Dodaj do ulubionych

"Dz": Kopalnie nie są w stanie sprzedać węgla

IP: *.dublin.corp.yahoo.com 06.04.09, 13:10
no to cza w koncu tym górnikom obnizyc pensje, chyba ze ich kryzys nie
dotyczy bo zyja na marsie

ale znajac podejscie gornikow to zaraz pod sejmem beda chcieli kolejnych podwyzek
Obserwuj wątek
    • Gość: jez_jezowy "Dz": Kopalnie nie są w stanie sprzedać węgla IP: *.poczta.lublin.pl 06.04.09, 13:10
      Chętnie paliłbym węglem, ale nie w w cenie 900zł/tona. Wywalili ceny z kosmosu
      to co się dziwią...
      • Gość: sety Re: "Dz": Kopalnie nie są w stanie sprzedać węgla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 13:16
        Przecież trzeba dać na podwyżki. Polska zbankrutuje przez górników i rolników!
        • pogromca_mrowek REALNA CENA=cena+emerytury+umorzenia+lec zenie 06.04.09, 13:48
          No i bardzo dobrze że rząd nie może nic z tym (importem) zrobić. Polski węgiel jest bardzo drogi:
          cena nominalna + spłaty długów kopalń + umorzenia płatności wobec ZUS i US + dopłaty do wczesniejszych emerytur wywalczone kilofami pod URM + wysokie koszty leczenia + koszty szkód górniczych + megazanieczyszczenie i dewastacja środowiska.
          Dlatego węgiel chilijski jest dużo tańszy, do tony węgla nie jest doliczony ukryty koszt emerytury jakiegoś górnika chilijskiego - ten jest juz w cenie nominalnej oficjalnej i jedynej jaką płacimy dostawcy chilijskiemu czy ukrainskiemu.
          • sokolasty Re: REALNA CENA=cena+emerytury+umorzenia+lec zeni 06.04.09, 15:51
            Górnicy wyjdą na ulicę, aby rząd kazał każdemu Polakowi kupić po 52 kG.
      • Gość: apostata Ile tego urobku leży na zwałach? IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.09, 23:32
        W tej „strategicznej” gałęzi przemysłu, to nic nie wiadomo. Prezesi,
        dyrektorzy i członkowie zarządów nie wiedzą nawet ile faktycznie
        tego urobku nazywanego węglem zalega na zwałach.
        Wszelkie informacje z tego zakresu, to czyste dywagacje każda
        informacja wyklucza poprzednią.
        Kilkanaście dni temu, kandydat na europosła J. Markowski twierdził,
        że jest tego zapasu siedem mln ton. Krążyła też informacja medialna,
        że jest go tam 2,4mln ton.
        A Rzepa ponoć donosiła, że:

gornictwo.wnp.pl/spada-eksport-wegla,77147_1_0_0.html
        Faktycznie okazuje się, że tak naprawdę to nikt nic nie wie, czyli
        totalny bałagan.
    • Gość: 1960 "Dz": Kopalnie nie są w stanie sprzedać węgla IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.09, 13:18
      Jedynym i najwazniejszym powodem są astronomiczne ceny/mam od 4-ech
      lat piec na ekogrosze/.Takiej inflacji to niema w całej Europie razm
      wziętej
    • Gość: olek To nie nasz kryzys ... IP: 212.160.172.* 06.04.09, 13:30
      "To nie nasz kryzys ..." krzyczą górnicy ... chcemy więcej
      pieniędzy ...

a może emeryturki wczesniejszej się zachciało...

niesety nie da rady

bo nie ma już kto na nią pracować
      wszyscy są na emeryturze

• Gość: Aaron Goldbaum Podwyżki i podwyżki dla górników! IP: 213.77.28.* 06.04.09, 13:32

Za ich ciężką pracę!
        • Gość: ronin Re: Podwyżki i podwyżki dla górników! IP: 192.156.102.* 06.04.09, 15:21
          ... która jak widac nikomu nie jest do szczescia potrzebna ...
          • Gość: diakon sposób na oszczędności IP: *.chello.pl 06.04.09, 21:07
            Pogonić nierobów z związków zawodowych, cena węgla spadnie o kilka
            %, nie będzie 18 central związkowych na kopalni, sekretarek,
            pensyjek.
        • Gość: olek Re: Podwyżki i podwyżki dla górników! IP: 212.160.172.* 06.04.09, 15:23
          taaa jasne ... ciężką pracę ... taką jaką ma 99% polaków
    • Gość: hmm "Dz": Kopalnie nie są w stanie sprzedać węgla IP: 156.17.60.* 06.04.09, 13:32
      Gdybym miał sklep i nikt u mnie nie kupował to musiałbym interes zamknąć bo
      takie prawa rynku. Ale górnicy wsiądą w autobusy, pojadą pod sejm i znowu
      dostaną podwyżki. A mnie gó... obchodzi jaka to ciężka praca!!! CO top moje
      dziecko ma inny żołądek niż dziecko górnika. Nie potrzebuje książek do szkoły.
      Też pracuje w budżetowce, w ciągu ostatnich 5 lat dostałem 50 złoty podwyżki i
      słyszę, że pieniędzy w budżecie na podwyżki nie ma. Trudno, jakoś trzeba z tym
      żyć ale jak słyszę bez przerwy, że górnicy muszą dostać, mundurowi muszą dostać,
      rolnik musi dostać to mnie kur wica bierze.
      • Gość: Kaszub z Kaszub Re: "Dz": Kopalnie nie są w stanie sprzedać węgla IP: 213.192.90.* 06.04.09, 17:43
        Mnie też bierze kur...wica, dlatego zamiast węgla kupiłem brykiety z trocin za
        500 zł T. A latem kupie jeszcze taniej , bo drewno opałowe z lasu za 30 zł mp. I
        mam tych krzykaczy z Solidarności 80 głęboko w...
      • Gość: Atomek Re: "Dz": Kopalnie nie są w stanie sprzedać węgla IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.04.09, 20:28
        No moja żona też w budżetówce. W zeszłym roku też organizowali
        protest. Nawet w TV nie było :) ale mnie nie pusciła - chciałem
        jechać, wzorem górników wziąść 5 kilo śrub, oponę, koktajl mołotowa,
        syrenę strażacką....
        No jak im wszystko wolno to czemu nie weterynarzom w inspekcjach :)
    • Gość: mlot na chciwcow "Dz": Kopalnie nie są w stanie sprzedać węgla IP: *.mgsp.pl 06.04.09, 13:34
      no coz, kopalnie jak deweleporzy, mysleli ze beda sprzedawac tylko drozej. ale
      zawsze kiedys pojawia sie tzw. granica bolu. czyli cena ktorej nie akceptuja
      potencjalni kupujacy. tak jest i w tym przypadku. obnizycie ceny to i chetni sie
      znajda
      • Gość: ratio Re: "Dz": Kopalnie nie są w stanie sprzedać węgla IP: 81.219.116.* 06.04.09, 14:27
        Hehehe - jakoś górniczy menedżerownie nie zauważyli trendu który
        nasila się od 2 lat - a mianowicie większość elektrociepłowni
        zaczyna odchodzić od polskiego węgla powodów jest kilka: na samym
        początku podpisywali umowy na rosyjski węgiel ze względu na to że
        dostawy z polskich kopalń były niepewne przez liczne starjki i
        problemy z wydobyciem - bo kopalnie inwestują swoje zyski z hossy w
        pensje górników a nie eksploatacje nowych pokładów - tym samym
        górnicy sami się zjedzą własnymi podwyżkami - bo za lat 5 nie będą
        mieli co wydobywać. drugim argumenetm który doszedł teraz do głosu
        jest to że cana rosyjskiego i ukraińskiego węgla nawet po doliczeniu
        wysokich kosztów transportu i ceł jest niższa niż polskiego a
        energetyka ma gwarancje dostaw.
        Więc otwierajmy szampana drodzy państwo problem z polskim górnictwem
        zalatwili za nas sami górnicy!
        • Gość: Artur1 Re: "Dz": Kopalnie nie są w stanie sprzedać węgla IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.09, 16:10
          Nie ma co he,he,he!Nie można się już cieszyć,że górnicy sami "zała-
          twią" problem z górnictwem.Mimo oczywistych oczywistości i tak przy-
          jdą pod sejm i będą palić opony i rzucać śrubami.I TAK DOSTANĄ NAS-
          TĘPNA PODWYŻKĘ,a Ty dalej przez lata nie dostaniesz nic,i będziesz
          za to płacił!CZAS POWIEDZIEĆ DOŚĆ !
        • Gość: henio Re: "Dz": Kopalnie nie są w stanie sprzedać węgla IP: *.cirow.pl 07.04.09, 07:40
          Tak,tat oteierai szmpana bałwanie póki jasno ,poki jest jasno
      • Gość: Ja Re: "Dz": Kopalnie nie są w stanie sprzedać węgla IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.09, 15:28
        Chętni to może i się znajdą ale już nie na tę zimę;)
    • Gość: obserwator To ja proponuję ... IP: 83.238.173.* 06.04.09, 13:34
      deputaty węglowe górnikom wydać w naturze. Pracuje tam około 90 tyś. luda, co
      przy 8 tonach na łeb daje zagospodarowanie 720 tyś. ton. A pozostałe 1,28 mln
      ton można im rozdać w ramach wywalczonych podwyżek.
      • dr_ag_o popieram!!!! 06.04.09, 16:15
        jw
      • Gość: Albert1 Re: To ja proponuję ... IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.09, 16:17
        Słusznie,jak który nie odbierze,bo np.mieszka w bloku spółdzielczym,
        sprywatyzowanym,komunalnym,ale za to ogrzewanym i nie będzie gdzie
        miał owego deputatu przyjąć-niech płaci za przechowanie!
        • Gość: ATomek Re: To ja proponuję ... IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.04.09, 20:30
          Świetny pomysł! od razu potanieje na składach - mafii opałowej.
      • Gość: polak Re: To ja proponuję ... IP: 212.160.234.* 09.06.09, 23:43
        bardzo dobrze jestem za jak nie zuzyje tego węgla to sprzeda po normalnej cenie
        i jestem za! mówią ze zarabiają 2000 zł a barbórka 5000 czternastka 5000 i z kąd
        kw biere na to kase???
    • placebo99 To może jeszcze podwyższyć cenę o 100%? 06.04.09, 13:34
      Ciule!
      • Gość: pies na węgiel Re: To może jeszcze podwyższyć cenę o 100%? IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.09, 13:42
        Idę o zakład, że od maja cena węgla i tak pójdzie w górę. Górnictwa w Polsce
        ekonomia nie dotyczy.

• Gość: przem "Dz": Kopalnie nie są w stanie sprzedać węgla IP: *.is.net.pl 06.04.09, 13:37
      i jak zwkle my za to zapłacimy , mała zadyma pod sejmem
      i jak zwykle : trzynastka , czternastka, ekwiwalenty, deputaty
      węglowe, mundurowe ....
      a w razie czego odprawa ...... no i emerytura szybciutko dla
      wszystkich górników - nawet tych co nigdny pod ziemią nie byli
    • jan-ru "Dz": Kopalnie nie są w stanie sprzedać węgla 06.04.09, 13:45
      W Marcu jak kupowałem węgiel to na składzie mi radzono bym wziął więcej bo
      zdrożeje ,wniosek:kopalnie i dystrybutorzy opamiętajcie się .
    • Gość: JA Żenada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.09, 13:45
      Skoro nie można sprzedać to obniżyć cenę, w Rosji cena za tone to 40
      $!!!!!!! a unas tylko się pitoli i pitoli i pitoli,,, a gdzie zdrowy
      rozsadek? mam piec na wegiel i palę drewnem bo czarne złoto jest w
      Polsce za drogie!!
      • Gość: Szwindel To jest przygotowanie do prywatyzacji kopalń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 19:18
        Podobnie było z hutami które sprzedawano w pośpiechu przed nadchodzącą
        koniunkturą. Łachudry produkujące pieniądze już od dawna tupią nogami
        by przejąć polskie kopalnie węgla. A minister Tankpol szykuje istne
        gradobicie polskiego majątku narodowego, a ministerstwo propagandy
        ze swoimi placówkami z Czerskiej i Grupy Murdock-ITI ma za zadanie
        mu w tym pomóc. Już nawet chłopek Pawlak trochę przejrzał na oczy,
        kim są jego koalicjanci z partii założonej przez Bilderbergów.
    • Gość: ciaps 1 "Dz": Kopalnie nie są w stanie sprzedać węgla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 13:46
      Niech się q-rwa udławią. Tona miału ze spółki nadwiślańskiej 460 zł.Frajerów
      szukają złodzieje. Mam nadzieję że znajdą się odważni i zacznie się import z
      Ukrainy.
      • Gość: jez_jezowy Re: "Dz": Kopalnie nie są w stanie sprzedać węgla IP: *.poczta.lublin.pl 06.04.09, 13:59
        Tona groszku z Czech/Słowacji 350zł/tona wraz z transportem. Jedyny minus to
        taki, że trzeba wziąć 20 ton, wtedy się kalkuluje. Zbiera się 4 chłopa, każdy po
        5 ton co zapewnia spokojną zimę i mają gdzieś naszych kochanych górników. W
        przyszłym roku chyba tak zrobię...
    • Gość: ff super!!! IP: *.sotn.cable.ntl.com 06.04.09, 13:47
      moze wreszcie padna wszystkie kopalnie a razem z nimi zwiazki zawodowe i robole
      gornicy pojda do innej pracy
      • cillian1 Re: super!!! 06.04.09, 13:53
        > moze wreszcie padna wszystkie kopalnie a razem z nimi zwiazki zawodowe

amen!!!
        • vazz Taa:/ 06.04.09, 15:23
          Taa, przyjadą do stolycy i im więcej rozpieprzą tym więcej dostaną, ...czyli jak
          zwykle.
      • Gość: Jonh Re: super!!! IP: 195.150.224.* 06.04.09, 18:12
        Amen!
    • Gość: gość "Dz": Kopalnie nie są w stanie sprzedać węgla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 13:56
      Wielka bzdura. Po pierwsze węgla jest dużo ale w kopalniach, które mają fatalny
      węgiel, po drugie jeśli chcesz węgiel np. z "piasta" to możesz pomarzyć. To co
      się pisze i mówi w mediach to wielka ściema. Powtarzam jest wiosna, a na wiosnę
      zawsze jest dostatek węgla, bo po co komu na wiosną węgiel, a w tym roku go nie ma.
    • incipit Wystarczy za ropą i gazem obniżyć znacząco cenę i 06.04.09, 13:58
      Wystarczy za ropą i gazem obniżyć znacząco cenę i pensje zwłaszcza
      działaczy związkowych i naród węgiel kupi.

Ale jak ktoś woli strajkować i rozrabiać, to niech żre węgiel z hałdy.
      • Gość: wapniak Re: Wystarczy za ropą i gazem obniżyć znacząco ce IP: *.blt.pl 06.04.09, 14:09
        Odkąd sięgnę pamięcią to Śląsk był państwem w państwie, a górnicy ekonomię mieli
        w dalekim poważaniu!. Czas najwyższy, aby te komunistyczne poglądy pomógł
        zweryfikować kryzys.
        -
        P.S.
        Dotyczy to również, różnego rodzaju agencji rolnych i ubezpieczenia rolnicze /KRUS/
    • pandzik "Dz": Kopalnie nie są w stanie sprzedać węgla 06.04.09, 14:03
      Niestety płacimy koszmarne pieniądze na polski wegiel...
      koszmarne - z roku na rok większe...

górnicze i rolnicze przywileje nas wykończą.
      • Gość: zenn O jakich "rolniczych przywilejach" mówicie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.04.09, 16:14
        Gdzie macie mózgi? KRUS? Oki, rolnicy płacą grosze, ale:
        1. aby dostawać kasę z KRUS muszą przekazać państwu swoją ziemię wartą
        kilkadziesiąt/kilkaset tysięcy złotych - czyli jak ich podsumujemy, to pewnie
        wyjdzie, że składki w sumie zapłacą tyle samo, co ludzie z ZUS-u
        2. budżet państwa dopłaca i do KRUS-u i do ZUS-u, tylko, że do ZUS-u dwukrotnie
        więcej,
        3. świadczenie z KRUS-u jest o około 40% niższe, niż z ZUS-u.

Innymi słowy: dajecie się dymać w bambuko drodzy państwo. Skupiacie się na
        nienawiści do KRUS, a nie widzicie przyczyny tej patologii, czyli przymusowych
        "ubezpieczeń". Tylko dobrowolne i prywatne ubezpieczenia załatwią problem.
        • Gość: Ja Re: O jakich "rolniczych przywilejach" mówicie? IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.09, 16:58
          > 1. aby dostawać kasę z KRUS muszą przekazać państwu swoją ziemię wartą
          > kilkadziesiąt/kilkaset tysięcy złotych - czyli jak ich podsumujemy, to pewnie
          > wyjdzie, że składki w sumie zapłacą tyle samo, co ludzie z ZUS-u

O czym ty gadasz nie muszą PAŃSTWU nic przekazywać.

> 2. budżet państwa dopłaca i do KRUS-u i do ZUS-u, tylko, że do ZUS-u dwukrotnie
          > więcej,

Proszę o jakieś konkretne dane skąd te info.

> 3. świadczenie z KRUS-u jest o około 40% niższe, niż z ZUS-u.

A ja znam ludzi którzy maja KRUSU sporo więcej niż inni z ZUSu

> Innymi słowy: dajecie się dymać w bambuko drodzy państwo. Skupiacie się na
          > nienawiści do KRUS, a nie widzicie przyczyny tej patologii, czyli przymusowych
          > "ubezpieczeń". Tylko dobrowolne i prywatne ubezpieczenia załatwią problem.

I tu się zgadzam
        • Gość: rolnik Re: O jakich "rolniczych przywilejach" mówicie? IP: 213.192.90.* 06.04.09, 17:49
          Składka do KRUS 197 zł na kwartał.Zasiłek chorobowy płatny dopiero po 30 dniach
          nieprzerwanej choroby / 6 zł na dzień / Emerytura po 65 roku życia około 700 zł
          minus podatek. Zazdrościcie?
          • jan_dreptak Re: O jakich "rolniczych przywilejach" mówicie? 06.04.09, 18:56
            Gość portalu: rolnik napisał(a):

> Składka do KRUS 197 zł na kwartał.Zasiłek chorobowy płatny dopiero
            po 30 dniach
            > nieprzerwanej choroby / 6 zł na dzień / Emerytura po 65 roku życia
            około 700 zł
            > minus podatek. Zazdrościcie?

wysokość składki

właściciel warzywniaka ca 850 zł/mies

właściciel 6000 hektarów 197 zł/kwartał

dalej uważasz, że KRUS to nie jest jawne złodziejstwo ???

• Gość: antena Re: O jakich "rolniczych przywilejach" mówicie? IP: *.cytanet.com.cy 07.04.09, 04:56
          ziemie przekazuja ale SYNOWI !
    • cep_0 "Dz": Kopalnie nie są w stanie sprzedać węgla 06.04.09, 14:03
      Sezon energetyczny temu kupiłem groszek wraz z przywozem po ok 280zł/t, w roku
      ubiegłym po ok 380, a w tym (marcu) 690 zł/t. Te idioty doprowadzą do tego iż
      bardziej będzie się opłacało opalać ROSYJSKIM gazem NIŻ POLSKIM WĘGLEM.
      Ciekawe kto do tego doprowadził - RZĄD - bo od wyższej ceny jest wyższy VAT,
      no i dywidenda jest nie do pogardzenia. Miał w tym roku oferują po ok 380
      zł/t, a był poniżej 200. NA ŚLĄSKU W TYM ROKU SPALANO WĘGIEL Z UKRAINY I
      KAZACHSTANU - i gdyby nie wysokie marże pośredników byłby zdecydowanie tańszy
      od naszego, mimo iż wliczone są koszty transportu.. TO JEST CHORE I TYLKO
      GŁUPOCIE RZĄDZĄCYCH DO TEGO DOSZŁO (nie zwalać na górników).
      • Gość: jakizu Re: "Dz": Kopalnie nie są w stanie sprzedać węgla IP: 195.205.163.* 06.04.09, 15:03
        czyją winą są wysokie ceny?
        Nie jestem specjalistą w temacie, ale i nie laikiem. Moje przypuszczenia kieruję
        w stronę pośredników. Kopalnie nie sprzedają same węgla (co jest paranoją) tylko
        robią to przez pośredników. Może i jest to wygodne, ale szalenie niebezpieczne.
        Mając tylko kilku odbiorców (pośrednicy) kopalniom łatwo jest z nimi
        współpracować, ale również pośrednikom jest się łatwo porozumiewać (sugeruję
        zmowę cenową). Nikt nie sprawdza tej kliki - bo i jak spółki pośredniczące są
        prywatne. Kopalnie można sprawdzać tam wszystko OK. A wszystkie szumowiny od
        lewej do prawej strony siedzą sobie w spółce handlującej węglem (np) i trzepią
        pokaźną kasę. Na taczki ich!!!
    • Gość: bzdura "Dz": Kopalnie nie są w stanie sprzedać węgla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.09, 14:06
      to co piszą i mówią w mediach to kit do potęgi tak naprawdę to węgla nie ma
      gdyż sam chce kupić wiekszą ilość i si,ę okazuje że sami dealerzy mają niewiele
      do zaproponowania. Jeśli chodzi o węgiel z nadwiślańskiej spółki tzn Piast
      Ziemowit to nie ma aż tak dużego problemu ale ten węgiel nie jest tak kaloryczny
      natomiast z kopalń takich jak Bobrek czy Chwałowice to jest tragedia jeśli
      chodzi o zakup. A dopóki kopalnie są skarbu państwa to taka kołomyja bedzie
      nadal krążyć w mediach
      • Gość: jaki Re: "Dz": Kopalnie nie są w stanie sprzedać węgla IP: 195.205.163.* 06.04.09, 15:07
        u którego dealera nie ma problemu z Piastem/Ziemowitem bo w moim regionie to
        tragedia go dostać.
        Pozdrawiam
    • Gość: Kris "Dz": Kopalnie nie są w stanie sprzedać węgla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 14:06
      Chętnie kupię węgiel jeżeli będzie o połowę tańszy.
    • Gość: bart "Dz": Kopalnie nie są w stanie sprzedać węgla IP: 217.96.21.* 06.04.09, 14:09
      3 lata temu płaciłem za wegiel 430 zł/tona, w tym roku 750 zł/tona.
      Wzrost o 75% !!! Moje zarobki wzrosły może o 5%, i oni się dziwią że
      nikt nie chce go kupować? Jak widać górnicy i ich związki
      zawodowe "myślą" o zwykłych ludziach.
    • Gość: Marko Gornicy ! "Nie będziemy płacić za wasz kryzys" IP: 217.147.104.* 06.04.09, 14:10
      Wasze haslo. Pamietamy i bedziemy go sosowac w stosunku do Was.
      • Gość: true 10/10 IP: *.mgsp.pl 06.04.09, 16:02
        jw
    • mal49 zapasów nie będzie, 06.04.09, 14:10
      gdy CENA tony węgla spadnie. Teraz mamy spadek popytu z racji zaporowych cen
      węgla!
    • Gość: bzdura "Dz": Kopalnie nie są w stanie sprzedać węgla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.09, 14:13
      a ceny są tworzone w bardzo prosty sposób tzn kopalnia kopie węgiel i sprzedaje
      go do kompanii węglowej za ok 160-200zł kompania sprzedaje go dealerowi a dealer
      hurtownikowi a hurt. konsumentowi w ten sposób ceny są takie jakie są np
      pieklorz - 670 kostka - 640 a orzech 580
      • por1 Re: "Dz": Kopalnie nie są w stanie sprzedać węgla 06.04.09, 14:47
        Górnicy sa niereformowalni. Maja przed oczyma ,jeden napis "nam sie
        należy ", nie biora pod uwage żadnych argumentów. POTRAFIA PRZEJEŚĆ
        WSZYSTKIE PIENIĄDZE , nie zostawia nic na poprawe
        warunkow ,inwestycje ,a jak stanie sie cos złego to wyciagaja rekę
        po dalej. I tylko to potrafia , czemu nie przejma inicjatywy przy
        sprzedazy czy dystrybucji węgla , tylko godza sie na tych wszystkich
        pośrednikow ,bo po co im klopoty, oni swoje i tak wyrwia , choćby
        kilofami...
    • Gość: radziu "Dz": Kopalnie nie są w stanie sprzedać węgla IP: *.chello.pl 06.04.09, 14:35
      nie rozumiem, dlaczego ma w tym roku być niby gorzej z powodu
      mniejszego wydobycia węgla. skoro taniej jest sprowadzać, to o co
      chodzi? dawno już powinno się rozpędzić górników i kolejarzy z ich
      związkami zawodowymi i przywilejami.
    • Gość: antypojeb jestem górnikiem mam zaledwie 6.5 tys brutto za ci IP: *.bielskobiala.vectranet.pl 06.04.09, 14:49
      jestem górnikiem mam zaledwie 6.5 tys brutto za ciężką harówę oraz marne grosze
      13tki,14tki i barburkowego
      • dabud Re: jestem górnikiem mam zaledwie 6.5 tys brutto 06.04.09, 14:57
        jak Ty na grubie pracujesz to ja święty Alojz jestem.
      • milena-kurzepa Re: jestem górnikiem mam zaledwie 6.5 tys brutto 06.04.09, 17:21
        Gość portalu: antypojeb napisał(a):

> jestem górnikiem mam zaledwie 6.5 tys brutto za ciężką harówę oraz marne grosze
        > 13tki,14tki i barburkowego

bosheee...biedaku toz to na waciki nie scyknie. Oddam ci 500 zyla z mojej 2,5
        tysiecznej pensji policyjnej biurwy po jakichs durnych studiach prawniczych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka