Dodaj do ulubionych

Polska wygrywa na kryzysie - więcej inwestycji ...

05.11.08, 14:45
Lud ma sie cieszyc i bic poklony za ta szanse sprzedawania swojego zycia za
1200zl.
Obserwuj wątek
    • Gość: irlandia Polska,zloty,gielda IP: *.adsl.alicedsl.de 05.11.08, 14:52
      przygladam sie temu od tygodni i zadaje sobie pytanie
      czy zloty jest zdalnie medialnie sterowany?
      cos tu jest nie tak.
    • allerune Re: Polska wygrywa na kryzysie - więcej inwestycj 05.11.08, 15:00
      > Lud ma sie cieszyc i bic poklony za ta szanse sprzedawania swojego zycia za
      > 1200zl.

Niestety na początku musi tak być. Tak było w większości krajów zachodnich.
      Irlandia przecież była pierwszym na świecie dużym centrum outsourcingowym.
      Amerykanie inwestowali tam bo było tanio. Dzięki temu jednak, jest budowana
      podstawa, baza, grupa ludzi, o coraz wyższych kompetencjach.
      Wielu z nich za jakiś czas, głównie przez zbyt niskie zarobki, odejdzie i będzie
      podobny biznes chciała urządzić na własnych zasadach.
      Ten etap pośrendi (w kategorii całego kraju oczywiście, nie indywidualnych
      osób), jest niestety konieczny. Jeśli się mylę, to proszę mnie poprawić.
      • Gość: herbat Re: Polska wygrywa na kryzysie - więcej inwestycj IP: *.aster.pl 05.11.08, 15:16
        Zgadzam się z Tobą. Pierwsza praca nie musi być za duże pieniądze.
        Byłem bardzo zdziwiony jak młodzi ludzie po studiach pracują na
        zachodzie w wolentariacie. Nie dlatego koniecznie że chca pomagać za
        darmo, dlatego zeby mieć pierwsza pracę w duzych organizacjach.
        Wiele karier tak się zaczeło. W Polsce wolentariat jest słabo
        rozwiniety ze względu na słabą kulturę pracy. Dobrze wiec ze młodzi
        ludzie mogą zaczynać w dużych korporacjach nawet za małe pieniądze.
        Najbardziej wygraja ci co najwięcej sie nauczą a nie koniecznie ci
        co najwięcej zarobią na początek.
        • allerune Re: Polska wygrywa na kryzysie - więcej inwestycj 05.11.08, 15:25
          Wolontariat jest u nas mało popularny z innego prozaicznego powodu - ludzie nie
          mają za co żyć :)

Poza tym, nie zawsze jest konieczny. Jako student informatyki mogłem iść na
          praktyki, ale stwierdziłem że to bez sensu, złożyłem podanie o pracę i zostałem
          przyjęty. Różnica między mną i praktykantami (kolegami z roku) była jedynie
          taka, że oni dostawali połowę stawki, a ja mimo że się uczyłem, całą :)

Wolontariat wydaje mi się bardziej pomocny w dziedzinach, gdzie jest na prawdę
          ciężko zacząć, chociażby reklama albo dziennikarstwo. Jest mnóstwo ludzi, którzy
          chcą to robić, ale niewiele etatów...

Co do pierwszej pracy, zgadzam się, najlepiej żeby była w firmie, która ma
          potencjał i włoży wiele wysiłku w szkolenie pracownika. Z drugiej strony
          pieniądze, zawsze trzeba brać jak największe. Wszystkie podwyżki i premie są
          przecież przydzielane procentowo :) poza tym promowani są ludzie, którzy
          zarabiają więcej...
    • Gość: kierunek wrocek a Poznan wsieje z kazdym dniem..... IP: *.impaq.com.pl 05.11.08, 15:36
      no coz.....grobelas ma to niskim powazaniu jak widac....
    • Gość: piter Re: Polska wygrywa na kryzysie - więcej inwestycj IP: 193.201.36.* 05.11.08, 16:00
    • Gość: piter Re: Polska wygrywa na kryzysie - więcej inwestycj IP: 193.201.36.* 05.11.08, 16:00
    • Gość: piter Re: Polska wygrywa na kryzysie - więcej inwestycj IP: 193.201.36.* 05.11.08, 16:02
      primo - jesli sa tacy co beda pracowac za te 1200 to znaczy ze
      nigdzie indziej nie znalezli niczego fajnisjeszego wiec powinni sie
      cieszyc
      secundo - uwierz mi ze w takich firmach sa specjalisci co zarobia 10-
      20k. To sa ci co sie cenia
      • el_che Re: Polska wygrywa na kryzysie - więcej inwestycj 05.11.08, 16:09
        Oczywiscie ze tak...

Sam pracuje w BPO (IT, ale nie administracja sieciowa ani nic z tych rzeczy) i
        moge powiedziec ze jest dobrze, a nawet bardzo dobrze.
        • allerune Re: Polska wygrywa na kryzysie - więcej inwestycj 05.11.08, 22:08
          20 tysięcy miesięcznie to przyzwoita pensja zachodnioeuropejskiego informatyka.
          Gdzie tu outsourcing (w sensie ograniczania kosztów) ? :)
          • el_che Re: Polska wygrywa na kryzysie - więcej inwestycj 06.11.08, 14:05
            Ale przeciez nie wszyscy dostana takie kwoty. Tylko ci najbardziej doswiadczeni.
            A zadne centrum BPO nie sklada sie ze swiezakow. :)
    • Gość: eses będziemy konkurować z Indiami IP: *.chello.pl 05.11.08, 16:12
      kapitalizm jest super, ciekawe czy z wraz z otwieraniem się na
      inwestycje, przyjdzie też "reforma" i niszczenie praw pracowniczych
      przez nasz kochany rząd.
      • Gość: piter Re: będziemy konkurować z Indiami IP: 193.201.36.* 05.11.08, 16:18
        > kapitalizm jest super, ciekawe czy z wraz z otwieraniem się na
        > inwestycje, przyjdzie też "reforma" i niszczenie praw
        pracowniczych
        > przez nasz kochany rząd.

nic madrzejszego nie wymyslono jak na razie. A rada jest taka, ze
        jak cie gdzies zle traktuja to zmien prace na inna i jesli jest
        naprawde zle w takiej firmie to nawet z nimi nie dyskutuj, bo szkoda
        zdrowia. Rynek wyczysci sie sam z takich beznadziejnych pracodawcow
        ktorych pracownicy beda omijac. A wszelkie zwiazki zawodowe powinny
        byc zlikwidowane, bo nie sluza dobru spolecznemu tylko waskiej
        grupie w wiekszosci zwiazkowcow pieniaczy i obibokow.
    • Gość: spekulant Taa IP: *.e-wro.net.pl 05.11.08, 16:31
      Zobaczycie jaka to bedzie wygrana w latach 2009-2011, bieda bedzie piszczec.

www.chciwyspekulant.pl
    • bucefal76 Pierodlisz niezdrowo ... 05.11.08, 17:16
      Pensje dla inżynierów kształtują się w podobnych centrach na poziomie 7000 -
      10000 PLN brutto na start. Widełki zależą od kwalifikacji i umiejętności
      negocjowania.
      • Gość: omega Re: Pierodlisz niezdrowo ... IP: *.adsl.inetia.pl 05.11.08, 17:25
        Gdyby w branży IT były takie warunki finansowe, to nie zdecydowałabym się na doktorat.
        Pozdrawiam!
      • allerune Re: Pierodlisz niezdrowo ... 05.11.08, 17:36
        podaj przykład stanowiska i nazwę firmy, bo mimo, że znam firmy, które
        zatrudniają informatyków za te pieniądze, to o inżynierach nie słyszałem
        • bucefal76 Re: Pierodlisz niezdrowo ... 05.11.08, 17:53
          Chociażby wzmiankowany w artykule TietoEnator (bazując na informacjach z Czech
          wysoce prawdopodobnie zaproponuje podobne stawki). Display Link w Katowicach
          (już nie szuka) czy Mentor Graphics (podobno przyjmuje). Samsung w Warszawie
          (bardzo chętnie przyjmuje albo robił to jeszcze całkiem niedawno).
          Ogólnie polecam TietoEnator, nowoczesne technologie (rozwiązania wbudowane dla
          Nokii), szkolenia, wyjazdy itp.
          Ps. Absolutnie nie jestem head hunterem, po prostu jestem nieco zorientowany.
          Acha, coś mi się obiło o uszy, ze IBM ma zwiększyć zatrudnienie. Krakowski rynek
          pracy powinien być już dość dobrze wydrenowany z doświadczonych specjalistów
          (IBM, Motorola i inni już są tam od dawna) więc pewno będzie okazja do
          negocjowania wynagrodzeń.
          • Gość: ktos co troche wie Re: Pierodlisz niezdrowo ... IP: 57.66.197.* 05.11.08, 19:16
            po pierwsze plotki o tym ze IBM bedzie zwiekszal zatrudnienie
            odwrocil bym w druga strone... IBM nie wygral ostatnio zadnego
            znaczacego kontraktu na rynku BPO, a nwet stracil troche ze swojego
            portfolio ....

po drugie - 7k-10k na start???? po studiach??? chyba za bardzo
            wierzycie w plotki...... zadna firma by sie na to nie zdecydowala...
            a znam troche rynek...

po trzecie krakowski rynek faktycznie jest bardzo nasycony i raczej
            zaczna sie redukcje zatrudnienia na rzecz Indii.... juz sie
            zaczynaja, tyle ze firmy z sektora BPO i ITO nie zwalnija
            pracownikow, tylko dlatego, ze zdobywaja nowych klientow, ktorych
            przystankiem do Indii jest Polska...
            • Gość: HR Re: Pierodlisz niezdrowo ... IP: *.ptim.net.pl 06.11.08, 06:09
              To prawda, ale 7-10K to raczej dla absolwentów z doświadczeniem lub inż. po doktoracie. Mazowieckie.
            • Gość: Bucefal76 7 - 10 tysiąca PLN brutto dla osoby z pewnym IP: *.mentorg.com 06.11.08, 11:20
              doświadczeniem zawodowym. Studenci oczywiście mniej, ale i tak DALEKO lepiej niż
              przytoczone na początku 1200PLN.
            • Gość: Bucefal76 Indie IP: *.mentorg.com 06.11.08, 11:28
              Place programistów w Indiach są już wyższe niż w Polsce i trwa tam karuzela
              zmian pracodawców nakręcająca wzrost wynagrodzeń. Pewno trochę się to teraz
              przyhamuje przez kryzys. Pracownicy nie są przywiązani do pracodawcy więc
              pracują byle jak bo jak coś będzie nie tak to za dwa trzy lata ktoś inny będzie
              się męczył, szukał błędów czy refaktoryzował kod. Złośliwi mówią, że już dzisiaj
              w Indiach pracuje przy sofcie każdy kto potrafi Hello world wydrukować na konsoli :)
        • Gość: st Re: Pierodlisz niezdrowo ... IP: *.gprs.plus.pl 05.11.08, 19:24
          Informatyk też może być inżynier, na dyplomie mieć tak napisane. :)
          • allerune Re: Pierodlisz niezdrowo ... 05.11.08, 22:00
            no ja mam w dyplomie mgr inż informatyki i coś takiego mi dawali jeszcze przed
            obroną ;-)

ale mi chodziło o innych inżynierów, np. inżynier mechanik, albo elektryk
    • Gość: dondon Polska wygrywa na kryzysie - więcej inwestycji ... IP: *.adsl.alicedsl.de 05.11.08, 19:38
      Paradoks 1). kryzys szansa dla Polski
      Paradoks 2). kryzys uderza w polskie firmy-zwolnia 100tys ludzi
      Paradoks paradoksow, szansa i zwolnienia.
    • protoplex Polska wygrywa na kryzysie - więcej inwestycji ... 05.11.08, 20:11
      to chyba jakas tytułowa schizofrenia: "Kryzys uderza w polskie firmy" "kryzys szansą Polski"
    • Gość: mzl Lublin jest idealny dla takich inwestycji !!! IP: *.chello.pl 05.11.08, 20:44
      zapraszamy inwestorów do Lublina !!! 100 tysięcy studentów, tańsza
      siła robocza niż w przereklamowanym wrocławiu i poznaniu, tańsze
      biura, nowe powierzchnie biurowe klasy A+, Specjalna Strefa
      Ekonomiczna Lublin, powstające najnowocześniejsze lotnisko
      międzynarodowe w Polsce !!!
      • allerune Re: Lublin jest idealny dla takich inwestycji !!! 05.11.08, 22:06
        Myślę, że jak lotnisko już będzie to inwestycje się pojawią. To jest jednak
        warunek konieczny.

No i oczywiście ktoś na to lotnisko musi latać...
      • Gość: m Re: Lublin jest idealny dla takich inwestycji !!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.11.08, 18:19
        zapraszamy inwestorów do Lublina !!! 100 tysięcy studentów, tańsza
        siła robocza niż w przereklamowanym wrocławiu

To może być jeszcze tańsza niż we Wrocławiu? wow!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka