Dodaj do ulubionych

Literatura Fantasy

24.10.09, 17:29
Czytacie książki fantasy? No a jeśli czytacie to jakie? Ja kocham fantasy (czytam
Tolkiena, "Harry'ego Pottera", trylogię "Atramentowy Świat", wszystkie
części "Eragona", "Opowieści z Narnii", "Zwiadowców" i wieeeeele wiele innychbig_grin). Zdaję
sobie sprawę, że wiele ludzi uważa, że to bajki dla dzieci (ja mam prawie 16 lat), ale
naprawdę tak nie jest! Musicie zacząć czytać, a to Was wciągnie.

Pozdrawiam, monique_93 kiss
Obserwuj wątek
    • descanso Re: Literatura Fantasy 24.10.09, 17:36
      Też uwielbiam fantastykę smile ale zalezy co kto lubi, jak uwazaja ze to bajki
      niech nie czytaja. kazda ksiązka to fikcja [chyba ze jakas biografia itp. ale
      mowimy o prozie] wiec dlaczego nie maja tam wystepowac czarownice czy wilkołaki.
      jeżeli ktos moze jakas fajna ksiązke fantasy polecic, niech poleca! z checia
      przeczytam winkbig_grinbig_grin
      • monique_93 Re: Literatura Fantasy 24.10.09, 17:41
        O, widzę że znalazłam pokrewną duszęsmile Mogę Co polecić mnóstwo książek. Chociażby
        np. "Orki. Powrót orków" Michaela Peinkofera. Książka naprawdę zarąbistasmile Pozdrawiamkiss
        • descanso Re: Literatura Fantasy 24.10.09, 17:51
          wink no przyznaje ze nie słyszałam o tej ksiązce. Pewnie sie za nia zabiore jak
          znajde chwile czasu. mozesz mi napisac mniej więcej o czym jest; takie małe
          streszczenie, bede wdzieczna, bo lepiej jak Ci ktos kto przeczytał opowie niz
          czytac jakis durny opis.
          ps. czytasz jeszcze jakies ksiązki czy tylko fantastykę? wink
          • monique_93 Re: Literatura Fantasy 24.10.09, 18:00
            "Orki" są o... orkachbig_grin A dokładniej o dwóch braciach : Balboku i Rammarze. Wyruszają
            w podróż, bo zostają w pewien sposób wygnani ze swojej wioski... Po drodze spotykają
            elfią kapłankę (którą porywają, ale ona w sumie się do nich przyłacza) i łowcę nagród,
            Corwyna. Książka jest świetna. Przeczytałam ją w dwa dnibig_grin
            Tak, czytam inne książki. Kryminalne, obyczajowe (np, "Absolutnie zwyczjny chaos" i t.d.).
            W ogóle uwielniam czytać...smile
            • descanso Re: Literatura Fantasy 24.10.09, 18:25
              dzięki smile no ja tez uwielbiam czytac ksiazki. nie rozumiem ludzi, ktorzy nie
              czytaja/ nie lubią czytac, naprawde. i denerwuje mnie to jak wszedzie trąbią, ze
              dzisiajsza młodziez wogole nie czyta bla bla bla... a to nie prawda, to ze
              znajda sie tam jakies wyjatki to normalne, ale ja np znam duzo osob, ktore
              kochaja czytac ;D
            • zakazany.owoc Literatura Fantasy ! 24.10.09, 18:27
              Ja osobiście uwielbiam czytać. Najbardziej właśnie fantasy. Pottera, Władcy
              pierścienia, Tolkiena, Eragona : - ))<br />
              Kocham też książki o wampirach wilkołakach, czarownicach itp : - ))<br />
              Jeśli jakieś znacie dajcie znać ! x DD
              Chętnie poczytam ; *

Polecam Roswell : - ))
    • kardolina ;] 24.10.09, 17:39
      Harry'ego Pottera przeczytałam:
      I tom - 14 razy
      II tom - 13 razy
      II tom - 7 razy
      IV tom - 9 razy
      V tom - 3 razy
      VI tom - 5 razy
      VII tom - 2 razy (ale mam zamiar znów się wziąc xd)

haha xd ogolnie jeszcze czytalam opowiesci z narni, troche tolkiena xd haha i sama
      probuje cos takiego napisac <lol2>
    • ladyy Re: Literatura Fantasy 24.10.09, 18:16
      uwielbiam xD

ale nie zmyślone aż tak jak włatca pierścieni, lubię jak są na równi ze światem
      współczesnym
      • descanso Re: Literatura Fantasy 24.10.09, 18:31
        ladyy, zgadzam sie troche z Toba WP nie dałam rady przeczytac... mimo wielkich
        checi wink za to film mi się podobał ;P
        Ja z fantastyki mogę polecic Sagę "Mroczna Wieża" Kinga. mnie tam sie nawet
        podobała suspicious
        • zakazany.owoc Re: Literatura Fantasy 24.10.09, 18:39
          Słyszałam właśnie, że książki Kinga są najlepsze : - ))
          A mroczne wierze na pewno przeczytam ; - )

Książka " Trucizna " też jest niezła. Do końca trzyma pod napięciem ; - )
          tak samo jak " Dziewczyna o północy "
          Polecam ; *
          • descanso Re: Literatura Fantasy 24.10.09, 18:51
            Nooo, są dobrebig_grin
            A Podpalaczke czytałąś może? jak nie to przeczytaj polecam wink
            Ale moja ulubioną książką fantastyczna i tak jest Mistrz i Małgorzata smile moze
            czytałaś bo to lekturawink
            A mnie zaintrygowała ta 'trucizna'... pewnie po nią sięgne jak bede w
            bibliotece, ale najpierw chciałam przeczytac jeszcze sage o ludziach lodu,
            słyszałam, ze godna uwagicool
            Pozdrawiam książkoholików!big_grinbig_grinbig_grin
            • zakazany.owoc Re: Literatura Fantasy 24.10.09, 19:00
              Czytałam podpalaczke, ale baardzo dawno temu i na pewno będę chciała sobie
              odświeżyć pamięć ; >
              Mistrz i Małgorzata niestety nie czytałam. Ale przeczytam : - )
              Jeśli chcesz przeczytaj wszystkie sześć książek z serii " Pamiętniki Wampirów "
              L.J. Smitha
              ( jeśli oczywiście nie czytałaś )<br />
              Książki wydają się strasznie prosto napisane ale wciągają : - )
              ja już czytam je 6 raz x DD
              • descanso Re: Literatura Fantasy 24.10.09, 19:12
                wow, jeszcze chyba zadnej ksiązki tyle razy nie przeczytałambig_grin kukłam na wiki i
                wydaje sie byc dosyc fajnetongue_out co do wampirów to gdzies ostatnio widizłam reklame
                fajnej ksiązki, ale niestety nie pamietam tytułu. jak znajde ta reklame to
                napisze, bo wydaje sie byc godna uwagi smile a czytałaś moze 'kroniki wampirów'?
                przymierzam sie do tej ksiazki od wielu miesiecy i jakos cały czas zapominam
                wypożyczyc hehehe skleroza sciana
                • monique_93 :) 24.10.09, 19:19
                  Mnie udało się przeczytać Władcę Pierścieni, a także Slmarilion Tolkiena. Jest naprawdę
                  niesamowity. Za to nie przepadam za ksiązkami, których akcja rozgrywa się też w naszej
                  rzeczywistości... Jeśli Wam się takie podobają, to polecam "Pendragona". Spodoba Wam
                  się. Mnie yteż się spodobalosmile Pozdrawiam
                  • zakazany.owoc Re: :) 24.10.09, 19:26
                    Pendragona na pewno przeczytam : - ))<br />
                    Choć osobiście wolę jak akcja rozgrywa się w przyszłości lub przeszłości.
                    Bo jak czytam to chcę zapomnieć o rzeczywistym świecie i odpłynąć x DD

: - ))
                • zakazany.owoc Re: Literatura Fantasy 24.10.09, 19:21
                  To nie widziałaś ile razy HP przeczytałam x DDDD
                  Kroniki... czekam własnie aż przyjdzie dostawa w księgarni i zamierzam ją kupić : D
                  Tak samo przymierzam się od dawna do czytania ale coś mi to nie wychodzi : - )
                  Oczywiście przeczytałam pare razy sage zmierzch : - )
                  Ale najbardziej podobała mi się książka " Intruz " też od Stephenie Meyer : - )
                  też trzyma w napięciu i na końcu się poryczałam x DDD
                  Gorąco polecam ; *
                  • monique_93 Re: Literatura Fantasy 24.10.09, 20:27
                    Ja niestety Zmierzchu nie przeczytałamsad Zamierzam się za to zabrać dla mojego Taylora
                    LAutnerasmile Zobaczyć, jaki był Jacob w książce. Natomiast wiecie, co jeszcze warto
                    przeczytać? "Templariusz. Strażnik Graala" - książka niesamowita. A co do Harry'ego
                    Pottera, to też przeczytałam go kilkanaście razy. Swietnie się go czyta, ma w sobie
                    niepowtarzalny klimat, nie sądzicie???wink
    • alicexd Re: Literatura Fantasy 24.10.09, 20:31
      Ja kocham Eragona przeczytałam wszystkie częsci jest zajebistyyybig_grin
      • descanso Re: Literatura Fantasy 24.10.09, 20:45
        Ja dopiero od HP pokochałam fantastykę wink
        a Eragona tez uwielbiam i z niecierpliwoscia czekam na ten 4 tom wink
        a powiem Wam szczerze, ze Zmierzch jako saga niezbyt mi sie podobał. Podobała mi
        sie tylko 1 czesc. Jak dla mnie jest troche przereklamowany, a Edwarda to wprost
        niecierpie ani ksiazkowego ani filmowego tym bardziej ;p hehehe
        ps. czytacie obecnie jakies ciekawe ksiązki? winkpiwo
        • katniss__ Ooo, taaak. 24.10.09, 20:53
          Czytałam ciekawą książkę niedawno: Igrzyska Śmierci.
          Nie mam pojęcia, czy można to nazwać literaturą fantasy, ale z pewnością bardzo
          ciekawa książka przygodowa, gorąco polecam.
          Teraz czytam Miasto Kości i muszę po 30 stronach przyznać, że niezwykle się
          zawiodłam. Nic się nie dzieje, a głowna bohaterka dobija mnie swoją bezradnością...
          • descanso Re: Ooo, taaak. 24.10.09, 21:02
            Nie lubie własnie kiedy tytuł jest dosyć fajny, a ksiązka to jakas porażka
            literacka... smile
            Albo kiedy musze czytac ksiązke nie w moim ulubionym gatunku, np do szkoły jako
            lekture, albo na olimpiady, itp. Ostatnio czytałam na olipmiade z pol. to
            myslałam ze oszaleje od tych szmir, naprawde niektóre książki to dno hehehetongue_outtongue_out
    • zakazany.owoc Literatura Fantasy 24.10.09, 22:09
      Ja najpierw sprawdzam recenzje a potem zabieram się za czytanie ; - )<br />
      Nie lubię książek o super tytułach i dennej treści : - /

Edward czy Jacob ? suspicious
      Osobiście jestem za Jacobem serceserceserceserceserceserce
      Edward jest dla mnie zbyt doskonały : D
      • mweezy Re: Literatura Fantasy 24.10.09, 22:24
        uwielbiam książki fantasy big_grin a czytałyście trylogię "Wskrzeszenie magii"???
        absolutnie świetna książka, polecam big_grin a co do Eragona... nie wiem czemu , ale
        nie za bardzo przypadł mi do gustu o.O
        • descanso Re: Literatura Fantasy 24.10.09, 22:31
          o ja tez zdecydowanie za jacobem serceserceserceserce
          całkiem w moim typie hehehehcool
          mweezy:
          no pewno kazdy ma inny gust jedny sie podoba innym nie. mi sie zmierzch nie
          podoba a milionom nastolatek bardzo confused
          mi za to eragon sie podobał, wciągnął mnie, a po za tym lubie ksiazki gdzie
          wystepuja elfyshock
          • zakazany.owoc Re: Literatura Fantasy 24.10.09, 22:39
            Mnie zmierzch wciągnął ; - ]
            A natomiast Eragon do mnie nie przemówił x D
            no ale każdy ma swój gust : - )
            Może jeszcze zmienię zdanie : - ))

Jacob jest idealny serceserce
            taki słoodki i wgl : - DD
            Popadam powoli w panaroje x Dsciana
            • zakazany.owoc Re: Literatura Fantasy 24.10.09, 22:39
              Paranoje *
          • mweezy Re: Literatura Fantasy 24.10.09, 22:43
            hmm, ja też nie szaleje za zmierzchem. a co do Eragona, to rzeczywiście - każdy
            ma swój gust i nie mam zamiaru go obrażać ;]
            • descanso Re: Literatura Fantasy 24.10.09, 22:47
              zmierzchu nie lubie, ale do kina sie wybieram w listopadzie heheheh ze względu
              na dżejkoba, pfff ale to puste wink
              co do eragona to ciekawe czemu nie kreca dalszych czescie filmu. moze temu ze im
              pierwsza czesc nie wyszła smile
              piwo
    • apokalipsa_ Re: Literatura Fantasy 24.10.09, 22:45
      Bardzo lubię OzN. ; )
      • zakazany.owoc Re: Literatura Fantasy 24.10.09, 22:46
        OzN ?

nie słyszałam o tym x D<br />
        Może ktoś mi powiedzieć co to ?
        • descanso Re: Literatura Fantasy 24.10.09, 22:48
          OzN, a ja na początku przeczytałam ONZ... sciana
          nie mam pojecia co to, niech ktos napisze
          • descanso Re: Literatura Fantasy 24.10.09, 22:50
            opowiesci z narni cool
            • zakazany.owoc Re: Literatura Fantasy 24.10.09, 22:52
              szpan ; >
          • zakazany.owoc Re: Literatura Fantasy 24.10.09, 22:51
            haha ONZ x DDD
            a wiesz, że ja też tak na początku przeczytałam x DD<br />
            I już chciałam bluzgać tą apokalipse że nie ma takiej książki x DD
            • descanso Re: Literatura Fantasy 24.10.09, 22:56
              no taki szpan, ze popatrzyłam po tytułach na pierwsze literki a los chciał, ze
              akuart Opowiesci... były pierwsze santa
              wogole jak ludzie piszecie tytuły to całe a nie jakies skróty, bo mi sie nie
              chce sprawdzac co to za ksiazka o tytule np LOTR scared
              • zakazany.owoc Re: Literatura Fantasy 24.10.09, 23:00
                no to nieeźle x DDD<br />
                mi się tam, nie chce sprawdzać tych wszystkich skrótów.
                i czekam na kogoś kto sam mi to przetłumaczy x D

; >
    • wampirekxd Uwielbiam!!!! 24.10.09, 22:56
      Czytałam wszystkie książki, które wymieniłaś plus jeszcze wiele, wiele innych, bo fantastykę
      uwielbiam smile Na punkcie "Harrego Pottera" to mam normalnie bzika - 7 część czytałam 48
      razy xD Wiele osób ma do mnie pretensje, że za bardzo zatracam się w świecie w książce
      przedstawionym i potem nie mam kontaktu z rzeczywistością, ale ja się tym nie
      przejmuję... Uważam, że w tego typu książkach o to właśnie chodzi smile
      Jeśli macie do polecenia, jakieś fajne tytuły to bardzo proszę - odwdzięczę się tym
      samym!!! wink
      • zakazany.owoc Re: Uwielbiam!!!! 24.10.09, 22:59
        Witam w klubie ; - ))<br />
        Uwielbiam się zatracić w świecie ksiązki.
        U mnie jest tak samo.
        Ja czytam, a inni mają pretensje że nie kontaktuję : - )<br />

Polecam Trylogię Czarnego Maga i cykl " Mieczy prawdy "

: - )
      • descanso Re: Uwielbiam!!!! 24.10.09, 23:01
        no ja tez sie 'zatracam' bo jak czytam ksiazke to nie tylko ze sam tekst, ale
        akcje przezywam razem z bohaterami itp. no przy niektórych ksiązkach to nawet
        beczałambig_grin
        rany nie wiem co by Ci tu polecic... z fantastyki to chwytaj za Kinga, albo za
        Tolkiena chociaz ten drugi ma dla mnie troche ciezki styl to mam ochote
        przeczytac silamrilion czy jak to sie tam pisze...brawo
        • descanso Re: Uwielbiam!!!! 24.10.09, 23:03
          silmarilion*
          • zakazany.owoc Re: Uwielbiam!!!! 24.10.09, 23:05
            Ja tam przy każdej książce becze ! x DDD<br />
            Intruz, Harry Potter, Saga Zmierzch, Pachnidło, Władcy pierścienia x DD
            • descanso Re: Uwielbiam!!!! 24.10.09, 23:10
              o widzę ze czytałas pachnidło serceserceserceserceserceserceserce
              i co myslisz o tej ksiązce? mnie sie bardzo podobała serceserceserce
        • wampirekxd Re: Uwielbiam!!!! 24.10.09, 23:06
          Wiem, że Tolekien ma ciężki styl, ale i tak kocham jego książki smile King'a również czytuję,
          chociaż nie jestem zachwycona... Ja polecam "Igrzyska śmierci" oraz "Miasto Kości" - te
          dwie książki przeczytałam dość nie dawno i powaliły mnie na kolana. Teraz czekam na
          kolejne części tongue_out
          • descanso Re: Uwielbiam!!!! 24.10.09, 23:15
            widze ze te Igrzyska smierci sie dosyc podobaja, wiec chyba trzeba bedzie je
            przeczytac wink
            brawo
            • selcia17 Re: Uwielbiam!!!! 24.10.09, 23:19
              Harry Potter i jak czytałam moim młodszym kuzynką to zaciekawił mnie tom książek
              o Stanley'u Moagley'u...; ))

Oczywiście to nie jest książka na mój poziom, ale jest ciekawa...; ))
              No i jeszcze Century...; )) są 4 części...!
              Teodozja i węże Chaosu...!

No i to wszystko co mnie zaciekawiło
              • zakazany.owoc Re: Uwielbiam!!!! 25.10.09, 09:18
                Brzmi ciekawie.
                Mnie niedawno zainteresowała książka "Kroniki Wampirów"
                Najlepsze książki jakie dotychczas przeczytałam to : R.A. Salvatore - Trylogia
                Doliny Lodowego Wichru; Trylogia Mrocznego Elfa; Dziedzictwo Mrocznego Elfa;
                Ścieżki Mroku; Trylogia Klingi Łowcy

Polecam ; *
                • monique_93 Re: Uwielbiam!!!! 25.10.09, 14:28
                  Ja też się całkowicie zatracam w świecie książki. Szczególnie jeśli ten świat jest ciekawszy od
                  naszegosmile Np. we Władcy Pierścieni. O, widzę że ciekawe książki wymieniacie...
                  Zakazany.owoc mogłabyś mi streścić tak po krótce tą Trylogię Mrocznego Elfa???
                  mam słabość do Mrocznych elfów po prostubig_grin Kocham o nich czytaćsmile
                  • zakazany.owoc Re: Uwielbiam!!!! 25.10.09, 18:32
                    1. Ojczyzna - Książka opowiada o Drizzcie Do’Urdenie, z Domu Do’Urden.
                    Jest trzecim synem Opiekunki Malice Do’Urden i narodził się w, mówiąc
                    ogólnikowo, niezwykłych okolicznościach. Jest niezwykłym dzieckiem, co zauważono
                    już po jego narodzinach – jest oburęczny i ma piękne, purpurowe oczy.
                    2. Wygnanie - Menzobarrenzan. Tutaj narodził się właśnie jeden z
                    najsłynniejszych drowów całego Faerunu – Drizzt Do’Urden. Jako jedyny odrzucił
                    prawa swego świata, świata pełnego intryg i spisków, gdzie sieci kłamstw
                    przeplatają się ze sobą w każdym prawie słowie. Odszedł jako wygnaniec, bez
                    przyszłości. Nie może już wrócić i jedyne, co mu pozostało to zagłębić się w
                    mroczne tunele świata podziemie – Podmroku…
                    3. Nowy Dom - Drizzt ma już za sobą życie w mrocznym świecie tuneli i
                    pieczar. Teraz podjął próbę odnalezienia się w zupełnie obcym świecie – świecie
                    pod gorącym słońcem, na powierzchni. Na tej płaszczyźnie świata FR młody
                    Do’Urden rozwija się i odkrywa zupełnie nowe umiejętności.

Nie wiem czy cokolwiek zrozumiesz : - PP
                    Ale i tak zachęcam Cię do przeczytania tej trylogii ; *
                    • margaryna Re: Uwielbiam!!!! 25.10.09, 18:51
                      ja lubię eragona (a tak btw wie ktoś może kiedy będzie 4 część?)
                      harrego czytałam tylko jedna cześć- ostatnia, wiec trudno ocenić xd
                      a jak byłam mała to uwielbiałam opowieści z narni, teraz czytam to co wpadnie w
                      rece ;d
                      • roseline Re: Uwielbiam!!!! 25.10.09, 18:56
                        bardzo lubię. pozwala mi się przenieść się w o wiele fajniejszy świat.
                        aah i nigdy nie nazwałabym fantastyki bajką ;D
                        • zlotamucha Re: Uwielbiam!!!! 25.10.09, 19:02
                          Ja też bardzo lubię.
                          Bardzo polecam książki "Miasto kości" i "Miasto popiołów" z trylogi "Dary Anioła".
                          Fajne książki fantasy to też trylogia "Kroniki Kronosa"
                          • ladyy Zaczęłam czytać od... 25.10.09, 20:08
                            HP
                            Pamiętam jakby to było wczoraj, kończyła się przewa świąteczna (Bożo Narodzeniowa
                            byłam wtedy w 6 klasie )
                            a ja nie miałam co robić. Kręciłam się po pokoju aż wreszcie chwyciłam tom 5 części hp,
                            dostałam go w nagrode za konkurs. Ta książka mnie wciągnęła. Po jej przeczytaniu
                            poszłam do biblioteki po następne i tak to się wszystko zaczęło. Przeczytałam każdą część
                            po 10 razy aż wreszcie pomyślałam że czas się oczsząsnoć. Moją następną książką był
                            Amulet z Samalakandry no i się tak rozkręciłam. Kiedyś uważałam że czytanie jest dla
                            kujonów ale cieszę się że zmieniłam zdanie. I co z tego że niektórzy myślą że jestem nie ten
                            teges bo czytam książk,i ale dzięki nim potrafie zapomnieć o dotychczasowym świecie.

A wy jak zaczęłyście?
                            • zakazany.owoc Re, 26.10.09, 14:02
                              Ja zaczęłam od Harry'ego , potem był Eragon, Jakieś 16 razy znowu Harry x DD<br />
                              Zmierzch, intruz i wiele wiele innych : - ))

Roseline ( jak źle napisałam, przepraszam ) czy twój avatar nie jest z filmu "
                              Nie z tego świata" z Padareckim ? serceserceserceserce
                              • rathbone Re: Re, 26.10.09, 14:42
                                O taaak uwielbiam fantastyke!!
                                uwielbiam harrego( to mój number one), LoTR'a Narnie i inee wink
                                piwo
                                • zakazany.owoc Re: Re, 26.10.09, 14:46
                                  Ludzie noo. jak już piszecie tytuły to piszcie w całości a nie skrótami.
                                  Bo potem ktoś moze nie wiedzieć jaki to film : - x

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka