Dodaj do ulubionych

Przed Świtem - księga Jacoba - o co chodzi? :o

10.12.09, 07:58
Cześć Wam big_grin Wiem, że to głupi wątek, ale zaczęłam właśnie czytać Przed
Świtem
. I mam pytanko tongue_out Są tam trzy "księgi" (Belli, Jacoba i jeszcze
raz Belli). I skończyłam czytać jakby tą pierwszą księgę Belli, i zaczynam
księgę Jacoba. Może niektórzy wezmą mnie za idiotkę, ale o co w tej księdze
Jacoba chodzi? suspicious Nic z tego nie kapuję tongue_out Wogóle, kto to jest Rachel?! Jemu
się nie rodziła siostra! xD Jak dla mnie to jest wogóle wyrwane z książki. I
czy to ma coś wspólnego z trzecią księgą? suspicious Proszę o odpowiedz, bo aż mi się
książkę odechciało czytać xD suspicious
Obserwuj wątek
    • sonia321 Re: Przed Świtem - księga Jacoba - o co chodzi? : 10.12.09, 08:28
      To akurat moja ulubiona księga ;D Rachel bodajże to jego siostra która wyjechała
      na studia. Czytaj, czytaj jest super ;D
      • renesmee_ Re: Przed Świtem - księga Jacoba - o co chodzi? : 10.12.09, 08:29
        sonia321, dzięki smirk Opowiedz, o czym to mniej więcej jest? big_grin
        • shibuu_ Re: Przed Świtem - księga Jacoba - o co chodzi? : 10.12.09, 13:45
          Rachel to starsza siostra Jacoba, która skończyła studia. W Księdze Jacoba
          autorka przybliża nam życie sfory, jakie są miedzy nimi więzi, jak czytają sobie
          w myślach. Z perspektywy Jacoba jest opisana Bella podczas ciąży oraz porodu,
          chociaż dla mnie wydaje się zbędne, gdyż w Trzeciej Księdze jest opisany poród z
          perspektywy Belli.
          • renesmee_ Re: Przed Świtem - księga Jacoba - o co chodzi? : 10.12.09, 13:59
            shibuu_dzięki smirk
            • pannacolucci Re: Przed Świtem - księga Jacoba - o co chodzi? : 10.12.09, 15:30
              tam jest ogolnie to co jacob przezywa no i duzo fabuły jest bo jak jest ksiega
              belli to już nie wraca do tych wcześniejszych wydarzen opisanych przez jacoba,
              wiec ta druga ksiega jest ważna wink
              • renesmee_ Re: Przed Świtem - księga Jacoba - o co chodzi? : 12.12.09, 12:56
                Czytam to, jestem na 200 stronie (więc tak mniej więcej przeszłam już trochę 2
                księgi) i nawet mi się podoba big_grin Wręcz bardzo smirk Będę wam jeszcze pisała moje
                relacje xD Śmiałam się strasznie jak Edward prosił Jacoba, żeby to on zrobił
                sobie z Bellą dziecko xD No niby nic śmiesznego, ale nigdy bym się tego nie
                spodziewała tongue_out Wczoraj przypadkowo otworzyłam na jakiejś stronie i przeczytałam
                malutki urywek.... To jest okropne! To dziecko po porodzie ją ugryzło! Jestem
                ciekawa, czym będą to dziecko karmić, no bo mlekiem matki raczej nie xDD big_grin
                • petka Re: Przed Świtem - księga Jacoba - o co chodzi? : 12.12.09, 13:04
                  Renesmee księga druga jest księgą gdzie Jacob opowiada dalszą historię Belli i
                  Edwarda po przyjeździe z wyspy Esmewink naprawdę bardzo ciekawa ta księga jest!
                  wesoła ale również momentami smutna, przeczytaj a sama się przekonaszwink i
                  spokojnie narracja Belli wraca w 3 księdzebig_grin
                  ps a Rahael to siostra Jacoba( ma je dwie, jeszcze jest Rebecca) która wyjechała
                  bodajże na studiabrawo
          • hilary_fanka Re: Przed Świtem - księga Jacoba - o co chodzi? : 16.12.09, 17:12
            Weźmiecie mnie za idiotkę, ale nie czytałam "rPrzed świtem", bo nie chcę. Wiem, co tam
            się stanie - Bella urodzi dziecko,w ktrym zakocha się Jacob. I to zakończenie mnie dobija (
            pewnie dlatego, że jestem "Team Jacob" ) . Więc wolę sobie wymyslić swoje zakończenie,
            bo to jest totalnie naciągane i takie......no wiecie, to miał być w końcu besteseller dla
            młodzieży....i kiedy są opisane takie atki, to człowiek ma wrażenie, że to już nie to samo...:-
            /
      • ivi1691 Re: Przed Świtem - księga Jacoba - o co chodzi? : 16.12.09, 17:07
        tak. Rachel to jego siostra. BYła chyba nawet o niej mowa w wcześniejszych
        książkach. ale nie jestem pewna.
    • rosalie Re: Przed Świtem - księga Jacoba - o co chodzi? : 12.12.09, 13:00
      jak przyczytasz to się dowiesz. -,-
      to nie wielka filozofia.
      • renesmee_ Re: Przed Świtem - księga Jacoba - o co chodzi? : 16.12.09, 19:18
        rosalie napisał(a):

> jak przyczytasz to się dowiesz. -,-
        > to nie wielka filozofia.

o jejku, jejku o.o
    • heroine00 Re: Przed Świtem - księga Jacoba - o co chodzi? : 12.12.09, 13:02
      hej. xd
      żeczywiście ta jego siostra pojawiła się tak nagle. smile
      ale ona jest od niego starsza, a że nie odgrywała w trzech poprzednich książkach
      znaczenia to autorka jej w nich nie zamieściła. smile
      A autorka w tej księdze Jackoba chciała chyba pokazać też zdarzenia z jego strony, a nie
      tylko ze strony Belli. smile
    • good_thing Re: Przed Świtem - księga Jacoba - o co chodzi? : 12.12.09, 13:02
      ...
      Może nie czytałaś wcześniejszych i nie wiesz o co chodzi i o czym on mówi.
      Jacob w "Przed świtem" opowiada o wydarzeniach z własnej perspektywy.
      Jak tego nie rozumiesz, to ja już nie wiem.. confused
      • renesmee_ Re: Przed Świtem - księga Jacoba - o co chodzi? : 16.12.09, 19:20
        good_thing tak, wiesz xD napewno xD czytam ostatnią, ale nie przeczytałam
        trzech poprzednich tongue_out pomyśl big_grin bez urazy smirk
    • xnamex Re: Przed Świtem - księga Jacoba - o co chodzi? : 12.12.09, 15:53
      Jacob w tej księdze opowiada o świecie z własnej perspektywy, ale już po popwrocie Belli i
      Edwarda z wyspy Esme. Już nie pamiętam, ale chyba Rachel była jedną z jego sióstr
      • brutal_barbie Re: Przed Świtem - księga Jacoba - o co chodzi? : 14.12.09, 20:25
        Taak, Rachel to jego siostra.

Jak dla mnie, księga Jacoba to strzał w dziesiątkę. Przez nią odrywamy się od
        nuuudnej narracji Belli. W tej księdze cały 'świat' jest przedstawiony oczyma
        prostego, normalnego, amerykańskiego chłopaka. Również poznajemy życie w sforze.
        Mieliśmy okazję wyrwać się ze standardowej perspektywy Belli, żeby spojrzeć na
        różne wydarzenia inaczej. Moim zdaniem pani Meyer bardzo dobrze postąpiła pisząc
        akurat środkową księgę z punktu widzenia Jacoba. On nawet jak się rozczulał, to
        jakoś tak po męsku. Po prostu ją kochał, mimo, że już nigdy nie miała być jego.
        Patrzył, jak ukochana cierpi strasznie, na własne życzenie, jak sprawca , czyli
        Edward cierpi również, aż nie sposób było mieć do niego pretensji.

Księga Jacoba [i sam Jacob] to ulubiona część całej sagi, bo bez Jake'a byłoby
        tak jakoś.. nudno.

ave.
    • wiolka843 Re: Przed Świtem - księga Jacoba - o co chodzi? : 14.12.09, 17:14
      księga Jacoba jest w ogóle dziwna ... ja jak 2 raz to czytałam to ją ominęłam bo
      mega nudna
    • lamma o to chodzi ;x 14.12.09, 17:31
      ta księga przedstawia światopogląd Jacoba. Rachel to jego starsza siostra, poza
      tym on ma 2 siostry, helloł?
      musisz przeczytać tę księgę, jeśli chcesz wiedzieć o co kaman.
      tam jest opisany cały przebieg ciąży...ups xD
      no i jest SETH serce
    • emily_15 Re: Przed Świtem - księga Jacoba - o co chodzi? : 14.12.09, 19:09
      Rachel, to jedna z sióstr Jacoba (ma dwie) Wcześniej nie było nic o nich
      wspomniane. To jest księga taka bardziej skupiona na Jacobie. Jego punkt
      widzenia itp...Ale czytaj dalej smile Mi się na początku nie podobało, ale później
      coraz lepiej. A najbardziej mi się podobał początek księgi Belli tej drugiej.
      Zaraz po przemianie, jak ona się wszystkiego uczyła i jak Jacob ją denerwował.
      Ogólnie im dalej będziesz, tym będzie ciekawiej. Miłego czytania smile I nie
      załamuj się tak tą księgą Jacoba smile
    • demi2917 Re: Przed Świtem - księga Jacoba - o co chodzi? : 14.12.09, 19:16
      Ja czytałam i wszystko rozumiałam. Może czytaj bardziej ze zrozumieniem, co?
      A ta siostra Jacoba to ona jest od niego starsza i gdzieś tam wyjechała na
      studia. O niej nie było w poprzednich częściach, ale przecież tam wszystko jest
      napisaneuncertainuncertain
    • beautiful_ Re: Przed Świtem - księga Jacoba - o co chodzi? : 14.12.09, 20:06
      Sorry ale książki czyta się uważnie! Rachel to jest starsza siostra Jacoba która
      studiuje! A o co chodzi w księdze Belli?! To o to samo chodzi w księdze Jacoba
      tyle że on opowiada co się dzieje, normalne.
      • renesmee_ Re: Przed Świtem - księga Jacoba - o co chodzi? : 16.12.09, 19:23
        beautiful umiem czytać książki uważnie i sama wiem o tym najlepiej shock
    • zaza_ Re: Przed Świtem - księga Jacoba - o co chodzi? : 14.12.09, 20:11
      przeczytaj dokładnie wszystkie częsci jacob ma 2 siostry 19letnie, jego księga opowiada o punkcie widzenia wilkołaka,i tego co sądzi o belli.
      Mnie strasznie ta księga znudziła ale nie wiem jak ciebie
    • paulis... Re: Przed Świtem - księga Jacoba - o co chodzi? : 14.12.09, 20:16
      księga Jackoba to roszdziały oczami Jackoba. Rachel to starsza siostra Jackoba
      • alisou Re: Przed Świtem - księga Jacoba - o co chodzi? : 14.12.09, 20:21
        Rachel to jego starsza siostra, która chodzi na uniwersytet, ale na jakiś czas przyjechała tam
        do nich, na La Push. A ogólnie księga Jacoba, to po prostu wydarzenia, które wiążą się z nim i
        są opisywane przez niego - nic skomplikowanego. Czytaj dalej, powodzenia, mi się podobało.
        *;
    • doskaxd Re: Przed Świtem - księga Jacoba - o co chodzi? : 14.12.09, 20:21
      Nie wiem dlaczego to Ci się nie podoba ,wydaje mi się że to takie fajne urozmaicenie ,zresztą
      Stephanie bardzo fajnie wczuła się w jego postać ,uwierzcie mi to trudne smile
      Szkoda . A skoro nie kapujesz- to oczywiście bez obrazy,ale najwyraźniej czytasz bez
      zrozumienia 0o
      • renesmee_ Re: Przed Świtem - księga Jacoba - o co chodzi? : 16.12.09, 19:26
        niektórzy to mnie wkurzają big_grin ja nie czytam bez zrozumienia tylko
        chciałam się OGÓLNIE zapytać o czym to mniej więcej jest suspicious a poza tym,
        napisałam ten wątek zanim zaczęłam czytać tą książkę smirk
    • selena666 Re: Przed Świtem - księga Jacoba - o co chodzi? : 14.12.09, 20:25
      księga jacoba jest napisana z perspektywy jacoba.Jacob ma dwie siosty które
      wyjechały (ale jedna wróciła)z resztą o jego siostrze to jest mało bo on ciągle
      będzie pilnować terytorium cullenów , dla bezpieczeństwa belli (która jest w
      ciąży) jakbyś miała pytania to pisz na mój e-mail albo pod notką
      martynkatyllak@poczta.onet.pl
      psmirk
    • vaniney Re: Przed Świtem - księga Jacoba - o co chodzi? : 14.12.09, 20:31
      księga jacoba ma swoje ciekawsze momenty,ale ogólnie jest mega nudna.w końcu to
      jacob big_grin szczerze,czytając ją po raz pierwszy przerzucałam tylko strony.nie podoba mi się
      temat sfory,jedynie seth i leah są znośni z wszystkich tych wilkołaków..
      • stokroteczka11 Re: Przed Świtem - księga Jacoba - o co chodzi? : 14.12.09, 20:34
        Zgadzam się z poprzedniczką. Księga jacoba była potwornie nuudna.

Ale wracając do rzeczy: Stephenie Meyer chciała przedstawić jedną księgę oczami
        Jacoba i proszę, teraz już jest. Czytaj bardziej dokładnie, a dowiesz się o co
        kaman. wink
    • justinbieber1 ksiega 14.12.09, 20:34
      widać że dość nieuważnie czytałaś poprzednie tomy, ponieważ, gdy w pierwszej
      części bella wspominała jake'a, wspominała również chwile z jego siostrami
      mi.n rachel ;/
      • renesmee_ Re: ksiega 16.12.09, 19:28
        justinbieber1 napisał(a):

> widać że dość nieuważnie czytałaś poprzednie tomy, ponieważ, gdy w pierwszej
        > części bella wspominała jake'a, wspominała również chwile z jego siostrami
        > mi.n rachel ;/

no tu to już przesadziłaś! nie będziesz mi wmawiać, że nieuważnie czytałam, no
        nie wiesz na ten temat NIC surprised
    • elza1502 Re: Przed Świtem - księga Jacoba - o co chodzi? : 14.12.09, 20:34
      Masz racje:jestes idiotka ;x a pomyslalas moze ze on ma starsza siostre i zadna
      sie mu nie "rodzila" ;// zal mi Ciebie...
      • stokroteczka11 Re: Przed Świtem - księga Jacoba - o co chodzi? : 14.12.09, 20:40
        Przestańcie ją obrażać...
        Ciekawe jakbyście się czuły jakby ktoś wam powiedział ''żal mi ciebie'' albo
        ''idiotka jesteś''. Chyba nie miło. ;/

A tak w ogóle to wszystko jest z perspektywy Jacoba, Stephenie chciała pokazać,
        jak odbywają się rozmowy między wilkołakami.
        Ale poruszyła mnie rozmowa Leach z Jacobem, jak ona opisywała mu co czuje do
        Sama i wgl. szkoda mi się jej zrobiło... wink
      • renesmee_ Re: Przed Świtem - księga Jacoba - o co chodzi? : 16.12.09, 19:28
        elza1502 napisał(a):

> Masz racje:jestes idiotka ;x a pomyslalas moze ze on ma starsza siostre i zadna
        > sie mu nie "rodzila" ;// zal mi Ciebie...

mi ciebie również wink
    • taylor_ Re: Przed Świtem - księga Jacoba - o co chodzi? : 14.12.09, 20:36
      ` przecież tam wszystko jest opisane !
      nie rozumiem jak można jej nie rozumieć ; p
      rachel to jego starsza siostra .

to moja ulubiona część w przed świtem . ; ]
      ajajajaj . jak ja uwielbiam jacoba <3
    • oleska940 :P:)XD 14.12.09, 20:38
      no normalnie teraz jest pokazane jak to widzi Jackob a ta cala Rachel to jego siorka
      • lovedisneystars Re: :P:)XD 14.12.09, 20:42
        Ej a możesz mi przybliżyć tą prośbę Edwarda ? Nie czytałam księgi Jacoba bo mi
        się nie chciało ;xx Co prawda mam książkę "Przed Świtem" zakupioną ale tak jakoś
        ....
        • renesmee_ Re: :P:)XD 16.12.09, 19:31
          lovedisneystars hm, no Edward prosi Jacoba mniej więcej o to, żeby
          przekonał Bellę, żeby to z nim (Jacobem) zrobiła sobie dziecko tongue_out Żeby Bella
          pozwoliła sobie "usunąć" z siebie to dziecko. Nie umiem ci tego inaczej opisać.
          I w ogóle, jeśli o tą prośbę ci chodzi big_grin I mamy tu tych, którzy uważają, że
          nie czytam uważnie.
          • renesmee_ Re: :P:)XD 16.12.09, 19:32
            tzn. to dziecko, które ma z Edwardem.
      • blondi_girl Re: :P:)XD 14.12.09, 20:43
        sorry, ale niestety ci nie pomogę bo nie wiem jakim cudem możesz nie rozumieć o
        co w tym chodzi...przecież to jest dalsza część tej książki tylko nie ze strony
        Belli. Po prostu jest opisane jak widzi kolejne dni Jacob. Moze musisz trochę
        uważniej czytać? xD
        A tak wgl to księga Jacoba to moim zdaniem najlepsza część całej sagi. wink
    • pauliska1212 Re: Przed Świtem - księga Jacoba - o co chodzi? : 14.12.09, 20:50
      Księga Jacoba jest pisana oczami Jacoba czyli czytamy o sforze, jego rodzinie itp.
      Chyba nie czytałaś uważnie sagi, bo w Zmierzchu było, że Jake ma dwie siostry, jedna z
      nich wyszła za mąż i mieszka na Hawajach, a druga bodajże studiuje.<nie jestem pewna>
      Reachel to nie zadna nowa siostra która mu sie urodziła tylko po prostu ich odwiedziła...
      Jak możesz nie rozumieć o co tam chodzi.?sciana To tak jak księga Belli tylko widzimy
      wszystko z perspektywy Jacoba, są też wampiry, bo on jeździ do nich, ale to później
      przeczytasz...
    • aggusiiowa Re: Przed Świtem - księga Jacoba - o co chodzi? : 15.12.09, 15:24
      widzę, że już ci wszystko przybliżyli. ^
      jak dla mnie to księga jacoba jest najlepszym elementem całej sagi, chociaż raz
      można spojrzeć na coś oczami kogoś innego niż belli.
      i jest tam mój ulubiony cytat, jakoś:
      ' - Weź ode mnie dziecko.
      - Ach, wyrzuć jest przez okno. ' <3
    • kiskowa Re: Przed Świtem - księga Jacoba - o co chodzi? : 15.12.09, 17:30
      Po prostu `zmierzch` oczami Jacoba :]

ja tez na poczatku nie zczaiłam o co chodzi w niej uncertain
      ALE DALEJ JEST ŚWIETNA!
      tak wql to `przed świtem` to moja ilubiona czesc sagi:]

Pzdr dla fanówkiss
    • szatynka. Re: Przed Świtem - księga Jacoba - o co chodzi? : 15.12.09, 17:31
      z tymi księgami chodzi po prostu o to że np. W księdze Belli wszystko jest
      pisane z perspektywy Belii . wink
      • duuumi Re: Przed Świtem - księga Jacoba - o co chodzi? : 16.12.09, 17:14
        W księdze Jacoba świat jest widziany jego oczami - tak jakby toon był narratorem -
        wszystko opisywał ; ) .
        • caroliin Przed Świtem - księga Jacoba 16.12.09, 17:20
          widzę że już ci wszyscy mniej więcej przybliżyli , to może postaram się
          dopowiedzieć coś jeszcze XDD .
          Są tam opisane uczucia Jacoba co do wszystkich , opisane jest co czuje po staniu
          się drugą Alfą , co gdy widzi jak Bella się męczy i jak się wkurza gdy Edward
          buszuje w jego głowie XDDD .
          na koniec opisane jest wpojenie w Reneesme : ]
    • i_loff_nick Re: Przed Świtem - księga Jacoba - o co chodzi? : 16.12.09, 17:16
      o Rachel było wspomniane w 1 części. Musisz sie po prostu wczuć bo z pewnością
      przyzwyczaiłaś się do czytania w osobie belli a teraz przestawiasz się na Jacoba

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka