak różnica między sinusem a prostokątem jest dla ucha dość słyszalna. Po drugie grafika - wielokolorowe sprite'y i atrybuty w HiResie. Wiele dni i nocy spędziłem grzebiąc w POKEY'u aż znajomi śmiali się ze mnie, że chce na Atarynce uzyskać "ciepłe dźwięki komodora" :) Heh... 53768 - kto pamięta co tam siedziało :D I jakie fajne rzeczy można było uzyskać dobierając się do "pustego pionowego" :D Potem dopiero jak zobaczyłem co fachowcy z demosceny potrafią uzyskać na Atari to mi szczęka opadła do samej ziemi. Ale dalej uważam, że Commodore64 to było to. Choć i tak grywalnością i oprogramowaniem ZXSpectrum biło na głowę wszystkie ośmiobitowce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: devilly 25 lat C64, najlepszego komputera lat 80-tych IP: *.chello.pl 18.12.07, 19:14 a wiecie ze az mi jakos tak żal sie zrobiło....defender of the crown....pirates!......f-14tomcat.....symulator łodzi podwodnej o niezapamietanej nazwie.....jaaaa.....a rambo 3?pierwszy mój manager piłkarski....decathlon(!).....boulder dash.....jaaa a Dizzy!!!!!!chyba ze 6 części tego było....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ST-fan Re: 25 lat C64, najlepszego komputera lat 80-tych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.07, 21:31 Ten symulator lodzi podwodnej to byl Silent Service Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smutek i Nostalgia Re: 25 lat C64, najlepszego komputera lat 80-tych IP: *.eranet.pl 19.12.07, 00:05 Teraz te gry wracają... Defender of the Crown, River Raid i inne są dostępne w wersji Java na komórki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziobroo A chętnie bym sobie kupił ten komputerek dziś z IP: 213.17.145.* 18.12.07, 19:19 Zamiast Pleja czy tam djual kor no i jeszcze pare kaset z gierkami .... piękne to były czasy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Davidian Wierszyk IP: *.chello.pl 18.12.07, 19:39 Pokochałem me Atari było z wegla i ze stali z pradem działać to nie chciało weglem sypac nalezalo :) Pamietam TopSecret (walka Krzysia Kubeczko z uzytkownikami C-64) pozniej Gamblera nawet pare lat temu kupilem sobie pare rocznikow, dzisiejsze gazety "o grach" nie ma porownania.. Czekalo sie pod kioskiem na gazete pozniej zaczytywalo sie na smierc. Granie w niemieckie wersje gier nie znajac ni w zab jezyka (Vermer i Agricola) Zas co do gier...dzieki Commodore pokochalem gry strategiczne, handlowki i managery piłkarskie. Z lezka w oku wspominam spotkania z kumplami i lamanie joyow i rywalizacje w Microprosesor Soccer. Na pulpicie mam caly czas CCS 64 v3.1 :D i pare ulubionych gier :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakow.pl W 1982 zarabialem 20$na miesiac.A komp 400$ Szok IP: *.adsl.inetia.pl 18.12.07, 19:30 Dzisiaj to co innego .Kogo by było stać wydać 20 pensji na komputerek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kupiec Re: sprzedam taka konsole... IP: *.acn.waw.pl 18.12.07, 19:41 > cena 500 zl stan idealny +wiele gier 507790623 tylko smsy Chyba oszalałeś. Za 100-150 zł można kupić C64 + gry, fdd, magnetofon, joysticki, cartridge i książki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PanMietek 25 lat C64, najlepszego komputera lat 80-tych IP: *.plock.mm.pl 18.12.07, 19:41 Miałem taki i wszystko jasne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c64'er kasetka do magnetofonu, press play on tape IP: *.stk.vectranet.pl 18.12.07, 19:42 , pare skrzekow i piskow (gora 5 minut, a nie 30!), w razie problemow z ladowaniem podrkecenie glowicy srubokrecikiem, i potem juz cale dzionki z wonder boy'em, river raidem, bruce lee, boulder dashem czy montezuma. plus pierwsze programiki w bejziku :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hematemesis Re: kasetka do magnetofonu, press play on tape IP: *.mgh.harvard.edu 18.12.07, 20:14 gralem we wszystkie piekne czasy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolek Re: kasetka do magnetofonu, press play on tape IP: *.171.64.83.crowley.pl 18.12.07, 20:22 10 PRINT "C=64 JEST NAJLEPSZY" 20 GOTO 10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość: Gość: A pamiętasz pracowite przepisywanie programów? IP: *.ists.pl 18.12.07, 23:41 Przepisywaliśmy programy z czasopism i potem można było grać, albo je ulepszać. W rezultacie powstawały lepsze gry, niż komercyjne. Pamiętam tylko, że na moim Spectrum z lubością stosowałem w basicu skoki GOTO setki razy w programie, co spotykało się z piorunujacą krytyką redakcyjnych programistów z czasopism. Ale co z tego, skoro programy chodziły wówczas po prostu bezbłędniej i szybciej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARCIN 25 lat C64, najlepszego komputera lat 80-tych IP: *.147.100.97.cfl.res.rr.com 18.12.07, 19:46 JA SWOJEGO ATARI DOSTALEM W 1986.PO WAKACJACH POJECHALEM Z BRATRM I MAMA DO KOMISU W GDYNI.NAJPIERW MAMA SIE WKUZALA ZE NIE MOZE ZNALEZC TEGO KOMISU NO I JEZDZILISMY W KOLO.W KONCU PO GODZINIE SIE UDALO.NASTEPNIE DO TRZECIEJ NAD RANEM GRALISMY KIEDY NIE BYLO SZKOLY.NO I OCZYWISCIE TE EMOCJE PRZY WGRYWANIU. RAZ PRAWIE BRACHOLOWI ZLAMALEM NOS JAK DRGNAL STOLEM I PO 45 MINUTACH WGRYWANIA ERROR WYSKOCZYL.Z JEDNYM KUMPLEM TO SIE KLUCILEM PRZED KLATKA Z GODZINE ZEBY POWIDZAL MI JAK PRZEJSC NA NASTEPNY POZIOM W GRZE MONTE ZUMA.ACH TE CZASY DEFENDERA,SUPER COBRA, MOON PATROL,GRAJAC W RIVER RIDE KUZYN KTORY WYNAJMOWAL POKOJ SPOZNIL SIE NA EGZAMINY NA UNIWERSYTECIE W GDANSKU.TAK TAK Odpowiedz Link Zgłoś
wowo5 Re: 25 lat C64, najlepszego komputera lat 80-tych 18.12.07, 19:58 Najlepszym komputerem domowym w latach 80-tych byl Apple. - The only time a woman has a true orgasm is when she is shopping. (Joan Rivers) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAMi Re: Apple? IP: *.171.64.83.crowley.pl 18.12.07, 20:25 Skąd ty mieszkasz!? Odpowiedz Link Zgłoś
radi242 Re: 25 lat C64, najlepszego komputera lat 80-tych 19.12.07, 12:59 > JA SWOJEGO ATARI DOSTALEM W 1986.PO WAKACJACH POJECHALEM Z BRATRM I > MAMA DO KOMISU W GDYNI.NAJPIERW MAMA SIE WKUZALA ZE NIE MOZE ZNALEZC no i widzisz.. tyle fajnych lat a Ty nie nauczyles sie obslugiwac capslocka, nie wspominajac o korekcie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zax 25 lat C64, najlepszego komputera lat 80-tych IP: 91.104.26.* 18.12.07, 19:54 Pierwsze bylo atari 65 xe z magnetofonem i joystickiem z pewexu, ale to pachnialo.Te gry, nauka programowania z Bajtka gdy mi sie magnetofon zepsul, wyjazdy na gieldy po nowe programy. Ech, to se ne vrati. Teraz zbieram te antyki, mam atari 65 xe, atari 600xl (okrojona z pamieci wersja 800 xl),spectrum 48, spectrum plus,Amige 500, 500 plus, amige 1200, Atari 520 st 2 szt, moge jedna zamienic na 8 bitowca. Poluje na stacje dyskow do Atari xe i komplet commodore 64. Bardzo chetnie odpalam gierki na orginalnym sprzecie bo jednak emulatory to nie to. W Jet Set Willy najlepiej sie gra na Sectrum, w Cannon Fodder na Amidze, w Road Race na Atari. A w wiedzmina na PC. I fakt po latach te gierki wygladaja troche mniej kolorowo i bajerancko ale nadal wciagaja bardziej niz wiekszosc produkcji na PC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www.tomxx.net Re: 25 lat C64, najlepszego komputera lat 80-tych IP: 194.72.73.* 19.12.07, 13:16 a gdzie to wszystko trzymasz? masz na stałe podłączone? przydałby się osobny pokój nostalgiczny.. ja także myślę o sprawieniu sobie mojego pierwszego zestawu: C64 i stacja 1541, bo Amiga to już jednak czasy nowożytne.. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomxx.net Re: 25 lat C64, najlepszego komputera lat 80-tych IP: 194.72.73.* 19.12.07, 15:25 zax, zastanawia mnie jedno: istnieje jakiś bezbolesny sposób zgrania gry na nośnik komputera 8-bitowego? mając na PC-cie plik c64 obsługiwany przez emulator, jak nagrać go na standardową dyskietkę C64? kupię sobie Komodora, le skąd będę brał aplikacje? z góry dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawelek Ile dostalbym dzisiaj za comodore 64??? IP: *.stg.pl 18.12.07, 19:56 tak jak w temacie, ile? Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Re: Ile dostalbym dzisiaj za comodore 64??? 18.12.07, 20:11 ja swoja komode sprzedalem dawno temu za 100 zlotych siostrze ciotecznej. Nie chcialem w sumie brac za to pieniedzy ale sie uparla ona i jej mama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zax Re: Ile dostalbym dzisiaj za comodore 64??? IP: 91.104.26.* 18.12.07, 20:23 jaki zestaw? mozesz wystawic na Ebay? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosć: Gość: Potrzymaj jeszcze ze 20 lat, to... IP: *.ists.pl 18.12.07, 23:30 Kupisz mercedesa. Albo potrzymaj z 50 lat, to kupisz dom. Teraz niestety kupisz byle jakiego laptopa w zamian. Ja bym czekał.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezdałemprzezC64 heh... chyba klawisz do laptopa. no, może dwa :] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.07, 01:24 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eniakk@poczta.onet Re: 25 lat C64, najlepszego komputera lat 80-tych IP: *.telpol.net.pl 18.12.07, 19:58 łza się w oku kręci C64 pl.youtube.com/watch?v=eY2gK1MPgh8 ATAROWCA WAL Z GUMOWCA ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolek Re: 25 lat C64, najlepszego komputera lat 80-tych IP: *.171.64.83.crowley.pl 18.12.07, 21:27 Ciary mnie przeszły. Najbardziej lybiłem symulator śmigłowca. Przez tydzień uczyłem się lądować na autorotacji. Albo atak półbeczką! Grafika słaba, ale realia lotu śmigłowcem - profeska. Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w 25 lat C64, najlepszego komputera lat 80-tych 18.12.07, 20:04 Mialem komode :) Duzo bylo na to gier choc to wgrywanie echh Atarowcow to nigdy nikt nie lubil. Ja w sumie nie wiedzialem czemu ale tez ich nie lubilem. Nie zreszta zebym znal jakiegos atarowca. Ale oni mieli zla prase (chocby SS). Kolega mial Amige chyba 600. U niego poznalem setlersow, sensible soccer i rozbierane gry karciane :) Po commodore mialem juz pcta. rok 94 to byl chyba rok upadku commodore. ech smutny dzien. pamietam jak kupilem ss a tam pisze ze c64 upadl. Timexa mialem na informatyce w podstawowce. Jezu ale to byl biedny sprzet. choc szlo na nim fajne rzeczy napisac. Kolega napisal np wyscigi . obstawialo sie przed rozpoczeciem wyscigu a potem komputer sam wybieral z 10 chyba jednostek ktora przesunac do przodu jak jedna jednostek przekroczyla linie mety wygrywala. Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w 25 lat C64, najlepszego komputera lat 80-tych 18.12.07, 20:08 aha z rozrzewnieniem wspominam te podworkowe przypiaskownicowe gieldy gier. Niestety szybko sie one skonczyly. Odpowiedz Link Zgłoś
shp80 25 lat C64, najlepszego komputera lat 80-tych 18.12.07, 20:08 Komodor is da best! Ja swój egzemplarz do tej pory posiadam (+stacja dysków). Ograniczenia komody zmuszały do intensywnego myślenia, by np. z 16 kolorów wykrzesać 256.. Dzisiejsi młodzi nabywcy piszitów tego nie zrozumieją: koderzy kiepsko optymalizują kod, bo przecież karta graficzna i pamięć wszystko załatwi.. C-64 rulez! :) SHAPIE/ONSLAUGHT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mazi ja miałem c 128D to dopiero była maszyna IP: *.it-net.pl 18.12.07, 20:13 ja miałem commodore 128D to dopiero była maszyna na dyskietki 5.25" i 128 Kb RAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hector Re: ja miałem c 128D to dopiero była maszyna IP: *.korbank.pl 19.12.07, 01:05 Ja jeszcze mam mojego "diesla" 128. Maszyna rzeczywiście git. Odpaliłem go ostatnio po dobrych kilku latach bez żadnego problemu. Najwięcej czasu spędziłem na "Piratach". W pierwszej wersji nie było ograniczenia punktów - tak jak w tej ostatniej. Wtedy dojechałem do około 200, a teraz 126 czy 128 i d.... . Mój "Hall of Fame" na komodę to - oprócz Piratów - Microprose Soccer, Last Ninja (1 i 2), Gianna Sisters, Caveman Ugh-lympic (z dyscypliną "rzut babą"), Laser Squad, Airborne Ranger, Gunship, Steel Thunder i Strike Fleet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atarek Dla ciekawych ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.07, 20:19 pl.youtube.com/profile_videos?user=odislaw&p=r stronka z zakończeniami niektórych gier na Atarynkę...powspominajcie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bat 25 lat C64, najlepszego komputera lat 80-tych IP: *.z.net.pl 18.12.07, 20:26 Powiem jedno: "strzałka HF" ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eye of Father Re: 25 lat C64, najlepszego komputera lat 80-tych IP: *.dsl.speedlinq.nl 18.12.07, 21:04 Bez tego ustawialem glowice. Po prostu patrzylem sie na samym poczatku wgrywania na te pasy. I musialem je tak ustawic aby delikatnie przesuwaly sie w gore. Pozdrawiam Starych Wyjadaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wamdue2003 Re: 25 lat C64, najlepszego komputera lat 80-tych IP: *.netis.net.pl 18.12.07, 22:40 dokladnie tak jak mowisz, po paru sekundach bylo wiadomo czy sie wgra poprzez obserwacje ekranu no i tez po dzwieku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick Re: sprzedam taka konsole... IP: *.icpnet.pl 18.12.07, 20:29 oszlałeś chyba... --------- Atari Szmatari Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick 25 lat C64, najlepszego komputera lat 80-tych IP: *.icpnet.pl 18.12.07, 20:32 moją ulubioną był Rick Dangerous, oprócz tego Yogi Escape i Zoylex (czy jakoś tak), na atari pamiętam czasy spędzone na Henry's House Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pogodna ja jeszcze mam ten komputer w domu :) IP: *.icpnet.pl 18.12.07, 20:40 och pamietam te czasy, gdy jako dzieciak podłączałam commodora do telewizora rodziców i po nocach grałam, a Oni męczyli się nieziemsko. Pamiętam jak dostałam super joystick z przezroczytym spodem, co to było za szeleństwo. A wgrywanie gier... bez śrubokręta ani się podejmój zadania, hehe. A moja ulubioną grą była Mrówka i Giana Sisters, aaa i jeszcze Indiana Jones.Reflekst się tam liczył i pomys. Super wspomnienia. pozdrawiam wszystkich wspominających. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaa C16 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.07, 20:39 A kto pamięta C-16 - dla młodszego pokolenia informacja : ok 3,5 kilo b ;-) pamięci ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pietia Re: C16 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.07, 22:58 Nie ma innych użytkowników c-16? Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: C16 27.01.08, 06:47 Ja pamiętam. Kolega dostał od wujka z niemiec. Ale to wtedy była siara. Ale ja do niego chodziłem z ciekawosci. Chociaz nie wiem, czy mi sie nie pomylilo z petem - takie cos z wbudowanym mikromonitorkiem... Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: C16 27.01.08, 06:49 pl.wikipedia.org/wiki/Commodore_PET Tak, to był PET. Pograć się na tym w nic praktycznie nie dało, ale mnie to interesowało jako coś innego, niż mieli wszyscy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik 25 lat C64, najlepszego komputera lat 80-tych IP: *.lama.net.pl 18.12.07, 20:42 to czekanie na Rozgłośnię Harcerską i o północy nagrywanie nadawanych programów (piski i jęki) Ktoś pamięta w jakich latach to było? Bo ja juz się gubię - czas tak leci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jethro 25 lat C64, najlepszego komputera lat 80-tych IP: *.osd.vectranet.pl 18.12.07, 20:48 10.000 programów co za debil to pisał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literka_m Re: 25 lat C64, najlepszego komputera lat 80-tych IP: *.sttb.pl 18.12.07, 20:58 cyt.: "Każdy utwór trwał ponad parę minut." co autor ma na mysli ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rektor wdu.pl Re: 25 lat C64, najlepszego komputera lat 80-tych IP: *.softlab.gda.pl 18.12.07, 22:14 Te, jethro, weź sobie poczytaj trochę, zrozum skalę zjawiska, bo coś chyba w czasach królowania C64 to ty jeszcze swędzeniem w kroczu twojego Tatusia nie byłeś.... A kto pamięta o Tatusiu C64, Jacku Tramielu? Toż to polski Żyd! Polecam - www.commodore.ca/history/people/1989_you_dont_know_jack.htm ... A najśmieszniejsze (ja co prawda C64 nigdy nie miałem - rodziny stać nie było - C+4 rulez ;) - ale atarowców nienawidziłem z całego serca :) ) jest to że on również był ojcem owego nieszczęsnego Atari 800XL, 65XE, i reszty..... Sprzętu z potencjałem, ale - bez 10 000 programów i armii programistów. C64 wiecznie żywy! Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w 25 lat C64, najlepszego komputera lat 80-tych 18.12.07, 20:58 Temat muzyczek do gier. Do dzis bardzo mi sie podobaja te proste ale fantazyjne dzwieki. Ps dobrze ze jest jutub :) Tez pozdrawiam wspominajacych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lopez Re: 25 lat C64, najlepszego komputera lat 80-tych IP: *.gprs.plus.pl 18.12.07, 21:16 A najważniejsze to że zespół KOMBI korzystał z niego przy komponowaniu największych przebojów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lopez 25 lat C64, najlepszego komputera lat 80-tych IP: *.gprs.plus.pl 18.12.07, 21:17 A najważniejsze że zespól KOMBI korzystał z niego przy komponowaniu największych przebojów.... Odpowiedz Link Zgłoś