07.04.10, 18:48
Czy któraś/któryś z Was czyta poezję? Macie ulubionego poetę/poetkę? A może
ulubioną epokę literacką, której ideologia i zasady tworzenia kochacie
najbardziej? I jeszcze jedno ważne pytanie, co dla Was w poezji liczy się
najbardziej? Estetyka, odczucia impresywne czy ekspresywność?

Sama odpowiem na te pytania, żeby dać przykładsmile Otóż ja czytam poezję.
Przyznam się, choć od bardzo dawna uwielbiam język polski, nigdy nie byłam
jakoś szczególnie zainteresowana liryką, dopiero może rok temu zaczęło mnie to
interesować. Ulubionym poetą jest oczywiście mój mentor Adam Mickiewicz
(którego "Ajudah" przyprawia mnie o drżenie serca i którego ballady czytałam
setki razy). Ulubiona epoka - romantyzm. Ze względu na tajemniczość, magię i
urok świata wtedy kreowanego. Kto czytał choć trochę dzieła naszego wieszcza
narodowego, ten wie, o co mi chodzismile Jeśli chodzi o następne pytanie, to ja
to widzę tak:
I Ekspresywność i estetyka
II Impresywność.

Czekam na Wasze odpowiedzi z zapartym tchem. Pozdrawiamkiss
Obserwuj wątek
    • monique_93 Re: Poezja... 07.04.10, 18:53
      Jest tu kto? A może temat za trudny?confused
    • delicious Re: Poezja... 07.04.10, 19:04
      Kocham poezję.
      Chyba najbardziej Adama Asnyka np."Między nami nic nie było"
      Też romantyzm. Najważniejsze, żeby utwór miał swój charakter, żeby do mnie
      przemawiał. Nie lubię takich prostych wierszy.
      kisskiss
      • monique_93 Re: Poezja... 07.04.10, 19:53
        A co dokładnie masz na myśli, mówiąc "prostych"? Ja nie lubię tego typu poezji
        bez środków stylistycznych, rymów i t.d. Rzeczywiście, ładny ten wiersz Asnykasmile

Dziękuję za wypowiedźkiss
        • delicious Re: Poezja... 07.04.10, 20:21
          Nie wiedziałam, jak to określićtongue_out Prostych...
          Pamiętam na przykład takie wiersze z pierwszej klasy gimnazjum pisane przez
          uczniów. Były w podręczniku. Coś o ojcu drwalu, itp. Też nie lubię braku środków
          stylistycznych i prozaizmów.
          Nie przepadam za Tuwimem, Szymborska też nie w moim guście. Sama piszębig_grin tylko
          nikt jeszcze tych "dzieł" nie widział... No, jedna osobatongue_out
          kiss
          • monique_93 Re: Poezja... 08.04.10, 15:59
            WOW, super, że piszesz i bardzo chętnie bym jakiś Twój utwór przeczytałasmile Ja
            sama tez piszę, staram się wzorować na Mickiewiczu, choć czasami moje utwory
            przypominają bardziej Kochanowskiego... Oczywiście nie dorównuję im talentem,
            ale staram się ogromnie. Moich wierszy nikt nie czytał równieżsmile Oprócz jednej
            koleżanki...
    • scarletrose Re: Poezja... 07.04.10, 19:58
      Lubisz Mickiewicza? Raju, jak się cieszę! Ilekroć komuś powiem/napiszę, że
      uwielbiam twórczość Adama Mickiewicza zawsze spotykam się ze zdziwieniem, a
      przecież to naprawdę wspaniały poeta. I o ile poezja to nie do końca moja
      działka (cóż, te kwieciste opisy...), to jego uwielbiam. Poza tym podziwiam też
      niesamowicie Wisławę Szymborską, jej utwory zawsze skłaniają mnie do głębszych
      refleksji nad życiem.
      • monique_93 Re: Poezja... 08.04.10, 16:02
        Ja mam ten sam problem: zawsze jak komuś mówię, że lubię Mickiewicza, że w ogóle
        lubię poezję, to się na mnie ludzie patrzą jakbym spadła z kosmosu. Co do
        Wisławy Szymborskiej. Cenię sobie jej dowcip i ironię, a także oryginalność. W
        zupełności zgadzam się z ludźmi, którzy właśnie jej przyznali nagrodę Nobla...

Pozdrawiam i dziękuję za wypowiedźkiss
    • karolciaaa_x3 Re: Poezja... 07.04.10, 20:27
      niestety nie czytam poezji , narazie nie mam takiej potrzeby ;d
    • light Re: Poezja... 07.04.10, 20:32
      Nie czytam poezji, jakoś mnie do tego nie ciągnie.
      Można powiedzieć, że nie mam do tego nerwów.
    • lady_em Re: Poezja... 07.04.10, 20:41
      czytam, gdy mam czas i ochotę. w wierszu głównie skupiam uwagę na ekspresywności, lecz nie wykluczam estetyki i impresywności, bo bez tego się też nie obejdzie.
      również bardzo cenię sobie twórczość Mickiewicza, bo to był geniusz. lecz mimo wszystko pozostaje wierna Szymborskiej, a na poprawę humoru i Mrożka lubię poczytać. c:
      • monique_93 Re: Poezja... 08.04.10, 16:04
        Zgadzam się całym sercem i duszą- Mickiewicz to geniusz. Szymborską cenię nie
        tylko za prawdziwy talent literacki, lecz także za dowcip i ironię, której pełno
        w jej utworach.

Dziękuję za wypowiedź i pozdrawiamkiss
    • karoola.006 wejdź tutaj . ;D 07.04.10, 20:47
      od dziecka piszę poezję ..
      chętnie ją również czytam , ale nie wielkich pisarzy
      tylko zwyczajnych ludzi , którzy najzwyczajniej
      nie są tak zwyczajni ..
      ich poezja jest piękna , a ja staram się rozwijac to ,
      co do tej pory kochałam .
      najlepiej idą mi wiersze miłosne . wink

to jest wiersz , za który dostałam pierwsze miejsce w konkursie poetyckim na blogu . ; )) :

''Zostaję przy Nas ,
      zostaje przy Tobie .
      To co Ci powiedziałam ,
      już nigdy nie powiem .
      Wiem z doświadczenia ,
      wiem po mych ranach .
      Że ból serca powala
      na kolana .
      Że codziennie rankiem
      gdy zerkam do lustra
      widzę Twoje drżące usta .

Bo ja kocham ,
      lecz nie Ciebie .
      Z każdym innym
      jest jak w niebie .
      To co czuję już
      Cię nie obchodzi .
      Jedyne co ważne ,
      to że miłość odchodzi ''
      • monique_93 Re: wejdź tutaj . ;D 08.04.10, 16:07
        Mnie, szczerze mówiąc, pociągają przede wszystkim dzieła znanych i wielkich
        artystów jak Kochanowski czy Mickiewicz chociażby...
        Twój wiersz rzeczywiście zasługuje na uwagę, jest oryginalny i pełen ekspresjismile
        Gratulacje za nagrodęsmile

Pozdrawiam i dziękuję za wypowiedźkiss
    • replaceable . 07.04.10, 20:54
      Lubię p. Szymborską.
      za twórczość i za jej charakter/mentalność/sposób bycia.
      • monique_93 Re: . 08.04.10, 16:08
        Ja też bardzo ją cenię. Mimo swoich genialnych utworów i nagrody Nobla, została
        skromną, spokojną kobietą, która nienawidzi, gdy ktoś się wtrąca do jej życia
        prywatnegosmile

Dzięki za wypowiedź i pozdrawiamkiss
    • irrepleacable Re: Poezja... 07.04.10, 21:00
      Lubię poezję i to bardzo.
      Za romantyzmem przepadam dość średnio, a większość wierszy Mickiewicza nie lubię.
      Przekształcając słowa Norwida (którego akurat lubię ;D) "Coś Ty uczniom uczynił,
      Mickiewiczu?". Nawet "Niepewność" traci swój urok kiedy na dzisiejsze zadanie
      mam wypisać co się dzieje z podmiotem lirycznym wiersza i jakie środki
      stylistyczne były w nim stosowane.
      Aczkolwiek, "Niepewność" i "list do M*****" są piękne.
      Najbardziej lubię poetów XXw. - dwudziestolecia międzywojennego itd.
      Ulubieńcy: Julian Tuwim- za jego wiersze dla dzieci, oraz te grzeczne i
      grzeczne inaczej (typu "Całujcie mnie wszyscy w dupę"), Konstanty Ildefons
      Gałczyński
      (za "Zieloną Gęś" i całą resztę), Wisława Szymborska
      (uwielbiam jej wiersze, takie proste, zarazem piękne, pełne uroku i prawdy),
      Miron Białoszewski (za niesamowite eksperymenty z językiem, po prostu
      genialny człowiek), Zbigniew Herbert ("Pan Cogito" jest świetny).
      Ale i tak największą przyjemność sprawia mi czytanie wierszy Krzysztofa
      Kamila Baczyńskiego
      - uwielbiam ludzi z pokolenia Kolumbów, jego wiersze są
      niesamowite, czytając "Niebo złote ci otworze" zawsze mam ochotę płakać.
      oraz Edwarda Stachury - sama "Missa Pagana" to ocś wspaniałego, oprócz
      tego jeszcze te perełki, takei jak "Z nim będziesz szczęśliwsza", "Jest już za
      późno, nie jest za późno", "Zobaczysz", "Życie to nei teatr" "Wędrówka jest
      życie człowieka".
      W poezji nie lubię przesadnego patosu, roztkliwiania się - dlatego średnio
      przepadam za romantyzmem. (no może czasem słowackiego poczytam wink). Prostota
      języka, szczerość i 'to coś', co musi mieć każdy wiersz, by człowiek nie czuł do
      niego obrzydzenia, nawet po szkolnym wypisaniu z niego metafor, onomatopei itp.
      Lubię też eksperymenty i wszelkie przejawy komizmu wink
      • monique_93 Re: Poezja... 08.04.10, 16:16
        Z poetów, których wymieniłaś też cenię sobie kilku, aczkolwiek nie przepadam ze
        współczesnymi wierszami, typu Białoszewski, jakoś do mnie on nie dociera...
        Podobnie jak Stachura. Lubię Herberta, Krzysztof Kamil mnie fascynuje... wzrusza
        mnie jego poezja, z jego utworów bije tragizm, a zarazem romantyczność...No i
        oczywiście moja ukochana Szymborska... Uwielbiam czytać jej wierszesmile
        I podobnie jak Ty lubię komizm, choć za zbyt prostymi utworami nie przepadam,
        wolę takie z rozbudowanymi środkami stylistycznymi etc, etc...

• theblackone. Re: Poezja... 07.04.10, 21:11
      Ekspresywność jest dla mnie chyba najważniejsza, bo bez niej poezja nie istnieje. Wbrew
      temu, co myśli większość moich rówieśniczek, dla mnie poezja to sposób na wyrażenie
      siebie bez żadnych ograniczeń. To niekoniecznie rym. Moim zdaniem jeden z najlepszych
      polskich poetów to Miron Białoszewski - chociaż jego wiersze są tak banalne, tak
      prymitywne, opisujące codzienne wydarzenia bez użycia żadnych wymyślnych słow, w
      jego wierszach jest coś pięknego. Mickiewicza też czytałam, też mi się spodobał, aczkolwiek
      w jego wierszach brakuje tej liberalności, ekspresji, za którą uwielbiam poezję. Brak tej
      cechy, o którą trudno było w romantyźmie, uzupełniają jednak piękne historie, które
      opowiada w równie piękny sposób. Sama trochę piszę poezję, ale jest ona tak
      beznadziejna, że wolę się nią nie chwalić. Piszę ją bardziej dla siebie, niż dla innych.
      • monique_93 Re: Poezja... 08.04.10, 16:20
        Zgadzam się, że ekspresja jest najważniejsza, pozwala wyrażać samego siebie.
        Dlatego, podobnie jak Ty piszę utwory, choć nie publikuję ich. W ogóle
        przeczytała je jedna osoba, moja przyjaciółka. Mickiewicz... dla mnie to geniusz
        największy z geniuszy. Podobnie jak cenię sobie Kochanowskiego, jednak co do
        Mistrza z Czarnolasu, to brakuje mi tej mickiewiczowskiej tajemnicy kreowanego
        świata...

• messalina Re: Poezja... 07.04.10, 21:17
      Tak, czytam poezje, ale gusta literackie mamy dosc rozne.
      Nie zachwyca mnie romantyzm. Szanuje tworczosc Mickiewicza, ale dopiero poezja XX
      wieku przyprawia mnie o dreszcze.
      Nie bede oryginalna: Szymborska, Poswiatowska, Milosz i Rozewicz.

Zakladam, ze chodzilo ci o ekspresjonizm i impresjonizm. Stawiam pierwszy z nurtów.

Ave.
    • playtime Re: Taaaak! 07.04.10, 22:34
      Jutro napiszę, bo teraz niestety muszę wyłączyć kompa, ale jutro z ochotą napiszę
      skromny esej na temat poetruni ! Kocham takie wąteczki...Pozdrawiam Cię moja Ty "Safo
      słowieńska"!
      • monique_93 Re: Taaaak! 08.04.10, 16:28
        Liczyłam na to, że zainteresuje Cię ten wątekbig_grin Z chęcią przeczytam ten Twój
        esej... Co do "Safy słowieńskiej"... nie przesadzajmybig_grin Czekam z
        niecierpliwością na odpowiedźsmile

Pozdrawiamkiss
    • vaniney Re: Poezja... 07.04.10, 22:44
      halina poświatowska.i jeżeli piszę to wzoruję się właśnie na niej.
      • kradzieejka_ Re: Poezja... 08.04.10, 16:09
        Poezja mnie nudzi .
        I z lekka irytuje. -,-
    • heyyeah Tak, kocham. 08.04.10, 16:09
    • bialyemomurzyn Re: Poezja... 08.04.10, 16:23
      ja czytam poezję i sama pisze wiersze wink
      zapraszam na mojego bloga http://bialyemomurzyn.blog.onet.pl/<br />
      nie ma tam zbyt wielu wierszy bo od niedawna zaczęłam go prowadzić kwiat
    • ne.gra Re: Poezja... 08.04.10, 16:40
      Uwielbiam poezję, jest niesamowita. Osobiście nie mam ulubionego poety, ale
      Mickiewicz jest niesamowity, Puszkin mi się podoba, a do tego najwspanialsi są i
      tak polscy poeci XIX i XX wieku < 3
      Po pierwsze: XXlecie międzywojenne, które uwielbiam: Ska-man-dry-ci! Tuwim,
      Wierzyński, Lechoń, Słonimski i Iwaszkiewicz; do tego Leśmian i Gałczyński < 3 +
      pokolenie młodych straconych: Baczyński.
      Uwielbiam "nowożytność": Szymborską, Miłosza, Herberta, Różewicza, Barańczaka.
      Potem zdecydowanie Młoda Polska, ale bardziej Młoda Francja - Baudelaire,
      Verlaine, Rimbaud, z Polski - Przerwa-Tetmajer, Boy-Żeleński i Staff.
      Najbardziej liczy się dla mnie to, w jaki sposób artyści Ci mówią o uczuciach,
      jakich środków używają by opisać emocje i co ich do tego kierowało. Lubię
      rytmiczne wiersze, ale świetne jest jak coś tak pięknie zaskakuje formą... Lubie
      szokowanie, całkiem fajny jest Jasieński. Najbardziej lubię te nowsze epoki,
      ponieważ są mi bliższe ujmowaniem ludzkich zachowań właśnie. Do tego można
      znaleźć niesamowite odniesienia do każdej epoki i to mi wystarcza. jest nowość,
      świeżość, tajemniczość, romantyczność, buntowniczość, szokowanie, subtelność,
      delikatność, jest moc w słowach... Poezja < 3
      • monique_93 ne.gra 08.04.10, 16:52
        Przyznam się bez bicia, że nowoczesnych, czy raczej nowożytnych twórców nie
        czytam. Z nich wszystkich lubię, zaczynając chronologicznie, K.K.
        Baczyńskiego(którego poezja mnie wzrusza, bo bije z niej tragizm, a zarazem
        romantyczność), Herberta i Szymborską.
        Ja także bardzo lubię wiersze rytmiczne, dlatego m.in. uwielbiam czytać
        Kochanowskiego i Mickiewicza. Mickiewicza również za to, że potrafił połączyć
        rytmiczność i klasyczność budowy z cechami charakterystycznymi dla romantyzmu:
        niepokojem, tajemniczością i ogromną ekspresją utworówsmile

Dzięki za wypowiedźkiss
    • kasia666 Re: Poezja... 08.04.10, 17:02
      Ja sama też piszę lecz moje wiersze to raczej są stychiczne i aj piszę o
      wszystkim co mnie nurtuję... moja nauczycielka często przyrównuje mnie do
      Szymborskiej ale mnie się wcale tak nie wydaj e... Poza tym ja nie piszę z
      rymami, Nie wiem czemu nikt nie wymienił Czesława Miłosza - Uwielbiam go jest
      taki niesamowity czasami am nawet dreszcze jak i przy Kochanowskim które treny
      są takie piękne i wzruszające uwielbiam Baczyńskiego bo strasznie młody i umarł
      on pisze to co widział i co przeżył i dziękuje mu za to. A Szymborska to
      Szymborska jest jedyna w swoim rodzaju ciesze się za mamy taką poetkę mój tata
      kiedyś spotkał ja w sklepie gdy spadła mu gazeta a ona mu ją podniosła mój
      ojciec bardzo ja lubi i ja rozpoznał i patrzył (oczywiście rozdziawił buzię..
      Jezu ci rodzice ;p) a ona uśmiechnęła się i powiedziała : Proszę pana kolejkę
      pan zatrzymuję ;d wiem że teraz mnie wyśmiejecie ale ja lubię Twardowskiego a
      dokładniej ks. Twardowskiego On tak pisze o bogu że aż czasami sama się nad tym
      zastanawiam i wgl. Hej jak piszecie sami to dodajecie coś swojego jako pierwsza
      ja mogę coś dać.? A lubię wiersze gdy mnie porusza i nie mogę przejść obok niego
      nie pomyślawszy co autor chciał nam przekazać. a co do Mickiewicza ja lubię
      strasznie Lilie, jeśli nie pomyliłam nazwy Słowacki i Norwid też są fajni ale
      hmmm... jakoś tak bardzo mnie nie pociągają jak Miłosz. nom to chyba wszytko
      Pozdrawiam wink
    • zu_za Jeśli chodzi o poezje... 08.04.10, 17:29
      Poezję czytam czasami. Zwykle są to książki mamy (polonistki zresztą). Jeśli chodzi o
      Mickiewicza to w zeszłym roku czytałam Pana Tadeusza. Bez urazy dla ciebie ( i
      Mickiewicza), ale on pisał jakbył się nacpał ;p
      Więc:
      Poezja - tak
      Mickiewicz - nie
      smile
      • monique_93 Re: Jeśli chodzi o poezje... 08.04.10, 18:03
        Rozumiem, że może Ci się Mickiewicz nie podobaćsmile Absolutnie mnie to nie obraża,
        bo sama nie kocham wszystkich poetów, wielu po prostu nie rozumiem, nie
        pociągają mnie. Co do naćpania... już byli poeci co pisali pod wpływem
        narkotyków, a świetnie im to wychodziłobig_grin

PS Też mam mamę polonistkębig_grin

Dzięki za wypowiedżkiss
        • irrepleacable Re: Jeśli chodzi o poezje... 08.04.10, 20:05
          Jak widać więc, ta polonistyczna krew w żyłach robi swoje- moja mama to też
          polonistka wink
          • playtime Re: irrepleacable 08.04.10, 21:11
            no to witaj w mini klubiku dzieci polonistów..........
    • violet_ Poezja... 08.04.10, 20:13
      absolutnie nie cierpię mickiewicza. jego styl pisania jest dla mnie nie do zniesienia. jestem w
      stanie przełknąć tylko parę wierszy, w których uparcie sama dopatruję się głębszego
      przesłania, ale doprawdy, nie jest ich zbyt wiele.

pozdrawiam, świetny wątek.
    • playtime Re: Poezja-liryka 08.04.10, 20:30
      Jak sama nazwa wskazuje ma nierozerwalny związek z muzyką, w muzyce tkwią jej
      korzenie, powinna być zatem rytmiczna, posiadać odpowiedni układ stroficzny i sylabiczno-
      wersyfikacyjny (najpiękniejsze bez dwóch zdań są 13zgłoskowce i 11zgłoskowce),
      średnióweczka po równej liczbie sylab, rymy dokładne,żeńskie-mój ideał wiersza możliwy
      do zrealizowania jedynie w renesansie, w romantyźmie, od tamtych czasów artysty
      równego Kochanowskiemu czy Mickiewiczowi nie poznał świat, a szkoda...
      Treść, w zależności od epoki literackiej, zatem piękno ludzkiego ciała, filozofia, religia, potem
      Bóg, miłość (w każdej) mamaento moriar, długo długo nic i wreszcie, śmierć dziecka, wieś
      spokojna, Polacy nie gęsi, znowu barokowa pustka, oświeceniowy konserwatyzm i wiara w
      potęgę ratio, no i mój romantyczny romantyzm z romantycznym podmiotem lirycznym w
      1 os, nieszczęśliwym tułaczem,żebrakiem, zakochanym w nimfie o zdradzieckim
      sercu,kilkadziesiąt lat po wieszczach pojawia się kult pracy u podstaw, motyw biednego
      dziecka zagubionego w szarym mieście pełnym dymiących kominów, motyw chłopskiego
      geniusza, który zostaje stłamszony przez układ klasowy, następnie ojczyzna bierze górę i
      walczy z zaborca powracając do nurtu walki o wolność naszą i waszą zabory, pierwsza i
      druga wojna światowa i w związku z tą drugą poezja wszech czasów, poezja
      katastroficzna, przerażająca(tozsama jej genialna proza) i w końcu współczesność i
      nobliści. Konkludując, poezja moi drodzy kotkowicze to nasze życie, nasz świat, nasza
      muzyka ambitna i mniej ambitna. Bóg był poetą,świat zrodził się z poezji....
    • playtime Re: Najlepiej wyraził to Mickiewicz... 09.04.10, 17:12
      Poezyjo! gdzie cudny pędzel twojej ręki?

Gdy chcę malować, za coż myśli i natchnienia

Wyglądają z wyrazów, jak zza krat więzienia,

Kryjących i szpecących tak ubogie wdzięki?

Poezyjo! gdzie twoje melodyjne dźwięki?

Śpiewam - ona mojego nie usłyszy pienia,

Jako słowik, król śpiewu, nie słyszy strumienia,

Który w podziemnej głębi rozwodzi swe jęki.

Nie tylko dźwięk i kolor, aniołowie myśli,

Lecz i pióro, roboczy niewolnik poety,

Na cudzej ziemi nie zna praw dawnego pana

I zamiast pieśni, znaki niepojęte kryśli:

Muzyczne znaki pieśni... lecz ta pieśń. niestety.

Nigdy jej miłym głosem nie będzie śpiewana
      • monique_93 Re: Najlepiej wyraził to Mickiewicz... 09.04.10, 19:13
        Droga playtime! Jak miło było przeczytać Twoją wypowiedźsmile Oczywiście, jak już
        podkreśliłam w innym wątku, zgadzam się z Tobą całym sercem. Idealny wiersz...
        właśnie takich poszukiwałam i znalazłam w poezji mickiewiczowskiej. Kochanowski
        również takie utwory tworzył, ale ma zupełnie inną mentalność od Mickiewicza, co
        jest logiczne, bo to całkowicie przeciwstawne epoki.
        Ostatnio, przyznaję się, nie mam czasu na czytanie poezji niestety, ani na jej
        tworzenie. Wiesz, że trochę piszę...Staram się nadać moim utworom kształt
        właśnie taki, jak opisałaś. W sumie mam problem już tylko jedynie ze średniówką.
        No i wiadomo, że arcydzieł nie tworzę, ale naprawdę się staram.
        Strasznie mnie wzruszyło Twoje zdanie w podsumowaniu... "Bóg jest poetą...świat
        zrodził się z poezji". Śliczna, a zarazem jakże prawdziwa sentencja...

Pozdrawiam, moja bratnia duszokiss
    • panna_efron_x33 Re: Poezja... 09.04.10, 17:24
      nie lubei c zytac
      • mweezy . 09.04.10, 19:31
        szczerze mówiąc bardziej wolę utwory epickie, aczkolwiek czasem mnie naleci na
        czytanie wierszy, nie mam ulubionego poety/poetki a w wierszach cenię
        oryginalność i ukryte przesłanie - to tak najbardziej. w poezji lubię też to, że
        zmusza do myślenia.
    • girl_x33 Re: Poezja... 09.04.10, 19:36
      nie lubię. : PPP
    • mileyfankacyrus Re: Poezja... 09.04.10, 19:36
      Kocham. Jednak nie mam ulubieńców. Szkoda, że w naszym świecie tak mało osób czerpie
      z niej naukę... taka szara rzeczywistość.
      • monique_93 mileyfankacyrus 10.04.10, 20:45
        Zgadzam się. Wielu mogłoby się dużo nauczyć czytając np. mądre rady
        Kochanowkiego, jak żyć. Ale tak naprawdę żyć. Dla niego znaczyło to być uczciwym
        i honorowy. Myślę, że ta nauka przydałaby się w dzisiejszym świecie.

Dzięki za wypowiedźkiss

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka