Dodaj do ulubionych

Niech fundusze emerytalne obniżą opłaty za prow...

IP: *.echostar.pl 27.04.08, 23:24
Bandyci w białych kołnierzykach... ale teraz oni rządzą i wyciągają ze
społeczeństwa ile się da.. DO CZASU
Obserwuj wątek
    • Gość: Jacek Niech fundusze emerytalne obniżą opłaty za prow.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.08, 01:16
      Będzie fuzja Aegona ze Skarbcem. Może to dobra okazja, żeby nadzór
      wymusił przy tej okazji obniżkę, nawet niewielką. Przecież Aegonowi
      aktywa skoczą ponad dwa razy, więc spokojnie mógłby zejśc np. do
      5,9% dla wszystkich, czyli tego co Skarbiec-Emertura pobiera od
      członków z dłuższym stażem. Ale pewnie nic z tego, bo Kluza będzie
      chciał na siłę odróżnić się od Mecha i da zgodę bez patrzenia na
      interes członków.
      • milet_z_sedesu Re: a w tym zlego ze fundusze zarabiaja? 28.04.08, 15:21
        Maja dokladac do interesu? To czy zarabiaja duzo czy malo jest
        zawsze sprawa dyskusyjna.
        OFE CU do ktorego naleze po 2 latach pobiera 4% prowizji od
        wplywajacych skladek. O tym w artykule nie ma slowa.
        • stawo73 Re: a w tym zlego ze fundusze zarabiaja? 28.04.08, 21:47
          Masz rację.
          Ja również w 1998 wybrałem CU tylko ze względu na to,że już po dwóch
          latach członkostwa zabierali "jedynie" 4%.Nie pamiętam już dokładnie
          i nie chce mi się sprawdzać ,ale z tego co pamiętam to do tego
          poziomu w innych funduszach trzeba było oszczędzać jakieś 7-20
          lat.Dla mnie 2 lata w przypadku 30 letniej inwestycji to pikuś.

Oczywiście oprócz prowizji pobieranych od składek ważna jest także
          stopa zwrotu ze zgromadzonego kapitału.Corocznie przeglądam te
          raporty i widzę że CU zwykle znajduje się gdzieś w środku(bryluje
          Polsat).Przyznaję ,że nigdy nie robiłem kalkulacji czy bardziej
          korzystne byłoby zapłacenie wyższej prowizji, a z mniejszego
          kapitału mieć wyższy zwrot czy odwrotnie.Nie robię tego ,gdyz
          uważam ,że cały ten II filar może być jedynie dodatkiem do emerytury
          z III filaru,gdzie ludzie wpłacając własne pieniądze bardziej
          racjonalnie podejmują decyzje.

Dlatego uważam,że powinno się znieśc składkę emerytalną a pieniądze
          wypłacać ludziom w gotówce.Oszczędzanie na emeryture nie zaczyna się
          od przedszkola tylko od dorosłości.Dlatego jeśli ktoś bedzie chciał
          przejeśc otrzymane pieniądze to jego sprawa.
          Pozdrawiam.
          • milet_z_sedesu Re: zasadniczo masz racje tylko niestety 29.04.08, 08:27
            jesli zamiast obowiazkowego oszczedzania w II filarze ludzie
            dostaliby te pieniadze do reki i mogli nimi swobodnie dysponowac to
            Twoim zdaniem jak wielu z nich zainwestowaloby te pieniadze w
            przyszla emeryture? A z tych co zainwestowali ilu zrobiloby to
            madrze.
            Mozesz powiedziec, ich problem. Niestety bardzo szybko bylby to
            rowniez to twoj problem. Szybciutko pwstalby roszczeniowy elektorat
            ludzi bez oszczednosci emerytalnych, potencjalna zyla zlota dla
            wszelkiej masci Samoobron, PiSow i LPRow. I trzeba by predziutko
            podniesc podatki aby nie pozwolic im umrzec z glodu.
        • Gość: Monika Re: a w tym zlego ze fundusze zarabiaja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.08, 22:59
          Ja po 10 latach zarobiłam 900 zł na tych funduszach 3 filar i co nie złodziejstwo
          • milet_z_sedesu Re: co to jest??? 09.06.08, 07:30
    • Gość: Jacek Niech fundusze emerytalne obniżą opłaty za prow.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.08, 01:17
      Będzie fuzja Aegona ze Skarbcem. Może to dobra okazja, żeby nadzór
      wymusił przy tej okazji obniżkę, nawet niewielką. Przecież Aegonowi
      aktywa skoczą ponad dwa razy, więc spokojnie mógłby zejśc np. do
      5,9% dla wszystkich, czyli tego co Skarbiec-Emertura pobiera od
      członków z dłuższym stażem. Ale pewnie nic z tego, bo Kluza będzie
      chciał na siłę odróżnić się od Mecha i da zgodę bez patrzenia na
      interes członków.

• antekguma1 Niech fundusze emerytalne obniżą opłaty za prow.. 28.04.08, 08:03
      Ale amerykę odkryli. O tym, ze cała ta reforma robiona jest dla wyciągnięcia
      kasy wiadomo było od samego początku. Ja mając taką możliwość nie zapisałem się
      do żadnego OFE. Nie daję darmozjadom zarabiać. Ale inni nie mieli wyboru i są
      oszukiwani i okradani. Cyrk to zacznie się jak będą wypłacane pierwsze emerytury
      z tych ofe. Po za tym ofe głównie inwestują w obligacje skarbu państwa. Zacznie
      się cyrk jak państwo będzie musiało dołożyć do emerytur i jednocześnie wykupić
      swoje obligacje, żeby ofe co nieco wypłaciło.
      • em_obywatel Hie hie hie, OFE wcale nie lepsze od ZUS-u, ironia 28.04.08, 09:18
        Hie hie hie, OFE wcale nie lepsze od ZUS-u. No cóż, przedtem okradał na s ZUS,
        teraz oprócz ZUS-u okrają nas OFE. A miało być tak wspaniale.
        • Gość: najpierw-pomyśl ZUS nikogo nie okrada IP: *.zus.pl 28.04.08, 11:12
          gdyż jest WYKONAWCĄ przepisów, które uchwalił ustawodawca. Kto jest
          ustawodawcą?
          • Gość: Strateg Re: ZUS nikogo nie okrada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.08, 13:11
            ZUS to pierwszy złodziej w kraju- za co wybudował sobie piękne i bardzo drogie siedziby? Dlaczego moich własnych, ciężko zarobionych pieniędzy nie odda mojej rodzinie, gdy mnie już nie będzie? A bałagan tam jest nadal taki .....Pierwszy przypadek legalnego złodziejstwa.I nie zasłaniaj się ustawodawstwem-ustawy tych pieniędzy nie wzięły.
            Chyba tam pracujesz i najpierw pomyśl kogo bronisz
            • Gość: pacal oczywiście że tam pracuje :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.08, 13:57
              Przecież jak widać pisze z domeny zus.pl
              Dodam, że w godzinach pracy...
              • Gość: :-) dlatego wiem o czym pisze IP: *.zus.pl 28.04.08, 14:30
                w przeciwieństwie do ciebie i innych mądralińskich...
              • Gość: Strateg Re: oczywiście że tam pracuje :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.08, 14:56
                I przez takich pracowników,którzy zamiast pracowac internetem się zajmują w godzinach pracy mamy sytuację bałaganu,a za twoje nieróbstwo wszyscy płacimy
                • Gość: :-) Sam jesteś nierobem IP: *.zus.pl 28.04.08, 15:49
                  skoro siedzisz w necie - to po pierwsze,
                  kodeks pracy umoaliwia mi płatną przerwę sniadaniową - to po drugie,
                  nie wytrzymałbyś tu nawet miesiąca - to po trzecie
                  • Gość: Strateg Re: Sam jesteś nierobem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.08, 17:24
                    Po pierwsze-jak jestem w pracy to nie siedzę w necie,nie wiem czy jesteś tak ograniczony żeby nie wiedziec,że istnieje coś takiego jak zmianowośc w pracy
                    Po drugie- chyba masz za dużo przerw w pracy skoro się tak tłumaczysz
                    Po trzecie- ty w mojej pracy nie wytrzymałbyś nawet tygodnia
                    Po czwarte- zamiast merytorycznej dyskusji i poważnych argumentów na temat muszę zmagac się z urzędniczymi inwektywami
                    Po piąte- muszę wyjśc i nie odpwiem ci na twoje dalsze pieniactwo
            • Gość: najpierw-pomyśl Myślenie ma przyszłośc IP: *.zus.pl 28.04.08, 14:22
              ale nie dla Ciebie :-)
              • Gość: Strateg Re: Myślenie ma przyszłośc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.08, 15:05
                Sam świadczysz o sobie ,jesteś doskonałym przykładem do którego myślenie nie pasuje, skoro jesteś w takim miejscu i tak przykładnie "pracujesz".Teraz wiem,dlaczego w ZUS ciężko jest cokolwiek załatwic i w czym wam przeszkadzamy
      • Gość: Marian Re: Niech fundusze emerytalne obniżą opłaty za pr IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.08, 19:20
        Gratuluje dobrego wyboru ZUS zapewne nie pobiera prowizji ale tez nie inwestuje
        naszych składek a ofe robią to jak narazie całkiem nieźle.
    • Gość: rt Niech fundusze emerytalne obniżą opłaty za prow.. IP: *.aster.pl 28.04.08, 08:50
      co to za absurdalny program - 1,5 miliarda złotych rocznie opłat za
      co? a będzie jeszcze więcej bo wciaż wpływa nowy kapitał

• Gość: kibol Nie tylko prowizje IP: 212.76.37.* 28.04.08, 09:00
      Również idiotyczne wypowiedzi w rządzie nt. utzymania podatku Belki
      i spekulacje z nim związane, dołują giełdę na której fundusze lokują
      około 30% swoich środków. Będzie miało to niebagatelny wpływ na
      przyszłość naszych emerytur. Ale to już rządu nie interesuje, on się
      napewno wyżywi.
      • baltimora Problem tkwi w przymusie ubezpieczeń 28.04.08, 09:16
        Wszystkie banki, towarzystwa ubezpieczeń musiałyby powściągnąć swoje apetyty,
        gdyby został zlikwidowany przymus korzystania z ich usług. Teraz pensja każdego
        jest przelewana obowiązkowo na konto, a część pensji przelewa się obowiązkowo
        ubezpieczycielom. To złoty interes dla korporacji, które kroją nas z kasy.
        • koneser10 niestety Chybalski tego nie rozumie..... 28.04.08, 09:22
          Wyborcza tez zdaje sie strugac głupa.
    • anthony1 Niech fundusze emerytalne obniżą opłaty za prow.. 28.04.08, 09:06

Proszę się ode mnie od......... ić !!

Polskim , urzędniczo - politycznym sitwom , społeczeństwo jawi się , jako stado baranów , które można dowolnie przepędzać z jednego końca łąki , w drugi , w sposób i o czasie , który jakiś urzędniczyna uzna za stosowny !

Listem poleconym ( cena znaczka 3 , 5 zł . ) Zakład Ubezpieczeń Społecznych , poinformował mnie , że muszę wypełnić druki DRA za ostanie ..... 16 miesięcy , gdyż zmieniły się przepisy . Poprzednio , jeśli wysokość składek ubezpieczeniowych w poszczególnych miesiącach , nie zmieniała się , druków nie należało wypełniać , należało tylko uiścić składki . Szesnaście miesięcy temu , jakiś " reformator " ( czy może reformatorzy ? ) , których w Polsce wielka siła , zarządził , aby i w takich przypadkach , druki wypełniać , o czym nie wiedziałem , gdyż lektura Dzienników Ustaw wywołuje u mnie odruch wymiotny , , więc bełkotliwych knotów prawnych tam zamieszczanych , nie czytam . Wypełniłem więc , identyczną treścią ( ! ) 16 druków , i listem poleconym odesłałem je ZUS - owi ( cena znaczka 3 , 5 zł . ) . Do identycznego kretynizmu zmuszono w skali całego kraju miliony petentów ZUS -u , o czym poinformowała mnie miła urzędniczka tego urzędu , gdym próbował ją , jako przedstawiciela niepoważnej instytucji , zrugać !

Obecnie dowiaduję się z prasy , że następny " reformator " ( być może ten sam debil co poprzednio ) , uznał , że jednak w przypadkach gdy wysokość składek nie zmienia się , druków wypełniać nie trzeba . Ta śmiała " reforma " wchodzi w życie od kwietnia tego roku !! Z niecierpliwością czekam na następnych " reformatorów " , którzy dojdą do wniosku , że jednak nie zaszkodzi aby druki wypełniać , co pozwoli w przyszłości zreformować i ten pomysł , i nakazać druków nie wypełniać !

W skali całego kraju , opisana " śmiała " reforma , kosztowała ZUS i obywateli , , co najmniej kilka milionów złotych , zmarnowanych na znaczki , gdy w tym samym czasie tysiące pielęgniarek od miesięcy nie otrzymuje swoich nędznych wynagrodzeń , gdyż .... nie ma dla nich pieniędzy !

Po 40 latach życia w PRL -u , i w III Rzeczpospolitej , marzę już tylko o jednym: dożyć chwili , gdy te wszystkie złodziejskie ZUS - y , KRUS - y , Kasy , Narodowe Fundusze , itp. , zostaną rozpędzone na cztery wiatry !! Sam chcę decydować o swoim życiu i o swoich pieniądzach , a urzędasom od mnie wara !! . Czy ubezpieczę się w jakiejś firmie , którą sam wybiorę , czy też nie , to moja sprawa ! U którego lekarza ( czy w którym szpitalu ) i za ile , będę się leczyć , nikomu nic do tego ! W jaki sposób zabezpieczę sobie środki do życia na starość - to jest tylko moje zmartwienie i nikogo więcej ! Byłbym szczęśliwy , gdyby ci wszyscy " dobrodzieje " , którzy pod pozorem troski o mnie , bezczelnie mnie okradają , raz na zawsze się ode mnie od.......ili !!

Niestety mam świadomość tego , że takiej chwili nie dożyję , bo durne społeczeństwa , zawsze wybierają do władzy " dobrodziejów " , którzy obiecają gruszki na wierzbie i kanarki na dachu , niepomni tego , że " dobrodzieje ' ( wszystko jedno czy " pobożni " czy " bezbożni " , )gdy tylko dorwią się do władzy , zrobią to , co zawsze ; ostrzygą każdego z baranów do gołej skóry , a następnie popędzą z jednego skraju łąki w drugi , by uświadomić im , kto tu rządzi !!!

Antoni Ivanowitz
      www.pospoliteruszenie.org
      • baltimora UPR uważana była za oszołomów, a od zawsze... 28.04.08, 09:20
        ...postulowała to, o czym piszesz. Szkoda utraconych 20 lat.
      • Gość: kretyn Pomyśl, zanim napiszesz IP: *.zus.pl 28.04.08, 11:19
        ZUS nie jest urzędem , który USTANAWIA przepisy, tylko ich WYKONAWCĄ.
        Jeśli przepis jest idiotyczny, to biedny urzednik nie ma innego
        wyjścia, tylko go zastosować. Nie stosowanie obowiązujacych
        przepisów grozi wyrzuceniem z pracy, sprawą u prokuratora albo i
        wizytą panów z CBA. Tak więc nie uprawiaj demagogii.
        W tym kraju przepisy ustanawia kto inny - i bynajmniej nie są to
        urzędy państwowe. Zastanów się, czy masz pretensję do urzedu
        skarbowego o to, żepłacisz taką a nie mniejszą stawkę podatkową?
        Jeśli Twoim zdaniem za wysokość podatków odpowiada urząd skarbowy,
        to jesteś naiwny albo...
        • Gość: pacal urzędniku, zajmij się proszę pracą za którą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.08, 14:04
          ci płacę. A nie

> ZUS nie jest urzędem , który USTANAWIA przepisy, tylko ich WYKONAWCĄ.

Przepisy można wykonywać rzetelnie albo byle jak. Zgodnie z duchem prawa albo
          trzymając się wyłącznie litery. Można być wykonawcą tanim albo drogim. Itd. itp.
          W większości z tych kategorii ZUS dostaje czerwoną kartkę.

> Zastanów się, czy masz pretensję do urzedu
          > skarbowego o to, żepłacisz taką a nie mniejszą stawkę podatkową?

Za to nie. Ale za podejście do podatników owszem.
          • Gość: czasami-pomyśl dyrdymały można pisac bezkarnie IP: *.zus.pl 28.04.08, 14:25
            ale opowiadanie o postepowaniu zgodnie z duchem prawa jest bez
            sensu - urzędnika rozlicza się za przestrzeganie "litery" a
            nie "ducha'.
            Widać nigdy nie pracowałes w urzędzie, a szkoda.
    • forma-listka Niech fundusze emerytalne obniżą opłaty za prow.. 28.04.08, 09:08
      Watpię żeby apele do OFE o zmniejszenie pobieranych opłat cokolwiek
      dały, ale pomimo to apeluję i proszę o rozważenie takiej możliwości.
      Myślę,że pierwszy OFE który obniży prowizję może liczyć na duże
      zainteresowanie ze strony klientów, a to przełoży się również na
      większy zysk. A tak na marginesie, to w rękach rządu i sejmu jest
      decyzja, żeby w ogóle te opłaty radykalnie zmniejszyć. Tylko trzeba
      się do tego zabrać.Zmiana ustawy to chyba żaden problem dla sejmu? A
      towarzystwa emerytalne nie muszą szkolić się na Seszelach za nasze
      pieniądze!
    • charlieagent Niech fundusze emerytalne obniżą opłaty za prow.. 28.04.08, 09:08
      opłaty jakie są takie są,najważniejsza sprawa to wypłaty z OFE.
      Powinni o tym decydować tylko członkowie OFE a nie
      rząd,pte,pracodawcy ,zus. Powinno być tak. Po przejściu na emeryturę
      wartość całego kapitału z OFE wędruje do ZUS.Następnie ZUS oblicza
      emeryturę z kapitału początkowego i środków które wpływały
      obowiązkowo.jeśli emerytura zusowska jest mniejsza od minimalnej Zus
      pobiera różnicę z OFE. Reszta wypłacana jest w gotówce na konto
      bankowe emeryta po potrąceniu 19%podatku.
      • Gość: Ela Re: Niech fundusze emerytalne obniżą opłaty za pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 23:34
        A co będzie jeżeli wpłacisz więcej a dostaniesz mniej ,kto dopłaci różnicę ,
        oni inwestują w giełdę a giełda wiadomo teraz jak jesy
    • Gość: ed fundusze to największy przekręt Balcerowicza i je. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.08, 09:19
      jego klakierów. Zarobią tylko zarządy i rady nasdzorcze a głupi
      naród jak zwykle dostaniwe po t....
    • koneser10 Chybalski - kolejny półgłowek? 28.04.08, 09:19
      konkurencja bylaby mozliwa gdyby oszczedzanie w OFE nie byloby OBOWIAZKOWE....
      System emerytalny w POLSCE to KOMUNA w czystej postaci:
      1. ludzie na mocy prawa zostali pozbawieni wladzy nad swoimi pieniedzmi
      2. z pieniedzy mezczyzn beda dofinansowywane emerytury kobiet
      3. panstwo decyduje o przepadku mienia emertyta po jego smierci - tj. brak
      emerytury malzenskiej, brak mozliwosci dziedziczenia kapitalu po smierci emeryta
      Caly ten system razem z jego tworcami Gora i Buzkiem to jeden wielki przekret.
      Jedyna korzysc z tego calego systemu to chyba mial Krauze - za nasze pieniadze
      zbudowal potege PROKOMU.
      Konkurencja zacznie sie gdy:
      1. przynaleznosc do OFE nie bedzie obowiazkowa - ludzi mozna zachecic do
      oszczedzania na emeryture w inny sposob - chocby ulgami podatkowymi
      2. powinna pojawic sie mozliwosc wyplaty calego kapitalu emerytalnego z OFE -
      tak jak jeszcze przed wyborami proponowalo PO a dawno temu zapowiadali tworcy
      tego POkracznego systemu
      3. emerytury dla mezczyzn i kobiet powinny byc przeliczane wedle oddzielnych
      tablic przewidywanej dlugosci zycia - tak jak ma to caly czas miejsce w firmach
      ubezpieczeniowych ubezpieczajacych na zycie
      4. emerytura malzenska powinna byc przywrocona

poki co babszytl z PSL za pozwoleniem POkemonow robi ludzi w bambuko. To w sumie
      ciekawe by baba z PSL reprezentujaca zacofany elektorat w 99% procentach
      dotowany z budzetu - na dodatek nie korzystajacy z 'dobrodziejstw' OFE -
      decydowala o emeryturach 'miastowych'.... POkemony pozwalajac na takie cyrki
      robia sobie ze swojego miastowego elektoratu jaja.....
      • Gość: pracującyYntelygen Re: Chybalski - kolejny półgłowek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.08, 10:50
        3. panstwo decyduje o przepadku mienia emertyta po jego smierci - tj. brak
        > emerytury malzenskiej, brak mozliwosci dziedziczenia kapitalu po smierci emeryt
        > a

NA ŻECZ PRYWATNEJ, NIESPOKREWNIONEJ ZEMNĄ FIRMY!!!! i to mnie najbardziej wpienia, a jest to zmiana wprowadzona przez obecnie panujących POpie(...)leńców mających na tych fałszywych gębach dobro obywateli, wzrost ich zamożności, samostanowienie, POSTAWĘ OBYWATELSKĄ, którą rozumieja chyba jako ciężkie frajerstwo.
    • Gość: Przemek jakie to proste IP: *.ghnet.pl 28.04.08, 09:23
      Jest tylko jeden sposób na wysokie opłaty ściągane przez OFE, który zadziała.
      Najprostszy.

Znieść obowiązkowość ubezpieczeń społecznych. Koniec.

Ale mamy socjalizm niestety.
    • ws21 Typowe zachowanie idioty. 28.04.08, 09:28
      Tak oceniam ten artykol.
      Zasady dzialnia PTE i oplaty ustalono prawie 10 lat temu i nic w tej
      sprawie sie nie zmienilo. Dlaczego wtedy sznowni redaktorzy nie
      pisaliscie ze sa one za wysokie?
      PTE skalkulowaly wg. obowiazujacego prawa swoj biznes i teraz
      pisanie jest o te 10 lat spoznione. Bo gdyby bylo od pocztatku
      ustalone nizsze oplaty, to dzis bylyby 3 PTE.
      • Gość: na zimno Bo wiele lat temu z gory bylo wiadomo, ze IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.04.08, 09:37

tak MA BYC, WTEDY/TERAZ ale czy NA WIEKI?

Pieszczoszki wiedzialy, co czynia.

• Gość: gazeta Re: Typowe zachowanie idioty. IP: *.agora.pl 28.04.08, 10:52
        Przed czterema laty podobna nasza akcja skończyła się nowelilzacją
        ustawy i obniżką prowizji. Również Twoich jeśli jesteś w OFE.
        Napisaliśmy to w tekście. Wystarczy uważnie czytać zanim zacznie się
        kogoś obrażać.
        Przed 10 laty trzeba by było być wróżką, by wiedzieć jaak będzie
        działać ten system.

Pozdrawiam - apeluje o więcej wiary i kultury.
        • ws21 Wrozka? 28.04.08, 11:40
          Wystarczy wiedza na poziome 3 klasy szkoly podstawowej. Przecietna
          podstawa skladki emerytalnej * ok. 6.5% * 12 miesiecy * 35 lat.
          Prowizja 0.05%. Gdzie tu niewiadoma? Poziom wzrostu plac z grupsza
          znany, nieco wyprzedzajacy inflacje.
          Kazdy kto swiadomie wchodzil w ten biznes, znal parametry.
          W gospodarce nie wolno dzilac odbijajac sie miedzy scianami.
          Wlasciele PTE zainwestowali sporo pieniedzy znajac takie a nie inne
          parametry. Obecnie, jesli nastapila by ich zmiana, to byloby
          zwykle oszustwo. Bo proces o odszkodowanie wygraja w cuglach.
        • Gość: dc99 GW - a może tak mniej hipokryzji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.08, 11:49
          > Przed 10 laty trzeba by było być wróżką, by wiedzieć jaak będzie
          > działać ten system.

Czyżby? Czy wymaga wybitnej inteligencji przewidzenie jak będzie działać system
          w którym:
          1) fundusz pobiera prowizję od WPŁACANEJ składki, tzn. zarabia zanim w ogóle
          zechce mu się ruszyć palcem (bo zbieraniem składki też nie musi się przemęczać),
          każdy by tak chciał
          2) wpłacanie pieniędzy do funduszu jest PRZYMUSOWE
          3) nie ma ŻADNYCH mechanizmów uzależniających zyski funduszu od wysokości
          WYPŁACANYCH emerytur
          Zasada działania OFE wprost wynikająca z "4 reform" to w skrócie: "Czy się stoi
          czy się leży, prowizyjka się należy". Nie bajdurzcie więc tutaj że nie dało się
          tego przewidzieć, tego zwyczajnie NIE CHCIAŁO się przewidzieć.

> Pozdrawiam - apeluje o więcej wiary i kultury.

Ciekawe czemu wspominacie o Waszej akcji a jakoś "zapomniało się" Wam napisać
          kto spłodził "reformę" OFE pisaną pod dyktando funduszy? Nie był to przypadkiem
          rząd tworzony m.in. przez partyjną przybudówkę do GW zwaną kolejno UD/UW/PD?
          Czy wicepremierem tego rządu był przypadkiem ukochany przez GW
          Ekonomista-Który-Ma-Zawsze-Rację Balcerowicz? Ciekawe że wtedy żadnej "akcji GW"
          jakoś nie było.

Apeluję do GW o lepszą pamięć i mniej hipokryzji.
          • Gość: drobna-uwaga Gazeto, czy był ktoś jasno napisał o tym, że refor IP: *.zus.pl 28.04.08, 12:59
            ma ubezpieczeń spolecznych ma na celu odciążenie budżetu państwa
            KOSZTEM znacznego obnizenia poziomu życia przyszłych
            świadczeniobiorców?
            Dam przykład:
            - mój ojciec zarabiał x złotych miesięcznie przez y lat i z tego
            otrzymuje 1000 zł emerytury (brutto),
            - ja zarabiam x złotych miesięcznie, płacę na OFE i po
            przepracowaniu y lat otrzymam co najwyzej 600 zł. emerytury brutto
            (łacznie z ZUS i OFE).
            OFE miało zmniejszyć dystans pomiedzy emeryturą moją a emeryturą
            mojego ojca, co by się udało, gdyby nie idiotyczny stan prawny.
            • ws21 A kto to koledzie powiedzial? 28.04.08, 14:04
              Nie slyszalem nigdy opinii aby taki byl cel reformy emerytalnej.
              Jedynym zannym mi celem tej reformy bylo ratowanie walacego sie w
              gruzy staego systemu, ktorego budzet po 2015 roku udziwgnac by nie
              zdolal.
              I prosze zapamietac, ze 2/3 emerytury powinnismy dostac z ZUS bo
              tam zostaje taka czesc skladki. OFE to tylko 1/3.
              • Gość: drobna-uwaga przecież o tym napisałem IP: *.zus.pl 28.04.08, 14:29
                budzęt nie udźwignąłby dopłat do systemu - stąd pomysł reformy;
                niestety - dokumentnie zaprzepaszczonej...
                • ws21 Tu sie zgadzam. 28.04.08, 14:34
                  W mojej opinii ta ekipa sp... wszsytkie reformy.
                  Powiaty? Kto odpowie czemu sluza?
                  Sluzba zdrowia, kazdy widzi.
                  Emerytalna? Tu popelniono kilka kardynalnych bledow.
                  1. Pozostawienie wiekszosci skladki emerytalnej w ZUS
                  2. Brak realnych zachet (a wrecz wymagany bylby przymus) do
                  tworzenia III filaru.
                  3. Ogranicznia w inwestowaniu srodkow z OFE.
    • Gość: krys Niech fundusze emerytalne obniżą opłaty za prow.. IP: *.smrw.lodz.pl 28.04.08, 09:34
      chory to kraj który bez zastanowienia wpuścił do siebie pasożytujące
      konie trojańskie, które nie dość że nie pomagają nic ekonomice
      krajowej to jeszcze drenuję obywateli. Chore było wpuszczenie
      funduszy przy równoczesnym działaniu ZUS, chore było danie im
      wolnej ręki w ustalaniu paskarskich opłat i prowizji, i chore jest
      chronienie takich pasożytujących instytucji.
      Czy mamy w rządzie, sejmie i senacie ślepych i głuchych. Czy nikt
      nie widzi co się dzieje z pieniędzmi cie ężko pracujących ludzi.
      Rząd bąka coś o utworzeniu funduszu demograficznego , którym będzie
      wspomagał głodowe emerytury czy renty nestorów czy chorych,
      przeznaczając na to resztki majątku narodowego.
      Przy składkach i opłatach +/_ 10% jaki był sens oddawać te
      pieniądze w końcu w prywatne ręce jak państwo w postaci bonów
      skarbowych dawało by w założeniu więcej niż fundusze.
      Przeciez to jawne usankcjonowanie złodziejstwa, i nad tym chorym
      prawem się jeszcze ktoś zastanawia by je zmienić?
      A może przyjdzie jeszcze to, że państwo będzie zaciągać kredyty w
      funduszach , na utworzenie których pozwoliło , tak że będzie płacić
      odsetki od własnych środków.
      To było chore i jest chore a tylko jedną pozytywną w tym cechą jest
      to że określona, stosunkowo mała grupa ludzi uwłaszczając sie na
      państwowym , dorobiła się takiego stanu posiadania własnych kont,
      na które nawet na zachdzie trzeba by pracować pokolenia. Nazywając
      to po imieniu, jest to zwykłe nikczemne złodziejstwo chronione
      chorym prawem.
    • stasieczek5 Niech fundusze emerytalne obniżą opłaty za prow.. 28.04.08, 09:39
      O rany !!!
      Więc to prawda, że odkryto drugą Amerykę !!!
      Trzeba było tylu lat, żeby dojść do wniosku, że cwaniacy dostawali
      ogromne pieniądze do rąk i mogli robić z nimi co zechcą ?!
      Przecież OFE to zwykła zabawka w rękach "finansistów". Grają
      pieniędzmi, które do nich nie należą na giełdach, dostali siedziby,
      fundusze reprezentacyjne i inne bajery. Wszyscy to widzieli i
      wiedzieli, że jest to najlepsza synekura w Polsce. Żadnej
      odpowiedzialności, żadnej sensownej kontroli. Tak, tak zaraz usłyszę
      o audytach "renomowanych" firm, którym zależy tylko i wyłącznie
      na... prowizji i zapłacie od audytu robionego rękoma studentów
      uczelni ekonomicznych w ramach "prac zleconych".
      A teraz wielkie "HALOOO".
      Znów nocnik okazał się pełny a ręce obsrane do pachy.
      Gratulacje dla wszystkich, którzy zbili forsę na OFE !!!

PS - stawki prowizyjne to "pikuś" w porównaniu z innymi stratami.
    • Gość: kasia bo to polska szkola organizacji jest, :)! IP: *.chello.pl 28.04.08, 09:42
      polacy słyną z niej na cały świat ("polnische wirtschaft")!
      gratulacje dla sprzedawcow eureko, gratulacje dla organizatorow
      systemu OFE,. to ile dziesiat MILIARDOW złotych przeputaliście
      państwo łącznie? nie ma winnych, prawda, :)?
    • Gość: UPR Wy którzy narzekacie IP: *.ghnet.pl 28.04.08, 09:48
      Głosujcie na tych, którzy zlikwidują ten złodziejski system,
      a nie na tych, którzy ten system utworzyli.
    • dalton78 Niech fundusze emerytalne obniżą opłaty za prow.. 28.04.08, 09:56
      Już kilka razy chciałem tą złodziejską praktykę zgłosić o UOKIK. Ach ten brak
      czasu. Może ktoś wreszcie się zdobędzie? Chętnie wyrok pójdzie z zysków nie z
      naszych składek chociaż to jedno i to samo. Niezła działalność społeczna OFE.
      Nie to co ZUS ale ręce tak samo opadają - bo niżej się nie da. Jeżeli mój post
      czyta ktoś z UOKIK niech to potraktuje jako list otwarty zgłaszający UOKIK
      problem. Skarga na wszyskich oprócz Allinz choć donoszę również na swój OFE.
    • Gość: Przemek zdenerwowana pani IP: *.ghnet.pl 28.04.08, 09:56
      > - Spodziewacie się, że będą towarzystwa będą pracować za darmo?
      >denerwuje się Ewa Lewicka

Proponuję eksperyment zrobić, obniżyć maksymalną stawkę do 0.01%.
      Jak za szybko będą towarzystwa bankrutować to zwiększyć do 0.1%.
      I tak zostanie z 4.

• Gość: Przemek Dobre źródło informacji IP: *.ghnet.pl 28.04.08, 10:00
        www.knuife.gov.pl/su/fundusze/temat6/index.shtml
    • Gość: amx a co za problem zmniejszyć ustawowy limit na 2%??? IP: *.chello.pl 28.04.08, 09:57
      panowiz PO, to tylko jedno głosowanie :)
    • Gość: do-bicia A wszyscy psioczą na ZUS, który pracuje za 3.5 % IP: *.zus.pl 28.04.08, 10:02
      takie są dane z ubiegłorocznego, przeprowadzonego przez niezależną
      firmę, audytu.
      Tak się dziwnie składa, że ta instytucja jest chłopcem...
      • Gość: NFZ A co z NFZ IP: *.nfz.gov.pl 28.04.08, 11:00
        Całe koszty NFZ to 1,06% składki płaconej przez ludzi. Jak to może dobrze
        działać? Rozsądne koszty administracyjne instytucji finansowych tego typu to
        3-5%. Tak jest na całym świecie - poza naszym genialnym krajem, w którym wszyscy
        oczekują chyba cudów. Nic więc dziwnego, że NFZ-owi można wykazać w brukowcach
        działania nieoptymalne.
        • Gość: drobna-uwaga NFZ nie robi nic, by ściągnąć składki IP: *.zus.pl 28.04.08, 11:08
          bo tymi zadaniami (czyli; naliczanie i ściąganie składek na NFZ,
          dochodzenie należności) obciazono ZUS - podobnie jest ze składką na
          OFE.
          • Gość: NFZ Re: NFZ nie robi nic, by ściągnąć składki IP: *.nfz.gov.pl 28.04.08, 12:38
            I za to ZUS dostaje zgodnie z ustawą 0,25% składki zdrowotnej (niezależnie od
            tego 1% dla NFZ). Ale żeby nie było wątpliwości, ja wcale nie atakuję ZUS-u.
            Raczej staram się pokazać absurdalne różnice środowisk działania poszczególnych
            organizacji, stwarzane przez posłów. I nikt z dziennikarzy, ni mówiąc już o
            ludzie, się temu nie dziwi.

Emerytury: 6% + 2% za zarządzanie
            ZUS: 3,5%
            NFZ: 1% (europejskie instytucje ubezpieczeń zdrowotnych 4-7%)
            • Gość: drobna-uwaga Re: NFZ nie robi nic, by ściągnąć składki IP: *.zus.pl 28.04.08, 12:50
              Czasem koszty pracy są wyższe niż osiągnięte wynagrodzenie. Ale ja
              też nikogo nie atakue, chodzi mi o przedstawienie (przede wszystkim
              dziennikarzom) idotyzmów, jakie wymyślili panujący w Najjasniejszej
              Rzeczypospolitej...
    • smok_sielski Re: Niech fundusze emerytalne obniżą opłaty za pr 28.04.08, 10:48
      A dlaczego to OFE mialyby niby obnizac oplaty skoro "oszczedzanie" w nich jest
      obowiazkowe? Bardziej racjonalne jest jesli wszyscy maja takie same oplaty i
      doja szare masy.
      smok
    • Gość: Takie Jeden Łoś prowizja to i tak pikus w porownaniu z inflacja IP: *.ichf.edu.pl 28.04.08, 11:04
      A nasze kochane panstwo fundujac nam okolo 8% inflacje (nie mylic z roznymi
      podpicowanymi wskaznikami typu "inflacja netto", albo "inflacja bazowa") obrypie
      nam konta w ciagu 30 lat mniej wiecej na 90%, czyli zostawi emerytom 10% tego,
      co teraz wplacaja.
    • Gość: drobna-uwaga OFE służy dojeniu naiwniaków, którym wmówiono IP: *.zus.pl 28.04.08, 11:10
      dyrdymały i to tak skutecznie, że się cieszą z tego, ze mogą byc
      dojeni. Tak naprawdę kasę zarabiają pracownicy (albo raczej -
      udziałowcy) OFE.
    • sld_sld Ewa Lewicka...no prosze synekurke sobie znalazla 28.04.08, 11:31
      a co z prof. Gora?? tworca reformy??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka