Gość: acomitam IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.11.08, 20:49 Następne święte krowy w Polsce żerujące na innych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Big Nie zawsze zgadzam się z BCC ale tu ich popieram IP: 80.54.27.* 26.11.08, 20:59 Skończyć z KRUS-em w końcu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fed Re: Zgadzam się z BCC IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 21:12 Nie dadzą rady , przestraszą sie chłopków, pękną. Obstawiam 10: 1. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Zgadzam się z BCC 27.11.08, 08:09 KRUS powinien być zlikwidowany. Zapłacą miastowe 5 zł za bochenek chleba i 50 zł za byle kiełbasę to nabiorą szacunku do pracy rolnika. Odpowiedz Link Zgłoś
mikrobyznesmen Re: Zgadzam się z BCC 27.11.08, 08:12 aron2004 napisał: > Zapłacą miastowe 5 zł za bochenek > chleba i 50 zł za byle kiełbasę to nabiorą szacunku do pracy rolnika. Jak miastowe przestaną dopłacać do KRUS-u, to im starczy na bochenek chleba i za 10 zł :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bighi Re: Zgadzam się z BCC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 09:22 Wreszcie jakieś światełko w tunelu, mam rolnika w rodzinie: sklep, agencja ubezpieczeniowa, a ziemię ma 300 km od domu i nawet nie wie która część pola jest jego. Ale oczywiście KRUS płaci, a pozostałych uważa za frajerów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luke Re: Zgadzam się z BCC IP: *.eranet.pl 27.11.08, 09:32 Znam podobne przypadki... i jeszcze renciarzy zasuwających w polu trzeba wyłapać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Plantago Popieram BCC IP: *.ihar.edu.pl 27.11.08, 09:57 Nie sądzę, żeby likwidacja KRUS wpłynęła na ceny żywności - jesteśmy wszak częścią europejskiego rynku i można zawsze sprowadzić towary z innych krajów, gdyby nasze były w niekonkurencyjnych cenach. Natomiast rolnicy są dotowani - otrzymują dopłaty bezpośrednie, dofinansowania do modernizacji i inne - KRUS jako kolejna forma wsparcia wydaje mi się niesprawiedliwą przesadą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: najpierw Re: Popieram BCC IP: *.icpnet.pl 28.11.08, 16:35 KRUS, pozniej ZUS. Dosc z rabowaniem w majestacie prawa !:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Zgadzam się z BCC IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.11.08, 09:35 Powiem więcej. Szewca, który ma mały zakładzik nikt nie pyta czy będzie miał z czego płacić składki. To dlaczego ma pytać chłopa? Nie ma pieniedzy na składki, nie ma emerytury. A z tą ceną chleba...Zawsze można kupić tanie zboże za granicą. Nie moze być tak, że ktoś ma 10-20 ha pszenicy, 2 krowie ogony i chce z tego żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo A ja mam wątpliwości. IP: 192.193.221.* 27.11.08, 11:27 Proponuję już zacząć kupować produkty mleczne z Chin. Tanie i wzbogacane. Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Re: Zgadzam się z BCC 27.11.08, 13:13 > Jak miastowe przestaną dopłacać do KRUS-u, to im starczy na bochenek chleba i z > a 10 zł :) Naiwny. Te pieniądze powędrują nie do twojej kieszeni, tylko do grupki ludzi którzy są na szczytach władzy i do biurokracji, a opłaty za trzy!!!!! przelewy do banków i Krauzego. Odpowiedz Link Zgłoś
buk-humor-dziczyzna a od czego import?-znowu gnoju zablokujesz 27.11.08, 09:34 a od czego import?-znowu gnoju zablokujesz Odpowiedz Link Zgłoś
janek344 Re: Zgadzam się z BCC 27.11.08, 10:42 Nawet gdyby miało się stać tak jak straszysz aron2004, to złodziejska instytucja czyli KRUS absolutnie powinna byc - w imię sprawiedliwości i równości obywateli - zlikwidowana. Rolnik powinien być traktowany jak każdy normalny obywatelatel,ktory płaci podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
bachczysaraj Błagam! Tylko nie martw się o "miastowych". 27.11.08, 20:29 Wiesz, mamy otwarte granice. Odpowiedz Link Zgłoś
niedamysieoleole Re: Zgadzam się z BCC 27.11.08, 12:40 W BCC zabraknie sztachet ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antysolidaruch Bambry okradają całe społeczeństwo IP: *.ath.bielsko.pl 27.11.08, 09:30 Bambry okradają całe społeczeństwo Odpowiedz Link Zgłoś
buk-humor-dziczyzna [...] 27.11.08, 09:32 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: veto poparcie dla BCC IP: *.echostar.pl 27.11.08, 09:33 Polska winna być krajem równych szans i obowiązków dla wszystkich, a rolnicy to nie święte krowy. wielu ludziom w PL jest ciężej niż im, ale tylko oni mają takie ulgowe traktowanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muahaha Każdy ciągnie w swoją stronę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 09:36 Niedawno Lewiatany i inne korporacje wołały o rządową pomoc i pieniądze. To i co się dziwić rolnikom? Każdy kołdrę ciągnie w swoją stronę, a że za krótka? Kogo to obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
plosiak Rolnicy chcą bronić KRUS-u 27.11.08, 09:37 Ależ oczywiście, że rolnictwo jest "szarą strefą". Pracowałem 3 lata w KRUSie, więc dokładnie wiem, jak to wygląda. Rolnicy płacą śmieszne składi na ubezpieczenie społeczne (ok. 250 zł KWARTALNIE). Nie płacą w ogóle ubezpieczenia zdrowotnego. Dlaczego bezrobotnemu z zasiłku potrąca się zaliczkę na podatek dochodowy, a rolnik nie płaci go w ogóle ??? Płacą tylko ci nieliczni, prowadzący działy specjalne produkcji rolnej. Z czego większość tylko dlatego, że można było uciec od ZUS zgłaszając np. hodowlę psów rasowych, w razie kontroli mówiło się, że pieski wczoraj uciekły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp Re: Rolnicy chcą bronić KRUS-u IP: *.era.pl 27.11.08, 09:39 Najgorsi są ci pseudo-rolnicy co mają ten 1 czy 2 hektary przeliczeniowe (dokł. nie pamiętam ile trzeba mieć) i jako rolnicy płacą KRUS a faktycznie mają swoje działalności gospodarcze nie związane w ogóle z rolnictwem. A ja muszę pracować za nich(bo płacę ZUS)!!! Najgorsze jest to, że PO dało d.py i się sprzedało za głosy PSL i nic z tym nie robi. Za to już nie będę głosować na PO. Odpowiedz Link Zgłoś
jacekiksel Re: Rolnicy chcą bronić KRUS-u 27.11.08, 10:06 Najgorsi są ci pseudo-rolnicy co mają ten 1 czy 2 hektary przeliczeniowe (dokł. > nie pamiętam ile trzeba mieć) i jako rolnicy płacą KRUS a faktycznie mają swoje > działalności gospodarcze nie związane w ogóle z rolnictwem. A ja muszę pracować > za nich(bo płacę ZUS)!!! > Najgorsze jest to, że PO dało d.py i się sprzedało za głosy PSL i nic z tym nie > robi. Za to już nie będę głosować na PO. To ciekawe na kogo będziesz głosował bo to chyba jedyna partia która chce tak naprawdę reformy Krus:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bf109 Re: Rolnicy chcą bronić KRUS-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 10:59 Dobre pytanie, już to widzę jak yaro stawia się kmiotom i odbiera im krus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Rolnicy chcą bronić KRUS-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 12:37 UPR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: Rolnicy chcą bronić KRUS-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 12:56 A czy guru Korwin-Mikke nie jest przypadkiem ubezpieczony w KRUS-ie? Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Rolnicy chcą bronić KRUS-u 27.11.08, 13:02 Myślę, że powinien. Skoro są frajerzy sypiący kasą to grzech nie korzystać prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: Rolnicy chcą bronić KRUS-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 13:11 Więc to prawda? Czyli jest zwykłym złodziejem, który żyje kosztem innych, a przede wszystkim człowiekiem bez honoru. Frajerzy sypiący kasą? To może spróbuj nie płacić ZUS-u i podatków? Zdobędziesz się na to, czy się boisz? Bo pan Korwin-Mikke okrada właśnie tych ludzi. Poza tym, o ile mi wiadomo, pan Korwin-Mikke utrzymuje się głównie z publicystyki, więc wcale nie musi płacić ZUS - może pracować na umowy o dzieło i ubezpieczać się prywatnie. Ubezpieczenia prywatne są jednak drogie i ryzykowne, więc trzeba po pierwsze na nie zarobić, po drugie - znać się na inwestowaniu, a po trzecie - zaryzykować i wziąć na siebie całą odpowiedzialność za swoją przyszłość, nie licząc na państwo. Do tego jednak trzeba mieć rozum i jaja. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Rolnicy chcą bronić KRUS-u 27.11.08, 13:13 Gość portalu: pola napisał(a): > Więc to prawda? Czyli jest zwykłym złodziejem, który żyje kosztem > innych, a przede wszystkim człowiekiem bez honoru. Bzdura - złodziejem jest ten kogo za kradzież skaże prawomocnym wyrokiem sąd. Nie zachowuj się jak oszołom. > Frajerzy sypiący kasą? To może spróbuj nie płacić ZUS-u i podatków? A może uszczelnić lub zlikwidować KRUS? > Zdobędziesz się na to, czy się boisz? Bo pan Korwin-Mikke okrada > właśnie tych ludzi. Nikogo nie okrada - nie wypisuj głupot. > Poza tym, o ile mi wiadomo, pan Korwin-Mikke utrzymuje się głównie z > publicystyki, więc wcale nie musi płacić ZUS - może pracować na > umowy o dzieło i ubezpieczać się prywatnie. Ubezpieczenia prywatne > są jednak drogie i ryzykowne, więc trzeba po pierwsze na nie > zarobić, po drugie - znać się na inwestowaniu, a po trzecie - > zaryzykować i wziąć na siebie całą odpowiedzialność za swoją > przyszłość, nie licząc na państwo. Do tego jednak trzeba mieć rozum > i jaja. Rozum to trzeba mieć żeby zarobić na głupocie. Po co płacić ZUS skoro można KRUS :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: Rolnicy chcą bronić KRUS-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 13:23 Nie okrada? A gdy pan Korwin-Mikke pójdzie do szpitala na operację, która kosztuje 3 tysiące PLN, to jak myślisz, kto za niego zapłaci? > Rozum to trzeba mieć żeby zarobić na głupocie. Aha, czyli jeśli ktoś jest tak głupi, że zostawi kluczyki w stacyjce, to należy ukraść mu samochód. Słyszałam, że UPR-owcy to kretyni, ale nie sądziłam, że aż do tego stopnia. Poza tym Korwin-Mikke wyglądał mi, mimo wszystko, na człowieka honorowego. Niestety, jest zwykłym tchórzem i polaczkiem- złodziejaszkiem, za jakich trzeba się wstydzić za granicą. Pluje na opiekuńcze państwo, a sam by sobie bez niego nie poradził, jak wszyscy nieudacznicy. Na szczęście macie śladowe poparcie, a widać Was tylko na forach internetowych, bo większość z Was to dzieciaki, które nie mają nic innego do roboty. Ktoś pisał kiedyś na forum, że z kretynami i UPR-wcami nie należy dyskutować, bo sprowadzą do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem. Bez odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Rolnicy chcą bronić KRUS-u 27.11.08, 13:26 Gość portalu: pola napisał(a): > Nie okrada? A gdy pan Korwin-Mikke pójdzie do szpitala na operację, > która kosztuje 3 tysiące PLN, to jak myślisz, kto za niego zapłaci? Frajerzy :D > > Rozum to trzeba mieć żeby zarobić na głupocie. > > Aha, czyli jeśli ktoś jest tak głupi, że zostawi kluczyki w > stacyjce, to należy ukraść mu samochód. Nie mieszaj. Mylisz KRADZIEŻ z czymś co sobie ubzdurałaś jako kradzież. > Słyszałam, że UPR-owcy to kretyni, ale nie sądziłam, że aż do tego > stopnia. Chamstwem nie dodasz sobie racji więc resztę bełkotu nie na temat litościwie wyciąłem :D Odpowiedz Link Zgłoś
koneser10 Re: Rolnicy chcą bronić KRUS-u 27.11.08, 13:26 to tak jak PO - oficjalnie chca zlikwidowac dotacje dla partii politycznych wyplacane z budzetu, z drugiej strony skoro konkurencja z doplat korzysta to PO tez wyciaga po nie swoje lapy. Taka polska norma.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: Rolnicy chcą bronić KRUS-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 12:40 > To ciekawe na kogo będziesz głosował bo to chyba jedyna partia która chce tak > naprawdę reformy Krus:))) Czyżby??? Kilka tygodni temu Tusk praktycznie zablokował reformy KRUS na czas nieokreślony. Media mało na ten temat pisały, żeby nie popsuć mu sondaży. Poszukaj informacji na ten temat w sieci. To był jeden wielki skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: Rolnicy chcą bronić KRUS-u 27.11.08, 13:07 "Media mało na ten temat pisały, żeby nie popsuć mu sondaży." Rzeczpospolita również nie chciała sondaży popsuć? "Poszukaj informacji na ten temat w sieci. To był jeden wielki skandal. " To Ty daj link. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: Rolnicy chcą bronić KRUS-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 13:51 > To Ty daj link. Chociażby tutaj: www.bankier.pl/wiadomosc/PO-odpuscila-sobie-reforme-KRUS-1827776.html Po pierwsze, projekt reformy KRUS zaproponowany przez Sawickiego był kpiną. W cywilizowanym kraju, który szanuje swoich obywateli i ich pieniądze, za takie coś minister zostałby natychmiast zdymisjonowany. Po drugie, skandalem jest, że Tusk powierzył reformę KRUS człowiekowi, który sam posiada gospodarstwo rolne, a swoich krewnych ustawił na wysokich stanowiskach w tej instytucji. Ciekawe, czy decyzję o wprowadzeniu euro Donald powierzy właścicielom kantorów. Po trzecie, nawet ta pozorowana reforma nie wejdzie w życie. Sawicki i jego banda celowo nie stawili się na obrady Sejmu w tej sprawie. Tu więcej na ten temat: praca.gazetaprawna.pl/artykuly/36268,krus_zdjety_z_obrad_rzadu_z_powodu_nieobecnosci_sawickiego.html Ten złodziej rozegrał sprawę tak, że rolnicy będą okradać nas na dotychczasowych zasadach jeszcze co najmniej przez dwa lata. Odpowiedz Link Zgłoś
adamm5 Dlaczego tak poźno!???? 27.11.08, 09:39 Dlaczego trzeba było niemal 20 lat nowej gospodarki, by zaskarzyć te nierówność do trybunału!? A co z nierównością w progresywnych podatkach dochodowych? Dlaczego nie zaskarzono dotąd wieloprogowej skali podatkowej? A co z typowymi targami płodami rolnymi? - Jak sprzedaję samochód, nawet starego grata za 1 tys. złotych, to płace podatek dla państwa. Jak rolnik sprzedaje tonę zboża nie płaci nic! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewta z Karlsruhe Rolnicy chcą bronić KRUS-u IP: *.dip.t-dialin.net 27.11.08, 09:44 Myślę, że pomysł jest b. dobry. Również należy zlikwidować finansowanie z podatków kościoły. Wszystkie podmioty traktować "demokratycznie".Wprowadzić zwolnienie od podatku dla dochodów do 1.500,00 zł dla osób pracujących, docelowo zwolnienie w niedalekiej przyszłości 1.500,00 Euro. Chyba Tusko-liberały się zas--ją na ten pomysł, ale polska lewica i ludzie o nastawieniu prospołecznym powinni o to zabiegać. i pitolenie, że nie będę czuł się obywatelem pełnoprawnym jest zwykłą demagogią. pozdrawiam z Niemiec ewta Odpowiedz Link Zgłoś
andrew-live Rolnicy chcą bronić KRUS-u 27.11.08, 09:49 POPIERAM DZIAŁANIE BCC ,NAJWYŻSZY CZAS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cholera! Rolnicy chcą bronić KRUS-u IP: *.prz.rzeszow.pl 27.11.08, 09:50 to ja mogę płacić ubezpieczenie za siebie i muszę jeszcze za chłopków roztropków z samoobron i peeseli??? Rozpirzyć to gówienko - choćby miało pośmierdzieć czas jakiś!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jarus16 Dlaczego nie podali, że dopłaty do ZUS są kilka 27.11.08, 09:53 razy wyższe?.Do tego informacja, że dochód z rolnictwa to tylko 4% PKB przy zatrudnieniu 10% wskazuje ,że w rolnictwie nie ma pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okradany miastowy Re: Dlaczego nie podali, że dopłaty do ZUS są kil IP: *.elk.net.pl 27.11.08, 10:03 na początek niech każdy płaci takie same składki zdrowotne i emerytalne; ludzie są równi, czy nie? "Do tego informacja, że dochód z rolnictwa to tylko 4% PKB przy > zatrudnieniu 10% wskazuje ,że w rolnictwie nie ma pieniędzy" to swiadczy albo o fatalnej wydajności (więc należy zrestrukturyzować rozlnictwo naj najpredzej , a likwidacja KRUS to znakomity bodziec), albo o ogromnej szarej strefie. Odpowiedz Link Zgłoś
koneser10 dlaczego łzesz jak wiejski pies? 27.11.08, 10:44 1. porownaj sobie ilosc swiadczeniobiorcow KRUS i ZUS. Podpowiem z ZUS korzysta kilka razy wiecej osob. 2. Porownaj sobie jaki procent budzetu danej instytucji stanowia dochody ze skladek i dotacja budzetowa. Podpowiem w KRUS dotacja to 95% budzetu tej zlodziejskiej instytucji. W przypadku ZUS jest dokladnie odwrotnie. 3. Odpowiedz na pytanie dlaczego rolnicy nie placa ubezpieczenia zdrowotnego? 4. Dlaczego rolnicy nie placa podatkow DOCHODOWYCH? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biedny miastowy bambry chcą bronić KRUS-u IP: *.elk.net.pl 27.11.08, 09:56 i jeszcze grożą, że na ukrócenie ich złodziejstwa wyjdą na ulice...Więc ja tez wyjdę i będę się z tym pasożytami bił! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Rolnicy chcą bronić KRUS-u IP: *.dip.t-dialin.net 27.11.08, 10:01 Bardzo dobrze rolnicy,calkowicie jestem za strajkiem,strajkowac nawet miesiacami!!!!Niech cwaniacy zobacza jak to jest importowac produkty rolne i drozej placic za nabial,pieczywo,produkty miesne itd.Tacy bezmyslni ludzie powinni juz teraz placic 10 zl za chleb i 5 zl za mleko...Najlepiej gdyby na tydzien zamienili sie z rolnikami bo nie wiedza jaka to ciezka praca,rolnik nie ma wolnego nawet w swieta,zadnych premii,spotkan na ktorych sobie mozna pogadac,wypic kawusie i dobrze pojesc.Rolnik musi codziennie bardzo rano wstawac i zakasac rekawy jak jasnie panstwo jeszcze spi.Kto nie wie jaka to ciezka praca niech sie lepiej nie wypowiada,juz teraz coraz wiecej osob rezygnuje z bycia rolnikiem,bo to coraz mniej sie oplaca zwyklym ludziom,lepiej sprzedac ziemie i zainwestowac kase w cos innego.Jak bedziecie placic za miesko tyle co np.w Niemczech to zatesknicie za tym "glupim" polskim chlopem i taki rarytas przy polskich pensjach bedzie jak za komuny tylko na szczegolne okazje...Proponuje dobrac sie do ciecia przywilejow wlasnie tym bogatszym grupom,ktore poniekad zeruja na biedniejszych i panosza sie chcac ciagle wiecej,szczegolnie politykom i "biznesmenom". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do xyz Re: Rolnicy chcą bronić KRUS-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 10:09 A jakież to przywileje chcesz odebrać innym grupom? Przywilej płacenia podatku dochodowego? VAT-u? ZUS-u? Bardzo chętnie, zgadzam się :)A jak ktoś nie może utrzymać się z rolnictwa to niech zmieni zawód - proste. Aha - osoby prowadzące własną działalność tez nie mają wolnego i premii. Ale ZUS płacą - obojętnie, czy na ten ZUS zarobili, święta rolnicza krowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: Rolnicy chcą bronić KRUS-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 12:37 Złodzieje zwani rolnikami dzielą się na dwie grupy. Ci, którzy żyją rzeczywiście z rolnictwa, mają po kilkadziesiąt hektarów, a ich dochody znacznie przewyższają średnią krajową. Druga grupa ma po 1-2 hektary i już dawno przestała żyć z rolnictwa. Prowadzi firmy, sklepy, pracuje za granicą lub w kraju na czarno, psując rynek pracy (pracodawca zawsze chętniej zatrudni osobę, która wymaga ubezpieczenia w ZUS). Jest jeszcze trzecia grupa - sq..syny, które nie mają z rolnictwem nic wspólnego i nawet nigdy nie mieszkały na wsi, a płacą KRUS z tytułu posiadania kawałka ziemi rolnej. Należy do nich m.in. znany dziennikarz Rafał Ziemkiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Rolnicy chcą bronić KRUS-u 27.11.08, 13:04 > Jest jeszcze trzecia grupa - sq..syny, które nie mają z rolnictwem > nic wspólnego i nawet nigdy nie mieszkały na wsi, a płacą KRUS z > tytułu posiadania kawałka ziemi rolnej. Należy do nich m.in. znany > dziennikarz Rafał Ziemkiewicz. Ależ właśnie dzięki takim ludziom jak Ziemkiewicz widać absurdalność KRUS'u :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) Re: Rolnicy chcą bronić KRUS-u IP: 94.75.67.* 27.11.08, 10:12 Gość portalu: xyz napisał(a): > Bardzo dobrze rolnicy,calkowicie jestem za strajkiem,strajkowac > nawet miesiacami!!!!Niech cwaniacy zobacza jak to jest importowac > produkty rolne i drozej placic za nabial,pieczywo,produkty miesne > itd.Tacy bezmyslni ludzie powinni juz teraz placic 10 zl za chleb i > 5 zl za mleko...Najlepiej gdyby na tydzien zamienili sie z rolnikami > bo nie wiedza jaka to ciezka praca, (...) Po pierwsze produkty rolne poza Polską często są tańsze a z reguły o wiele lepszej jakości. Nie ma problemu z importem, nie będzie problemu z cenami. Po drugie ciężka praca rolnika to mit. Mechanizacja spowodowała, że praca na roli to już nie to, co dawniej. Po trzecie: jak rolnikowi ciężko, nie wyjedzie do miasta i zabierze się za "lekką" pracę. To, że mu się nie chce robić, że mu "ciężko" nie jest żadnym usprawiedliwieniem wyjmowania pieniędzy z naszych kieszeni. Moja praca też jest bardzo ciężka i z tego powodu rolnicy powinni oddawać mi część swego dochodu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: Rolnicy chcą bronić KRUS-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 12:45 Po trzecie: jak rolnikowi > ciężko, nie wyjedzie do miasta i zabierze się za "lekką" pracę. To, że > mu się nie chce robić, że mu "ciężko" nie jest żadnym usprawiedliwieniem > wyjmowania pieniędzy z naszych kieszeni. Praca rolnika na 2-3 hektarach polega na wynajęciu dwa razy do roku faceta, który coś na tym zasieje, a potem zbierze kombajnem. Środki na zapłacenie za te usługi taki "rolnik" zdobywa zupełnie gdzie indziej. To prawda, że nie da się wyżyć z 2-3 hektarów. Dlatego właściciele takich "gospodarstw" już dawno zarabiają gdzie indziej. Często bardzo dobrze. A jeśli rolnikowi ciężko, to niech osiedli się w mieście i założy np. mały, osiedlowy sklepik. W takim sklepiku trzeba pracować po kilkanaście godzin dziennie, a żeby wyjść na swoje, należy pracować również w niedziele i święta. O ryzyku i użeraniu się z urzędnikami nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
plosiak Re: Rolnicy chcą bronić KRUS-u 27.11.08, 10:22 Weszliśmy do UE, mimo że to wiejskie darmozjady najgłośniej protestowały. Jako jedyna grupa społeczna dostają dopłaty za wykonywaną pracę - ja nie dostałem żadnych dopłat po wejściu do UE. Chętnie będę jadł zagraniczny chleb, mięso itd., jeśli tylko nie będę musiał dopłacać do milionów nierentownych, zacofanych gospodarstw. Wyjdzie taniej. I nie pisz bzdetów o ciężkiej pracy, bo moja też łatwa nie jest. Ale dużo bardziej odpowiedzialna. Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: Rolnicy chcą bronić KRUS-u 27.11.08, 13:10 "dopłaty za wykonywaną pracę" Ba, nawet nie za pracę, ale od posiadanego majątku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Rolnicy chcą bronić KRUS-u IP: 213.17.175.* 27.11.08, 12:07 Sugeruję panom niezadowolonym rolnikom zaproponować wejscie w role np dyrektorów finansowych firm , którym tak bardzo zazdroszczą. Ze niby ich praca jest taka łatwa a rolnika rak cięzka. Taki zimny prysznic na otrzezwienie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lady Re: Rolnicy chcą bronić KRUS-u IP: *.access.telenet.be 27.11.08, 12:35 Przeciez ja juz teraz tyle place co na zachodzie a nawet wiecej. Ile kosztuje w polsce kilogram sera zoltego? Najtaniej chyba 13 zlotych i to kiepskiej jakosci. Ile w niemczech? O ile mnie pamiec nie zawodzi zdaje sie, ze najtanszy ser bylo bo 3.49 euro czyli 13.26 zlotych po kursie 3.80 ale jak euro kosztowalo 3.10 to bylo taniej. Ile kosztuje kulka sera mozzarella na zachodzie? 45-85 centow, zaleznie od producenta. Wloskiej firmy kosztuje dokladnie 55 centow, czyli ponizej dwoch zlotych, przy ostatniej wizycie w Polsce nie widzialam taniej niz za 3 zlote. Chleb jest drozszy ale i w Polsce nie tani a wiekszosc warzyw, owocow, slodyczy, makaronow, zboz - mozna kupic duzo taniej niz w Polsce. Masowy import jeszcze obnizylby ceny a moze o oplacaloby sie otworzyc fabryke serkow tutaj? Jak to mozliwe, ze tu hdzie mieszkam 16 jogurtow danone kosztuje 2.89(68 groszy) euro a w Polsce jeden ok. zlotowki? Przeciez to ten sam jogurt. Jedyne drozsze produkty to mieso i chleb ale juz ryby i owoce morza to calkiem tanie produkty, dajmy na to pol kilo krewetek 3.99a to juz taniej niz mieso (srednio 10 euro za kilogram). No i krewetki sa zdrowsze. Odpowiedz Link Zgłoś
szefunio1 Re: Rolnicy chcą bronić KRUS-u 27.11.08, 12:46 > Bardzo dobrze rolnicy,calkowicie jestem za strajkiem,strajkowac > nawet miesiacami!!!!Niech cwaniacy zobacza jak to jest importowac > produkty rolne i drozej placic za nabial,pieczywo,produkty miesne Buahahaha.... Ceny produktów rolnych na międzynarodowej giełdzie towarowej w Nowym Yorku: www2.barchart.com/mktcom.asp?code=BSTK§ion=meats www2.barchart.com/mktcom.asp?code=BSTK§ion=grains www2.barchart.com/mktcom.asp?code=BSTK§ion=softs Szczególnie "bezmyślni ludzie" byliby przerażeni ceną importowanego curku (w chwili obecnej na w/w giełdzie 11.81 centów/funt = 70 groszy/kg) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomeczek Ceny giełdowe a ceny sklepowe... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 13:28 szefunio1 napisał: > Ceny produktów rolnych na międzynarodowej giełdzie towarowej w Nowym > Yorku: Wiesz, na giełdach towarowych w Polsce ceny też znacznie odbiegają od tych sklepowych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar Nareszcie ktoś się zajął KRUSem IP: *.ists.pl 27.11.08, 10:04 tylko dlaczego nie rząd a BCC. Widocznie zauważyli że PO nic nie robi, więc trzeba to zrobić za nich. A co do rolników to trzeba by ich raz a dobrze nauczyć na czym polega dobro wspólne i że trzeba się liczyć z innymi ludźmi. Jeżeli logika i zdrowy rozsądek nie trafiają pod przykrywkę, trzeba zastosować ostrzejsze metody. Jeżeli wyjdą znowu na ulice i będą blokować, to pałami ich i do ciupy. Ciekawe czy rząd będzie miał na tyle jaj żeby to zrobić, najwyraźniej panowie rolnicy, a raczej awanturnicy, bo prawdziwi rolnicy nie mają czasu na takie rzeczy, uważają że nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luiza Re: Nareszcie ktoś się zajął KRUSem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.08, 10:28 Nie zrzucaj całej winy na obecny rząd. Wszystkie rządy, począwszy od Premiera Mazowieckiego do obecnego nie zrobiły nic, by taką niesprawiedliwość naprawić. Dziwi mnie tez postawa Rzecznika Praw Obywatelskich, który tego problemu nie dostrzega. W Konstutucji wszyscy jesteśmy równi tak w zakresie praw jak i obowiązków. A rolnicy to jakaś, bardzo uprzywilejowana grupa -płacą bardzo niskie ubezpieczenie, żadnych składek na zdrowie, żadnych podatków od dochodu, mają dopłaty z UE. I jeszcze niedobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
janonet4 Re: Nareszcie ktoś się zajął KRUSem 27.11.08, 10:30 nie maj nic do gadania ,BABRY-bo za nic nie płacą -czyli ZUS- U ,podatow ,a jak wyjada na ulice pośłać czołg!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
koneser10 KRUS to dzielo Balcerowicza 27.11.08, 10:49 warto o tym pamietac.... progresywny PIT rowniez - taki z niego 'liberal' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olaf Rolnicy chcą bronić KRUS-u IP: 83.14.16.* 27.11.08, 10:11 Należy zabrać się z rolników i za KRUS. WSZYSCY DO NICH DOPŁACAMY. Ja już nie chcę tego robić po 32 latach płacenia składki ZUS. Ja z własnej składki chcę mieć własną emeryturę a nie dzielić się nią z rolnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skog Wniosek w TK juz jest złozony przez RPO IP: *.net.autocom.pl 27.11.08, 10:18 Dziennikarz wyborczej, jak to czesto ostatnio bywa nie odrobił lekcji. Od ponad roku leży juz taki wniosek w TK złozył go rzecznik Praw Obywatelskich. Problem jest w tym że TK rozpatruje wnioski wg kolejki wiec pewnie bedzie rozprawa za rok, a jak juz Tk orzeknie że Krus jest be to pewnie rzad bedzie mial rok na zrobienie nowych zasad, a zrobi je za dwa zeby się nie narażać PSL owi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Rolnicy chcą bronić KRUS-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 10:23 BRAWO BCC !!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Rolnicy chcą bronić KRUS-u 27.11.08, 10:24 chłopom już się przewraca w głowach.co roku dostają ZA NIC kilka miliardów euro,które przeważnie idą na przelew i zakup tv oraz starych golfów.wszyscy obywatele kraju winni byc ubezpieczeni na tych samych warunkach.a grozenie strajkiem to już wyjatkowa bezczelność tych nierobów.obowiazkowe dostawy po wysokich cenach im się ciągle snią po nocach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Czekam na rzad, który będzie strzelać do IP: *.ghnet.pl 27.11.08, 10:29 demonstrantów. Inaczej nic dobrego nas nie czeka :( Odpowiedz Link Zgłoś
kewiz KRUS = CRASH 27.11.08, 10:34 wypalic to dziadostwo do golej ziemi, rolnicy ktorzy faktycznie nimi sa i bez tego krus-u dadza sobie swietnie rade, a pojda precz tylko darmozjady - KRUS - to jawna niesprawiedliwość! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pierre dolnik Proste: Blokujesz drogę? Tracisz dopłaty na 5 lat IP: *.desy.de 27.11.08, 10:52 Blokujesz drugi raz - dożywotnio. Rozstrzygają z automatu sądy 24 godzinne tak żeby skutek był natychmiastowy i nieodwołalny. Ciekawe ilu zapijaczonych małorolnych będzie wtedy chętnych do obrony swojego prawa do pasożytnictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kub I to mówi pan Serafin?! :] IP: *.chello.pl 27.11.08, 10:52 Niejaki pan Serafin to uosobienie całego zła na polskiej wsi - kumoterstwo, kolesiostwo, wyciąganie pieniędzy i oszukiwanie rolników to są rzeczy które on potrafi najlepiej.. I jeśli on ubolewa nad dramatyczną sytuacją na polskiej wsi to jest to ubolewanie mało wiarygodne.. Ten pan zna się tylko na tym jak i skąd wyciągnąć pieniądze dla siebie, o braku kultury osobistej nie mówiąc.. co do KRUS to należy to wreszcie zreformować i w ostateczności dostosować do realnych warunków gospodarczych.. Ktokolwiek broni dzisiejszej formy KRUS, dba tylko i wyłącznie o własny, zapewne dość gruby portfel.. REFORMOWAĆ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tatat Rolnicy chcą bronić KRUS-u IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.08, 10:53 Skoro rolnictwo to kura znosząca złote jajka to czemu się za ten biznes nie wezmą???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Rolnicy chcą bronić KRUS-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 12:45 Skoro rolnictwo to taki ciężki kawałek chleba, to czemu rolnicy nie wezmą się za tą lekką pracę mieście? Odpowiedz Link Zgłoś