Dodaj do ulubionych

Wierzycie w Boga???

22.01.10, 13:53
Tak jak w temacie.Ja jestem ateistką chociaz nie powiedziałam tego rodzicom bo jakoś mi
głupio...chodze na religie ide do bierzmowania ale nic to dla mnie nie znaczy.duzo myslalam
o chrzesciajnstwie i doszlam do wniosku ze to same klamstwa.wystarczy dowiedziec sie
czegos o powstaniu wszechswiata i ewolucji czlowieka.
Obserwuj wątek
    • light No cóż... 22.01.10, 14:10
      Ludzie mają za słabą psychikę, dlatego wierzą w siłę nadprzyrodzoną, swego
      patrona, ojca, jakkolwiek tego nie zechcesz nazwać.
      Ja natomiast sądzę, że ludzie silni nie potrzebują czegoś takiego - ja nie
      potrzebuję. I w to nie wierzę. Wiarę pokładą we własne siły, a nie nadzieję.
      To by było na tyle - oczywiście nie chcę obrażać nikogo wierzącego.
      • violet_ Re: No cóż... 22.01.10, 14:14
        po części podpisuję się pod light. c:
        • miqusia Re: No cóż... 22.01.10, 15:38
          Ja również nie mogę uwierzyć. Za dużo sprzeczności, tyle nielogicznych pytań się
          nasuwa, że aż trudno uwierzyć. Ale nie obrażam przy tym nikogo, ej.
          No i boję się powiedzieć rodzicom. Do kościoła nie chodzę, na religię - owszem.
          • aluminiowa Re: No cóż... 23.01.10, 12:53
            miqusiu - mam to samo .
          • karolcia96 Re: No cóż... 29.01.10, 16:10
            ja niby jestem wierzaca, ale nasuwaja sie pytania, ktore nie maja wyjasnienia, ale jestem
            wciaz chrzescianka, wierzczie alebo nie ale doswiadczylam to na swojej skorze
        • vanell. Re: No cóż... 22.01.10, 22:41
          zgadzam się z light.
          częściowo.
      • pinky33 Wierzę 22.01.10, 14:19
        • rebels Re: Wierzę 23.01.10, 21:38
          Tak calym sercem wierzę w Boga.<3
      • emo_girl_ Re: No cóż... 22.01.10, 20:48
        ja wierze w 50 %- bo to cale powstanie swiata jest opisane tak jak to sobie
        ludzie wyobrażali według katechetki ale cos mi sie i tak nie chce wierzyc w ta
        czesc o 1 ludziach...tongue_out
        • paramore2788 Re: No cóż... 24.01.10, 09:40
          Ja wierze. I nie wstydzę się tego.
      • louise_ Re: No cóż... 22.01.10, 20:53
        Popieram light.Częściowo.
      • misiaaa132 Re: No cóż... 22.01.10, 21:22
        Jestem osoba wierzaca,, mam w rodzine 3 ksierzy ale i tez ateistów.. i mooim zdaniem Bóg
        istnieje bo czy przy jakis wypadkach ktos cudem przerzyje to nie wierze ze to jest
        szczescie, fuks itd... tylko o jest oszczerzenie przez Boga!!!
      • bad_alex Re: No cóż... 23.01.10, 13:56
        mam tak samo .
        w końcu sami uczymy się ,że grecy , rzymianie i egipcjanie wymyślali sobie bogów .
        tak samo mówimy na tych co wierzą w allaha . , a sami nie zdajemy sobie sprawy z
        tego ,że my też żyjemy w przekłamaniu . powstało już tysiące filmów na temat ,że
        Jezus tak naprawdę miała zonę i dziecko [ znaleziono jego grób itp , ] , gadałam
        o tym z kolegą ,który interesuje się tego typu sprawami i powie wam to samo co ja .
        wiara jednak jest potrzebna , bo wtedy jesteśmy podświadomie silniejsi ..
        prosimy Boga o zdrowie czy o to żeby coś nam się następnego dnia udało , bo
        myślimy,że samo sobie z tym nie poradzimy . to oznaka naszej słabości .
        i myślę ,że większość osób tak myśli [ dlatego też nie chodzą do Kościoła ] ,
        ale boją sie jakoś to mówić głośniej , m.in z tego powodu iż Polska to kraj
        katolicki i wiara jest tu bardzo ważna , nie tak jak np, w stanach gdzie jest
        całkowita dowolność .
      • grafka Do wszystkich! To nie jest trudne pytanie...! 23.01.10, 22:43
        Light, w pewnym sensie masz rację. Oczywiście aprobuję twoje zdanie, bo nie ma to jak
        tolerancja ;D.

Jednak popatrzmy na to tak:

martyna17 napisała: Ja jestem ateistką chociaz nie powiedziałam tego rodzicom bo jakoś
        mi głupio...chodze na religie ide do bierzmowania ale nic to dla mnie nie znaczy.duzo
        myslalam o chrzesciajnstwie i doszlam do wniosku ze to same klamstwa.wystarczy
        dowiedziec sie czegos o powstaniu wszechswiata i ewolucji czlowieka.

I tutraj do drogiej Martyny.
        czym różni się ateizm od chrześcijaństwa.? Osobiście nie wiem na czym polega Twoja
        religia, ale wim jedno. Obie ( i nie tylko, bo wszystkie na świecie) wyznają jednego Boga.
        Jest to osoba przejawiająca się w różnej postaci i nazwie.

Tak więc dlaczego nie chcesz być chrześcijanką.? Przecież to nie ma różnicy.!

Biblia prawdopodobnie została napisana na potrzebę kościoła, gdzie osobiście nie chodzę,
        bo to zdzierstwo i obłuda. Spowiedź.? Po co masz obcemu facetowi mówić najgorsze
        rzeczy, które zrobiłaś w danym okresie.? po co mu to.? Tutaj kieruję się do wszystkich:
        Myslicie, że 'Ksiądz' wierzy w rozgrzeszenie i robi to z serca i czystym sumieniem.? Solidnie
        zastanawia się nad waszymi grzechami i stara się pomóc.? Otóż nie. Teraz chodzi tylko o
        pieniądze.

Więc jak ja to powiadam. Módlmy się cicho po swojemu i nie wyjawiajmy kościoła, bo to
        obraza dla samego Boga.

Ps; Przepraszam wszystkich pro kościołowców, ale to jest moje zdanie i wolność jego
        wygłaszania.
        • grammarnazi Re: Do wszystkich! To nie jest trudne pytanie...! 26.01.10, 17:12
          Eeeee, co?
          Ateizm to nie religia.
          Ateizm to brak wiary w Boga.

W ogóle nie rozumiem tego komentarza i szczerze mówiąc, nie wiem, jak go
          skomentować. Słów mi brak.
        • pokrecona No cóż... 29.01.10, 16:23
          Tak na wstępie jeżeli ktoś jest ateistą to znaczy, że w "nic" nie wierzy.

A tak naprawdę zawsze się w coś wierzy... Przynajmniej w siebie, bo inaczej
          życie jest nudne...
          Toleruje Twój wybór ale nie jestem pewna czy aby na pewno wiesz co robisz....

Odpowiedz mi na pytanie... Po jakiego grzyba idziesz do bierzmowania jeżeli
          tego nie chcesz?? Rodzice powinni zrozumieć Twoją decyzje...

Pamiętaj też, że jak będziesz "ateistką" to ślubu kościelnego nie weźmiesz...
          aaa i zastanów się czy czasem nie jest tak, albo nie będzie, że jak coś by się
          stało albo masz jakąś trudną sytuacje czy nie będzie tak, że będziesz prosiła
          Boga o pomoc??

Ja bym na Twoim miejscu zastanowiła się nad tym jeszcze raz, bo to dość
          poważna decyzja smile
      • guelina ;D 24.01.10, 09:30
        tak samo jak ja . Też jestem ateistką ale jednak lubie chodzić na śluby rodzinne XD
    • kiwi Re: Wierzycie w Boga??? 22.01.10, 14:14
      Ja jestem wierząca, ale nie praktykująca. To znaczy chodzę na religię, ale do
      kościoła nie za bardzo, no ale do bierzmowania oczywiście będę szła.
    • smola Re: Wierzycie w Boga??? 22.01.10, 14:17
      Ja wierzę, bo uważam że Bóg jest potrzebny i że przecież musiał ktoś stworzyć świat...
      • aguskaa_ Re: Wierzycie w Boga??? 22.01.10, 14:23
        wierzę w Boga.
        • jessicakaulitz Re: Wierzycie w Boga??? 22.01.10, 15:05
          Ja wierzę w Boga
          • misia...94 wierze 22.01.10, 16:49
            Ja wierzę w Boga wink
            • rosaliee. re 23.01.10, 20:55
              wierze.,
        • jessicakaulitz Re: Wierzycie w Boga??? 22.01.10, 15:05
          Ja wierzę w Boga
          • colorova 100% takk... 22.01.10, 15:35
            Wierzę w Boga może to głupie ale codziennie kiedy wiczorem się modlę to prosze go o coś np pomoc na spr z matmy itp i to pomaga naprawdę. Wystarczy uwierzyc i porozmawiać z tym na górze nie tak do siebie ale szczerze i prawdziwie i nie patrzeć na to że koleżanka się będzie śmiała bo to jej sprawa!!wink
            • ardnaskela Re: 100% takk... 22.01.10, 20:34
              Tak.
          • fabienne Re: Wierzycie w Boga??? 27.01.10, 20:19
            Raczej tak. Wierzę.
      • angela3545 Re: Wierzycie w Boga??? 22.01.10, 14:35
        wierze
        choc czasem jest niedowiarkiem; moja kolezanka na wakacjach jezdzi na rekolekcje...
        i ona mówila ze tam ksiac próbowała z takiej dziewczyny wyrzucic szatana i jak ja kropił woda to ona sie tak szarpała i krzyczała ze to boli - i ze to niby szatan tak krzyczal...
        albo takak jedna dziewczyna miała w sobie szatan to na rece rysowal jej (ten szatan) takie gwiazdy z trójkatów...
        • niucika Oczywiście, że tak! 22.01.10, 15:09
          Wierzę. Chodzę na takie świetne spotkania młodzieży, gdzie tłumaczymy sobie
          sprawy z Bogiem i o Bogu . smile
    • klonik161 Re: Wierzycie w Boga??? 22.01.10, 14:27
      No ja wieże ;D
      Po tym co moja ciocia mi opowiedziala to takkk ;D
      napewno big_grin
      Ciocia opowiadala mi o pewnej jej kolezance co miala ciezkie dziecinstwo ...
      kiedys jak byla mala ciagle modlila sie na rozancu ;d ciagle ;D
      potem juz jak byla duzo duzo starsza .... dostala rany takie same jak Jezus
      kiedy umieral na krzyzu czy po koronie cierniowej i po gwozdziach ;D
      pozdrawiam ;*
      • dupaa.x3 Re: Wierzycie w Boga??? 22.01.10, 14:29
        ja też sądze że jest to wyssane z palca . ; ] ]
        • juliettex33 Re: Wierzycie w Boga??? 22.01.10, 14:33
          Ja wierzę , ale te wszystkie zasady kościoła , nie bardzo.
          Nie lubię kazań i tego nawracania. shock
    • mrs.america Re: Wierzycie w Boga??? 22.01.10, 14:53
      wierzę, chociaż czasem mam takie momenty zwątpienia ale podobno to jest normalne
      ;p idę do bierzmowania i chodze na religie ale do kościoła nie chodze.
    • norrmalna Re: Wierzycie w Boga??? 22.01.10, 15:00
      Tez ide do bierzmowania, ale nie dlatego, ze chce, tylko dlatego, ze musze.
      W Boga jako takiego nie wierze.
    • red_ Re: ateizm. 22.01.10, 15:07
      Cóż, z tego, co wiem, do 18. roku życia, musisz być tej wiary, co rodzice.
      Ale oczywiście, powiedz im o tym. Ja mam w klasie tylko jednego nie wierzącego -
      właśnie ateistę - a w szkole, innej wiary są 3. osoby łącznie z tym kolegą. Z
      tego co wiem o ateizmie: w najszerszym znaczeniu, jest to brak wiary w istnienie
      bóstw. Nie wiem, nie wierzysz w Boga? Tak poprostu? Nie ma i już? O to ci
      chodzi?
      • red_ Re: ateizm. 22.01.10, 15:11
        Ja jestem chrześcijanką smirk
      • martyna17 Re: ateizm. 22.01.10, 20:35
        red_ napisał(a):

> Cóż, z tego, co wiem, do 18. roku życia, musisz być tej wiary, co rodzice.
        > Ale oczywiście, powiedz im o tym. Ja mam w klasie tylko jednego nie wierzącego
        > -
        > właśnie ateistę - a w szkole, innej wiary są 3. osoby łącznie z tym kolegą. Z
        > tego co wiem o ateizmie: w najszerszym znaczeniu, jest to brak wiary w istnieni
        > e
        > bóstw. Nie wiem, nie wierzysz w Boga? Tak poprostu? Nie ma i już? O to ci
        > chodzi?

tak,o to mi chodzi...ze po smierci nic nie ma i wogole
    • iwonaa_ Re: Wierzycie w Boga??? 22.01.10, 15:09
      Ja tam wierze .. I nie powiedziałabym ze to wszystko o Bogu jest wyssane z palca
      , bo na pewno nikt od tak by sobie nie wymyślił tych wszystkich rzeczy ..A poza
      tym ktoś musiał nas stworzyć, przecież nie powstaliśmy z niczego .
      Oczywiście nie mam nic przeciwko innym religią, to jest tylko moje zdanie;]
    • oliiviia Re: Wierzycie w Boga??? 22.01.10, 15:15
      Eh...ciężkie pytanie.
      Nie wiem już co o tym myślec...Nie chodzę do kościoła, nie modlę się i nie spowiadam. Nie
      wierzę w różne rodzaje grzechów, w ogóle w nie nie wierzę. Dla mnie istnieje tylko Bóg, nie
      Jezus czy Maryja- tylko Bóg. Dziwne wiem.
      • martyna17 Re: Wierzycie w Boga??? 22.01.10, 20:37
        oliiviia napisał(a):

> Eh...ciężkie pytanie.
        > Nie wiem już co o tym myślec...Nie chodzę do kościoła, nie modlę się i nie spow
        > iadam. Nie
        > wierzę w różne rodzaje grzechów, w ogóle w nie nie wierzę. Dla mnie istnieje ty
        > lko Bóg, nie
        > Jezus czy Maryja- tylko Bóg. Dziwne wiem.
        w takim razie jestes prawoslawna.oni wierzą tylko w boga
    • tokio_hotel_483 Re: Wierzycie w Boga??? 22.01.10, 15:15
      Ja przez pewien czas byłam ateistką ale jestem chrzescijanką.
      Nie wiem czemu...chce zeby coś mi pomogło w życiu,ale nie wiem z czego to wynika i czy
      to jest stu procentowa prawda
      • leanne Re: Wierzycie w Boga??? 22.01.10, 15:26
        W Boga niby wierzę, chociaż często wątpię. Cyrkiem jest dla mnie to, co
        wyprawiają niektórzy księża w Polsce. Odciski palców sprawdzają, czy aby na
        pewno dziecko się spowiada, kradną, upijają się... Nie uważam, że On stworzył
        Ziemię, jako planetę, nas, jako ludzi...
        Historia sprzecza się z religią! Bardziej wiarygodna jest historia.
        Tak to jest, gdy ludzie nie umieją czegoś wyjaśnic, przypisują to rzeczom
        nadprzyrodzonym.
        Niedorzeczne jest też dla mnie, dlaczego chrześcijańscy rodzice narzucają
        dzieciom wiarę.
        Samo powinno obrac drogę z osiągnięciem pełnoletności, a wcześniejsze lata
        pozostawic na przemyślenia.
        Z moim skromnym zdaniem się zapoznaliście, jest fajnie i papa. xd
      • mileyandnick Nie wiem... 22.01.10, 15:30
        Powiem sczerze, ze to pytanie dało mi duzo do myslenia. Chodze na religie do koscioła bo
        musze[bierzmowanie] ale ze wzglęu na rodziców. Kiedys astanawiałam sie nad tym. I
        uważam, ze religia i wiara to cos osobistego. Okej Bóg moze i jest ale ja naprzykład nie
        wieze w cos takiego jak sad ostateczny czy cos takiego. Nasuwa mi sie kolejne pytanie:
        A co z opetaniem?? przeciez jest cos takiego! Mam wrazenie ze bardziej wierze ze istnieje
        szatan od razu mówie nie jestem zadna no nie wiem szatanistka. Po prostu łatwiej mi
        uwierzyc w niego! Kosciół to dla mnie np całkiem inna sprawa bo strasznie mnie denerwuje
        tak jak wczesniej pisałam wiara to osobista sprawa i nikt nie bedzie mi mówił jak mam sie
        modlić!! A wiec czy wierze??? Napewno w cos wierze ale nie wiem na 100% w co!!
    • olcia0202 Re: Wierzycie w Boga??? 22.01.10, 15:28
      smola, świat nie został stworzony, jest jedynie wynikiem wielkiego wybuchu. jak dojdziesz
      do liceum, to się dowiesz na lekcjach fizyki. nie chcę burzyć niektórym świata
      wybudowanego na kłamstwach, ale moje drogie: nie wierzę w boga i uważam, że nie
      istnieje.
    • justaga Re: Wierzycie w Boga??? 22.01.10, 15:29
      wierzę w Boga , w ogóle ja wierzę w magię itp. ; p
    • zmayslona13 Re: Wierzycie w Boga??? 22.01.10, 15:34
      Zdecydowanie tak. Jets napisane, że pan Bóg stworzył świat- kto wie, czy po porstu nie pozostawił DNA, by mogła nastąpić Ewolucja. Zresztą nie wiadomo, ile dla Boga to jeden dzień- może 1mln. lat? Ja wierzę.
    • twilight Re: Wierzycie w Boga??? 22.01.10, 15:34
      ja też nie wierze...Tyle że ja powiedziałam o tym mamie ale i tak muszę chodzić do kościoła
      itp.
      • olgx Re: Wierzycie w Boga??? 22.01.10, 15:38
        Ja wierze. No może nie w to że Bóg stworzył świat i ludzi, bo w zasadzie tego
        nie można potwierdzić, ale wierze w to, że nad nami czuwa, jest przy nas.
    • blender Re: Wierzycie w Boga??? 22.01.10, 15:35
      cóż nie wierzę w Boga, ale w Jezusa i Maryję wierzę.
      • oliiviia Re: Wierzycie w Boga??? 22.01.10, 15:36
        blender napisał(a):

> cóż nie wierzę w Boga, ale w Jezusa i Maryję wierzę.

Hah, u mnie jest akurat na odwrót xD
    • wiaatr Re: Wierzycie w Boga??? 22.01.10, 15:35
      Widzisz zastanawiam się nad tym cały czas.
      Przecież tą całą Biblię mogli napisać chorzy psychicznie ludzie którzy mieli
      jakieś tam wizje albo mogła to być zwykła książka napisana dla rozrywki. uncertain
      Wierzę w Boga ale cały czas męczy mnie pytanie ; czy on tak naprawdę istnieje ? ...
      sciana
      • eweluna97 Re: Wierzycie w Boga??? 22.01.10, 15:40
        ja wierze . ! wink
      • mileycyrus23 Re: Wierzycie w Boga??? 22.01.10, 15:40
        Nie wierzę! Jakoś mi isę to nie klei....
    • sasetka54 sama już nie wiem . 22.01.10, 15:36
      w Boga jako tak , to tak pomiędzy .
      w spowiedź - nie .
      • coca. sama już nie wiem . 22.01.10, 15:39
        WIEŻĘ .
        • molinka Re: sama już nie wiem . 22.01.10, 15:51
          Wierzę , ale w Boga a nie w tych księży co tylko im kasa w głowie ... nawet moja
          mama mi tak powiedziała ...
    • anielica54 ... 22.01.10, 15:48
      W Boga wierze
      Jednak uważam, że kościół jest żle prowadzony (żeby czasami nie powiedzieć inaczej)
      Wierze, ze to co robił Jan Paweł 2 było czymś ważnym i gdyby nie religia luzie
      zabijali by se na okrągło a starość byłaby czymś potwornym. W końcu myśl, ze
      śmierć oznacza koniec czegoś czego się nie da wyobrazić jest straszne

Wracając do kościoła
      Takich ludzi poświęcających się Bogu to mamy tylko my chrześcijanie...
      Po za tym kościół moim zdaniem potępia wiele rzeczy, które są czymś naturalnym
      dla wielu osób i nic nie można z tym zrobić co jest trochę niedorzeczne np.
      homoseksualizm ( ksiądz uczący mnie Religi mówił że powinni się leczyć.) czy
      masturbacja.

• inna__ Re: Wierzycie w Boga??? 22.01.10, 15:49
      jestem osobą wierzącą , uczęszczam do kościoła , na lekcję religii ( chociaż jak dla mnie religia
      w szkole jest nie potrzebna , a na dodatek jeszcze ocenianie jej - to moja sprawa ile o niej
      wiem ) tylko , że jest tak jakby jedno ale , a więc : Maryja była dziewicą a urodziła Jezusa , tak
      to był cud , tylko że ja właśnie nie szczególnie wierzę w cuda -.- ...
      • martusia933 Re: Wierzycie w Boga??? 22.01.10, 16:28
        Ja tam wierze .. I nie powiedziałabym ze to wszystko o Bogu jest wyssane z palca
        , bo na pewno nikt od tak by sobie nie wymyślił tych wszystkich rzeczy ..A poza
        tym ktoś musiał nas stworzyć, przecież nie powstaliśmy z niczego .
        Oczywiście nie mam nic przeciwko innym religią, to jest tylko moje zdanie;]

A kto stworzył Boga?? On nie mógł porpstu być...
    • marcelinkaa Re: Wierzycie w Boga??? 22.01.10, 16:33
      OCZYWIŚCIE ZE WIERZE- jestem katoliczkąwink
    • merrs Re: Wierzycie w Boga??? 22.01.10, 16:39
      wierze.
      nie chce mi się teraz wam tego wszystkiego pisać, ale ok.
      Rozumiem że wszystko bierzecie pod nauke, owszem może w bibli jest kilka nie domówień,
      a ludzie z pokolenia na pokolenie zmieniają z histori na historie, tak oto powstają różne
      wierzenia.
      Ale jak wyjaśnicie wszystkie cuda? Jak wyjaśnisz, przejście przez desz z suchym ubraniem?
      A to, że Bóg stworzył Adama i Ewe, jest takie dziwne, prawda ...
      No ale, może to było wiele lat po dinozaurach ?
      Tak,tak. wiem co powiecie, że w nauce człowiek powstaje z innej mieszaniny, ale samo z
      siebie? Pewnie coś musiało mieć na to swój wpływ ....
      Zresztą, co ja będę. Wierze i już.
    • mileydemi Re: Wierzycie w Boga??? 22.01.10, 16:43
      wierze, i jestem chrześcijanką.
      Niektórzy z was piszą że świat powstał z winiku wybuchu, ale coś ten wybuch musiało
      spowodować! I oczywiście te wszystkie cuda, o których pisała Merrs, wgl. to wszystko.
      Dla mnie to prawda, wystarczy uwierzyć, a nie brać wszystko na rozum, może troche
      serca, wyobraźni i zaufania.
    • messalina Trudne pytanie 22.01.10, 18:09
      Zostalam wychowana w wierze katolickiej. Tzn., rodzice nadal mnie w niej wychowuja.
      Ale co do mnie... Nie wiem, nie wiem... Tyle pytan sie nasuwa, tyle watpliwosci sie rodzi.
      Uzyje takiego porownania: jedno dziecko nie dokucza otylemu koledze w klasie, bo wie, ze
      dostanie uwage. Drugie, bo uwaza to za nieetyczne - kwestia wiary pojawia sie w aspekcie
      dotyczacym tego, co nas czeka po smierci. A wiec: bardziej cenie ludzie niewierzacych, a
      tzw. 'dobrych', bo nie oczekuja zadnych konsekwencji swych czynow. Zachowuja sie tak,
      bo po prostu chca tak zyc, jak druga osoba w moim porownaniu. Ci drudzy robia tak ze
      strachu przed tym, co ich czeka 'po'.
      Nie moge zrozumiec, dlaczego Bog pozwala na gwalty, morderstwa niewinnych ludzi. A
      w szczegolnosci, smierc malych dzieci, czy jeszcze nienarodzonych. To straszne. Czy
      ojciec by na to pozwolil? Nie wiem, nie wiem... Moje logiczne myslenie nieraz sprawia mi
      klopoty w tych 'uduchowionych' sprawach.
      Mysle, ze prawda jest to, ze ludzie slabi potrzebuja Boga. Wierza, bo On jest nadzieja.
      Wole wziac sprawy w swoje rece. Wole o tym nie myslec. Wole nie miec zludzen. Zbyt
      wiele pretensji, by uwierzyc. Zbyt wiele tej calej otoczki, by przestac...
      Ave.
    • wtf.owa tak. 22.01.10, 18:18
      owszem wierzę, i się tego nie wstydzę. wystarczy poczytać Biblę lub uważać trochę na
      religii. Bóg zawsze mi pomaga w trudnych chwilach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka