rtd5rtd Tak tak Komuno wroc! 20.02.09, 10:51 W Uni europejskiej beda chwalic komunistyczne rzady polski. Tusk i pawlak zostana komisarzami. powodzenia w PRL2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Big Moja czarna lista banków IP: 81.219.116.* 20.02.09, 11:22 Kolejność przypadkowa 1. Millenium 2. Dombank 3. Multibank 4. Mbank 5. BZ WBK 6. Raiffeisen 7. Polbank 8. PKO BP 9. BOŚ Wszystkie w mniejszym lub większym stopniu podpadły, że omijam te banki i każdemu odradzam, zwłaszcza nr 1, 5 i 7 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stop idiotom Re: Moja czarna lista banków IP: *.centertel.pl 20.02.09, 11:26 nr.5 - pewnie zainwestowales na gorce w Arke tumanie hehe nr.1 - pewnie wziales kredyt we franku przy 1,90zł tumanie hehe nr.7 - nie wiedziales ze nie naleza do BFG tumanie hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Big Re: Moja czarna lista banków IP: 81.219.116.* 20.02.09, 11:37 Tumanem to może ty jesteś, zbyt szybko wyciągasz pochopne wnioski 1. Dlatego, że miałem u nich kiedyś pożyczkę (nie kredyt) i nie byłem zadowolony z usług ani kompetencji pracowników 5. Miałem u nich przez 5 lat ROR, jeszcze w latach 90-tych. Wtedy było do wyboru tylko parę banków. Po prostu porażka z tym bankiem 7. Miałem złożony u nich kiedyś wniosek kredytowy, ostatecznie zrezygnowalem z usług. Taki burdel panuje w mało którym banku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Moja czarna lista banków IP: *.mikolow.net 20.02.09, 17:20 wlaśnie zacznijmy traktować banki nie jak jakieś idiotyczne instytucje zaufania publicznego (to ciągle powtarzane bzdury), ale zwykle firmy. Banki wtedy będą musialy się liczyć z nami i będą przez nas oceniane, bo z nas żyją. Spoleczeństwo też musi być świadome, że ani to nie jest kościól, ani dojna krową, której można wciskać "kit", aby dostać kasę, a potem niech sami się martwią o splatę. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta Banki nie są polskie a PSL to spowodował ! 20.02.09, 11:34 Kiedy rządził Pawlak jako PEŁNY premier...banki dostały sie obcemu kapitałowi.Dziś ....krokodyle łzy najsmieszniejszego premiera III RP Waldka P. :) Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Banki nie są polskie a PSL to spowodował ! 20.02.09, 11:56 no , i fiatow 125p tez juz nie produkujen . Wszedzie sa "obcy" , straszne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berbeć Banki zarobiły? I bardzo dobrze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.09, 11:54 Wypłacą wyższą dywidendę z zysku swoim akcjonariuszom. Wśród nich jest też Skarb Państwa. Skorzystamy więc wszyscy. I o co ten raban?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaa hahaha od pługa oderwani wzieli sie za polityke IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.02.09, 12:08 > Trzeba zrobić porządek z opcjami walutowymi - twierdzi Stanisław Żelichowski, szef klubu PSL - To nie jest tak, jak uważają niektórzy, że kilku frajerów z chciwości rzuciło się na opcje i teraz należy się im za to słuszna kara. Zalosni sa Ci rolnicy-politycy. Ale tak to jest jak buraki zjezdzaja sie rzadzic do stolycy. Zalosc tylko ze takie polglowki nami rzadza a niestety dwoch poglowkow glowy nie czyni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berbeć W każdej chwili mogę sobie kupic lub sprzedać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.09, 12:39 No nie opcję, ale kontrakt terminowy na franka, funta, euro lub dolara. Te instrumenty sa w ciągłych notowaniach na WGPW. I zdarzało się, że to robiłem, choć rzadko, bo płynność jest tutaj niewielka. Ale z rozmysłem. To nie są rzeczy dla jełopów. Odpowiedz Link Zgłoś
profanum_vulgus Na lutowym plenum KC PO-PSL ogłaszono walkę 20.02.09, 12:08 z Bankami. Drżyjcie kapitaliści! Nie będziecie już wyzyskiwać biednego ludu. Hilary Minc wiecznie żywy w pamięci komunistów z PO-PSL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wróżda PSL kontra opcje - drugie podejście IP: *.tepsalan.pl 20.02.09, 12:38 a ja myślę że gdyby banki były od zawsze uczciwe i nie knuły przeciwko swoim klientom to istnienie KNF byłoby zbędne, i jak ktoś pisze, że trzeba było czytać umowy to jest prawnikiem ale gdyby przeczytał umowę z nieswojej "działki" to by szukał znajomego który się w tej dziedzinie specjalizuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marekk to się dokształć durniu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.09, 12:42 Przestudiuj choćby te pozycje. To dla ludzi, nie dla ubermeschów. The Bible of Options Strategies. The Definitive Guide for Practical Trading Strategies - Guy Cohen (FT Prentice Hall - 2005) Rynek Opcji - Allen Jan Baird (Dom Wydawniczy ABC - 1998) Kontrakty terminowe i opcje. Wprowadzenie - John Hull (WIG-PRESS - 1998) Ale nie wypisuj bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: PSL kontra opcje - drugie podejście 20.02.09, 12:47 uczciwość zupełnie nie ma nic wspólnego z kapitalizmem. Liczy się tylko maksymalizacja zysku ... co jednocześnie oznacza, że inni są zubażani. Bo widzisz ... wszystko to naczynia połączone. Jeżeli jedna osoba zarabia to ktoś inny w tym czasie musi tracić. Uczciwości to należy szukać w takich nurtach filozoficznych jak Konfucjanizm ... w kapitalizmie panuje tylko jedna zasada "zdobądź więcej niż inni i idź po trupach". Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 MIFiD 20.02.09, 12:43 Do sądu? Obawiam się że Rząd może w ten sposób strzelić sobie samobója. Słyszał ktoś o MIFiD* Celem dyrektywy jest podwyższenie stopnia harmonizacji usług, aby zagwarantować inwestorom wyższy poziom ochrony ich inwestycji. Ma ona również za zadanie zwiększenie przejrzystości działania firm inwestycyjnych oraz zapewnienie wspólnych ram prawnych dla usług inwestycyjnych oraz rynków finansowych w państwach Unii Europejskiej. Dyrektywa miała zostać wprowadzona do polskiego porządku prawnego na przełomie 2007 i 2008. Dyrektywa zobowiązuje min. instytucje finansowe do badania czy klient wie co kupuje i jaki jest jego stopień świadomości ekonomicznej. Zabrania też min. bankom świadczenia usług doradczych (mogą tylko przedstawiać ofertę). Sejm "zapomniał" o wprowadzeniu dyrektywy. Gdyby została wprowadzona pełna odpowiedzialność spoczywałaby na kliencie który ma obowiązek wiedzieć w co się pakuje. Teraz klienci nabici w butelkę mają prawo skierować roszczenia do Państwa Polskiego. *Markets in Financial Instruments Directive (Dyrektywa w sprawie rynków instrumentów finansowych) Odpowiedz Link Zgłoś
olias Ludowcy szykują bezprecedensowe procesy przeciw... 20.02.09, 12:57 "... żadnego ryzyka nie ma. Tylko na tym zyskacie! I to zapewniały tak na piśmie "- no jeśli są takie zapewnienia na piśmie to zapowiada się prawdziwy horror. z jednej strony oczywista sprawa (pismo), z drugiej ... duża kasa banku i stosunkowo tani sędziowe. będzie jazda bez trzymanki po brzytwie. brawo PSL! dokopcie bankom, uzyskajcie wyroki, a daruję Wam nawet wasze kumoterstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wróżda PSL kontra opcje - drugie podejście IP: *.tepsalan.pl 20.02.09, 13:22 lava71 jest ok, marekk nie jest ok, w dodatku ma kompleksy bo mu ptapta nie urosła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hycelztworek czy zarządy firm które przejechały sie na opcjach IP: *.adsl.inetia.pl 20.02.09, 13:28 czy zarządy firm które przejechały się na opcjach walutowych składały sie z idiotów który nie wiedzieli o robią, nie rozumieli umów i nie dostrzegali ryzyka związanego z takimi umowami? Jeśli byli idiotami to należało ich zamknąć w psychiatrykach, przynajmniej to jeszcze można naprawić. Połapać i pozamykać żeby więcej szkód nie narobili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: czy zarządy firm które przejechały sie na opc IP: *.mikolow.net 20.02.09, 17:37 wiedzieli co robią, sami przecież debile publicznie się przyznają. Mają pretensje, że wszyscy mówili, że zloty będzie się umacnial, a oni znależli jeleni (banki), które im placily za waluty więcej niż wynosil kurs. Wtedy nie szli do prokuratora lub PSL, że to przestępstwo i kasę brali i śmiali się jakich to idiotów spotkali co kasę rozdają. Nagle się obudzili, żądajmy (powinny żądać tego Związki Zawodowe) podania do publicznej wiadomośći nazwiska osób, które są podpisane pod opcjami, które doprowadzily do upadku firmy, aby te osoby mogly być ścigane i nie mogly nigdy znaleźć się na stanowiskach mających coś wspólnego z pieniędzmi. Przy okazji podawac przyklady firm, które opcje prawidlowo stosują. Przecież opcje są bardzo pożytecznym instrumentem (często koniecznym) w dzialalności firm i nie można wylewać dziecka z kąpielą. Odpowiedz Link Zgłoś
cosimo W Europie Środkowej opcji jest za 400 mld EUR,.. 20.02.09, 13:35 a Polska ma 20 mld EUR rezerw na czarną godzinę. Wg moich wyliczeń złoty jest warty co najwyżej 9 zł za 1 EUR. Polak zawsze był głupi i chciwy. Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Od tego rząd 20.02.09, 13:55 Prokuraturę i spec służby aby udowodnić że opcje były sprzedawane bankom przez dwa czy cztery wielkie światowe banki które grały potem na obniżenie kursu złotówki. A to już jest gra znaczonymi kartami i powinno się wydać nakaz aresztowania dla międzynarodowych spekulantów. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Kiełbasa wyborcza i mydlenie oczu 20.02.09, 13:56 PSL próbuje zaplusować u elektoratu. Oni są cyniczni, a nie głupi, bo dobrze wiedzą, że nic się w tej sprawie nie wskóra. Tak a propos: prezydent Kaczyński posłał do trybunału ustawę o tzw. MIFID, która stanowi europejski zbiór dobrych praktyk przy oferowaniu produktów finansowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eee tam PSL kontra opcje - drugie podejście IP: 94.254.244.* 20.02.09, 13:56 @zdumiona "Wszystkie jak barany "grały" na coraz silniejszą złotówkę? Taka nieznajomość rynku i niefrasobliwe wejście w bardzo ryzykowne inwestycje sprawia, że te "firmy" nie zasługują na przetrwanie." ================================================================== Po pierwsze: Należy rozróżnić firmy od ich pracowników, tzn. odpowiedzialność szeregowego pracownika firmy jest zerowa, więc nie należy karać go pozbawieniem miejsca pracy i możliwosci utrzymania siebie i rodziny. Po drugie: "Niewidzialna ręka rynku" to licentia poetica tych, którzy wzorem bolszewików (zbiorowa mądrość narodu, wola ludu itp.) przedstawiają się jako reprezentanci i (z implikacji) namiestnicy pewnych wartości. Po trzecie: Człowiek jest egoistą i garnie do siebie. Taka strategia jest charakterystyczna u wszystkich gatunków, które przetrwały w procesie ewolucji. Nie ma się na co obrażać. Lepiej przyjąć to do wiadomości niż wmawiać sobie, że wszyscy są altruistami. Po czwarte: Po wiekach feudalizmu i dzikiego kapitalizmu weszliśmy w XXI wiek z przekonaniem, które okazało się być tylko nadzieją, że wszyscy ludzie są równi. Liberalizm kusi karierą od pucybuta do milionera, ale zapomina, że nie dotyczy to wszystkich. To takie ogólne oszustwo, w odróżnieniu od tych konkretnych np. bankowych. Zawsze zaczyna się od drobnych nieścisłości, od nich kolejny kroczek, potem znowu. Ale różnica między pierwszym kłamstewkiem, a bankructwami wielu firm to już duża odległość. To dystans między uczciwością, a maksymalizacją zysków. To dystans między solidarnością społeczną a cięciem kosztów. Ale przegra zawsze ten, co nie widzi sensu w rozpychaniu się łokciami. Ten, któremu noga się powinie nie przegra. On tylko poniesie karę, a potem wróci do swojego wyścigu szczurów. Konserwatyzm, w sensie posługiwania się wyższymi wartościami jest lepszy od liberalizmu rozumianego jako konieczność zarabiania pieniędzy w dowolny sposób. Bo ogranicza tylko dochody wąskiej grupy najbardziej pazernych hien, a nie powoduje serii katastrof, które przygniatają zwykłych obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boxot chciwe chlopy sie naciely IP: *.chello.pl 20.02.09, 13:59 ej, ta mentalnosc Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi to trzeba było czytać umowy przed podpisaniem... 20.02.09, 14:15 gdy szary obywatel da się wkręcić teoretycznie może liczyć na uokik ale zwykle jednak musi ponieść konsekwencje swojej niewiedzy. małe prywatne firmy nawet na uokik nie moga liczyć a duże ma chronić państwo? je stac przecież by zatrudnić fachowców! a jeśli dużą kase przeznaczają na zatrudnianie "krewnych i przyjacół królika" to niech ponoszą konsekwencje! ja rozumiem strach o niekompetentrych krewnych którym politycy załatwili kierownicze stanowiska ale to już chyba przegięcie... Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi a banki bedą regresem ządać odszkodwań od państwa 20.02.09, 21:36 fajnie ciekawe czy ktoś rozliczył urzędników z prywatyzacji pzu... ile wtedy milionów wtopilismy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek "Ta karczma Rzym się nazywa" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.09, 14:35 Jasno były postawione warunki: jest dobrze - zarabiasz, jest źle - płacisz. Powiedzcie mi, jakim trzeba być idiotą, żeby podpisując takie warunki myśleć, że cały czas będzie dobrze? Ciekawy jestem, dlaczego ludowcy się nie wstawili za klientami funduszy inwestycyjnych, którzy stracili kupę kasy? Sam pamiętam reklamy 30% wzrostu, 40%, nawet lepsze. Trzymam kciuki za pracowników firm z opcjami, żeby chciwość ich szefów nie doprowadziła ich do ubóstwa. Odpowiedz Link Zgłoś