Dodaj do ulubionych

Airbus wybrał łódzkich programistów

IP: *.sttb.pl 30.03.08, 21:10
cyt.: "Jak działają? Na przykład oprogramowanie ma nie dopuścić do
przegrzewania kotła w elektrowni i inteligentnie sterować spalaniem tak,:

w sieciach neuronowych nie o to chodzi, zeby spalanie bylo ok. spalaniem moze
sterowac rowniez automatyka nieoparta na sieciach.
W skrocie sieci neuronowe to struktury samouczace sie - to wyroznia te systemy
od do tej pory stosowanych
Obserwuj wątek
    • Gość: mac2000 kwestie płacowe w innych firmach IP: *.devs.futuro.pl 31.03.08, 07:07
      Fajnie.
      1)Zawsze milo gdy jakiejś łódzkiej firmie coś sie udało.
      2)Każda taka akacja, jak ściągnięcie z rynku 50 programistów, ma pozytywny wpływ
      na rynek jeśli chodzi o kwestie płacowe. W mojej firmie też zaczynają się
      przejścia do innych firm i podczas rozmów o podwyżkach ta sytuacja pozytywnie
      stymuluje elastyczność przełożonych :-)
      • Gość: guest kwestie płacowe w innych firmach IP: 157.25.31.* 31.03.08, 07:43
        no coz firma nie chwali sie ze odeszlo z niej okolo polowa doswiadczonych ludzi....
        lub ze odeszlo od nich 8 osob w ciagu miesiaca
        co do zarobkow to max 2k na reke nie mozna nazwac srednia
        • Gość: xxx Re: kwestie płacowe w innych firmach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 08:32
          przy średniej pensji ok. 3k brutto to wychodzi właśnie 2k na rękę, ile byście
          chcieli 10k na rękę jak lekarze? to zróbcie strajk :D
          • Gość: Bleak Re: kwestie płacowe w innych firmach IP: *.bremultibank.com.pl 31.03.08, 08:41
            A ty ile byś chciał zarabiać jako programista ? W Warszawie 10k na rękę jako specjalista to normalka. To co Łódź ma być gorsza?
            • Gość: xxx Re: kwestie płacowe w innych firmach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 09:17
              nie wiem, bo nie jestem programistą

ale mam kolegów, którzy kończyli ftims na pł i nie nazwałbym ich specjalistami w
              żadnej dziedzinie
              • Gość: ~Gregor81 Re: kwestie płacowe w innych firmach IP: *.comarch.com 31.03.08, 09:23
                Zamierzam powrócić do Łodzi w najbliższym czasie Słyszałem że najlepiej płacącą
                firmą jest Comarch Czy to prawda? Być może tam sie właśnie udam..
                • Gość: guest Re: kwestie płacowe w innych firmach IP: 157.25.31.* 31.03.08, 09:31
                  no coz w wawie 10k to norma
                  w lodzi 2k to norma...
                  poza tym z tt sporo ludzi odchodzi ostatnio...
                  szukaja 50 osob a odeszlo im chyba z 10 w marcu ;)
                  aaa i jeszcze za te 2k lojalka na 2 latka na kilkadziesiat tysiecy podobno...

firma ma miliony z nedznych pensji pracownikow :P
                  • Gość: Dumla Re: kwestie płacowe w innych firmach IP: *.comarch.com 31.03.08, 09:33
                    A mowiono mi że TT to taka dobra pod względem płacowym firma. Tymczasem z tego
                    co widzę po komentarzach to spory syf...
                    • Gość: cza Re: kwestie płacowe w innych firmach IP: 217.153.157.* 31.03.08, 10:06
                      > A mowiono mi że TT to taka dobra pod względem płacowym firma. Tymczasem z tego
                      > co widzę po komentarzach to spory syf...

Firmie COMARCH gratulujemy pracowników, którzy nie potrafią zamaskować swojego
                      swojego czarnego PR. No cóż tak to bywa jak się pracuje w biedronce dla inżynierów.
                • Gość: mac2000 Pensje w Lodzi IP: *.devs.futuro.pl 31.03.08, 09:36
                  Comarch nie płaci zbyt dobrze. Jak i zreszta wspomniane w artykule TT.
                  Z tego co się orietuje, płacą dobrze w Insono lub AMG.NET (w tym drugim trzeba
                  jednak niezle za te pieniadze zapieprzac), W Ericpolu (chodz mozna trafic malo
                  ciekawe zadania).
                  Mobica chwali sie na swoich stronach, ze ma low cost office w Polsce :-).
                  Ktos ma jakies inne/dodatkowe informacje?

• Gość: bubble Re: Pensje w Lodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 11:39
                    Szukam programistów do łódzkiego oddziału Javatechu. Firma jest z Warszawy, a
                    pensja to kwestia umiejętności i negocjacji ;-) Zapraszam (www.javatech.com.pl)
                    • Gość: czarek Re: Pensje w Lodzi IP: 217.153.157.* 31.03.08, 13:45
                      Gość portalu: bubble napisał(a):

> Szukam programistów do łódzkiego oddziału Javatechu. Firma jest z Warszawy, a
                      > pensja to kwestia umiejętności i negocjacji ;-) Zapraszam (www.javatech.com.pl)

Z kapitałem zakładowym 50k to nie jestescie za duzym graczem, skoro nie macie
                      szans na wieksze zamowienia to jak chcecie zaproponowac sensowne pensje?
                      • Gość: kurkuma Re: Pensje w Lodzi IP: 81.210.64.* 31.03.08, 14:14
                        kapitał zakładowy ma niewiele wspolnego z mozliwosciami czy wielkoscia firmy. jest wyłacznie potrzebny do otworzenia osobowosci prawnej. Kapital zakladowy 50kPLN nie swiadczy o tym jakie firma ma obroty.
                        Zapraszam na zajecia z zarzadzania lub prawa ;-)
                        • Gość: czarek Re: Pensje w Lodzi IP: 217.153.157.* 31.03.08, 15:04
                          Po zajeciach z prawa gospodarczego wiedzial bys ze 50k to minimum aby rozpoczac
                          dzialalnosc jako spolka z.o.o. Pomimo ze kapital zakladowy nie jest powiazany
                          bezposrednio z wielkoscia i obrotami firmy to dla mnie jest dosyc jasny sygnal.
                          • lodzianinzdaleka Re: Pensje w Lodzi 31.03.08, 15:45
                            Czy ktoś może potwierdzić, że to faktycznie TT podpisało konktrakt
                            bezpośrednio z Airbusem? Jeśli faktycznie łódzki oddział zrobił to
                            na wyłączność to trzeba otwierać szampana. Ale wiem też, że ta
                            Gazeta i ta dziennikarka nieraz już wypuszczała ludzi w maliny i
                            wystawiała laurki tam gdzie nie było się czym podniecać.

To ktoś wie jak było z tym kontraktem naprawdę i kto z kim go
                            podpisał?
                            • Gość: airbus Re: Pensje w Lodzi IP: 157.25.31.* 31.03.08, 16:03
                              aibus podpisal umowe z ptc a ptc z tt i to tt zarzadza maszynka do robienia
                              pieniedzy zwana ptc-psc z lodzi

ogolnie duze wymagania niska placa robota nieciekawa - szanse na rozwoj jesli
                              bedziesz mial dobre uklady z szefem
                              • lodzianinzdaleka Re: Pensje w Lodzi 31.03.08, 16:09
                                A skąd to wiesz? Jest jakieś inne źródło tej iformacji poza GW?
                                Gdzie można sprawdzić, że umowa została podpisana z PTC a nie z TT?
                                Miałem podejrzenie, że GW nakłamała, ale zawsze pocieszałem, że to
                                znana marka i kasy od firm na lewo jednak nie bierze.
                                • Gość: ptc Re: Pensje w Lodzi IP: 157.25.31.* 31.03.08, 16:25
                                  jest wynikiem współpracy amerykańskiej firmy PTC Software and Services
                                  (Parametric Technology Corporation), światowego lidera w dziedzinie dostaw
                                  specjalizowanego oprogramowania do projektowania i zarządzania produktami
                                  (Product Lifecycle Management - PLM) oraz Transition Technologies, polskiej
                                  firmy Hi-Tech.

to pochodzi ze strony internetowej... lodzkiego biura tt

czytaj tt robi outsoorcing dla ptc lub inaczej zajmuje sie robota ktorej nie
                                  chca ludzie z ptc robic...
                                  • lodzianinzdaleka Re: Pensje w Lodzi 31.03.08, 16:30
                                    Zapodaj linka to poproszę o sprostowanie. Przez takie teksty, jak
                                    potem naprawdę będziemy mieli sukces to nikt już w niego nie uwierzy.
                                    • Gość: Ja Re: Pensje w Lodzi IP: *.promax.media.pl 31.03.08, 17:17
                                      pracowałem jeszcze niedawno w TT i jest tak jak psze kolega wyżej.
                                      Transition Technologies to NIKT dla Airbusa.TT jest podwykonawcą PTC
                                      i robota, której nie chce robić PTC zleca do TT. Nie jest to więc
                                      prawda co pisze gazeta. Co do pensji.. inzynier, 2 lata w TT, 2
                                      języki i cały czas zagranicą - niecałe 2900zł na rękę. Odszedłem
                                      niedawno - NIE POLCEAM. Chyba, że jesteś studentem i kwota 2 brutto
                                      + 2 lata lojalki Cię satysfakcjonuje. Pozdro.
                                      • Gość: witka Re: Pensje w Lodzi IP: 212.76.37.* 31.03.08, 18:01
                                        no coz po dwoch latach tt 2 z hakiem prosba o podwyzke konczy sie odpowiedzia ze
                                        firma nie ma pieniedzy bo kupila miedzy innymi laptopa - za ktore na marginesie
                                        placi PTC.

za szkolenia za ktore zada kase, ktora placi PTC - hmmm ptc robi duze oczy
                                        poniewaz kooperanci PTC maja szkolenia za... darmo.

aa no i jezdzac kiedy masz kilkanascie kilometrow do biura i firma wynajmie ci
                                        samochod jeden na 4 osoby - mozesz uslyszec od szefa ze on w twoim wieku nie
                                        mial samochodu.

wezcie tez pod uwage ze wyjazd na lu nch samochodem z pracy z biura w airbusie -
                                        a jest ono z dala od sklepow jest wyjazdem prywatnym , podobnie jak wyjazd na
                                        zakupy i powienien byc oplacony wedlug TT z pieniedzy pracujacego!!

w wawie dostaniecie 10- 12 k bez problemu + social

+ nauke jezykow - w tt tez mozecie sie uczyc ale w zamian za nauke musicie
                                        podpisac kolejne lojalki to samo ze studiami itd... itp...

ze zatrudniaja ludzi nie dziwota skoro tyle odchodzi od nich :)
                                        • Gość: ktoś... Re: Pensje w Lodzi IP: *.nask.waw.pl 01.04.08, 16:07
                                          > w wawie dostaniecie 10- 12 k bez problemu + social

Dobra to daj namiar mi na taką prace. Mam ponad 2 lata expa, cetry z Javy, znajomość większości frameworków MVC. Do tego Hibernate i wszystko czego programista Java/J2EE potrzebuje do pracy (Ant,Maven,JUnit,TestNG etc.).
                                          Z moich szacunków w Wawie dev średnio dostaje 5-6k zł. Są firmy które płacą wiecej ale tam zwykle umowa jest kombionwana (mała część na umowe o prace + umowa o dzieło lub samozatrudnienie) lub wyzysk (po roku stwierdzisz że nie samą pracą człowiek żyje, patrz Accenture).
                                          Także ja bym powiedział, że dev w Wawie może w przedziale 5-7k zł zarobić (choć pewnie znajdą się firmy płacące 4k zł lub 12k zł).

Jeżeli 10-12k zł to bez problemu to ja się zgłaszam na ochotnika i moge za głupie 10k zł pracować bez problemu i nawet z języków zrezygnuje. Także proszę o maila z ofertą luqe@o2.pl :)
                                          • Gość: ktoś... Re: Pensje w Lodzi IP: *.nask.waw.pl 01.04.08, 16:09
                                            Stawki brutto na umowe o prace.
                                            • Gość: floyd Re: Pensje w Lodzi IP: *.toya.net.pl 01.04.08, 22:30
                                              Aby zarabiac dobrze czyli ok 10k zl nalezy miec doswiadczenie ok 2 lat z 2
                                              certyfikaty np SCJP i SCWCD dodatkowo nalezy znac Spring, hibernet, Struts, mile
                                              widziane jest znajomosc Java Script, Ajax, Ext, JQuerry, GWT wspone o bardzo
                                              dobre wiedzy z wzorcow projektowych i nardzi wspomagajacych projektownie takich
                                              jak Maven, Ant.
                                              • Gość: tyst Re: Pensje w Lodzi IP: *.astral.lodz.pl 01.04.08, 22:37
                                                wiem ze dzisiaj 1 kwietnia ale bez takich zartow!
                                              • Gość: tyst Re: Pensje w Lodzi IP: *.astral.lodz.pl 01.04.08, 22:40
                                                dzieki stary! od razu poczułem sie jak mastah!
                                              • Gość: Ktoś... Re: Pensje w Lodzi IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.08, 22:55
                                                Daj mi przykład takich firm które tak płacą. Spełniam wszystkie wymienione krytria a nawet więcej.
                                                Ant i Maven narzędzia wspomagające projektowanie :DDDDD
                                                Znać fachowca :)
                                                • Gość: Floydd Re: Pensje w Lodzi IP: *.toya.net.pl 02.04.08, 07:35
                                                  To co podalem powyzej to byl tylko zarys wiedzy jak nalezy posiadac a jesli
                                                  chodzi o znalezienie pracy za ok 10 K brutto to tylko w Wawie. Ja ok 0.5 roku
                                                  temu mialem stycznosci z ofertami za ok 7k i nie mialem jakiegos wysokiego expa
                                                  wiec jesli ktos jest naprawde dobry i duzo w tym siedzi to nie i widze problemu
                                                  aby tyle nie zarabial. 10k to jest ok 3k euro to jest przecietna pensja
                                                  programisty na zachodzie.
                                                • arturluc Re: Pensje w Lodzi 02.04.08, 08:16
                                                  Spoko, naprawdę są takie firmy (niekoniecznie szukaj w firmach z branży IT - weź
                                                  pod uwagę ubezpieczenia, telekomunikację, banki, czasem nawet duży handel
                                                  hurtowy), które tyle zapłacą.
                                                  Ja zapytam z drugiej strony, a ile ofert rozesłałeś po rynku ostatnio, na ilu
                                                  rozmowach byłeś?
                                                  • Gość: ktoś... Re: Pensje w Lodzi IP: *.nask.waw.pl 02.04.08, 10:25
                                                    Zgodze się z tym że są takie firmy i to też pisałem.
                                                    Jednak pisanie że w Wawie prace za 10-12k znajdziesz bez problemu to lekko mówiąc nadużycie. Pracuje i mieszkam w Wawie od 2 lat. Wiem ile mniej więcej zarabiają moi koledzy z pracy. Mam kolegów w innych firmach (różnych, banki, ubezp.,r&d,outsource) i oni potwierdzają to co napisałem. Mam też najomych w firmach headhunterskich i oni w rozmowach ze mną także nie wierzą w te 10-12 (jako normę).

Drażni mnie za to pisanie takich głupot że w Wawie to standard ("bezproblemu" jak ktoś napisał). Myśle że moje kwalfikacje są już na wystarczającym poziomie. Mam wiele ofert pracy choćby z GoldenLine.pl i zreguły stawki jakie gotowe są zaoferować mi inne fimry to mniej więcej ten przedział który podałem (tak na rozmowy też czasami chadzam). Różnice są żędu 1k zł a nie 3-4k zł.

Tak jak napisałem wcześniej na pewno znajdą się firmy które tyle zapłacą (tak jak te które będą płacić 3-4k nawet w Wawie) ale napewno nie jest ich wiele i napewno nie można powiedzieć że można prace za 10-12k (jako zwykły dev. ze średnim expem 2-3 lata + scjp + scbcd/scwcd + znajomość frameworków i narzędzi). Inna sprawa że są firmy które np. preferują samozatrudnienie lub umowy "kombionowane" i wtedy można dostać troche więcej (pracodawce kosztuje to tyle samo, ty dostajesz wiecej na ręke).

Nie róbcie propagandy ile to w tej stolycy sie nie zarabia, bo potem przychodzą ludzie z małym expem na rozmowy i chcą po 10k zarabiać (bo przecież tyle to norma!).

Pozdrawiam.
                                                  • arturluc Re: Pensje w Lodzi 02.04.08, 12:24
                                                    No, norma to oczywiście nie jest. Ciężko jest wyskoczyć powyżej 10k brutto, 6-7k to już prędzej. Ale zaznaczam są, trzeba trochę szczęścia też mieć i szukać, szukać :) A generalizować to, tak jak mówisz, aż tak nie można, ale rynku też nie ma co psuć ;) niech lepiej mówią na tych rozmowach za dużo niż za mało ;)

Owocnych poszukiwań życzę i pozdrawiam.

ps. takie umowy kombinowane wcale też nie są takie złe, trochę tak popracowałem i sobie chwaliłem oszczędności :)
                                                  • Gość: gg Re: Pensje w Lodzi IP: *.61.53.157.host.de.colt.net 02.04.08, 15:59
                                                    >> "...przychodzą ludzie z małym expem..."

To aż tak boli powiedzieć "przychodzą ludzie z małym doświadczeniem" ?
                                                    Litości trochę dla języka polskiego!
                                                  • Gość: pieccyferek pieccyferek IP: 212.76.37.* 02.04.08, 22:22
                                                    na 10-12k musisz sobie zapracowac, znac perfekt jezyki obce i wykazac sie wiedza
                                                    z programowania oraz doswiadczeniem w rozmowch z klientem i nie tylko. Skonczyc
                                                    dobre studia, najlepiej na dwoch uczelniach, musisz tez szybko sie uczyc. Nie
                                                    każda firma zaproponuje ci 10k ale jak poszukasz to na pewno znajdziesz. W
                                                    przypadku kiedy jesteś zpoza warszawy mozesz podbic pensje bo musisz wynajac
                                                    mieszkanie. - to dobry argument.

a i jeszcze jedno przejsc baardzo dobrze testy i to nie tyko techniczne ale i
                                                    psychologiczne. Po prostu niektorzy nie nadaja sie do niekórej pracy,
                                                    szczególnie kiedy poczują władzę.

Ja mam pieciocyfrowa wyplate, 4 lata doswiadczenia + studia, ale jstem pewien
                                                    ze duzy wplyw na to ile dostalem mialy testy z których osiągnąłem wynik
                                                    statystycznie rzecz ujmując jak tylko 10% ludzi.

To wszystko w połaczeniu z doświadczeniem i wiedzą - niekoniecznie poparta
                                                    certyfikatami, a raczej rekomendacjami - daje ci przewagę na rynku.

• Gość: ktoś... Re: pieccyferek IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.08, 22:54
                                                    Pewnie! Z tobą zgodze sie w 100%. Ale z tymi testami psychologicznymi to dużo zależy od firmy. W niektórych firmach na rozmowach masz robione testy psychologiczne a potem twoi przełożeni nawet nie znają ich wyników, ale są firmy w których mają duże znaczenie.
                                                    Nie bardzo rozumiem to z tymi studiami na 2 uczelniach (chodzi ci o stypendium zagraniczne czy o 2 fakultety). Ale prawdą jest to że gdy chcesz mieć wiecej niż średnia musisz robić więcej niż inni, uczyć się języków obcych, robić dodatkowe studia podyplomowe. Musisz pokazać pracodawcy że stać cię na więcej, a wtedy jest szansa że ktoś to doceni.
                                                    Z drugiej strony w wielu firmach nadal są tzw. widełki i poprostu osoba na danym stanowisku więcej nie zarobi.
                                                  • Gość: pieccyferek Re: pieccyferek IP: 212.76.37.* 02.04.08, 23:19
                                                    co do widełek sie zgadza, ale w porządnej firmie możesz awansować i to szybko -
                                                    ale awansujesz dzięki pracy a nie znajomością.
                                                    Ponawiam postawione już parę razy pytanie - czemu w Łodzi managerami nie są
                                                    udzie którzy ruszali z projektem PLM dla TT?? Czyżby wszyscy sie nie sprawdzili??

Co do studiów oba sposoby są dobre.

A odnośnie TT popatrz sobie na komentarze ile ludzie mieli po ponad 2 latach
                                                    pracy... i to dla airbusa... vw... i innych niemałych firm.

Poza tym firma powinna ci przedstawić plan rozwoju (ścieżkę kariery) Moja obecna
                                                    firma ma wpisane w statut iż manager musi ci przedstawić ścieżkę kariery w ciagu
                                                    2-3 tygodni od zatrudnienia cię.

W TT po dwóch latach pracy słyszysz że masz się sprawdzić oraz zrobić....
                                                    certyfikat z Javy - ciekawe czemu 2 lata wcześniej kiedy przyjmowali ludzi nikt
                                                    nie wspominał o tym... - więc certyfikat stał się kolejnym argumentem
                                                    uniemożliwiającym podwyżkę i jednocześnie symbolem buntu i powodem odejść.
                                                  • Gość: duce Re: pieccyferek IP: *.gprs.plus.pl 03.04.08, 01:18
                                                    Jezeli masz problemy ze zdaniem SCJP to nie wiem o czym mowa. Chcesz byc
                                                    managerem czy architektem ,a ciezko Ci dwa weekendy posiedziec nad ksiazka?
                                                    Chyba ,ze masz fundamentalne braki... Moja opinia jest taka ,ze w tej firmie
                                                    ,jak w kazdej innej trzeba sie wykazac. Najlepsze jednostki maja dobrze,
                                                    przecietne maja przecietnie. Tutaj kilku ludzi, ktorzy oposcili prace mszcza sie
                                                    na swoich managerach. Opinie te nie sa obiektywne, gdyz swoje roszczenia
                                                    wypisuja ludzie rozczarowani. Pracuje w TT i jestem bardzo zadowolony. Widze
                                                    mozliwosci rozwoju, nie czuje sie ,jakby mnie ktos oszukiwal/okradal. Pracuje
                                                    przy ciekawych projektach ,ze wspanialymi ludzmi. Boli mnie, ze wystawiacie
                                                    naszej firmie opinie, na jak nie zasluguje. Moje zdanie tez jest subiektywne ale
                                                    jest zupelnie odmienne niz airbusikow ;]. Pracowalem wczesniej dla innej firmy i
                                                    mam porownanie.

P.S. nie jestem managerem :)
                                                  • Gość: stary wyjadacz Re: pieccyferek IP: 157.25.31.* 03.04.08, 11:02
                                                    Kolega obok nie napisal ze ma problemy ze zdaniem scjp...pewnie moze
                                                    to zrobic, no ale nie o to tu chodzi.
                                                    Piszesz ze ludzie mszcza sie na managerach...pracowales pod nimi? w
                                                    sumie nie powinno sie tego wyciagac ale jak nie pracowales to nie
                                                    masz co sie odzywac w tej sprawie.
                                                    Druga sprawa, tu wszystko powinno sie tyczyc glownie PTC-PSC bo to
                                                    dzieki temu potworkowi wszystko zaczelo sie "walic".
                                                    No nic zycze powodzenia, ja mam lepiej tam gdzie poszedlem, naprawde
                                                    bez porownania, w sumie to przykre troche.
                                                    Nie bede tu jednak robil reklamy, nie o to chodzi...
                                                    Pozdrawiam i powodzenia
                                                  • Gość: czterycyfry biuro w lodzi IP: 195.205.221.* 03.04.08, 12:33
                                                    hmmm w sumie moze nie tyle biuro jest winne co ludzie ktorrzy nim zarzadzaja.
                                                    poza tym pojawia sie tutaj sporo komentarzy negatywnych roznych osob jak widze
                                                    po IP, wiec wyglada na to ze biuro zrazilo do siebie sporo osob i nie jest to
                                                    kwestia mszczenia sie ;)
                                                  • Gość: stary wyga Re: pieccyferek IP: 157.25.31.* 03.04.08, 11:04
                                                    a i jeszcze jedno, co ciekawe...managerowie tez odchodza z PSC.:(
                                      • Gość: hej Re: Pensje w Lodzi IP: 212.76.37.* 31.03.08, 18:16
                                        no coz ja po 2 latach poprosilem o podwyzke do 3000 netto dostalem 300 zl brutto
                                        podwyzki z opinia szefa ze jego zdaniem to wystarczajaco....

co do jezykow to 3 jezyki - obecnie w mojej nowej firmie zostalem doceniony -
                                        pozdro dla kolegi z gory
                                      • Gość: Airbusik ;) Re: Pensje w Lodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 22:17
                                        A nie bierzecie Panowie pod uwage tego ze wpisując w wasze CV współprace z
                                        Airbus podnosicie swoją wartosc na rynku? Myslicie ze dostaliscie ciekawe pensje
                                        w Warszawie tylko za 2 letnie doswiadczenie, czy za to ze wpisaliscie prace w
                                        miedzynarodowym zespole pracującym dla Airbus, VW etc. Skoro teraz mowicie ze
                                        TT pracuje dla PTC to dlaczego zglaszajac sie do nowych pracodawców tak bardzo
                                        chwalicie sie Waszą pracą w Airbus.
                                        • Gość: q Re: Pensje w Lodzi IP: *.web.vodafone.de 01.04.08, 00:35
                                          Primo: skad wiesz czym sie chwala i co wpisuja w CV? Przeciez do ciebie tych CV
                                          nie wysylali, bo po co skladac podanie do firmy w ktorej sie juz pracuje ;)
                                          Secundo: Skoro po dwoch latach pracy nie maja sie czym chwalic, bo zadnej wiedzy
                                          technicznej nie nabyli, to chociaz chwala sie ze pracowali dla Airbusa - ktos
                                          kto nie zna szczegolow moze da sie na to nabrac...
                                        • Gość: Kapitan Planeta Re: Pensje w Lodzi IP: *.acn.waw.pl 01.04.08, 22:33
                                          Wedlug ciebie wiec to tez jest badziewna firma poniewaz ludzie popracuja 2 lata
                                          i odchodza (skonczy im sie lojalka i pa), co wiec jest wartosc firmy? Czy
                                          obstawia ona ludzi czy wspolprace z ptc?
                                          Wyglada na to ze fajna firma posredniczaca powstala.

Pozdrowienia Kapitan Planeta z konkurencji.
                                • Gość: asz Re: Pensje w Lodzi IP: *.61.53.157.host.de.colt.net 31.03.08, 17:23
                                  Wiadomo to stad, ze Airbus od jakiegos czasu nie podpisuje umow z malymi
                                  firmami. Kiedys tak bylo, ale mieli z tym problemy i od jakiegos czasu jest
                                  tylko kilka duzych firm (jak PTC czy SAP) ktorym Airbus zleca takie rzeczy, a
                                  one moga sobie potem zlecac to dalej komu sie tylko im podoba. Nie przypuszczam,
                                  aby to sie nagle zmienilo. Wiec wniosek z tego ze PTC dostalo nowy kontrakt,
                                  ktory zleca TT.
                                  Choc nie przypuszczam, aby TT placilo Gazecie za taki artykul. Prawdopodobnie TT
                                  uprawia po prostu propagande sukcesu, naciagajac troche fakty, a pani redakotr z
                                  GW nie sprawdza dokladnie faktow (lodzka GW tez ma tendencje do naciagania
                                  faktow i propagandy sukcesu Lodzi, wiec artykul dobrze pasowal do takiego
                                  wizerunku, podobnie jak cytowany juz tu artykul o AMG, oraz np. wczesniejsze
                                  artykulu dotyczace TT).
                                  Na dowod tego - kolejna nieslosc w artykule.
                                  "Transition Technologies jest jednym z największych producentów oprogramowania
                                  dla rynku energii i gazu oraz branży motoryzacyjnej i lotniczej. W Łodzi firma
                                  ma jedno z trzech światowych centrów badawczo-rozwojowych. Tak zwane Poland
                                  Solution Center działa przy ul. Piotrkowskiej 60 i zatrudnia już 80 osób."
                                  Oczywiscie jest to bzdura : to nie TT ma trzy swiatowe centra
                                  badawczo-rozwojowe, tylko PTC (pozostale dwa sa w Indiach i Stanach, nie wiem
                                  czy naleza bezposrednio do PTC, czy tez sa na zasadzie umowy z jakas lokalna firma).
                                  • Gość: dr oetker Re: Pensje w Lodzi IP: *.promax.media.pl 31.03.08, 17:26
                                    ... i powstaje czwarte w Chinach dla... PTC. TT to tylko pionek -
                                    znam to od środka...
                                  • Gość: TT centra rozwojowe PTC IP: 212.76.37.* 31.03.08, 18:05
                                    SA TRZY aele sa to :

Polska
                                    Chiny
                                    Indie

i PTC jest z nich dumne....

trzeba przynac jestesmy w doborowym towarzystwie.... taniej sily roboczej. to
                                    wyjasnia dlaczego tt nie podwyzsza pensji
                  • Gość: lodz Re: Pensje w Lodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.08, 12:23
                    > Z tego co się orietuje, płacą dobrze w Insono lub AMG.NET (w tym drugim trzeba
                    > jednak niezle za te pieniadze zapieprzac), W Ericpolu (chodz mozna trafic malo
                    > ciekawe zadania).

W Insono z kolei trzeba miec ponadprzecietne kwalifikacje, zeby sie tam dostac. Takie pensje to nie jest lodzka srednia rynkowa, ale tez ludzie, ktorzy tam pracuja, to nie jest lodzka srednia.
                • Gość: czarek Re: kwestie płacowe w innych firmach IP: 217.153.157.* 31.03.08, 09:58
                  PANU Z COMARCH JUŻ PODZIĘKUJEMY, NASTĘPNYM RAZEM ZMIEŃ IP, ŁOSIU!
                  • Gość: duce Re: kwestie płacowe w innych firmach IP: 217.153.157.* 31.03.08, 10:00
                    Gragor :D

Re: kwestie płacowe w innych firmach
                    Autor: Gość: ~Gregor81 IP: *.comarch.com 31.03.08, 09:23

Fachowcem to Ty nie jestes... :D
                • Gość: thibault Re: kwestie płacowe w innych firmach IP: 194.169.213.* 31.03.08, 11:04
                  Hehe niezly gosciu jestes. Piszesz z domeny comarch.com ze zamierzasz pracowac w
                  Comarchu i pytasz jak tam płacą. Kłamstwo ma krótkie nogi. Twój komentarz
                  świadczy o ilorazie IQ pracownikow Comarchu, a jak tam płacą to sam na pewno
                  wiesz. Słabo kolego... słabo...
                • arturluc Re: kwestie płacowe w innych firmach 01.04.08, 22:42
                  To chyba pytanie do Ciebie, w końcu piszesz z domeny comarchu, który słynie z nędznych płac, wszędzie, nawet w wawie!
                  Tak więc przestrzegam Cię "spryciarzu" do du..py z tym comarchem i chu..jowo płacą, szkoda Twojego czasu i poświęcenia!
                • Gość: ZiomisławPaliblant Re: kwestie płacowe w innych firmach IP: *.e-wro.net.pl 02.04.08, 19:11
                  > słyszałem że najlepiej płacącą firmą jest Comarch Czy to prawda?

Powiedział typek z domeny comarch.com

LOL
                  :DDDDDDDDDD
    • Gość: asz Cos to nie pasuje IP: *.61.53.157.host.de.colt.net 31.03.08, 10:13
      Transition Technologies to raczej nie moglo wygrac zadnego kontraktu, bo Airbus nie wspolpracuje z ta firma bezposrednio. Tak naprawde niewiele osob w Airbusie wie w ogole o jej istnieniu. Airbus zleca takie rzeczy amerykanskiej firmie PTC, ktora to dopiero przekazuje to do TT. TT jest po prostu za mala firma, zeby Airbus zawracal sobie nia glowe.
      Ot taka propaganda sukcesu...
      • Gość: Czytelnik Re: Cos to nie pasuje IP: 195.124.114.* 31.03.08, 11:54
        Propaganda i to na najniższym poziomie!!! Autor artykułu powinien skonsultować bardzo subiektywne opinie dyrektorów firmy zaciągając rzetelnych informacji od innych źródeł. Pozdrawiam kolegę wiedzącego jak dokladnie sprawy w firmie wyglądają. Zawsze polegałem na "Gazecie" lecz teraz zbłaźniła się niesamowicie.

• Gość: Ja Re: Cos to nie pasuje IP: *.promax.media.pl 31.03.08, 17:19
          Potwierdzam informacje pierszego kolegi. TT to jest NIKT dla
          Airbusa. TT to podwykonawca PTC, a PTC to właśnie prawdziwy partner
          Airbus.
          • Gość: Airbusik ;) Re: Cos to nie pasuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 22:24
            To macie niepelne informacje. Miesiac temu przedstawiciele Airbus byli w Lodzi i
            dyskutowali o zaangazowaniu TT bez PTC.
            • Gość: luko Re: Cos to nie pasuje IP: *.toya.net.pl 31.03.08, 23:40
              Aribusik widac ze jestes z kierownictwa TT i probujesz bronic Firmy ale jakos
              mnie twoje argumenty ani ta firma nie przekonala aby podjac w niej prace. Widac
              ze to jakies dno to TT.
              • Gość: airbus Re: Cos to nie pasuje IP: 62.121.124.* 01.04.08, 18:25
                No cóż coś tu nie gra

w lojalce jest wpisane ze nie można pracować bezpośrednio dla klienta PTC - a
                airbus jest klientem PTC

skoro TT chce pracować z airbusem to lamie lojalki...

poza tym niech mi ktoś wyjaśni jakim cudem ptc sie zgodziło na takie coś??
                Przecież taki układ oznaczałby straty dla PTC. Przy czym PTC udostępniałoby
                oprogramowanie TT żeby mogło je rozwijać dla airbusa... nie zarabiając na tym??
                gdzie tu logika??

Co do ludzi z airbusa hmmm pewnie ze przyjechali o małpki trzeba dbać - przecież
                jakby nie Polacy to kto by zrobił brudna robotę w Polsce :D

Zdziwiłoby mnie gdyby Airbus zdecydował się na tak ryzykowne posunięcie -
                wystarczy posprawdzać cv managerów z ptc-psc aby zauważyć iż managerami są oni z
                przypadku a nie doświadczenia - polecam Linked-in
    • Gość: gosc Airbus wybrał łódzkich programistów IP: 217.153.157.* 31.03.08, 11:38
      Looknijcie pod ten link dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,73506,5044696.html , tam na formu tez kolega z Comarchu dzieli sie swoja wiedza na temat swoich przyjaciół z AMG. Ludzie uzywajcie chociaz anonimowego proxy bo to wyglada groteskowo.
      • Gość: maciek Re: Airbus wybrał łódzkich programistów IP: *.comarch.com 31.03.08, 11:50
        Nie wszyscy ludzie w Comarchu są tego "kalibru" Mam nadzieje że ktoś po prostu
        nie zauważył, że pod nazwą autora postu jest też ip. Choć nie powiem "ciekawe"
        jednostki trafiają sie wszedzie..
        • Gość: dd Re: Airbus wybrał łódzkich programistów IP: 157.25.31.* 31.03.08, 12:03
          a myslicie ze w tt wiecej dostaniecie :D
    • Gość: Ktos... Airbus wybrał łódzkich programistów IP: *.nask.waw.pl 31.03.08, 12:43
      Już dajcie spokój z tym CA. Firma jest dobra ale dla studenta i może dla absolwenta żeby złapał expa i znalazł lepszą robote.
      Podobnie jest z TT. TT szuka przedewszystki studentów którzy chcą zarabiać mało ale się czegoś nauczyć (podonie jak CA).
      AMG.net też rewelacji nie płaci i raczej w tym aspekcie równa do CA. Chociaż kultura pracy jest tam wyższa (poziom zarządania, prowadzenie projektów etc) niż w CA. Niestety AMG wraz ze wzrostem zatrudnienia trochę obniżyła poziom. No i te open-space'y...
      A w insono nie prawda że dach przecieka bo wcale tak mocno nie padało ;)
      • Gość: gosc Re: Airbus wybrał łódzkich programistów IP: 157.25.31.* 31.03.08, 12:52
        tyle ze w tt uczysz sie testow za kilkanascie tysiecy lojalki....
        znam tansze sposoby nauki testow...
        • Gość: dsadsad Re: Airbus wybrał łódzkich programistów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.08, 12:57
          ksiazka?????
        • Gość: ktoś... Re: Airbus wybrał łódzkich programistów IP: *.nask.waw.pl 31.03.08, 13:15
          o tej lojalce nie słyszałem możesz rozwinąć temat
          • Gość: thibault Re: Airbus wybrał łódzkich programistów IP: 194.169.213.* 31.03.08, 15:47
            Firma wysyla Cie na rozne szkolenia, ale podpisujesz umowe lojalnosciowa w
            ktorej zobowiazujesz sie ze bedziesz u nich pracowal conajmniej 2 lata. W
            przypadku zlamania tej umowy i wczesniejszego odejscia z pracy placisz im
            kilkadziesiat tysiecy zlotych. To jest trzymanie na sile pracownika, a ten
            artykul to czysta reklama za ktora TT zaplacilo GW.
            • Gość: asz Re: Airbus wybrał łódzkich programistów IP: *.61.53.157.host.de.colt.net 31.03.08, 16:06
              Tak dla jasnosci: to nie sa szkolenia, tylko raczej jedno szkolenie, zaraz na
              wstepie. I nie dotyczy ono Javy czy tego typu "ogolnych" rzeczy, tylko
              specyficznego produktu PTC, ktorego wsparciem zajmuje sie lodzki oddzial TT. Co
              oznacza ze wartosc tego szkolenia poza ta firma jest niestety zerowa.
            • Gość: tt Re: Airbus wybrał łódzkich programistów IP: 157.25.31.* 31.03.08, 16:08
              tyle ze bez tych szkolen nie mozesz pracowac ;)
              • Gość: szatan Re: Airbus wybrał łódzkich programistów IP: 157.25.31.* 31.03.08, 16:21
                czyli podpisujesz cyrograf ze zgadzasz sie dla nich pracowac przez 2 lata a
                jesli odejdziesz zaplacisz im kilkanascie tysiecy...
                jesli sie nie zgodzisz nie bedziesz mogl pracowac...

co prawda firma powinna ci placic pozniej przez 2 lata po odejsciu ale zastrzega
                sobie prawo do zerwania umowy... czyli dostaniesz nic... ale firma moze na tobie
                zarobic :D

a teraz podpisz sie wlasna krwia pod umowa buhahahaaa...
              • Gość: Zygi Lamanie prawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.08, 16:24
                Zgodnie z prawem za szkolenia niezbedne do pracy, na ktore firma obowiazkowo
                wysyla pracownikow, nie mozna zadac podpisywania lojalek.
                Jesli Transition Technologies to robi, to znaczy ze lamie prawo.
                • Gość: ktos Re: Lamanie prawa IP: *.promax.media.pl 31.03.08, 17:22
                  więc jeśli to prawda to łamią prawo na potęgę.. sam miałem w TT 2
                  lata lojalki za NIEZBĘDNE do pracy szkolenia...
                • Gość: airbus Re: Lamanie prawa IP: 212.76.37.* 31.03.08, 18:03
                  No prosze w takim razie TT lamie prawo, zreszta nie po raz pierwszy chyba

czy moze ktos powiedziec w jakim terminie powinien pracodawca wyplacic zalegle
                  diety - czekam juz trzeci miesiac !!!!
                  • literka_m Re: Lamanie prawa 31.03.08, 21:18
                    > czy moze ktos powiedziec w jakim terminie powinien pracodawca wyplacic zalegle
                    > diety - czekam juz trzeci miesiac !!!!

tydzien od zlozenia rozliczenia z delegacji.
    • Gość: . Airbus wybrał łódzkich programistów IP: 91.109.129.* 31.03.08, 19:05
      Dziekuje Wam za wypowiedzi. Bardzo ladnie "uzupelniaja" one ten artykul.

Hehe, pare cytatow:
      "średnimi rynkowymi w tej branży"
      "Naszym atutem są szkolenia"
      "pakiet kursów z oprogramowania bazującego na..."

i na koniec najlepsze:
      "A my, dzięki zleceniu, od zaraz przyjmiemy 50 pracowników".
    • Gość: Marek Airbus wybrał łódzkich programistów IP: *.toya.net.pl 01.04.08, 00:13
      OK. Mogę dla was pracować. Zasadzę wam tyle NPE że będziecie potrzebować jeszcze
      kilka dodatkowych osób ;)
    • Gość: ewa r. airbus to francuska firma wiec wiadomo jak beda pl IP: *.dsl.club-internet.fr 01.04.08, 21:58
      placic !!jak u murzynow !!!haaa!salop de francais de merde
      pedofile !!!
    • Gość: ktos apropo szymona - managera IP: 195.205.221.* 02.04.08, 10:00
      Jak pracuje się w TT? Szymon w łódzkim oddziale spędza osiem godzin dziennie. -
      Nie więcej - zarzeka się. Ale często wyjeżdża. - Na początku nawet do 70 proc.
      czasu spędzałem w Tuluzie. Teraz tydzień jestem w Łodzi, tydzień we Francji -
      opowiada.

70% czasu za granica - to sa klamstwa w bialy dzien, no ale nikt tego nie
      sprawdza - Szymon akurat nie lubi jezdzic woli siedec w polsce, a co do pracy to
      on moze nie pracuje wiecej niz 8h ale potrafi ludziom w tuluzie powiedziec ze
      maja przyjsc pracowac w sobote i niedziele - pozniej mozna sobie odebrac te
      godziny w postaci dni wolnych, z zasady nie sa wyplacane jako nadgodziny. Do
      tego potrafi scigac ludzi za to ze za dlugo pija kawe w kuchni!!!!

aaa i co to za manager ktory zmeinia podpisy w stopce co tydzien - przeciez on
      dopiero co skonczyl studia......

nie ma to jak doswiadczona zaloga
      • Gość: gg Re: apropo szymona - managera IP: *.61.53.157.host.de.colt.net 02.04.08, 16:20
        To że ktoś ci każe przyjść do pracy w sobotę lub niedzielę jeśli faktycznie jest
        to nieodzowne, to akurat nic dziwnego. Jak się projekt wali i terminy gonią, to
        czasami tak trzeba. Sam piszesz że możesz to odebrać w inny dzień - i nie
        wspominasz aby na to nikt ci później nie pozwalał. Taka praca. A zresztą -
        Chodzisz na zakupy do hipermarketu w weekend? Czyli sam zmuszasz do pracy w
        weekend ludzi zatrudnionych tam :)
        No ale to że ściga ludzi siedziących za długo na kawie w kuchni - to zbrodnia,
        faktycznie. Przecież to święte prawo pracownika, siedzenie za długo na kawie w
        kuchni...
        Podsumowując - sam już nie wiem czy to go krytykujesz, czy chwalisz?
        • Gość: IBM Re: apropo szymona - managera IP: 212.76.37.* 02.04.08, 18:48
          hehe

dlugo na kawie to było ironicznie
          informatykom przysługuje 5 minut przerwy od kompa raz na godzine...
          w tej firmie zapomnij o tym....

zresztą jeśli manager nie może pochwalić sie wiedza to będzie nadrabiał siła...
          w tt stwierdzenia ze "lepiej będzie dla pracownika jak sie coś zrobi" są na
          porządku dziennym...

co do pracy w weekendy to hmm.... może trochę więcej info pracownicy podrzędni
          pracowali manager który rzekomo 70% czasu siedział w Tuluzie sam wrócił sobie na
          weekend do polski, bo nie zgodził się na prace w weekend

Apropo liczcie się z tym że pracując z TT będziecie wracać na weekendy raz na 6
          tygodni ale dla dobra firmy "może sie zdażyć" jak to zostało nadmienione ze
          zostaniecie dłużej no 10 tygodni 12....
          oczywiście dla dobra firmy

polecam przeanalizować jakie doświadczenia maja managerowie w PTC-PSC?

ile z osób zajmujących wyższe stanowiska ma ponad 2.5 - 3 lata doświadczenia -
          znaczy sie pochodzą z pierwszych grup?? odpowiedź jest krótka : ZERO

Na koniec ile osób z długim stażem zdecydowało się zostać?? mniej niż połowa ??
          jeśli tak to czemu?? skoro jest tak cudownie i tak się można rozwijać dlaczego
          odeszło tyle osób??

I na koniec czemu TT podpisuje lojalkę za szkolenia niezbędne w pracy??

Na koniec pozostaje wszystkich chętnych rozwojem w PLM zaprosić do IBM
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka