Dodaj do ulubionych

100 dolarów za baryłkę ropy!

03.01.08, 04:42
Panowie "eksperci" traepia... piane i udaja madrale.... A prawda jest prosta. Producenci ropy zakladaja dalszy spadek dolara. Zeby zarobionego $ wydac, potrzeba czasu a w tym czasie bedzie on dalej trzcil na wartosci. Te "gorke" tez trzeba doliczyc do ceny. Do tego dohcodzi jeszcze klimat na gieldach no i ceny rosna. Jesli swiat nie zdywersyfikuje waluty rozliczeniowej w handlu, ceny beda rosly jeszcze szybciej niz do tej pory. Wprowadzenie EURO jako drugiej waluty w obrocie olejem dobiloby dolara ale za to ustabilizowaloby ceny... Tyle ze USA utopiloby sie we wlasnej waluciea nie w ropie....
Obserwuj wątek
    • lmblmb Re: 100 dolarów za baryłkę ropy! 03.01.08, 07:31
      piotr363 napisał:

> Panowie "eksperci" traepia... piane i udaja madrale.... A prawda
      > jest prosta. Producenci ropy zakladaja dalszy spadek dolara.

Dokładnie, plus jest środek zimy. Jak się odniesie ceny ropy do euro, to wyjdzie
      o 50% wzrost, nie o 200%
      • lava71 Re: 100 dolarów za baryłkę ropy! 03.01.08, 09:13
        dodając do tego fakt, że być może jesteśmy właśnie w "pik oil" i że ropa będzie
        już tylko drożeć.
        • Gość: ble ble rozpetajcie sobie parchy jeszce jakas wojne o rope IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.08, 09:18
          a przepowiednie owej recesji sie spelnia jak bajki o potopie.
          wojne w imie obrony parchackich idealow chciwych swin iisraelkich atomowek.
          hahahaha!
          a nie bedziecie tu piepszyc o szampanie w gaspromie...
          to nie Rosja podbila ceny ropy i gazu - ale wy sami.
          majac juz irackie zloza - chyba to nie jest zle miec wysokie ceny? no nie? hahahaah!
        • Gość: Bolek pik oil IP: 70.91.50.* 04.01.08, 06:41
          tez mi sie wydaje ze swiat doszedl do konca epoki ropowej. Swiat sie przestawi
          na inne zrodla energi w ciagu nastepnych dwoch dekad. Im mniejsze zapotrzbowanie
          na rope tym wieksze beda ceny. $100 za barylke to tylko poczatek. Poczekajcie za
          piec lat jak 25% samochodow w USA bedzie albo elektryczne albo na kukurydze
          jezdzilo.

Problem w tym ze kraje OPEC nie s na to przygotowane, bo innego przemyslu raczej
          nie maja. Fant jeszcze w tym ze wyzsze ceny ropy napedzaja przyjecie innych
          zrodel energii - i tak w kolko.

• Gość: blaa 100 dolarów za baryłkę ropy! IP: 217.116.98.* 03.01.08, 09:54
      Może to odwrotnie, nie cena ropy tak skoczyła tylko wartość
      szmatławego dolara spadła do takiego poziomu ...
    • Gość: Garibald 100 dolarów za baryłkę ropy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.08, 10:36
      Ci naftowi posrańcy jeszcze mają za mało brylantów w klamkach
      swoich pałaców.
      • Gość: anty Re: 100 dolarów za baryłkę ropy! IP: 82.146.248.* 03.01.08, 11:40
        Ci szeikowie producenci ropy są jak nasi lekarze.Gów.o ich cokolwiek obchodzi
        oni mają swoje i koniec.
    • Gość: Obywatel RP Ile ty płacisz za litra ropy? IP: *.adsl.inetia.pl 03.01.08, 11:14
      Też mi nowość 1 złotówka za litra ropy dla amerykańskiego biznesmena nie powinna budzić starchu. Ja biznesmenem nie jestem a za litr ropy płace już od kilku lat powyżej 2,5 zł i jakoś świat mi się nie zawalił. Może poprostu wyeleminujmy pośredników, którzy niepotzebnie biorą pieniądze za obrut ropy.
      • Gość: gosc z kingsajzu 1.94 zl za litr benzyny IP: *.fidelity.com 03.01.08, 11:41
        Moze barylka ropy pobila kolejny rekord ale tutaj benzyna kosztuje
        $2.60 za galon czyli 1.94zl za litr.

A ile kosztuje u Was czyli w Polsce ?

Czy wy kupujecie dwukrotnie drozej czy wasi posrednicy okradaja was
        bardziej niz nas ? A moze podatki w McDonaldlandzie zbyt wysokie :))
        • Gość: z K. Re: 1.71 zl . Nie zauwazylem ze zl znow drozszy. IP: *.fidelity.com 03.01.08, 11:52
          Sorry.
          • Gość: . 1.32 euro - Italia centro-sud IP: *.rupa.it 03.01.08, 11:58
            • Gość: Greg 4,11 i mniej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.08, 23:08
              Ostatnio w Sylwestra tankowałem za 4,13 i przecierałem oczy ze zdumienia - ostatnio taka cena była gdzieś na przełomie maja i czerwca. A dzisiaj to jeszcze taniej widziałem (dane pochodzą z jednej, sprawdzonej stacji).
    • gibki Re: 100 dolarów za baryłkę ropy! 03.01.08, 13:05
      super

a teraz małe przeliczenie matematyczne
      w 2003 roku litr benzyny kosztował 3,78 zł a dolar około 4 zł
      w 2007 mamy 4,60 do 2,45 czyli dziś litr benzyny 1,87 $ a kosztował 0,94 $ tyle, że 0,94$ to teraz 2,31 zł a 1,87$ to 4,58zł czyli benzyna w Polsce jest droższa o 120%, a powinna stanieć, no wliczymy inflację, wzrost kosztów zarządu i administracji oraz inwestycje to i tak powinna stanieć w związku z TANIEJĄCYM DOLAREM.

Jednak NIE - baryłka kosztuje 100$ podnosimy cenę - nic to, że dolar tanieje. I wmawia się nam jak baranom, że tak musi być.
      Czy nie można tego zmienić?
      • Gość: Bolek Re: 100 dolarów za baryłkę ropy! IP: 70.91.50.* 04.01.08, 06:36
        i jeszcze jeden tzw. "kicker", cena benzyny w USA mniej wiecej na tym samym
        poziomie mimo rekordowych wzrostow cen barylek,.
    • Gość: matematyk 100 dolarów za baryłkę ropy! IP: *.devs.futuro.pl 03.01.08, 14:18
      największe jaja sa z wyliczeniami inflacji :D no to już jest gruby numer, z
      koszyka wyrzucają wszystko co drożeje :) Wg norm z lat 90 mamy teraz 13 %
      inflacji .... szczegóły na stronie NBP ...
      • Gość: gosc Re: 100 dolarów za baryłkę ropy! IP: *.nycmny.east.verizon.net 05.01.08, 00:41
        odpowiedz jest jedna e-gold.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka