Dodaj do ulubionych

Szkolne Lektury

• jojo15 :) 01.02.10, 00:10
      ja niemam lektor w szkolebig_grin
    • bella_donna Re: Szkolne Lektury 01.02.10, 00:53
      Od drugiej klasy podstawówki nie przeczytałam żadnej lektury.

Przeprowadziłam się do Anglii i tu je czytamy na lekcji.
    • rosalie15 Re: Szkolne Lektury 01.02.10, 01:15
      Ahh nienawidzę szkolnych lektur!
      To takie czytanie książek z przymusu ;/
      Uwielbiam czytać książki, ale jak tylko słyszę o jakiejś lekturze to aż mi się
      odechciewa ;p
      Powinni dawać jako lektury książki, że tak powiem na czasie xd ;d
      Albo chociaż wybierać ciekawych pisarzy takich jak np. Paulo Coelho big_grin Uwielbiam
      jego książki! big_grin
    • kotek1234 Re: Szkolne Lektury 01.02.10, 08:35
      Mi też nie chce mi się czytać surprised
      Ale troche są ciekawe ale nudne !!
      • variablee Re: Szkolne Lektury 01.02.10, 08:56
        Nie chce mi się ich czytać.
        Nie które są naprawdę fajne np. Ania z Zielonego Wzgórza, Dzieci z Bulerbyn, Zemsta. xd
        Chodzę do 1 gimn. i z tych wszystkih lektór które czytałam to te 3 są najfajniejsze.surprised
    • ladyfeltonka Re: Szkolne Lektury 01.02.10, 14:57
      Ja bym chciała Harrego Pottera.

Chociaz nie wiem.....indifferent

No w każdym bąźrazie nie Pana Tadeusza!!!!

Pozdro dla nataliexd19piwo
    • l0ovemee . 01.02.10, 17:12
      taa no jasne ze bym chciała je zmienic. sa straasznie nudne. takie młodzieżowe
      fajniejsze by były albo taki Harry Potter <
    • annie_vampire Re: Szkolne Lektury 01.02.10, 17:22
      niewielki procent z nich da się zniesć smile np. Mitologię xd a ja przerabiam teraz Makbeta
      koszmar scianasciana
    • tajemniczajaa Re: Szkolne Lektury 01.02.10, 23:30
      No więc hmm.. jak by się wyrazić. Ja ogólnie mało czytam książek.. jak już coś to takie
      które ja wybiorę a nie jak w naszym przypadku nuczyciel. Hmm.. lektóra a książka to duża
      różnica.. więc lektor nie lubie czytać, przeważnie czytam je ale do połowy xD. A jeśli chodzi
      o jakies fajne książki to tez nie czytam ich całych chyba, że książka jest naprawdę
      fascynująca.. Ale nie wiem czy już mówiłam ale książke czytamy dla siebie, dla
      przyjemności żeby zabić czas. A lektórę czytamy bo musimy tzn. nie jesteśmy zmuszani
      ale jest wyznaczony np. termin do kiedy trzeba ją skończyć i te inne.. Więc moja
      odpowiedź brzy: nie, raczej nie przepadam za lekturami.. muszą być wciągające.. wink
      • mika292 Re: Szkolne Lektury 01.02.10, 23:41
        Widzę, że rośnie nam niezłe społeczeństwo totalnych głupców (inaczej $\/\/3TTA$/\/YCH panienek), którzy nie rozumieją, że książki omawiamy po to, żeby czegoś się z nich dowiedzieć. Widzę, ze populacja telemaniaków i komputerowców rośnie. Rzeczywiście, niektóre lektury są już za stare na ich omawianie, choćby "Sachem" Henryka Sienkiewicza. Jesteśmy w czasach, w których już nikt, czytając książkę, nie myśli o sprawach wojennych, tylko o relaksie. Nie chcemy, aby ktoś pokazywał nam, że jesteśmy słabi i musimy się poprawić, bo jest nam to już niepotrzebne, jednak książka "Pinokio" uczy nas tego, aby nie kłamać i słuchać się mądrzejszych od siebie. Na podstawie "Pana Tadeusza" wyciągamy wnioski o różnych osobowościach bohatera i nie tylko. Będzie nam to potrzebne w przyszłości. Szkoda tylko, ze wy tego nie rozumiecie. Boję się, że gdy będę dorosła, już nie będzie lektur, a na języku polskim w szóstej klasie będziemy się uczyć, jak napisać literkę "ó" na komputerze.
    • wieczko6 Re: Szkolne Lektury 03.02.10, 10:58
      Ja mam nawet fajne lektury...
      Quo vadis, RIJ, Mały Książe, Opowieść Wigilijna, tylko Zemsta mogła by być
      przełożona na język ludzki. ;P
    • wolfgirl Re: Szkolne Lektury 03.02.10, 12:22
      tongue_outA my mamy fajną polonistkę, która stwierdziła, że jako lekturę z kategorii "Ksiązki
      młodziężowe" mamy przeczytać "Zmierzch". Mamy też fajnych chłopaków, którzy sie na
      to zgodzili chociaż raczej nie bardzo im się to uśmiecha wink.

A osobiście ze wszystkich lektur jakie miałam nie przebrnęłam tylko przez "Krzyżaków" - to
      była męczarnia cryingconfused
    • hana02 Re: Szkolne Lektury 03.02.10, 15:49
      nienawidze lektur szkolnych !!!uncertain a chciałabym miec za lekture sage zmierzchu!!!big_grin
      • merle123 Re: Szkolne Lektury 04.02.10, 12:50
        Aż mi żal niektórych z was jak to czytam. Nie twierdzę że wszystkie lektury są
        ciekawe i wciągające... nie. Ale one mają czegoś nauczyć o życiu. Czego nauczy
        was saga Zmierzchu?
        Tylko i wyłącznie pogrążania się w nierealnych marzeniach o wielkiej miłości do
        wampira.... Równie dobrze taką miłość można spotkać w "Quo Vadis", może nie jest
        ona tak fascynująca, ale jest dojrzała i piękna. Naprawdę wiele lektur które
        przeczytałam dotychczas w szkole były piękne i pouczające. Ale żeby się one
        podobały trzeba je zrozumieć, a żeby je zrozumieć trzeba mieć otwarty umysł, a
        książki takie jak "Zmierzch" itp. tylko go ograniczają. Ja sama przeczytałam tą
        sagę i przeczytałam również wiele książek o tematyce fantastycznej, ale one nie
        nadają się na lektury. Pewnie wiele z was uzna mnie ja jakąś dziwną, ale jak
        będziecie starsze i przypomnicie sobie co tu napisałyście kiedyś to będziecie
        się z tego śmiać... Postarajcie się choć raz przeczytać lekturę w całości.
        Zobaczycie że może was ona wciągnąć i czegoś nauczyć.... Za dużo już tu
        napisałam, a myślę że i tak większość z was minie tę wypowiedź po dwóch
        pierwszych zdaniach... No cóż... mówi się trudno...
        • wolfgirl Re: Szkolne Lektury 05.02.10, 09:57
          Niekoniecznie minie po pierwszych dwóch zdaniach smile Osobiście przeczytałam całą i
          uważam, że masz troche racji. Myślę jednak, że oprócz takich lektur jak "Quo Vadis" i
          powinniśmy czasem przeczytać taką, która oderwie nas od książek typowo szkolnych, smile
          i taka jest np. "Zmierzch"
          • merle123 Re: Szkolne Lektury 05.02.10, 10:36
            wiem.... przecież pisałam że przeczytałam całą sagę.... tylko chodzi mi o to że
            to nie jest książka na lekturę... wink
            • carlain Re: Szkolne Lektury 05.02.10, 10:45
              lektury zawsze są pouczające. ;c
              • wolfgirl Re: Szkolne Lektury 05.02.10, 15:08
                Z tym to się raczej zgodzić nie mogę tongue_out
    • zyciem_znudzona Re: Szkolne Lektury 05.02.10, 10:43
      moim zdaniem lektury są strasznie monotonne i denne .
      myśle że uczniowie powinni sobie sami wybierać książki które lubia i sprawia im
      przyjemność to co czytają -.-
      bo może nie wszyscy lubią ; '' Krzyżaków '' i coś tego typu .
      ja osobiście nie czytam lektur zazwyczaj tylko streszczenia
      nigdy żadna lektura specjalnie mnie jakoś nie wciągnęła .
      poprostu panują okropne zasady edukacji w polskich szkołach .
      dziękuję za uwagę ;dd
    • gorzata.14 Re: Szkolne Lektury 05.02.10, 16:45
      Nie lubie czytać lektur sa nude a te starsze są napisane starym językiem i ciężko się jej czyta... confused
      Mogliby wprowadzić nowe... smile
    • barbie2201 Mogli by dać normalne 05.02.10, 17:26
      Lektury powinny być ciekawesmile, magiczne, straszne i romantyczneserce,
      np.Zmierzch, Władca Pierścieni i Harry Potter.
      • heartbeats Re: Mogli by dać normalne 05.02.10, 17:42
        hahahahahahahahahahahaha
        "Zmierzch" jako lektura? o mój Boże, nie załamujcie mnie!!

niektóre lektury potrafią być ciekawe, tylko że trzeba być mądrym, by cokolwiek
        z nich zrozumieć.
    • rockinrobin1900 Re: Szkolne Lektury 05.02.10, 17:54
      Wydaje mi się, że to już było , ale dobra ;3

No więc ja przeczytałam wszystkie ;xx
      Racja, lektury nie są ciekawe. indifferent
      Chociaż mi osobiście spodobał się "Szatan z Siódmej Klasy" . ahh ;3
      A moją znienawidzoną lekturą jest "W Pustyni i w Puszczy".
      Jak przeczytałam do końca , to i tak nic nie pamiętałam uncertain

No a kto by ich nie chciał zmienić ? big_grin
      Ja bym chciała przerabiać Zmierzch , hue ;3 xdd
    • asiulkaa_96 Re: Szkolne Lektury 05.02.10, 21:00
      masz racje lektury są straszliwe jeszcze jak zadadzą ci do przeczytania całych Krzyżaków:-
      /ja wgl nie lubie czytać książek które ktoś mi każe wole takie swoje...
    • cassie_1 Re: Szkolne Lektury 06.02.10, 03:54
      Oj tak niektóre lektury to tragedia. Np. Krzyżacy wystarczyło 30 stron żebym
      rzuciła ją w kąt. Z fajniejszych zapamiętałam Hobbita i Kamienie na Szaniec.
      Liceum to istny sajgon jeśli chodzi o lektury chyba najlepszym przykładem jest
      Potop (masakra). Mogliby dac jakieś ciekawsze zamienniki. big_grin
      • blondie_girl Re: Szkolne Lektury 06.02.10, 19:21
        Być może niektóre są trochę nudne,ale są wybieranie nie bez powodu.W każdej jest
        jakiś morał,jakieś przesłanie...Choć przyznam,że niektóre są naprawdę nudne.
    • may83 Re: Szkolne Lektury 07.02.10, 11:54
      Niektóre lektury mogą być ciekawe, to tylko zależy od gustu.
      • hellokiciara Re: Szkolne Lektury 07.02.10, 21:10
        szkolne lektury mnie tak interesują jak ten papier do dupy ; -Xx
    • miley_cliqua Re: Szkolne Lektury 07.02.10, 21:05
      ja bym chciała miasto kości 100000000000000 razy lepsze od zmierzchu tongue_out
    • werka1996014 Re: Szkolne Lektury 08.02.10, 18:20
      Lektury sa nudne.. u mnie wklasie tylko jakies 4 osoby czytają.!
      • dorkes Re: Szkolne Lektury 09.02.10, 11:50
        taa wy macie fajnie cztery lektury na rok my w jedem rok szkolny mamy przeczytac 10
        lektor opracowac je w zeszycie i na koniec roku jest WIELKI TEST -,,CZY DOBRZE
        PRZECZYTALISMY NASZE LEKTURY'' tongue_outtongue_outtongue_out tongue_out tongue_out
    • heartly88 Re: Szkolne Lektury 13.02.10, 08:30
      Jestem wielkim molem książkowym, ale większość lektur szkolnych nie idzie mi za dobrze.
      Jedyne co mi się spodobało to tajemniczy ogród i harry potter (pierwsza część).
      Lektury są nudne. Nigdy nie wiem dlaczego to akurat takie książki wzieli na lektury. Żeby
      nas zamęczyć i zanudzić?
      Na tekturę (dla 5 klasy) wziełabym "Atramentowe serce".indifferent
    • kasix_14 Re: Szkolne Lektury 13.02.10, 09:01
      zamieniłabym kilka ale niektóree są fajne i ciekawe big_grin
    • kitka_xd Re: Szkolne Lektury 13.02.10, 14:21
      U mnie czytają najwięksi kujoni .. xD
      LoL
      Masakra .. ja tylko 1 przeczytałam ..xD
      big_grinwink
    • sasia30 Re: Szkolne Lektury 14.02.10, 13:59
      Chciałabym mieć za lekturę:Buba,Wrota czasu,Pieskie wakacje,Bs,Hight school
      musical,Trudne słówka,Pewnego dnia dorosnę i zmądrzeje,Tajemnica starej
      wieży,Spełnione
      marzenia,Klub tiary i to dużo,dużo horrorów.
    • aga199549 Re: Szkolne Lektury 15.02.10, 15:06
      niektóre lektury są nudne np. Krzyżacy ale ostatnio czytaliśmy "Romeo i Julię"
      nawet mi się podobała. teraz będziemy musieli przeczytać "Zemstę" Fredry. mam
      nadzieję, że mi się spodoba

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka