Gość: Nilf IP: 130.219.90.* 11.11.03, 17:11 Milo widziec ze amerykanskie imperium jest zmuszane do uleglosci przynajmniej w gospodarczych sprawach. Mysle jednak, ze amerykanie , holdujacy regulom Kalego, nie beda przestrzegali tego werdyktu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Liquido2002 Re: Handel międzynarodowy: USA przegrało w WTO sp IP: *.telpol.net.pl / 172.18.1.* 11.11.03, 17:28 Bush wybrał mniejsze zło na kilka miesięcy przed początkiem kampanii wyborczej.... To dobre zagranie UE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: |v|rowa A ja tam specem gospodarczym nie jestem... IP: *.caregroup.org 11.11.03, 18:36 ... i moze ktos mi laskawie wyjasni, czemu w ogole sprawa trafila na wokande. Czy Europa nie mogla sama sobie podniesc cel na produkty USA, jako jakby nie bylo, TEZ suwerenne panstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
dixit Re: A ja tam specem gospodarczym nie jestem... 11.11.03, 19:04 Mogla, tylko, ze nie osiagnelaby tym pozadanego efektu. Obnizenie cel w kraju A (US) nie jest rownoznaczne z poniesieniem cel w kraju B (UE), nawet jesli przeplyw towarow w uslug nastepuje w obie strony. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MACIEJ Re: A ja tam specem gospodarczym nie jestem... IP: *.ny325.east.verizon.net 11.11.03, 23:58 I pomeslec,ze sama TYLKO EU stracila 2,2 mld doll. Ciekawe jak przedstawia sie w sprawie prawa miedzynarodowego budzet EU dla rolnictwa w wysokosci 44 mld euro? 44 mld euro to za mala suma,zeby zainteresowac WTO ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patman Lobby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.03, 09:10 Każda mafia walczy o swoje interesy - hutnicy w US, rolnicy w EU, że nie wspomnę o polskich mafiach. Ja proponuję podnieść cła na 1000%, wtedy wytnie się zagraniczną konkurencję, i swoi będą mogli sobie windować ceny jak im się będzie podobało. Ale przecież można jeszcze inne bajki wciskać, żeby wyciąć konkurencję - że mięso jest skażone BSE, więc wprowadzamy zakaz, że żywność zmodyfikowana genetycznie - kolejny zakaz, że produkowana w nieodpowiednich warunkach - też zakaz. Można to mnożyć w nieskończoność - tylko dlaczego porypane rządy nie pozwolą wybierać klientowi, co chce jeść, z jakiego kraju ma być stal na jego samochód? Tak właśnie działają lobby, które pod pretekstem ochrony konsumentów lub ochrony miejsc pracy w danym kraju nabijają sobie kasę. Precz ze wszystkimi sprzeciwiającymi się wolnemu handlowi!!!!!!!!!! Lobby = Mafia - Precz!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: speed Re: Handel międzynarodowy: USA przegrało w WTO sp IP: 195.20.110.* 12.11.03, 11:22 Cóż to jest te 6 miliardów ziela???? Nic - Oni maja to w dupie. Szkoda tylko, że palanty w uni nałożą wyższe cła na motocykle a na samochody nie (pytanie dlaczego przecież auta też są ze stali) Odpowiedz Link Zgłoś