Dodaj do ulubionych

Szkolne Lektury

28.01.10, 15:50
winkCo sądzicie o szkolnych lekturach ????
Moim zdaniem są strasznie nudne i niezbyt ciekawe <>
W mojej klasie lektur nikt nie czyta , i się nie dziwie ...
Przeczytałam 3/4 wszystkich lektur które mieliśmy i naprawdę myślałam że z nudy zasnę!!
Niestety my nie mamy na to wpływu uncertain

Co sądzicie o lekturach ?Czy chcielibyście je zmienić? I jakie książki chcielibyście mieć jako
lektury?

Tekst linka
Obserwuj wątek
    • miley1616 Re: Szkolne Lektury 28.01.10, 16:02
      gdyby nie było lektur była bym cała HAPPY!!!
      • rathbone Re: Szkolne Lektury 28.01.10, 16:13
        wiekszość moich lektur to drmaty... strasznie nie lubie dramatow
        jedyne lektury jakie lubie to ania z zielone wzgorza i hobbit wink
        • high Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:06
          ja jeszcze nigdy nie przeczytałam do końca całej lektur,są strasznie nudnecry
          • fantabuu Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 20:27
            Ja przeczytałam Tylko 1 do konca ;D .
            Ogólnie nie lubie czytac xd. chyba że gazety brawo ;]
          • aga_123 Re: Szkolne Lektury 31.01.10, 11:12
            My w marcu bierzemy smirkkąpca". Przeczytałam jedną stronę i od razu mnie odrzuciło. Na
            poczatku mieliśmy "Kamienie na szaniec", "Dywizjon 303". A w tym półrocxzu będzie jeszcze
            "Zemsta", "Krzyżacy" i nie wiadomo co jeszcze. Najlepiej, żeby w ogóle lektur nie było!piwo
          • kociara125 Re: Szkolne Lektury 31.01.10, 13:14
            bardzo lubie czytać książki, mam nawet małą biblioteczkę wink)) ale niektóre lektury szkolne
            to MASAKRA:////// , np. Krzyżacy. jak to czytałam to myślałam że się popłacze.
            przeczytałam tylko I tom xD
            • anulaa Re: Szkolne Lektury 31.01.10, 13:35
              czytam rzadko jaką lekturę szkolną, bo są poprostu beznadziejne .
              krzyżacy , pan tadeusz , zemsta , romeo i julia , pinokio ? ; /
              ;pp
        • onaa123 Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:17
          tak , lektury szkolne są bardzo nudne ... gdy je czytam to zawsze zasypiam .
          więc wole czytać takie które sama sobie wybiore , tylko dla młodzieży ;psmirksmirk
          ale ostatno nie czytam lektur bo nie chce mi się ich czytać i tez dlatego że babka od polaka
          nie pyta z lektur więc wszyscy maja olewke na to , tylko jedna z klasy czyta lektury a tak to
          nikt ;D
          • monisia_xd Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:48
            Lektury mogłyby być lecz takie młodzieżowe z myślą o nas ;p
          • andi. Lektury.. 30.01.10, 16:13
            Ja nie czytam lektur, na streszczeniach jadę. ;d
            Mogliby Zmierzch dać jako lekturę. big_grin
            • saygoodbye Re: Lektury.. 31.01.10, 09:53
              andi. napisał(a):

> Ja nie czytam lektur, na streszczeniach jadę. ;d
              > Mogliby Zmierzch dać jako lekturę. big_grin
              No właśnie.. o to wręcz idealny przykład głupoty. Gdyby książki pokroju
              Zmierzchu znajdowały by się na liście lektur szkolnych to ja mogłabym sądzić, ze
              przegapiłam koniec świata. Zmierzch to jedna z gorszych książek jakie czytałam,
              z całym szacunkiem dla pani Stephenie Meyer. Ta książka nie jest warta burzy
              wokół niej.
        • mickey66 glupie lektury 30.01.10, 15:41
          nie nawidze lektur najgorsza jaka czytalam to opowiesci o pilocie pirxie a
          najlepcza to przypadki robinsona kruzoe
        • angel1117 Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 19:43
          moje lektury są strasznie nudnie może jakby był lekturą zmierzch to by mi się
          udało go w końcu przeczytać...tongue_outtongue_out
        • kamilka_kami Re: Szkolne Lektury 31.01.10, 15:28
          niektóre są bardzo fajne jednak ... troche przestarzałe chciałabym aby to były
          np. zmierzch pamietnik zakopocholiczki itp. smile
        • martunia_07 Re: Szkolne Lektury 31.01.10, 19:03
          Niektóre lektury są naprawdę denne, ale tylko w niektórych momentach. ja zawsze
          czytam lektury, nawet na siłę. Lubię czytać książki ogólnie, więc może dlatego
          przychodzi mi to łatwiej. Teraz czytam "Kamienie na szaniec". Myślałam, że będą
          nudne, a są nawet fajne. smirksmirksmirksmirksmirk
          • fcgvdcfrt Re: Szkolne Lektury 31.01.10, 23:00
            Gdy patrze na te lektury to mnie odrazu odrzuca. Fajnie by było gdyby dali np. Sage Zmierzchu xP ;]
            • darkness_day Re: Szkolne Lektury 06.02.10, 19:11
              fcgvdcfrt napisał(a):

> Gdy patrze na te lektury to mnie odrazu odrzuca. Fajnie by było gdyby dali np.
              > Sage Zmierzchu xP ;]

No to napewno jest lepsze niż np. ''Krzyżacy'' wink
      • weron Re: Szkolne Lektury 28.01.10, 16:14
        UWielbiam czytac
        i nie rozumiem co wy w nie lubicie w ksiazkach!
        moze lektury nie sa za ciekawe ale czytac na prawde WARTO

bo niby jak mielibycie przeczytac Zmierzch czy Pottera bez umiejetnosci czytania?!!
        • zuza_12_ Popieram weron 30.01.10, 15:17
          ja przeczytałam każdą lekture i nie żałuje
          • xxxtoffikxxx Re: Popieram weron 30.01.10, 15:55
            Ja zawsze czytam lektury bo wartosmile
        • ashley1705 Re: Szkolne Lektury 31.01.10, 18:42
          większość lektur zaczynałam czytać a nie kończyłam..było w moim życiu chyba ok 4
          książek które mi się podobały..

ania z zielonego wzgórza ;
          spotkanie nad morzem ';
          ten obcy.

teraz np przez ferie mam przeczytać zemstę

przecież to jest tragedia !!

• saygoodbye Re: Szkolne Lektury Do WERNON 01.02.10, 13:12
          weron napisał(a):

> UWielbiam czytac
          > i nie rozumiem co wy w nie lubicie w ksiazkach!
          > moze lektury nie sa za ciekawe ale czytac na prawde WARTO
          >
          > bo niby jak mielibycie przeczytac Zmierzch czy Pottera bez umiejetnosci czytani
          > a?!!<br />
          Tylko nie mów że Potter jest na poziomie Zmierzchu, bo nawet nie ma czego
          porównywać. Zmierzch to kolejny shit z serii "książki dla nastolatek marzących o
          takiej miłości" a Potter.. ludzie to było jest i będzie coś niesmowitego i
          jedynego w swoim rodzaju! Nikt wczesniej nie wymiślił TAKIEJ historii! A miłość?
          Najbardziej banalny i oklepany temat na świecie. Dołączyć do tego głupią
          nastolatkę i wampira, albo inne stworzenie i mamy "zajebistą" książkę. Żałuję że
          J.K Rowling już nie nie pisze. A Potter to jedna z najlepszych książek jakie
          czytałam. Ze względu na sposób pisania, urozmaicenie postaci, każda ma wyjątkowy
          charakter i jest niepowtarzalna i oczywiście sama fabuła, historia i akcja!
      • hamola Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:17
        Dzisiejsze lektury szkolne to kaszanka.
        Sama ich nie czytam,ale za to czytam streszczenia i dobrze na tym wychodze.
        Lektury,owszem,są potrzebne ale według mnie powinno sie je zmienić.
        Zamiast Romea i Julii mogli by dac jakiś zmierzch,bo to o miłosci.
        Szkapy,Lalki itd. zamienic na jakies polskie młodzieżowe.
        big_grin
        • cynamonowa Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:57
          Ale nie chodzi o samą treść Romea i Julii, ale o poznanie gatunku jakim jest dramat i jak on się zmieniał.
        • mucha19945 lektury szkolne 30.01.10, 16:02
          jak można być aż tak głupim.... większość z was potrafi tylko napisać , że lektury są
          nudne... nie dochodzicie nawet do środka i kończycie. W większości książek akcja rozkręca
          się w połowie książki- co najmniej- a wy marudzicie po kilku stronach. wasze komentarze są
          żałosne. a napisanie żeby zastąpić Romea i Julię zmierzchem jest chyba największą
          głupotą tu napisaną
          . Lektury są potrzebne,i choć nie wszystkie się nam podobają
          warto je czytać (czytać książki ogólnie trzeba) gdyż czytanie jest ważne bo czyni na ludźmi
          mądrzejszymi i bardziej elokwentnymi... wasze komentarze są poniżej poziomu. i nie wiem
          czy się tu chwalić że czyta się tylko opracowania. nie jest to powód do dumy. mam
          nadzieje że coś zrozumieliście ale patrząc na głupotę która ogarnia większosc wątpie.
          Pozdrawiam kiss
          • saygoodbye Re: lektury szkolne 01.02.10, 12:58
            Kochana.. zdecydowanie cię popieram. Dobrze, że śą jeszcze osoby takie jak ty.
        • wika111 Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 18:07
          Czytam lektury ale mogli dac lepsze.
        • ank4a Re: Szkolne Lektury 01.02.10, 01:35
          hamola napisał(a):

> Dzisiejsze lektury szkolne to kaszanka.
          > Sama ich nie czytam,ale za to czytam streszczenia i dobrze na tym wychodze.
          > Lektury,owszem,są potrzebne ale według mnie powinno sie je zmienić.
          > Zamiast Romea i Julii mogli by dac jakiś zmierzch,bo to o miłosci.
          > Szkapy,Lalki itd. zamienic na jakies polskie młodzieżowe.
          > big_grin

szczerze wink przeczytalam wszystkie ksiazki ktore wymienilas i uwazam ze zmierzch nie
          powinien pojawic sie w kanonie lektur poniewaz nie uczy niczego pozytywnego. rozbudza
          tylko milostke mlodziencza oraz pokazuje nierealny swiat. lektury sa tak dobrane bysmy
          jako uczniowie czegos nauczyli o wartosciach w zyciu czy poznali wiadomosci o danej
          epoce.
      • mima Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:26
        Naprawde gdyby nie było tych lektur byłoby SUPER!!big_grinwinkkisssurprisedsmirk
        • rose Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 21:26
          mi się ogólnie lektury szkolne podobają, niektóre są naprawdę wspaniałe. na
          razie krzyżaków czytam, tekst trudny, za to treść bardzo ciekawa, i twierdzę, że
          warto. chociażby dla powiększenia swych książkowych horyzontów, że tak to ujmę.
          żałujcie, (i zwracam się tu do większości obecnych) że ich nie czytacie. Pozdrawiam
      • verasong Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:30
        Ja też nie nawidze szkolnych lektur uncertain
        Jak o nich słysze albo musze je czytać to mi się niedobrze robi devil
      • agutek Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 16:34
        ja też nie lubie czytać lektur chociaż są wyjątki np. pies który jeździł koleją
        <lol2> i romeo i Julia tongue_out
      • jagoda2810 Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 17:16
        Bardzo często nie podobają mi się lektury wybrane w zakresie klas, bo często są
        bardzo nudne. Np. takie jak :"w pustyni i w puszczy","Anaruk chłopiec z
        Grenlandii"-a to takie wspomnienie z 3 klasysmilesmile. Zdziwilibyście się, ale od
        niedawna czytamy lekturę pt."chłopcy z placu broni" i nawet zaczęła mi się
        podobaćsmile . Są tam ciekawe przygody nastoletnich chłopców. Powinno być więcej
        takich lektur!!smileChciałabym aby w szkole wprowadzano lektury, które
        zainteresowałyby czytelników. Powinny one być nie za długie, ale więcej,
        ponieważ już na samą myśl, że musimy przeczytać tak grubą książkę to nam się
        odechciewasadDlatego powinniśmy zapytać nauczycieli, czy nie można jakoś zmienić
        lektur smilesmileA jesli nic się nie da zrobic to trzeba korzystać ze streszczeń ,
        internetu lub po prostu je czytać sad Bo nie ma innego wyjścia na dobre ocenysad
      • deedee Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 18:46
        miley1616 ja tak samo ;p
        lubie czytać ale sama dla siebie a nie z przymusu np. teraz mam czytać Iliade - Homera ..
        nuda jak nie wiem i nic z tego nie czaje .. xd
        chciałabym żebyśmy przerabiali np. z sagi Zmierzch lub Książę i Zebrak takie fajne a nie
        tylko nuuuda .. ;/
        xd
      • karus Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 18:48
        no niby tak , ale nie da się dogodzić wszystkim .. ja nie lubie lektur bo nie wybieramy ich sami i nie możemy o tym decydować .. zazwyczaj są one nudne i wgl ...
      • panterkara Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 19:25
        heh jaki swiat byłby piękny bez lektur wink ahhh... ale nie wszytskie są takie okropne no
        chyba że krzyżacy.... maćko z bogdańca mnie tak wkurzal angry
      • danonek13 Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 23:12
        gdyby nie było szkolnych lektur to pewnie wiekszosc z was nic by nie czytała, zapomniała
        liter,alfabetu i w ogóle straciła kontakt z lieratura. albo jeszcze gorzej - czytalibyscie jakies
        bezwartosciowe czasopisma dla nastolatek albo siedzieli przed kompem i nic nie czytali.
        zroumnie ze szkolne lektury sa niebedbne do dalszego rozwoju oraz zmotywowania was
        do czytania. moze jak sie troche postaraciei inaczej do teg podejdziecie to moze nawet
        polubicuie literature która ma jakies wnetrz i przesłanie. literature która jest znana dl
        waszych dziadków a wiec nie jakis zmierzch krtóry za kilka lat bedzie obciachem tak jak
        teraz harry potter. wiec zastanówcie sie nad moimi słowami i moze docenicie jak potrzebne
        sa lektury
      • martunia1 brrr 31.01.10, 18:46
        nienawidzę lektur !
      • anahi1 Re: Szkolne Lektury 20.05.10, 20:18
        dla mnie było by super jakby nie było lektur nienawidze ich a jak zaczynam
        czytać to odrazu spać mi się chce.

ale jak bym już miała wybierać to zdecydowania saga zmierzch
    • pola16 Re: Szkolne Lektury 28.01.10, 16:20
      Według mnie lektury szkolne są nuuudne... Nie przypominam sobie jakiejś ciekawej
      i wartej przeczytania
    • hikari Re: Szkolne Lektury 28.01.10, 16:21
      Lektury to zuo wcielone. Nienawidzę, nienawidzę, nienawidzę. Nie dość, że
      zazwyczaj fabuła jest nieciekawa, to jeszcze te denerwujące postacie =.=' Teraz
      czytamy "Kłamczuchę" M. Musierowicz, co tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że
      to co napisałam na górze jest prawdziwe :x
    • nonamed Re: Szkolne Lektury 28.01.10, 16:21
      niektóre lektury wlatują jednym uchem a wylatują drugim. ale co się zrobi, nie można dogodzić każdemu, a szczególnie mojej słitaśnej klasie, w której dla połowy dziewczyn bravo to najwspanialsza poezja. c;
      • domi17 Re: Szkolne Lektury 28.01.10, 16:23
        szkolne lektury?-nuda ;/
        • heyyeah Re: Szkolne Lektury 28.01.10, 16:25
          Mi się podobał Ten Obcy, nie wiem czemu ^^
          • elf97 Re: Szkolne Lektury 28.01.10, 16:28
            niektóre są naprawdę nuudne !
            ale parę mnie nawet zaciekawiło wink
            • kellanka Re: Szkolne Lektury 28.01.10, 16:30
              Nie znoszę lektur. Są nudne.
              Zazwyczaj nie czytam.
            • duuumi Re: Szkolne Lektury 28.01.10, 16:32
              Ania z Zielonego Wzgórza, W pustyni i w puszczy, Ten Obcy .
              Zaciekawiły mnie nawet.
              Ale Opowieść Wigilijna to totalna porażka : ściana : .
              Tak, to ogólnie wszystkie książki na swój sposób są ciekawe, kocham czytać < 3
              • stokroteczka11 Re: Szkolne Lektury 28.01.10, 16:38
                kocham czytać, ale nie lektury.

ale;
                to książka 'Dzieci z Bullerbyn' w trzeciej klasie wprowadziła mnie w zamiłowanie
                do czytania książek. ;]
                w czwartej klasie podobały ni się tylko 'Opowieści z Narnii: Lew, Czarownica i
                stara szafa'.
                a w piątej (teraz) 'Przygody Tomka Sawyera'. ;]
                co roku przypada tylko jedna lektura (na cztery), która mi się podoba. ;d

uwielbiam czytać książki fantastyczne, o duchach, wróżkach, czarownicach,
                wampirach i te pe. ;3
                • magda940703 Re: Szkolne Lektury 28.01.10, 16:51
                  wy macie tylko 4 lektury???
                  ja od podstawówki (teraz 3 gim) co roku miałam po 8-10 lektur + jedna jako
                  dzieło filmowe. I do tego z każdej przed omawianiem są dokładne testy więc
                  czytać muszę sad
                  • poziomka13 Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:52
                    8 , 10 lekturshock ?? o matko . . . Współczuję ci . Ja mam 3 lektury w roku . ;P
                  • xxxtoffikxxx Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:58
                    Mogłoby byc więcej książek fantastycznych i przygodowych
                • andzelunia7 Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 21:15
                  ja chciała bym lektury typu plotkara elita albo coś w tym stylu. ja ogólnie nie
                  lubie czytać więc czytam tylko to co mnie zaciekawi a lektury są nudne jak flaki
                  z olejem sadsadsadsadsadsad
              • thuskawka Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 08:41
                ja teraz jestem w trakcie czytania ani z zielonego wzgórza , i muszę
                przyznać żę nie jest bardzooo nudna.
              • olkajot Re: Szkolne Lektury 05.02.10, 17:48
                Kocham czytać- z tych lektór, które przeczytałam to były .. mudne pisane tak
                poetycko// zaciekawiła mnie tylko książka W pustyni i w puszczy
            • oooasiulaooo Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 18:29
              A co powiedzie na Krzyżaków.. albo Dziadów..
              to jest dopiero tragedia xD
              no ale cóż.. niektóre się czyta a niektóre sie czyta streszczenie xD
              moja mama mówi że powinnam czytać lektury bo na maturze bedą o nie pytać.. ale szczerze
              mam to gdzieś ;D
              przy Krzyżakach zasnęłam na pierwszej stronie xDD
        • nikki_x Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:10
          nie lubie ich , jak dla mnie są nuudne.
    • olenkax31 Re: Szkolne Lektury 28.01.10, 16:34
      Też nie przepadam za szkolnymi lekturami wink Ale cóż nie uchronimy się przed nimi tongue_out
      • 7_things Re: Szkolne Lektury 28.01.10, 16:37
        Ja także nie przepadam za szkolnymi lekturami . I po co one w ogóle są ? Wolę przeczytać ciekawą książkę z własnej woli niż być zmuszana do czytania nudnej lektury .
        Osobiście teraz czytam ,, Hobbita '' i trochę mnie przynudza x :
    • emo_girl_ Re: Szkolne Lektury 28.01.10, 16:35
      Jedyną dłuższą lekturę jaką przeczytałam w całości to Dzieci z Bullerbyntongue_out A tak
      to potem tylko te krótkie. Te długie to doszłam do poławy a nawet nie i
      kończyłam czytanie i za streszczenie sie brałamtongue_out A ogólnie to czytać ksiązki
      lubiewink
    • kardolina Re: Szkolne Lektury 28.01.10, 16:36
      a ja powiem, że lektury szkolne są ok ;d
      prawie wszystkie mi się podobały xd najbardziej kamienie na szaniec xd a teraz
      muszę zacząc pana tadeusza xd jakoś nie mogę się przełamac, ale muszę dac radę xd
      • mylipslikesugar Re: Szkolne Lektury 28.01.10, 17:13
        Kamienie na Szaniec, to jedyna z tych grubszych książek, które przeczytałam . ; D

hah no i to musze Pana Tadka czytać, ale jakoś mi się nie chcę i chyba nie będę czytać .
        xDD
    • elliot Re: Szkolne Lektury 28.01.10, 16:40
      niektóre (np.Opium w rosole, kwiat kalafiora, ten obcy) mi się podobały, ale
      inne (np.Hobbit) to już masakra! nie oznacza to, że za lektury zabieram się tak
      hmmm `na siłę`, że albo przeczytam albo jedynka. niektóre książki to dla mnie
      miła rozrywka. wiadomo, Zmierzch czy HP raczej nie będzie w spisie lektur, ale
      luźne powieści Musierowicz to nie jest jakaś rzeź ;d
      • edward.cullen Re: Szkolne Lektury 28.01.10, 19:46
        Mi też podobała się książka "Ten Obcy " i "Ania z zielonego wzgórza" której części czytałam
        jeszcze później . serce
    • justyna. Re: Szkolne Lektury 28.01.10, 16:42
      ` masz racje po części, że lektury są nudne ale nie do końca się z tobą zgodzę.
      takie książki jak: Mały Książe, Oskar i Pani róża, Chłopcy z Placu Broni, Dziady
      II, Obcy to moim zdaniem świetne książki. hm. chciałabym książkę: Jonas Brothers
      Hello Beautifull xdd
    • emily. Re: Szkolne Lektury 28.01.10, 16:42
      Lektury?
      Niektóre nudne, niektóre strasznie nudne, a niektóre całkiem nie do zniesienia.
      Ale była taka jedna, która mi się podobała, a mianowicie "Siódme wtajemniczenie", można się nieźle uśmiać.
      A, i ja się jeszcze śmieję przy "Krzyżakach". Zawsze, jak czytam, to zamiast Zbyszka, czytam Zbyszko Polo Cola, albo Zbyszko Trzy Cytryny.
      "W pustyni i w puszczy" też było ciekawe.
      To chyba Sienkiewicz tak działa.
    • donkey Re: Szkolne Lektury 28.01.10, 16:43
      nienawidze lektur, i wgl ksiązek. wszystko przez to ze w podstawówce ( od 1 do 3 kl ) pani
      kazała nam czytać książke co tydzien! ;c dla mnie to był dramat, bo nienawidziłam tego.
      mam uraz do teraz, nienawidze czytać książek, nawet za zmierzch sie nie chce zabrać, bo
      książka pierwsze skojarzenie NUDA. a lektury są masakrycznie nudne -.- i nie mam zbytnio
      czasu ;d
      • aleeex_ Re: Szkolne Lektury 28.01.10, 16:51
        ja przeczytałam z lektur tylko . Karolcię , Plastusiowy pamiętnik, Chłopcy z
        placu broni, Ten obcy i Dziady cz. II ..
        i powiem tak . dwie pierwsze lektury musiałam przeczytać bo mnie mama zmusiła
        -.- ale to klasy 1-3 więc jeden kit . litery na pół strony no . ;d
        a co do reszty . to są jedyne książki które przeczytałam całe . Dziady mi się
        nie podobały . ale za to zachwyciłam się Chłopcami z placu broni i Ten obcy .
        jedyne dwie lektury które mi się podobały z tych 5 . ;]
        co do teraz . nie czytam lektur bo po co ? , ale na pewno przeczytam Romeo i
        Julię bo do tego aż się rwię . no i mam zamiar przeczytać Wichrowe wzgórza ale
        to nie lektura . ;]
        ale ogólnie . nienawidzę lektur ! a zwłaszcza teraz w gimnazjum . to taka kapa
        że weź . ;/ Krzyżaków nawet nie wypożyczyłam . xd
        nie będę tego czytać i już ! ;d
        • answer Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:23
          chciałabym miec sage zmierzchu( oczywiście całom),harry'ego pottera,
          itp: miasto trupów, pamiętniki vampirów, vampire knight
    • delette_ Re: Szkolne Lektury 28.01.10, 16:48
      zgadzam się. lektury są nudne, zwłaszcza w gimnazjum.
      te z podstawówki jeszcze się dało znieść.
      ja z lektury czytam tylko pierwszy rozdział, reszty dowiaduje się za pomocą streszczenia.
      • xbalonowagumax Re: Szkolne Lektury 28.01.10, 16:57
        Rzeczywiście muszę przyznać że szkolne lektury są do "bani" ;d w mojej
        podstawówce u takiego pana z polaka można było wybierac lektury ;d kól było
        big_grinbig_grin ale i tak rzadko co czytał ;p
      • demuss_ Re: Szkolne Lektury 28.01.10, 16:58
        uwielbiam czytać, ale lektur szkolnych nienawidzę.!!
        w tym roku żadnej nie przeczytałam do końca...
        gdyby była możliwość wyboru czy losowania to ja wybrałabym ZMIERZCH serce
    • zuaona szkolne lektury. 28.01.10, 16:55
      czytanie szkolnych lektur to dla niektórych okazja, by dowiedzieli się, jak
      brzmi prawdziwy język polski.
      moja ulubiona-mały książę, o.
      staram się czytać, nie zawsze wychodzi. c:
      • lisaxx Re: szkolne lektury. 28.01.10, 17:04
        calą lekture to przyczytalam .. tylko `Chlopcy z placu broni bo mnie wciagnela
        no i chyba jeszcze `Syzyfowe prace , tez fajna .

ale nie moge zapomniec o `O psie który jeździl koleją ;d
        dawno to bylo ale pamietam ze na koncu plakalam ;pp

zazwyczaj nie czytam lektur , ktore sa nudne , czyli raczej wszystkich xd
        od czego sa streszczenia ;d
    • black_lady Re: Szkolne Lektury 28.01.10, 17:02
      Lekturę, którą naprawdę pokochałam jest " Bracia Lwie Serce " <3
      Teraz czytam " Mały Książę ".
    • mcdalena ;/ 28.01.10, 17:02
      streszne są ;/
      a w gimnazjum to już są takie że jak się czyta to się nie rozumie ;/
    • thedulcemonisia Re: Szkolne Lektury 28.01.10, 19:48
      Oj niektóre mogliby usunąć z programu np. Lalkę albo Potop HELPcrying
    • paulinusia4 jejq. 28.01.10, 19:51
      Lektury nie muszą być ciekawe i o wilkołakacg, ani o tym jak to nastolatki robią
      TO, albo o miłości, jak to poznałam tego chłopaka.
      Mają coś wnieś do naszego życia, jakieś przesłanie. A nie miłość do wampirów.
      Ja czytam wszystkie lektury, i wcale nie sądzę że są nudne i głupie, trzeba je
      umiejętnie pojąć.
      • paulinusia4 Re: jejq. 28.01.10, 19:54
        wilkołakach*

literówka ;c
        • virginkaa Re: jejq. 28.01.10, 20:23
          Chciałabym żeby jako lektura był cykl Pośredniczka! smile
          • kreska_nad_u Re: jejq. 28.01.10, 20:29
            `zależy jakie...
            niektórych nawet nie dotknęłamconfused
            ale inne się bardzo miło czytałosmile
      • staceyann Re: d 30.01.10, 15:24
        Wywalić powieści Sienkiewicza: W pustyni i w puszczy, Krzyżacy, Potop - tego się nie da
        czytać nie zasypiając, taaaakie nudy. Jeśli ich zadniem to są wartościowe, polskie ksiązki, to
        lepiej niech się do nich nie przyznają i nie robią sobie żartów. Nie podoba mi się Pan Tadeusz i
        Dziady Mickiewicza, nie lubię książek z archaizmami. Za to gorąco polecam Mistrza i Małgorzatę-
        świetna książka z przesłaniem, na początku jej nie lubiłam, nie za bardzo wiedziałam o co w
        niej chodzi, ale teraz oczywiście wszystkim ją polecam. Ale uprzedzam, że trzeba do niej
        troszkę dorosnąć aby zrozumieć sens utworu.
    • psycho_ Re: Szkolne Lektury 28.01.10, 23:31
      Jedyne lektury które przypadły mi do gustu to "Dzieci z Bullerbyn" i "Ten obcy"
      • carlain Re: Szkolne Lektury 28.01.10, 23:35
        zazwyczaj są nudne
        ale czytam. ; b
    • emanualia Re: Szkolne Lektury 28.01.10, 23:34
      Ja lubię czytać, ale lektury jakoś do mnie nie przemawiają. Książka musi mnie na
      prawdę wciągnąć, a szkolne lektury np.Krzyżacy są straszne smile
    • louise_ nie czytam. 29.01.10, 20:02
      od trzeciej klasy nie przeczytałam żadnej lektury.
      • skasia Re: nie czytam. 29.01.10, 20:33
        czytam.lubię książki a poza tym gościu jak usłyszy,że nie przeczytałeś to od
        razu pała ;d .ale czasami tak wieje nudą,że aż się nie chce czytać.
        • majka04 Re: nie czytam. 29.01.10, 22:35
          nie znosze czytać lektur i książek
          nigdy jeszcze nie doczytałam lektury do końca - cała prawda .
    • fankazmierzch3 Re: Szkolne Lektury 29.01.10, 20:24
      NIEKTÓRE lektury są ciekawe np. w 6 klasie jako jedną z lektur maiłam książke "Ten Obcy"
      i ona mi sie podobała ale niektore jak np. "opowieść wigilijna" sa nudne
    • bouche2 Re: Szkolne Lektury 29.01.10, 22:42
      a właśnie, że są fajne, bo mają jakiś przekaz.
      ja też się nie mogę zabrać na początku, ale potem jakoś daję radę ;]
      • kakaa13 Re: Szkolne Lektury 29.01.10, 22:44
        Wlasnie czytam ''Szatana z 7 klasy '' i jakos mi to nie idzie . sciana
    • lovejustin__ Re: Szkolne Lektury 29.01.10, 22:49
      Nie są aż takie złe.
      Przynajmniej niektóre.
    • shibby Re: Szkolne Lektury 29.01.10, 22:56
      ja prawie niegdy nie czytam lektur haha chyba jedyną lekturą jaka mi się
      spodobała to była 'opowieść wigilijna'

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka