carpaccio4 18.09.08, 00:35 weźta kase wypłacajta i chowajta w skrytkach bankowych. nie zarobita ale nie stracita. słuchajta. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: K No to chyba miękkiego lądowania nie będzie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.08, 00:43 j.w. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: exist czytasz mego BLOGa - zarabiasz na KRACHU IP: *.adsl.inetia.pl 18.09.08, 04:40 www.wgpw.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebar Wlasnie zrobiłem prasówke po zmaknieciu Chin IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.09.08, 05:50 Tak se robie prasówke po zamknieciu giełdy w Chinach dzisiaj rano.. Widać jak w Chinach w odpowiedzi na spadki w USA poszlow dól, prawie 12% !!!! W mediach na razie cisza, nie komentuje się tego, ale jak znam zycie już szykowane są krzykliwe nagłowki o panice na rynakch azjatyckich i efekcie domina... Właściwie potrzebujemy bankructwa jakiegoś małego banku dzisiaj w USA i sie zacznie na całego... Dzisiaj, a poleci jak sraczka z du... Sebar sebar_rysiu@yahoo.co.uk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pm7303 Nie jestem ekonomista IP: *.gprs.plus.pl 18.09.08, 09:24 wiec wytlumaczcie mi prosze, dlaczego bankructwo jakiegos banku, doprowadza od razu do fali panicznej wyprzedazy, prowadzonej przez ultra-bystrych i swietnie przeciez wyksztalconych brokerow? przeciez, nawet gdyby chodzilo o jakiegos giganta, jak Citybank, to i tak, nie skupia on w swoich rekach jakiegos znaczacego odsetka zasobow ziemskich, wiec skad ta panika? widze pare mozliwosci: 1) wszystkim sie wydaje, ze takie wspaniale instytucje jak banki, sa zarzadzane przez super-wybitnie-intelektualne jednostki i jak ktoras ma problemy, to nie znaczy oczywiscie, ze byly bledy w zarzadzaniu, tylko ze mamy kryzys swiatowy, znowu 2) brokerzy i menadzerowie na rynku, nie za bardzo sie jednak orientuja w rzeczywistosci i reaguja po prostu jak stado dzikich swinek: jak jedna zaczyna uciekac, to pewnie cos ja goni starsznego, wiec biore rowniez kopytka za pas 3) ktos bardzo madry zarabia sterujac banda przyglupow (przy duzej dozie pomocy medialnej, typu artykuliki tego pokroju, ktory komentujemy), wywoluje sobie bessy i hossy i zarabia na arogancji i glupocie 'analitykow rynku' no chyba, ze mnie jakis ekonomista jednak oswieci, ze jest inaczej i ze podejmucie jednak decyzje na podstawie jakis rzetelnych danych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eldricht Re: Nie jestem ekonomista IP: 80.51.132.* 18.09.08, 10:00 W USA kombinowano z wyliczaniem pewnych wielkości i to się mści. Czytałem o tym jakiś rok temu. W praktyce wychodzi na to, że żyli na kredyt co najmniej przez ostatnie 10 lat, choć tkz. zwykli ludzie o tym nie wiedzieli. Chciało by się powiedzieć: "bo to Polska właśnie ...". Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu A ten glupek tylko chce Euro do 2011 18.09.08, 13:26 Ktos musi zaplacic za kryzys i akurat Tusek podstawi Polske!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mirmat1 Wall Street jest okazem zdrowia przy Tuskowej GPW 18.09.08, 19:47 poszeklu napisał: > A ten glupek tylko chce Euro do 2011. Ktos musi zaplacic za kryzys i akurat Tusek podstawi Polske!!!! M: Tusk juz zalatwil nasza gospoadarke kiedy powierzyl Ministerstwo Finansow klonowi Balcerowicza. Rynek gield pokazuje, ze Polska ma najgorzej prowadzona gospodarke: Updated: 2008-01-20 06:05:18 money.canoe.ca/Columnists/Leatherdale/2008/01/20/4784735-sun.html Nieproporcjonalnie wiekszy spadek wartosci papierow wartosciowych na Gieldzie Warszawskiej w porownaniu do inych gield na swiecie, jaki zanotowalismy w momencie kryzysu na poczatku roku, pokazuje brak wiary w ekipe Tuska: Wskazniki Spadkow Gieldy od poczatku roku do czwartkowego zamkniecia (17 stycznia 2008): Warszawa, Polska - 16,08% Norwegia - 15,75% Brazylia - 12,76% Dania - 12,76% Wegry - 12,16% Turcja - 12,11% Finlandia - 12,08% Argentyna - 11,82% Chiny - 11,70% Grecja - 11,66% Kanada -11,16% Meksyk -11,02% Szwecja -10,77% Chile - - 9,98% Singapur -9,90% Poludniowa Korea -9,81 Filipiny -9,80% Holandia - 9,79% Kolumbia -9,63% PORTUGALIA -9,62% USA - 9,61% UK - 9,31% Czechy - 9,01% Niemcy - 8,75% HongKong - 8,59% Hiszpania - 8,38% Francja - 8,29% Poludniowa Afryka - 7,26% Nowa Zelandia - 7,23% Tajland - 7,09% Japonia - 6,34% Rosja - 6,16% Irlandia (sic!) - 6,13% Wlochy - 6,03% Szwajcaria –5,90% Indonezja – 5,23% Tajwan – 5,16% Slowenia – 4,87% Pakistan – 3,95% India – 2,83% Izrael – 2,00% Nigeria + 0,89% Malaysia + 1,97% Egipt + 2,38% Jordan +7,54% Maroko + 9,83% trzeba byc kompletnym idiota by uwierzyc w propagande "lyberalow" twierdzacych, ze klopopty na Warszawskiej GPW nie sa zwiazane z polityka POstKomuchow ale z zaburzeniami na globalnym rynku. Spojrzenie na roczne wyniki WIG20 i NYSE Dow JONES INDUSTRIAL AVERAGE osmieszaja kretynska obrone Tuskowatych: WIG20 osiagnal szczyt 3 940,53 za rzadow PIS-u i Premiera Kaczynskiego tuz przed katasTrofalnymi dla Polski wyborami jesienia 2007: www.gpw.pl/zrodla/gpw/spws/portfele/wig20_pl.htm DNO WIG20 osiagnal po blisko rocznym balcerowiczowaniu PO - 2 227,72. CZYLI wig20 SPADL PRAWIE DO POLOWY TEGO CZYM BYL ZA RZADOW PiP !!!! Dow JONES tez spadl ALE o ile ????: 52 Week - High: 14,198.10, 11 Oct 2007. Low: 10,459.44, 18 Sep 2008. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ernest Re: Nie jestem ekonomista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.08, 17:27 >> Gość: Eldricht 18.09.08, 10:00 Odpowiedz W USA kombinowano z wyliczaniem pewnych wielkości i to się mści. Czytałem o tym jakiś rok temu. W praktyce wychodzi na to, że żyli na kredyt co najmniej przez ostatnie 10 lat, choć tkz. zwykli ludzie o tym nie wiedzieli. No to dokonałeś odkrycia booohahaa :) I tylko przez 10 lat?? To ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
soul.brother Re: Nie jestem ekonomista 18.09.08, 10:18 sam sobie odpowiedziałeś na pytanie co sie dzieje :) "ktos bardzo madry zarabia sterujac banda przyglupow (przy duzej dozie pomocy medialnej, typu artykuliki tego pokroju, ktory komentujemy), wywoluje sobie bessy i hossy i zarabia na arogancji i glupocie 'analitykow rynku' "ktos bardzo madry" to grupka łobuzów, rozwydrzonych rekinów finansowych, reszta albo jest glupia i wierzy w prasowe nagłówki, albo czeka az gang łobuzów którego boi się nawet dyrektor szkoły, zajmie sie czymś innym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "Jojo" Koszmar na Wall Street, rynek jest bliski paniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.08, 00:46 Rząd musiał ratować AIG sam- bo po prostu nie ma już na rynku "Prywatnej kasy" na takie zabawy........"Jojo". Odpowiedz Link Zgłoś
carpaccio4 Re: Koszmar na Wall Street, rynek jest bliski pan 18.09.08, 00:54 Gość portalu: "Jojo" napisał(a): > Rząd musiał ratować AIG sam- bo po prostu nie ma już na > rynku "Prywatnej kasy" na takie zabawy........"Jojo". :):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haansa Re: Koszmar na Wall Street, rynek jest bliski pan IP: *.dip.t-dialin.net 18.09.08, 01:27 > > Rząd musiał ratować AIG sam- bo po prostu nie ma już na > > rynku "Prywatnej kasy" na takie zabawy........"Jojo". > :):) Jak to nie ma kasy ? Dopisze sie w USA kazdemu obywatelowi jedno zero do stanu konta i juz kasa bedzie. Chlopaki w bankach beda sobie mogli znowu pospekulowac np. jakas krotka pozycja za 1 bilion papierow. Odpowiedz Link Zgłoś
snow21 Maciek w rozpaczy-I kto teraz sfinansuje demokraty 18.09.08, 11:39 demokratyzację Bliskiego Wschodu i Środkowej Azji ? Aj Aj, jaka tragedia Odpowiedz Link Zgłoś
bigdenis Chyba Niezyd jest bliski paniki 18.09.08, 00:59 amerykanski kapo Niezyd chyba sie rozplacze. jego panowie obiecywali domek z tektury uzywanego lexusa a sami tak kradli az system sie rozlecial. Niezyd pora wracac na wies z dziurawymi portkami. zadna praca nie hanbi. do przerzucania gnojowki swietnie sie niezyd nadaje. a swoja droga skad sie biora takie kundelki jak niezyd. poleci z wywieszonym ozorem do pierwszego co pomacha mu stara kielbasa przed nosem. Odpowiedz Link Zgłoś
savrin Re: Chyba Niezyd jest bliski paniki 18.09.08, 08:39 widac, ze wiesz o czym mowisz z ta "gnojowka", ja bym sie do tego nie nadawal, szacun Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Ćpanie marychy jest szkodliwe. Nikt ci jeszcze o 18.09.08, 12:02 tym nie powiedział? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Ćpanie marychy jest szkodliwe. Nikt ci jeszcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.08, 19:21 Taa?? A na co szkodzi? bo nie zauważyłem... Odpowiedz Link Zgłoś
jwojnar Co jeszcze wymyślą amerykańscy towarzysze? 18.09.08, 01:02 "W przypadku odzyskania przez AIG rentowności, jej dochody zasilą budżet federalny". Można dodać, że w przeciwnym razie rząd pomodli się o pomoc do Świętego Mikołaja, a dla pewności wprowadzi się obligatoryjne, bardzo dochodowe ubezpieczenia dla krasnoludków, na które AIG będzie miał wyłączność. Można też wyemitować obligacje zabezpieczone gruntami na sąsiednich planetach. Amerykańscy bankowcy już coś wymyślą, żeby chociaż do wyborów jakoś ten wózek dopchać. Odpowiedz Link Zgłoś
snow21 Trzeba jeszcze więcej drukować dolarów, i zbroić 18.09.08, 11:52 wszytkie kraje które są uległe wobec USA. Wymyślić jeszcze dwie nowe tarcze. Iran trzeba ogłosić antydemokratycznym szatanem nr 1, i rozpocząć powszechną mobilizację. Wojna jest jedym wyjściem na odwrócenie uwagi medialnych konsumentów od kłopotów finansowych szczerego demokraty czyli Wuja Sama. ===================================================================== Wielka szkoda że George Orwell już nie żyje, bo miałby o czym pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palka. Koszmar na Wall Street, rynek jest bliski paniki IP: *.nycmny83.dynamic.covad.net 18.09.08, 01:04 Panike sieja komentarze takie jak ten w Gazecie. " Rynek jest bliski paniki "- Zygac sie chce jak sie czyta takie artykuly. To co sie dzieje na rynku to jest nowe zjawisko w kapitalizmie i jestesmy tego pierwszymi swiatkami ( niestety, ktos musi byc pierwszy ). Ale kapitalizm ma to do siebie, ze wyleczy sie bo nie zna litosci. Gdyby cos takiego stalo sie w Europie, juz by bylo po Unii. W USA mieszka najbardziej wyrachowana elita kapitalizmu i ona uratuje finanse bo ma za co. Odpowiedz Link Zgłoś
bigdenis niezyd Palka niezle cie glowe walnela 18.09.08, 01:21 to zjawisko to dawno juz nazwano. Przekret. zeby sie udalo to trzeba miec takich poslusznych kapo. gratuluje oni zgarniaja kase a ty dalej jestes lokajem u bogatej zydowki. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: niezyd Palka niezle cie glowe walnela 18.09.08, 08:23 A ty dalej jesteś zaplutym antysemitą :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haansa Re: Koszmar na Wall Street, rynek jest bliski pan IP: *.dip.t-dialin.net 18.09.08, 01:38 Ale > kapitalizm ma to do siebie, ze wyleczy sie bo nie zna litosci. Gdyby > cos takiego stalo sie w Europie, juz by bylo po Unii. Tak ostatnio leczy sie SOCJALISTYCZNYMI tabletkami. > W USA mieszkanajbardziej wyrachowana elita kapitalizmu i ona > uratuje finanse bo ma za co. Masz racje - tej elicie do towazystwa brakuje tylko Kastro i Kim Ir Sena. Z Forsa tez trafiles , a gdyby nawet braklo to FED obiecal ze w razie potrzeby bedzie rozrzucal kase ze smiglowcow, co w kapitalizmie jest standartem Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Koszmar na Wall Street, rynek jest bliski pan 18.09.08, 02:09 BRUACHACHACHACHACHACHA... "Nowe w kapitaliźmie". To zjawisko zostało OPISANE około stu lat temu! I to w Austrii. Jeśli bank centralny latami sra forsą, to musi nadejść dzień, gdy ktoś powie "sprawdzam" i ułuda pokaże się w całej krasie. Odpowiedz Link Zgłoś
maniek_ok Nie jestem pewien czy jest to takie nowe... 18.09.08, 08:44 ale w jednym sie mocno mylisz - nie rozumiesz tego dlaczego jest ta panika. Otoz dlatego ze kwota tych przekretow jest tak gigantyczna ze moze przewrocic nawet taka gospodarke jak USA! A to moze byc dopiero poczatek - bo ten kryzys mozna jeszcze jakos zalatac, choc bez ciezkiej choroby sie nie obejdzie. Ale kazdy wie, ze w tym Twoim "kapitalizmie" kryja sie jeszcze lepsze walki - takie jak Enron-y i dawanie kredytow na bezwartosciowe zabezpieczenia. I jak jedna choroba wydobedzie na swiatlo dzienne te inne, to Twoj kapitalizm moze pasc na kolana. Bo jak kazde mocarstwo w historii cywilizacji, musi w koncu upasc - choc bardzo dlugo sie przed tym bronilo. Byc moze wlasnie ogladamy upadek mocarstwa USA, bo jezeli do tej dziury w finansach dojdzie jeszcze kilka niespodzianek to mamy "ZSRR II". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ernest Re: Koszmar na Wall Street, rynek jest bliski pan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.08, 17:32 >> Gość: Palka. 18.09.08, 01:04 Odpowiedz Panike sieja komentarze takie jak ten w Gazecie. " Rynek jest bliski paniki "- Zygac sie chce jak sie czyta takie artykuly. To co sie dzieje na rynku to jest nowe zjawisko w kapitalizmie i jestesmy tego pierwszymi swiatkami ( niestety, ktos musi byc pierwszy ). Ale kapitalizm ma to do siebie, ze wyleczy sie bo nie zna litosci. Gdyby cos takiego stalo sie w Europie, juz by bylo po Unii. W USA mieszka najbardziej wyrachowana elita kapitalizmu i ona uratuje finanse bo ma za co. Ale cie nakręcili do wypisywania tej mantry. Chyba tej 'elyty' nie znasz. Ona uratuje, ale siebie samą. A ty, ja i inni za to zapłacą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łamerycanos cały świat to jedna wielka Łameryka IP: *.sioru.com 18.09.08, 01:05 W Łameryce dupa, to w Łazji i Łeuropie mimo niezłej koniunktury, też dupa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grr ostateczny krach systemu korporacji, ma sie zaczac IP: *.kgu.de 18.09.08, 01:50 "ostateczny krach systemu korporacji, ma sie zaczac kiedy wroce z wakacji" 10 lat temu spiewal kazik staszewski i wyspiewal... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rasklaat Re: ostateczny krach systemu korporacji, ma sie z 18.09.08, 14:11 Jako żywo! ja to już śpiewam na tym forum od pół roku:) Gość portalu: grr napisał(a): > "ostateczny krach systemu korporacji, ma sie zaczac kiedy wroce z wakacji" 10 > lat temu spiewal kazik staszewski i wyspiewal... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Za co szefowie amerykańskich banków biorą miliony? 18.09.08, 04:15 Ja zgodziłbym się na połowę ich wynagrodzenia, a efekt byłby ten sam, a może nawet lepszy, bo nie gram w glofa i nie mam rozterek, gdzie by tu zagrać w najbliższy weekend. Odpowiedz Link Zgłoś
stasieczek5 Koszmar na Wall Street, rynek jest bliski paniki 18.09.08, 05:42 Hej, Chłopaki ! Czy ktoś z Was wie gdzie mogę się ubezpieczyć od skutków działalności AIG ?! Bo z tego co ja widzę to tylko Zdzisiek ( co za rogiem ma warzywniaka ) jest jedyną solidną instytucją finansową. Zawsze może pożyczyć jak człowiek jest w potrzebie a i sam, punktualnie, oddaje kiedy jest winien. Kudy do niego tym wszystkim wirtualnym giełdom i bankom z nowymi, atrakcyjnymi produktami finansowymi !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agent AIG Re: Koszmar na Wall Street, rynek jest bliski pan IP: 87.204.7.* 18.09.08, 11:58 Hmmm, mogę ci coś zaproponować z naszej szerokiej oferty... Odpowiedz Link Zgłoś
wpiwnicznejizbie 1929,1929 na Wall Street, rynek bliski 18.09.08, 06:10 Nasze zyski,wasze straty. Znowu wyznawcy Nowego Testamentu narozrabiali.Odebrac licencje Radiu Ryja,zeby bankierzy w Nowym Jorku nie mogli tych bzdur wysluchiwac przez internet(y-jak mowi Bush)i rabowac w bialy dzien ludzi innej wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Frowyz Koszmar na Wall Street, rynek jest bliski paniki IP: 62.87.186.* 18.09.08, 06:25 Niezle. Najbardziej liberalna gospodarka swiata, ostoja kapitalizmu za chwile wszystkie instytucje finansowe bedzie miala panstwowe ;-) Toz to pachnie komunizmem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ernest Re: Koszmar na Wall Street, rynek jest bliski pan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.08, 18:01 >> Gość: Frowyz 18.09.08, 06:25 Odpowiedz Niezle. Najbardziej liberalna gospodarka swiata, ostoja kapitalizmu za chwile wszystkie instytucje finansowe bedzie miala panstwowe ;-) Toz to pachnie komunizmem ;-) Tak, ale syjonistycznym czosnkożercom jest i zawsze było całkowicie obojętne jak to się nazywa: socjalizm, kapitalizm, faszyzm. To kompletnie nieistotne. Najważniejsze jest tylko, aby geszeft się kręcił i żeby nikt nie próbował nawet zbyt głośno mówić kto wciąga tę monstrualną kasę a kto za to płaci. Mydlenie oczu doprowadzili do perfekcji od czasów Dra Goebbelsa: tv, internet - zwłaszcza doskonale kontrolowane - czynią cuda, co widzimy na codzień od lat. Pomimo nawet najszczerszych życzeń, mam poważne wątpliwości czy uda się z tym orwellowskim obłędem skończyć, przynajmniej w przewidywalnie blizkim czasie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makler Koszmar na Wall Street, rynek jest bliski paniki IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.09.08, 07:11 Nie wiem jak Wy, ale ja rzucam się na nieruchomości!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Big Gość: przepraszam za literówki, gdzieś zapodziałem szkła IP: *.ists.pl 18.09.08, 07:21 i prawie nic nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Big Gość: Jak zwykle rekiny chca się obłowić IP: *.ists.pl 18.09.08, 07:19 Idealny moment do zakupu niektórych /niektórych!!!/ akcji na rynku amerykańskim. Póki co, Ameryka też płaci za beztroską politykę Putinmiedwieda na Kaukazie. No a amerykański bank, póki co drukije jak szalony dolary potrzebne do sfinansowania wojny w Iraki i Afganistanie. W Iraku z powodu nacisku żysdowskiego lobby, które słusznie obawia się islamistów a w Afganistanie chodzi o interesy amerykańskiej mafii narkotykowej. Ale każda wojna się kiedyś koczy i jeżeli MCane wygra, to akcje i dolar pójdą w górę jak za Reagana /jeżeli oczywiście podatki znacznie spadną a powinny/. A tymczasem amerykańscy naiwniacy rozpaczliwue pozbywają się akcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ernest Re: Jak zwykle rekiny chca się obłowić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.08, 17:37 Gościu, jak McCain obnizy podatki, to się nie wyplacą już nie przez 5, a przez 8 pokoleń. Masz pojęcie o zadłużeniu USA? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel-l Koszmar na Wall Street, rynek jest bliski paniki IP: *.171.115.133.crowley.pl 18.09.08, 07:48 Najgorsze w tym wszystkim jest to że ci co doprowadzili do tego bałaganu będą wzywać do większej władzy dla siebie i jeszcze więcej regulacji. Daję głowę że niedługo w USA pojawią się przymusowe ubezpieczenia zdrowotne i VAT. Zaczną pewnie od 5% a skończą jak my powyżej 20%. I będzie socjalizm z domieszką faszyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys Re: Koszmar na Wall Street, rynek jest bliski pan IP: *.hsd1.mn.comcast.net 18.09.08, 08:08 Obowiazkowa skladka zdrowotna juz jest .... ~3% zarobkow na Medicare. podatek od sprzedazy (podobny do VAT) jest tez w wiekszosci stanow ... zwykle 5 do 9% generalnie federalny VAT _zamiast_ podatku dochodowego nie bylby zlym rozwiazaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: das_spiel_ist_aus na razie jest hunky-dory IP: 212.182.18.* 18.09.08, 07:59 Mój znajomy twierdzi, że jest OK. Zgadzam się z nim. W 1929 bossowie z Wall Street skakali z okien skyskraperów. Jak dotąd jeszcze nikt nie skoczył z Empire State Building. Wszystko jest więc OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys Re: na razie jest hunky-dory IP: *.hsd1.mn.comcast.net 18.09.08, 08:17 W latach 1929-1933 upadlo okolo 10 tysiecy bankow. W latach 80-tych i na poczatku 90-tych upadlo kilka tysiecy nastepnych "Savings and Loans crisis". Przez ostatnie dwa lata upadlo moze 10-20 bankow ... Odpowiedz Link Zgłoś
xnw4 Re: na razie jest hunky-dory 18.09.08, 13:08 Problem w tym, ze upadaja te najwieksze, ktore wczesniej polknely te drobiejsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orient Re: na razie jest hunky-dory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.08, 08:39 Wtedy ludzie jeszcze mieli honor. Nie licz na to dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rufus Koszmar na Wall Street, rynek jest bliski paniki IP: *.chello.pl 18.09.08, 09:01 No i co bezkrytyczni wielbiciele wolnego rynku ? W USA żadnemu politykowi nie przyjdzie do głowy by prywatyzować Bank of America czy FED. Kluczowe sektory bankowości powinny dla bezpieczeństwa pozostać w rękach państwa.Oczekuję na normalną dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Koszmar na Wall Street, rynek jest bliski pan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.08, 09:21 Niezła prowokacja. Jest tylko jeden problem: FED jest prywatny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koup Re: Koszmar na Wall Street, rynek jest bliski pan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.08, 09:58 jestes kretynem i nie masz pojecia o czym piszesz, FED jest prywatny od zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
amambilis Koszmar na Wall Street, rynek jest bliski paniki 18.09.08, 09:48 Zamiast się denerwować, lepiej poczytać coś innego: amabilis.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: powtórka z rozrywk polecam czytankę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.08, 10:07 www.kapitalizm.republika.pl/kryzys.html Odpowiedz Link Zgłoś
infectious Koszmar na Wall Street, rynek jest bliski paniki 18.09.08, 10:21 jak czytam "Rząd USA przejął we wtorek kontrolę" to mi sie smiac chce. Albo to nie znajomosc tematu pana redaktora albo celowe wprowadzanie ludzi w blad. Przeciez FED jest w reakch 5 najbogatszych na swiecie rodzin - to prywatny interes!!! Ludzie otworzcie oczy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Koszmar na Wall Street, rynek jest bliski paniki IP: *.chase.com 18.09.08, 10:41 jakie 21% JPMorgan traci?! troche ponad 10%! tak sie rodza plotki... Odpowiedz Link Zgłoś
garnek_z_neolitu HBOS w gore 34.87% 18.09.08, 11:04 FTSE w gore. Po rynku kraza dziwne pogloski i nawet akcje g***ch firm ida w gore... hmmmm... Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Jankesi sami wybrali byłego ćpuna na prezydenta i 18.09.08, 12:05 teraz zbierają tego owoce. Teraz czas na wybór Mc Cayna i USA padną, tak jak kiedyś Imperium Rzymskie. Tyle tylko że za ten upadek my również będziemy płacić, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rusty Koszmar na Wall Street, rynek jest bliski paniki IP: 193.32.30.* 18.09.08, 13:11 Skandaliczny brak wiedzy autora tekstu, jako przykłady: - AIG to American International Group (a nie American Insurance Group) - "Krótkoterminowe długi tej spółki są w posiadaniu instytucji finansowych na całym świecie, stanowiąc element wielu funduszy inwestycyjnych". - Jaki element??? Po prostu krótkoterminowe papiery wartościowe AIG są składnikiem ich portfeli inwestycyjnych - "dwoma dominującymi na rynku kredytów hipotecznych bankami - Fannie Mae i Freddie Mac" - to nie były banki!!! - "udzielona została przez bank centralny Stanów Zjednoczonych Federal Reserve (Fed)" - to nie jest bank centralny!!! Jest to instytucja pełniąca typowe funkcje banku centralnego, ale nie jest bankiem! Proponuję zatrudnić bardziej kompetentną osobę do redagowania tego typu tekstów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ernest Re: Koszmar na Wall Street, rynek jest bliski pan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.08, 19:15 >> Gość: Rusty 18.09.08, 13:11 Odpowiedz Skandaliczny brak wiedzy autora tekstu, jako przykłady: A nawet więcej: Wczoraj któryś matołek napisał, że wartość ubezpieczonego przez AIG majątku wynosi 88mld USD, a dziś już ten sam czy inny podaje że 307mld USD. O czym to świadczy? Chyba kazdy wie.. - A kiedy kolej na CitiGroup? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Benedykt XVI kupujcie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.08, 14:21 jedzenie, wodę i złoto. Odpowiedz Link Zgłoś