Gość: adiunkt IP: *.echostar.pl 27.04.08, 23:24 Bandyci w białych kołnierzykach... ale teraz oni rządzą i wyciągają ze społeczeństwa ile się da.. DO CZASU Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jacek Niech fundusze emerytalne obniżą opłaty za prow.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.08, 01:16 Będzie fuzja Aegona ze Skarbcem. Może to dobra okazja, żeby nadzór wymusił przy tej okazji obniżkę, nawet niewielką. Przecież Aegonowi aktywa skoczą ponad dwa razy, więc spokojnie mógłby zejśc np. do 5,9% dla wszystkich, czyli tego co Skarbiec-Emertura pobiera od członków z dłuższym stażem. Ale pewnie nic z tego, bo Kluza będzie chciał na siłę odróżnić się od Mecha i da zgodę bez patrzenia na interes członków. Odpowiedz Link Zgłoś
milet_z_sedesu Re: a w tym zlego ze fundusze zarabiaja? 28.04.08, 15:21 Maja dokladac do interesu? To czy zarabiaja duzo czy malo jest zawsze sprawa dyskusyjna. OFE CU do ktorego naleze po 2 latach pobiera 4% prowizji od wplywajacych skladek. O tym w artykule nie ma slowa. Odpowiedz Link Zgłoś
stawo73 Re: a w tym zlego ze fundusze zarabiaja? 28.04.08, 21:47 Masz rację. Ja również w 1998 wybrałem CU tylko ze względu na to,że już po dwóch latach członkostwa zabierali "jedynie" 4%.Nie pamiętam już dokładnie i nie chce mi się sprawdzać ,ale z tego co pamiętam to do tego poziomu w innych funduszach trzeba było oszczędzać jakieś 7-20 lat.Dla mnie 2 lata w przypadku 30 letniej inwestycji to pikuś. Oczywiście oprócz prowizji pobieranych od składek ważna jest także stopa zwrotu ze zgromadzonego kapitału.Corocznie przeglądam te raporty i widzę że CU zwykle znajduje się gdzieś w środku(bryluje Polsat).Przyznaję ,że nigdy nie robiłem kalkulacji czy bardziej korzystne byłoby zapłacenie wyższej prowizji, a z mniejszego kapitału mieć wyższy zwrot czy odwrotnie.Nie robię tego ,gdyz uważam ,że cały ten II filar może być jedynie dodatkiem do emerytury z III filaru,gdzie ludzie wpłacając własne pieniądze bardziej racjonalnie podejmują decyzje. Dlatego uważam,że powinno się znieśc składkę emerytalną a pieniądze wypłacać ludziom w gotówce.Oszczędzanie na emeryture nie zaczyna się od przedszkola tylko od dorosłości.Dlatego jeśli ktoś bedzie chciał przejeśc otrzymane pieniądze to jego sprawa. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
milet_z_sedesu Re: zasadniczo masz racje tylko niestety 29.04.08, 08:27 jesli zamiast obowiazkowego oszczedzania w II filarze ludzie dostaliby te pieniadze do reki i mogli nimi swobodnie dysponowac to Twoim zdaniem jak wielu z nich zainwestowaloby te pieniadze w przyszla emeryture? A z tych co zainwestowali ilu zrobiloby to madrze. Mozesz powiedziec, ich problem. Niestety bardzo szybko bylby to rowniez to twoj problem. Szybciutko pwstalby roszczeniowy elektorat ludzi bez oszczednosci emerytalnych, potencjalna zyla zlota dla wszelkiej masci Samoobron, PiSow i LPRow. I trzeba by predziutko podniesc podatki aby nie pozwolic im umrzec z glodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: a w tym zlego ze fundusze zarabiaja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.08, 22:59 Ja po 10 latach zarobiłam 900 zł na tych funduszach 3 filar i co nie złodziejstwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Niech fundusze emerytalne obniżą opłaty za prow.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.08, 01:17 Będzie fuzja Aegona ze Skarbcem. Może to dobra okazja, żeby nadzór wymusił przy tej okazji obniżkę, nawet niewielką. Przecież Aegonowi aktywa skoczą ponad dwa razy, więc spokojnie mógłby zejśc np. do 5,9% dla wszystkich, czyli tego co Skarbiec-Emertura pobiera od członków z dłuższym stażem. Ale pewnie nic z tego, bo Kluza będzie chciał na siłę odróżnić się od Mecha i da zgodę bez patrzenia na interes członków. Odpowiedz Link Zgłoś
antekguma1 Niech fundusze emerytalne obniżą opłaty za prow.. 28.04.08, 08:03 Ale amerykę odkryli. O tym, ze cała ta reforma robiona jest dla wyciągnięcia kasy wiadomo było od samego początku. Ja mając taką możliwość nie zapisałem się do żadnego OFE. Nie daję darmozjadom zarabiać. Ale inni nie mieli wyboru i są oszukiwani i okradani. Cyrk to zacznie się jak będą wypłacane pierwsze emerytury z tych ofe. Po za tym ofe głównie inwestują w obligacje skarbu państwa. Zacznie się cyrk jak państwo będzie musiało dołożyć do emerytur i jednocześnie wykupić swoje obligacje, żeby ofe co nieco wypłaciło. Odpowiedz Link Zgłoś
em_obywatel Hie hie hie, OFE wcale nie lepsze od ZUS-u, ironia 28.04.08, 09:18 Hie hie hie, OFE wcale nie lepsze od ZUS-u. No cóż, przedtem okradał na s ZUS, teraz oprócz ZUS-u okrają nas OFE. A miało być tak wspaniale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: najpierw-pomyśl ZUS nikogo nie okrada IP: *.zus.pl 28.04.08, 11:12 gdyż jest WYKONAWCĄ przepisów, które uchwalił ustawodawca. Kto jest ustawodawcą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Strateg Re: ZUS nikogo nie okrada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.08, 13:11 ZUS to pierwszy złodziej w kraju- za co wybudował sobie piękne i bardzo drogie siedziby? Dlaczego moich własnych, ciężko zarobionych pieniędzy nie odda mojej rodzinie, gdy mnie już nie będzie? A bałagan tam jest nadal taki .....Pierwszy przypadek legalnego złodziejstwa.I nie zasłaniaj się ustawodawstwem-ustawy tych pieniędzy nie wzięły. Chyba tam pracujesz i najpierw pomyśl kogo bronisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacal oczywiście że tam pracuje :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.08, 13:57 Przecież jak widać pisze z domeny zus.pl Dodam, że w godzinach pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) dlatego wiem o czym pisze IP: *.zus.pl 28.04.08, 14:30 w przeciwieństwie do ciebie i innych mądralińskich... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Strateg Re: oczywiście że tam pracuje :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.08, 14:56 I przez takich pracowników,którzy zamiast pracowac internetem się zajmują w godzinach pracy mamy sytuację bałaganu,a za twoje nieróbstwo wszyscy płacimy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Sam jesteś nierobem IP: *.zus.pl 28.04.08, 15:49 skoro siedzisz w necie - to po pierwsze, kodeks pracy umoaliwia mi płatną przerwę sniadaniową - to po drugie, nie wytrzymałbyś tu nawet miesiąca - to po trzecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Strateg Re: Sam jesteś nierobem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.08, 17:24 Po pierwsze-jak jestem w pracy to nie siedzę w necie,nie wiem czy jesteś tak ograniczony żeby nie wiedziec,że istnieje coś takiego jak zmianowośc w pracy Po drugie- chyba masz za dużo przerw w pracy skoro się tak tłumaczysz Po trzecie- ty w mojej pracy nie wytrzymałbyś nawet tygodnia Po czwarte- zamiast merytorycznej dyskusji i poważnych argumentów na temat muszę zmagac się z urzędniczymi inwektywami Po piąte- muszę wyjśc i nie odpwiem ci na twoje dalsze pieniactwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: najpierw-pomyśl Myślenie ma przyszłośc IP: *.zus.pl 28.04.08, 14:22 ale nie dla Ciebie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Strateg Re: Myślenie ma przyszłośc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.08, 15:05 Sam świadczysz o sobie ,jesteś doskonałym przykładem do którego myślenie nie pasuje, skoro jesteś w takim miejscu i tak przykładnie "pracujesz".Teraz wiem,dlaczego w ZUS ciężko jest cokolwiek załatwic i w czym wam przeszkadzamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Re: Niech fundusze emerytalne obniżą opłaty za pr IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.08, 19:20 Gratuluje dobrego wyboru ZUS zapewne nie pobiera prowizji ale tez nie inwestuje naszych składek a ofe robią to jak narazie całkiem nieźle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rt Niech fundusze emerytalne obniżą opłaty za prow.. IP: *.aster.pl 28.04.08, 08:50 co to za absurdalny program - 1,5 miliarda złotych rocznie opłat za co? a będzie jeszcze więcej bo wciaż wpływa nowy kapitał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibol Nie tylko prowizje IP: 212.76.37.* 28.04.08, 09:00 Również idiotyczne wypowiedzi w rządzie nt. utzymania podatku Belki i spekulacje z nim związane, dołują giełdę na której fundusze lokują około 30% swoich środków. Będzie miało to niebagatelny wpływ na przyszłość naszych emerytur. Ale to już rządu nie interesuje, on się napewno wyżywi. Odpowiedz Link Zgłoś
baltimora Problem tkwi w przymusie ubezpieczeń 28.04.08, 09:16 Wszystkie banki, towarzystwa ubezpieczeń musiałyby powściągnąć swoje apetyty, gdyby został zlikwidowany przymus korzystania z ich usług. Teraz pensja każdego jest przelewana obowiązkowo na konto, a część pensji przelewa się obowiązkowo ubezpieczycielom. To złoty interes dla korporacji, które kroją nas z kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
koneser10 niestety Chybalski tego nie rozumie..... 28.04.08, 09:22 Wyborcza tez zdaje sie strugac głupa. Odpowiedz Link Zgłoś
anthony1 Niech fundusze emerytalne obniżą opłaty za prow.. 28.04.08, 09:06 Proszę się ode mnie od......... ić !! Polskim , urzędniczo - politycznym sitwom , społeczeństwo jawi się , jako stado baranów , które można dowolnie przepędzać z jednego końca łąki , w drugi , w sposób i o czasie , który jakiś urzędniczyna uzna za stosowny ! Listem poleconym ( cena znaczka 3 , 5 zł . ) Zakład Ubezpieczeń Społecznych , poinformował mnie , że muszę wypełnić druki DRA za ostanie ..... 16 miesięcy , gdyż zmieniły się przepisy . Poprzednio , jeśli wysokość składek ubezpieczeniowych w poszczególnych miesiącach , nie zmieniała się , druków nie należało wypełniać , należało tylko uiścić składki . Szesnaście miesięcy temu , jakiś " reformator " ( czy może reformatorzy ? ) , których w Polsce wielka siła , zarządził , aby i w takich przypadkach , druki wypełniać , o czym nie wiedziałem , gdyż lektura Dzienników Ustaw wywołuje u mnie odruch wymiotny , , więc bełkotliwych knotów prawnych tam zamieszczanych , nie czytam . Wypełniłem więc , identyczną treścią ( ! ) 16 druków , i listem poleconym odesłałem je ZUS - owi ( cena znaczka 3 , 5 zł . ) . Do identycznego kretynizmu zmuszono w skali całego kraju miliony petentów ZUS -u , o czym poinformowała mnie miła urzędniczka tego urzędu , gdym próbował ją , jako przedstawiciela niepoważnej instytucji , zrugać ! Obecnie dowiaduję się z prasy , że następny " reformator " ( być może ten sam debil co poprzednio ) , uznał , że jednak w przypadkach gdy wysokość składek nie zmienia się , druków wypełniać nie trzeba . Ta śmiała " reforma " wchodzi w życie od kwietnia tego roku !! Z niecierpliwością czekam na następnych " reformatorów " , którzy dojdą do wniosku , że jednak nie zaszkodzi aby druki wypełniać , co pozwoli w przyszłości zreformować i ten pomysł , i nakazać druków nie wypełniać ! W skali całego kraju , opisana " śmiała " reforma , kosztowała ZUS i obywateli , , co najmniej kilka milionów złotych , zmarnowanych na znaczki , gdy w tym samym czasie tysiące pielęgniarek od miesięcy nie otrzymuje swoich nędznych wynagrodzeń , gdyż .... nie ma dla nich pieniędzy ! Po 40 latach życia w PRL -u , i w III Rzeczpospolitej , marzę już tylko o jednym: dożyć chwili , gdy te wszystkie złodziejskie ZUS - y , KRUS - y , Kasy , Narodowe Fundusze , itp. , zostaną rozpędzone na cztery wiatry !! Sam chcę decydować o swoim życiu i o swoich pieniądzach , a urzędasom od mnie wara !! . Czy ubezpieczę się w jakiejś firmie , którą sam wybiorę , czy też nie , to moja sprawa ! U którego lekarza ( czy w którym szpitalu ) i za ile , będę się leczyć , nikomu nic do tego ! W jaki sposób zabezpieczę sobie środki do życia na starość - to jest tylko moje zmartwienie i nikogo więcej ! Byłbym szczęśliwy , gdyby ci wszyscy " dobrodzieje " , którzy pod pozorem troski o mnie , bezczelnie mnie okradają , raz na zawsze się ode mnie od.......ili !! Niestety mam świadomość tego , że takiej chwili nie dożyję , bo durne społeczeństwa , zawsze wybierają do władzy " dobrodziejów " , którzy obiecają gruszki na wierzbie i kanarki na dachu , niepomni tego , że " dobrodzieje ' ( wszystko jedno czy " pobożni " czy " bezbożni " , )gdy tylko dorwią się do władzy , zrobią to , co zawsze ; ostrzygą każdego z baranów do gołej skóry , a następnie popędzą z jednego skraju łąki w drugi , by uświadomić im , kto tu rządzi !!! Antoni Ivanowitz www.pospoliteruszenie.org Odpowiedz Link Zgłoś
baltimora UPR uważana była za oszołomów, a od zawsze... 28.04.08, 09:20 ...postulowała to, o czym piszesz. Szkoda utraconych 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kretyn Pomyśl, zanim napiszesz IP: *.zus.pl 28.04.08, 11:19 ZUS nie jest urzędem , który USTANAWIA przepisy, tylko ich WYKONAWCĄ. Jeśli przepis jest idiotyczny, to biedny urzednik nie ma innego wyjścia, tylko go zastosować. Nie stosowanie obowiązujacych przepisów grozi wyrzuceniem z pracy, sprawą u prokuratora albo i wizytą panów z CBA. Tak więc nie uprawiaj demagogii. W tym kraju przepisy ustanawia kto inny - i bynajmniej nie są to urzędy państwowe. Zastanów się, czy masz pretensję do urzedu skarbowego o to, żepłacisz taką a nie mniejszą stawkę podatkową? Jeśli Twoim zdaniem za wysokość podatków odpowiada urząd skarbowy, to jesteś naiwny albo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacal urzędniku, zajmij się proszę pracą za którą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.08, 14:04 ci płacę. A nie > ZUS nie jest urzędem , który USTANAWIA przepisy, tylko ich WYKONAWCĄ. Przepisy można wykonywać rzetelnie albo byle jak. Zgodnie z duchem prawa albo trzymając się wyłącznie litery. Można być wykonawcą tanim albo drogim. Itd. itp. W większości z tych kategorii ZUS dostaje czerwoną kartkę. > Zastanów się, czy masz pretensję do urzedu > skarbowego o to, żepłacisz taką a nie mniejszą stawkę podatkową? Za to nie. Ale za podejście do podatników owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czasami-pomyśl dyrdymały można pisac bezkarnie IP: *.zus.pl 28.04.08, 14:25 ale opowiadanie o postepowaniu zgodnie z duchem prawa jest bez sensu - urzędnika rozlicza się za przestrzeganie "litery" a nie "ducha'. Widać nigdy nie pracowałes w urzędzie, a szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
forma-listka Niech fundusze emerytalne obniżą opłaty za prow.. 28.04.08, 09:08 Watpię żeby apele do OFE o zmniejszenie pobieranych opłat cokolwiek dały, ale pomimo to apeluję i proszę o rozważenie takiej możliwości. Myślę,że pierwszy OFE który obniży prowizję może liczyć na duże zainteresowanie ze strony klientów, a to przełoży się również na większy zysk. A tak na marginesie, to w rękach rządu i sejmu jest decyzja, żeby w ogóle te opłaty radykalnie zmniejszyć. Tylko trzeba się do tego zabrać.Zmiana ustawy to chyba żaden problem dla sejmu? A towarzystwa emerytalne nie muszą szkolić się na Seszelach za nasze pieniądze! Odpowiedz Link Zgłoś
charlieagent Niech fundusze emerytalne obniżą opłaty za prow.. 28.04.08, 09:08 opłaty jakie są takie są,najważniejsza sprawa to wypłaty z OFE. Powinni o tym decydować tylko członkowie OFE a nie rząd,pte,pracodawcy ,zus. Powinno być tak. Po przejściu na emeryturę wartość całego kapitału z OFE wędruje do ZUS.Następnie ZUS oblicza emeryturę z kapitału początkowego i środków które wpływały obowiązkowo.jeśli emerytura zusowska jest mniejsza od minimalnej Zus pobiera różnicę z OFE. Reszta wypłacana jest w gotówce na konto bankowe emeryta po potrąceniu 19%podatku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Niech fundusze emerytalne obniżą opłaty za pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 23:34 A co będzie jeżeli wpłacisz więcej a dostaniesz mniej ,kto dopłaci różnicę , oni inwestują w giełdę a giełda wiadomo teraz jak jesy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed fundusze to największy przekręt Balcerowicza i je. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.08, 09:19 jego klakierów. Zarobią tylko zarządy i rady nasdzorcze a głupi naród jak zwykle dostaniwe po t.... Odpowiedz Link Zgłoś
koneser10 Chybalski - kolejny półgłowek? 28.04.08, 09:19 konkurencja bylaby mozliwa gdyby oszczedzanie w OFE nie byloby OBOWIAZKOWE.... System emerytalny w POLSCE to KOMUNA w czystej postaci: 1. ludzie na mocy prawa zostali pozbawieni wladzy nad swoimi pieniedzmi 2. z pieniedzy mezczyzn beda dofinansowywane emerytury kobiet 3. panstwo decyduje o przepadku mienia emertyta po jego smierci - tj. brak emerytury malzenskiej, brak mozliwosci dziedziczenia kapitalu po smierci emeryta Caly ten system razem z jego tworcami Gora i Buzkiem to jeden wielki przekret. Jedyna korzysc z tego calego systemu to chyba mial Krauze - za nasze pieniadze zbudowal potege PROKOMU. Konkurencja zacznie sie gdy: 1. przynaleznosc do OFE nie bedzie obowiazkowa - ludzi mozna zachecic do oszczedzania na emeryture w inny sposob - chocby ulgami podatkowymi 2. powinna pojawic sie mozliwosc wyplaty calego kapitalu emerytalnego z OFE - tak jak jeszcze przed wyborami proponowalo PO a dawno temu zapowiadali tworcy tego POkracznego systemu 3. emerytury dla mezczyzn i kobiet powinny byc przeliczane wedle oddzielnych tablic przewidywanej dlugosci zycia - tak jak ma to caly czas miejsce w firmach ubezpieczeniowych ubezpieczajacych na zycie 4. emerytura malzenska powinna byc przywrocona poki co babszytl z PSL za pozwoleniem POkemonow robi ludzi w bambuko. To w sumie ciekawe by baba z PSL reprezentujaca zacofany elektorat w 99% procentach dotowany z budzetu - na dodatek nie korzystajacy z 'dobrodziejstw' OFE - decydowala o emeryturach 'miastowych'.... POkemony pozwalajac na takie cyrki robia sobie ze swojego miastowego elektoratu jaja..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracującyYntelygen Re: Chybalski - kolejny półgłowek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.08, 10:50 3. panstwo decyduje o przepadku mienia emertyta po jego smierci - tj. brak > emerytury malzenskiej, brak mozliwosci dziedziczenia kapitalu po smierci emeryt > a NA ŻECZ PRYWATNEJ, NIESPOKREWNIONEJ ZEMNĄ FIRMY!!!! i to mnie najbardziej wpienia, a jest to zmiana wprowadzona przez obecnie panujących POpie(...)leńców mających na tych fałszywych gębach dobro obywateli, wzrost ich zamożności, samostanowienie, POSTAWĘ OBYWATELSKĄ, którą rozumieja chyba jako ciężkie frajerstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek jakie to proste IP: *.ghnet.pl 28.04.08, 09:23 Jest tylko jeden sposób na wysokie opłaty ściągane przez OFE, który zadziała. Najprostszy. Znieść obowiązkowość ubezpieczeń społecznych. Koniec. Ale mamy socjalizm niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Typowe zachowanie idioty. 28.04.08, 09:28 Tak oceniam ten artykol. Zasady dzialnia PTE i oplaty ustalono prawie 10 lat temu i nic w tej sprawie sie nie zmienilo. Dlaczego wtedy sznowni redaktorzy nie pisaliscie ze sa one za wysokie? PTE skalkulowaly wg. obowiazujacego prawa swoj biznes i teraz pisanie jest o te 10 lat spoznione. Bo gdyby bylo od pocztatku ustalone nizsze oplaty, to dzis bylyby 3 PTE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na zimno Bo wiele lat temu z gory bylo wiadomo, ze IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.04.08, 09:37 tak MA BYC, WTEDY/TERAZ ale czy NA WIEKI? Pieszczoszki wiedzialy, co czynia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gazeta Re: Typowe zachowanie idioty. IP: *.agora.pl 28.04.08, 10:52 Przed czterema laty podobna nasza akcja skończyła się nowelilzacją ustawy i obniżką prowizji. Również Twoich jeśli jesteś w OFE. Napisaliśmy to w tekście. Wystarczy uważnie czytać zanim zacznie się kogoś obrażać. Przed 10 laty trzeba by było być wróżką, by wiedzieć jaak będzie działać ten system. Pozdrawiam - apeluje o więcej wiary i kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Wrozka? 28.04.08, 11:40 Wystarczy wiedza na poziome 3 klasy szkoly podstawowej. Przecietna podstawa skladki emerytalnej * ok. 6.5% * 12 miesiecy * 35 lat. Prowizja 0.05%. Gdzie tu niewiadoma? Poziom wzrostu plac z grupsza znany, nieco wyprzedzajacy inflacje. Kazdy kto swiadomie wchodzil w ten biznes, znal parametry. W gospodarce nie wolno dzilac odbijajac sie miedzy scianami. Wlasciele PTE zainwestowali sporo pieniedzy znajac takie a nie inne parametry. Obecnie, jesli nastapila by ich zmiana, to byloby zwykle oszustwo. Bo proces o odszkodowanie wygraja w cuglach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dc99 GW - a może tak mniej hipokryzji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.08, 11:49 > Przed 10 laty trzeba by było być wróżką, by wiedzieć jaak będzie > działać ten system. Czyżby? Czy wymaga wybitnej inteligencji przewidzenie jak będzie działać system w którym: 1) fundusz pobiera prowizję od WPŁACANEJ składki, tzn. zarabia zanim w ogóle zechce mu się ruszyć palcem (bo zbieraniem składki też nie musi się przemęczać), każdy by tak chciał 2) wpłacanie pieniędzy do funduszu jest PRZYMUSOWE 3) nie ma ŻADNYCH mechanizmów uzależniających zyski funduszu od wysokości WYPŁACANYCH emerytur Zasada działania OFE wprost wynikająca z "4 reform" to w skrócie: "Czy się stoi czy się leży, prowizyjka się należy". Nie bajdurzcie więc tutaj że nie dało się tego przewidzieć, tego zwyczajnie NIE CHCIAŁO się przewidzieć. > Pozdrawiam - apeluje o więcej wiary i kultury. Ciekawe czemu wspominacie o Waszej akcji a jakoś "zapomniało się" Wam napisać kto spłodził "reformę" OFE pisaną pod dyktando funduszy? Nie był to przypadkiem rząd tworzony m.in. przez partyjną przybudówkę do GW zwaną kolejno UD/UW/PD? Czy wicepremierem tego rządu był przypadkiem ukochany przez GW Ekonomista-Który-Ma-Zawsze-Rację Balcerowicz? Ciekawe że wtedy żadnej "akcji GW" jakoś nie było. Apeluję do GW o lepszą pamięć i mniej hipokryzji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drobna-uwaga Gazeto, czy był ktoś jasno napisał o tym, że refor IP: *.zus.pl 28.04.08, 12:59 ma ubezpieczeń spolecznych ma na celu odciążenie budżetu państwa KOSZTEM znacznego obnizenia poziomu życia przyszłych świadczeniobiorców? Dam przykład: - mój ojciec zarabiał x złotych miesięcznie przez y lat i z tego otrzymuje 1000 zł emerytury (brutto), - ja zarabiam x złotych miesięcznie, płacę na OFE i po przepracowaniu y lat otrzymam co najwyzej 600 zł. emerytury brutto (łacznie z ZUS i OFE). OFE miało zmniejszyć dystans pomiedzy emeryturą moją a emeryturą mojego ojca, co by się udało, gdyby nie idiotyczny stan prawny. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 A kto to koledzie powiedzial? 28.04.08, 14:04 Nie slyszalem nigdy opinii aby taki byl cel reformy emerytalnej. Jedynym zannym mi celem tej reformy bylo ratowanie walacego sie w gruzy staego systemu, ktorego budzet po 2015 roku udziwgnac by nie zdolal. I prosze zapamietac, ze 2/3 emerytury powinnismy dostac z ZUS bo tam zostaje taka czesc skladki. OFE to tylko 1/3. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drobna-uwaga przecież o tym napisałem IP: *.zus.pl 28.04.08, 14:29 budzęt nie udźwignąłby dopłat do systemu - stąd pomysł reformy; niestety - dokumentnie zaprzepaszczonej... Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Tu sie zgadzam. 28.04.08, 14:34 W mojej opinii ta ekipa sp... wszsytkie reformy. Powiaty? Kto odpowie czemu sluza? Sluzba zdrowia, kazdy widzi. Emerytalna? Tu popelniono kilka kardynalnych bledow. 1. Pozostawienie wiekszosci skladki emerytalnej w ZUS 2. Brak realnych zachet (a wrecz wymagany bylby przymus) do tworzenia III filaru. 3. Ogranicznia w inwestowaniu srodkow z OFE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krys Niech fundusze emerytalne obniżą opłaty za prow.. IP: *.smrw.lodz.pl 28.04.08, 09:34 chory to kraj który bez zastanowienia wpuścił do siebie pasożytujące konie trojańskie, które nie dość że nie pomagają nic ekonomice krajowej to jeszcze drenuję obywateli. Chore było wpuszczenie funduszy przy równoczesnym działaniu ZUS, chore było danie im wolnej ręki w ustalaniu paskarskich opłat i prowizji, i chore jest chronienie takich pasożytujących instytucji. Czy mamy w rządzie, sejmie i senacie ślepych i głuchych. Czy nikt nie widzi co się dzieje z pieniędzmi cie ężko pracujących ludzi. Rząd bąka coś o utworzeniu funduszu demograficznego , którym będzie wspomagał głodowe emerytury czy renty nestorów czy chorych, przeznaczając na to resztki majątku narodowego. Przy składkach i opłatach +/_ 10% jaki był sens oddawać te pieniądze w końcu w prywatne ręce jak państwo w postaci bonów skarbowych dawało by w założeniu więcej niż fundusze. Przeciez to jawne usankcjonowanie złodziejstwa, i nad tym chorym prawem się jeszcze ktoś zastanawia by je zmienić? A może przyjdzie jeszcze to, że państwo będzie zaciągać kredyty w funduszach , na utworzenie których pozwoliło , tak że będzie płacić odsetki od własnych środków. To było chore i jest chore a tylko jedną pozytywną w tym cechą jest to że określona, stosunkowo mała grupa ludzi uwłaszczając sie na państwowym , dorobiła się takiego stanu posiadania własnych kont, na które nawet na zachdzie trzeba by pracować pokolenia. Nazywając to po imieniu, jest to zwykłe nikczemne złodziejstwo chronione chorym prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
stasieczek5 Niech fundusze emerytalne obniżą opłaty za prow.. 28.04.08, 09:39 O rany !!! Więc to prawda, że odkryto drugą Amerykę !!! Trzeba było tylu lat, żeby dojść do wniosku, że cwaniacy dostawali ogromne pieniądze do rąk i mogli robić z nimi co zechcą ?! Przecież OFE to zwykła zabawka w rękach "finansistów". Grają pieniędzmi, które do nich nie należą na giełdach, dostali siedziby, fundusze reprezentacyjne i inne bajery. Wszyscy to widzieli i wiedzieli, że jest to najlepsza synekura w Polsce. Żadnej odpowiedzialności, żadnej sensownej kontroli. Tak, tak zaraz usłyszę o audytach "renomowanych" firm, którym zależy tylko i wyłącznie na... prowizji i zapłacie od audytu robionego rękoma studentów uczelni ekonomicznych w ramach "prac zleconych". A teraz wielkie "HALOOO". Znów nocnik okazał się pełny a ręce obsrane do pachy. Gratulacje dla wszystkich, którzy zbili forsę na OFE !!! PS - stawki prowizyjne to "pikuś" w porównaniu z innymi stratami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia bo to polska szkola organizacji jest, :)! IP: *.chello.pl 28.04.08, 09:42 polacy słyną z niej na cały świat ("polnische wirtschaft")! gratulacje dla sprzedawcow eureko, gratulacje dla organizatorow systemu OFE,. to ile dziesiat MILIARDOW złotych przeputaliście państwo łącznie? nie ma winnych, prawda, :)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UPR Wy którzy narzekacie IP: *.ghnet.pl 28.04.08, 09:48 Głosujcie na tych, którzy zlikwidują ten złodziejski system, a nie na tych, którzy ten system utworzyli. Odpowiedz Link Zgłoś
dalton78 Niech fundusze emerytalne obniżą opłaty za prow.. 28.04.08, 09:56 Już kilka razy chciałem tą złodziejską praktykę zgłosić o UOKIK. Ach ten brak czasu. Może ktoś wreszcie się zdobędzie? Chętnie wyrok pójdzie z zysków nie z naszych składek chociaż to jedno i to samo. Niezła działalność społeczna OFE. Nie to co ZUS ale ręce tak samo opadają - bo niżej się nie da. Jeżeli mój post czyta ktoś z UOKIK niech to potraktuje jako list otwarty zgłaszający UOKIK problem. Skarga na wszyskich oprócz Allinz choć donoszę również na swój OFE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek zdenerwowana pani IP: *.ghnet.pl 28.04.08, 09:56 > - Spodziewacie się, że będą towarzystwa będą pracować za darmo? >denerwuje się Ewa Lewicka Proponuję eksperyment zrobić, obniżyć maksymalną stawkę do 0.01%. Jak za szybko będą towarzystwa bankrutować to zwiększyć do 0.1%. I tak zostanie z 4. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Dobre źródło informacji IP: *.ghnet.pl 28.04.08, 10:00 www.knuife.gov.pl/su/fundusze/temat6/index.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amx a co za problem zmniejszyć ustawowy limit na 2%??? IP: *.chello.pl 28.04.08, 09:57 panowiz PO, to tylko jedno głosowanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do-bicia A wszyscy psioczą na ZUS, który pracuje za 3.5 % IP: *.zus.pl 28.04.08, 10:02 takie są dane z ubiegłorocznego, przeprowadzonego przez niezależną firmę, audytu. Tak się dziwnie składa, że ta instytucja jest chłopcem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NFZ A co z NFZ IP: *.nfz.gov.pl 28.04.08, 11:00 Całe koszty NFZ to 1,06% składki płaconej przez ludzi. Jak to może dobrze działać? Rozsądne koszty administracyjne instytucji finansowych tego typu to 3-5%. Tak jest na całym świecie - poza naszym genialnym krajem, w którym wszyscy oczekują chyba cudów. Nic więc dziwnego, że NFZ-owi można wykazać w brukowcach działania nieoptymalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drobna-uwaga NFZ nie robi nic, by ściągnąć składki IP: *.zus.pl 28.04.08, 11:08 bo tymi zadaniami (czyli; naliczanie i ściąganie składek na NFZ, dochodzenie należności) obciazono ZUS - podobnie jest ze składką na OFE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NFZ Re: NFZ nie robi nic, by ściągnąć składki IP: *.nfz.gov.pl 28.04.08, 12:38 I za to ZUS dostaje zgodnie z ustawą 0,25% składki zdrowotnej (niezależnie od tego 1% dla NFZ). Ale żeby nie było wątpliwości, ja wcale nie atakuję ZUS-u. Raczej staram się pokazać absurdalne różnice środowisk działania poszczególnych organizacji, stwarzane przez posłów. I nikt z dziennikarzy, ni mówiąc już o ludzie, się temu nie dziwi. Emerytury: 6% + 2% za zarządzanie ZUS: 3,5% NFZ: 1% (europejskie instytucje ubezpieczeń zdrowotnych 4-7%) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drobna-uwaga Re: NFZ nie robi nic, by ściągnąć składki IP: *.zus.pl 28.04.08, 12:50 Czasem koszty pracy są wyższe niż osiągnięte wynagrodzenie. Ale ja też nikogo nie atakue, chodzi mi o przedstawienie (przede wszystkim dziennikarzom) idotyzmów, jakie wymyślili panujący w Najjasniejszej Rzeczypospolitej... Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Re: Niech fundusze emerytalne obniżą opłaty za pr 28.04.08, 10:48 A dlaczego to OFE mialyby niby obnizac oplaty skoro "oszczedzanie" w nich jest obowiazkowe? Bardziej racjonalne jest jesli wszyscy maja takie same oplaty i doja szare masy. smok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Takie Jeden Łoś prowizja to i tak pikus w porownaniu z inflacja IP: *.ichf.edu.pl 28.04.08, 11:04 A nasze kochane panstwo fundujac nam okolo 8% inflacje (nie mylic z roznymi podpicowanymi wskaznikami typu "inflacja netto", albo "inflacja bazowa") obrypie nam konta w ciagu 30 lat mniej wiecej na 90%, czyli zostawi emerytom 10% tego, co teraz wplacaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drobna-uwaga OFE służy dojeniu naiwniaków, którym wmówiono IP: *.zus.pl 28.04.08, 11:10 dyrdymały i to tak skutecznie, że się cieszą z tego, ze mogą byc dojeni. Tak naprawdę kasę zarabiają pracownicy (albo raczej - udziałowcy) OFE. Odpowiedz Link Zgłoś
sld_sld Ewa Lewicka...no prosze synekurke sobie znalazla 28.04.08, 11:31 a co z prof. Gora?? tworca reformy?? Odpowiedz Link Zgłoś