Gość: uuuuu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.08, 19:42 Przynajmniej o pracowników "dbają" miasta.gazeta.pl/katowice/1,35063,4948133.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Anatol Brawo Tesco IP: 77.236.12.* 04.03.08, 20:26 Brawo Tesco, tak trzymać. Niech sie socjalistom z rządu nie wydaje, że wystarczy dokręcić śrubę podatkową i już będa płyneły pieniążki za które będzie sobie można kupić głosy wyborcze hołoty. Odpowiedz Link Zgłoś
nixodus Re: Brawo Tesco 04.03.08, 20:31 Im mniej pieniędzy pójdzie do urzędasów tym mniej się zmarnuje :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: av Re: Brawo Tesco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.08, 12:47 Pomyśl czasem trochę samodzielnie zamiast onanizować się ciągle przed zdjęciem Korwina-Mikke. Odpowiedz Link Zgłoś
rafvonthorn Re: Brawo Tesco 08.03.08, 13:28 Uwielbiam błyskotliwą argumentację... Gratuluję rzeczowej wypowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mucha Re: Brawo Tesco IP: *.lazurowa.waw.pl 08.03.08, 13:46 Korwin na swojej neoliberalnej argumentacji długo nie pociagnie, stado jego nie potrafiacych sie dzielic zwolennikow/oszołomów topnieje. (widac to po wynikach wyborów, bo wbrew jego twierdzeniom ludzie sobie swietnie zdaja sprawe jaki swiat chciałby nam zafundować USA zagrozone wolnorynkowym wykupieniem przez Chiny i Arabów staja sie coraz bardziej protekcjonistyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj.plank Re: Brawo Tesco 08.03.08, 14:23 A co to qrwa znaczy "potrafić się dzielić"? W imię czego? Po co? Specjalistów od dzielenia mamy aż nadto, szkoda że nie ma specjalistów od tworzenia. Nie dziw się, że nie potrafię "się dzielić" jak widzę na co idą pieniądze, które ze mnie zdzierają to mnie szlag trafia - więc wolę je wydawać sam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mucha Re: Brawo Tesco IP: *.lazurowa.waw.pl 08.03.08, 14:47 wiesz, jest taki eksperyment masz do zdobycia 100k powiedzmy euro, mozesz je miec, ale musisz sie podzielic z kims innym. Sposób podziału ustalasz Ty. Twoj wybor musi zaakceptowac druga strona.Jak za mało zaproponujesz ryzykujesz ze druga strona odrzuci Twoja propozycje, wtedy tracisz cała stawkę. Wyniki? Generalnie im bogatszy/cywlizwany kraj tym lepsze warunki podziału. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Re: Brawo Tesco IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.08, 14:54 Człowieku, wymyślasz bzdury. Każde "100k powiedzmy euro" musi zostać przez kogoś zarobione. Motywacją każdego działania ekonomicznego jest zysk. I najpierw musi być zysk, żeby go podzielić. Uczciwsza jest sytuacja, w której każdy zaspokaja potrzeby własne i bliskich, czy taki, w którym część zdobywa środki do przeżycia, a reszta czeka na "podział"? No i który z podanych stylów "umowy społecznej" ma większy potencjał przetrwania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mucha Re: Brawo Tesco IP: *.lazurowa.waw.pl 08.03.08, 15:11 Luz, to jest hipotetyczne eksperymentalne 100k powiedzmy euro do podzialu. Możesz w trosce o siebie i o bliskich sobie odpuscic :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daro tia IP: *.devs.futuro.pl 08.03.08, 15:52 lewactwo i socjaldebile zawsze maja czyjes pieniadze do podzielenia - oni nigdy nie zarabiaja, oni tylko dziela Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Re: tia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.08, 16:19 No cóż, jeśli ktoś nie ma krztyny godności i honoru,to funkcja pasożyta może mu się wydawać nawet atrakcyjna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mucha Re: tia IP: *.lazurowa.waw.pl 08.03.08, 16:19 Bo to jest tak, odpowiem Ci na Twoim poziomie, albo podział, albo wczesniej czy poźniej rewolucja. I trupy na gałeziach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Re: tia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.08, 16:20 Co byś nie mówił, to jest mentalność przydrożnego zbira.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mucha Re: tia IP: *.lazurowa.waw.pl 08.03.08, 16:29 Państwo ma dbac o wszystkich obywateli, nawet tych ługawych/nieporadnych. Tak jak zbir o swoja bande. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Re: tia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.08, 16:41 Też uważam państwo ze swoim aparatem przymusu za organizację przestępczą, to miło, że się zgadzamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mucha Re: tia IP: *.lazurowa.waw.pl 08.03.08, 16:53 Mam dziewczynę anarchistkę, ciężko idzie ja przekonać do demokracji . Wole płacić i zarabiać niż ryzykować przypadkową kule w łeb, tak jak w ameryce południowej, albo cios nożem w zakazanej dzielnicy w usa. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf von thorn Re: tia IP: *.10.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 08.03.08, 18:06 Tak, to odwieczny dylemat człowieka: wybrać wolność, czy bezpieczeństwo? One się niestety, wykluczają nawzajem. Polecam "Ucieczkę od wolności" Ericha Fromma, intrygująca lektura. Pozdrawiam, R. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: das_spiel_ist_aus nastepna lekcja IP: *.adsl.alicedsl.de 08.03.08, 19:53 kiedys dawno temu pany zydy byly sobie w"niewoli egipskiej",ale nie mialy tak zle jak oni to opisuj,om.potem jak juz bylo im troche lepiej to oni zaczeli niewolic podbite narody i ten nawyk zostal im do dzis.pewne rzeczy to sprawa smaku,jak mawial pewien pan,ale nie tylko. "co cesarskie cesarzowi,co boskie bogu" ale tez prosze ostroznie,bo tego pana tez ukatrupiono.sprawy podatkow to bardzo delikatna materia. Odpowiedz Link Zgłoś
mag9 Brawo Tesco! 09.03.08, 01:08 "Ta suma wystarczyłaby na zbudowanie 50 szpitali, albo zmniejszenie podstawowej stawki podatku dochodowego o 3 pensy od 1 funta." Srutututu juz widze jak obnizaja podatki o 3 pensy albo buduje szpitale :) Tak sie sklada, ze wlasnie zamykaja mi szpital ktory mialem pod nosem (w WGC). A tak mam chleb za 97p zamiast 99p. Brawo Tesco! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: das_spiel_ist_aus mowisz,ze zamykaja "ci" szpital? IP: *.adsl.alicedsl.de 09.03.08, 09:11 a o"braciach szpitalnikach" to ty slyszales? teraz telewizja staje sie"szpitalem"a bracia szpitalnicy"robin hoodami". ps.moze ten glowny watykanski pedal oglosi publicznie jak to bylo z tym zmartwychwstaniem chrystusa i z"podatkiem"zaplaconym przez niego. Odpowiedz Link Zgłoś
trasat Re: Brawo Tesco 08.03.08, 22:52 Kapitalizm przestaje być rynkowy, a staje się korporacyjny. Coraz mniejsza liczb ludzi gromadzi dostępny majątek. Niepłacenie podatku też temu służy. Także temu, ze nie dopuszcza się do konkurencji, bo nie płacąc podatku ma się przewagi na rynku wobec tych którzy płacą. Trudno wtedy mówić o konkurencji. Nie powinno się mówić o "rajach podatkowych" tylko o "miejscach korupcji podatkowej" . Nikt przecież nie mówi, że polski czarny rynek to raj podatkowy, tylko właśnie czarny rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafael Re: Brawo Tesco IP: *.rad.vectranet.pl 10.03.08, 17:04 To właśnie Janusz Korwin Mikke i jego zwolennicy myślą samodzielnie. Sam jestem sympatykiem UPR i zgodnie z sugestią JKM SAMODZIELNIE obliczyłem coś takiego: Przez 40 lat zamiast do ZUS-u, wpłacam co miesiąc 800 PLN na lokatę (5% rocznie). Po 40 latach mam 1217661 PLN (słownie milion dwieście tysięcy). Po przejściu na "emeryturę" po prostu żyję z procentu. 5% rocznie to 5073 PLN MIESIĘCZNIE (słownie pięć tysięcy). Z ZUS-u dostanę pewnie coś około 300 PLN. Dodatkowo mam na koncie ponad milion złotych. Stać mnie np. na leczenie. No i moje dzieci odziedziczą te pieniądze. A teraz powiedz mi, jak to możliwe aby SAMODZIELNIE dojść do wniosku, że ZUS jest czymś dobrym dla obywateli? Trzeba chyba mieć trociny zamiast mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angol Re: Brawo Tesco IP: *.chello.pl 10.03.08, 20:15 Wyliż jeszcze angolom rowek i będziesz miał orgazm. Tylko taki poziom dyskusji z takimi jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość A co robią u nas?! Wyobraźcie sobie! IP: *.centertel.pl 04.03.08, 20:49 Jeżeli tam sobie tak pozwalają to wyobraźcie sobie co dzieje się u nas. Jest takie miasto w Wielkopolsce w którym mieszka 25 tys mieszkańców i jest w nim kilkanaście dużych hipermarketów. Obok tego w tym mieście jest też kilkanascie firm udzielających kredyty. Tak wygląda obecnie Polska. To miesto to Jarocin. Burmistrz z problemami z prawem. Piękne miasto wspaniałych ludzi a tak paskudnie potraktowane przez los. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujek Lu Re: A co robią u nas?! Wyobraźcie sobie! IP: *.centertel.pl 08.03.08, 13:43 A 30 kilometrów dalej tak samo, tylko nazwa inna i mieszkańców troszkę mniej. Środa Wielkopolska. Burmistrz wyprowadza pieniądze z kasy miasta do spółek, w miasteczku działa 8 supermarketów. Na szczęście do Poznania trochę bliżej, choć tam też ostatnio z większych inwestycji to tylko galerie handlowe powstają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlx Re: A co robią u nas?! Wyobraźcie sobie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.08, 15:46 Przepraszam bardzo, czy ktoś wam każe robić zakupy w tych hipermarketach i nabijać im kabzy??? Ludzie, litości ... Odpowiedz Link Zgłoś
mag9 Re: A co robią u nas?! Wyobraźcie sobie! 09.03.08, 01:10 Czytasz bez zrozumienia. Tu chodzi o burmistrzow wspaniale wykorzystujacych skradzione nam w podatkach pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karo Tesco nie płaci podatków i... krytykuję rząd za.. IP: *.adsl.inetia.pl 04.03.08, 20:53 A wszystko to : DLA CIEBIE,DLA RODZINY !!! Odpowiedz Link Zgłoś
znajomy_jennifer_lopez Podatek dochodowy to anachronizm! 04.03.08, 21:07 Podatki dochodowe to anachronizm - powinny być zniesione. Tylko podatki pośrednie dają się skutecznie sciągać i sa dość sprawiedliwe. Podatki dochodowe w krajach bogatych sa okazją do kombinowania jakby tu nie zapłacić, a firmy szukaja sposobow by go uniknąć (legalnie). Podatki dochodowe w krajach biedniejszych równiez nie sa płacone, tam z kolei obywatele/firmy uciekają w szarą strefe - m.in. dlatego Rosja wprowadziła dawno temu 13% podatek liniowy - by dostac cokolwiek, by w ogole "nauczyc" ludzi płacenia jakiegokolwiek podatku i by cokolwiek miec. Lepasze 13% niz fikcyjne 40%. Tym niemniej przychody z tyt. CIT i PIT sa stosunkowo niskie w dochodach budzetu państwa i należałoby sie zastanowić nad ich zniesieniem, ewentualnie jakims niskim prostym np 1% czy 5%, bez ulg, raczej jako symbol niz żródlo realnych dochodów dla państwa Brak podatku dochodowego uwolniłby miliony ludzi od biurokracji, chyba tylko rzeszy księgowych i doradców podatkowych zalezy na utrzymaniu CIT i PIT i to oni (a nie budzet państwa) sa głownymi beneficjentami tych podatków. Nalezy skupić sie na podatkach pośrednich, VAT, akcyzie, itp. Sa łatwe do ściągniecia, prawie nie do uniknięcia, oraz obciążają szeroko rozumianą konsumpcje (nei dotyczą oszczędnosci wieć są prooszczędnosciowe - nie potrzeba innych specjalnych zachęt do oszczędzania), gdy jednak postanowimy wydac pieniadze czy to na wódke czy na maszynę budowlaną - zapłacimy VAT. Spokojnie wiec, wydawana kasa bedzie opodatkowana, ba! nawet ta pochodząca z przestepstwa - zbir kupujący chleb tez zapłaci podatek VAT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mucha Re: Podatek dochodowy to anachronizm! IP: *.lazurowa.waw.pl 08.03.08, 13:36 Jasne, tylko podatki pośrednie placa zwykli ludzie. Tesco sie pasie bo sobie te podatki odlicza. Tesco polska ma 1mld funtow obrotu rocznie, pracownikom w Polsce placi najmniej jak moze, (zreszto w Angli tez :) Stać ich na płacenie podatkow od obrotu i innych, na wozki widlowe i inne narzedzia niby tez a jest problem. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
niknejm Re: Podatek dochodowy to anachronizm! 10.03.08, 15:18 Gość portalu: mucha napisał(a): > Jasne, tylko podatki pośrednie placa zwykli ludzie. Tesco sie > pasie A co to znaczy "Tesco się pasie"? Obecnie duże firmy (jak Tesco) są spółkami akcyjnymi. Kto jest ich właścicielem? Kupa ludzi, w większości drobnych ciułaczy. I to dobro swoich akcjonariuszy Tesco stawia jako nadrzędne. I BARDZO słusznie. Kadra menedżerska zatrudniana jest po to, by przynosić zyski akcjonariuszom (w ramach obowiązującego prawa). Inaczej akcjonariusze mogą np. pociągnąć prezesa do odpowiedzialności karnej za działanie na zgodę spółki. O wywaleniu na zbity pysk nie wspomnę. Jak rząd uważa, że ktoś płaci zbyt niskie podatki łamiąc prawo - niech idzie z tym do sądu. Jak rządowi się nie podoba system podatkowy, niech lobbuje w paralamencie za jego zmianą. A od firm działających zgodnie z prawem niech się łaskawie odp...li. Pzdr Niknejm Odpowiedz Link Zgłoś
niknejm Errata 10.03.08, 15:20 niknejm napisał: > za działanie na zgodę spółki. "Na szkodę spółki" oczywiście. :-) Pzdr Niknejm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinT Tesco nie płaci podatków i... krytykuję rząd za.. IP: *.autocom.pl 04.03.08, 21:11 Co to za lewacka gazeta ten Guardian??? Nie unikanie podatków stało się plagą światową, tylko nakładanie podatków! I to w sumie dopiero od półtora stulecia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Tesco nie płaci podatków i... krytykuję rząd za.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.08, 12:49 To może niech ten pan od Tesco stworzy własną sieć szkół, oczywiście darmowych? Wtedy będzie wilk syty i owca cała - pieniądze pana od Tesco nie zostaną zmarnowane przez urzędników, a poziom szkolnictwa się podniesie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Tesco nie płaci podatków i... krytykuję rząd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.08, 09:50 Wreszcie jakaś rozsądna wypowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
niknejm Re: Tesco nie płaci podatków i... krytykuję rząd 10.03.08, 15:22 Gość portalu: 123 napisał(a): > Wreszcie jakaś rozsądna wypowiedź. Gdzie tam rozsądna. Tesco nie jest od zakładania szkół. Choć... w sumie dlaczego nie, jeśli możnaby na tym zarobić... :-) Pzdr Niknejm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek Zmiejszyć socjal i podatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.08, 13:27 Proste. Należy zmniejszyć socjal, dzięki temu możemy obniżyć podatki. Gdy podatki są nie wysokie to podatnicy je płacą. Po przekroczeniu pewnej bariery (%) zaczyna się gra z fiskusem w kotka i myszkę. Każdy z nas chce dotacji ale nikt nie myśli ile kosztuje utrzymanie urzędników pobierających (pieniądze an dotacje) a potem pensje za dystrybucję dotacji. Za 10zł podatku dostajemy 1zł dotacji. Reszta dla panśtwa (urzędników). Jeśli byśmy zlikwidowali cła to nie byłoby przemytu i konieczności inwestowania na granicach w coraz wymyślniejsze systemy kontroli. Przypomnę, że Al Capone dorobił się dzięki prohibicji. Gdyby nie wporwadzono bzdurnego przepisu nie rozwinął by się cały "przemysł" przemytu. Dlaczego Unia Europejska uszczelnia granice? W chroni nas przed tanimi produktami z poza Unii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leccinum Neo-liberalna zaraza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.08, 14:54 Naiwność, dla chciwych przedsiębiorców jedynym poziomem podatków na jaki by się zgodzili jest 0%. Jedyne wyjście to konfiskata majątku oszukujących, może by się dorobkiewiczowska hołota nauczyła porządku. Chora neoliberalna ideologia doprowadziła do całkowitej atomizacji społeczeństwa - wszyscy myślą tylko o swoim interesie. Komunizm przez 40 lat nie doprowadził do takiego zdziczenia jak liber-bolszewicy przez kilkanaście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Re: Neo-liberalna zaraza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.08, 14:58 To takie myślenie jak Twoje jest świadectwem "zdziczenia". Daleko gorsze od "wszyscy myślą tylko o swoim interesie" jest "wszyscy myślą o cudzych interesach". PRL już był. O tempora, o mores! Żebracy wrzeszczą, że "łaski" otrzymują za mało! Wolałbym być głodny i bezdomny (miałem takie doświadczenia), niż żyć ze świadomością, że jestem pasożytem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mucha Re: Neo-liberalna zaraza IP: *.lazurowa.waw.pl 08.03.08, 15:35 Opowiedz o swojej histori porzuconego na los przemian mieszkańca PGRu ktoremu neoliberalne panstwo i wielkiemu Balcerowiczowi zafundowalo terapie wstrzasowa, dzieki ktorej zrobiles niezykła kariere. Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Re: Neo-liberalna zaraza 08.03.08, 15:50 Po 45 latach "realnego socjalizmu" niektorzy blednie sadza, ze jedynym ratunkiem jest wolny rynek puszczony na zywiol. smok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Re: Neo-liberalna zaraza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.08, 16:31 Wszystko co osiągnąłem, osiągnąłem poprzez ciężką pracę, uczciwość i wyrzeczenia, w różnych krajach świata, w różnych systemach społeczno- politycznych. Jakby nie patrzeć, podstawa zawsze jest taka sama: dzięki pracy osiągane są efekty: czy mówimy o produkcji w społeczeństwie HiTech, czy o zbieractwie owoców przez prymitywne plemiona. Im większa część społeczności nie pracuje i korzysta z pracy innych jego członków, tym słabsza jest ta społeczność... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loccinum Re: Neo-liberalna zaraza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.08, 16:35 Logiczną konsekwencją twoich poglądów jest zabijanie starców i kalek - bo muszą być utrzymywani przez innych. Może osiągnąłeś dobrobyt, ale człowieczeństwa na pewno nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Re: Neo-liberalna zaraza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.08, 16:40 Nie widzisz różnicy między wyborem, a przymusem? Państwo dzieli moje pieniądze mając za sobą aparat przemocy. Tak, z punktu widzenia państwa Twoje postulaty są logiczne i to właśnie jest przerażające. Jeśli ja mam ochotę utrzymywać 20 osób, to jest to tylko i wyłącznie moja sprawa. Jeśli nie chce mi się pracować, to biedę klepię ja i moja rodzina. Jeśli pracuję ciężko to ja i moja rodzina mają więcej. Żaden system przymusowej opieki państwa nie powinien zastępować więzi międzyludzkich, bo to prowadzi do ich atrofii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leccinum Re: Neo-liberalna zaraza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.08, 17:16 Ty w kółko "moje pieniądze, moje pieniądze". Przerażające, świat nie kończy się na pieniądzach. Spróbuj pójść do lasu, do muzeum, poobserwuj dzieci bawiące się na placu zabaw. Zrelaksuj się, przestań wypominać wszystkim, że coś ci zabierają bo może jest odwrotnie. Może nie jest za późno na rozwinięcie wrażliwości. To właśnie opieranie na pieniądzach więzi społecznych prowadzi do ich atrofii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf von thorn Re: Neo-liberalna zaraza IP: *.10.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 08.03.08, 18:10 Cóż, tutaj dyskutujemy o pieniądzach, więc oczywiście skupiam się na tym. Dla mnie to kwestia zasad, a socjalizm uważam nie tylko za nieuczciwy, ale także za za szkodliwy: robi z wolnych ludzi bezmyślnych klientów kas zapomogowych i stacji telewizyjnych. Mówisz, że mówię za dużo o pieniądzach: mam siedzieć cicho i dać się okradać leniwej większości? I jeszcze dać się pouczać... Skundlone czasy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leccinum Re: Neo-liberalna zaraza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.08, 18:25 Kapitalizm robi z ludzi szczęśliwe, wolne jednostki?! Give me a break. Większość zasuwa od rana do wieczora za miskę jedzenia, a nieliczni z tego korzystają. Nawet jeżeli ktoś ma własny biznes, to i tak jego los zależy od wielkich korporacji i wielkich spekulantów. Ugra tyle na ile mu pozwolą. Niektórzy są jeszcze pachołkami korporacji albo nadzorcami niewolników, ale to niezbyt honorowe funkcje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf von thorn Re: Neo-liberalna zaraza IP: *.10.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 08.03.08, 18:54 "Miska jedzenia" to pojęcie względne... Nie chcę być złośliwy, ale żadna z wypróbowanych alternatyw nie przyniosła sukcesu (vide Korea Północna). "Kapitalizm" to nazwa na najbardziej pierwotne i naturalne prawo własności i do dyponowanią nią. To co najprostsze jest najbardziej sprawiedliwe. Oczywiście, możemy się umówić, że będziemy się wspierać w trudnych momentach (utrata pracy, zdrowia), ale nie na takich zasadach, jakie panują dziś w Polsce! Oddajemy w różnego rodzaju podatkach 70% dochodów, a służby publiczne są niemalże w stanie zapaści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mucha Re: Neo-liberalna zaraza IP: *.lazurowa.waw.pl 08.03.08, 16:40 Brawo, bedzie mozna o Twojej cięzkej/uczciwej/pełnejwyrzeczen pracy i karierze wygłaszać budujace pogadanki dla dzieci i młodziezy. Tylko dlaczego za ta sama robote w tesco Polska zarabia sie 180 funtów miesiecznie, a w tesco UK 200 tygodniowo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Re: Neo-liberalna zaraza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.08, 16:45 Nie rozumiem, to znaczy, że Polski kapitalizm jest zły, a brytyjski dobry? Te różnice wynikają po pierwsze z polskiego prawa pracy (pozapłacowe koszty pracy w RP są wielokrotnie wyższe), ze struktury społeczeństwa (50% ludzi zdolnych do pracy utrzymuje całe społeczeństwo- jaki jest odpowiedni wskaźnik dla UK?) no i oczywiście z jego zamożności. Pamiętaj, że UK było przez dziesięciolecia wielkim imperium i bogaciło się kosztem reszty świata. Na pewno można znaleźć więcej powodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mucha Re: Neo-liberalna zaraza IP: *.lazurowa.waw.pl 08.03.08, 17:05 buhahaha Jasne Tesco Polska funkcjonuje na granic przetrwania :) Dopiero jak ceny w Polsce przekrocza brytyjskie 6 razy osiagnie zyski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Re: Neo-liberalna zaraza IP: *.10.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 08.03.08, 18:15 Prawdziwie wolny rynek działa w ten sposób, że wymusza możliwie niskie ceny towarów i usług przy ich możliwie najwyższej jakości. W warunkach wolnej konkurencji producent, który zaniedba którąś z tych cech, wyleci z rynku. Niestety, w Europie nie ma wolnego rynku, a to właśnie socjalistyczne absurdy powstrzymują rozwój konkurencji dla Tesco. Ten system jest wspaniale pomyślany: myślicie, że bronicie swoich praw, a tak naprawdę petryfikujecie system, który na Was pasożytuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mucha Re: Neo-liberalna zaraza IP: *.lazurowa.waw.pl 08.03.08, 18:52 Wolny rynek,to jest taka sama utopia, jak komunizm.Do amerykanow zaczelo docierac,(kolejne interwencje panstwa na rynku) u nas jeszcze nie. U nas jest dziki neoliberalizm z głodowymi pensjami. Producentom zalezy na zysku a nie jakości, z konkurencja taniej sie dogadac niz konkurowac. Neoliberloizm tak, wypaczenia nie. Żenada. przerabialismy to. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf von thorn Re: Neo-liberalna zaraza IP: *.10.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 08.03.08, 19:02 Pozostaję mi powiedzieć, że się z Tobą nie zgadzam. Uważasz, że lepszy jest komunizm? Jest taki filozof, Ivan Illich, który twierdzi, że kiedyś człoweik społecznie ewoluuje do formy "człowieka epistemicznego", dla którego dobro innych będzie ważniejsze niż jego własne... Wtedy, być może, idee Marksa i Engelsa będą miały sens. Niestety, to jeszcze potrwa, a do tej pory musimy funkcjonować w jakimś systemie. Niczego nie trzeba wymyślać, tą całą filozofię opisuje siódme przykazanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stasiek Re: Neo-liberalna zaraza IP: *.acn.waw.pl 08.03.08, 20:17 Czy nie zauważyliście, ze podział na socjalistów i liberałów jest w dzisiejszych czasach nieco anachroniczny. Socjalistów i liberałów może coś połączyć - praca i wartość dodana dla społeczeństwa. W obecnej chwili nie mamy ani do czynienia z socjalizmem, ani z kapitalizmem tylko pewną formą oligopolistycznej spekulacji i gospodarki rent seeking. Co jest cnotą w wypowiedziach szefów firm? Zysk - pieniądz. Dlaczego? Bo wmawia sie milionom ludzi, ze są w stanie osiągnąć ponad przeciętne zyski, albo inwestując na giełdzie, albo spekulując na rynku walutowy, towarowym, ..., mamy bąble spekulacyjne - samonapędzającej sie machiny, których beneficjentami są nieliczni. Najfajniejszy sposób redystrybucji dochodu od pracujących dla leni i nierobów. Pieniądz, tworzy pieniądz.Dlaczego w audycjach ekonomicznych nigdy nie wspomina sie o czymś takim jak "dobra robota" tylko zyski. Zysk jest motorem działania rynku, ale nie przy takiej strukturze rynku i prawodawstwie. Jest to struktura "utrzymania bogactwa". Podział dochodów w USA jest podobny do struktury podziału dochodu w przedrewolucyjnej Francji. Dlaczego to nie pęka? Dlatego, ze większość intelektualistów miota sie w 20 wiecznych podziałach. Średnia klasa sie nie buntuje tylko haruje, a państwo jedynie daje osłonę tym praktykom. Dlaczego lepiej trzymać ludzi na zasiłku niż nauczyć ich nowych umiejętności? Bo i tak nie ma dla nich miejsca w gospodarce, a lepiej żeby nie tworzyli bazy rewolucji lub innego zamętu. PROSZĘ PAŃSTWA FEUDALIZM WRÓCIŁ I MY TEGO NIE ZAUWAŻYLIŚMY. Mamy trzy klasy: udzielnych książąt, ludzi pracy oraz ludzi zbędnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mucha dla siebie,dla rodziny IP: *.lazurowa.waw.pl 09.03.08, 13:25 Masz racje, sadze ze bedzie git, przebakuje sie juz o opodatkowaniu transferow pienieznych udzielnych ksiażąt. Moim zdaniem swiat jest juz na tyle bogaty by zapewnic wszystkim minimum potrzebne do życia. Ludzi zbednych w gospodarce można wykorzystać do działalnosci społecznej. Dlaczego o budowie lepszego swiata, słyszalem ostatnio za komuny? Dzisiaj tylko Tesco dla siebie dla rodziny,albo badz soba wybierz pepsi. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ehhh Re: Neo-liberalna zaraza IP: *.adsl.inetia.pl 08.03.08, 22:15 Gość portalu: mucha napisał(a): > Opowiedz o swojej histori porzuconego na los przemian mieszkańca PGRu ktoremu n > eoliberalne panstwo i wielkiemu Balcerowiczowi zafundowalo terapie wstrzasowa, > dzieki ktorej zrobiles niezykła kariere. Terapie wstrzasowa mieszkanca PGRow zafundowali nie liberalowie z Balcerowiczem na czelo, ale twoi kochani SOCJALISCI, ktorzy przeprowadzajac przymusowa kolektywizacje wsi, czyniac z przedsiebiorczego chlopa, kiepsko oplacanego, malo wydajnego, zapijaczonego PGRowskiego robotnika. Odpowiedz Link Zgłoś
michalparadowski Tesco nie płaci podatków i... krytykuję rząd za.. 08.03.08, 13:51 A ja pytam grzecznie: To co robiły Kaczory z kłamcą Ziobro i bardzo smutnym Kamińskim, przez ostatnie dwa lata? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cwaniak Michałku cymbale do o angielskim Tesco, wiesz? IP: *.koelner.pl 10.03.08, 13:01 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TomKs Socjalistyczne pomysły! IP: *.tktelekom.pl 08.03.08, 15:09 Skoro firmy działają zgodnie z prawem (o ile tak jest), to faktycznie, mają wręcz obowiązek względem właścicieli stosować różne metody obniżenia podatku, bo to zwiększa zysk - co jest celem istnienia firmy! Państwowe systemy zdrowia, edukacji i czego tam jeszcze zawsze będą niewydolne, niezależnie ile pieniędzy się na nie przeznaczy. Dlaczego państwa nie pozwalają ludziom dysponować znaczną częścią swoich pieniędzy? A atak na raje podatkowe jest w istocie próbą ingerencji w sprawy wewnętrzne innego państwa! Czy to jest w porządku? Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Re: Socjalistyczne pomysły! 08.03.08, 15:44 Pelny liberalizm, tzw "niewidzialna reka rynku" prowadzi do sytuacji, w ktorej niewielka czesc danej spolecznosci jest niewiarygodnie zamozna, a przytlaczajaca wiekszosc zdycha z glodu. Juz wole zostac nazwany "lewakiem", czy "oszolomem" niz sie na to godzic. smok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Re: Socjalistyczne pomysły! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.08, 16:47 Hmm, a w jaki sposób elity będą chronić swoją pozycję? Mogą to osiągnąć tylko odchodząc od liberalnych zasad ekonomii. Możesz napisać, co rozumiesz przez pojęcie liberalizm? Polecam artykuł Ziemkiewicza na stronach dzisiejszej Rzeczpospolitej. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Socjalistyczne pomysły! 08.03.08, 20:42 > Pelny liberalizm, tzw "niewidzialna reka rynku" prowadzi do sytuacji, w ktorej > niewielka czesc danej spolecznosci jest niewiarygodnie zamozna, a przytlaczajac > a > wiekszosc zdycha z glodu. A pełny komunizm prowadzi do sytuacji w której jak ci ukradną furmankę to potem muszą ci oddać samolot. Niby dlaczego "pełny liberalizm" miałby prowadzić do takiego rozwarstwienia? Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Nie robie zakupow w hipermarketach 08.03.08, 15:37 tylko w lokalnych sklepach i kramach. Po cholere promowac ten chory system? smok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HH W ogóle nie rozumiem po co ulgi sieciom handlowym? IP: *.swietochlowice.net.pl 08.03.08, 16:07 Przecież oni nic nie produkują a sprzedawać tak czy siak będą, więc dawanie ulg podatkowych takim firmom to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf von thorn Re: W ogóle nie rozumiem po co ulgi sieciom handl IP: *.10.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 08.03.08, 18:21 Ulgi to element etatystycznego podejścia do gospodarki, słowem narzędzie socjalizmu. Zaprzeczenie wolnej konkurencji i wolnego rynku. Kwintesencja niesprawiedliwości... Odpowiedz Link Zgłoś
united-europe2 Tesco nie płaci podatków i... krytykuję rząd za.. 08.03.08, 17:06 tesco, obronca biednych i ciemiezonych!. istna hipokryzja tltl.myminicity.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albin Siwak Guardian to lewacki szmatławiec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.08, 19:05 taki jak nasza Trybuna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Tesco nie płaci podatków i... krytykuję rząd za.. IP: *.acn.waw.pl 08.03.08, 20:49 a najbardziej w dupę są bite małe i średnie firmy bo te nie mają środków na to żeby ograniczać czy unikać płacenia podatków.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Tesco nie płaci podatków i... krytykuję rząd za.. IP: *.acn.waw.pl 08.03.08, 20:53 policzmy... tesco u nas też zwolnione z podatków, bo niby taki wielki pracodawca (co z tego, że wykończył 10 x tyle miejsc pracy ile sam stworzył)... zatrudniam w firmie 25 osób, które zarabiają każda tyle co 10 kasjerek w tesco... czyli de facto tak, jakbym zatrudniał 250 osób według standardów tesco... więc chyba też jestem sporym pracodawcą, ale u.s. rżnie mnie niemiłosiernie kiedy tylko może.... ot polska "logika" na promocje przedsiębiorczości... zamiast zwolnic np. nowo powstajace firmy na 2-3 lata z podatku to robia wielkie halo, że zdjeli pare procent z rentowego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozorant Re: Tesco nie płaci podatków i... krytykuję rząd IP: *.rad.vectranet.pl 10.03.08, 18:36 Płacisz kasjerkom po 5 tysi? Ludzki Pan :) Odpowiedz Link Zgłoś
toberson Re: Tesco to obozy pracy!! 08.03.08, 21:15 Tylko niszcza maly biznes i unikaja placenia podatkow!!!A ludzi traktuja jak wiezniow!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek W Emiratach nie ma podatków IP: *.glfd.adsl.virgin.net 09.03.08, 00:28 Podatki, podatki. Ciągle z tym problemy. W Zjednoczonych Emiratach nie ma wcale podatków i gospodarka kwitnie. Uprzedzam pytanie - ZEA wyczerpały swoje zapasy ropy naftowej! Odpowiedz Link Zgłoś
dzekson22 Re: Tesco nie płaci podatków i... krytykuję rząd 09.03.08, 06:27 tesco nie płaci a ja się pytam która sieć płaci uczciwie podatki to wy dopiero do tego qrwa doszliscie że oni podatków nie płacą ANDREW LEPPER już 8 lat temu grzmiał żeby opodatkować markety a teraz jak markety się zamykaja i zrzerają same siebie nasze gejzery intelektu doszły do tego że oni podatków nie płacą ja wiem rząd się sam wyżywi s13.bitefight.onet.pl/c.php?uid=53376 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anya ano płacą podatki:/ IP: *.acn.waw.pl 09.03.08, 11:45 tyle, że nie w Polsce, a transferują je tam gdzie im sie bardziej opłaca i tak robią WSZYSTKIE międzynarodowe firmy... Odpowiedz Link Zgłoś
janptak Tesco nie płaci podatków i... krytykuję rząd za.. 09.03.08, 23:41 uchylanie sie od podatkow to obowiazek rozsadnego czlowieka. Dlaczego? Dlatego, ze wladze zapomnialy juz dawno o prostej zasadzie, ze owce sie strzyze a nie obdziera ze skory... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luzak Re: Tesco nie płaci podatków i... krytykuję rząd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.08, 13:52 Tesko to Żydowski kapitał, Odpowiedz Link Zgłoś
princealbert przeciez na tym polega kapitalizm 10.03.08, 17:14 Trzeba ograniczac koszty, to proste. Zyskuja na tym konsumenci, czyli my wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozorant Podatek przychodowy IP: *.rad.vectranet.pl 10.03.08, 18:04 Kiedyś oglądałem jakiś program w telewizji i chyba Pan Gwiazdowski stwierdził, że gdyby zamiast podatku od dochodów, wprowadzić 1-procentowy podatek od przychodu, to wpływy do budżetu byłyby takie same. Nikt nie mógłby unikać podatków a ewentualna kontrola byłaby bajecznie prosta: ile przychodu i czy zapłacone (nawet kalkulatora nie trzeba). Jak zwykle najprostsze rozwiązania są najlepsze, ale oczywiście tego nikt nie wprowadzi bo co by robiły te watahy urzędników skarbowych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Księgowy Re: Podatek przychodowy IP: *.ols.vectranet.pl 10.03.08, 22:21 I tu masz baaardzo dużo racji.Podatki można dawno uprościć.Jest taka fajna teoria (zresztą sprawdzona w wielu krajach)mianowicie teoria Laffera(krzywa Laffera).Warto poczytać. P/S kiedyś prowadząc DG policzyłem ile bym zarobił UCZCIWIE zatrudniając pracownika zgodnie z umową (wypłata=to co na umowie,oczywiście na umowie była minimalna a dostawał więcej),sprzedawał tyle towaru ile zakupiłem (na fakturach zakupu było mniej) itd.Wyszło całkiem nieźle bo 0 (słownie:zero złotych) zysku.To mała firemka więc nie porównuję do Tesco ale tak funkcjonuje większość firm w tym kraju bo inaczej sie NIE DA.Obecnie u nas kwota wolna od podatku to niewiele ponad 3tys. zł rocznie.W kilku krajach europy w granicach 8tys. ....tyle że euro:) Odpowiedz Link Zgłoś