eva15 02.07.08, 12:59 A ta jedna firma meblarska to ile jest Polaków kupujących fabyrki w USA? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ted Re: Polacy kupują fabryki w USA IP: 78.8.145.* 02.07.08, 15:03 właściciel i jego brat :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Wilk Niewiarygodnie tanio??? Tanio to było po 90 gr.. IP: 195.177.83.* 02.07.08, 16:07 Tak jak Balcerowicz na początku 90-tych sprzedawał.... 9000 starych złotych. Po stałym kursie przy inflacji rzędu 200 procent.... Eh przy korycie być......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Zloty tak mocny,ze taniej fabryke w USA!!!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 02.07.08, 16:15 Zloty tak mocny, ze taniej fabryke wybudowac i ludzi zatrudnic w USA!!!!! Jeszcze chwila i polska gospodarka umrze! Gdyby nie Unia (milion za granica) i unijne pieniadze, to juz by byl krach Odpowiedz Link Zgłoś
pan-z-biustem Kupilśita te fabryke czy nie ??? 04.02.09, 20:24 ciekawym taki. Zloty dalej taki mocarny ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Factor Transakcja zakupu sfinalizowana IP: 32.178.39.* 05.02.09, 00:40 czy nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ya right! Polacy kupują fabryki w USA IP: *.hsd1.il.comcast.net 02.07.08, 15:07 A co bedzie jak trzeba zaplacic ludziom po $20 za godzine plus wszystkie cholerner drogie swiadczenia(medical, 401K, Etc). Zobaczymy wtedy jak szybko sie zmyja do domu! Co za bzdury piszecie. Jeszcze doga daleka! Pozdr, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agbdft4567drhf LOL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 15:11 Myślisz, że zanim ktoś kupi fabrykę i chce w niej zatrudnić 800 osób to nie przeprowadza takich analiz ? Może jesteś tzw. "polaczkiem" co to się uważa za lepszego od tych co zostali w kraju i głowie się nie mieści że może przyjść firma z Polski i kupić w USA fabrykę ? Odpowiedz Link Zgłoś
aplus Re: LOL 02.07.08, 15:28 Gość portalu: agbdft4567drhf napisał(a): > Myślisz, że zanim ktoś kupi fabrykę i chce w niej zatrudnić 800 osób to nie > przeprowadza takich analiz ? > > Może jesteś tzw. "polaczkiem" co to się uważa za lepszego od tych co zostali w > kraju i głowie się nie mieści że może przyjść firma z Polski i kupić w USA fabr > ykę ? prawie wszyscy co zostali w kraju to albo nieudacznicy ktorzy po raz kolejny oszukali wyborcow (przyklad z ostatnich dni Thuske) albo esbecy ktorym wierchuszka pozwolila sie rozwijac (przyklad z ostatnich dni Czarnecki) wiec tak twoj "polaczek" ma sporo racji. A te twoje analizy to o kant d. potluc bo i tak przezywa statystycznie 1% startupow. Taka "firma" np. Electrolux - "kupila" fabryke w Michigan a po roku zamknela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zez Re: LOL IP: 213.17.163.* 02.07.08, 15:33 > prawie wszyscy co zostali w kraju to albo nieudacznicy ktorzy po raz > kolejny oszukali wyborcow (przyklad z ostatnich dni Thuske) albo > esbecy ...napisał Waldemar z Iławy... Odpowiedz Link Zgłoś
aplus Re: LOL 02.07.08, 15:36 Gość portalu: zez napisał(a): > > prawie wszyscy co zostali w kraju to albo nieudacznicy ktorzy po raz > > kolejny oszukali wyborcow (przyklad z ostatnich dni Thuske) albo > > esbecy (Czarnecki) > > ...napisał Waldemar z Iławy... a krzywy ryj zezowatego esbeka ocenzurowal i podsumowal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gfue6r7y24565 Re: LOL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 15:35 tak tak, to dzięki tym nieudacznikom mamy wzrost gospodarczy, jesteśmy w EU i NATO, dream on. Przy okazji Tusk to najlepszy premier od czasów Mazowieckiego, zrównoważony człowiek z klasą a nie głupia kaczka która chciała zapłacić amerykanom 10 - 20 mln USA (koszta budowy infrastruktury) za postawienie u nas gooofnianej "tarczy". Przejedź się nawet do mniejszego miasta w Polsce - teraz główny problem to brak parkingów, wszystkich stać na samochody i to nowe - niektóre rodziny mają po 2 - 3, czas się obudzić to nie lata 80te. Odpowiedz Link Zgłoś
aplus Re: LOL 02.07.08, 15:43 Gość portalu: gfue6r7y24565 napisał(a): > tak tak, to dzięki tym nieudacznikom mamy wzrost gospodarczy, jesteśmy w EU i > NATO, dream on. 5 mld euro z UE za 20 mld euro ukradzionych podczas prywayzacji tak to sukces dla POciemnoty. > > Przy okazji Tusk to najlepszy premier od czasów Mazowieckiego, zrównoważony > człowiek z klasą a nie głupia kaczka która chciała zapłacić amerykanom 10 - 20 > mln USA (koszta budowy infrastruktury) za postawienie u nas gooofnianej "tarczy > ". tarcze to esbecy powinni za darmo wziasc za to ze im USA pomogla obalic komunizm i moga teraz dalej krasc w tzw. wolnym rynku. > > Przejedź się nawet do mniejszego miasta w Polsce - teraz główny problem to brak > parkingów, wszystkich stać na samochody i to nowe - niektóre rodziny mają po 2 ale teraz to zes pierdnal ;-) nie rozmieszaj mnie, u zadnego zlodzieja oszusta dealera w Polsce nie znajde tak porzadnej bryki z tak bogatym wyposazeniem i w tak uczciwej cenie za jaka moge kupic w USA i to z pocalowaniem reki > - > 3, czas się obudzić to nie lata 80te. spij dalej, moze jak iranska atomowka walnie ci w leb cos ci sie rozjasni w ostatniej sekundzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: LOL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 13:32 > spij dalej, moze jak iranska atomowka walnie ci w leb cos ci sie > rozjasni w ostatniej sekundzie Niezle jestescie tam straszeni iranskimi atomowkami :-) Spoko, spoko, Bush juz niedlugo popracuje, zmienia sie Wam priorytety i zajmiecie sie w koncu Wasza upadajaca gospodarka, a nie urojonymi atomowkami... zupelnie jak u nas SB-ekami.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cytelnik Re: LOL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 22:53 > tak tak, to dzięki tym nieudacznikom mamy wzrost gospodarczy, jesteśmy w EU i > NATO, dream on. > > Przy okazji Tusk to najlepszy premier od czasów Mazowieckiego, zrównoważony > człowiek z klasą a nie głupia kaczka która chciała zapłacić amerykanom 10 - 20 > mln USA (koszta budowy infrastruktury) za postawienie u nas gooofnianej "tarczy > ". > > Przejedź się nawet do mniejszego miasta w Polsce - teraz główny problem to brak > parkingów, wszystkich stać na samochody i to nowe - niektóre rodziny mają po 2 > - > 3, czas się obudzić to nie lata 80te. i to wszystko co maja, te samochody to caly dorobek zycia, to kaplice Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: LOL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.08, 15:37 Nieudacznicy to zostali poza Polską. Kierunek już dawno się zmienił, a Ty ten moment przespałeś. Pozdrowienia i życzenia dobrego samopoczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
aplus Re: LOL 02.07.08, 15:51 Gość portalu: ja napisał(a): > Nieudacznicy to zostali poza Polską. Kierunek już dawno się zmienił, a Ty ten > moment przespałeś. Pozdrowienia i życzenia dobrego samopoczucia. pamietaj tylko ze tak samo jak byl "amerykanski sen" tak samo byl tez gierkowski tak teraz jest unijny. Twoj wybor skoro wolisz wchodzic w pupe POkomuchom i tak w koncu poczestuja cie octem na polkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: LOL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.08, 16:03 A piszesz tutaj po to żeby się dowartościować? Polska naprawdę zmieniła się nie do poznania w ciągu ostatnich 20 lat. Pochwal się chociaż, jaką masz pracę i ile zarabiasz. Może się okazać, że w Polsce po uwzględnieniu niższych kosztów życia zarabiałbyś więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
dochtor4 Re: LOL 02.07.08, 16:51 Może się okazać, że w > Polsce po uwzględnieniu niższych kosztów życia zarabiałbyś więcej. Nizszych kosztow zycia ... Nie rozsmieszaj mnie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johnny Re: LOL IP: *.nrth.cable.ntl.com 02.07.08, 17:04 Nizsze koszty zycia w Polsce ??? Dawno sie tak nie usmialem. Przejdz sie czasami po sklepach w Polsce, kup dom czy samochod, zatankuj benzyne i na koniec wyslij SMS bo nawet zadzwonienie do kogos jest u was za drogie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gienio Re: LOL IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.08, 17:21 a mnie stac. zapieprzam ostro ale mam wybudowalem dom, mam auto i psa i zyje sie w pl ok, nie ukradlem daje rade mam 30 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jkl;op'[\ a powiedz gienio IP: *.chello.pl 02.07.08, 19:02 przez ile lat Twoje dzieci kredyty Twoje spłacać będą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dany Re: a powiedz gienio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 21:16 bo w USA to pewnie wszyscy za gotówkę kupują ? Z perspektywy paru ostanich lat trzeba było być naprawdę pogrzanym żeby nie brac walutowego kredytu hipotecznego (biorąc pod uwagę wzrost cen mieszkan/domów i spadek cen walut) tylko czekać aż się uzbiera ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: LOL IP: *.telpol.net.pl 02.07.08, 19:24 to moze dla rownowagi: zaplac co roku podatek od tego domu, wyslij dziecko na medycyne i oplac polise zdrowotna ktora pozwoli na leczenie nowotworu, zawału, wylewu i przeszczepu nerek. Odpowiedz Link Zgłoś
dochtor4 Nie sprowadzaj wszystkiego do absurdu 02.07.08, 21:29 Nie musisz mieszkac we wlasnym domu. Mozesz wynajmowac. Odpada wtedy podatek od nieruchomosci :) W przypadku studiow mozna zaciaganc kredyt, ktory moze byc umorzony (konieczne najlepsze oceny) albo przynajmniej wynegocjowac zmniejszona sume splaty ;) Jak jestes zatrudniony w jakiejs firmie to mozesz sobie chorowac na wszystko co opisales i oplaty beda pokrywane przez ubezpieczenie. Ale praktycznie to bylbys juz niezywy bez wzgledu na kraj zamieszkania Odpowiedz Link Zgłoś
devote Re: LOL 02.07.08, 22:33 Gość portalu: Johnny napisał(a): > Nizsze koszty zycia w Polsce ??? > Dawno sie tak nie usmialem. Przejdz sie czasami po sklepach w > Polsce, kup dom czy samochod, zatankuj benzyne i na koniec wyslij > SMS bo nawet zadzwonienie do kogos jest u was za drogie heheeh dobre i prawdziwe hehehe facet zaraz napisze ze amerykanie beda do polski emigrowac HAHAHAHA Odpowiedz Link Zgłoś
rasklaat Re: LOL 03.07.08, 00:43 Uwaga uwaga, na forum wyborczej kolejny odcinek show "kto komu bardziej dosra"! W szranki stają dzisiaj: Krzysiek z Polski (z Ostrołęki) i Zenek z USA (pochodzi z Lubaczowa) a zatem nasz ulubiony zestaw: Polska kontra Polonia! Wiele razy przerabiane ale to lubimy najbardziej! Będzie ostro, tego możemy być pewni! Dosrywanie tradycyjnie składa się z rundy pierwszej (porównywanie dochodów), drugiej (porównywanie siły nabywczej) i trzeciej (kto żyje na wyższym poziomie tzn kupuje sobie i rodzinie więcej domów, posyła dzieci do lepszych szkół i jeździ na lepsze wakacje), w dogrywce będzie kto jest większy burak a jeśli i to nie wyłoni zwycięzcy to będziemy rozstrzygać kto ma ojca esbeka! Zaczynamy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bor Szacun!! IP: 193.25.185.* 03.07.08, 14:58 Doskonala analiza!! Doskonala!! Polonusom zycze zdrowia i bogactwa na miare kraju w ktorym zyja! Odpowiedz Link Zgłoś
devote Re: LOL 02.07.08, 22:29 Gość portalu: Radek napisał(a): > A piszesz tutaj po to żeby się dowartościować? Polska naprawdę > zmieniła się nie do poznania w ciągu ostatnich 20 lat. Pochwal się > chociaż, jaką masz pracę i ile zarabiasz. Może się okazać, że w > Polsce po uwzględnieniu niższych kosztów życia zarabiałbyś więcej. w przeliczeniu moze i wiecej bys zarabial w polsce ale co za to kupisz? nowy samochod w polsce jest 3 razy drozszy niz w USA.to samo z benzyna,elektronika itd i co z tego ze bedziesz w polsce wiecej zarabial? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: zascianek zwany Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 22:58 Gość portalu: Radek napisał(a): > A piszesz tutaj po to żeby się dowartościować? Polska naprawdę > zmieniła się nie do poznania w ciągu ostatnich 20 lat. Pochwal się > chociaż, jaką masz pracę i ile zarabiasz. Może się okazać, że w > Polsce po uwzględnieniu niższych kosztów życia zarabiałbyś więcej. zmienila sie ta Polska? nie widze zmian, dalej smierdzi potem w supermarkietach i autobusach i to tak, ze trzeba nos zatykac, na wymioty sie zbiera. w Polsce dalej "zastaw sie a postaw", tak bylo przez wieki i nic sie nie zmienilo. Powodzenia bracie krajanie. zmiany moze nastapia za kilka pokolen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -_- Re: LOL IP: *.dyn.optonline.net 02.07.08, 22:27 fabryki przeniosa do USA lub inne kraje i wpolsce znowu wzrosnie bezrobocie z tego sie cieszycie ???? firmy ktore ida za granice patrza na swoja kieszen a nie na kieszen obywateli.zadowoleni bedzie w tych innych krajach bo beda mieli prace a w polsce znowu na kuroniowki. tego chcecie ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -_- Re: LOL IP: *.dyn.optonline.net 02.07.08, 22:24 >>>Nieudacznicy to zostali poza Polską. Kierunek już dawno się zmienił, a Ty ten moment przespałeś. Pozdrowienia i życzenia dobrego samopoczucia<<< czyli Ci wszyscy co glosowali na Tuska w Irlandii i Anglii a wracaja tylko dlatego ze nie ma dla nich juz tam roboty a nie dlatego ze w polsce jest super jest lepiej ale zeby az tak piac z zachwytu? zobaczymy co bedzie po 2013 jak UE prezestanie dawac nam kase Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duckbuster Re: LOL IP: *.pl.man-mn.com 02.07.08, 16:50 "aplus" - czy Ty masz jakieś problemy psychiczne? Co to za podsumowanie na temat tych, co zostali w kraju? Ja zostałem i radzę sobie dobrze. Uprzedzam Twój wściekły atak - nie kapowałem na SB (rocznik '78), nie dostałem kasy od rodziców, nie miałem "pleców" przy szukaniu pracy. Czasem wytarczy głowa na karku, ale niektórym trudno to pojąć :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfghnjmk nie czepiaj się aplusa bo dobrze mowi IP: *.chello.pl 02.07.08, 19:06 >nie kapowałem na SB (rocznik '78), nie dostałem kasy od > rodziców, nie miałem "pleców" przy szukaniu pracy. Już widzę kogoś kto pisze: mam pracę po znajomości bo inaczej to by mi do końca miesiąca nie starczyło, donosiłem, kradłem i się prostytuowałem. >Czasem wytarczy głowa na > karku, ale niektórym trudno to pojąć :P Czasem wystarczy, ale jak złapią to trzeba potem odsiedzieć kilka lat. Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: LOL 03.07.08, 13:45 aplus napisał: > prawie wszyscy co zostali w kraju to albo nieudacznicy ktorzy po raz > kolejny oszukali wyborcow (przyklad z ostatnich dni Thuske) albo > esbecy ktorym wierchuszka pozwolila sie rozwijac (przyklad z > ostatnich dni Czarnecki) wiec tak twoj "polaczek" ma sporo racji. > A te twoje analizy to o kant d. potluc bo i tak przezywa > statystycznie 1% startupow. Taka "firma" np. Electrolux - "kupila" > fabryke w Michigan a po roku zamknela. Ale statystyki to widać że sam wymyślasz :) Jeśli Ci to poprawia samopoczucie to możesz sobie wierzyć że tu wszystkim jest niedobrze i że nikomu nic nie wychodzi. A my sobie dalej będziemy żyć tak jak lubimy. Ja tam nie wiem jak jest innym, mi jest całkiem dobrze. Biurokracja coraz mniejsza, zleceń coraz więcej. I zanosi się na to że firma mi się niedługo rozwinie. Może nawet jakąś fabrykę kupię? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: januszr Re: Polacy kupują fabryki w USA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.08, 18:09 I tak wyjdzie taniej niż w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeah, right Re: Polacy kupują fabryki w USA IP: 65.219.223.* 02.07.08, 19:01 W amerykanskich fabrykach zatrudniajacych pracownikow niezrzeszonych w zwiazkach zawodowych (a takich jest wiekszosc), pracodawcy maja jedynie obowiazek placenia federalnego/stanowego minimum (chyba ok $6/hr) oraz ss/medicaid ktore jest tez odprowadzane z wyplat pracownikow. 401k, ubezpieczenia itd przysluguje pracownikom pracujacym na pelen etat, a takie fabryki w coraz wiekszym stopniu korzystaja z pracownikow okresowych (tzw temps) ktorym placa marne grosze, gruuubo ponizej $20/hr. Odpowiedz Link Zgłoś
przyladek.dobrej.nadziei Jak tak dalej pójdzie 02.07.08, 15:23 To nie tylko fabryki sie tam przeniosą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Czas zacząć myśleć nad wizami dla Amerykanów IP: 87.105.164.* 02.07.08, 15:29 Niedługo bezrobotni Amerykanie będą do nas przyjeżdżać, żeby zarabiać w złotówkach a nie bezwartościowych dolarach. Lepiej za wczasu wprowadzić wizy. Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Re: Czas zacząć myśleć nad wizami dla Amerykanów 02.07.08, 18:18 Dokladnie. Zeby nie bylo Amerykanow pracujacych na czarno (teraz musza miec zezwolenie na prace w UE). Odpowiedz Link Zgłoś
radiomarian Re: Czas zacząć myśleć nad wizami dla Amerykanów 02.07.08, 22:08 bzdury...chyba czytac nie umiesz..polska firma stworzy w USA 800 miejsc pracy (i zaplaci tam podatki), czyli w Polsce 800 osob pojdzie na zielona trawke...a Ty bredzisz o wizach Odpowiedz Link Zgłoś
champagne_fr Re: Polacy kupują fabryki w USA 02.07.08, 15:36 NO TO JEST JEDNA W LICZBIE MNOGIEJ... MNOGO KUPUJE.... JUZ GAZETA WIE DOBRZE JAK TO SIE ROBI.... MNOGO... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irasiad Re: Polacy kupują fabryki w USA IP: *.centertel.pl 02.07.08, 16:01 słyszałem o innych fabrykach produkujących bombki choinkowe i swieczki ozdobne. Też planuja przeprowadzke do USA bo tam maja klientów i przy obecnym kursie w polsce padają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fdghe674ew25 To jest logiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 16:33 Jeżeli rynek zbytu na produkty w większości jest w USA to nie dość, że tani dolar zachęca do przeniesienia produkcji to jeszcze koszty transportu (drożejąca ropa). Odpowiedz Link Zgłoś
premier.z.krakowo Amerykanie służą arabom ruskim i chińczykom 02.07.08, 16:39 Jeszcze daleka droga zanim polscy przedsiębiorcy będa mieli amerykanów za służących. To co widać na co dzień to amerykanie zapieprzają dla swoich chińskich czy arabskich panów którzy powoli wykupują ważne zakłady i instytucje finansowe. Ulubione powiedzenie amerykanów w stosunku do swoich chińskich czy rosyjkich pracodawców to: Yes, Sir (Tak prosze Pana) Ale nie zniechęcajcie tak szybko. Złotówka rośnie w siłe i wkrótce będziecie mogli zatrudnić amerykańskiego parobka. A po znajomości może nawet polaczka z hameryki. Bo jak długo można kłaść tę pape na dachu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Amerykanie służą arabom ruskim i chińczykom IP: 217.98.20.* 02.07.08, 17:15 Naczytałeś się tych bzdur z instrukcji dla politruków, czy też może sam wymyślasz te bzdety (jeszcze gorszy przypadek)? Zalecałbym na początek zimne okłady na łepetynę, a jak nie pomoże - lewatywa i olej rycynowy. Gwarancja murowana, na pewno przestaniesz myśleć o pierdołach, misiu pysiu :DDDDDDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
mgibson Nie ironizuj bo to wszystko prawda 03.07.08, 08:14 Nie ironizuj bo to wszystko prawda, tylko wyrażona w dobitny, ironiczny sposób. Arabscy szejkowie naftowi zarobione pertodolary inwestują za granicami: (sobie już pobudowali pałace, drogi, kurorty wypoczynkowe dla siebie i turystów) głównie w akcje amerykańskich przedsiębiorstw i banków, nieruchomości itp. Wiesz że ok. 80% (a teraz pewnie i więcej) akcji Citigroup jest w posiadaniu arabów właśnie? Że chińczycy wykupują amerykańskie firmy ubezpieczeniowe, banki, itp., że skupują amerykańskie obligacji oraz długi? Za jakieś 10-15 lat (jeśli nic się nie zmieni) będą ich mieli w garści... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sssisi Polacy kupują fabryki w USA IP: 80.54.88.* 02.07.08, 16:40 gowno prawda, sranie w banie! a moze jeszcze niedlugo to my damy prace amerykanom???????? dobre:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Polacy kupują fabryki w USA IP: *.cpe.quickclic.net 02.07.08, 16:48 Oj ludzie ludzie przestancie sie na wzajem obrazac.Niech sobie kazdy mieszka gdzie mu jest wygodnie i podoba sie.Wszedzie dobrze gdzie nas nie ma-wszyscy to znaja.Wiele rzeczy podoba mi sie w Ameryce i o wiele wiecej w Polsce.Nie ma niestety idealnego kraju,ktory by to co najlepsze mial u siebie.Nadchodza ciezkie czasy dla wszystkich bez wyjatku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sears Re: Polacy kupują fabryki w USA IP: *.nap.wideopenwest.com 02.07.08, 17:12 kazdy moze w USA kupic fabryke albo cos tam...mozna ale potem trzeba placic podatki..jaka to roznica kto kupi..moze nawet kupic gosc z konga afrykanskiego...a co do Poleczki to tez niech tam ludzie sobie radza...samochody powinni wreszcie zrobic naziemne bo drogi takie , ze kola sie urywaja a oni wynalezli znaki drogowe?uwaga dziury w jezdni:))70% polakow pali w piecach a dym gryzie w plucai jesienia i zima i wiosna a czesto latem bo sie grzeje wode do kapieli w wannie:)))a "biznes" w Polsce sie robi przez telefon...wiesz??kupilen fabryke w USA, pozycz mi 200 zlotych.:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Jeszcze jeden mundrołek zza oceanu, he he. IP: 217.98.20.* 02.07.08, 17:20 Jakoś nie możesz ścierpieć, że za te ciężkie lata harówy i wyrzeczeń nie byłoby cię w Polsce stać nawet na kawalerkę? :))) Dowartościowujesz się trochę dziwacznie i prześmiesznie, bo nikt tutaj nie twierdzi, że mamy wyższy standard życia niż w US. Ty natomiast jesteś oderwany od rzeczywistości niczym granatem od pługa. Kiedy zbierzesz się na odwagę i przyjedziesz do Polski, będziesz miał baardzo głupią minę - chciałbym ją wtedy zobaczyć i śmiać się do rozpuku :DDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiger Re: Spadaj kolchozniku z Tuskanii (czyt. UBeckisyn IP: *.fwgc.dot.ca.gov 02.07.08, 21:17 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wybredny Re: Jeszcze jeden mundrołek zza oceanu, he he. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 23:11 Gość portalu: z napisał(a): > Jakoś nie możesz ścierpieć, że za te ciężkie lata harówy i wyrzeczeń > nie byłoby cię w Polsce stać nawet na kawalerkę? :))) > Dowartościowujesz się trochę dziwacznie i prześmiesznie, bo nikt > tutaj nie twierdzi, że mamy wyższy standard życia niż w US. Ty > natomiast jesteś oderwany od rzeczywistości niczym granatem od > pługa. Kiedy zbierzesz się na odwagę i przyjedziesz do Polski, > będziesz miał baardzo głupią minę - chciałbym ją wtedy zobaczyć i > śmiać się do rozpuku :DDDDD Juz lece to tej Polski zobaczyc te wielkie zmiany. Zadzieram kiece i lece. co widze? Dziurawe jezdnie i chodniki, supermarkiety polskie przypominaja magazyny w hameryce, skorumpowane urzedy i policja, skorumpowane sady, potem pachnie w komunikacji miejskiej i supermarkietach. Macie tam deodoranty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pojebusek Tusek Re: Wy kolchoznicy smierdzicie jak skunksy.... IP: *.hsd1.ca.comcast.net 03.07.08, 02:09 .. bylem w Tuskanii (krainie kolchozu rzadzanej przez niejakiego przyglupa Tuska)i zwalalo mnie z nog. SMROD NA KAZDYM KROKU... (prawdopodobnie i w kazdym kroku...) Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Polacy kupują fabryki w USA 02.07.08, 17:21 Dolar taki drogi, ze Polacy powinni poczekac z kupowaniem fabryk w USA az dolar stanieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sofamen ale sie biedak wkopal IP: 72.34.90.* 02.07.08, 17:27 Tam sa jakies inne uklady, na samych materacach i sofach nie zarobi grosza. Jestem w tej dziedzinie i juz przestaje sie oplacac produkcja w Chinach, fabryki mebli przenosza sie do Wietnamu. W USA wiekszosc sklepow meblowych bankrutuje, w mojej okolicy - Los Angeles - 80% juz jest zamkniete. Materace - wysoka marza, ale materac w cenie detalicznej 2000$ mozna podobne lub wyzszej klasy kupic w Chinach za 200$ - wiec mimo wysokich kosztow transportu oplaca sie importowac. Takze Meksyk potrafi wyprodukowac tanie i dobrze materace. Jak ta polska firma taka "bogata", to sprzedam im prawie nowa chinska fabryke mebli, 12000 m2 na 1. 6 ha wlasnej dzialce, za duzo mniej niz wydali w busholandzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozsadny Ludzie z kompleksami - Polacy IP: 138.49.32.* 02.07.08, 17:56 Mieszkam w USA (zeby niekt nie wzial mnie za kogos innego). Przeczytalem wszystkie komentarze i wlasciwie wspolczucie nalezy sie wszystkim. Jedni maja kopleks zycia w Polsce i pocieszaja sie, ze Polacy wykupuja firmy w USA (mam pytanie ilu ich jest? ile firm wykupili? czy zdaja sobie sprawe ile firm jest w USA? Czy ci co pisza o podboju Ameryki przez Polakow byli i widzieli ten kraj?) Drudzy bronia USA jako kraju w ktorym lepiej zyc niz w Polsce...Jednak wychodzi z nich jakas nostalgia za Ziemia Obiecana, ktora teraz Ci pierwsi nazywjaa Polske. No wiec wyrazy wspolczucia jednym i drugim. Zeby byla jasnosc. Pracuje dla state gov. wiec nie jestem ani biedny ani bogaty...ale nie zamienilbym sie na zycie gdzie indziej, aczkolwiek sytuacja moze sie kiedys zmienic. Poki co z mojego punktu widzenia zycie w USA jest OK. Widze ludzi jezdzacych nowymi samochodami. Jest troche zlomu, ale bardzo malo. Wiekszosc samochodow po modelach widac, ze sa nie starsze niz 3-4 lata. Masa SUV. Masa hybrydowcyh aut. Masa HD (Harley Davidson) a to tez swiadczy o nadwyzce...ktora inwestuje sie zabawki. Wystarczy przejsc sie nad srednie jeziorko, rzeke etc. wszedzie masa lodzi motorowych...Drogi, autostrady ciagle sa poszerzane, reperowane, budowane nowe. Nie wspomne o forsie na zbrojenia. Przeciez te pieniadze sa z podatkow a wiec jakis procent brany od wszystkich. I nie brakuje na nowe bronie, nowe technologie, na pomoc innym. Nie wchodze w szczegoly...bo moznaby ksiazke (kolejna napisac) a zagadnienia sie nie wyczerpie... Dlatego choc nie jestem ani psychoterapeuta, ani biznesmenem, ani doradca akonomicznym, radze kazdemu kto wpada w skrajnosci (radosci i przygnebienia) popatrzec na siebie i swoje zycie. Na swoje dochody i swoje marzenia. Na plany wakacyjne. Na plany finansowe. Na drogi ktorymi jezdzi i na prognozy kiedy powstanie obok jego miejsca zamieszkania droga szybkiego ruchu, nareperowany asfalt, polozony beton zamiast wykolein od tirow (truckow). I jeszcze przyjrzyjcie sie wysokosci chwastow kolo tych drog, zobaczcie co lezy w rowach przy nich. Nie mowie gdzie jest wiecej...zobaczcie i zapytajcie siebie czy jest wam z tym dobrze. No i do tego zapytajcie sie samych siebie ile razy w tygodniu stac was na spacer 2 godzinny, szybki marsz, bieg, rower (tak okolo 20 km na jeden raz). Czy slyszycie jeszcze jak ptaki spiewaja? Czy widzieliscie nietoperza w waszej okolicy, moze niedzwiedzia, moze jaszczorke, weza (OK chodzi mi o ekologie, o czyste powietrze o atmosfere i zageszczenia). I popatrzcie na kulture jazdy, na ilosc wypadkow, na pijanstowo i jazde po pijanemu...na ceny benzyny, podatki, biurokracje...mozliwosci w kazdej dziedzinie. A odnosnie mowienia Yes Sir...nie oklamujmy sie. W kazdym spoleczenstwie sa i musza byc ludzie ktorzy beda nie wykwalifikowani, przyuczeni do prostych zawodow. Ktos musi sprzatac, czyscic kible, kopac rowy, sadzic kwiatki i kosic trawe. Taki powie kazdmu Yes Sir. Ale popatrz na tego czlowieka poza praca. Nie odroznisz kto jest kim. Bo nawet ten majacy kiepska prace, ma sie w co ubrac i wyjsc do restauracji, do kina, knajpy etc. Kazde generalizowanie, kazda skrajnosc, kazdy podbudowywanie sie tym, ze u mnie jest lepiej a tam jest gorzej, swiadczy ze duzo musimy sie jeszcze uczyc o nas samych. Mnie jest dobrze...tu gdzie jestem. Jesli natrafie na podobna dyskusje po wakacjach napisze Wam gdzie jest lepiej :-). Wlasnie pakujemy sie do wakacji w Europie. bede mial skale porownawcza bowiem odwiedzimy 6 krajow Unii (plus Szwajcarie i Lichtenstein). Mysle, ze zdania nie zmienie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: januszr Re: Ludzie z kompleksami - Polacy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.08, 18:16 "ile razy w tygodniu stac was na spacer 2 godzinny, szybki marsz, bieg, rower (tak okolo 20 km na jeden raz)" Tak pi razy drzwi jakie 6 razy, w niedzielę nie chce mi się. "Czy slyszycie jeszcze jak ptaki spiewaja? Czy widzieliscie nietoperza w waszej okolicy" Codziennie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozsadny Re: Ludzie z kompleksami - Polacy IP: 138.49.32.* 02.07.08, 18:36 Gratuluje! Nie rozumiem tylko dlaczego ci sie chce 6 dni w tygodniu dbac o swoja kondycje fizyczna (o zdrowie) a 7go ci to zwisa. "nie chce mi sie" - to brzmi zasmucajaco. Mysle, ze nie chce ci sie czesciej, jesli chce ci sie kiedykolwiek. Ale obym sie mylil. Mnie tez sie czasami nie chce. Wtedy zamiast na rowerze jezdzic...ide na spacer lub biegam. Niedziala na spacer jest takim samym dniem jak kazdy inny, a moze nawet lepszym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: januszr Re: Ludzie z kompleksami - Polacy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.08, 18:50 Nie mam samochodu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozsadny 22 miliony firm w USA IP: 138.49.32.* 02.07.08, 18:30 Dla tych ktorzy nie znaja anglieskiego: 22.5 miliona firm w USA 4.5 miliona korporacji Niech Polacy z Polski wykupia nawet 1000 firm (NB. Polacy w USA maja swoje firmy...o tym trzeba pamietac!), to nie bedzie to nawet kropla w morzu. usinfo.state.gov/products/pubs/oecon/chap4.htm Today, the American economy boasts a wide array of enterprises, ranging from one-person sole proprietorships to some of the world's largest corporations. In 1995, there were 16.4 million non-farm, sole proprietorships, 1.6 million partnerships, and 4.5 million corporations in the United States Odpowiedz Link Zgłoś
premier.z.krakowo Życie na kredyt 02.07.08, 18:38 Ale gościu chrzanisz. Lodówki, samochody, motorówki. Skąd myślisz się to wszystko bierze. Amerykanie są zapożyczeni po uszy. Banki nabąkują o wielkich stratach jakie je jeszcze czekają. Poczytaj sobie prognozy na temat BoA Wachovia czy Citibank. Odłożyli miliardy w zeszłym kwartale na straty i to stanowczo za mało. Przejeżdżałem dzisiaj przez jedno z większych miast. I o czym gadka na radiu. O "bonds" Miasto będzie pożyczać na jakiś kolejny projekt a że 'credit rating' nie najlepszy to wezmą na większy procent na 30 lat. Masz tą swoją infrastrukture za niekończące się pożyczki. I kto za to wszystko płaci? Fed drukuje zielone jak najęty i dopóki znajdą się frajerzy na świecie którzy będą przyjmować tą makulature dopóty będzie ameryke stać na hulaszczy tryb życia. p.s Wole trampki i góry niż 10 twoich SUV. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozsadny Re: Życie na kredyt IP: 138.49.32.* 02.07.08, 18:46 Ja tez nie mam SUV ... trampek tez nie mam. SUV nie mam bo pali za duzo. trampek nie mam, bo mam wiekszy wybor (ty tez...), ale sadze, ze dobre buty sportowe kazdy powinien miec. Dlugi...tak to jest problem nie tylko w USA. To jest charakterystyczne dla spoleczenstw konsumpcyjnych. Nie znam statystyk w Europei (w poszczegolnych krajach) ale z tego co widze na TVN24 w Polsce zaczyna sie robic to samo. Jest jednak inna kwestia. Wyplacalnosci. jaki procent Amerykanow majacyc dlugi jest w dalszym ciagu wyplacalnych? Owszem lduzie traca domy...ale kupuja je inni...i tak to sie krecilo i kreci... Ja nie bronie nikogo, ale staram sie patrzec na swiat na jawie... Odpowiedz Link Zgłoś
przyladek.dobrej.nadziei Re: Życie na kredyt 02.07.08, 20:52 premier.z.krakowo napisała: > Ale gościu chrzanisz. Lodówki, samochody, motorówki. Skąd myślisz > się to wszystko bierze. Amerykanie są zapożyczeni po uszy. Banki > nabąkują o wielkich stratach jakie je jeszcze czekają. Poczytaj > sobie prognozy na temat BoA Wachovia czy Citibank. Odłożyli miliardy > w zeszłym kwartale na straty i to stanowczo za mało. > > Przejeżdżałem dzisiaj przez jedno z większych miast. I o czym gadka > na radiu. O "bonds" Miasto będzie pożyczać na jakiś kolejny projekt > a że 'credit rating' nie najlepszy to wezmą na większy procent na 30 > lat. Masz tą swoją infrastrukture za niekończące się pożyczki. Nie ma jak w Polsce, wszytko za żywą gotówkę, żadnych obligacji, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papa Re: Życie na kredyt IP: *.olsztyn.mm.pl 02.07.08, 23:54 W Polsce też za obligacyjną makulaturę ale trzeba się mocno napracować aby znaleźć frajerów na tą makulaturę. Amerykanom poszukiwania frajerów przychodzą na razie łatwo szybko i przyjemnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malkontent Re: Ludzie z kompleksami - Polacy IP: 199.159.124.* 02.07.08, 19:34 Jeden z niewielu rozsądnych komentarzy. Pozdrowienia (też z USA) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Ludzie z kompleksami - Polacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 13:51 > i swoje marzenia. Na plany wakacyjne. Na plany finansowe. Na drogi > ktorymi jezdzi i na prognozy kiedy powstanie obok jego miejsca > zamieszkania droga szybkiego ruchu, nareperowany asfalt, polozony > beton zamiast wykolein od tirow (truckow). I jeszcze przyjrzyjcie Hmmmm.... Dzieki za zwrocenie na to uwagi... Wlasnie sobie uswiadomilem, ze w okolicy 20-30 km od mojego zamieszkania (dalej sie nie ruszam samochodem - pracuje w domu, przez internet) zniknely calkowicie koleiny. Pewnie to wynik dotacji unijnych, ale w ciagu ostatnich 10 lat na wszystkich wylotowkach do mojego miasta polozyli nowy asfalt ciagnacy sie przez wiele kilometrow. Co dalej - nie wiem :) Moze kiedys zrobie sobie wycieczke samochodowa.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liverpoolczyk Re: Polacy kupują fabryki w USA IP: *.range81-152.btcentralplus.com 02.07.08, 18:35 >>>spij dalej, moze jak iranska atomowka walnie ci w leb cos ci sie rozjasni w ostatniej sekundzie>>> a niby dlaczego iranska atomowka ma sie u nas pojawic jak nie bedzie tarczy? co oni do nas maja? nawet nie wiedza gdzie polska - ich cel to USA i niech tak zostanie :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Re: Polacy kupują fabryki w USA 02.07.08, 19:43 Wlasnie, dlaczego iranska? Przeciez to Izrael ma bron atomowa a nie Iran. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arahat kto to pisal? a jak dolar zdrozeje to polacy przen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 18:40 fabryki do watykanu...ale co tam...za oknem 30 to i pismaczek ma problemy z mysleniem... Odpowiedz Link Zgłoś
przyladek.dobrej.nadziei Dolar nie zdrożeje 02.07.08, 20:50 Za złotówke będzie się płacić 2-5 dolarów. Posprzedajemy wtedy łaki i pastwiska i kupimy wille na Florydzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cmok Re: Dolar nie zdrożeje IP: *.hsd1.nj.comcast.net 02.07.08, 20:57 przyladek.dobrej.nadziei napisał: > Za złotówke będzie się płacić 2-5 dolarów. Posprzedajemy wtedy łaki i pastwiska > i kupimy wille na Florydzie. Tylko komu te pastwiska posprzedajemy? Przeciez nie Ruskim (nie lubim ich) ani Niemcom (oni nas) Bo poki co wszyscy w PL juz sprzedaja pastwiska i licza miliony ale nadal jezdza rowerem do sklepu po piwo w gumiakach. Najwyzsza pora zeby ziomale zaczeli narzekac na Floryde. To bedzie dopiero zabawne. Odpowiedz Link Zgłoś
przyladek.dobrej.nadziei Re: Dolar nie zdrożeje 02.07.08, 20:59 Gość portalu: Cmok napisał(a): > Tylko komu te pastwiska posprzedajemy? Tym co nie mają :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cmok Re: Dolar nie zdrożeje IP: *.hsd1.nj.comcast.net 02.07.08, 21:45 przyladek.dobrej.nadziei napisał: > Gość portalu: Cmok napisał(a): > > > Tylko komu te pastwiska posprzedajemy? > > Tym co nie mają :) Musza chciec miec i musza miec kase i oczywiscie najlepiej nie dolary. Ani dolary z USA ani z Liberii ani z Gujany. Najlepiej Euro. W zlocie tez OK. No i jeszcze musza byc chrzescijanami (poswiadczenie z ich plebanii ale w jez. polskim) wiec Ruble, Hrwyny, Riale i inne Dirhamy odpadaja. Musimy ich lubiec. No i musza miec PESEL. Jak nie wiedza co to jest to niech sie baaarany dowiedza. I musza chronic nasze bociany. Inne warunki tez beda jak sie wymysli. No i cena nie podlega negocjacji bo rosnie tak jak ta pokrzywa na rowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cmok jedni kupuja Jeepy i laptaki a inni Cessny i... IP: *.hsd1.nj.comcast.net 02.07.08, 20:43 ...budynki na manufakture materacy. To ze dolar jest tani to widac. Dla ludzi zarabiajacych w dolarach a wydajacych w zlotowkach to gorzej niz pare lat temu czy parenascie lat temu ale co z tego? Ale czy jest to wiadomosc gospodarcza? Tak, glownie obnizajaca poziom informacji lansowanych przez serwis dla polglowkow GW.pl z tytulami 'podobno', 'moze', 'przypuszczalnie' 'kupuja fabryki' gdzie w tresci jest JEDNA fabryka itd. Ogolnie biorac nalezaloby napisac, ze najwieksza sztuka ekonomiczna to sprzedawac a nie kupowac. Brawo Amerykanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc USA Re: jedni kupuja Jeepy i laptaki a inni Cessny i. IP: 67.130.145.* 02.07.08, 21:03 rynek meblowy jest bardzo konkurencyjny, w dalszym ciagu jest olbrzymi import mebli z Azji(np z tik z Indonezji)sporo jest meksykanskich mebli gdzie koszty sa niskie, natomiast eksport z USA nie jest wysoki gdyz np Loews czy inne tzw Pensylvania style domy meblowe to bardzo tradycyjne wielkie meble(sofy).IKEA jest bardzo mocno w USA.Rynek materacy jest szalenie konkurencyjny, modeli sa setki , wielki import ze Skandynawi, ten rynek jest bardzo ciezki zeby przetrwac(znam troche z doswiadczenia przyjaciol ktorzy mieli dwa sklepy meblowe w San Diego i zamkneli biznes) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc z chin coraz gorzej w usa IP: 72.34.90.* 02.07.08, 21:30 masz racje. mialem fabryke mebli w USA, ale zamknalem i przenioslem sie z produkcja do Chin. Obecnie chiny nie sa najlepsze, teraz to Vietnam bardziej sie oplaca - chinczycy juz przyciskaja, wlasnie musze zaplacic 6000$ podatki za posiadanie fabryki Rozsadny, ale jeszce nie inteligentny rozplywa sie z zachwytu nad hameryka. TEN KRAJ SIE WALI - wszystko ma swoj poczatek i koniec, Imperium rzymskie czy brytyjskie tez kiedys bylo potezne. Ludzie zyja lepiej niz gdzie indziej, ale na kredyt. Dawno dalem sobie spokoj z tym balaganem i wyjechalem - piekna kalifornia, ale w polsce ptaki spiewaja, nie pamietam tego w CA - z kolei w chinach tez nie slychac, pewnie je wylapali i zjedli. I w kalifornii i w Chinach brak mi polskiej naturalnej zieleni, a co za frajda jezdzic rowerem pomiedzy szeregiem takich samych domkow-klockow ( maxi buda dla psa za milion $) czy pomiedzy apartamentami czy blokami?? Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Re: jedni kupuja Jeepy i laptaki a inni Cessny i. 02.07.08, 21:08 Chyba brawo Chinczycy! Amerykanie z ich kolosalnym deficytem handlowym nieporownywalnie wiecej kupuja niz sprzedaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiger Re: Michnik "New York Times" do sprzedania, IP: *.fwgc.dot.ca.gov 02.07.08, 21:15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cmok Re: jedni kupuja Jeepy i laptaki a inni Cessny i. IP: *.hsd1.nj.comcast.net 02.07.08, 21:59 sselrats napisał: > Chyba brawo Chinczycy! Amerykanie z ich kolosalnym deficytem > handlowym nieporownywalnie wiecej kupuja niz sprzedaja. No i w ten sposob jako Pospolite Ruszenie Gospodarcze doszlismy do tzw sedna problemu co sie nie udalo 'pismakom - fachowcom gospoarczym GW.pl': Owszem, rzeczywiscie byloby 'brawo Chinczycy', gdyby nie to ze Chinczycy nie dostana za swoje laptaki, odkurzacze i wiertarki ani F- 22 (ani nawet uzywane F-16 jak dumni Polscy Ulani Podniebni), co mialoby jeszcze jakas wartosc szczegolnie w poblizu ruskiej granicy. Oni dostana papier obligacji skarbowych USofA w... no zgadlismy: (!) w dolarach USA! BINGO!! Czyli za obligacje z zeszlego roku warte 'TYLE', dzisiaj moga juz tylko kupic za 'YLE' a niedlugo bedzie 'LE' albo moze tylko 'E'. To tak jakbys dostawal wyplate w talonach do stolowki, ale te porcje jakies takie coraz mniejsze codziennie. Problem w tym ze nikt nie wie co jest dobrze poza tym, ze Amerykanie robia dobra bron a dawno nie bylo zadnej porzadnej wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 Dolar 02.07.08, 21:12 Dolara mozna bylo, zdaje sie, kupic juz nawet za 2.05 zlotych. Wobec euro kurs $$$ wydaje sie byc w miare ustabilizowany: bylo nawet 1.00:1.5985, teraz jest 1:1.58. Stopy procentowe w USA juz w dol raczej nie pojda, recesja zaznaczac sie zaczyna rowniez i w Europie, ceny ropy ulegna zalamaniu i... do konca roku dolar zacznie sie... umacniac. A polskiej zlotowce przyda sie pewne... oslabienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DoradcaInwestycyjn Obecnie realna wartosc dolara to 1zł o ile chiny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 21:18 rosja i arabowie nie uznają po nowych wyborach w usa ze pienądzem swiatowym ma być euro .Wtedy 1$ bedzie wart 50groszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malkontent Re: Obecnie realna wartosc dolara to 1zł o ile ch IP: 199.159.124.* 02.07.08, 22:22 A dlaczego Arabowie maja wybrać euro a nie jakąś swoją walutę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janki przeciez napisali 800 ;-) IP: *.lublin.enterpol.pl 02.07.08, 21:25 i bedą tam pracować Polacy za 350$ tygodniowo i to pracować b ciezko , bo w Polsce sie nie opłaca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -_- ile na start ? IP: *.dyn.optonline.net 02.07.08, 22:17 a ile daja na start? napewno wiecej niz w polsce w USA w fabrykach to pracuja sami imigranci,amerykanie to jednostki zadkie jak rodzynki wiec jeszcze dlugo amerykanin nie bedzie parobkiem polak wyzyskuje polaka w polsce a teraz i w ameryce do czego to dochodzi Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Re: ile na start ? 02.07.08, 22:34 Amerykanie to jednostki bardzo rzadkie i prawie wszyscy siedza w rezerwatach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ntr6i679ffdbdbs Rozżedzony amerykanin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 23:30 Taa, też ostatnio to zauważyłem - Amerykanie zaczynają wyglądać jak rozdymane obłoki gazowe, za to np. Chińczycy się koncentrują - takie chodzące głazy. LOL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: but Polacy kupują fabryki w USA IP: 80.54.108.* 02.07.08, 22:36 Szkoda tej dyskusji. USA to bankrut, co widać nie tylko po kursie dolara zrównującym się z dziadoskim złotym, ale również po bankrutującym paliwożernym przemyśle i zachłannych ludziach żyjących na kredyt. SORRRY THAT'S OVER Odpowiedz Link Zgłoś
devote Re: Polacy kupują fabryki w USA 02.07.08, 23:06 Gość portalu: but napisał(a): > Szkoda tej dyskusji. USA to bankrut, co widać nie tylko po kursie > dolara zrównującym się z dziadoskim złotym, ale również po > bankrutującym paliwożernym przemyśle i zachłannych ludziach żyjących > na kredyt. SORRRY THAT'S OVER popatrz co sie robi w polsce TO SAMO !!! wszyscy kupuja na kredyty,domy,mieszkania,samochody takie czasy co,moze mi powiesz ze w polsce placi sie za wszystko gotowka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rtu883735hbgmfy Kredyt w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 23:23 W Polsce dużego kredytu tak łatwo nie dostaniesz jak w USA - są o wiele większe obostrzenia, co innego "chwilówki" 5 tysięcy to se możesz wziąć na dowód osobisty. Po za tym znam ludzi którzy budują domy inną metodą - np. część pieniędzy mają od rodziny, w miarę dobrze zarabiają i budują taki dom dłużej - później wprowadzają się i powoli urządzają - nie każdy lubi żyć w stresie kredytowym. Odpowiedz Link Zgłoś
wpiwnicznejizbie Polacy kupują fabryki w USA 02.07.08, 23:21 Amerykanscy Balcerowicze sprzedali i zastawili majatek narodowy za grosze.Okupacja Iraku i Afganistanu jest finansowana z pozyczek, a nie z podatkow jak mylnie pisal Pan zatrudniony w urzedzie stanowym. Zwykli ludzie nie sa w stanie przezyc z zarobkow minimalnych 7 dolarow na godzine.Rzady NEOLIBERALNE prowadza kraj do ruiny gospodarczej, i dotknie ich depresja takze Polske,i wtedy nie bedzie juz wesolo. Najlepiej kupowac ziemie,zeby miec wlasne ziemniaki i jablka w okresiw kryzysu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m76345trhyghf Polske nie dotknie to aż tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 23:27 Polska ma mniejsze powiązania z kapitałem światowym i USA niż np. UK - po za tym, co Cię może zdziwić, Polscy bankowcy są i byli o wiele ostrożniejsi w inwestowani, są też prawnie wymagane od banków o wiele większa zabezpieczenia niż w USA. Banki i system kredytowania w USA/UK a w Europie a szczególnie Polsce to całkiem inna bajka - w USA cały czas jedzie się na niczym nie uzasadnionym optymizmie który zaczyna się już od powiedzenia "keep smiling" - nawet jak masz dziurawe buty i chodzisz głodny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cmok Re: Polske nie dotknie to aż tak - SILNI i zwarci. IP: *.hsd1.nj.comcast.net 03.07.08, 00:06 Jednym slowem: SILNI ZWARCI GOTOWI, jak juz wiele razy w historii. Trzeba by jeszcze czasem dodac: tylko PECHOWI. i18.photobucket.com/albums/b136/fml/swin/PICT1015_2.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek Re: Polske nie dotknie to aż tak IP: 70.91.50.* 03.07.08, 15:29 > w USA cały czas jedzie się na niczym nie uzasadnionym optymizmie > który zaczyna się już od powiedzenia "keep smiling" - nawet jak masz dziurawe > buty i chodzisz głodny. he he, dobre sobie; W Polsce nigdy nie bedzie zle, bo ich system bankowy jest inny (?), nic tylko "keep smiling" pozostaje Polakom? I kto tu jest "w niczym nieuzasadnionym optymista"? :) Odpowiedz Link Zgłoś
devote Re: Polacy kupują fabryki w USA 03.07.08, 02:31 wpiwnicznejizbie napisał: > > Zwykli ludzie nie sa w stanie przezyc z zarobkow minimalnych > 7 dolarow na godzine. a w Polsce z minimalnego zarobku ludze moze zyja lepiej? zastanowcie sie co wy gadacie. i tu i tam nie jest pieknie.natomisat dla bogatego wszedzie bedzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech Polacy kupują fabryki w USA IP: *.114.159.249.plusnet.thn-ag1.dyn.plus.net 02.07.08, 23:49 amerykanie sa sami sobie winni wybrali kretyna i pozwolili mu zrujnowac kraj mam nadzieje ze polacy beda madrzejsi, jednak naiwnoscia jest twierdzic ze polska bedzie zyla w prozni to co sie dzieje w usa przelozy sie na europe a po czasie takze na polske dlatego zycze im jak najlepiej kazde potkniecie tego molocha przydepnie nam ogon na lata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jonek Re: Polacy kupują fabryki w USA IP: *.dyn.optonline.net 04.07.08, 02:47 firmy uciekaja z polski do usa czy ukraine a wy sie z tego cieszycie? przeciez ta firma zamiast zatrudniac ludzi w kraju i zamiast placic podatki w polsce bedzie to wszystko robic w obcym kraju. i z czego sie tak cieszycie? Odpowiedz Link Zgłoś