Gość: Lech IP: *.orasoft.pl 06.11.03, 13:38 "Wicepremier Jerzy Hausner uważa, że obniżka ratingu Polski przez agencję Standard&Poor's jest niedobrym sygnałem, z którego trudno być zadowolonym." Powiedział, co wiedział Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
inaww Re: Hausner i Raczko o ratingach Polski 06.11.03, 14:06 Wyborcza jest (tak dotychczas przypuszczałam) gazetą dla zwykłych ludzi, a nie wyspecjalizowanych fachowców w sprawach finansowych (chyba?), więc proszę o tłumaczenie słowa "rating". Może się kiedyś w języku polskim zadomowi, ale na razie jest niezrozumiałe dla czytelników bez specjalistycznego przygotowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doradca Re: Hausner i Raczko o ratingach Polski IP: *.aster.pl / 10.65.0.* 06.11.03, 14:21 Jest to bardzo proste. Komunisci w mojej klasyfikacji w skali od 0-5 maja -2. Prawica (Pis) w mojej klasyfikacji w skali od 0-5 maja +4. Czyli rating komunistow jest poza klasyfikacja a prawicy prawie doskonaly. Czy juz rozumiesz???? Panowie Hausner i Raczko powinni zamilknac. Nad grobem potrzebna jest chwila zadumy a nie wyimaginowane wypowiedzi. Ciekawe jak MF zachowa sie na najblizszej aukcji bonow skarbowych i jakie zaproponuje rentownosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j rating polityków ? IP: 212.87.3.* 06.11.03, 14:27 Faktycznie bardzo proste. Zgadzam sie z ratingem SLD na -2, niestety PiS ma u mnie 0. Odpowiedz Link Zgłoś
inaww Re: Hausner i Raczko o ratingach Polski 07.11.03, 08:52 Taki z Ciebie doradca, jak z... (dopowiedz sobie resztę) Rating to jedno a ranking to zupełnie co innego. Odezwij się jak już nauczysz się czytać "doradco" i nie udawaj mądrego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ha Re: Hausner i Raczko o ratingach Polski IP: 212.87.3.* 06.11.03, 14:25 Gość portalu: Lech napisał(a): > "Wicepremier Jerzy Hausner uważa, że obniżka ratingu Polski > przez agencję Standard&Poor's jest niedobrym sygnałem, z którego > trudno być zadowolonym." > > Powiedział, co wiedział A Ty wiesz co powiedzieć ? Jeśli tak, masz okazje, jesli nie, nie zabieraj głosu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szlomo Szantaz i demokracja IP: *.cec.eu.int 06.11.03, 18:10 Ratingi instytucji finansowych to narzedzie wywierania wplywu na rzady, zeby prowadzily polityke korzystna dla miedzynarodowego kapitalu, zwlaszcza spekulacyjnego. Rezimowe (czyli zwiazane z tym kapitalem) media, jak Gazeta Wyborcza, stale staraja sie wmowic ludziom, ze to, co dobre dla miedzynarodowego kapitalu jest tez dobre "dla ludzi". To mit. Wysokie ratingi oznaczaja tylko, ze na takim kraju mozna dobrze zarobic. Nie musi sie to przelozyc (i z reguly sie nie przeklada) na dobrobyt spoleczenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tryt Re: Szantaz i demokracja IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.11.03, 22:12 jak widac na dobrobyt tego spoleczenstwa nic sie nie przeklada Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: Szantaz i demokracja 07.11.03, 10:04 Gość portalu: Szlomo napisał(a): > Ratingi instytucji finansowych to narzedzie wywierania wplywu > na rzady, zeby prowadzily polityke korzystna dla > miedzynarodowego kapitalu, zwlaszcza spekulacyjnego. Rezimowe > (czyli zwiazane z tym kapitalem) media, jak Gazeta Wyborcza, > stale staraja sie wmowic ludziom, ze to, co dobre dla > miedzynarodowego kapitalu jest tez dobre "dla ludzi". To mit. > Wysokie ratingi oznaczaja tylko, ze na takim kraju mozna dobrze > zarobic. Nie musi sie to przelozyc (i z reguly sie nie > przeklada) na dobrobyt spoleczenstwa. Owszem, nie musi sie to przelozyc na dobrobyt spoleczenstwa. Ale moze... Problem w tym, ze jezeli NIKT w Polsce nie bedzie chcial inwestowac to NA PEWNO przelozy sie to nedze spoleczenstwa. W dobrobycie bedzie zyc tylko, majaca pewne obrzydzenie do kapitalu (ale do pieniedzy juz nie...), waaadza. Odpowiedz Link Zgłoś