Dodaj do ulubionych

Co obcokrajowcy sądza o Polsce/ Polakach?

26.02.10, 23:11
Jak myslicie co obcokrajowcy sądzą o Polsce, o polakach? Czy to prawda, że wielu obcokrajowców nie wie gdzie leży Polska? Nawet nie wiedzą, ze takie państwo istnieje? Na same słowo polak mówi: nierób, pijak, złodziej? A może spotkały Was jakieś niemiłe sytuacje, kiedy byliście za granicą? Co prawda nie którzy wiedza coś o Polsce no bo piękne kobiety, bigos itp. Ale zazwyczaj kojarzą się nie miłe rzeczy. Dlaczego tak jest?
Ostatnio na lekcji Wos-u kłóciłam się z nauczycielka bo za granica do murzyna nie można mówic murzun ( bo to dla nich obraźliwe) a afroamerykanin no a na Polaka za granicą mówia złodziej ?! I gdzie tu sprawiedliwoścangry
Jakie jest wasze zdanie na ten tematwink
Obserwuj wątek
    • colorova Re: Co obcokrajowcy sądza o Polsce/ Polakach? 26.02.10, 23:12
      sorka za ewentualne błędywink
    • messalina ehh... 26.02.10, 23:14
      Komus wujek google pomylil sie z dziadkiem kotkiem.
      Tam jest tego pelno.

Do krocset...

Szczerze mowiac, nie obchodzi mnie to.
      Jesli ktos ocenia mnie na podstawie stereotypu, to ja nie zawracam sobie tym glowy.

Generalnie utarlo sie, ze Polacy to alkoholicy i zlodzieje.
      Tyle wiem.

Ave.
    • werka197 Re: Co obcokrajowcy sądza o Polsce/ Polakach? 26.02.10, 23:16
      haha .. dobre pytanie ! Moja ciocia mieszka we francji ... i ktos sie jej pytal czy w polsce jest
      prad , i czy ludzie jezdza konno po miescie .. Buhaha xD Co nie ktorzy niewiedza , a
      coniektorzy na slowo polska mowia 'wodka' ... troche jezdzilam po Europie wiec wiem wink
      • martysia10 Re: Co obcokrajowcy sądza o Polsce/ Polakach? 26.02.10, 23:23
        W książce od anglika "Welcome" gdy jest rozdział o krajach i narodowościach,
        Polska jest przedstawiona jako wieś. Np. zielona trawka, jakaś chatka i
        wieśniaczka, podczas gdy inne kraje np. Francja były przedstawiane jako
        eleganckie i dostojne miejsca.uncertain
        • moniux Re: Co obcokrajowcy sądza o Polsce/ Polakach? 27.02.10, 20:31
          ja np. jestem w połowie Niemką, a połowie Polką.
          Urodziłam się w Berlinie,ale mieszkam w Polsce ;d
          hmm.niestety to prawda,że Polaków uważa się za złodziei i alkoholików.
          kiedyś byłam w niemieckim sklepie i rozmawiałam po polsku z mamą (tata jest Niemcem) i
          potem przy kasie myśleli,ze coś ukradłam,tylko dlatego,ze słyszeli,ze mówię po polsku..
          no cóż..stereotypy..
    • kakaao Re: Co obcokrajowcy sądza o Polsce/ Polakach? 26.02.10, 23:18
      Ogólnie myślę że jeśli się im powie, że koło Niemiec leży Polska to wszyscy już będą wiedzieli gdzie...
      Myślę, że obcokrajowcy lubią polki i nasze jedzenie. No jednak chybaco pierwsze im się nasuwa na myśl to złodziej, biedak, nierób, komuna.
      II wojna światowe no i oczywiście Jan Paweł II

Tak, jak biały powie o czarnoskórym, że murzyn czy coś to od razu rasista, a jak afroamerykanim powie cos o białym to nic.
      Gdzie tu sprawiedliwość? -______-
      • colorova Re: Co obcokrajowcy sądza o Polsce/ Polakach? 27.02.10, 09:11
        he no dokładnie gdzie ta sprawiedliwość!
    • heyyeah Re: Co obcokrajowcy sądza o Polsce/ Polakach? 26.02.10, 23:19
      Piękne kobiety?
      o taaaak… To tylko chyba takie UNIKATY.

A Polacy sobie sami zapracowali na taką renomę.
      Przykro mi, ale nie jestem zbytnią patryjotką. Bardziej kocham moją drugą ojczyznę-
      Kosowo.
      I się do tego otwarcie przyznaję.
      • kakaao Re: Co obcokrajowcy sądza o Polsce/ Polakach? 26.02.10, 23:31
        No przepraszam, chyba mi nie powiesz, że polskie dziewczyny nie są ładne?
        Popatrz na niemki... Proszę Cię.

Jak już to patriotką a nie patrjotką x]
        • heyyeah @kakaoo 27.02.10, 17:28
          Wybacz, literówka, każdemu się zdarza. A "i" i "j" są blisko siebie na klawiaturze, a ja
          byłam wpieniona więc wiesz. I nie chce mi się sprawdzać ortografii w każdym moim
          poście po kolei.

uroda to sprawa względna.
          Ja mogę ci powiedzieć: Ok. Polki to nie do końca pasztety, ale popatrz na Albanki.
          Ty możesz mi powiedzieć- Ok. Ale Włoszki są ładniejsze.
          Ja mogę powiedzieć- To ta sama część świata, są do siebie podobne.
          A z tego może się wywiązać ciekawa dyskusja, czyż nie?

• olgx Re: Co obcokrajowcy sądza o Polsce/ Polakach? 26.02.10, 23:27
      wiesz co, ja sądze, że dziecko, może z Kanady, w naszym wieku może nie wiedziec
      co to polska
      • olgx Re: Co obcokrajowcy sądza o Polsce/ Polakach? 26.02.10, 23:33
        ale może też się myle.

a polki sa bardzo ładne.
      • mileczka19 Re: Co obcokrajowcy sądza o Polsce/ Polakach? 26.02.10, 23:36
        jak byłam na wczasach w Afryce to tamtejsi judzi kojazą polskę z :
        pięknymi dziewczynami i wódką

a jak do nas do szkoły przyjechali młodziz z zagranicy (nie pamiętam z kąt ,ale chyba z
        Węgier) jak przyszli do sali geograficznej szukali Polski w Australi!!

reszte na ten temat nic nie wiem .;
    • light Ha! 26.02.10, 23:37
      Wiedzą, że istniejemy i podziwiają nas, bo jesteśmy zajebiści.
    • cathylinton Re: Co obcokrajowcy sądza o Polsce/ Polakach? 26.02.10, 23:44
      ojj bolesna prawda ...
      to wszystko co tu mówisz to prawda .
      ale ja i tak kocham nasz kraj . ; )
      • samo_zlo Tiaaaaaaaa. 27.02.10, 09:19
        Light. Tu prawdę powiedziała xdd

--

Wisi mi co jakieś Amerykanie czy chuu. wie kto myśli o Polsce.
        Ja też nie wiem gdzie połowa krajów na świecie leży i nikt się tym nie przejmuje.

Według mnie mogą nas sobie kojarzyć nawet z kurde wielką jedną wsią co ludzie
        jeżdżą na dinozaurach.
        Znam wartość naszego kraju i tyle.

Poza tym, Myślisz, że tacy Amerykanie wiedzą co to Bośnia?; Ja do wczoraj nie
        wiedziałam xd

• leanne Tutaj! 27.02.10, 09:39
          Czytałam pewnego bloga, prowadziłą go dziewczyna, która rok spędziła w USA z
          host rodziną. Raz napisała notkę o tym, że spytała się swojej host mamy, co
          sądzi o Polsce, co Amerykanie sądzą o Polsce. No i prawda nie okazała się byc
          miła. Podobno myślą, że Polak z Ruskiem wódką nie pogardzą. Pisała też o
          niemiłych kawałach, które się o nas opowiada. Amerykański nastolatek spytał się
          jej, czy mamy w Polsce popcorn. xdd Inny myślał, że to jakaś wyspa w Kanadzie. A
          teraz czas na linki:
          tu
          macie ten blog...

A tu
          filmiki-wywiady z obcokrajowcami, którzy wypowiadają się na temat Polski.

Po prawej stronie macie tego więcej, dałam link do Brytyjczyka. ; p
    • jane_ Re: Co obcokrajowcy sądza o Polsce/ Polakach? 27.02.10, 09:49
      mi się wydaje, że to zależy, kogo spytamy o zdanie, bo jak koś jest nieokiełznany, że tak to ujmę, to jasne, że stwierdzi, że polacy to zuo (bo nie zna) i pewnie leżymy w afryce czy innej azji. ale często czytam jakieś wywiady z muzykami itp itd i oni otwarcie mówią, że polska jest ładna, świetne jedzenie, prześliczne dziewczyny, klimat, fajnie się koncerty gra, publiczność, czasem pojawiają się nawet wzmianki, że wiedzą o naszej historii. więc kwestia tego, kogo spytamy.
      ale faktem jest, że uchodzimy tez za pracowity naród. pan rudnicki w machinie tłumaczył ostatnio pewnien skecz niemiecki, gdzie przedstawiony był niemiecki hydraulik i polska ekipa remontowa. polacy wyremontowali w jeden dzień, i chcieli mało kasy w porównaniu z tym niemcem, który zmienił jedną rzecz, a to i tak nie dokońca.
      więc powtarzam - kwestia pytanego.

a szczerze mówiąc, mnie to nie obchodzi.
    • louise_ . 27.02.10, 09:58
      to zależy kogo się spyta. niektórzy mogą nie wiedzieć, gdzie to państwo leży, a
      nawet mogą nie wiedzieć, że istnieje. niektórzy artyści np. Danny jest w połowie
      polakiem.
    • malinowoo Re: Co obcokrajowcy sądza o Polsce/ Polakach? 27.02.10, 10:08
      Może Amerykanin nie wie gdzie lezy Polska, ale czy my wiemy jak sie nazywaja i gdzie leza
      wszystkie stany w Ameryce.NiE! wiec oni maja prawo nie wiedziec gdzzie jest polska.
      • karcio malinowo 27.02.10, 10:30
        ale my wiemy gdzie lezy ameryka wiec oni wypadaloby zeby wiedzieli gdzie polska.

Niektozi nas nienawidza .Ale szczerze ja nie nawidze rosij a musze sie uczyc w szkole!A czy
        rosjanie w szkole ucza sie polskiego.A lbo anglicy ?
        Niemcy na przyklad (chodzi mi o starszych) przyjezdzaja nad polskie morze.Anglikom
        polacy pewnie kojarza sie z biedota krtora przyjezdza do Anglii troche zarobic.Ale cieszmy
        sie ze istnieli tacy polacy jak:Jan Paweł II ,Mikołaj Kopernik czy Frederyk Chopin .
    • playtime Re: ha! 27.02.10, 15:05
      Na "Murzyna" mawia się teraz afro-latino, a co do Polski- skoro jakiś obcokrajowiec
      dajmy na to Amerykanin, którego poziom wykształcenia do najwyższych nie należy nie
      potrafi określić gdzie leży Polska, to już kwestia intelektu i znajomości geografii...
      Skoro mowa o obcokrajowcach...niedawno miałam przyjemność poznać kilku Anglików w
      Krakowie...choć może słowo "przyjemność" jest apropo tego co chcę napisać zupełnie nie
      namiejscu ale ad rem- do rzeczy, załatwiali potrzeby fizjologiczne pod pubem mojej ciotki,
      a kiedy ta wezwała policję oni broniąc się stwierdzili, że Polska to taki barbarzyński kraj i
      podobno wszyscy tu tak robią...
      • rose_ haaa! 27.02.10, 17:40
        no jak to nie wiedzą ? -.-
        tylko ci godni podziwu wiedzą .
        np. Michael Jackson nie kojarzył
        sobie Polski z wódką - jak to niektórzy mówią
        tylko pięknym, spokojnym krajem..
    • nati97 Re: Co obcokrajowcy sądza o Polsce/ Polakach? 27.02.10, 17:37
      bylam w Tunezji, i tambylcy byli mili. Najlepszy tekst ktory powiedzieli:
      -Kaczyński super gościu, kwaśniewski super gościu

lub

- Kaczyńska ładna babajaga

lub

-Dobra zupa z bobra

heh...
    • viklimka Re: Co obcokrajowcy sądza o Polsce/ Polakach? 27.02.10, 17:48
      Szczerze? Mieszkam w Anglii, jest tu sporo Polaków i powiem Wam, że to takie prymitywy,
      że czasem wstyd powiedzieć 'jestem Polką'. Moi polscy sąsiedzi pobili parę dni temu
      Hinduskę z dzieckiem, a w szkole moi 'koledzy' przeklinają do nauczyciela w naszym
      ojczystym języku. Mam szczęście, że moi nauczyciele nie generalizują. Ale angielska
      mlodzież też nie zawsze jest wzorowa big_grin I dużo rosyjskich pijaków na ulicach.. My
      slyszymy negatywne opinie glównie o Polakach, bo sami jesteśmy Polakami i zwracamy na
      to uwagę smile
    • emm_ Re: Co obcokrajowcy sądza o Polsce/ Polakach? 27.02.10, 20:14
      Napewno większość nie wie, co to jest Polska.<br />
    • monikajb Re: Co obcokrajowcy sądza o Polsce/ Polakach? 27.02.10, 20:22
      To prawda że dużo osób na całym świecie nie wie gdzie leży Polska uncertain
      Niestety.
      Ale dla większości ludzi Polska jest obojętna.
      • duuumi Re: Co obcokrajowcy sądza o Polsce/ Polakach? 27.02.10, 20:27
        Dla niektórych polacy kojarza się z alkoholem.
        Cóż, taka prawda... mamy opinie takich, którzy moga pić bez końca.
        Oczywiscie tylko niektózy, któzy maja doczynienia z półgłówkami z naszego kraju.
        Czy m.in z osoba, które wyjezdzaja do anglii czy irlandii pracować, na budowie czy coś.
        Nie mówie że wszyscy, bo są tez osoby porządne, ale wiecie..
    • m.i.l.e.y. Re: Co obcokrajowcy sądza o Polsce/ Polakach? 27.02.10, 20:41
      To zależy, które państwo. Np. moja pani od przyry mówiła, że gdzieś w Ameryce Południowej (chyba Meksyk, nie pamiętam) uwielbiają Polaków, bo jej mąż tak pojechał i jak wjeżdżał tak z kolegami to całe miasto wiwatowało i przywitało ich, jak jakieś wielke osobistości. Robili tak jednak, ponieważ kochali Jana Pawła II i dla nich każdy polak jest wielki. Moja koleżanka jak poleciała w zeszłym roku do rodziny, do Chile, to podobno jak ktoś się dowiedział, że ona jest Polką, to odrazu się uśmeichali i mówili: a z Polski, z kraju papieża, czy coś w tym stylu.

Może dużo obcokrajowców nie wie, gdzie leży Polska, czy nawet istnieje coś takiego, ale to dlatego, bo Polska to stosunkowo bardzo mały kraj. Ja też wiem, że nie znam wielu krajów na świecie, przecież nikt chyba nie zna, więc nie dziwcie się osobom z innych krajów, że nie znają naszego małego kraju... xDxDxD
    • michaelmontana Re: Co obcokrajowcy sądza o Polsce/ Polakach? 27.02.10, 20:41
      uważają nas za mało rozwiniętych fgospodarczo ;p My nawet nie mamy kryzysu bo u
      nas zawsze jest kryzys big_grin
      • dulce12_rbd Re: Trochę więcej. , heeyaa - czy jakoś tam. 27.02.10, 20:58
        Kwestia intelektu i wykształcenia swej wiedzy geograficznej.
        Ja słyszałam, że nasze polskie Mazury są zapisane
        w siedmiu cudach ŚWIATA - w zakresie krajobrazów.
        A jak ktoś z obcokrajowców o tym wie to już Polska się
        kojarzy z pięknymi Mazurami, a nie z wódeczką. Tsaa.
        Byłam w Hiszpani i ludzie z którymi rozmawiałam
        wiedzieli gdzie Polska i mówili : Bien ( co po hiszpańsku znaczy dobra )
        Polonia. Bien Polonia. Więc jest oke.
        Mam niemieckie nazwisko, ale nie jestem pół Niemcem. Jestem całkowitą Polką i ave.
        A co do użytkowniczki heeyaa - to, że jesteś
        pół Albanką nie znaczy, że musisz obrażać nasz
        kraj. Nie miło się czyta komentarze " Polska sama sobie na to zapracowała "
    • squash . 27.02.10, 20:52
      Ostatnio rozmawiałam na chacie anglojęzycznym z różnymi ludźmi, (Koreańczycy,
      Chińczycy itp.) napisałam, że mieszkam w Polsce, nikt nie wiedział gdzie to jest...
      Jedna osoba zapytała mnie nawet, czy się nie boję, że spotkam niedźwiedzia polarnego
      wieczorem.. >.<
      • ashley148 Re: . 27.02.10, 21:10
        To zależy jak ktoś jest mądry wink
        Rzeczywiście wiele osob nie wie gdzie ona jest ;/
        I dlaczego kojarzą nas z pijakami?!
        bo mieszkamy koło Rosjan?sciana
        sama nie wiem o co im chodzi ...
    • werka197 Re: Co obcokrajowcy sądza o Polsce/ Polakach? 27.02.10, 21:07
      Troche nie na temat ale zauwazylam ze polacy/ki sa madrzejsi/sze , polki ladniejsze ,
      porzadniejsze tongue_out cool
    • alice087 Re: Co obcokrajowcy sądza o Polsce/ Polakach? 27.02.10, 21:26
      no cóż, niektórzy niestety nas kojarzą z wsią, alkoholem itp.

ale jak byłam w Bułgarii to wręcz uśmiechali się na słowo: "Poland". smile
      sądzę, że to zależy też od człowieka uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka