Gość: psik Premier zapowiada interwencję na złotym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.09, 16:33 Proste i czytelne - rząd życzy sobie osłabienia do 5 zł za euro, bo wtedy na papierze będzie miał mniejszy deficyt. Pierwszy rząd, który przyznaje się, że chce zubożenia społeczeństwa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Interwencja bo co???Kiedy PLN osiągał IP: *.bredband.comhem.se 17.02.09, 16:33 wartości wzięte z kapelusza to w imię NIEWIDZIALNEJ RĘKU RYNKU nie było interwencji? Kiedy eksporterzy padali jak mrówki to było cacy? Teraz kiedy kombinatorom dzieje się krzywda to POwski Rząd chce interweniować? Obrzydzenie. ................................................................. Nie masz większego idioty od polskiego "ekonomisty". Odpowiedz Link Zgłoś
kutzowesz Premier zapowiada interwencję na złotym 17.02.09, 16:38 Mamy premiera i rząd idiotów,którzy doprowadzą Polskę do ruiny.Jeszcze w tym roku spłyną Wisłą jak śmieci i szumowiny do Gdańska,tylko Polacy zostali PO-szkodowani i zostaną z wstydem ,że dali się nabrać na kolejny cud z Gdańska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyklerykał Interwencja czy spekulacja ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.09, 16:38 Jakoś mnie te ruchy kursów nie dziwią. Wszak krewni i znajomi królika prowadzą rozliczne interesy i raz potrzebują słabej złotówki, gdy akurat inkasują należności z eksportu, a innym razem złotóweczka musi być silna, bo import zaopatrzeniowy nie może obniżyć opłacalności politycznych interesików. Trzeba było hiperinflacji, by wyprzedać polskie fabryki za grosze tzw."inwestorom zagranicznym" - to Balcerowicz zrobił hiperinflację, a potem się mówiło, że ją zwalczał. No i zwalczył do tego stopnia, że bezrobocie sięgnęło 20%. Państwo i bank centralny mają dosyć narzędzi by manipulować kursem, bez ogłaszania tego w mediach. Szkoda tylko, że rząd RP i NBP używają dostępnych instrumentów nie w interesie państwa, a dla doraźnych celów swoich kumpli. A zamiast ogłaszać grzebanie w walutach, niech von Tuske poprosi kościół o finansowe wsparcie. W końcu czarna mafia tyle zagrabiła w ostatnich latach, że czas się narodowi odwdzięczyć i stworzyć miejsca pracy nie tylko dla zboczeńców w sukienkach, ale i dla tych, co dają na tacę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iser Premier zapowiada interwencję na złotym IP: 200.246.137.* 17.02.09, 16:45 haha widze ze niedlugo przyjdzie czas odebrac to co Nasze :) wy nie zaslugujecie na nic, wszystko oddacie...juz niedlugo. dzieki bogu za waszych politykow :) Odpowiedz Link Zgłoś
javall Premier zapowiada interwencję na złotym 17.02.09, 16:46 Jesli "medrcow tuskolandii" ktos nie powstrzyma, to bedziemy placic nie 5:1 a moze 7:1, maze wiecej. Kto inny dyktuje warunki. Kaziu wracaj do domu, za duzo poufnych informacji wynosisz z warszawki, dla marnej prowizji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spekulantos Kurs Euro już przekroczył 5 zł w ...Multibanku . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.09, 16:48 O godzinie 16:31 Euro kosztuje w tym banku 5.04 zł . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bencwał a niech kosztyje nawet i 6 pln , ja tam żadnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.09, 17:00 ja tam żadnego kryzysu nie czuje bo go nie ma , i tyle , no gdzie jest kryzys ? gdzie . prace mam , mam kredyt w złotych , zarabiam w złotych , a chleb kosztuje tyle ile kosztował a benzyna jest relatywnie tania . o co chodzi , a może to jest kryzys dla jakiejś grupy wybra ńców kryzysowych. nie rozumiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LK Propaganda Jak Za Komuny, tyle ze na czele PLUSK.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.09, 17:13 Co oni moga zrobic.... Zeby powstrzymac walute to trzeba by to bylo robic miesiacami.... a potem jak dane nie beda dobre, to zloty zatonie.... Po drugie, to czemu NBP mialby nie zarabiac na wzrostach tylko pograzac ostatnie rezerwy jakie mamy? Japonia jest najslynniejsza z interweniowania w kurs swojej waluty, ale oni to robia na jej oslabieie, bo to dobrze dla ich gospodarki, a po drugie to robia to regularnie i przez dobrych pare lat... co nasza Kaczka i Tluski moga zrobic ? :) PLUSK tyle moga zrobic.... FOREX to trylion dolarow oboru dziennie, ciekawe ile z tego to PLN, ale nawet gdyby to bylo nie duzo, to i tak bedzie za duzo jak dla naszych smisznych rezerw :) na trzy dni wam to starczy a potem bedziecie plakac.. czemu? BO RYNEK MA ZAWSZE RACJE :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
znany.ekonomista Nie jest tak ŹLE 17.02.09, 17:14 Będąc znanym i poważanym ekonomistą mogę stwierdzić Nie jest tak źle. Przewiduje maksymalne spadki na GPW nie więcej niż 1327 punktów. Dla tych którzy szukają dna zapewniam całym swoim autorytetem naukowym że od poziomu 0.00 będzie rosło. Musicie wiedzieć że jestem bardzo dobrze opłacanym specjalistą. Lata pracy naukowej i doradztwo finansowe na światowych giełdach nauczyło mnie jedno. Jak się osiągnie dno to potem jest tylko wzrost. To taka moja drobna kontrybucja. Zwykle biore ciężkie pieniądze za to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: superhehehe Re: Nie jest tak ŹLE IP: *.chello.pl 17.02.09, 20:37 nonono bardzo wniliwa analiza bardzo mi sie podoba :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $$$ Premier zapowiada interwencję na złotym IP: *.adsl.alicedsl.de 17.02.09, 17:19 rude glupie i zaklamane-propaganda lepsza od GEBELSA,rudy i agora wykonczyli kraj.Klamstwa,klamstwa i zenada,co innego pleca a co innego jest w rzeczywistosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cezar Andrzej Sadowski przeczy samemu sobie IP: *.static.qsc.de 17.02.09, 17:24 To jak to jest. Z jednej strony, nawet jak bedzie interwencja, to nic sie nie stanie, bo zasoby rzadu sa "mikroskopijne", a z drugiej strony po tej wypowiedzi EUR bedzie po 5 PLN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anioł w podstawówce nie uczyli czytania ze zrozumieniem? IP: *.hekko.net.pl 17.02.09, 17:41 "Według Sadowskiego, spekulacja jest możliwa tylko wtedy, gdy władze danego kraju informują, że będą broniły wartości waluty. Podkreślił, że polskie zasoby są mikroskopijne i nie ma szans na utrzymanie kursu złotego na określonym poziomie. Żaden rząd nie dysponuje środkami, by obronić wartości swojej waluty" - tłumaczył. Dodał, że taka deklaracja jest tylko zachętą do spekulacji". Anioł z "Alternatyw" miał jednak rację mówiąc, że "mądremu wystarczą 2 słowa, a głupiemu to referatu mało" Odpowiedz Link Zgłoś
tuskomatolek ..Czyli?.......... 17.02.09, 17:27 To Tusk szybuje euro dla cwaniakow.Ciekawy Premier z ciekawego kraju nad Wisla. Odpowiedz Link Zgłoś
dobiczek ojej ,donald a co ty masz na mysli? uniewaznicie 17.02.09, 17:44 kurs ojro z waldkiem Odpowiedz Link Zgłoś
nowotkomarceli4 Tusku tu chodzi o polskie obligacje złotówkowe 17.02.09, 17:47 Kupić za złotówki i zarobić następnie na wzmocnieniu złotego. Tu o nic innego nie chodzi. A Pan Panie Tusku niech się przymknie bo sytuację z poczatku lat 90, w której Soros "w_d_mał" Bank Anglii uczą się obecnie studenci na pierwszym roku. Bardzo szkodliwa była to wypowiedź dla polskich rodzin. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 Czy Tusk jest skończonym kretynem?? 17.02.09, 17:49 wstydźcie się wyborcy PO... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia kretynem jesteś ty. IP: *.bredband.comhem.se 17.02.09, 18:03 Jak nie masz nic mądrzejszego do powiedzenia to zamknij paszczę. Odpowiedz Link Zgłoś
nowotkomarceli4 Niestety jego wypowiedź była szkodliwa 17.02.09, 18:10 Mimo iż sprzyjam PO to ta wypowiedź była wyjątkowo nieodpowiedzialna. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 spie.rdalaj ruska szmato robić loda KGB-iście 17.02.09, 18:39 dyżurnemu :) Odpowiedz Link Zgłoś
nowotkomarceli4 czy nie można troszke grzeczniej? 17.02.09, 18:44 czy od razu trzeba takim rynsztokiem sie komunikować? Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 można ale Polakom.ruskim agentom na forum 17.02.09, 18:59 należy odpowiadać tylko w ten sposób. to podludzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pixi Premier zapowiada interwencję na złotym IP: *.chello.pl 17.02.09, 17:53 Stary przysyła mi co miesiąc 400 EUR. Mam nadzieję, że już niedługo wymienię je na 4000 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
takisobiestatystyk Jeżeli chodzi o rosyjskie interwencje 17.02.09, 18:00 antykryzysowe, to rzeczywiście wydatkowano około 200 mld. dolarów z rezerw walutowych, ale część z tej sumy to były bezpośrednie państwowe inwestycje w gałęzie szczególnie ważne z punktu widzenia interesu państwowego (gł. zbrojeniówka), część była przeznaczona na pomoc dla przedsiębiorstw prywatnych w spłacie ich zagranicznego zasdłużenia pod zastaw akcji ( te pieniądze wrócą do panstwowego skarbca gdy sytuacja wspomaganych przedsiębiorstw poprawi się, a jeżeli nie, to państwo stanie się właścicielem tych firm - ergo - żedna strata), część - i to znaczną - rzeczywiście przeznaczono na interwencje walutowe - co początkowo wydawało mi się totalnym błędem, ale w wyniku przeprowadzanych na skutek tych interwencji bankowych spekulacji walutowych (co umożliwiła tzw. płynna dewaluacja rubla)) rosyjskie banki zgenerowały własne rezerwy w wysokości ok. 85 mld. dolarów, a ta suma pozwoli im samodzielnie - bez dodatkowych interwencji państwa - spłacić wszystkie swoje zagraniczne długi w 2009 roku. A więc - w ostatecznym rozrachunku te interwencje mogą okazać się finansowym majstersztykiem - czy rzeczywiście tak będzie - przekonamy się już niedługo. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 nic nie spłacicie bo długi macie wyższe niż 17.02.09, 18:40 stan rezerw...Rosję czeka rozpad i chaos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista jedyny cud tuska to sondaze na 50% IP: *.chello.pl 17.02.09, 18:01 bo tak nieudolnymi rzadami, taki stan rzeczy nalezy nazwac cudem.. Odpowiedz Link Zgłoś
adam_l27 te sondaże to taki pic 17.02.09, 18:05 pytają się człowieka na kogo będzie głosował to on przymyka prawe oko i mówi: "na Tuska" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek NBP powinien juz dawno interweniowac a nie IP: *.speed.planet.nl 17.02.09, 18:05 doprowadzac do paniki. Zapowiedz Tuska bardzo istotna i wazna. Wszelkim spekulantom z Londynu juz nie bedzie tak latwo i o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
nowotkomarceli4 Re: NBP powinien juz dawno interweniowac a nie 17.02.09, 18:12 Gość portalu: Leszek napisał(a): > doprowadzac do paniki. Zapowiedz Tuska bardzo istotna i wazna. > Wszelkim spekulantom z Londynu juz nie bedzie tak latwo i o to chodzi. Taaa - poczytaj sobie jak Soros wydymał Bank Anglii w latach 90 a zobaczysz co moga obecnie banki centralne - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jim Aj aj aj!!! IP: *.chello.pl 17.02.09, 18:05 To był błąd panie premierze. Teraz możemy zagrać z rządem w rosyjską ruletkę, tym bardziej że znamy cel - 5zł buahahahaha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: areq Człowieku.Jesteś skończonym kretynem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.09, 18:06 Czy słupki poparcia zaczęły maleć gwałtownie???? Wcześniej napawaliście się swoim poparciem to już wam mówie że całkiem zasłużenie zlecicie na łeb na szyje...To WY będziecie odpowiadać za nowych Lepperów czy Giertychów!!!Tu nie chodzi o wasze smaczne posadki i chęć "będzięcia prezydentem".Nie umiecie rządzić i tyle.Wydawało mi się,ze reklamy "Mordo Ty moja" to zabawna historyjka i straszenie niegrzecznych dzieci...niestety to była czysta prawda. A można było powiedzieć wprost przeciwnie lub nie mówić nic. O ile takie zachowanie MOGŁO przynieść efekt zatrzymania trendu o tyle wypowiedź słońca peru NA PEWNO wywinduje złotówkę sporo ponad 5zł za Eu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Naprzód Wprowadzić stały kurs walutowy! IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.02.09, 18:08 Dług zagraniczny spłacaj Tusk tym swoim euro! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ami Premier zapowiada interwencję na złotym IP: *.rev.nessus.at 17.02.09, 18:11 Wy Polacy zawsze sie budzicie z reka w nocniku :) cale lata wyprzedawaliscie kraj za grosze to teraz macie POzytywne skutki waszej polityki.sprzedajcie Nam prosze jeszcze te elektrownie to bedziecie przy swieczkach siedziec hahaha.milo patrzec na spory pisodebilkow i POdebilkow broniacych swoich idoli a oni i tak wszyscy chodza na Naszej smyczy.POwodzenia shalom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość nic dodać, nic ująć:) IP: *.ovh.net 17.02.09, 18:25 Gość portalu: ami napisał(a): > Wy Polacy zawsze sie budzicie z reka w nocniku :) Cale lata > wyprzedawaliscie kraj za grosze to teraz macie POzytywne skutki > waszej polityki. Sprzedajcie Nam prosze jeszcze te elektrownie to > bedziecie przy swieczkach siedziec hahaha. Milo patrzec na spory > pisodebilkow i POdebilkow broniacych swoich idoli a oni i tak > wszyscy chodza na Naszej smyczy. POwodzenia shalom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moc Premier zapowiada interwencję na złotym IP: 62.233.167.* 17.02.09, 18:20 Moim zdaniem zapowiedź interwencji jest spóźniona i na dodatek niepotrzebnie wskazuje na kurs. Nasz rząd chyba słabo rozumie mechanizm spekulacji na walucie i kto efektywnie zyskuje a kto za to płaci. Firmy podpisując masowo asymetryczne kontrakty z bankami same spowodowały że bankom opłaca się grać na spadek wartości złotówki - do pewnej ściśle okreslonej chwili w czasie (bardzo przewidywalnej) a że realna wartość waluty jest zupełnie inna od rynkowej wiadomo też kiedy trend się odwróci samodzielnie. Rząd z kolei nie może dopóścić aby spekulantom to sie udało i powinien szukać odpowiedniej pomocy od organizacji UE aby nasza waluta się wzmocniłą bo inaczej grozi to bardzo przykrymi konsekwencjami dla całego państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szokolade "Żaden rząd nie dysponuje środkami, by obronić..." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.09, 18:24 Usa może se obronić ,bo drukuje ile wlezie ,a ciężar spadnie na Europę i Wschód . Odpowiedz Link Zgłoś
nowotkomarceli4 Re: "Żaden rząd nie dysponuje środkami, by obroni 17.02.09, 18:39 To tez nie jest tak do końca. Jak się przekroczy pewną granicę to i tak wszystko pie...ie. co do USA - takie są benefity tego, że przez kilkadziesiąt lat USD był walutą międzynarodową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johann Re: "Żaden rząd nie dysponuje środkami, by obroni IP: 89.195.68.* 17.02.09, 18:44 Gość: bencwał 17.02.09, 17:00 Odpowiedz "ja tam żadnego kryzysu nie czuje bo go nie ma , i tyle , no gdzie jest kryzys ? gdzie . prace mam , mam kredyt w złotych , zarabiam w złotych , a chleb kosztuje tyle ile kosztował a benzyna jest relatywnie tania . o co chodzi , a może to jest kryzys dla jakiejś grupy wybra ńców kryzysowych. nie rozumiem." Jak do tej pory , to najmądrzejsza wypowiedź Odpowiedz Link Zgłoś