Dodaj do ulubionych

"GP ": Od nowego roku rząd zlikwiduje NFZ

02.06.08, 09:43
czas najwyzszy!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: true W końcu dobra wiadomość IP: 80.217.136.* 02.06.08, 09:44
      Decentralizacja to jedyny ratunek dla polskiego paraliżu decyzyjnego i
      organizacyjnego. Już ktoś powinien projektować system bazo-danowy do pełnej i
      kompleksowej obsługi pacjentów.
      • Gość: karolcia Wreszcie zniknie ogromna korupcja jaka jest w NFZ IP: *.crowley.pl 02.06.08, 11:35
        Nie wierzę. Prywatne fundusze? Konkurencja? Normalność?

Ale beton z NFZ-tu - mający ciepłe posadki i konkretne gifty od
        stowarzyszeń zamawiąjących usługi - nie podda się tak łatwo.
        • Gość: Lekarz z Warszawy Przybędzie dyrektorskich stanowisk do obsadzenia.. IP: 212.87.25.* 02.06.08, 11:36
          ...przez kolesi.
          Lodziarnia się rozkręca, wszak lato idzie :))))
          • Gość: moki1 Nie podniecajcie sie tak. IP: *.chello.pl 02.06.08, 11:46
            Toż to platforma. Na zapowiedziach sie kończy.
            • Gość: xyz2000 Zamiana jednego monopolu na kilka monopolków. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 13:00
              A można nie płacić "za ochronę" i chronić się samemu?
              • em_obywatel Kurde jaki syf. Powrót do kas chorych 02.06.08, 13:43
                Kurde jaki syf. To poprostu porót do kas chorych. Mam nadzieję tylko na jedno -
                że w końcu w Polsce powstanie nowoczesna lewica bez korzeni w PRL i wyprze beton
                z SLD LiD Demokraci.pl i innych. Tylko taka nowoczesna lewica może stanowić
                przeciwwagę dla prawicowego oszołomstwa.
                • metall Re: Kurde jaki syf. Powrót do kas chorych 02.06.08, 14:53
                  Sprecyzuj kogo nazywasz lewicą, a kogo prawicowym oszołomstwem?
                  • babaqba Re: Kurde jaki syf. Powrót do kas chorych 03.06.08, 13:34
                    Najprościej odróżnić ich po stosunku do głupoty i zabobonu: tzw.
                    prawica to co do jednego pachołki watykanu. Lewica jest niezależna od
                    okupanta i pozbawiona wiary w ciemne zabobony.
                    • metall Re: Kurde jaki syf. Powrót do kas chorych 04.06.08, 23:07
                      Nic mi to nie wyjaśniło.
                • Gość: Robert Wilk. Nikt nie potrafi nam lepiej obiecać złotych gór... IP: 195.177.83.* 02.06.08, 15:10
                  Czy zauważyliście że nikt ze stron tego demokratycznego burdlu
                  nie gada do rzeczy? Mam na myśli NIKT!!!
                  Żadna ze stron które widać w telewizorze?

W ten sposób przeciętny wielbiciel demokracji o prawidłowej postawie
                  obywatelskiej ma święte konstytucyjne prawo do demokratycznego
                  wyboru pomiedzy trądem a syfilisem.
                  Dyskusje o polityce w oficjalnych mediach przypomniają mi dysputę,
                  czy lepiej żeby ci łeb odpadł czy członek.

Eh... wołam sobie na puszczy.
                  Dixi et salvavi animam meam...
                  • em_obywatel dlatego potrzebna jest nowa partia bez przeszłości 02.06.08, 15:17
                    Dlatego potrzebna jest nowa partia bez przeszłości. W chwili obecnej wszyscy
                    politycy mają związki albo z PZPR/SLD albo z Solidanrością/UW. Nie ma nowych
                    ludzi. Jednak to, że są ludzie tacy jak i ty, którzy widzą co się dzieje,
                    świadczy o tym, że dojrzeliśmy do tego, żeby odsunąć od polityki współczesnych
                    polityków a zastąpić ich nową generacją polityków myślących o przyszłości a nie
                    o przeszłości.
                    • metall Re: dlatego potrzebna jest nowa partia bez przesz 02.06.08, 16:51
                      em_obywatel napisał:

> Dlatego potrzebna jest nowa partia bez przeszłości. W chwili obecnej wszyscy
                      > politycy mają związki albo z PZPR/SLD albo z Solidanrością/UW. Nie ma nowych
                      > ludzi. Jednak to, że są ludzie tacy jak i ty, którzy widzą co się dzieje,
                      > świadczy o tym, że dojrzeliśmy do tego, żeby odsunąć od polityki współczesnych
                      > polityków a zastąpić ich nową generacją polityków myślących o przyszłości a nie
                      > o przeszłości.

Jakieś propozycje?
                  • metall Re: Nikt nie potrafi nam lepiej obiecać złotych g 02.06.08, 16:40
                    Gość portalu: Robert Wilk. napisał(a):

> Czy zauważyliście że nikt ze stron tego demokratycznego burdlu
                    > nie gada do rzeczy? Mam na myśli NIKT!!!
                    > Żadna ze stron które widać w telewizorze?
                    >
                    > W ten sposób przeciętny wielbiciel demokracji o prawidłowej postawie
                    > obywatelskiej ma święte konstytucyjne prawo do demokratycznego
                    > wyboru pomiedzy trądem a syfilisem.
                    > Dyskusje o polityce w oficjalnych mediach przypomniają mi dysputę,
                    > czy lepiej żeby ci łeb odpadł czy członek.
                    >
                    > Eh... wołam sobie na puszczy.
                    > Dixi et salvavi animam meam...

Pewnie, że zauważyłem i to już jakiś czas temu.
                    A ci którzy mówią coś innego są w "wolnych" i "konkurujących ze sobą" mediach
                    zgodnie przedstawiani jako oszołomy, lub nie wpuszcza się ich do studia (tu
                    "ukłony" dla pani Lichockiej z TVP1).
                    Co ciekawe dziennikarze mają tego świadomość, więc robią to świadomie. Pytanie:
                    dlaczego? Np bożyszcze współczesnego dziennikarstwa politycznego, omc prezydent,
                    Tomek Lis w swojej książce dokładnie o tym pisał, ale jakoś do "swoich"
                    programów nikogo spoza głównego nurtu nie zaprasza.
                • kralik111 Re: Kurde jaki syf. Powrót do kas chorych 02.06.08, 15:30
                  em_obywatel napisał:

> Kurde jaki syf. To poprostu porót do kas chorych. Mam nadzieję
                  tylko na jedno -
                  > że w końcu w Polsce powstanie nowoczesna lewica bez korzeni w PRL
                  i wyprze beto
                  > n
                  > z SLD LiD Demokraci.pl i innych. Tylko taka nowoczesna lewica może
                  stanowić
                  > przeciwwagę dla prawicowego oszołomstwa.

Lewica powiadasz obywatelu?
                  A rozumiesz czym jest lewica? Wiesz o tym, ze lewica to takie cos,
                  co jedynie potrafi pomagac biednym, i zeby trwac u wladzy, tych
                  biednych mnozy, na bo jak juz pomoga wszystkim biednym, to kto na
                  nich zaglosuje?

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
                  • metall Re: Kurde jaki syf. Powrót do kas chorych 02.06.08, 16:22
                    kralik111 napisał:

> Lewica powiadasz obywatelu?
                    > A rozumiesz czym jest lewica? Wiesz o tym, ze lewica to takie cos,
                    > co jedynie potrafi pomagac biednym, i zeby trwac u wladzy, tych
                    > biednych mnozy, na bo jak juz pomoga wszystkim biednym, to kto na
                    > nich zaglosuje?
                    >
                    > :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Otóż to. Biedny - przynajmniej tak długo jak żyje w demokracji - powinien
                    głosować na "partie dla bogatych", z powyższego powodu.
          • Gość: anty Re: Przybędzie dyrektorskich stanowisk do obsadze IP: 82.146.248.* 02.06.08, 12:19
            Przecież czas zacząć kręcić lody jak mówiła b.poseł p.Sawicka z PO.Zwiększenie
            stanowisk b.dobrze płatnych leży przecież w interesie PO-aby nam Solidaruchom
            żyło się lepiej.Ograniczenie dostępu do placówek medycznych w różnych częściach
            kraju też leży w interesie PO.Po co hołota ma wybierać najlepsze placówki
            medyczne w kraju np.Klinikę okulistyczną w Katowicach niech się leczy w swoim
            rejonie i zdycha w ślepocie i bólu aby nam Solidaruchom żyło się lepiej.
            • Gość: Lekarz z Warszawy Dokładnie katwocką okulistykę miałem na myśli... IP: 212.87.25.* 02.06.08, 13:20
              ...ale urzędas z tłustym dupskiem swoim kluchoalym paluchem wskaże
              Pacjentowi, gdzie ma się leczyć, bo urzędas wie lepiej.
              • Gość: Lekarz z Warszawy Errata: katowicką IP: 212.87.25.* 02.06.08, 13:20
            • bopin Re: Przybędzie dyrektorskich stanowisk do obsadze 03.06.08, 09:03
              > Po co hołota ma wybierać najlepsze placówki
              > medyczne w kraju np.Klinikę okulistyczną w Katowicach niech się leczy w swoim
              > rejonie i zdycha w ślepocie i bólu aby nam Solidaruchom żyło się lepiej.

No teraz to wszyscy leczą się w Klinice okulistycznej w Katowicach. Jest tak
              dobrze...
      • trasat Re: W końcu dobra wiadomość 02.06.08, 17:14
        Fikcja dla idiotów (tacy będą), Jaka może być konkurencja pomiędzy
        częściami podzilonej instytucji państwowej? Chodzi tylko o pozorne
        rozwiązania wskazujące, że rząd coś robi. A wielbiciele chseł o
        zbawczej roli konkurencji to kupią, mimo ze konkurencji nie będzie,
        tylko nowy bałagan.
    • Gość: jarek i jego kot Moher mi się jeży na berecie jak o tym czytam IP: *.jjs-isp.pl 02.06.08, 09:45
      Profesor Jarosław K. na pewno nie będzie zadowolony z
      tej decyzji. To prawdziwy patriota. Dla dobra Ojczyzny
      nie dbał o osobiste bezpieczeństwo od nieokrzesanych
      chędożników profesorów samoobronnych!
      • gasior1st no to panowie kaczynski i napieralski 02.06.08, 09:50
        beda mieli do pogadania ..... zyczymy owocnych rozmow koalicyjnych
    • amalkow "GP ": Od nowego roku rząd zlikwiduje NFZ 02.06.08, 09:46
      Nareszcie!
    • fagusp Nareszcie! 02.06.08, 09:48
      Likwidacja Kas Chorych w momencie kiedy zaczynały całkiem dobrze
      funkcjonować to największy przekręt ekipy Milera. Za ten numer
      powinno się Łapińskiego zapakowac do pudła na dożywocie bez prawa do
      warunkowego zwolnienia.
      • Gość: gośc Re: Nareszcie! IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.08, 10:25
        Kasy chorych to wybitnie nieudany 19-wieczny pomysł. Odchodzi się od
        niego, nawet w kraju, który go stworzył (Niemcy).

W tej chwili najlepszy jest system francuski (wiem, bo pracowałem
        tam przez rok). Żadnych "kas chorych" czy innych tego typu
        urzędasów. Składka zdrowotna idzie na moje prywatne subkonto. Ale
        nie mogę tej kasy ruszać. Jak mi się coś stanie idę do lekarza,
        ktrórego wybieram SAM (bo albo chce się dobrze wyleczyć, albo mało
        za to zapłacić). Lekarz wystawia mi fakturę, i na tej podstawie bank
        przeelwa odpowiednią kwotę z MOJEGO subkonta, na konto lekarza.

To co zostanie na subkoncie w momencie przejścia na emeryturę - jest
        już moje, mogę sobie za to np. jechać na koniec świata.
        • Gość: Miki Re: Nareszcie! IP: 82.177.197.* 02.06.08, 10:38
          Problem z prywatnymi kasami chorych będzie taki, że firmy te rozpoczną szeroko
          zakrojoną akcję terroryzowania obywateli poprzez zmuszanie ich na siłę pod
          groźbą niekorzystnych rozwiązań finansowych np. do biegania, robienia badań,
          itp. Oczywiście na koszt zainteresowanych, a wszystko czego dowiedzą się w ten
          sposób zostanie użyte przeciw ubezpieczonym.
          • Gość: pm7303 A gdzie tak niby sie to odbywa? IP: *.gprs.plus.pl 02.06.08, 11:18
            Pracowalem pare lat w krajach gdzie ubezpieczalem sie prywatnie i nikt mnie
            nigdy nie zmuszal do uprawiania zadnego sportu!?

Co prawda dostawalem znizki za to, ze akurat sport pol-wyczynowy uprawialem, ale
            to jest wolny wybor kazdego obywatela w takim systemie:
            zyc zdrowo i placic mniej, albo palic, chlac i sie tuczyc, placac o wiele wiecej
            - w RFN mozna isc takze do panstwowej kasy chorych i korzystac z publicznych,
            tragicznych, placowek.

I nie ma w tym niczego niesprawiedliwego! Wrecz odwrotnie - to w takich
            systemach jak w Polsce, system okrada tych co zyja zdrowo, zeby subsydiowac
            palaczy, grubasow, etc.
          • bopin Re: Nareszcie! 03.06.08, 09:06
            Gość portalu: Miki napisał(a):

> Problem z prywatnymi kasami chorych będzie taki, że firmy te rozpoczną szeroko
            > zakrojoną akcję terroryzowania obywateli poprzez zmuszanie ich na siłę pod
            > groźbą niekorzystnych rozwiązań finansowych np. do biegania, robienia badań,

Niech zostanie tak jak jest bez biegania, każdy sobie zdechnie z godnością na
            szpitalnym korytarzu
        • Gość: turysta Re: Nareszcie! IP: 212.160.172.* 02.06.08, 11:04
          Coś w tym jest, w tym francuskim systemie, może by trzeba i u nas
          tak zrobić. Tylko skoro pieniądze na leczenie pobiera się z
          prywatnego subkonta, to co w sytuacji, jeśli u placącego składki
          wykryje się jakies bardzo poważne schorzenie, którego leczenie
          przekroczy wysokość uskładanych środków?
          Może lepszy by był system połaczony, cześć na subkonto, a cześć na
          ubezpieczenie.
          • Gość: turysta Re: Nareszcie! IP: 212.160.172.* 02.06.08, 11:14
            Jest jeszcze jeden plus - odpadaja koszty administracyjne, wiec
            chyba to jest efektywniejsze rozwiązanie.
        • Gość: Mariusz Re: Nareszcie! IP: *.11c.piotrkow.pilicka.pl 02.06.08, 11:09
          A jeśli na subkoncie masz mniej, niż kosztuje lekarz, to co wtedy,
          Geniuszu? Albo jak zachorujesz na emeryturze?
        • Gość: Adam2000 Re: Nareszcie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.08, 11:24
          a co jesli masz na tym swoim koncie np. 10 tys. zł a operacja kosztuje 35 tys???
          Skąd weźmiesz pieniądze???
        • Gość: moki1 Bardzo interesujące. Bardzo. IP: *.chello.pl 02.06.08, 11:42
          Mała tylko luka.
          Zamiast emerytury eutanazja.
          Wiadomo, że najbardziej kosztowne jest leczenie emerytów. A ty
          chcesz wtedy wyczyścić konto?
        • Gość: Adomas Re: Nareszcie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.08, 11:51
          Czy to dlatego mój teść we francji umiera bo nikt go nie chce leczyć, albo
          lekarz wyjeżdża na wakacje? A jest ubezpieczony.
      • ko_menta_tors Re: Nareszcie! 02.06.08, 11:27
        > Likwidacja Kas Chorych w momencie kiedy zaczynały całkiem dobrze
        > funkcjonować to największy przekręt ekipy Milera. Za ten numer
        > powinno się Łapińskiego zapakowac do pudła na dożywocie bez prawa
        do > warunkowego zwolnienia.

A co Ty wiesz na ten temat?!
      • Gość: anty,anty Re: Nareszcie! IP: 82.146.248.* 02.06.08, 12:30
        fagusp-piepszysz trzy po trzy.Zlikwidowanie reginalnych kas chorych było w
        interesie pacjentów.Każdy chory mógł bez ubiegania się o zgodę regionalnej kasy
        chorych (otrzymania tzw.promesy) udać się na leczenie i innych miejscowości w
        kraju.Ja przeżyłem to na własnej skórze.Miałem odwarstwienie siatkówki w
        oku.Reginalna kasa chorych kazała mi się leczyć w swojej miejscowości,ale miałem
        szczęsćie,kasa została zlikwidowana a ja mogłem bez żadnej łaski ze strony
        urzędników (otrzymania promesy)udać się do odległych Katowic do Kliniki
        Okulistycznej gdzie mnie przyjęto bez żadnej łaski i wyleczono.
      • parazyd To "oczywista oczywistość" 02.06.08, 14:09

i w cywilizowanym kraju tak by było. Ale w kartoflanym bambustanie
        prawo gwarantuje jedynie nietykalność mafii, więc bandzior Łapiński
        może spać spokojnie.

fagusp napisał:

> Likwidacja Kas Chorych w momencie kiedy zaczynały całkiem dobrze
        > funkcjonować to największy przekręt ekipy Milera. Za ten numer
        > powinno się Łapińskiego zapakowac do pudła na dożywocie bez prawa
        do
        > warunkowego zwolnienia.
    • bah Re: "GP ": Od nowego roku rząd zlikwiduje NFZ 02.06.08, 09:49
      gasior1st napisał:

> czas najwyzszy!!!

Obecne temperatury skłaniają do rozpoczecia
      "kręcenia lodu".
      • gasior1st tak,tak, zarowa ci sie przegrzala 02.06.08, 09:53
    • Gość: a "GP ": Od nowego roku rząd zlikwiduje NFZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 09:52
      Zawsze to coś, ale pamiętajmy, że fundusze emerytalne (OFE) jak na
      razie konkurują między sobą jedynie w zawodach pod hasłem "kto
      skuteczniej oszuka i okradnie klienta". Z funduszami zdrowotnymi
      będzie podobnie.
      • Gość: klient Re: "GP ": Od nowego roku rząd zlikwiduje NFZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.08, 10:17
        A na czym niby to okradanie polega? Na pobieraniu oplaty na którą pozwolil
        ustawodawca?
        • afiag Re: "GP ": Od nowego roku rząd zlikwiduje NFZ 02.06.08, 10:32
          Tak dokładnie na tym to polega.i na tym samym będzie to okradanie
          polegało teraz. jesteś zadowolony?
        • smok_sielski Re: "GP ": Od nowego roku rząd zlikwiduje NFZ 02.06.08, 12:14
          > A na czym niby to okradanie polega?

Na tym, ze OFEs sa obowiazkowe i nie musza ze soba konkurowac wysokoscia
          pobieranej prowizji. Ladna mi konkurencja - mozesz sie przepisac do innego OFE,
          ale on bieza taka sama prowizje :D Wiec cala idea konkurujacych ze soba OFEs
          (czy prywatnych NFZtow) jest o kant dupy rozbic.
          smok
          • megasceptyk Re: "GP ": Od nowego roku rząd zlikwiduje NFZ 02.06.08, 12:38
            Konkurują przynoszonym zyskiem.
            • metall Re: "GP ": Od nowego roku rząd zlikwiduje NFZ 02.06.08, 12:46
              megasceptyk napisał:

> Konkurują przynoszonym zyskiem.

To niech z tego zysku biorą działę dla siebie, a nie ze składki.
              • megasceptyk Re: "GP ": Od nowego roku rząd zlikwiduje NFZ 03.06.08, 19:41
                Też byłbym za, podobnie jak w bankach. Polska jest jeszcze zbyt niecywilizowana, mamy służalczą mentalność, musi się pokolenie przewinąć.
                • metall Re: "GP ": Od nowego roku rząd zlikwiduje NFZ 04.06.08, 23:09
                  megasceptyk napisał:

> Też byłbym za, podobnie jak w bankach. Polska jest jeszcze zbyt niecywilizowana
                  > , mamy służalczą mentalność, musi się pokolenie przewinąć.

No głupszych argumentów, to już chyba nie da się znaleźć.
                  • megasceptyk Re: "GP ": Od nowego roku rząd zlikwiduje NFZ 06.06.08, 10:49
                    Gdzie ty widzisz jakiś argument? A może to takie nowe, trudne słowo, które postanowiłes wstawić żeby udawać mądrzejszego niż jesteś?
            • szczurek.polny Re: "GP ": Od nowego roku rząd zlikwiduje NFZ 02.06.08, 13:06
              Konkurują mniejszymi ponoszonymi stratami.
    • Gość: marian Manipulacja przez duze M. IP: 192.16.134.* 02.06.08, 09:57
      jaki koniec z monopolem?
      A mozna kupic se ubezpieczenie zdrowotne w axa i nie placic skladek
      na zus?

Co jeszcze ta ekipa tuska wymysli. Bo ostatnio slyszalem z ust tuska
      ze: "pieniadze w rekach prywatnych sa lepiej zarzadane, dlatego
      przekaze wiecej wladzy i pieniedzy do samorzadow". I podobne inne
      manipulacje z ust tuska i rzadowych mediow jak gazeta.pl czy tvn.

Ludzie obudzcie sie bo jestescie parszywie oklamywani.
      • 4g63 Re: Manipulacja przez duze M. 02.06.08, 10:13
        no dokładnie niby coś się zmienia, ale tak naprawdę nic, i tak w kółko od 20 lat
        i tak będzie jeszcze długo, dopóki polacy nie zrobią przewrotu, przewrotu całej
        władzy, i zakaz obejmowania stanowisk ludziom powyżej 40 roku życia, stanowisk
        publicznych, wtedy zaczęło by się zmieniać, ale to się nie stanie, jak pasożyt
        się przyssał, tak jakby go nie nazywać i jak się nie będzie układał, tak nadal
        będzie tych głupawych polaczków wysysał
        • Gość: A1 Re: Manipulacja przez duze M. IP: *.chello.pl 02.06.08, 15:59
          > no dokładnie niby coś się zmienia, ale tak naprawdę nic, i tak w kółko od 20 la
          > t

już za późno.... dlaczego nie można do axa? bo trzeba utrzymywać
          tych co nie mieli szczęścia urodzić się po 1980... można by oczywiście
          np. sfinansować ich emerytury z majątku (poprzez uczciwą prywatyzację)
          ale wtedy nie starczyłoby dla Kulczyków, Krauzych
          i pomniejszych...złodziei

A architekt tego "sukcesu" nawet dziś nawołuje do pracy rodacy
          do pracy (niejaki Balcerowitz)...
      • Gość: asdf Czytaj ze zrozumieniem!!! IP: *.isinfo.pl 02.06.08, 10:17
        No o to chyba chodzi zeby docelowo wprowadzic wybor do ktorego
        funduszu beda szly twoje skladki. Zeby byla konkurencja i zeby
        fundusze musialy wlaczyc o pacjenta, a nie pancjent o swoje prawa. W
        tej chwili placisz i cala kasa wpada do dziurawego wora ktory sie
        nazywa NFZ.
        • metall Re: Czytaj ze zrozumieniem!!! 02.06.08, 10:30
          Gość portalu: asdf napisał(a):

> No o to chyba chodzi zeby docelowo wprowadzic wybor do ktorego
          > funduszu beda szly twoje skladki. Zeby byla konkurencja i zeby
          > fundusze musialy wlaczyc o pacjenta, a nie pancjent o swoje prawa. W
          > tej chwili placisz i cala kasa wpada do dziurawego wora ktory sie
          > nazywa NFZ.

Tylko dlaczego to "docelowo" to jest zawsze za kilka lat. Fundusze będą "musiały
          walczyć o pacjenta" tylko w przypadku gdy ten pacjent będzie dobrowolny. Dopóki
          nie zniesie się przymusu ubezpieczenia, to żadnej wolnej konkurencji nie będzie.
        • smok_sielski Re: Czytaj ze zrozumieniem!!! 02.06.08, 12:17
          > Zeby byla konkurencja i zeby fundusze musialy
          > wlaczyc o pacjenta

Tak jak teraz walcza "konkurujace ze soba" OFES? Przypominam, ze wsyztskie OFEs
          poza jednym maja najwyzsza dopuszczana prawem prowizje! A ten jeden rodzynek ma
          takie wyniki, ze nikt przy zdrowych zmyslach sie do niego nie przepisze. Taka
          sama "konkurencja" bedzie miedzy prywatnymi ubezpieczalniami - masz wybor, ale
          wszedzie jest tak samo. Dla mnie super wybor.
          smok
      • metall Re: Manipulacja przez duze M. 02.06.08, 10:27
        Gość portalu: marian napisał(a):

> jaki koniec z monopolem?
        > A mozna kupic se ubezpieczenie zdrowotne w axa i nie placic skladek
        > na zus?

Oj tego to jeszcze długo nie będzie można. Przynajmniej tak długo jak do
        parlamentu wybierać będziemy socjalistów (z SLD, PiS, czy PO, to jest bez
        znaczenia).

> Ludzie obudzcie sie bo jestescie parszywie oklamywani.

Od kilkudziesięciu lat i większość się już przyzwyczaiła.
        • Gość: mairan No dokladnie. A w prasie jak w prl. IP: 192.16.134.* 02.06.08, 10:56
          Tak jak za komuny. Normalnie Nagrywac to i za 30 lat bedzie Kronika
          Filmowa 2.

Piorom ludziom mozgi a oni ze w wolnym kraju zyja! Ludzie juz
          niewiedza co to znaczy wolnosc.

• Gość: Lekarz z Warszawy Lodziarnia ;) IP: 212.87.25.* 02.06.08, 11:41
    • Gość: Gość "GP ": Od nowego roku rząd zlikwiduje NFZ IP: *.hcz.com.pl 02.06.08, 10:04
      "Ale to już było"- śpiewająco.
    • Gość: ja "GP ": Od nowego roku rząd zlikwiduje NFZ IP: *.CNet2.Gawex.PL 02.06.08, 10:11
      Jasne ciekawe jak to będzie wyglądać już to przerabiałem ze swoją córeczką przed
      każdą wizyta w CZD w warszawie załatwiałem promesę zapłaty ze swojej kasy
      chorych, po prostu super dodatkowe dwa wyjazdy po 150 km po jeden świstek
      papieru.Czym oddziały regionalne mają między sobą konkurować ? kasa i tak od
      państwa zapłacić trzeba za usługi kluczowe w tej całej reformie jest słowo
      "prywatni ubezpieczyciele" kolejny sposób na nabicie kabzy zachodnim spółkom ,
      emerytury z OFE też miały być super a jak wyszło to już wiemy. Jedyna nadzieja
      że prezydent zawetuje a SLD nie da ciała i zablokuje szalone pomysły PO , wiem
      jedno własnie PO straciła mój głos który dostała w poprzednich wyborach.
      • Gość: aa Re: "GP ": Od nowego roku rząd zlikwiduje NFZ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.06.08, 10:33
        No to ciekawe, czy jesteś zadowolony z obecnej sytuacji...
        Nie rozumiem cię - skoro mają być prywatni i patriotyczni ubezpieczyciele to po
        kiego masz problem, gdzie będziesz 'nabijał kabzę' zachodnim kapitalistom.
        Dziwny jesteś i tyle...
        A jakbyś nie zauważył - kiedyś internet oferowała tylko telekomunikacja. Teraz
        jest masa firm. Co prawda jest też postęp, ale gdyby nie konkurencja to nie
        byłoby stałych łączy w niskiej cenie...
        Sam sobie odpowiedz, jak działa konkurencja.
        • smok_sielski Re: "GP ": Od nowego roku rząd zlikwiduje NFZ 02.06.08, 12:21
          > Sam sobie odpowiedz, jak działa konkurencja.

Chlopie, konkurencja dziala jak masz wybor! I to nie wybor "do ktorego OFEs sie
          zapisac", ale wybor CZY sie wogole zapisac, czy sie zapisac co panstwowego
          (ZUS), do prywatnego, a moze do zagranicznego? Zrobienie kilku prywatnych
          ubezpieczalni nie wywola w magiczny sposob konkurencji! (wide rynek telefoni
          komorkowej, bedacy faktycznie oligopolem).
          smok
      • Gość: anty,anty Re: "GP ": Od nowego roku rząd zlikwiduje NFZ IP: 82.146.248.* 02.06.08, 12:53
        gościu ja-masz całkowitą racje.Ja też to przerabiałem jak istniały regionalne
        kasy chorych.Musiałem się ubiegać o promesę aby się leczyć w Katowicach.Po
        zniesieniu kas chorych i stworzeniu NFZ nie musiałem starać sie o żadne papierki
        i jechałem do Katowic bez żadnych problemów.Teraz p.cudotwórca premier T chce
        znowu wrócić do promes i kręcić lody.
    • Gość: sceptyk Re: "GP ": Od nowego roku rząd zlikwiduje NFZ IP: *.tktelekom.pl 02.06.08, 10:12
      Co za oszustwo, to kolejna reforma bez reformy aby tylko pokazać że
      coś się zmienia ale tylko dla zmiany. Oczywiście pacjent
      z "Zakopanego ubezpieczy się z radością w funduszu z Gdańska". No
      ale będzie można powołać 6 nowych prezesów itd... Po co dzielić
      nazwijmy to "ubezpieczyciela narodowego", przecież lepiej i
      uczciwiej będzie od razu przeciwstawić mu ubezpieczycieli prywatnych-
      to przecież będzie o jedną ustawę mniej. Niestety działanie na rzecz
      czegoś a nie aby działać przekracza objętość czaszek decydentów.
    • Gość: gosć "GP ": Od nowego roku rząd zlikwiduje NFZ IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.08, 10:20
      a po co w ogóle NFZ czy inna Kasa Chorych Umysłowo?

nie dzielić tylko zlikwidować i wypalić do korzeni.

Niech każdy sam decyduje jak wydać własne pieniądze na leczenie, a
      nie urzędasy, które nic nie robią (i biorą 1500 zł za posiedzenie).

w ten sposób rynek zdrowia się ureguluje sam, jak już się uregulował
      rynek marchewki i ziemniaków.

Tyle, że w Kaczolandzie to nie przejdzie. Zaraz odezwą się
      bolszewiccy obrońcy marnych lekarzy. Zaraz odezwą się kaczyści
      pragnący decydować o wszystkim (bo oni wiedzą najlepiej co jest dla
      mnie dobre).

a PO nie ma w tej reformie na kogo liczyć. Dla PSL obecny burdel w
      służbie zdrowia jest na rękę, bo "tanio" leczy się wieśniaków (za
      moje podatki zdrowotne). SLD zajęte jest walką na górze i w ramakch
      pokazania "tożsamości" będzie populistycznie stawać okoniem. O PiS
      napisałrm wyżej.

PS: nie korzystałem z usług tzw. "państwowych" lekarzy od baaardzo
      dawna, dłużej niż od momentu wprowadzenia składki zdrowotnej (którą
      uczciwie płacę). Pytam: GDZIE SIĘ PODZIAŁY TE MOJE PIENIĄDZE?
      • Gość: aa Re: "GP ": Od nowego roku rząd zlikwiduje NFZ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.06.08, 10:37
        Wyjaśnij mi proszę - czy lekarz prywatny a państwowy to dwie różne osoby? Czy
        raczej chodzi ci o tę samą osobę, tyle że tutaj bez kolejek?

Bo błędy masz w rozumowaniu straszne...
      • szczurek.polny Re: "GP ": Od nowego roku rząd zlikwiduje NFZ 02.06.08, 13:14
        > PS: nie korzystałem z usług tzw. "państwowych" lekarzy
        Może powinieneś spróbować? Jakiś psychoterapeuta, może nawet psychiatra? Ktoś,
        kto pomoże pokonać kompleksy i pozbyć się nienawiści, żebyś nie musiał tak
        żałośnie kompensować własnych kompleksów? Może wtedy byś zauważył, że PiS już
        nie rządzi, a odpowiedzialność za kraj ponosi z woli wyborców PO?
    • Gość: kot w butach "GP ": Od nowego roku rząd zlikwiduje NFZ IP: *.sunrise.net 02.06.08, 10:21
      W polsce idzie krzyk o pozostawienie sluzby zdrownia tak jak jest,
      chociaz wszyscy narzekaja - najlepiej nic nie robic.
      Oto przyklad ze Szwajcarji, gdzie w niedziele odrzucono reforme
      sluzby zdrowia, jeden z argumentow mowil o wyzszych kostach poprzez
      nielimitowany dostep do lekarzy:
      "Doctors and patients organisations as well as the cantonal
      authorities had warned that the move would increase costs for
      patients and end unrestricted access to doctors."
      A u nas jest ten sam argument przeciwko reformie bo my mamy
      nieograniczany dostep. Dla nas najwazniejsze jest "zdrowie" dla
      nich "pieniadze".
      • Gość: Max & Maxowa Krok w dobrym kierunku... IP: *.dyn.iinet.net.au 02.06.08, 10:27
        Musi byc konkurencja, zeby najgorsze regionalne oddzialy dostaly po
        kieszeni, jak nie beda dbac o pacjenta.
        Zeby tylko znowu rzad nie cofnal sie, tak jak z podatkiem liniowym...
        • metall Re: Krok w dobrym kierunku... 02.06.08, 10:33
          Gość portalu: Max & Maxowa napisał(a):

> Musi byc konkurencja, ...

Konkurencja będzie dopiero i tylko po zniesieniu przymusu ubezpieczeń.

> Zeby tylko znowu rzad nie cofnal sie, tak jak z podatkiem liniowym...
          Eeee nie tylko z podatkiem liniowym. Rząd cofnął się już z całego programu
          wyborczego, to i z likwidacji NFZu też się cofnie.
    • Gość: wojcieszko "GP ": Od nowego roku rząd zlikwiduje NFZ IP: 83.2.246.* 02.06.08, 10:27
      Znowu kopiowanie z Niemiec...
      1) a może tak całkiem zlikwidować państwowych zarządzających...?? Czyżby wg
      rządu miały szansę konkurować z prywatnymi firmami w długim okresie czasu?
      2) zlikwidować obowiązek opłacania składki na NFZ...spowoduje to faktyczną walkę
      o pacjenta...pozostawianie obowiązku powoduje z skretyniałych umysłach urzędasów
      i ludzi przyzwyczajonych do darmowych konfitur z kasy państwowej utrwalenia
      starych nawyków...zawsze jakaś kasa nam skapnie (czy się stoi czy się leży...)
    • Gość: Corel "GP ": Od nowego roku rząd zlikwiduje NFZ IP: 89.174.106.* 02.06.08, 10:30
      no w końcu!!!!!!!
      • metall Re: "GP ": Od nowego roku rząd zlikwiduje NFZ 02.06.08, 10:37
        Gość portalu: Corel napisał(a):

> no w końcu!!!!!!!

Nie chwal dnia przed zachodem słońca. Donek zapowiadał już wiele.
        • Gość: Big G Projekt ustawy? heheh IP: 81.210.121.* 02.06.08, 10:52
          To poczekajcie aż Prezio wam ją podpisze...
          • Gość: moki1 Od kiedy to prezydent podpisuje projekty? IP: *.chello.pl 02.06.08, 11:47
            • Gość: Big G Mowa o ustawie - jaka by nie była IP: 81.210.121.* 02.06.08, 12:41
              ...to nie sądzę żeby Kaczyński ją podpisał. Tak jak ktoś wcześniej
              wspomniał, prędzej zawiąże nieformalną koalicję z SLD, podobnie jak
              w przypadku obrony mediów tzw. publicznych.
              • szczurek.polny Nikt wam tyle nie da ile Donek wam obieca! 02.06.08, 13:17
                Czy Prezydent miał już okazję coś zawetować?
                Dajcie Platfusy szansę Prezydentowi, coś w końcu uchwalcie!
    • vlad1 Re: "GP ": Od nowego roku rząd zlikwiduje NFZ 02.06.08, 10:50
      Pytanie czy ten podział i późniejsze działanie
      podzelonych "funduszy" będzie wyglądał tak samo jak działanie OFE?
      Bo jakoś tak przy dotychczasowej działanosci naszych posłów mam
      mieszane uczucia. I potem będą takie przykłady jak Bauc w Ofe...
    • Gość: RP Polecam fim dokumentalny Michaela Moore'a "Sicko" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.08, 10:51
      "Proces decentralizacji NFZ zakończy się wprowadzeniem na rynek za
      cztery lata prywatnych funduszy.... Ich pojawienie się w 2012 r.
      wprowadzi konkurencję, bo fundusze i świadczeniodawcy będą zabiegać o
      pieniądze pacjentów - uważa resort zdrowia"
      Obejrzyjcie ten film dokument a poznacie cała prawde o prywatnych
      ubezpieczalniach.
      www.filmweb.pl/f217841/Sicko,(2007)
    • intel-e-gent Firmy farmaceutyczne już zacierają ręce 02.06.08, 10:57
      W końcu łatwiej będzie im wymusić wysokie ceny leków refundowanych na kilku podmiotach niż na jednym.

Nie na (i nie za) darmo ich prezesi głosowali na PO...
    • Gość: zztop3 "GP ": Od nowego roku rząd zlikwiduje NFZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.08, 11:00
      Widzę, że nie wszyscy pamiętaja sytuację, która wpłynęła na decyzję
      o likwidacji Kas Chorych. Otóz, okazało się, że część kas radziła
      sobie znakomicie (np. Mazowiecka), ale te, które swoim działaniem
      obejmowały biedniejsze regiony kraju, już we wrześniu nie miały
      środków. Powodowało to ogromne trudności w dostępie do lekarzy
      specjalistów oraz w wykonywaniu droższych procedur, których szpitale
      nie chciały wykonywać.
      Oby nie powtórzyła się identyczna sytuacja!
    • Gość: west przecież tak już było!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.08, 11:03
      kasy chorych tak działały i zaczęło się dziać coraz lepiej, ale komuchy chcięli
      mieć dostęp do wszystkiego, przede wszystkim do kasy i zniszczyli całą pracę
      poprzedników!! kilka lat zmarnowanych
      • Gość: Lekarz z Warszawy Były potrzebne promesy na leczenie w innym woj. IP: 212.87.25.* 02.06.08, 11:35
        To powrót do rejonizacji i wzmocnienie władzy urządasów. Pozorny
        socjotechniczny spektakl.
    • Gość: Lekarz z Warszawy Jedno wielkie kłamstwo i "lodziarnia". IP: 212.87.25.* 02.06.08, 11:06
      Demonopolizacja NFZ ma sens tylko wtedy, gdy Pacjent uzyska
      JEDNOCZEŚNIE możliwość WYBORU ubezpieczyciela i ŚWIADCZENIODAWCY.

To co obejmuje ten projekt to kolejny etap WZMACNIANIA WŁADZY
      UZRĘDASA nad Pacjentem. Znów Gdańszczanin, który chce się leczyć,
      operoać w Katowicach będzie musiał ubiegać się o promesy, jak przed
      laty. A urzędas z tłustym dupskiem będzie mógł łaskawie wyrazić
      zgodę lub nie. To powrót do rejonizacji.

Społeczeńsrtwo po eraz kolejny jest OKŁAMYWANE przez urzędasów,
      którzy paluchem chcą pokazywać Pacjentom, gdzie się mają leczyć,
      zamiast dać im SWOBODNY WYBÓR.
      • Gość: tri Re: Jedno wielkie kłamstwo i "lodziarnia". IP: *.bsk.vectranet.pl 02.06.08, 17:17
        A konował z tłustym dupskiem wykorzysta tę sytuację i co zrobi...?
        • Gość: Pacjent. Będzie przyjmował tylko prywatnie. IP: *.acn.waw.pl 02.06.08, 20:15
          Za żywą gotówkę.
    • Gość: ola "GP ": Od nowego roku rząd zlikwiduje NFZ IP: 77.88.180.* 02.06.08, 11:18
      To dobra wiadomosc.0by nowych struktur nie obsadzono tymi samymi
      pracownikami, szczegolnie w Szczecinie. Tu zupelnie nie rozumieja co
      sie do nich pisze.
    • Gość: tk "GP ": Od nowego roku rząd zlikwiduje NFZ IP: *.net.autocom.pl 02.06.08, 11:18
      "Likwidacja Kas Chorych" miała, jak sądzę, na celu utworzenie nowej
      instytucji, nowych stanowisk , dla nowych dyrekcji (nie trzeba było
      odwoływać poprzednich, dobrze zabepieczonych, bo po prostu Kasy
      rozwiązano. Boję się, czy teraz nie chodzi o to samo.
      Francuskie "Securite Sociale" - to przeciez tez system zbiorowego
      ubezpieczenia, o innym systemie organizacji.
      • Gość: Lekarz z Warszawy Pozorne działania - socjotechniczny spektakl. IP: 212.87.25.* 02.06.08, 11:31
        Pieniądż nie pójdzie za pacjentem, tylko pacjent za...paluchem
        urzędasa.
    • Gość: Adam hura! ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.08, 11:23
      jw. w końcu.....
      • Gość: Lekarz z Warszawy Przedwcześnie się cieszysz... IP: 212.87.25.* 02.06.08, 11:34
        Prawo wyboru ubezpieczyciela, a tym samym świadczeniodawcy zyskasz
        MOŻE za 4 lata (czytaj za 6 lub w bliżej nieokreślonej przyszłości).
        Urzędnicy tak łatwo nie zrezygnują z władzy nad Tobą i Twoimi
        pieniędzmi i z tego, że mogą Ci paluchem wskazać, gdzie masz si
        leczyć a gdzie nie. Oni wiedzą lepiej od Ciebie.
    • feldmarschall_von_tusk "GP ": zamiast jednego zarządu bedą cztery 02.06.08, 11:38
      poza tym nic się nie mieni
      • Gość: Lekarz z Warszawy Dokładnie. IP: 212.87.25.* 02.06.08, 11:40
        Kręcenie lodów, nic ponad to.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka