Gość: slimar Miliardowe przywileje IP: *.budimex.com.pl 31.03.09, 09:36 Skoro praca w górnictwie jest taka ciężka i słabo opłacana to dlaczego dostac sie na kopalnie mozna tylko dzięki układom, a ci którzy sie dostaną trzymaja sie jej rekami i nogami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Miliardowe przywileje IP: 77.236.0.* 31.03.09, 10:10 Żeby sie wypowiadać powinieneś się dowiedzieć ze kopalnie (przynajmniej większość w KW)szuka i przyjmuje ludzi ze wzgledu na braki i nie trzeba mieć układów o czym świadczą otwierane szkoły górnicze po których ma się zapewnioną prace w kopalni (np. szkoła przy KWK Piast) i żeby tego było mało nie trzeba mieć układów aby do takiej szkoły się dostać. ale jak to zwykle bywa odzywają się w "narodzie" tzw. polaczki którzy wszystko wiedzą lepiej i są najlepsi tylko jakoś nie potrafią tego udowodnić a jeśli komuś mogło by być lepiej to trzeba go upie... zgnoić itd. Odpowiedz Link Zgłoś
masakra_teksanska Re: Miliardowe przywileje 31.03.09, 10:16 Gość portalu: Stefan napisał(a): > większość w KW)szuka i przyjmuje ludzi ze wzgledu na braki i nie trzeba powiedz drogi Stefanie czy przyjęli już tych co dostali od rządu AWS odprawy za odejście z górnictwa ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Miliardowe przywileje IP: 77.236.0.* 31.03.09, 10:24 no muszę Cię rozczarować bo przyjmują młodych ludzi w wieku ok 20 lat wiec chyba nie mieli oni żadnych odpraw no chyba że o czymś nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kilo Re: Miliardowe przywileje IP: *.stk.vectranet.pl 31.03.09, 09:36 Ciekaw jestem kiedy to niemieccy podatnicy powiedzą dość utrzymywania kopalni, które nie prowadzą wydobycia a jest w nich utrzymywana brygada zapewniająca działanie tych kopalni To są kopalnie , które w każdej chwili mogą podjąć wydobycie. No ale to są głupcy Niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
maniek_ok Re: Miliardowe przywileje 31.03.09, 09:36 O, i znowu ten super-ekspert. Niech mi ktos wytlumaczy - czemu 99% wszystkich artykulow na GWnie ma wpisane jego nazwisko, chocby nawet dotyczylo sie to czegos o czym koles ma pojecie wylacznie "telewizyjne"?????? Co to jest, czemu robi mu sie od dwoch miechow taka reklame??????? Pewnie chodzi o kase, tylko ze z tym pajacem to juz na potege przeginaja. A o gorniczkach? Artykul jak kazdy z tej dzialki - kazdy normalny gornik powinien czuc po prostu potezny wstyd. Ale to Polska - kazdy jest katolikiem i inteligentym czlowiekiem o ile nie sprawa nie dotyczy jego kieszeni. Ostatnio byl proces tego id*oty ktory gwalcil swoja corke przez iles tam lat - i w jakims programie widzialem taka migawke. Ten koles zaslania sie kurtka, ale wiadomo - kamera zajrzy wszedzie. I nagle slychac ch*mski glos tego kolesia: powiedzial cos nabuzowanym glosem typu: odje*cie sie ode mnie, hieny. I to jest Polska. To jest wlasnie obraz tego jak wyglada 99% procesow myslowych ludzi w Polsce - jak mysla gorniczki, rolniczki, mundurowi, i setki innych uprzywilejowanych. "To jest zle, tak nie wolno, jak tak mozna, jak mozna byc tak chorym, jak mozna nie miec ambicji i HONORU" - tak kazdy z tych 99% ludzi sobie mysli. Ale jak tylko to "cos" dotyczy jego osobiscie - natychmiast takie myslenie odrzuca. Tak jak ten pajac gwalciciel - on do konca zycia nie pozwoli sobie wmowic ze kogokolwiek skrzywdzil. Ze nie wolno bylo tak robic, takze ze wzgledu na wlasne ego i na wlasny honor. Ale on zamiast po prostu zabic sie, woli obrzucic blotem te hieny, ktore nie wiadomo czemu chca sie do niego dobrac. Hieny - to dosc trafne sformuowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poke Re: Miliardowe przywileje IP: *.artnet.pl 31.03.09, 09:51 Honor, Polska .. nie.. nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaźmyrz Re: Miliardowe przywileje IP: 77.236.0.* 31.03.09, 10:21 Przepraszam studiuje Górnictwo i Geologie i miałem iść pracować na kopalnie ale teraz nie wiem bo honor bo duma a teraz to jest mi potężnie wstyd > A o gorniczkach? Artykul jak kazdy z tej dzialki - kazdy normalny gornik powini > en czuc po prostu potezny wstyd. A i jeszcze przepraszam ze nie jestem "prawdziwym" patriotą jak Ty mój ideale Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MW Miliardowe przywileje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.09, 09:37 Ja tam się nie wypowiadam, przydałaby się taka polska Margaret Thatcher. Rozumiem, że praca górnika jest ciężka i w ogóle - ale powinno się przeprowadzić audyt- gdzie pieniądze uciekają - nie sądzę, że to tylko wina windowanych pensji górników dołowych. Przecież i tak, jesteśmy Wszyscy jeszcze TANIĄ SIŁĄ ROBOCZĄ i jak ktoś mi powie, że 5000zł netto to dużo pieniędzy to wyśmieję. W Niemczech za 1000E nikt z wersalki tyłka nie ruszy, a w Polsce wcale nie jest mocno taniej niż w Niemczech (jedzenie, paliwo, ciuchy itd). i JESZCZE JEDNO - jak to możliwe, że jakoś Czechom, opłaca się wydobywać węgiel - tam gdzie się nam nie opłaca - a w zeszłym roku łatwiej i taniej było załatwić węgiel z Czech niż z Polski??? Niech mi na to jakiś mądry polski Górnik powie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał To nie jest nasz strajk IP: 79.162.163.* 31.03.09, 09:40 To nie jest nasz strajk ! Tak powinien powiedzieć premier na stwierdzenie górników, że to nie jest ich kryzys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc_portalu Miliardowe przywileje IP: *.167.65-86.rev.gaoland.net 31.03.09, 09:42 dlaczego na przyklad z pani Margaret Thatcher wziac nie mozna, i zaorac to towarzystwo, bo juz mi uszami wychodzi to cale gowno, wyjdzie jeden z drugim burak zasrany i bedzie wolal ze mu sie nalezy...gowno mu sie nalezy, dlaczego sie innym nie nalezy? no ale niestety w tym rzadzie NIKT nie ma jaj. jesli jednak przypadkiem komus by sie udalo usunac ten wrzod na dupie jakim jest KRUS i te wszystkie barburki, 14tki czy 15tki, to ma moj glos na kolejnych i kolejnych wyborach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CS Ty jesteś burakiem IP: *.szczecin.enea.pl 31.03.09, 10:04 "Barbórka" - zapamietaj. PS Myślę, że jesteś "lepszym" wrzodem. Przemyśl swoje... wypociny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rh Górnicy: "Nie będziemy płacić za wasz kryzys..." IP: 89.174.59.* 31.03.09, 10:50 Rząd: "Nie będziemy płacić za wasze przestoje i przywileje..." --- Rząd: "Zrównamy ZUS i KRUS" --- Rząd: "Zlikwidujemy pomostówki" --- Rząd: "Zlikwidujemy połowę stanowisk w Sejmie i Senacie" --- Rząd: "Zlikwidujemy namnożone Rady Nadzorcze w spółkach skarbu państwa" --- Rząd: "Wprowadzimy podatek liniowy, równy dla wszystkich i zlikwidujemy wszelkie odliczenia" --- Rząd: "Zlikwidujemy opłacanie partii politycznych" --- Mnożyć tego można wiele. Tylko trzeba mieć jaja, żeby wszystko poukładać Odpowiedz Link Zgłoś
ii.ii Miliardowe przywileje dla korporacjonistow 31.03.09, 09:42 i bankierow. Narod ciezko tyra, a oni ich okradaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kosa Korporacje i banki nie są państwowe prostaczku IP: *.olsztyn.vectranet.pl 31.03.09, 12:15 Nie siej oszołomstwa bo chyba tylko tobie podobni wierzą w te brednie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek I ktoś jeszcze popiera tych darmozjadów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.09, 09:47 Te związki zawodowe powinno się z kraju przepędzić. Odpowiedz Link Zgłoś
dzielanski Może wystarczyloby sprywatyzować? 31.03.09, 10:21 Może wystarczyłoby sprywatyzować, a związki zawodowe same się przepędzą? Na prywatnym pracodawcy burdy urządzane pod gmachem sejmu raczej nie zrobią wrażenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ii.ii zapedzic bankierow i politykow z PO do kopaln 31.03.09, 10:23 oni beda tam pracowac za darmo Odpowiedz Link Zgłoś
dzielanski Tak, a górników za to do banków 31.03.09, 10:39 To się chłopaki obłowią, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
yeti362 Miliardowe przywileje 31.03.09, 09:49 Dodajmy jeszcze nie tak dawno-reklamacje od wojska, mieszkania, o książeczkach górniczych zapomnijmy, ale o emeryturze już nie. A na dół szli najwięksi debile po 6 KLASIE! Dzisiaj okazuje się, że nie tacy wielcy debile, bo debilem jestem jestem sam - bo skończyłem studia, pracuję w szkole i głosowałem na PO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Miliardowe przywileje IP: *.chello.pl 31.03.09, 09:52 Sprywatyzować, ale prawdziwie, nawet za złotówkę !!! Poddać rynkowej konkurencji !! Związkowe monopole wrogiem publicznym Polaków !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja temat zastępczy IP: *.cable.smsnet.pl 31.03.09, 09:56 znów GW rozpoczyna tradycyjną nagonkę: "przywileje" nie idą w energetyce z budżetu, a z wypracowanego zysku; gdzie go nie ma - zlikwidować! dziura w budżecie i kryzys to wynik złodziejskiej praktyki władz i nieudolności, a nie branży płacącej podatki, odpowiedź na "wysokie ceny energii" - proszę porównać z europejskimi - oczywiście sprzedać za grosze, nie pozwolić na miliardowe inwestycje i jak runie to co ledwie zipie wtedy już kupować po "normalnej" europejskiej cenie - czepcie się finansistów i darmozjadów na których musimy płacić podatki... ew jeśli posiadacie kwalifikacje możecie się w energetyce zatrudnić...zawiść w dodatku bezpodstawna to strasna choroba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kilo Re: temat zastępczy IP: *.stk.vectranet.pl 31.03.09, 10:00 Znajomość ekonomii i gospodarki forumowych specjalistów jest wiedzą zdobytą w Wyższych szkołach wyszywania i gotowania na gazie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: temat zastępczy IP: *.cable.smsnet.pl 31.03.09, 10:12 większa niejednokrotnie niż autorów powyższych wypocin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ano Re: temat zastępczy IP: 87.205.149.* 31.03.09, 10:28 Jednak niektórzy mają rację że ciemny lud wszystko kupi. Mając to na uwadze gazeta rzuca co jakiś czas temat dla zmylenia przeciwnika. A to KRUS , a to przywileje górników , a to przywileje związkowców itp itd. Może szmaciarze z GW napiszą np o swoich przywilejach i o tym kto na to płaci . Może napiszą z jakiego powodu cena gazety wzrosła w tym roku o 20%. Lud niestety ciemny do szkoły miał pod górkę i zapomniał że " ksiądz wini pana pan księdza , a nam biednym zewsząd nędza". Odpowiedz Link Zgłoś
el_konarro Re: temat zastępczy 01.04.09, 12:29 Agora S.A. jest prywatną spółką i może swoim pracownikom wypłacać po 5 pensji miesięcznie, a cenę gazety podnieść o 200% jeśli im się podoba. Zapłacą za to sami jak się skończą zyski. Raczej nie pójdą pod sejm palić opon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korki Miliardowe przywileje IP: *.lublin.mm.pl 31.03.09, 10:11 znowu nalot na gornikow.ciekawe kto placi pismakom za te idiotyzmy. Odpowiedz Link Zgłoś
dzielanski Pismakom płacą nabywcy gazet i reklamodawcy 31.03.09, 10:16 Górnikom i "energetykom" płacisz Ty, płacę ja, płaci każdy podatnik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uwe Re: Pismakom płacą nabywcy gazet i reklamodawcy IP: *.tsi.tychy.pl 31.03.09, 10:24 sponsorzy PO domagają się prywatyzacji, praktycznie niewiele już zostało: górnictwo i służba zdrowia. Rozdać to i ostatni gasi światło. Odpowiedz Link Zgłoś
dzielanski Re: Pismakom płacą nabywcy gazet i reklamodawcy 31.03.09, 10:28 Jasne, trzeba było nic nie prywatyzować. Ludzie dalej mogliby sobie przez sześć (szkodliwe warunki!) godzin leżeć przy maszynie, a potem iść na fuchę, czyli do prawdziwej roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol jeden z drugim roi na polu albo pracuje jako IP: 87.239.192.* 31.03.09, 10:23 akwizytor czy w handlu i myśli, że dopłaca do górników. Śmiechu warte. Śląsk od kiedy jest w Polsce zawsze dopłacał z podatków do reszty kraju, teraz jest tak samo. Tylko trzeba trochę poczytać, ale po co skoro jest gazeta.pl ;p. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość A kolejarze? IP: *.chello.pl 31.03.09, 10:16 A kolejarze? Nie ma chyba drugiej grupy zawodowej która w ten sposób terroryzuje klientów i pozwala się im na to. Być może stosunkowo niewiele zarabiają ale dodatki w postaci przejazdów pociągami ze zniżką lub nawet za darmo mnie wkurzają. Dużo jeżdżę pociągami (trasa Kraków-Przemyśl)i w każdym przedziale II klasy jest co najmniej 25% (2na8)osób ze zniżką a w I wynik to około 80% (badania szacunkowe i empiryczne). W I klasie w dodatku często pracownicy jadą za darmo - mrugniecie oka do kontrolera, całymi grupami śmierdzą i niebywale przeklinając piją piwo. W końcu są u siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
13xm Re: A kolejarze? 31.03.09, 13:30 Jako kolejarz wolałbym zarobić więcej niż dostawać zniżki (..bo darmowych nie ma ಠ_ಠ ) na bilet który wykorzystam dwa, trzy razy w roku. A za legitymację i znaczek rocznie trzeba zapłacić i to też nie mało!..a te "mrugnięcia" są w każdym zawodzie..więc co, zazdrościsz? Ja osobiście nie popieram tego..tak samo jak picia piwa..ale to kwestia kultury osobistej. Tym węglem się też można wypchać, bo 160 zeta brutto to WIELKI majątek! Nie chcecie dać tych śmiesznych świadczeń? To pozwólcie chociaż zarobić uczciwie tą "średnią krajową", a z miłą chęcią wielu kolejarzy nie będą one potrzebne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: A kolejarze? IP: *.chello.pl 31.03.09, 13:57 w kazdym zawodzie? jak wyglada "owo mrugniecie" okiem w przypadku pracy np. ksiegowej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stan Miliardowe przywileje IP: *.adsl.inetia.pl 31.03.09, 10:19 Najlepiej w Europie mają się kraje , które w swej histori nigdy nie miały kopalń i problemów z górnikami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Miliardowe przywileje IP: 83.1.16.* 31.03.09, 10:20 porażające to wszystko!!!Raz na zawsze skończyć ze wszelkimi przywilejami ..zarabiają duże pieniądze + pokrycie kosztów energii w 80% A MY ZA TO PLACIMY!!!WEŻCIE SIĘ TEŻ ZA KRUS!!! i będą pieniądze na podwyżki dla rencistów i emerytów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Miliardowe przywileje IP: 193.108.194.* 31.03.09, 10:20 Ciekaw jestem co się stanie z tymi wszystkimi górnikami, jak już zapasy węgla w Polsce się wyczerpią a kiedyś to nastapi ... nie mogę sie doczekać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Miliardowe przywileje IP: 213.172.175.* 31.03.09, 10:20 Czepiacie się pensji i przywilejów energetyków i górników.A dlaczego wszyscy milczą o dochodach innych.Np: lekarzy, pracowników telewizji publicznej i innych mediów,którzy sieją nienawiść,sędziów, notariuszy,dyrektorów banków,(pensje biorą duuuużo wyższe)no i naszych szanownych parlamentarzystów.Jak doda się wszystkie przywileje to pensja jeszcze będzie odbiegać od w/w. Media sieją nienawiść,a inni ślepo wierzą w te bzdury.Tak jak z kryzysem w Polsce .Kto ma interes w tym, żeby ludzi dołować , bo wszędzie kryzys.Można wpaść w depresję.Opamiętajcie się. Wesołych świąt Odpowiedz Link Zgłoś
dzielanski Re: Miliardowe przywileje 31.03.09, 10:31 Jasne, niech każdy górnik zarabia tyle co jego dyrektor. Popyt na prąd jeszcze wzrośnie - te cholerne drukarnie pieniędzy mają ponoć strasznie duży pobór mocy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tk Miliardowe przywileje IP: *.net.autocom.pl 31.03.09, 10:21 Dowiedzieliśmy się, ile wynosi "razem z dodatkami średnia pensja w KGHM - to 7,9 tys." - a jak górnicy i hutnicy ? Czy to jest tajemnica państwowa, objęta cenzurą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Miliardowe przywileje IP: 213.192.66.* 31.03.09, 10:27 możecie bić pianę ale to niewiele ma wspólnego z sytuacją rzeczywistą... grube pieniądze to zarabiają prezesi i zarządy, gdzie nie liczy się znajomość branży, czy odpowiednie wykształcenie, a wszystko zależy od przynależności partyjnej. w zarządach spółek węglowych czy energetycznych zasiadają weteryniarze, lub ludzie po turystyce, zwykłego pracownika krew zalewa.... a to że średnia płaca jest wyliczana nieprawidłowo to już inna bajka, 5 tyś brutto zarabia mało kto, ale średnia jest taka wysoka, ponieważ prezesi mają po kilkanaście tyś. bo np jaka będzie średnia płaca gdy 1000 osób zarabia po 1000 PLN a jedna 1 milion? jakieś 2 tyś, czy to jest faktycznie średnia płaca? pozdrawiam rozważnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Miliardowe przywileje IP: *.chello.pl 31.03.09, 14:00 tak, to jest wlasnie prawidlowo policzona srednia. srednia z danego zbioru jest jasno zdefiniowana (klania sie matematyka, chyba jeszcze z podstawowki). co najwyzej zamiast sredniej mozna uzywac innego wskaznika, np. mediany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kilo Re: Miliardowe przywileje IP: *.stk.vectranet.pl 31.03.09, 10:29 Kurcze, najlepiej oddać Śląsk Niemcom i skończą się problemy z całym przemysłem ciężkim. Żaden Polak nie będzie musiał dopłacać do czegokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Miliardowe przywileje IP: *.toya.net.pl 31.03.09, 10:33 w PGE masz 2 dodatkowe dni w roku do tego jak pracujesz na zmiany masz dodatkowy dzień co miesiąc, w sumie urlop taki jak nauczyciele ale pensja 5x taka jak oni :) Odpowiedz Link Zgłoś
alexandersson Miliardowe przywileje 31.03.09, 10:37 Elektromonter, 5 lat pracy, wykształcenie średnie kierunkowe, płaca zasadnicza 2000 zł, wysługa 400 zł, premia 200 zł razem brutto 2600 zł/ miesiąc. Dodatkowo 3 x rok bony o wartości 600 zł, deputat węglowy 1000 zł, 3000kWh/rok po cenie niższej o 80 % to jest zysku ok. 1200 zł/rok, trzynastka 2400 zł brutto. To wszystkie przywileje o jakich pamiętam. Razem przychody brutto za 2008 rok 35724,45 zł. Ile zarabiają dziennikarze w GW którzy nie podrafią odróżnić kV od kW? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pocalujtawojta acha IP: *.wroclaw.mm.pl 31.03.09, 22:13 Adiunk Polskiej Akademii Nauk, z doktoratem z dziedziny genetyki medycznej od 5 lat: 1800/msc brutto. Do tego w roku dwie premie po 500 PLN każda. Prąd po noramlenj cenie, węgiel po normalnej cenie, bonów brak. I jeszcze sobie trzeba od czasu do czasu samodzielnie zakupić potrzebną ksiażkę lub program. Policytujemy się? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwertyu każdy orze jak może.... IP: 213.192.66.* 31.03.09, 10:38 trzeba było się uczyć, np zostać energetykiem a nie studia na lajcie w branży handlowej lub marketing & zarządzanie, ochrona środowiska, turystyka, politologia lub pokrewne, oprócz kilku procent pasjonatów, ktorzy mieli w tym wizję swojego przyszłego życia, większość kończyła takie kierunki ze względu na bezproblemowe skończenie takich studiów, byłe szybko, łatwo i przyjemnie, tylko po to żeby był papier.... tylko studia techniczne mają przyszłość i je należy odpowiednio wynagradzać, na nas narzekacie a spójrzcie na lekarzy czy prawników? widzieliście kiedyś biednego lekarza? jak mnie to wkurza, że jak pójdę do przychodni to nikt mnie nie chce przyjąć, twierdząc że limit już wykorzystany nawet w marcu, ale.... prywatnie to jak najbardziej, choćby i dziś, jakie podatki płacą z tytułu prywatnych praktyk lekarze? ktoś, kto sprzedaje marchewki na kramiku musi posiadać kasę fiskalną, a lekarz, który bierze od 100 PLN za wizytę? płaci śmieszny ryczałt, i temu jeszcze mało....premier Tusk powiedział:"ok damy każdemu lekarzowi 20 tyś na miesiąc, ciekawe co powiedzą ci, którzy zarabiają teraz 30 tyś", pozdarawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dzielanski to trzeba było iść na medtycynę 31.03.09, 10:42 jesli nie widziałeś nigdy biednego lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo pewnie wolny wybór IP: 213.192.66.* 31.03.09, 10:50 żebyście tylko sobą coś reprezentowali i byli kometentni, przepisać aspirynę dobrą na wszystko to każdy potrafi, z tego co pamiętam, nie dalej jak rok temu zawrzało po opublikowaniu wyników ezgaminów końcowych z medycyny, połowa z was nie powinna wogóle leczyć, taki poziom niski.... a o przysiędze Hipokratesa w ogóle słyszałeś/aś? Odpowiedz Link Zgłoś
dzielanski Wyjaśnię Ci, jak chłopu na roli 31.03.09, 12:25 Wyjaśnię jak chłopom na roli, choć autor wątku jest inżynierem: -Prywatyzacja służby zdrowia i rozbicie NFZ wprawdzie przyniosłyby ogromne oszczędności budżetowe, ale miałyby ten skutek, że wielu ludzi, którzy obecnie moga się leczyć, NIE byłoby stać na leczenie. -Prywatyzacja kopalń i rozbicie monopoli na dostarczanie energii elektrycznej również przynisołbyby ogromne oszczędności budżetowe, ale miałyby ten dodatkowy skutek, że wielu ludzi, ktorzy obecnie nie mogą sobie pozwolić na ogrzewanie własnego domu, wreszcie BYŁOBY na to stać. Też nie korzystam z dziesięciny płaconej na NFZ i tzw darmowej opieki medycznej, po prostu nie mam czasu czekać w kolejkach. Ale mam świadomość, że ten haracz może ratować życie komuś, kogo nie stać na zapłacenie kilkunastu tysięcy złotych za operację. Haracz płacony górnikom, energetykom itp nie słyuży niczemu poza demoralizowaniem przedstawicieli tych grup zawodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po nie musisz mi tłumaczyć IP: 213.192.66.* 31.03.09, 13:22 ja wszystko rozumiem, ale powiedz mi na co komu darmowa opieka dla ludzi skoro na operację czy przeszczep trzeba czekać nawet kilkanaście miesięcy... w tak długim czasie wiele osób nie jest w stanie dożyć tego wspaniałego dnia, dlatego w szpitalach jest taka patologia - patrz korupcja.... a powiedz mi jeszcze co myślisz o tym? jeżeli jeden z małżonków wyjeżdża za granicę, zeby zarobić (modne ostatnio kierunki irlandia wlk brytania) w polsce zostaje cała jego rodzina często nikt inny nie pracuje,czyli ... nie opłaca składki zdrowotnej, a do lekarza to wszyscy by chcieli i wszyscy się pchają bo im się należy - pytam się za co? niech wyjeżdżają sobie wszyscy za granicę i nie blokują miejsca w kolejkach, a pomysł podwójnego opodatkowania (lub chociaż wprowadzanie opłat na składkę zdrowotną) od razu został opodatkowany. Odpowiedz Link Zgłoś
dzielanski Re: nie musisz mi tłumaczyć 31.03.09, 14:05 Wielkim fanem "bezpłatnej" opieki zdrowotnej nie jestem. Zwłaszcza, że jak pisałem, jeśli mam coś poważniejszego niż przezieniębienie, i tak muszę bulić za leczenie z własnej kieszeni, niezależnie od wypłacanej co miesiąc dziesięciny. Chodzi tylko o to, że mimo całego bajzlu w słuzbie zdrowia, oddawanie kasy podatnika na ten cel jest wielokrotnie bardziej zasadne niż oddawanie jej na finansowanie miejsc pracy górnikom. I jeszcze o to, że porównywanie pensji lekarza i górnika to kompletna bzdura. Dobry lekarz powinien być dobrze opłacany, zmotywowany i wykwalifikowany. Dobry górnik jest po prostu tani. I jeszcze jedno: mam wrażenie, że ktoś tu wziął mnie za lekarza. ŚP Babcia byłaby dumna - ale niestety, mnie jakoś nigdy ta profesja nie pociągała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: energetyk Miliardowe przywileje IP: 213.192.66.* 31.03.09, 10:42 a u nas od dawna nie ma ekwiwalentu z tytułu dep[utatu węglowego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hutnik to prawda, że musi ich podpierać podatnik... IP: *.cable.ubr04.dals.blueyonder.co.uk 31.03.09, 10:47 ...ale to są kluczowe/strategiczne sektory potrzebne państwu do przetrwania. czy chcielibyśmy być na pasku moskwy też po węgiel a nie tylko gaz? zobaczcie co moskwa może ukrainie zanim zaczniecie radzić by kopalnie poszły w ślady banków polskich i zostały całkowicie wyprzedane zagranicy. czytaj dalej na: przemekskwirczynski.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: to prawda, że musi ich podpierać podatnik... 31.03.09, 10:50 > ...ale to są kluczowe/strategiczne sektory potrzebne państwu do tylko dlaczego tyle nas kosztują???????????? I żeby chociaż zyski przynosiły, a na stołkach siedzieli przynajmniej inteligetni ludzie, a tam tylko kolesie partii :D Odpowiedz Link Zgłoś
dzielanski To Ukraińcy nie mają kopalń? 31.03.09, 12:31 Nie wiem, czy wiesz, ale importujemy węgiel z Ukrainy. Zdaje się, że Ukraina ma większe wydobycie węgla w Doniecku, niż Polska na Ślónsku. I co, pomogło im to w konflikcie gazowym z Rosją? Jeśli moge się tak wyrazić - ch..a im pomogło! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: to prawda, że musi ich podpierać podatnik... IP: *.chello.pl 31.03.09, 14:04 jezeli chodzi o wegiel, nie widze zagrozenia strategicznego zwiazanego z byciem na pasku np. Australii :) Odpowiedz Link Zgłoś